Translate

zaterdag 14 november 2015

Arrestaties na huiszoekingen in Brusselse wijk Molenbeek

Bij minimaal twee á drie huiszoekingen in de Brusselse wijk Molenbeek hebben zwaarbewapende politieagenten meerdere mensen aangehouden. Dat bevestigt de woordvoerster van minister van Justitie Koen Geens volgens VTM. Een van hen was vrijdag in Parijs, waar dodelijke aanslagen plaatsvonden.

Over de identiteit, leeftijd of nationaliteit van de arrestanten wordt voorlopig niets bekendgemaakt. De drie waren niet bekend bij de Franse inlichtingendiensten. Het Belgische Openbaar Ministerie geeft zaterdagavond een persconferentie.

Volgens met OM is in Parijs een huurwagen aangetroffen 'die een link heeft met het Molenbeekse'. Volgens de BBC zou de politie op zoek zijn geweest naar een zwarte auto met Belgische kentekens. Meerdere getuigen hebben gezegd dat de terroristen van Parijs onder meer een auto met Belgisch kenteken gebruikten, aldus de Arabische dienst van de Britse omroep. Ook zouden in een door terroristen gebruikte auto Belgische parkeertickets zijn gevonden.

Bij de aanslagen in de Franse hoofdstad van vrijdagnacht zijn minimaal 129 mensen omgekomen. Er zijn meer dan 352 gewonden geteld, van wie er 99 zeer slecht aan toe zijn. Acht daders zijn gedood; zeven terroristen bliezen zichzelf op met bomgordels, één werd gedood door politieagenten toen ze een gijzeling in concertzaal Bataclan beëindigden.
Bron
Lees ook: Politie maakt einde aan acties in Molenbeek
Lees ook: Familie van terreurbroers Abdeslam 'verbaasd

Dit weten we tot nu toe over de aanslagen

© anp
Europa is volledig in de ban van de terreurdaden vrijdagavond in Parijs door meerdere terroristen op verschillende plekken. Zeker 129 mensen zijn omgekomen. Bij aanslagen op straat en bij het Stade de France zijn tientallen mensen gedood. In concertzaal Bataclan vielen ruim honderd doden tijdens een gijzeling. Zaterdag heeft de Franse president Hollande Islamitische Staat als dader aangewezen. De terreurorganisatie waarschuwde via een video dat Frankrijk niet in vrede zal leven zolang het land bombardementen uitvoert in Syrië. AD houdt een liveblog bij.


Acht terroristen dood, zeker 129 slachtoffers
Zeker 129 mensen zijn door de aanslagen in Parijs om het leven gekomen. Er zijn minstens 352 gewonden, van wie er 99 zeer slecht aan toe zijn. Dat heeft de Parijse politie bekendgemaakt.

Drie Nederlanders raakten gewond. Twee van hen liggen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. Een Nederlandse ooggetuige uit Rotterdam heeft verslag gedaan van wat hij heeft meegemaakt. Er zouden meerdere Belgische slachtoffers zijn. Onder de doden door de aanslagen in Parijs zijn in totaal dertien buitenlanders. Dat blijkt uit een telling van de Franse krant Le Figaro zaterdag. De aanslagen vrijdagnacht hebben het leven geëist van twee Belgen, twee Roemenen, twee Algerijnen, twee Tunesiërs, een Spanjaard, een Portugees, een Brit, een Chileen en een Amerikaan.

Acht daders zijn gedood, zo meldt het Franse Openbaar Ministerie (OM). Zeven terroristen bliezen zichzelf op met bomgordels, één werd gedood door politieagenten toen ze de gijzeling in de concertzaal beëindigden.

Wat weten we over de daders?
Het lijkt erop dat de plegers van de aanslagen in drie teams hebben geopereerd. Bij het dode lichaam van een van de daders is een Syrisch paspoort gevonden. Het document zou in oktober zijn gebruikt om via Griekenland Europa binnen te komen. Het paspoort is echter mogelijk nep. Een Amerikaanse inlichtingenfunctionaris zei tegen CBS News dat op het document niet hetzelfde aantal cijfers staat als op een officieel Syrisch paspoort.

Het zou gaan om jonge daders. Volgens ooggetuigen waren de terroristen tussen de 20 en 30 jaar oud. De openbaar aanklager in Frankrijk stelt dat een van de terroristen, een 29-jarige man, een bekende van de politie is. Hij is al acht keer veroordeeld.

Een van de daders is geïdentificeerd. Het gaat om een van de zelfmoordenaars bij het voetbalstadion. De vingerafdruk, van een vinger die bij het stadion is gevonden, correspondeert met een geradicaliseerde Franse moslim.

Zijn er nog daders voortvluchtig?
Er wordt jacht gemaakt op daders en medeplichtigen. In Brussel zijn zaterdag de eerste aanhoudingen verricht: drie personen zijn bij huiszoekingen aangehouden in verband met de aanslagen. Een van hen was op de dag van de aanslagen in Parijs. De link naar België werd eerder al gelegd toen getuigen van de aanslagen melding maakten van een auto met Belgische kentekenplaten waar de daders in reden.
Lees verder op de site
BronLees ook: Drie Nederlanders onder 352 gewonden na aanslagen Parijs
Lees ook: 'Drie van de daders aanslagen Parijs geïdentificeerd
Lees ook: 'Ik ben tussen de doden naar de nooduitgang gekropen'
Lees ook: Arubaan drie keer onterecht aangezien voor misdadiger
Lees ook: 'Ik verschool me onder de lijken in de concertzaal'
Lees ook: Mooiste beelden Bataclan als hommage aan de slachtoffers

donderdag 12 november 2015

Vrouw geeft baby whisky zodat hij stopt met huilen

© Union County Sheriff's Office.


Een 28-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat Arkansas is gearresteerd omdat ze haar zoontje van tien maanden oud whisky had gegeven om hem te kalmeren.

Moeder Lori Sheppard bracht haar kind vorige week binnen op de spoedeisende hulp, omdat het nog amper reageerde en lusteloos was. Aanvankelijk vertelde de vrouw aan de politie dat er niets aan de hand was met het jongetje toen hij in zijn park zat.

Ze zou de baby bewusteloos gevonden hebben nadat ze hem even alleen had gelaten met zijn 5-jarig stiefbroertje. Tijdens de ondervraging bekende ze echter dat ze zijn papfles gevuld had met whisky.

Pijnstillers
Nadat de pijnstillers die ze het kind had gegeven niet bleken te werken, belde de vrouw naar haar moeder voor advies. Die stelde voor dat Lori wat alcohol op het tandvlees van de baby zou aanbrengen. Sheppard ging nog een stapje verder en liet het kind whisky drinken.

De baby, die werd overgebracht naar een kinderziekenhuis, had 1,9 promille alcohol in het bloed. Het jongetje heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten en wordt voorlopig opgevangen door de dienst kinderwelzijn. De moeder blijft voorlopig in hechtenis.
Bron

IS bedreigt Rusland: Snel zal bloed vloeien als een oceaan

© AFP.


Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) dreigt met aanslagen in Rusland. In een video wordt aangekondigd dat er ,,zeer snel'' aanvallen in Rusland worden gedaan. Dat maakte de Amerikaanse organisatie SITE bekend die terroristische activiteiten volgt.

Een mediatak van IS verspreidde de video waarop in het Russisch wordt gezongen. De tekst luidt ,,Snel, heel snel zal het bloed vloeien als een oceaan''. IS heeft eerder al met aanslagen tegen Rusland en de VS gedreigd vanwege de luchtaanvallen en bombardementen die beide landen uitvoeren op stellingen van IS in Syrië.
Bron

Satelliet gaat vliegtuigen overal ter wereld volgen

Hulpverleners lopen met een stuk vliegtuigvleugel dat onlangs aanspoelde op het eiland Réunion. Het wrakstuk is afkomstig van vlucht MH370 van Malaysia Airlines. MH370 verdween vorig jaar van de radar en was sindsdien spoorloos. © EPA.


Er komt een nieuw systeem om vliegtuigen over de hele wereld te kunnen volgen. Het systeem heeft mede als doel om de mysterieuze verdwijning van vliegtuigen zoals bij vlucht MH370 van Malaysia Airlines te vermijden. Dat is woensdag overeengekomen tijdens een conferentie van de VN.

De zogeheten ADS-B-signalen die toestellen nu uitzenden naar andere vliegtuigen of grondstations, zullen in het vervolg ook naar satellieten gaan. Toestellen waar ook ter wereld kunnen zo worden gevolgd, aldus de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) van de VN.

Het akkoord is gesloten op een wereldconferentie over radiocommunicatie en gaat over de toewijzing van radiofrequenties voor het volgen van vluchten van de burgerluchtvaart op wereldschaal. Daarmee wordt het vanaf 2017 mogelijk vliegtuigen overal in de wereld waar te nemen. Nu valt 70 procent van het aardoppervlak (oceanen, woestijnen, bergen) buiten het waarnemingsveld.

Malaysia Airlines
Het nieuwe systeem komt er naar aanleiding van de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysian Airlines tussen Kuala Lumpur en Peking in maart 2014, met 239 mensen aan boord. Hoewel er wel veel aanwijzingen zijn, is het toestel nog steeds niet teruggevonden.

De nieuwe regeling kan in 2017 ingaan als de vliegtuigen de nodige uitrusting hebben gekregen.
Bron

Russische tv zendt per ongeluk geheime torpedoplannen uit

Twee Russische televisiezenders van de staat hebben per ongeluk beelden uitgezonden van geheime documenten over een nieuw torpedosysteem voor onderzeeboten. Dat gebeurde toen ze beelden uitzonden van president Vladimir Poetin op bezoek bij militairen in Sotsji, aldus Duitse media donderdag.

Het ging over een systeem in ontwikkeling voor raketten met kernkoppen. De tekst van de documenten kwam duidelijk in beeld en was goed leesbaar.

Daaruit bleek dat bij een inslag een gebied zeer sterk zou worden besmet met radio-activiteit en daardoor voor langere tijd onbruikbaar zou worden voor 'militaire, economische of wetenschappelijke doelen'.

De omroepen haalden de beelden snel weer van het scherm, maar op internet circuleerden kort daarna al afbeeldingen.

Het Kremlin erkende later dat er geheime informatie was uitgezonden en dat de beelden daarom zijn verwijderd. Er worden maatregelen genomen 'om te voorkomen dat het nog eens gebeurt'.
Bron: video

dinsdag 10 november 2015

Lichtflits vastgelegd bij crash Russisch vliegtuig


Russen wijzen naar terreur als oorzaak crash A321

De resten van het gecrashte toestel kwamen terecht in een woest en dunbevolkt gebied © epa.


Op de plek waar zaterdag een Russisch vliegtuig is neergestort is een grote lichtflits geregistreerd. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszenderNBC. De lichtflits is vastgelegd door een Amerikaanse satelliet, zou ook het Pentagon hebben bevestigd. Mogelijk gaat het om een explosie. Er is geen indicatie dat het om een raket zou gaan, omdat dat op de infraroodbeelden te zien zou moeten zijn. Experts betwijfelen dan ook een aanslag.

Brokstukken van de gecrashte Airbus A321 liggen verspreid over een gebied van 4 bij 8 kilometer groot. ,,Dat duidt er op dat het toestel in de lucht uit elkaar is gevallen,'' zegt Alexander Neradko, directeur van de Russische luchtvaartautoriteiten.

Ook de directeur van Kogalimavia, de luchtvaartmaatschappij die zaterdag de Airbus verloor boven de Sinaïwoestijn in Egypte, weet het zeker: externe factoren veroorzaakten de crash. Het lag niet aan het toestel. Dat was onlangs nog door technici in orde bevonden. Het lag ook niet aan de piloten. Die waren heel ervaren. ,,De bemanning verloor plotseling de controle over het toestel. Alleen krachten van buitenaf kunnen dit hebben veroorzaakt,'' aldus Kogalimavia-directeur Alexander Smirnov.

Verdachte timing
De conclusie dat het toestel uit de lucht is geschoten of opgeblazen met een bom wilde hij nog niet trekken. Maar de locatie van de ramp blijft verdacht, evenals de timing. In de Sinaï - het immense schiereiland tussen Egypte en Israël - opereren diverse terreurorganisaties die banden hebben met Islamitische Staat (IS) dan wel met Al-Qaeda. IS claimde zaterdag meteen de verantwoordelijkheid voor de crash; Al-Qaeda had daags tevoren de Westerse landen en ook met name Rusland gedreigd dat de bombardementen op 'moslims' in Syrië en Irak gewroken zouden worden.

Als het onderzoek bevestigt dat de brokstukken ver uit elkaar liggen, zullen de onderzoekers zich ook richten op oorzaken als een bom of ander soort explosie aan boord. Volgens de Ameriaanse onderzoeksautoriteit NTSB moeten in dat geval sporen van chemicalien aanwezig zijn op de metalen rompstukken. Als hiervan geen sprake is, wordt volgens Todd Curtis, een voormalig veiligheidsingenieur van vliegtuigfabrikant Boeing, gekeken naar een brand aan boord of corrosie waardoor er structurele schade is ontstaan.

Onveilig
Sinds de Egyptische Revolutie in 2011 en de bestuurlijke chaos in Cairo hebben groepen bedoeïenen de Sinaï onveilig gemaakt en de oorlog verklaard aan het militaire regime. Het trotse maar straatarme woestijnvolk voelt zich al jaren gekleineerd en economisch achtergesteld. De meeste jongeren zijn werkloos en door de Egyptenaren vaak uitgesloten van baantjes in de toeristische industrie langs de Rode Zee. Gewapende jihadisten hebben zich de laatste jaren in de Sinaï gemeld en daar aanhang gevonden.

Een van de grootste milities, Wilayat Sina (Provincie Sinaï), 'fuseerde' vorig jaar met Islamische Staat (IS). Sindsdien zijn nieuwe aanslagen gepleegd op Egyptische militairen en werden regelmatig raketten afgeschoten op Israël. Wilayat Sina eistte zaterdag namens IS de verantwoordelijkheid op voor het neerstorten van het vliegtuig.

Volgens de gezaghebbende Britse wapenexpert Paul Beaver is het echter moeilijk voorstelbaar dat Wilayat Sina een passagierstoestel op bijna 10 kilometer hoogte uit de lucht heeft geschoten zoals gebeurde met vlucht MH17 boven de Oekraïne. Daarvoor is een geavanceerd raketsysteem nodig en een goed getrainde eenheid voor de bediening daarvan. Beide zouden te hoog zijn gegrepen voor Wilayat Sina, denkt Beaver. Daarbij zou juist de aan Israël grenzende Sinaï extreem goed in de gaten wordt gehouden door tal van veiligheidsdiensten. Het afschieten van een luchtdoelraket was zeker opgemerkt.

Zwarte doos
Het vliegtuig vertrok zaterdag van toeristenbestemming Sharm al-Sheik voor een vlucht naar Sint-Petersburg. Het stortte 23 minuten later neer. Alle 224 inzittenden kwamen om het leven.

Het merendeel van de slachtoffers is vanuit de Egyptische hoofdstad Caïro naar Rusland gevlogen. Hun lichamen werden naar Sint-Petersburg gebracht. Daar worden de stoffelijke overschotten verder onderzocht en geïdentificeerd. In Rusland was gisteren een dag van nationale rouw afgekondigd.

Bij het onderzoek zijn naast Egypte en Rusland ook vertegenwoordigers van fabrikant Airbus betrokken. Verder doet Duitsland, waar het toestel is gebouwd, mee en Ierland, waar het vliegtuig stond geregistreerd. De onderzoekers bestuderen onder meer de geluidopnamen uit de cockpit en vergelijken die met vluchtgegevens in de zwarte doos.
Bron

Mysterieus warmteverschil op scan van piramides

De Piramide van Cheops © reuters.


Een internationaal team van architecten en wetenschappers heeft afwijkingen in temperatuur gevonden in vier piramides in het Egyptische Giza. Waar die precies door veroorzaakt worden, is nog onduidelijk.

Onder de noemer Scan Pyramids begon het team met leden uit Egypte, Frankrijk, Canada en Japan op 25 oktober met het scannen van diverse piramides in Giza. Met behulp van warmtecamera's hoopten ze verborgen kamers in de eeuwenoude bouwsels op te sporen. Na amper drie weken hebben ze nu een bijzondere ontdekking gedaan. Maar liefst vier van de onderzochte piramides bleken plekken te hebben met een afwijkende temperatuur.

Hypotheses
De grootste afwijking werd gevonden in de Piramide van Cheops. Een paar stenen op grondniveau verschillen tot wel zes graden in temperatuur met de rest van de stenen. Ook in de bovenste helft van de piramide zijn plekken met een andere temperatuur gevonden. Experts noemen de aanwezigheid van lege ruimtes, interne luchtstromingen of het gebruik van verschillende materialen als mogelijke oorzaken. De onderzoekers buigen zich nu over de vraag welke van deze hypotheses de juiste is.

De vondst werpt een heel ander licht op de piramides. De Nederlandse ingenieur Robert Voûte, die momenteel een scanproject opzet in Luxor, vertelt: ,,We bekijken ze al duizenden jaren zeggend dat we ze kennen, maar uiteindelijk, vierduizend jaar later, realiseren we ons dat het tegenovergestelde waar is."

Naast het verder onderzoeken van de warmteverschillen in de gescande piramides gaat Scan Pyramids de komende maanden ook nog door met het scannen van andere piramides. Het project loopt nog tot
het einde van 2016

.
De Egyptische minister van oudheden Mamdouh el-Damati met Jean Claude Barre van het Heritage Innovation Preservation Institute bij de Piramide van Cheops © reuters.


Bron

maandag 9 november 2015

'Nederlandse erft mogelijk miljoenen van zoon Kaddafi'


Model zou weduwe zijn en kind hebben van legerofficier

Het Nederlandse model Lisa van Goinga was goed bevriend met de familie Kaddafi. © getty.


Het Nederlandse fotomodel Lisa van Goinga is mogelijk een van de erfgenamen van de miljoenen van de vermoorde zoon van de Libische dictator Moammar Kaddafi. Diverse partijen knokken momenteel voor een rechter in Malta om de 60 miljoen die op een Maltezer bank staan.

Dat zegt Matthew Vella, journalist van de Malta Today. Op het Zuid-Europese eiland woedt momenteel een juridische strijd over tientallen miljoenen van de Kaddafi's. De Libische regering eist dat geld op, maar stuit op verzet van Safia Farkash Kaddafi, de weduwe van de vroegere dictator Kaddafi.

Vrouw en kind
Safia meent recht te hebben op minstens een deel van de miljoenen die op Malta zijn weggezet door een van haar zonen, Mutassim Kaddafi. Volgens Vella heeft haar Griekse advocaat Harris Ikonomopoulos in het dossier verklaard dat er nog meer erfgenamen zijn. ,,En daar noemde de advocaat Lisa van Goinga als 'de vrouw van Mutassim' en ook dat ze samen een kind hebben,'' zegt Vella die het dossier heeft ingezien.

Dat de naam van de knappe Lisa van Goinga is opgedoken in het dossier over de Kaddafi-miljoenen, is niet zo vreemd. In 2011 dook Lisa al op als vriendin van legerofficier Mutassim Kaddafi, de vierde zoon van de dictator en een graag geziene playboy in de internationale wereld van de jetset. Lisa kwam als subtopmodel terecht bij exclusieve feesten van de rijken der aarde. Zij werd gespot in aanwezigheid van bekende filmsterren en leden van Europese koningshuizen. In die wereld zou ze Mutassim hebben leren kennen.

Liefje
Mutassim werd eerder in verband gebracht met een ander Nederlands model, Talitha van Zon, die inderdaad bevriend was met Mutassim. Talitha zelf noemde Lisa van Goinga echter altijd al het échte liefje van Mutassim. Lisa's vader Richard gaf, thuis in Hilversum, destijds toe dat zijn knappe dochter de Kaddafi's 'wel eens is tegengekomen'. Sterker: Lisa heeft in het verre verleden zelfs een relatie gehad met een neef van Mutassim Kaddafi, ene Tarek Kaituni. Op het internet circuleren foto's van de bruiloft van de twee.


Lisa is ook op foto's gespot met telgen uit de dictatorsfamilie. Toen het regime van de Libische dictator Kaddafi ineenstortte, zou Lisa met de vluchtende familie zijn meegegaan. Ze heeft echter nooit waar ter wereld dan ook commentaar gegeven over haar brisante relatie met de Kaddafi's.

Man trekt wapen bij Marktplaats-afspraak

© anp.


Een Marktplaats-deal is maandagavond in Rotterdam-IJsselmonde voor de verkoper uitgelopen op een nachtmerrie. Een nog onbekende man kwam 's avonds langs bij een woning aan de Keltenoord om, volgens afspraak, een sieraad te kopen. Toen de 'koper' eenmaal binnen was, trok hij een vuurwapen.]

Tot een beroving kwam het niet. Een van de aanwezigen riep dat de politie was gebeld, waarna de dader het op een lopen zette. Niet veel later meende de politie in de buurt de verdachte te hebben gevonden, maar deze bleek er niets mee te maken te hebben.


Gasmaskers in China tegen recordhoeveelheid smog

© epa.


De Chinese stad Shenyang heeft te kampen met een extreme hoeveelheid smog, nu begonnen is met het verbranden van kolen om alle huishoudens te voorzien van voldoende warmte tijdens de winter. Mogelijk is het het hoogst gemeten smogniveau sinds China begonnen is met het meten van de luchtkwaliteit in 2013.

Op sommige plekken is meer dan 1400 micogram giftige deeltjes per kubieke meter gemeten, 56 keer hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganiatie WHO als acceptabel acht.

Inwoners van de stad wordt geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven. Degenen die toch naar buiten gaan, dragen veelal gasmaskers. Op foto's is te zien hoe de stad is ondergedompeld in een dikke witte smogwolk. Op sociale media klagen mensen over een pijnlijke keel.

Dodelijk
De smog is extreem ongezond, waarschuwt de WHO. In 2012 zijn er zo'n 670.000 Chinezen doodgegaanaan ziektes en aandoeningen veroorzaakt door luchtvervuiling en smog.

Jaarlijks worden meer dan 70 procent van de Chinese bevolking blootgesteld aan ongezond veel luchtvervuiling. Ongeveer 157 miljoen Chinezen worden zelfs blootgesteld aan waarden die 10 keer hoger zijn dan de Wereldgezondheidsorganisatie acceptabel acht.

China staat bekend om de luchtvervuiling, die soms als een deken boven vooral steden hangt. De kleine deeltjes in de smog kunnen bepaalde vormen van kanker, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen veroorzaken.
Bron