Translate

zaterdag 7 november 2015

Discovery onderbreekt zoektocht naar MH370

© anp.


Het schip Discovery van het Nederlandse bedrijf Fugro moet de zoektocht naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines onderbreken. Een van de bemanningsleden heeft vermoedelijk een blindedarmontsteking en moet terug naar het vasteland voor zijn behandeling.

Volgens het verantwoordelijke agentschap JACC keert het schip terug naar Australië. Die tocht duurt ongeveer zes dagen. De Discovery was in de Indische Oceaan op zoek naar sporen van de spoorloos verdwenen MH370.

De Boeing verdween op 8 maart 2014 van de radar tijdens een vlucht van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking. Mogelijk is het toestel neergestort in de Indische Oceaan ten westen van Australië.
Bron

'Brits vliegtuig ontsnapte aan raket boven Sharm el-Sheikh'

Een vliegtuig van Thomson Airways © anp.


Een Brits vliegtuig van reisorganisator Thomson met 189 passagiers aan boord moest in augustus uitwijken voor een raket bij aankomst in Sharm el-Sheikh. Het projectiel scheerde op zo'n 300 meter langs het vliegtuig. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail.

De Thomson-vlucht die vertrok vanaf London Stansted moest uitwijken toen de piloot een raket door de lucht zag vliegen. Het toestel kon uiteindelijk veilig landen, aan de vakantiegangers werd met geen woord gerept over het lot waaraan ze mogelijk op het nippertje ontsnapten.

Het Britse Department voor Transport bevestigde dat het incident plaatsvond op 23 augustus, amper twee maanden voor de crash van het Russische vliegtuig, waarbij alle 224 inzittenden het leven lieten.

Een bron vertelt aan de Daily Mail: ,,De piloot gaf het bevel om naar links te sturen om zo de raket, die op ongeveer 300 meter van het vliegtuig scheerde, te ontwijken." De rest van de vijfkoppige bemanning werd pas na de landing op de hoogte gebracht van het incident. Het personeel, dat op dat moment in shock was, kreeg de mogelijkheid om te overnachten in Egypte, maar koos er voor om onmiddellijk terug te vliegen in een compleet onverlicht vliegtuig.

De Britse overheid zou hebben verklaard dat het om een routineoefening van het Egyptische leger ging.
BronLees ook: 'IS praat trots over neerhalen Russische Airbus'

'Explosie in Russisch vliegtuig was geen ongeluk'


Cockpitgeluiden op zwarte doos duiden op ontploffing

Resten van het verongelukte Russische toestel. © afp.


Er was een explosie aan boord van het afgelopen zaterdag neergestorte Russische vliegtuig en de oorzaak was geen ongeluk. Dit heeft een lid van het onderzoeksteam dat de zwarte dozen van de Airbus A321 onderzoekt vrijdag tegen de Franse omroep France2 gezegd.

De onderzoeker stelt dat geluiden die zijn opgenomen in de cockpit dit aangeven. France2 heeft niet gemeld wie de bron precies is. Het vliegtuig met 224 mensen, voornamelijk Russische toeristen, aan boord, stortte zaterdag niet lang na het vertrek van de luchthaven van de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh plotseling neer.

Russische luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig niet meer op Egypte. Dit heeft president Vladimir Poetin vrijdag besloten. Er zouden volgens persbureau Tass momenteel meer dan 45.000 Russen op vakantie in Egypte zijn. Poetin heeft beloofd hen te repatriëren. Er wordt een plan gemaakt om de vluchten te stoppen en om de toeristen naar huis te halen.

Eerste vlucht geland
Een vliegtuig met gestrande vakantiegangers uit de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh is vrijdag in Engeland geland, zo werd op het vliegveld Gatwick bij Londen bekend. Het is de eerste vlucht van een hele reeks die werd gep;and om circa 20.000 Britse toeristen naar huis te halen.

Het was de bedoeling dat er vrijdag bijna dertig vluchten van Sharm al-Sheikh naar Groot-Brittannië zouden zijn, maar die operatie is afgeblazen. Een aantal vliegtuigen op weg naar Sharm al-Sheikh heeft vrijdag rechtsomkeert gemaakt. De Egyptische autoriteiten lieten weten dat de luchthaven bij de zuidkust van het schiereiland de Sinaï deze drukte niet aankan.

Alleen handbagage
KLM heeft voor haar vluchten naar Egypte afwijkende bagageregels ingevoerd. Passagiers die vanaf de luchthaven van de hoofdstad Cairo vliegen mochten gisteren alleen handbagage meenemen. ,,We hebben daartoe uit voorzorg besloten op basis van nationale en internationale informatie'', aldus de Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Personeel op de luchthaven meldde persbureau AP dat in reactie hierop 132 van de 247 passagiers besloten de vlucht niet te nemen. Zij weigerden de rest van hun bagage achter te laten. Volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zou het besluit zijn genomen omdat 'de indruk bestaat dat de veiligheidsmaatregelen niet op orde zijn'.
Bron
Lees ook: Poetin stopt alle Russische vluchten naar Egypte
Lees ook: Egypte onderzoekt beelden Sharm el-Sheikh

donderdag 5 november 2015

Ontvoerde jongen na 13 jaar teruggevonden


Julian Hernandez op een foto uit 2002. © National Center for Missing and Exploited Children.Julian Hernandez werd 13 jaar geleden in de Amerikaanse staat Alabama als vermist opgegeven en is afgelopen maandag veilig teruggevonden in Ohio. Hij was 5 jaar toen hij in 2002 verdween.

De vader, die geen voogdij had, werd destijds verdacht van de ontvoering van zijn zoon. En dat blijkt nu ook zo te zijn. Maandag arresteerde de politie Bobby Hernandez, de vader van de verdwenen jongen.

De feiten kwamen aan het licht toen de nu 18-jarige jongen zich wilde inschrijven op een universiteit, zo meldt NBC News. Daar ontdekte men dat het social security nummer van Julian niet overeenstemde met zijn naam. Toen de school het probleem verder onderzocht, zag het personeel dat Julian in een database voor vermiste kinderen voorkwam.

De moeder van Julian Hernandez is ondertussen op de hoogte gebracht dat haar zoon levend en wel is teruggevonden. De politie meldt dat Bobby Hernandez wordt beschuldigd van ontvoering.

Britten verdenken IS van betrokkenheid vliegtuigcrash

© photo news.


Er is een 'aanzienlijke kans' dat militanten van Islamitische Staat (IS) achter het neerstorten zitten van het toestel van de Russische maatschappij Metrojet in de Sinaï. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond donderdag verklaard.

Hij antwoordde volgens Britse media op de vraag of de militanten van IS iets met het neerstorten te maken hebben. ,,IS-Sinaï heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerhalen van het toestel en dat deed ze meteen.''

,,Wij hebben naar het hele informatieplaatje gekeken, ook de claim, maar natuurlijk ook naar andere stukjes informatie en hebben geconcludeerd dat er een aanzienlijke kans is.'' Hammond zei eerder dat het zeer wel mogelijk is dat de Airbus A321 door explosieven is neergestort. Alle224 inzittenden, voornamelijk Russische toeristen, kwamen daarbij om het leven.

Speculatie
De Russische regering noemde donderdag alle theorieën over de oorzaak van de crash 'speculatie'. Het Kremlin reageerde daarmee op de opmerkingen van Hammond. Alleen het officiële onderzoek kan inzicht geven in wat er precies is gebeurd, aldus de Russen. Wel is de crash volgens de Britse premier David Cameron 'waarschijnlijker wel dan niet' veroorzaakt door een bom.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Nederland, blijven Russische maatschappijen vluchten uitvoeren op de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh.
Bron

'Reddingsvluchten' voor gestrande toeristen

5-11-15 - 20:56  bron: ANPToeristen bij de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh © anp.


Luchtvaartmaatschappijen zijn van plan gestrande toeristen op te pikken uit de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh. Een groot aantal vluchten werd woensdag geschrapt, omdat afgelopen zaterdag mogelijk een bom ontplofte in een Russisch verkeersvliegtuig dat was opgestegen in Sharm al-Sheikh.

De Britse regering liet woensdag duidelijk weten te denken dat de Russische Airbus A321 door een bomontploffing neerstortte en stuurde deskundigen naar Egypte om de veiligheid op het vliegveld na te gaan. Tal van Europese toeristen, van wie circa 20.000 Britten, konden niet meer terugvliegen.

Luchtvaartmaatschappijen meldden volgens de BBC vanaf vrijdag mensen uit Sharm al-Sheikh te gaan ophalen. EasyJet meldde dat de onderneming vrijdag negen vluchten wil uitvoeren. De chartermaatschappij Monarch vijf. De Britse charter Thomson en het Belgische JetairFly gaan ook toeristen ophalen. Die mogen om veiligheidsredenen alleen handbagage mee terugnemen. De rest van de bagage volgt later.

KLM
Ook mensen die vrijdag met KLM van Caïro in Egypte naar Amsterdam vliegen, mogen alleen handbagage meenemen. De luchtvaartmaatschappij laat weten voorlopig geen koffers op de luchthaven van Caïro in het ruim te laden.

De KLM doet dit ,,na zorgvuldige overweging en op basis van nationale en internationale informatie''. Wat er met de achter te laten bagage van reizigers gebeurt ,,moet in overleg met de passagiers worden besloten. We moeten zoeken naar de beste oplossing'', aldus een woordvoerster.
Bron

Vrouw vliegt in brand op bankje in park

© epa.


Een vrouw vecht voor haar leven in Flensburg. Een voorbijganger in een park zag dat ze plots in brand vloog. Hij trok meteen zijn jas uit en doofde de vlammen. De vrouw raakte over het grootste deel van haar lichaam zwaar verbrand, schrijft Mail Online.

De vrouw uit Mauritius werd eerst overgebracht naar een lokaal ziekenhuis en daarna met een helikopter overgevlogen naar het brandwondencentrum van Lubeck.

Getuigen verklaarden dat de vrouw geen kik gaf toen ze in brand stond. Volgens Stahlmann-Liebelt is het nog niet duidelijk of het hier gaat om een geval van 'spontane zelfontbranding' of een poging tot zelfmoord. Het eerste is niet uitgesloten en komt voor als slachtoffers te veel alcohol gebruikt hebben en zich in de buurt van potentiële ontbranders ophouden.
Bron

'Nog drie miljoen extra vluchtelingen voor eind 2016'

Vluchtelingen lopen richting een azc in Šentilj, Slovenië © afp.


Naar verwachting zullen nog drie miljoen mensen voor het eind van volgend jaar naar Europa vluchten. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Unie dat donderdag is vrijgegeven. Dit jaar zijn al 700.000 mensen naar Europa gevlucht voor asiel of werk.

Ook met de winter voor de deur zal de vluchtelingenstroom naar verwachting niet afnemen. De Verenigde Naties (VN) schatten dat komende winter dagelijks 5000 vluchtelingen en migranten vanuit Turkije Europa zullen binnenkomen, ondanks de verslechterende weersomstandigheden.

Wel zal het koude en natte weer de omstandigheden waaronder de vluchtelingen zullen reizen en in kampen verblijven aanzienlijk bemoeilijken, met name in Griekenland en op de Balkan.

De vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN wil om de ergste nood te lenigen omgerekend bijna 90 miljoen euro doneren aan Kroatië, Griekenland, Slovenië, Servië en Macedonië. Donderdag maakte ook Zweden bekend noodsteun te gaan aanvragen om de vluchtelingenstroom te bedwingen. ,,De situatie is uiterst gespannen'', zei de minister van Werkgelegenheid, Ylva Johansson. Voorspeld wordt dat dit jaar 190.000 asielzoekers naar Zweden komen, een verdubbeling van het record uit het begin van de jaren negentig.

Extra bewaking
Nederland heeft de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex 35 extra mensen aangeboden. De versterking van de Europese buitengrenzen heeft nu de grootste prioriteit, aldus het ministerie. ,,De landen aan de buitengrenzen van de EU zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor de bewaking van hun eigen buitengrenzen. Nederland biedt deze landen hulp, maar deze landen moeten ook zelf de handen uit de mouwen steken om te voorkomen dat mensen ongeregistreerd de EU inreizen.''

,,We kunnen niet achterover leunen en zo het einde van Schengen inluiden", zei de verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff over het versterken van de buitengrenzen.

Verdelen
Nederland wil dat alle asielaanvragen evenredig over de landen worden verdeeld en dus niet alleen de asielaanvragen gedaan in landen als Griekenland en Italië. ,,Hiermee voorkomen we dat asielzoekers ongecontroleerd doorreizen naar een ander land", lichtte Dijkhoff toe.
Bron

Lokfietsen werpen vruchten af: aanhoudingen verdubbeld

Het aantal aangehouden fietsendieven is dit jaar bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Volgens Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) is dit te danken aan het succes van de lokfiets. ,,Deze zijn als middel tegen fietsdiefstal dan ook niet meer weg te denken.''

Tot en met september werden bijna 900 fietsendieven gepakt, terwijl dit er in heel 2014 nog geen 500 waren. In 2013 werden ruim 300 verdachten opgespoord. Het aantal lokfietsen dat de politie inzet is in de afgelopen jaren ook gestegen. In 2014 werden 950 tweewielers met gps-systeem op strategische plekken neergezet. Dit jaar zijn dat er 200 extra.

Door opsporing soms even uit te stellen en af te wachten, leidt een lokfiets de politie steeds vaker ook naar plaatsen waar nog meer gestolen fietsen worden gevonden, schrijft AVc in hun nieuwsbrief. Zo was er enkele weken geleden een voorbeeld van de Amsterdamse politie wijkteam Haarlemmerweg. ,,De politie volgde een lokfiets en kwam in een ruimte uit waar nog zeven andere gestolen fietsen stonden. Een man werd aangehouden op verdenking van heling. Zo wordt geduld dus beloond.''
Bron

woensdag 4 november 2015

'Reizigers afgeperst op luchthavens Filipijnen'

Reizigers pakken hun bagage extra goed in om niet ten prooi te vallen aan oplichters. © afp.


Tientallen reizigers zouden op de Filipijnen zijn afgeperst door beveiligers op luchthavens. Zij verstopten volgens CNN munitie in de bagage van nietsvermoedende mensen, die vervolgens grote sommen geld moesten afstaan.

Bij de Filipijnse politie zou alleen al dit jaar zeker dertig keer aangifte zijn gedaan van dergelijke afpersingspraktijken, die lokaal bekend staan als 'tanim bala'. Volgens overheidsmedewerkers wordt de kwestie onderzocht.

De autoriteiten zijn inmiddels al met maatregelen gekomen om te voorkomen dat meer mensen plotseling worden geconfronteerd met kogels in hun bagage. Zo kunnen reizigers hun spullen in plastic laten inwikkelen op terminals van vliegvelden.

Bij de Internationale luchthaven van Manila werden de afgelopen twee weken vijf van deze zaken gemeld. Het zonder vergunning bezitten van wapens of munitie is strafbaar op de Filipijnen.
Bron

700 vluchten geschrapt op Bali, honderden Nederlanders gestrand

De aswolk uit Mount Rinjani op Lombok. © epa.


Indonesië heeft de luchthaven van Bali gesloten, een van de drukste internationale vliegvelden in het land. Reden is de vulkaanuitbarsting op het nabijgelegen eiland Lombok. Door de aswolk uit de Mount Rinjani vulkaan is het te gevaarlijk om te vliegen. Er zijn al 700 vluchten geschrapt.

De vliegvelden op Bali en in Mataram op het eiland Lombok blijven zeker tot donderdag gesloten. Pas dan wordt de situatie opnieuw geëvalueerd.

Evacuatieplan voor bewoners
'Er wordt nog steeds vulkanische activiteit gemeten, en de kans op een nieuwe uitbarsting is groot', zo verklaarde het meterologisch agentschap woensdag. Mount Rinjani spuwt al sinds het weekeinde as. Voor de bevolking die rondom de uitgebarsten vulkaan woont, ligt een evacuatieplan klaar.

Het is niet voor het eerst dat het luchtverkeer in Indonesië last heeft van een vulkanische uitbarsting. In juli strandden tienduizenden reizigers op Bali toen het vliegveld werd gesloten wegens de uitbarsting van vulkaan Mount Raung op Oost Java.

Zeker vierhonderd passagiers van de KLM zitten vast op Bali en nog eens rond de vierhonderd KLM-reizigers zijn gestrand in Singapore, omdat ze niet naar Bali kunnen doorvliegen. 'Op kosten van de KLM zijn de passagiers ondergebracht in hotels. We hebben doorlopend contact met hen', aldus een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

Omdat er ook niet vanuit Schiphol naar Bali wordt gevlogen, kunnen ook hier mensen niet op reis. 'Maar dat is makkelijker omdat het voornamelijk mensen zijn die in Nederland wonen en dus langer thuis kunnen zijn.'

Ook van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia zijn Nederlandse passagiers gestrand op Bali. Een woordvoerder schat dat het er tussen de 150 en tweehonderd zijn. 'Ze kunnen contact opnemen met Garuda en worden omgeboekt naar de eerstvolgende vlucht naar Schiphol.'
Bron
Lees ook: Vliegveld Bali blijft langer dicht

Audioboodschap: IS achter ongeval Russische Airbus

© afp.


Er is woensdag een audioboodschap opgedoken waarin de Egyptische tak van IS de crash van de Russische Airbus heeft opgeëist. IS beweerde vlak na de crash al dat zij het vliegtuig naar beneden had gehaald, maar dat werd in twijfel getrokken door verschillende deskundingen.

IS zou volgens de deskundingen niet het materiaal hebben om een vliegtuigneer te halen in het Sinaï-gebied. Zeker niet een vliegtuig dat op 10 kilometer hoogte vliegt.

Boodschap
De audioboodschap bevat de volgende tekst: ,,Aan alle twijfelaars: sterf door frustratie. Wij hebben het vliegtuig neergehaald. Hoe wij dat hebben gedaan, zijn wij niet verplicht te vertellen. Dus ga naar het wrak, zoek de zwarte dozen en doe onderzoek. Bewijs dat wij het vliegtuig niet naar beneden gehaald." De boodschap gaat verder:,,Wij bepalen zelf wanneer wij bekendmaken hoe het vliegtuig naar beneden is gehaald."

De Airbus crashte zaterdag kort na vertek vanaf Sharm al-Sheikh. Alle 224 inzittenden kwamen daarbij om het leven.
Bron
Lees ook: Vraagtekens rond afgebroken staart Russisch vliegtuig
Lees ook: Ministerie raadt reizen naar badplaats Sharm al-Sheikh af

'Syrische overheid verdient veel geld aan verdwijningen'

Syrische troepen. © afp.


De Syrische overheid heeft de afgelopen vier jaar op grote schaal mensen laten verdwijnen. Informatie over die vermisten levert het regime op de zwarte markt heel wat geld op. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië, in 2011, zijn minstens 65.000 mensen verdwenen, onder wie 58.000 burgers. Ze worden volgens de mensenrechtenorganisatie vastgehouden onder afschuwelijke omstandigheden in overbevolkte cellen. Contact met de buitenwereld is niet toegestaan. Ziektes, martelingen en executies maken deel uit van de verdwijningen.

'De massale gedwongen verdwijningen maken deel uit van een kil berekende en grootschalige aanval op de burgerbevolking', zegt Philip Luther van Amnesty International. 'Het zijn misdaden tegen de mensheid die kaderen in een zorgvuldig georkestreerde campagne die gericht is op het zaaien van terreur en het onderdrukken van elke vorm van protest.'

De slachtoffers van gedwongen verdwijningen zijn volgens Luther vreedzame tegenstanders van de regering, zoals betogers, mensenrechtenactivisten, journalisten, dokters en hulpverleners. 'Anderen worden geviseerd omdat de regering hen deloyaal vindt, zoals vermeende deserteurs. Ook familieleden van personen die door het regime gezocht worden, zijn niet veilig voor gedwongen verdwijning', aldus Luther.

Amnesty zegt dat er allerlei duistere tussenpersonen die voor het regime werken steekpenningen aannemen van wanhopige familieleden die willen weten waar hun verwanten verblijven en of zij überhaupt nog in leven zijn. Zij tellen bedragen neer van enkele honderden tot duizenden dollars om die informatie te verkrijgen. 'De tussenpersonen hebben nauwe banden met de overheid en een groot deel van het geld komt bij de staat terecht', legt Luther uit.
Bron

dinsdag 3 november 2015

Russen en Amerikanen oefenen samen in Syrië

Russische straaljagers zijn actief in het conflictgebied. © anp.


De Russische en Amerikaanse luchtmacht hebben dinsdag een gezamenlijke korte oefening uitgevoerd in Syrië. Dat meldden Russische media op basis van uitspraken van een Russische generaal. Obama heeft de uitspraken flink afgezwakt in een verklaring, volgens hem ging het niet om een gezamenlijke oefening, maar om een 'test'.

De twee landen voerden samen een korte communicatie-operatie uit in het luchtruim in het zuiden van Syrië. Met de drie minuten durende test bekeken de landen of de afspraken werken die zij hebben gemaakt over veiligheid in het luchtruim boven het door oorlog verscheurde land.

Toestellen van beide landen naderden elkaar volgens het Amerikaanse leger tot op een kleine 8 kilometer. Het persbureau Interfax meldde daarbij ook dat Rusland Israël doorlopend op de hoogte houdt over de situatie in het Syrische luchtruim. Het bureau citeerde generaal Andrei Kartapolov.
Bron

Kinderen met blindedarmontsteking vaak onnodig onder het mes

© anp.


Een operatie bij een blindedarmontsteking is vaak helemaal niet nodig bij kinderen, meldt RTL Nieuws. Een simpele antibioticakuur volstaat. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kinderchirurgisch Centrum Amsterdam (KCA) waar RTL de uitkomst van in bezit heeft.

Het AMC en het VU Medisch Centrum, die samen het KCA vormen, deden een proef bij 25 kinderen. Zij kregen een sterke antibioticakuur in plaats van een operatie aan de blindedarm. 23 patiëntjes werden beter. Slechts twee van hen moesten alsnog onder het mes. Jaarlijks worden ongeveer 15.000 mensen geopereerd aan hun blindedarm. Ruim 5000 van hen zijn jonger dan twintig jaar. Het schrappen van onnodige operaties levert een besparing op van tientallen miljoenen euro's.

Volgens onderzoeker Ramon Gorter wordt een antibioticakuur geen standaard behandelmethode, maar kunnen patiënten bij steeds meer ziekenhuizen kiezen.
Bron

maandag 2 november 2015

Nieuw briefje van twintig eind deze maand in de knip

Het nieuwe briefje van twintig © ap.


Niet schrikken wanneer je aan het einde van deze maand opeens een ander briefje van 20 in je portemonnee vindt. Het gaat niet om een slechte vervalsing, maar om het nieuwste bankbiljet uit de zogeheten Europa-serie.

Ondergingen eerder al het vijfje en het tientje een metamorfose, nu is het biljet van twintig aan de beurt. Het nieuwe ontwerp werd al in februari van dit jaar onthuld, maar vanaf 25 november spugen geldautomaten de vernieuwde twintigjes ook echt uit. De briefjes worden vervangen om het biljet veiliger te maken.

,,Het briefje van 20 euro is één van de meest gebruikte biljetten in de eurozone. Het is dus heel belangrijk dat we het zo veilig mogelijk maken", stelt ECB-voorzitter Mario Draghi.

Zo bevat het nieuwe biljet, naast de vertrouwde veiligheidsdraad en het watermerk, ook een 'portretraampje'. Het raampje bovenaan in het hologram - de zilveren band rechts op het bankbiljet - toont een afbeelding van Europa. Dit portret is ook aan de andere kant van het biljet te zien. Wanneer het biljet gekanteld wordt, verschijnt in het hologram de waarde van het biljet, 20 euro.

Behalve dat de nieuwe biljetten lastiger te vervalsen zijn, is de levensduur van het nieuwe bankpapier ook langer. Op termijn zullen ook de andere biljetten van 50, 100, 200 en 500 euro vernieuwd worden.

Oude biljetten
De 'oude' biljetten blijven voorlopig in omloop, naast de nieuwe briefjes, maar zullen geleidelijk aan worden ingetrokken. Uiteindelijk zal er niet meer mee betaald kunnen worden, maar de datum waarop dit zal plaatsvinden wordt ruim van tevoren aangekondigd. De bankbiljetten van de eerste serie behouden wel hun waarde en kunnen altijd worden ingewisseld bij de nationale centrale banken.

Vergelijk het nieuwe en oude biljet op de website van de ECB.
Bron: video

Jammie, insecten steeds vaker op het menu

© anp.


Meelwormcakes, krekellolly's en burgers met larven. Als het aan het kabinet ligt, zetten we insecten vanwege het milieu en onze gezondheid steeds vaker op het menu. Maar gaan we echt ons biefstukje inruilen voor larven en wormen?

Deze zomer liet vleesliefhebber Diana Birza (40) uit Groningen zich door vriendinnen overhalen tijdens een proeverijtje. Voor het eerst waagde zij zich met frisse tegenzin aan gefrituurde sprinkhanen, gevolgd door chocolade met meelwormen.

Haar oordeel: ,,Mwoah. De sprinkhaan deed denken aan chips, de chocolade smaakte enigszins vlak. Niet vies ofzo, gewoon anders. Toch zal ik thuis niet zo snel een salade met larven opdienen. Ik kan nauwelijks loskomen van het idee dat er ongedierte op mijn bord ligt.''

En die aversie moeten insectenkwekers en -verkopers en nu ook het kabinet zien te slechten. Want hoewel de de branche en staatssecretaris Dijksma krekels en wormen krampachtig als sexy, hip en gezond aan de man proberen te brengen, gruwt de gemiddelde consument hiervan.

Geen trendy foodtruck of blog heeft hier verandering in gebracht, aldus sprinkhanenkweekster Maria Meertens uit Someren. Alleen het recente Halloween-grapje van Albert Heijn - de griezellolly met beestjes - sloeg aan: de voorraad van 20.000 exemplaren is uitverkocht.

Op de stoep
Kweekster Meertens, goed voor duizenden eetbare sprinkhanen per maand: ,,Al bijna 10 jaar denken en hopen we: nu gaat Nederland eindelijk om. Maar 2016 staat op de stoep en de verkoop blijkt moeizaam. Een paar vestigingen van Jumbo, Plus en Albert Heijn bieden insecten aan en je hebt wat foodfestivals en proeverijen. Een handvol restaurants heeft ze op de kaart staan. Meer niet. Maar ik blijf moed houden. De introductie van een minder aaibaar product als garnalen vergde ook jaren.''

Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid aan de universiteit van Wageningen: ,,Insecten zijn absoluut gezond, een eiwitrijke voedselbron vol aminozuren, vitaminen en mineralen. De aanmoediging van het kabinet insecten vaker op het menu te zetten, vind ik een mooi initiatief. Ook omdat de productie ervan minder belastend voor het milieu is dan de vleesindustrie.''

Hij vervolgt: ,,Alleen: het zit al jaren vast op acceptatie van de consument. Al vertel je Nederlanders tien keer dat het in Afrika heel gewoon is om insecten te eten; het slaat niet aan. Want het zit niet in ons systeem. Het gaat erom hoe met onze aversie wordt omgesprongen. Misschien moet je insecten zodanig verwerken dat ze amper herleidbaar zijn. Maar dan nog moet je op de verpakking zetten: meelwormenburger. En of dat aantrekkelijk is?''

Proeverijen
Die burger bestaat al. Net als de bitterballen met wormen. Een ander minder herleidbaar product: de notenvruchtenreep met buffalowormen. Bedacht door Patricia Stevens van Bugalicious, dat workshops en proeverijen organiseert op het gebied van insecten.

Hoewel zij geregeld aan haar kraam en eigen eettafel - 'sommige gezinsleden hoeven dat niet elke week te eten' - merkt dat de ieks-factor nog altijd groot is, blijft ze haar liefde voor insecten uitdragen. ,,Ik vind het heerlijk om een omeletje met meelwormen te bakken, een sal­ade met wormencroutons te bestrooien of sprinkhanen te wokken in zoete chilisaus. Andere favoriet: paella met sprinkhaantjes. Je moet ze goed kruiden en dan ga je de smaak steeds lekkerder vinden. Ik probeer anderen daarvan te overtuigen. Maar misschien duurt het nog een hele generatie voor dit mainstream is, voorlopig zie ik vaak de 35 procent-kortingsstickertjes op de onverkochte insecten geplakt.''Gewokte sprinkhanen met paddenstoelenmix

Ingrediënten:
1 bakje sprinkhanen
250 gram bospaddenstoelenmix
rode ui
knoflook
rode wijn
peper en zout
olie

Bereiding:
Ontdoe de sprinkhanen van vleugels en poten en marineer ze 1 uur in de rode wijn. Laat de sprinkhanen vervolgens uitlekken op keukenpapier. Snijd de paddenstoelen in stukken, snipper de rode ui. Verhit de olie in de wok en voeg rode ui en knoflook toe. Doe daarna de sprinkhanen erbij en breng ze op smaak met peper en zout. Serveer met rijst of pasta.
Bron

Menselijk DNA gevonden in hotdog

Foto ter illustratie. © epa.


Onderzoekers van het Clear Labs in St. Petersburg in de Amerikaanse staat Florida hebben menselijk DNA in hotdogs gevonden. Het laboratorium wilde de stelling 'je moet je niet afvragen wat erin zit' te lijf gaan en onderzochten 345 exemplaren van verschillende fabrikanten van de populaire snack.

In de Huffington Post zegt een onderzoeker dat er met 14 procent van de hot dogs iets aan de hand was. Maar voor veel is een logische verklaring. Menselijk DNA bijvoorbeeld komt in de snack voor in de vorm van nagelresten en haren. Dit DNA is volgens het laboratorium niet schadelijk voor de consument. Het is meer een kwestie van hygiëne dan van gezondheid, aldus de onderzoekers.

Vegetarisch
Er is ook een vegetarische versie van de dog. Opmerkelijk genoeg bevatte één op de tien toch vlees, zowel van runderen als varkens. Uitzondering vormden de koosjere hot dogs, die bevatten daadwerkelijk geen varkensvlees.
Bron

Eilandjesvete VS en China nadert kookpunt: dit moet je weten

Wie claimt wat rondom de eilanden? © AP.


De grootste en de op één na grootste economie van de wereld (Amerika en China) staan op het punt elkaar hard in de haren te vliegen. Het gaat allemaal om een groep opgespoten eilandjes tussen Vietnam en de Filippijnen, waar voorheen niemand interesse in had. Tót werd ontdekt dat het gebied een rijkdom aan nuttige grondstoffen herbergt. China vindt dat de eilanden van haar zijn en daar zijn de buurlanden en de VS niet blij mee. Het conflict bereikt langzamerhand een kookpunt en als het escaleert, voelen we dat ook in Nederland. Dit moet je weten.

1. Waarom zijn die eilanden zo belangrijk?
Eeuwenlang was niemand geïnteresseerd in de Spratly-eilanden. Dat veranderde toen duidelijk werd dat de wateren rond de eilandjes rijk zijn aan vis en het gebied enorme olie- en gasvoorraden bevat.

2. Waar gaat het conflict over?
China zag wel brood in het gebied en besloot het enkele jaren geleden in te lijven. De grootmacht liet baggeraars de riffen opspuiten tot zeven eilandjes en bouwde er havens, landingsbanen, gebouwen en zendmasten.

Daar zaten de buurlanden van China - zoals Vietnam, De Filippijnen en Maleisië, die ook aanspraak maken op het gebied - niet op te wachten. De landen zijn militair een stuk zwakker dan China en nu is de grootmacht óók nog militair actief op eilandjes ver buiten het eigen grondgebied.

In 2013 dienden de Filippijnen een klacht in tegen China bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. China maakte bezwaar, omdat het gerechtshof 'niet gerechtigd' zou zijn om erover te beslissen. Donderdag veegde het hof dat bezwaar van tafel en gaf het aan de zaak te zullen behandelen.

3. Waarom bemoeien de VS zich ermee?
Amerika mengt zich al jaren in het conflict. In mei 2015 vloog een spionagevliegtuig van de VS over het gebied. In het vliegtuig zaten twee journalisten van CNN. Op de boordradio was te horen dat China de Verenigde Staten nadrukkelijk verzocht het luchtruim te verlaten 'om een misverstand te voorkomen'.

Afgelopen week voer het Amerikaanse oorlogsschip USS Lassen vlak bij een van de riffen van de eilanden. De Amerikaanse aanwezigheid werd wederom niet getolereerd; de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken noemde de actie 'buitengewoon onverantwoord'. Een woordvoerder van de Chinese regering waarschuwde naderhand dat 'alle mogelijke maatregelen' zouden worden genomen als de VS in de toekomst zich weer bij de eilanden zou vertonen.

Waarom mengt Amerika, dat helemaal niet in de buurt van de eilandjes ligt, zich eigenlijk in het conflict? ,,De buurlanden van China zijn bondgenoten van Amerika'', zegt China-deskundige Fred Sengers. Amerika heeft beloofd te helpen om de veiligheid rond die landen te garanderen. ,,De buurlanden zijn economisch afhankelijk van China, dus die kunnen zelf weinig uithalen.''

Dat Amerika met een bootje rond het omstreden eiland voer, is volgens Sengers overigens niet meer dan 'symboolpolitiek'. ,,Want er verandert niets. De eilanden zijn nu niet ineens weg.''

Parachutist vast op drie kilometer hoogte na foute sprong

Een parachutist heeft maar liefst 30 minuten ondersteboven onder een vliegtuig gehangen, nadat de waaghals net na de sprong aan het toestel vast kwam te zitten.

In de meeste gevallen heeft een mislukte skydive te maken met een parachute die dienst weigert te doen of een botsing in de lucht, maar de beproeving die Fernando Gava uit Peru onlangs meemaakte, was van een ander kaliber. De ervaren parachutist, met meer dan 1.000 sprongen achter zijn naam, bleef met zijn springpak aan het vliegtuig vastzitten op het moment dat hij zijn zoveelste adrenalinekick wilde scoren.

Ongeveer een halfuur bungelde de man aan het vliegtuig op een hoogte van ruim drie kilometer. Het vliegtuig bleef intussen rondjes cirkelen. Vrienden en familie konden zijn worsteling volgen vanaf de grond en filmden het incident.

Lossnijden
Gava kon zichzelf uiteindelijk bevrijden met een mes dat hij bij zich droeg. Vervolgens gebruikte hij de reserveparachute om veilig aan de grond te komen, meldt ABC News.

De Peruviaan kwam zo goed als ongeschonden uit het avontuur. Hij liep wel een kleine verwonding aan zijn hand op bij zijn poging zijn broek los te snijden.
Bron: video