Translate

zaterdag 21 november 2015

Belgische premier: concrete aanwijzingen voor aanslag


Terreurdreiging België opgeschaald naar hoogste niveau

© photo news.


Brussel wordt bedreigd. De dreiging betreft een concrete dreiging van aanslagen met wapens en explosieven, te vergelijken met de aanslagen in Parijs. Dat zei de Belgische premier Charles Michel zaterdag tijdens een persconferentie. Op last van de politie blijven zaterdag onder meer alle 69 metrostations in Brussel dicht.

De Belgische premier Michel vertelde zaterdagochtend in een persconferentie dat er concrete aanwijzingen waren voor een op handen zijnde aanslag in de hoofdstad Brussel. Het zou gaan om aanslagen vergelijkbaar met die in Parijs.

De dreiging in Brussel betreft vooral de winkelstraten, het openbaar vervoer en in het algemeen evenementen waar veel mensen op af komen. Waar de dreiging vandaan komt, wilde Michel niet zeggen.

Voetbal
Het crisiscentrum Brusselse gemeenten adviseerde zaterdagochtend om grote evenementen en voetbalwedstrijden te annuleren vanwege verhoogde terreurdreiging. Later werd bekend dat de meeste voetbalwedstrijden gewoon doorgaan, maar dat onder meer Lokeren-Anderlecht werd afgelast.

Ook het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, het Parlamentarium, blijft zaterdag dicht. Het ministerie wil mensen niet bang maken, maar wel waakzaam, vertelde de premier in een persconferentie.

De getroffen maatregelen (zie kader) gelden volgens Michel vooralsnog tot zondagmiddag. Dan komt opnieuw de Belgische Veiligheidsraad bijeen, waarin behalve de premier ook de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, Defensie en Buitenlandse Zaken zitting hebben.

Turkije pakt Belg (26) op voor betrokkenheid bij aanslagen

De opgepakte Belg van Marokkaanse origine Ahmet Dahmani. © afp.


De Turkse politie heeft een Belg van Marokkaanse afkomst opgepakt in Antalya. Hij wordt ervan verdacht voorbereidend werk te hebben verricht met het oog op de aanslagen van 13 november in Parijs. Dat meldt het Turkse persagentschap Dogan en werd bevestigd tijdens een persconferentie van de Veiligheidsraad in België.

De 26-jarige man is opgepakt in een luxehotel in Antalya, aan de zuidkust van Turkije, schrijft Dogan. Het zou gaan om Ahmet Dahmani.

,,Er zijn drie arrrestaties in Turkije gebeurd, onder wie een Belg van Marrokaanse afkomst", werd bevestigd op een persconferentie van de Veiligheidsraad. Hij wordt ervan verdacht de locaties te hebben uitgekozen voor de aanslagen in Parijs en zou tijdens de aanslag bij het Stade de France in Parijs op de uitkijk hebben gestaan.

Helpen met oversteek
Twee andere personen met de Syrische nationaliteit zijn ook opgepakt in de nabije omgeving. Zij worden ervan verdacht naar Antalya te zijn gestuurd door terreurgroep Islamitische Staat (IS) om de Belg te helpen de grens over te steken. Zij werden opgepakt toen ze de man opzochten.

De Turkse antiterreurpolitie werd verwittigd van de aanwezigheid van de jonge Belg toen die met het vliegtuig in Antalya aankwam. De man werd gevolgd tot zijn hotel in de wijk Manavgat. Daar is hij opgepakt.
Bron

IS plande bloedbad met bommen in speelgoed

Permalink voor ingesloten afbeelding
 
Permalink voor ingesloten afbeelding
Permalink voor ingesloten afbeelding
 
Permalink voor ingesloten afbeeldingIS schuwt geen enkele methode om slachtoffers te maken. Dat blijkt nog maar eens uit de vondst door de Iraakse veiligheidsdienst van het leger. Die trof een doos aan met achttien poppen. In het speelgoed zaten explosieven. Bedoeling van de terroristen was om een bloedige aanslag te plegen onder sjiitische pelgrims op weg naar Karbala.

De veiligheidsdiensten hebben de poppen op tijd kunnen ontmantelen. De doos werd aangetroffen in Rashidiya tussen Bagadad en Karbala, een plaats waar de komende dagen duizenden sjiitische pelgrims voorbijkomen. Het dorp ten noorden van de hoofdstad Bagdad telt voornamelijk soennitische inwoners.

Volgens de Iraakse autoriteiten waren de poppen bedoeld om slachtoffers te maken onder de kinderen en hun ouders op weg naar het bedevaartsoord. In de poppen waren zorgvuldig explosieven en ontstekingsmechanismen aangebracht.

Het is niet de eerste keer dat IS speelgoed uitrust met explosieven. De methode werd eerder ook al aangewend door al-Qaida.

IS wilde met de geplande aanslagen de gespannen relatie tussen de soennieten en sjiieten in het gebied nog meer onder druk te zetten, zo lijkt het. In het verleden werden sjiitische pelgrims ook al het slachtoffer van aanslagen door soennitische extremisten.
Bron

dinsdag 17 november 2015

Verbrande brandweerman krijgt na 14 jaar nieuw gezicht

Permalink voor ingesloten afbeelding

,,Patricks gezicht rookte en zijn huid smolt weg''. Brandweerman Bricky Cole blikt terug op de rampdag in 2001, waarbij zijn collega en vriend Patrick Hardison zijn gezicht werd verwoest. Bij een hevige brand in Senatobia smolt het gezicht van de toen 27-jarige Amerikaan weg. Na vele jaren van pijn en ellende onderging de voormalig brandweerman een gezichtstransplantatie.

Op 5 september 2001 rukten de brandweerlieden van de Senatobia Fire Department, in Mississippi, uit voor een brand in een woning. ,,De grootste brand die ik ooit heb gezien'', vertelt Cole aan The New York Magazine. De mannelijke bewoner van het huis stond buiten op de stoep en schreeuwde dat zijn vrouw nog binnen stond. De brandweerlieden twijfelden geen moment en betraden het pand.

Het plafond stortte in en brokstukken vielen op Patrick, waardoor zijn gezichtsmasker wegsmolt en hij hem af moest doen. Hij viel op zijn knieën, hield zijn adem in en sloot zijn ogen. Hij bereikte op wonderbaarlijke wijze toch het raam, waar collega Bircky Cole hem met een verkoold gezicht vond. Saillant detail, de vrouw waarvan werd gedacht dat die nog binnen was stond bij een riviertje in de buurt te vissen.

Alles kwijt
Patrick overleefde weliswaar op wonderbaarlijke wijze de brand, maar de nasleep verwoestte zijn leven. Hij raakte verslaafd aan de pijnstillers, scheidde van zijn vrouw en raakte uiteindelijk bankroet. Hij werd hierdoor zijn huis uitgezet en ging in 2007 bij zijn moeder wonen. Zijn zicht werd daarnaast slechter, waardoor hij ook nog eens afhankelijk werd van anderen. ,,Ik was een 40-jarige man die thuis zat te wachten totdat mijn moeder me kon rondrijden in de auto. Ik had alles, nu heb ik helemaal niks meer.''

In 2012 ontmoette hij Eduardo Rodriguez, een specialist op het gebied van huidtransplantatie. Rodriguez wilde Hardison graag helpen, al moest de voormalig brandweerman wel de realiteit onder ogen komen: ,,De kans van slagen is slechts 50%. Het gezicht moet tot het bot verwijderd worden en vervangen worden door een donor gezicht. Het is alles of niets. Als het mis gaat, dan zal Hardison waarschijnlijk doodgaan.'' Hardison accepteerde zonder blikken of blozen de zeer risicovolle voorwaarden. Het was nu alleen wachten op een juiste match die als donor kon dienen.

Redding
Op 12 augustus van dit jaar diende zich de juiste match aan. De 26-jarige David Rodebauch uit New York was na een fietsongeluk in coma geraakt en uiteindelijk overleden. Twee dagen na het overlijden van Rodebauch, begon Rodriguez met de transplantatie. Na 26 uur zat de risicovolle operatie er op en kon de revalidatie van Hardison beginnen. Inmiddels zijn de meeste wonden genezen en beginnen langzaamaan diverse functies weer terug te komen. Hardison is vooral blij dat zijn uiterlijk verbeterd is: ,,Ik kan weer over straat zonder dat iedereen me aan blijft staren. Ik ben eindelijk weer een normale jongen. Ik kan mijn leven weer gaan oppakken.''
Bron: video

Franse journalist schrijft indringende brief aan terroristen na moord op zijn vrouw

De Franse journalist Antoine Leiris. © AL .


,,Vrijdagavond stalen jullie het leven van mijn grote liefde, de moeder van mijn zoon. Toch zal ik jullie niet haten. Ik weet niet wie jullie zijn en ik wil het ook niet weten. Jullie zijn dode zielen.'' De Franse journalist Antoine Leiris schreef een hartverscheurende brief aan de terroristen die zijn vrouw in koelen bloede vermoordden in het Bataclan Theater. Hij blijft achter met zijn zeventien maanden oude zoon Melvin en is vastbesloten het leven weer op te pakken.

De journalist van France Bleuverklaart dat hij en Melvin nooit in angst zullen leven voor terroristen. Dat plezier gunt hij ze niet. ,,De God voor wie jullie zo blindelings moorden, heeft ook ons gemaakt. Elke kogel in het lichaam van mijn vrouw is ook een wond in zijn hart'', zo houdt Leiris de terroristen voor.

Wantrouwen
Hij benadrukt niet te vervallen in haat en verbittering, 'ook al zouden jullie dat willen'. ,,Haat zou mij net als jullie maken. Jullie willen dat ik bang word, andere mensen ga wantrouwen en mijn vrijheid opgeef. Helaas, jullie verliezen.''

In zijn brief beschrijft de journalist het moment dat hij levenloze lichaam van zijn vrouw onder ogen krijgt. ,,Ik zag haar vanochtend. Eindelijk, na dagen en nachten wachten. Ze was nog net zo mooi als toen ze op vrijdagavond wegging. Net zo mooi als toen ik twaalf jaar geleden verliefd op haar werd. Natuurlijk, ik ben verscheurd van verdriet. Die overwinning krijgen jullie, maar het zal van korte duur zijn. Ik weet dat ze elke dag bij ons is en dat we elkaar weer terugvinden in het paradijs waar jullie nooit zullen komen.''

Legers
Leiris moet zijn leven weer oppakken met zijn zoontje Melvin. ,,We zijn nog maar met z'n tweeën, maar we zijn sterker dan alle legers in de wereld. In elk geval, ga ik nu geen tijd meer aan jullie besteden. Ik ga terug naar Melvin, die nu wakker wordt van zijn middagdutje. Hij is pas 17 maanden. Net als elke dag zal hij eten en spelen. Elke dag van zijn leven zal hij gelukkig zijn en leven in vrijheid. Zijn haat krijgen jullie ook niet.''
Bron

'IS bereidt cyberaanslagen voor op Groot-Brittannië'

De Britse minister van Financiën, George Osborne, is steeds vaker sprake van 'hybride conflicten', die zowel op de grond als via internet woeden. © anp.


Islamitische Staat werkt aan dodelijke cyberaanslagen op doelen in Groot-Brittannië. Dat heeft de Britse minister van Financiën, George Osborne, dinsdag gezegd tijdens de bekendmaking dat hij het jaarlijkse budget voor de bestrijding van cybercrime zal verdubbelen. In 2020 zal er jaarlijks 1,9 miljard pond (2,7 miljard euro) naar de bestrijding van dergelijke criminaliteit gaan.

Volgens Osborne kunnen cyberaanvallen levens kosten als het terroristen lukt de nationale elektriciteitsvoorziening te saboteren, als ze computersystemen van de luchtverkeersleiding overnemen of ziekenhuiscomputers hacken. Er is steeds vaker sprake van 'hybride conflicten', die zowel op de grond als via internet woeden, zegt hij. Momenteel worden bedreigingen tegen 450 Britse bedrijven onderzocht.

Offensieve capaciteiten
Osborne wil dat Groot-Brittannië ook offensieve capaciteiten krijgt om terug te slaan in het geval van cyberaanvallen. Die moeten in eerste plaats zorgen voor afschrikking maar kunnen, als Londen dat wil, ook daadwerkelijk worden ingezet. Groot-Brittannië behoudt zich volgens hem het recht voor op te treden.

Niet alleen terreurgroeperingen zullen via cyberspace aangepakt worden, aldus de minister. Ook hackers, schurkenstaten en criminele bendes kunnen op de korrel worden genomen.
Bron

Poetin en Hollande werken samen in strijd tegen IS

Poetin en Hollande op archiefbeeld © epa.


De Franse president François Hollande heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin dinsdag gebeld en afgesproken meer samen te werken bij de militaire acties in Syrië. Hollande en Poetin ontmoeten elkaar 26 november in Moskou om over de strijd tegen het terrorisme te spreken.

Twee dagen eerder sprak Hollande de Amerikaanse president Barack Obama in Washington over de strijd tegen de extremisten van Islamitische Staat (IS) en over de vraag hoe de toestand in Syrië beter kan worden.

Washington leidt een westerse en Arabische coalitie tegen IS. Daar hoort Nederland ook bij. Washington steunt ook groepjes rebellen die tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad vechten. Rusland heeft zich eind september met een enorme militaire macht ter plaatse geschaard achter het regime. Het bestookt zowel IS als andere rebellen in Syrië.
Bron

maandag 16 november 2015

Overzicht: Steeds meer landen gaan strijd met IS aan

De wereldleiders zaten maandag om tafel tijdens de G20 © afp.


Steeds meer landen laten na de aanslagen in Parijs weten de strijd met Islamitische Staat aan te gaan. Ook kondigde een aantal landen veiligheidsmaatregelen aan. Ze doen dat in navolging van de Franse president Hollande, die maandag de oorlog verklaarde aan IS. Hij kondigde onder meer aan dat de Frankrijk de acties tegen IS intensiveert.

De leiders van de G20 hebben maandag in een verklaring de terroristische aanslagen in Parijs veroordeeld. Ook hebben de wereldleiders opgeroepen gezamenlijk het terrorisme te bestrijden. Ook de NAVO gaat nauwer samenwerken met andere landen om extremisme en terrorisme te bestrijden. Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, toegezegd. Hij gaf geen verdere details over de samenwerking.

Maar los van die gezamenlijke acties kondigen ook steeds meer landen aan zelf de strijd aan te gaan met IS of voorzorgsmaatregelen te nemen.


Let op, dit overzicht gaat alleen over de besluiten die volgen op de aanslagen in Parijs. Eerdere besluiten over acties tegen IS zijn niet meegenomen.

Tsjechië
Tsjechië gaat na de aanslagen in Parijs het leger inzetten om de beveiliging op te schroeven in de hoofdstad Praag. Om welke plekken het gaat zei het leger niet.

Iran
Iran zegt volgens persbureau AFP Islamitische Staat aan te vallen als de terreurgroep binnen 40 kilometer van de grens komt.

Rusland
Rusland staat klaar om luchtaanvallen uit te voeren op IS. Dat zei president Vladimir Poetin tijdens de G20-top. ,,Ik kan bevestigen dat we contacten hebben met de Syrische oppositie op het slagveld, die ons hebben gevraagd om luchtaanvallen uit te voeren, zei Poetin.

Verenigde Staten
De Amerikaanse president Barack heeft opnieuw uitgesloten dat de Verenigde Staten grondtroepen inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak. Hij zei dat tijdens een persconferentie aan het slot van de G20-top in Turkije. Frankrijk wil wel kijken of het een coalitie kan vormen met de VS en Rusland tegen IS.

Daarnaast zeggen zes Amerikaanse staten dat ze na de aanslagen in Parijs niet langer Syrische vluchtelingen willen opvangen, omdat het te gevaarlijk zou zijn. Het gaat om Texas, Arkansas, Indiana, Louisiana, Alabama, Mississippi en Michigan. Opmerkelijk, aangezien Obama maandag specifiek waarschuwde de daders van de aanslagen niet te linken aan de vluchtelingencrisis.

Nederland
Nederland stuurt voorlopig geen gevechtsvliegtuigen naar Syrie om daar IS te bombarderen. dit moment bestrijden vier Nederlandse F-16's de terreurgroep alleen in Irak. Volgens VVD'er Han ten Broeke heeft het niet zo veel zin als vier Nederlandse vliegtuigen in hun eentje Raqqa (het bolwerk van IS) aanvallen. Net als in Irak moet er volgens Ten Broeke ook een brede coalitie komen voor Syrië. ,,En zo ver is het nog niet.''
Bron
Lees ook: Frankrijk breidt aanvallen op IS in Syrië uit
Lees ook: Leiders G20: samen terrorisme bestrijden


IS publiceert video en dreigt met nieuwe aanslagenIn een maandag verschenen video heeft Islamitische Staat opnieuw gedreigd met aanslagen op landen die luchtaanvallen uitvoeren op Syrië. ,,Jullie zullen hetzelfde lot ondergaan als Frankrijk", luidt de boodschap. Ook wordt er uitdrukkelijk over aanslagen in Washington gesproken.

,,We hernieuwen onze oproep aan de moslims in Europa, in het ongelovige Westen en overal, de kruisvaarders in hun thuisland of waar ze ook zijn, aan te vallen", zegt een woordvoerder in de ongeveer elf minuten durende video die maandag via sociale media op internet werd verspreid.

Het is niet de eerste keer dat dergelijke video's verschijnen. Volgens Pieter Nanninga, een jihaddeskundige van de Rijksuniversiteit Groningen, is het filmpje hoogstwaarschijnlijk onderdeel van een nieuwe mediacampagne van de terreurgroep vertelt hij tegen de NOS.

De video legt de nadruk op Washington. ,,We zeggen tegen de staten die deelnemen aan de kruistochtencampagnes dat er, werkelijk waar, een dag komt dat we zullen toeslaan in het centrum van Washington, net als in het centrum van Parijs. Zo Allah het wil", klinkt het.

Authenticiteit
De echtheid van de video is nog niet bevestigd. Hij lijkt wel op eerdere publicaties van IS. Op het eind zijn enkele fragmenten van de verklaring ingevoegd, waarmee de extremisten zaterdag de reeks aanslagen in Parijs hadden opgeëist.

Nanninga vertelt tegen de NOS dat hij denkt dat er de komende dagen meer van dit soort filmpjes zullen verschijnen. ,,De terreurgroep heeft al eerder van dit soort mediacampagnes gehad", zegt hij. ,,Het ging toen onder meer over de Palestijnen. Er werden in korte tijd ongeveer tien video's gepubliceerd."

De boodschap spreekt niet over Irak, waar IS vandaan komt. Een aantal landen uit de internationale coalitie tegen IS zoals Nederland en Groot-Brittannië, bombarderen Syrië niet, maar Irak wel. Frankrijk is recentelijk begonnen met luchtaanvallen op Syrië.
BronLees ook: Bekeren, betalen of sterven: 5 vragen over IS

Deze mensen lieten het leven bij de aanslagen in Parijs

Bovenaan vlnr., gevolgd door onderaan vlnr.: Valentin Ribet, Caroline Prénat, Nick Alexander, Nohemi Gonzalez, Guillaume B. Decherf, Djamila Houd, Mathieu Hoche, Alberto González Garrido, Kheireddine Sahbi, Elif Dogan. © The Guardian, Het Laatste Nieuws, redactie.


Langzaam maar zeker komen er steeds meer details vrij over de aanslagen in Parijs. Over de daders, over hoe zij te werk gingen, maar ook over de slachtoffers. Er kwamen 129 mensen om het leven. Drie slachtoffers zijn afgelopen weekend in het ziekenhuis overleden. Volgens Parijse ziekenhuizen liggen nog 42 slachtoffers in kritieke toestand op de intensive care. Wie waren die mensen die zich vrijdagavond toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plek bevonden? Dit is wat we nu weten.

Wie de slachtofferlijst bekijkt, ziet dat de aanslagen in Parijs niet alleen Parijzenaars troffen. Hoewel een groot deel van de slachtoffers Frans is, zijn de doden en gewonden afkomstig uit maar liefst 16 verschillende landen.

Op vrijdagavond en zaterdag deed een toenemende stroom aan familie en vrienden op social media pogingen om dierbaren terug te vinden die mogelijk gewond raakten of omkwamen bij de aanslagen in Parijs.

We hebben de (nog onvolledige) lijst van slachtoffers, met de hulp van The Guardian, AP en BBC, gerangschikt op nationaliteit.

Algerije: Twee Algerijnen werden gedood, volgens persagentschap APS. Het gaat om een vrouw van 40 en een man van 29 jaar. Die laatste heette Kheireddine Sahbi en was een violist.

België: Zeker drie Belgen lieten het leven. Het gaat om het Luikse koppel Milko Jozic (47) en Elif Dogan en een derde man met de Frans-Belgische nationaliteit. Onder de zwaargewonden bevinden zich voor zover bekend geen Belgen.

Brazilië: Twee Brazilianen raakten gewond, stelde president Dilma Rousseff.

Chili: Luis Felipe Zschoche Valle en Patricia San Martin (61) werden gedood. Die laatste was de nicht van de Chileense ambassadeur in Mexico. Ook haar dochter, Elsa DelPlace, die de Franse nationaliteit had, kwam om het leven.

Nationaliteit onbekend:
- Ariane Theiller (23)
- Halima Saadi
- Houda Saadi (zus van Halima)

Frankrijk: Uiteraard vielen er veel Franse slachtoffers. Deze namen werden al genoemd:
- Djamila Houd (41), afkomstig uit Dreux, ten westen van Parijs.
- Thomas Ayad (34), afkomstig uit Amiens. Hij werkte voor Mercury Records, een afdeling van Universal Music France. Hij was in de Bataclan met twee collega's, die ook om het leven kwamen. Enkel hun voornamen - Marie en Manu - werden op Twitter genoemd door Pascal Negre, de baas van Universal Music France
- Een 44-jarige man met de bijnaam 'Dado', uit Ceyrat in de Auvergne.
- Asta Diakite: zij was de nicht van de Franse voetballer Lassana Diarra. Die speelde bovendien vrijdagavond in het Stade de France, waar vlakbij een aanslag werd gepleegd.
- Cedric Manduit, afkomstig uit Calvados in Normandië. Hij was in de Bataclan met vijf vrienden.
- Mathieu Hoche, een jonge journalist van tv-zender France 24. Hij had een zes jaar oude zoon.
- Quentin Boulanger (29), oorspronkelijk afkomstig uit Reims. Hij woonde wel al een tijd in Parijs.
- Guillaume B Decherf, een journalist van het magazine Les Inrocks. Hij had twee kinderen.
- Lola Salines.
- Elodie Breuil (23) was in de Bataclan met vrienden.
- Caroline Prénat (24).
- Aurélie de Peretti (33).
- Cedric Mauduit.
- Valentin Ribet: hij was een ex-student van de London School of Economics en werkte in Parijs als advocaat.
- Fabrice DuBois werkte voor reclamebureau Publicis Conseil.
- Elsa DelPlace, die hierboven al genoemd werd. Zij is de dochter van het Chileense slachtoffer Patricia San Martin.
-Ludovic (Ludo) Boumbas (40), geboren in Congo en opgegroeid in Lille. Hij woonde sindskort in Parijs. Ludo was op een verjaardagsfeestje in Cafe La Belle Team, toen een terrorist het vuur opende op het terras. Ludo overleed terwijl hij een vriendin wilde beschermen.
-Marie Lausch (25) uit Parijs. Ze is oud-studente van Avans Hogeschool in Breda. Ze wordt maandagavond om 19.00 uur herdacht op de Grote Markt in Breda. Lausch kwam om het leven in de concertzaal Bataclan. Lausch studeerde aan de Avans School of International Studies. Na haar examen in Breda was ze naar Parijs verhuisd voor een nieuwe opleiding. ,,We zullen haar altijd herinneren als een ijverige, slimme, positieve en toegewijde student'', laat Avans weten.

Groot-Brittannië: Eén Brit kwam om het leven: Nick Alexander (36). Hij verkocht de merchandising van de band Eagles of Death Metal. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken vreest dat er meerdere slachtoffers zijn.

Italië: Italiaanse autoriteiten melden zondag dat ook een 28-jarige vrouw uit Venetië onder de dodelijke slachtoffers is. Valeria Solesin zou zijn omgekomen tijdens de schietpartij in concertzaal Bataclan. Ze bezocht het concert samen met haar vriend en andere vrienden. De anderen konden ontsnappen, maar ze raakten Valeria kwijt. Haar moeder beschrijft de vrouw als een 'geweldig persoon'. Ze woonde al zes jaar in Parijs. Een andere Italiaanse raakte tijdens de aanslagen in Parijs gewond. Maar zij is herstellende van een operatie.

Mexico: Twee Mexicanen werden gedood: Nohemi Gonzalez (23) en Michelle Gil Jaimez. Gonzalez had ook de Amerikaanse nationaliteit, Jaimez was ook Spaans staatsburger.

Marokko: Eén Marokkaan kwam om het leven, een andere raakte gewond, aldus de ambassade.

Nederland: Drie Nederlanders raakten gewond. Een van hen is lichtgewond, de andere twee zwaar. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Een van de mannen is de Utrechtse chef-kok Rik de Jonge. Hij werd op een terras van een restaurant door kogels geraakt in zijn been en kreeg een schampschot in zijn borst. Rotterdammer Ferry Zandvliet was vrijdagavond met drie vrienden in de concertzaal Bataclan in Parijs toen plots gewapende terroristen wild om zich heen begonnen te schieten. Zandvliet heeft de aanslag ternauwernood overleefd.

Portugal: Twee Portugezen overleefden de aanslagen niet, zo meldt de Portugese regering. Een 63-jarige man woonde en werkte in Parijs. Hij werd bij het Stade de France gedood. Een tweede, 35-jarig slachtoffer had ook de Franse nationaliteit en kwam om het leven in de Bataclan.

Roemenië: Twee Roemenen werden gedood, zo meldt het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken.Spanje: De 29-jarige Alberto Gonzalez Garrido werd gedood in de Bataclan. Hij woonde al jaren in Frankrijk, maar komt oorspronkelijk uit Madrid. Zijn vrouw en hij raakten elkaar kwijt in de paniek in de zaal.

Tunesië: Twee Tunesische zussen (34 en 35 jaar oud) kwamen om het leven. Zij vierden de verjaardag van een vriend in Parijs.

Verenigde Staten: De hierboven al genoemde Nohemi Gonzalez had de Mexicaans-Amerikaanse nationaliteit. Er raakten ook enkele Amerikanen gewond.

Zweden: Een Zweed werd gedood, een andere raakte gewond door een kogel, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Zwitserland: Enkele Zwitsers raakten gewond.
BronLees ook: Wie zijn de daders achter de aanslagen in Parijs?