Translate

zaterdag 19 december 2015

Uniek: Hubble legt voorspelde ontploffing ster vast

© NASA/ESA.


De Amerikaans-Europese Hubble-ruimtetelescoop heeft voor het eerst een foto gemaakt van een voorspelde supernova (ontploffende ster), zo heeft het Hubble Informatiecentrum bekendgemaakt.

Vele sterren exploderen aan het einde van hun leven, maar slechts weinige van dergelijke ontploffingen zijn door een telescoop op heterdaad betrapt. Wanneer dit al eens gebeurde, was dat goed geluk.

Tot 11 december 2015. Dankzij de Hubble zagen wetenschappers niet alleen een supernova in actie, maar zij deden dat ook op de plek en het moment dat ze voorspeld hadden. Dat maakte het informatiecentrum woensdag bekend.

Refsdal
Het betrof de supernova Refsdal in sterrenstelselcluster MACS J1149.5+2222. Het licht van dat cluster heeft er zowat vijf miljard jaar over gedaan om ons te bereiken.


Bron

Levenslang voor moeder die baby in magnetron stopte

© Politie Sacramento/Privéfoto.


Een Amerikaanse die haar dochter van één maand in de magnetron heeft gestopt, heeft levenslange gevangenisstraf gekregen. Volgens het Amerikaanse stelsel is dat een straf van maximaal 26 jaar. Ka Yang werd schuldig bevonden aan moord.

Yang was in maart 2011 slechts heel even alleen met het meisje, Marabelle Thao-Lo. Dat was genoeg voor de vrouw om het kind 2,5 minuut in de magnetron te stoppen. Het meisje liep daardoor volgens de autoriteiten zware brandwonden op, meldt de Amerikaanse zender KCRA.

Verkoold
Bij een inval in het huis van Ka Yang troffen agenten haar dode baby aan. Het meisje was bezweken aan vierdegraads brandwonden. Een vierdegraads brandwond, ook wel verkoling genoemd, is een brandwond die zo diep is, dat niet alleen de huid maar ook bot en spierweefsel vernietigd zijn.

Yang vertelde de politie eerst dat ze een epileptische aanval had gehad en het kind toen ze bijkwam bij een elektrische kachel had gevonden. De rechercheurs vonden echter een gesmolten fopspeen in de magnetron, waarop de vrouw bekende.

Bron

Astronomen ontdekken bewoonbare planeet 'vlak bij' aarde

Australische astronomen hebben een bewoonbare planeet ontdekt die - relatief gezien - vlak bij de aarde ligt. Het mysterieuze hemellichaam ligt amper veertien lichtjaren (zo'n 126 biljoen kilometer) van ons vandaan en is de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet die ooit is gevonden buiten ons zonnestelsel.

De planeet, die de naam Wolf 1061 c heeft gekregen, bevindt zich in het zogenoemde Goudlokjegebied. ,,Daar kan water in vloeibare vorm - en waarschijnlijk zelfs leven - bestaan'', zegt hoofdonderzoeker Duncan Wright van de University of New South Wales volgens ABC.

Aan de bijzondere waarneming ging tien jaar aan observaties vooraf met een telescoop vanuit Chili. Wolf 1061 c ligt samen met twee andere planeetjes vlakbij een ster. Op de ene planeet is het te heet om te kunnen overleven en op de andere te koud. Maar de omstandigeheden op c, de middelste, zijn precies goed. Dat betekent overigens niet dat de planeet op de aarde lijkt; hij is alleen al qua massa bijvoorbeeld ruim vier keer groter.

Wind
Onhandig is wel dat de getijden op de planeet 'vastzitten'; steeds dezelfde kant van de planeet is gericht naar de bijbehorende ster, waardoor het op één kant altijd warm en op de andere continu koud is. Maar dankzij harde winden op de planeet verplaatst de hitte van de warme zijde ook een beetje naar de frisse kant.

De wetenschappers blijven de komende jaren verder onderzoek doen naar de planeet.
Bron : video

Palestijnse kerstmannen slaags met Israëlisch leger

Tientallen verklede Palestijnen zijn vrijdag slaags geraakt met het leger van Israël. Ze hadden zich aangekleed als kerstmannen. Er werd met vuurwerkbommen en stenen gegooid, maar er vielen geen slachtoffers.

De Palestijnen riepen leuzen naar de politie en zwaaiden met vlaggen. De politie sloeg terug met rookbommen om de menigte uit elkaar te drijven.
Bron : video

donderdag 17 december 2015

Gratis plastic tasje mee? Dat is binnenkort verboden

© anp.


Het verbod op gratis plastic tasjes in bijvoorbeeld winkels zal in het begin terughoudend worden gehandhaafd. Het verbod gaat wel gewoon in op 1 januari.

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) donderdag in de Tweede Kamer. Het kan zijn dat winkeliers nog niet meteen alles op orde hebben. Ze riskeren dan een tik op de vingers van inspecteurs. Bij herhaling is een boete mogelijk.

Zwerfafval
Het verbod op het gratis verstrekken van de wegwerptassen moet het zwerfafval terugdringen en het milieu sparen. De PvdA is blij, coalitiepartner VVD niet. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra noemt de maatregel overbodig en betuttelend. Hij vroeg nadrukkelijk om een beetje coulance in de beginfase.

De controle op naleving komt in handen van de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

25 cent
Winkeliers moeten voortaan geld vragen als zij een plastic tas aanbieden. Het ministerie stelt een prijs van 25 cent voor. De dunne plastic tasjes voor bijvoorbeeld verswaren blijven gratis als dat voedselverspilling tegengaat of als er geen andere manier is om deze levensmiddelen hygiënisch te verpakken.

Volgens Dijksma wijst de praktijk uit dat de meeste consumenten zelf een tas meenemen als er een kleine vergoeding wordt gevraagd voor een wegwerptas. Het zorgt voor meer bewustwording over afval, aldus de bewindsvrouw. ,,Met minder plastic tasjes verminderen we de plastic afvalberg. Zo worden minder grondstoffen verspild, is er minder plastic troep op straat en gaan we de plastic soep in oceanen tegen.''
Bron

Assad waarschuwt Nederland: bommen op Syrië illegaal

zegt de Syrische president Bashar al-Assad. © epa.


Mocht Nederland ertoe besluiten mee te doen aan het bombarderen van IS-doelen in Syrië, dan zou dat illegaal zijn. Dat zegt de Syrische president Bashar al-Assad donderdagavond in Nieuwsuur. ,,Het is illegaal en tegen het internationaal recht. Wij zijn een soeverein land."

De president van het door een burgeroorlog en toedoen van Islamitische Staat verscheurde land vervolgt: ,,Als Nederland serieus terrorisme wil bestrijden, waarom nemen ze dan geen contact op met de Syrische regering om samen te werken?"

Dat heeft Nederland nog nooit gedaan, aldus Assad in het actualiteitenprogramma. ,,Ze hebben het recht niet. In geen enkele zin van het woord."

Nederlandse inzet
Het interview vond woensdag plaats in de Syrische hoofdstad Damascus. Het vraagstuk van Nederlandse bombardementen op Syrië is actueel. Nederlandse F16's nemen al langer deel aan het bestoken van IS-doelen in Irak, maar aan het bombareren van Syrisch grondgebied wil Nederland de vingers vooralsnog niet branden.

Begin december maakte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bekend, dat het kabinet opnieuw gaat kijken naar een mogelijke militaire inzet tegen IS in Syrië. Hij sprak van een ,,nieuw weegmoment''.

De Amerikanen deden een schriftelijk verzoek aan Nederland en andere bondgenoten om de strijd tegen IS ,,te intensiveren'', liet Koenders weten. Eerder vroegen de Fransen na de aanslagen in Parijs de Europese lidstaten ook al om militaire steun. Deze verzoeken worden ,,zeer serieus'' genomen.

Vertrek
Assad gaat in het interview ook in op het standpunt dat hij zijn positie zou moeten opgeven om zo zijn land de kans te geven naar vrede toe te werken. Verschillende landen in de coalitie tegen IS, waaronder Nederland, nemen dat standpunt in. De Syrische president veegt het van tafel. ,,Een Nederlandse burger zou het ook niet accepteren als een Syriër zou bepalen wie er in Nederland premier moet worden of niet. U zou dat niet accepteren, wij ook niet." En: ,,Als ze willen dat ik ga, dan is er de stembus."

Andere landen als de Verenigde Staten en Frankrijk hanteerden aanvankelijk ook dat standpunt, maar gooien de strijd tegen IS in Syrië en Irak nu over een andere boeg. Assad zou niet direct hoeven te vertrekken maar ook kunnen meehelpen in het vredesproces en al dan niet daarna opstappen.

Over die veranderende houding zegt de president sarcastisch: ,,Bedank ze maar. Ik was mijn tas al aan het pakken, klaar om te gaan. Nu mag ik blijven." En dan: ,,Het heeft ons nooit geïnteresseerd wat zij zeggen. Of het nou Obama is of Europa, het kan ons niet schelen. Zolang het Syrische volk deze president of een andere president wil, zal die er zijn. Het gaat anderen niks aan, heel simpel."
Bron
Lees ook : Vertrek Assad uit Syrië niet langer noodzaak voor VS

Man (25) bewaart 200 kilo vuurwerk naast babykamer

© anp.


Een 25-jarige Rotterdammer bewaarde kilo's gevaarlijk vuurwerk in een kamertje naast de kamer van zijn baby. De politie trof maandag in totaal 200 kilo vuurwerk aan in het huis aan de Isoldestraat in Rotterdam-Hoogvliet.

De politie vond 218 stuks illegaal vuurwerk: lawinepijlen, vlinders, butterfly crackers, cobra's 6 en een cakebox. Uit een aantal dozen lekte flitspoeder, de springstof in vuurwerk die heel snel kan ontploffen. 140 kilo vuurwerk lag in huis. De baby deed op het moment van de inval een slaapje. De rest van het vuurwerk was opgeslagen in de schuur.

Volgens de politie is het vuurwerk dat 'massa-explosief' kan reageren. Als er een exemplaar ontbrandt en explodeert, bestaat de kans dat de hele partij ontploft, met zwaar letsel tot gevolg. De bewoner is op zijn werk aangehouden.
Bron

Grootschalige politieactie rond Joodse school in Zürich

© Google Street View.


De Zwitserse politie heeft donderdag gezegd dat een verdachte auto in de buurt van een Joodse school de aanleiding was voor de grootschalige inzet van agenten. De omgeving werd hermetisch afgesloten en zwaarbewapende agenten zijn naar het pand gestuurd.

,,Een Joodse school aan de Schöntalstrasse stelde ons woensdagavond op de hoogte van de aanwezigheid van een verdacht voertuig, dat verschillende keren de school passeerde. Een onbekende man gedroeg zich eveneens verdacht vlak bij de school woensdagavond'', zei de politie in een verklaring.

,,Tot dusver is er geen sprake van strafbare feiten. De politie zei dat de afgezette straten wellicht in de loop van de middag weer worden vrijgegeven. De politie zei verder dat de veiligheidsmaatregelen zijn genomen in overleg met de school. Bij de school waren sinds donderdagochtend veel politieagenten op de been zijn met machinegeweren. Ook is een speciale eenheid van de politie aanwezig.

Betere beveiliging
Zürich heeft een relatief grote Joodse gemeenschap. De moeder van één van de studenten zegt dat ze Joodse scholen graag beter beveiligd zou willen zien, meldt de Zwitserse krant 20 Minuten. Volgens de vrouw schort het daar namelijk nogal eens aan in Zwitserland, in tegenstelling tot andere landen.
Bron

woensdag 16 december 2015

Sydney getroffen door zeldzame tornado

Op het strand van Sydney vielen woensdag hagelstenen zo groot als golfballen © getty.


Het Australische Sydney is woensdag verrast door een zeldzame tornado. De wervelwind met snelheden boven de 200 kilometer per uur en hagelstenen zo groot als tennisballen lieten een spoor van vernieling achter.

Door het noodweer vielen bomen om, gingen elektriciteitskabels kapot, vlogen daken van huizen en sloegen auto's om. Bij duizenden huishoudens viel de stroom uit. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Geëvacueerd
Wel werden winkelende mensen geëvacueerd nadat een deel van een winkelcentrum instortte, meldt deSydney Morning Herald. Verder bleef een aantal vliegtuigen aan de grond en moesten moeten vluchten met Sydney als eindbestemming uitwijken naar andere vliegvelden. Lager gelegen gebieden, waaronder het Olympisch Park, moeten rekening houden met overstromingen.
Bron

Visser die 438 dagen op zee dobberde beschuldigd van kannibalisme

Zo zag Jose eruit voor hij met zijn boot in de problemen kwam door een hevige storm in december 2012. © afp.

De man die beweert 438 dagen met zijn vissersboot op zee te hebben rondgedobberd, alvorens hij levend en wel op de Marshalleilanden aanspoelde, wordt aangeklaagd wegens kannibalisme. Volgens de familie van zijn maat Ezequiel Cordoba, die het avontuur niet overleefde, heeft Jose Alvarenga hem opgegeten. Zij eisen een miljoen dollar schadevergoeding..

Alvarenga deed het relaas van zijn onwaarschijnlijke overlevingstocht vorige maand in de krant The Guardian. Zo vertelde hij ook over de ingenieuze manieren om aan eten te geraken. Samen met zijn makker ving hij vissen en vogels.

Jose perfectioneerde naar eigen zeggen in de maanden op zee een vistechniek waarbij hij met zijn blote handen vis uit de oceaan trok en in de boot gooide. Zijn makker Ezequiel werd ziek na het eten van een rauwe zeevogel. Hij kon niets meer eten en stierf in zijn slaap terwijl de mannen een dutje deden. Zes dagen lang liet Jose zijn vriend op de boot liggen, waarna hij de zwaarste beslissing uit zijn leven nam en het lichaam over boord gooide.

Niet genoeg vermagerd
Er ontstond meteen twijfel over het verhaal van Jose. Zo zou hij niet genoeg vermagerd zijn tijdens zijn tocht. Volgens de familie van Cordoba kwam dat omdat de visser zijn makker heeft opgegeten. Ze eisen een miljoen Amerikaanse dollar schadevergoeding van Alvarenga.

Volgens zijn advocaat is het wel erg toevallig dat de claim een paar dagen na het verschijnen van Alvarengas boek werd ingediend, zo schrijft The Sun. ,,Ik denk dat ze druk willen uitoefenen omdat ze op een deel van de opbrengst van de verkoop van het boek azen. Er zijn velen die nu geloven dat hij veel geld verdient met zijn boek maar dat klopt niet. Het boek brengt veel minder op dan velen vermoeden."


De dochter en ouders van Jose konden hun geluk niet op toen hij na dertien maanden op zee weer tevoorschijn kwam. © ap.
Bron

maandag 14 december 2015

Miljardenproject Dubai neemt afstand van Trump

Het kale reclamebord © ap.


Een reclameposter met daarop de naam en foto van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump is vrijdag verwijderd bij een bouwproject in Dubai. Het is één van de Arabische reacties op de uitspraken van de Republikein die deze week opperde dat de Verenigde Staten geen moslims moeten toelaten.

Eén van de rijkste zakenmensen ter wereld, de Saoedische prins Alwaleed bin Talal, riep Trump vrijdag op zich terug te trekken uit de presidentiële race, 'want je zult nooit winnen'. 'Je bent niet alleen de Republikeinse partij tot schande, maar de hele Verenigde Staten', aldus de prins op Twitter.

Ook in Turkije is onrust over de uitspraken van Trump. In Istanbul wil het bedrijf achter de Trump Towers de relatie met de zakenman herzien. Na de aanslagen in Parijs en San Bernardino heeft Trump opgeroepen moskeeën in de gaten te houden en moslims de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen.

Kaal bord
Donald Trump werd prominent aangekondigd bij het miljardencomplex in de Verenigde Arabische Emiraten waar golfbanen en woningen worden gebouwd. De zakenman had een deal dat het bedrijf Damac Properties zijn naam en foto kon gebruiken voor het project in Dubai. Maar op vrijdag was volgens AP alleen nog een kaal houten bord over. Ook van een welkomstbord zou zijn naam zijn weggehaald. Het bedrijf heeft sinds de uitspraken van Trump de aandelen zien dalen. Het Amerikaanse persbureau meldt dat de website die naar de Trump Gated Community in Dubai verwees offline is gehaald.

Eerder deze week haalde het bedrijf Landmark uit Dubai alle producten van de woninginrichtinglijn van Trump uit de 180 winkels. Dat zou zijn uit 'respect' voor de 'normen en waarden' van de klanten. Topman Akbar Al Baker van Qatar Airways stelde op zijn beurt dat Trump zijn uitspraken vermoedelijk niet meende. 'Hij is bevriend met veel moslims en investeert in moslimlanden', aldus Al Baker, die meende dat Trump vooral uit is op politiek gewin.
BronLees ook: Donald Trump liet in ons land enkel ellende achter

Franse kleuterleraar in klas neergestoken door IS-aanhanger

De Franse lagere school waar een kleuterleraar werd neergestoken door een IS-aanhanger © Google Maps.


Een kleuterleraar van een school in het Franse Aubervilliers, een voorstad van Parijs, is maandagochtend neergestoken in zijn klas door een man die riep dat hij aanhanger van de Islamitische Staat is.

De leraar zou volgens Fransebronnen rond zes uur 's ochtends met een mes en een schaar zijn neergestoken in zijn zij en keel. De docent was vroeg op school aanwezig om de dag voor te bereiden.

Verwondingen
De leraar heeft verwondingen, maar is buiten levensgevaar. De aanvaller is aangehouden en wordt momenteel verhoord door de Franse politie. De dader droeg schilderskleding, was gemaskerd en droeg militaire schoenen, laat de plaatselijke Officier van Justitie weten. Tijdens de aanval schreeuwde hij 'Dit is Daesh, het is een waarschuwing'. Hij verliet de school te voet en werd vrij snel na de steekpartij opgepakt.

Parijs
De aanval komt net een maand na de aanslagen in Parijs waarbij 130 doden en ten minste 350 
gewonden vielen

.
© reuters.

© ap.


Bron

Egypte vindt geen aanwijzing voor terreur bij ramp Sinaï

© epa.


Egypte heeft tot dusverre geen aanwijzingen gevonden dat bij de rampmet een Russisch vliegtuig met toeristen in oktober sprake was van een terreurdaad of ander misdrijf. Dat blijkt uit een voorlopig verslag van het ministerie voor de burgerluchtvaart over de crash, die alle 224 mensen aan boord het leven kostte.

Rusland heeft eerder gezegd dat het vliegtuig is neergestort door een bom die aan boord was. Een Egyptische technische onderzoekscommissie heeft tot nu toe niks gevonden dat daarop wijst, aldus het ministerie.

Islamitische Staat heeft daarvoor de verantwoordelijkheid opgeëist. De terreurbeweging verspreidde vorige maand een foto waarop een provisorische bom te zien is, die later in het toestel van de Russische maatschappij Metrojet zou zijn ontploft.

Maar een Egyptische technische onderzoekscommissie heeft tot nu toe niks gevonden dat wijst op een aanslag, aldus het ministerie.

Het toestel, dat was opgestegen in de badplaats Sharm al-Sheikh, stortte neer in de Sinaï.

Kremlin blijft bij aanslag
Rusland blijft uitgaan van een aanslag. ,,Ik herinner u eraan dat onze inlichtingenexperts tot de conclusie zijn gekomen dat het een aanslag was'', reageerde een woordvoerder van het Kremlin op de Egyptische bevindingen.

Vorige week liet de Egyptische minister van Toerisme, Hisham Zaazou, weten dat de opbrengsten uit het toerisme door de ramp dit jaar in Egypte 10 procent lager uitkomen dan vorig jaar. Hij zei bij die gelegenheid dat Egypte eraan werkt om eventuele gaten in de beveiliging te dichten. Het land hoopt zo dat buitenlandse reizigers weer afkomen op de stranden, woestijntochten en oudheidkundige bezienswaardigheden.
Bron

Minstens 20 Saudi-vrouwen verkozen bij verkiezingen

Een Saudische vrouw brengt haar stem uit © afp.


Minstens 20 vrouwen zijn verkozen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Saudi-Arabië. Het was de eerste keer dat ook vrouwen zich verkiesbaar konden stellen. Dat melden Franse media.

,,Het aantal verkozen vrouwen staat op dit moment op 20", liet kandidate Judaya al-Qahtani weten. Volgens haar zou er nog eentje bij kunnen komen. ,,Eén kandidate staat op een gelijk aantal stemmen met een kandidaat uit haar kiesdistrict. Een loting moet uitsluitsel bieden", verklaarde ze.

Historisch
De verkiezingen van zaterdag worden gezien als historisch, aangezien Saudi-Arabië het laatste land ter wereld was waar vrouwen niet mochten stemmen en zich ook niet verkiesbaar mochten stellen. De 20 verkozen vrouwen vormen slechts een klein percentage van alle verkozenen: in totaal waren er 2106 zetels te verdelen in 284 gemeenteraden. Meer dan 900 vrouwen stonden op de lijst van in totaal 6440 kandidaten.

Bijna anderhalf miljoen mensen mochten zaterdag stemmen, waaronder 119.000 vrouwen. In sommige delen van het land was de opkomst onder de vrouwen 80 procent, wat veel hoger ligt dan de opkomst in het algemeen.

Verandering
Volgens politicoloog Abdelkhaleq Abdullah zal zelfs dit bescheiden aantal verkozen vrouwen voor verandering zorgen in het conservatieve land. ,,Het is genoeg, zelfs als er maar één vrouw wint", liet hij voorafgaand aan de verkiezingen weten aan The Guardian.


Bron