Translate

zaterdag 12 december 2015

Landen sluiten 'historisch' klimaatakkoord in Parijs


Minutenlang applaus en gejuich na aannemen verdrag

© afp.


De 195 deelnemers aan de VN-klimaattop in Parijs hebben zaterdagavond een bindend klimaatakkoord aangenomen. Na meer dan anderhalve week vergaderen zijn ze het eens geworden. Het verdrag is erop gericht de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en de opwarming van de aarde te verminderen. Alle deelnemende landen moeten zich aan de doelstellingen in het verdrag houden.

Na de mededeling dat het verdrag was aangenomen, barstte in de zaal een minutenlang applaus en gejuich los.

Er was ook nog ruimte voor een kwinkslag. Conferentievoorzitter Laurent Fabius onderbrak het gejuich om het historische akkoord te bekrachtigen met een hamerslag. ,,Ze zeiden me dat ik nog even een klap met de hamer moest geven. En het is maar een klein hamertje, maar het brengt iets groots tot stand", grapte Fabius.

Beperken opwarming
Belangrijkste punten in het verdrag zijn: het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden, met 1,5 graad als streefwaarde, het fors verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en investeren in arme landen die moeite hebben de klimaatdoelstellingen te halen.

De Franse president François Hollande sprak eerder zaterdag, toen de ontwerptekst werd gepubliceerd, van een historisch akkoord. Ook de politiek in Den Haag reageerde eerder op zaterdag positief op het concept-akkoord.

Keerpunt
Volgens conferentievoorzitter Fabius leidt het verdrag tot een keerpunt in het gebruik van fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool. Zowel bedrijven als overheden moeten geleidelijk overschakelen op alternatieve energiebronnen.Bron

Lees ook: 'Historisch en haalbaar klimaatverdrag klaar'

maandag 7 december 2015

Lufthansa-passagier wil vliegtuigdeur in de lucht openen

© afp.


Een man aan boord van een vlucht van Lufthansa van Frankfurt naar Belgrado is zondag gearresteerd nadat hij had gedreigd een deur van het vliegtuig te openen. De man uitte het dreigement boven Oostenrijk, aldus ooggetuigen.

Bemanningsleden en een stel handballers die als passagiers aan boord waren wisten de man te overmeesteren en gedurende de rest van de vlucht in bedwang te houden, liet Lufthansa in een verklaring weten. Volgens Servische media zou de man hebben geroepen dat hij het vliegtuig neer wilde halen.

,,Ongeveer halverwege de vlucht probeerde hij een vliegtuigdeur te openen maar het cabinepersoneel hield hem tegen", aldus handballer Milan Djukic. Volgens de aanvoerder van het Vojvodina-team hielden twee spelers de man gedurende de rest van de vlucht gevangen in de business class. De rest van de passagiers zouden daardoor weinig hebben gemerkt van het incident.

Raar
Servische media melden dat de man een Jordaniër is met een Amerikaans paspoort. De politie onderwierp de man aan een verhoor nadat het toestel veilig in Belgrado was geland. Een officier van justitie beval dat hij 48 uur in hechtenis moet worden gehouden wegens het in gevaar brengen van de openbare veiligheid. Passagiers verklaarden dat de man al van begin af aan raar deed.

Na het incident was er wat onduidelijkheid over welke deur de man probeerde te openen. Volgens persbureau AFP ging het om de buitendeur van het vliegtuig en niet de deur van de cockpit. Lufthansa voegde eraan toe dat het sowieso onmogelijk is om een vliegtuigdeur tijdens de vlucht te openen.
Bron

Britten geteisterd door zware overstromingen.


Voorlopig blijft het regenen, zo is de verwachting

© getty.


Honderden Britse huizen staan onder water doordat rivieren buiten hun oevers zijn getreden na noodweer. In Noord-Engeland en Schotland zijn zo'n duizend mensen geëvacueerd. Treinen rijden niet, bij ongeveer 60.000 huishoudens in de graafschappen Lancashire en Cumbria viel de stroom uit en veel wegen staan blank. Voorlopig blijft het regenen, zo is de verwachting.

Op zo'n tweehonderd plaatsen in Engeland en Schotland gold zondagmorgen nog een waarschuwing voor overstromingsrisico's. De storm die alle ellende veroorzaakt heeft de naam Desmond gekregen.

Vooralsnog heeft het ontstuimige weer één leven geëist. In Londen kwam een 90-jarige man onder een bus terecht. Volgens de hulpdiensten werd hij vermoedelijk door een windstoot omvergeblazen.

In de stad Carlisle, één van de zwaarst getroffen plekken, kwam een trein richting Glasgow door het noodweer stil te staan. De passagiers moesten in de trein slapen, meldde de BBC. In dezelfde plaats werden her en der bewoners door reddingswerkers met rubberboten uit hun huizen gehaald. Het water reikt op veel plekken tot aan de taille. Voor hen zijn scholen en buurtcentra ingericht als noodopvang.

Crisisvergadering
Groot-Brittannië heeft een crisisvergadering belegd na de langdurige regenval. Milieusecretaris Elizabeth Truss riep de regering op om "dringend de omvang van de overstromingen te beoordelen en te zorgen voor effectieve, gecoördineerde en snelle hulp."

Premier David Cameron zei op Twitter dat het leger is ingezet om de getroffenen te helpen. ,,Het is echt een puinhoop."

Groot-Brittannië heeft afgelopen jaren al een aantal zware overstromingen te verduren gekregen. In 2014 werden duizenden hectaren landbouwgrond in het zuiden van de land wekenlang ondergedompeld. De noordwestelijke regio overstroomde in zowel 2009, als 2005.

© getty.
© getty.
Bron