Translate

vrijdag 27 november 2015

Kremlin: Erdogan wil Poetin in Parijs spreken

Recep Tayyip Erdogan © ap.


De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft om een ontmoeting gevraagd met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Die ontmoeting zou moeten plaatsvinden in de marge van de klimaatconferentie in Parijs, die maandag begint. Dat heeft het Kremlin vrijdag gemeld.

,,Een voorstel van Turkse zijde voor een ontmoeting op het niveau van de staatshoofden is naar de president gebracht'', zei een woordvoerder. ,,Meer kan ik niet zeggen.''

Bronnen rond de Turkse president hebben bevestigd dat in Parijs mogelijk een ontmoeting zal plaatsvinden. Er zou echter nog geen tijd voor het gesprek zijn vastgesteld.

De twee staatshoofden staan lijnrecht tegenover elkaar nadat Turkije dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde aan de grens met Syrië.Bron
Lees ook: Poetin heeft geen zin in Erdogan tijdens klimaattop

Zeer zeldzaam knaloranje aapje geboren in Australië

De knaloranje tonkinlangoer werd begin november geboren in Australië © Paul Fahy.


Een zeer zeldzame tonkinlangoer fleurt de Australische dierentuin Taronga Zoo in Sydney sinds begin november op. Het knaloranje aapje met de naam Nangua - wat pompoen betekent in het Mandarijn - is sinds donderdag ook voor publiek te zien.

Dierverzorgers zagen het jongetje voor het eerst op 7 november, toen zijn moeder Meili hem in haar armen hield. Nu mag de kleine Nangua voor het eerst naar buiten. De tonkinlangoer, ook bekend als Francois' langoer, wordt altijd met knaloranje vacht geboren, terwijl de volwassenen zwarte haren hebben. De volwassen apen kunnen de kleintjes dankzij de opvallende kleur beter in de gaten houden.

Liefdevol
De apengroep waar Nangua in is geboren zorgt al goed voor hem, vertelt dierenverzorgster Jane Marshall op de website van Taronga Zoo. Ook de twee andere tonkinlangoer-vrouwtjes, Noel en Elke, hebben het jong liefdevol ontvangen. ,,Moeder Meili laat sinds de bevalling zien dat ze kalm en ervaren is. Ze wiegt en beschermt de baby, maar de andere vrouwtjes mogen ook dicht bij het kindje komen.''

Omdat tonkinlangoeren een sterke groepsband hebben, wordt de opvoeding van Nangua en de andere kleintjes gedeeld met andere vrouwtjes. Dierverzorgster Marshall: ,,Noel heeft de rol van bijmoeder op zich genomen. Zij zorgt de helft van de tijd voor het jong. Zo krijgt de moeder een beetje rust en kan ze wat eten. Maar op het moment dat ze haar jong hoort piepen, racet ze weer terug naar hem om de zorg weer op te pakken.''

donderdag 26 november 2015

Russen bombarderen in grensgebied als 'wraakoefening'

Russische bombardementen boven Syrië © epa.


Het Russische leger bestookt woensdag door Turkmeense opstandelingen bezet gebied in de Syrische provincie Latakia. De luchtaanvallen zijn volgens woordvoerder Jahed Ahmad van de rebellen een 'wraakoefening' voor het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig door Turkije.

De Turkmenen zijn nauw verbonden met Turkije. Een Turkmeense brigade zou dinsdag een van de twee Russische piloten hebben neergeschoten toen hij zichzelf met een parachute in veiligheid probeerde te brengen.

De Russen voerden woensdag een reeks luchtaanvallen uit op de bergachtige grensstreek waar de Russische SU-24 een dag eerder werd neergeschoten. De Russische luchtmacht gaf dekking aan Syrische grondtroepen die samen met strijders van de geallieerde Hezbollah in de regio aan een opmars bezig zijn, zei Ahmad. Ook de Syrische staatstelevisie berichtte woensdag over terreinwinst van Syrische troepen in Latakia.

Zonder twijfel
Rusland maakte eerder op woensdag bekend dat het bombardementen blijft uitvoeren op terroristen in het grensgebied tussen Syrië en Turkije. In tegenstelling tot wat de woordvoerder van de Turkmeense opstandelingen beweert, verandert het neerschieten van de SU-24 door Turkije daar niets aan.

,,We zouden willen dat de terroristen en militanten verder wegblijven van de Turkse grens, maar ze blijken in Syrië helaas vlakbij de Turkse grens te zitten'', aldus een woordvoerder van het Kremlin. De Russische operaties gaan zonder twijfel door, aldus de woordvoerder.

Ondertussen uitte de Turkse premier Ahmet Davutoglu woensdag kritiek op de Russische campagne. Niemand kan aanvallen op Turkmenen in Syrië uitvoeren onder het mom van de strijd tegen Islamitische Staat, zei hij. De communicatielijnen met Rusland blijven wat hem betreft wel gewoon open.

BronLees ook: Russische piloot: Wij kregen geen waarschuwing
Lees ook: Turkse media trots; Russische media woest
Lees ook: Turkse ambassade Moskou bekogeld tijdens protesten
Lees ook: 'Russisch afweergeschut naar Syrië ter bescherming'

Politie rukt uit na doodsbedreigingen aan spin

© Facebook Harbourside LAC - NSW Police Force.


De politie in Sydney is zaterdag met gillende sirenes uitgerukt naar woning, nadat er meerdere meldingen binnen waren gekomen dat een vrouw met de dood werd bedreigd door een man. Buurtbewoners hoorden een vrouw schreeuwen, geschuif met meubels en een man roepen: ,,Ik ga je vermoorden. Sterf, sterf!'' Eenmaal bij het huis aangekomen, bleek de man op jacht te zijn naar een spin.

De politie kreeg rond 02.00 uur 's nachts meerdere meldingen over de bedreigingen in de woning. Direct snelden meerdere politiewagens naar het adres. Een hijgende en verwarde man deed open. Na een korte en snelle conversatie barsten de agenten in lachen uit. De doodsbedreigingen waren aan het adres van een spin. ,,Ik heb echt een heel erge hekel aan spinnen. En dit was een hele grote!'', was de reactie van de man, die zich flink schaamde voor de situatie.

Tijdens het kat-en-muisspel had de man een aantal meubelstukken met veel kabaal verschoven. Toch bleven de agenten nog met één vraag zitten: ,,Waar kwam dat vrouwelijke gegil vandaan?'' De man kon niks anders dan bekennen: ,,Tsja, sorry. Dat was ik.''

Voordat de dienders definitief weggingen, checkten ze voor de zekerheid toch nog even de woning. Daar vonden ze inderdaad enkel de dode spin.
Bron

dinsdag 24 november 2015

Gemeenten zijn opvang beu


Vijf lessen na paar maanden noodopvang

© anp.


Veel gemeenten willen geen vluchtelingen meer opvangen in crisislocaties, zoals sporthallen. Ze vinden het te duur, inhumaan of menen dat ze hun plicht hebben gedaan, blijkt uit onderzoek door deze krant. Vooral bij kleine gemeenten is de rek eruit.

Gemeenten zijn het schip ingegaan met de vergoeding die ze van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers krijgen voor crisisopvang van vluchtelingen (40 euro per persoon per nacht). Sommige gemeenten gaven tien keer zo veel uit. Driekwart wil de extra kosten op het rijk verhalen. Bij elkaar gaat dat om enkele miljoenen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) werd zo overvallen door de grote instroom van vluchtelingen, dat voor noodopvang een beroep is gedaan op gemeenten. Veel gemeenten voelen er weinig voor om nogmaals bij te springen. Welke conclusies kunnen er na een paar maanden worden getrokken?

Het COA loopt achter de feiten aan
,,Wij hebben de indruk dat het COA niet gesteld stond voor de explosieve groei in het aanbod van asielzoekers,'' (gemeente Kaag en Braassem). Er was 'weinig tot geen coördinatie', (Leiderdorp). Bijna iedere gemeente heeft wel iets te klagen over het COA. Een 'chaotische organisatie', aldus de gemeente Waalwijk. Tegelijkertijd is er ook wel begrip. De reactie van de gemeente Stichtse Vecht vat de algehele teneur aardig samen. ,,Wij constateren dat er zaken in de onderlinge afstemming en communicatie beter kunnen, maar begrijpen tegelijkertijd dat het COA haar werkzaamheden onder grote druk moet verrichten.''

Wees niet te nieuwsgierig
Gemeenten die graag willen weten waar ze aan toe zijn, als ze instemmen met een crisisopvang van een paar dagen, hebben pech. Voorspellen welke vluchtelingen er komen, Syriërs, Irakezen, Eritreeërs misschien? Dat lukt hoogstens een paar uur van tevoren, als het COA alle puzzelstukjes weer in elkaar heeft geschoven.

Ook zo'n vraag: wanneer ze komen. Sommige bussen hebben een track and trace- systeem, anders is het gissen. Nog een verrassing: bij aankomst blijken vluchtelingen soms nog geen hap te hebben gegeten. Zo kwamen asielzoekers in Middelburg pas halverwege de avond aan, met lege magen.

Wie denkt dat bellen naar het COA helpt, staat over het algemeen voor een pittig karwei. Zeker in de begindagen waren medewerkers daar vaak overbelast en totaal onbereikbaar. De klachten zijn gemeengoed onder de ondervraagde gemeentes. Of, zoals Maassluis samenvat: ,,De informatie vanuit het COA was slecht, laat en tegenstrijdig.''

Dit gaat geld kosten
Stel. Je bent een niet al te grote gemeente. En ineens moet er een crisisopvang komen. Dat slaat een gat in het ambtenarenapparaat, waardoor het normale werk blijft liggen. Met een beetje pech helpt het ook je begroting om zeep.

Russische helikopter onder vuur bij Turkse grens

Foto ter illustratie. © ap.


Syrische rebellen hebben in het noordwesten van het land een Russische helikopter beschoten. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten moest het toestel daarop een noodlanding maken in een gebied dat in handen is van het regime van president Bashar al-Assad. Daar werd het opnieuw beschoten en vernietigd.

De helikopter zou in de buurt van de grens met Turkije door antitankgeschut onder vuur zijn genomen. In het toestel zaten zeker tien mensen, die allemaal mochten uitstappen voordat de tweede beschieting plaatsvond.

Gevechtsvliegtuig
In dezelfde regio heeft Turkije dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuigneergehaald dat het Turkse luchtruim bij de Syrische grens zou hebben geschonden. Het gevechtsvliegtuig is in Syrië vlakbij de Turkse grens neergestort. Later verschenen op het internet beelden van een rebellengroep die het stoffelijk overschot van een van de piloten toonden.
BronLees ook: Poetin: Neerhalen vliegtuig is steek in de rug van Rusland
Lees ook: Russische minister Lavrov: Russen ga niet naar Turkije
Lees ook: Turkije licht Veiligheidsraad in over neerhalen toestel
Lees ook: Navo-chef: 'Rusland was herhaaldelijk gewaarschuwd'
Lees ook: 'Rebellen tonen dode Russische vlieger'
Lees ook:  Russische legerleiding bevestigt dood van piloot

maandag 23 november 2015

Straatveger ziet bomgordel in prullenbak in voorstad Parijs

De gevonden bomgordel is vergelijkbaar met de gordels die tien dagen geleden werden gebruikt in Parijs. © afp.


In een vuilnisbak in Montrouge, een voorstad van Parijs, is door een straatveger een bomgordel gevonden. Dat meldt de Franse politie. De bomgordel zou vergelijkbaar zijn met de explosieven die werden gebruikt bij de aanslagen in Parijs, op 13 november.

Aan de voor- en achterkant van de riem zaten explosieven, maar een ontsteker ontbrak. De politie heeft het gebied afgezet en doet onderzoek.

De gordel is mogelijk van de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam. Het signaal van zijn mobiele telefoon werd na de aanslagen getraceerd in Châtillon, niet ver van Montrouge.

Mogelijk heeft Abdeslam zich op het laatste moment bedacht en zijn bomgordel niet tot ontploffing gebracht.

Bron : video

Reiswaarschuwing VS om terreurdreiging

© anp.


Amerikanen wordt aangeraden oplettend te zijn als ze naar het buitenland reizen, vanwege toegenomen terreurdreiging. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft maandag een waarschuwing gegeven voor alle reizen naar het buitenland.

In de waarschuwing worden in het bijzonder de terreurbewegingen Islamitische Staat (IS), al-Qaeda en Boko Haram genoemd als organisaties die ,,terreuraanvallen in meerdere regio's'' voorbereiden. Amerikanen wordt geadviseerd extra oplettend te zijn op openbare plekken en in het openbaar vervoer. De waarschuwing blijft van kracht tot 24 februari.

Het is volgens de autoriteiten verstandig drukke plekken en mensenmassa's te mijden. Vooral tijdens vakantieperiodes, feestdagen en grote evenementen wordt voorzichtigheid geboden. Ook is het aangeraden om lokale media en informatiebronnen in de gaten te houden.

Op 29 juli hadden de VS al Amerikanen opgeroepen voorzichtig te zijn als ze op reis gaan. De reiswaarschuwing is een niveau hoger. Voor landen die in oorlog zijn of waar geregeld aanslagen worden gepleegd geven de VS een negatief reisadvies.
Bron

zondag 22 november 2015

Irak stopt vliegverkeer om acties Rusland

Een screenshot van het Russiche ministerie van Defensie laat een Russisch oorlogsvliegtuig zien, voordat het naar Syrië gaat. © epa.


Irak heeft besloten maandag en dinsdag geen civiele vluchten uit te voeren tussen Bagdad en de noordelijke steden Arbil en Sulaimaniya. Het luchtruim wordt door Rusland gebruikt om bombardementen uit te voeren op buurland Syrië, meldde de Iraakse luchtvaartautoriteit.

Rusland vuurt vanuit de Kaspische Zee kruisraketten af op IS-doelen in Syrië. Die vliegen over Iran en Irak voordat ze hun doel in Syrië bereiken. Ook zet Rusland gevechtsvliegtuigen in die luchtaanvallen uitvoeren op doelen in Syrië.

Rusland voert de acties al een maand uit. Onduidelijk is waarom de Iraakse autoriteiten nu de beslissing hebben genomen het vliegverkeer stil te leggen.
Bron

Frankrijk voorbereid op chemische aanval

De Franse politie in Parijs oefende eerder al op een chemische aanval. © afp.


De Franse regering heeft alle voorzorgsmaatregelen tegen een chemische of bacteriologische aanval van terroristen genomen. Dit verzekerde zondag de minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, voor de radio-omroep Europe1.

De dreiging van terroristen met chemische wapens houdt de Fransen bezig sinds de terroristische aanslagen van 13 november in Parijs en de publicatie van een mededeling van het ministerie van Volksgezondheid de dag erna.

Het ministerie verspreidde 14 november aan overheidsdiensten de opdracht een bepaald tegengif te produceren tegen ,,neurotoxische organofosfaten''. Het ministerie doelt op giftige chemische verbindingen die onder meer het zenuwweefsel aantasten.

Alarmerend
Het tegengif dat het ministerie op voorraad wil hebben, wordt volgens Franse media uitsluitend vervaardigd in instellingen van de strijdkrachten. De discreet gepubliceerde mededeling is door een bezorgd parlementslid als ,,buitengewoon alarmerend'' omschreven.

,,We moeten er rekening mee houden, maar het is wel moeilijk voor de terroristen om zoiets vanuit het buitenland te organiseren'', zei Le Drian zondag
Bron

Noodtoestand op de Krim na verwoeste elektriciteitsmasten

Donkere straten bij een eerdere stroomstoring in Simferopol © afp.


Op de Krim is in de nacht van zaterdag op zondag de elektriciteit massaal uitgevallen. Hoogspanningsmasten in Oekraïne die het schiereiland van stroom voorzien, zijn volgens het Russische staatspersbureau TASS opgeblazen.

De vier masten staan in de havenstad Cherson op het Oekraïense vasteland. Waardoor de masten zijn gesaboteerd, is nog onduidelijk. Twee zouden het sinds vrijdag al niet meer doen nadat een explosie had plaatsgevonden.
De directeur van een energiebedrijf op de Krim zegt dat het hele schiereiland zonder stroom zit. Twee miljoen mensen zitten daardoor in het donker.

De autoriteiten hebben ziekenhuizen aangesloten op de noodstroomvoorziening. Het ministerie van Noodgevallen op de Krim heeft de noodtoestand uitgeroepen en heeft hulpdiensten in staat van paraatheid gebracht voor het geval ze nodig zijn.

De Krim werd begin 2014 door Rusland geannexeerd, tot woede van Oekraïne en de internationale gemeenschap.
Bron

Twee verdachte mannen uit KLM-toestel gehaald

© anp.


De politie heeft zaterdagavond in Londen twee mannen uit een KLM-toestel gehaald dat naar Amsterdam zou vliegen. Volgens getuigen is het toestel met politiehonden doorzocht. De KLM wil alleen kwijt dat de vlucht vanaf Heathrow vanwege een incident vertraging had, meldt de NOS.

Volgens de omroep twitterden Nederlandse journalisten aan boord dat de twee mannen zich verdacht gedroegen en oogcontact met de stewardess vermeden. Volgens medepassagiers maakten de twee ook vreemde gebaren.

Snuffelhonden
Het toestel was al aan het taxiën, maar keerde terug naar de gate, waar de politie de twee mannen uit het vliegtuig haalde en het toestel met snuffelhonden doorzocht. Daarna werd het vrijgegeven en kon het toestel alsnog opstijgen.

Het vliegtuig landde uiteindelijk rond 22.00 uur veilig op Schiphol, tot opluchting van de passagiers.
Bron
Lees ook: Turkish Airlines maakt noodlanding na bommelding

Zestien arrestaties in Brussel, Abdeslam niet gevonden

© afp.


Na een dag vol politieacties heeft het federaal parket in Brussel een persconferentie gegeven. Negentien mensen zijn vandaag opgepakt en er zijn negentien huiszoekingen verricht, blijkt uit een voorgelezen verklaring. Er zijn geen explosieven of wapens aangetroffen. Saleh Abdelsalam is niet gevonden.

Tijdens één van de huizoekingen werd met een auto op agenten ingereden, waarop die twee schoten losten. De inzittenden probeerden te vluchten, maar zijn opgepakt. Over de identiteit van de arrestanten wilde de politie 'in het belang van het onderzoek' nog niets zeggen.

Over politieacties in Luik, waar eerder zondag over werd gesproken, zijn geen mededelingen gedaan. Belgische media meldden zondag dat Abdeslam met de auto uit Luik is gevlucht. Hij zou op de snelweg E40 richting Duitsland zijn gereden. Het federaal parket heeft niet gereageerd op de berichtgeving.

Er werd tijdens de persconferentie kreeg de pers geen mogelijkheid om vragen te stellen. Het parket bedankte wel media en inwoners voor het respecteren van de socialemediastilte tijdens de politieacties.

In Brussel geldt het hoogste niveau van terreurdreiging. Zondag overdag werd om veiligheidsredenen geen informatie door de politie verstrekt. Volgens de Belgische nieuwssite HLN.be vonden de politieacties in Brussel acties plaats in de buurt van de Grote Markt, Zuidstraat, Wolvengracht, Koolstraat, Kolenmarkt, Lombardstraat en Vesaliusstraat.

In sommige straten werden spijkermatten gelegd om eventuele vluchtauto's te stoppen. In Molenbeek waren er opnieuw huiszoekingen, waaronder in de Oostendestraat.

Dreigingsniveau
Het hoogste dreigingsniveau blijft in Brussel gehandhaaft, aldus premier Charles Michiel. Scholen, universiteiten en de metro blijven maandag gesloten. Het publiek wordt geadviseerd drukke plekken te vermijden. Grote, publieke evenementen zijn afgelast.
BronLees ook: Bizar: Brussel uitgestorven, op elke hoek soldaten
Lees ook: Grote politieacties Brussel afgelopen
Lees ook: Dreiging Brussel blijft op hoogste niveau
Lees ook Hoogste alarmfase Brussel geldt vooralsnog