Translate

zaterdag 31 oktober 2015

Vaker Russische onderzeeërs in Noordzee

In de Noordzee worden steeds vaker Russische onderzeeërs waargenomen. Dat bevestigt Defensie zaterdag in De Telegraaf naar aanleiding van Amerikaanse vrees voor spionage van datakabels op de zeebodem.

Hoe vaak de Russen voor de Nederlandse kust varen, wil Defensie niet zeggen. Volgens minister Kamp (Economische Zaken) lopen er twaalf internetkabels van de VS naar Europa. De helft komt in Nederland aan land. Hij stelt dat de kabels goed zijn beschermd.

Verliezen
Rusland is bijzonder geïnteresseerd in de kabels. Het land heeft zelf een meer lokale data-infrastructuur en dus veel minder te verliezen wanneer de kabels beschadigd zouden raken.

Dick Berlijn, voormalig commandant der strijdkrachten, stelt in De Telegraaf dat deze ontwikkeling doet denken aan de Koude Oorlog. ,,Machtsblokken deden er alles aan om elkaars geheimen te achterhalen.'' Maar hij vertrouwt erop dat 'de veiligheid van het dataverkeer is gewaarborgd'. ,,Mondiale economieën zijn nu meer dan ooit van elkaar afhankelijk. Het is in ieders belang de infrastructuur niet te saboteren.''

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) is niet geschokt of bezorgd van de aanwezigheid van de Russen. "Als ik dat zou zeggen, zou ik suggereren dat dit me overvalt. En dat is niet zo. We weten van de toenemende assertiviteit en agressie van de Russen.''
Bron

Russisch passagiersvliegtuig neergestort in Egypte


’Airbus A321 van Kogalimavia is niet neergeschoten’

Een toestel van de Russische maatschappij Kogalimavia © trend.az.


Een vliegtuig van de Russische maatschappij Kogalimavia is neergestort in het noorden van het Egyptische schiereiland Sinaï bij de plaats Arish. Aan boord waren volgens de maatschappij 224 mensen, 217 passagiers en zeven bemanningsleden.

Het vliegtuig, een Airbus A321, vertrok vanaf het vakantieoord Sharm-el-Sheikh en had als eindbestemming Sint-Petersburg. Aan boord waren vooral Russische toeristen. Onder de passagiers zijn zeventien kinderen.

De Airbus vertrok om 6.51 uur en verdween om 7.14 uur van de radar. Er zijn volgens de Egyptische veiligheidsdiensten geen aanwijzingen dat het Russische vliegtuig is neergeschoten.

Technisch mankement
Mogelijk is het vliegtuig neergestort vanwege een technisch mankement. Bronnen in Caïro verklaarden tegenover Russische media dat de piloot toestemming vroeg voor een landing. Kort daarop verdween de Airbus van de radar. Ook meldden bronnen dat bemanningsleden van het vliegtuig vorige week al klaagden over problemen met de vliegtuigmotor. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt onderzoek te doen naar de crash. Op de luchthaven Pulkovo in Sint-Petersburg zijn hulpplaatsen ingericht voor familieleden en vrienden van de inzittenden.

Een Egyptisch reddingsteam heeft het vliegtuigwrak gevonden. Volgens eerste berichten is het vliegtuig volledig vernietigd. Waarschijnlijk zijn alle inzittenden omgekomen.

Het Russische ministerie van Noodsituaties heeft reddingswerkers in drie vliegtuigen naar Egypte gestuurd om onderzoek te doen. De Egyptische premier heeft zijn afspraken afgezegd vanwege de crash.
Bron
Lees ook: IS: Wij hebben Russisch vliegtuig neergehaald
Lees ook: Geen noodsignaal piloot van gecrasht Russisch vliegtuig
Lees ook: 'Ongewone geluiden in cockpit vlak voor crash'
Lees ook: Lichtflits vastgelegd bij crash Russisch vliegtuig

Nederlandse studente (21) vermist in Oeganda

Murchison Falls, Oeganda © Boschlech, Wikipedia.


Een Nederlandse studente Geneeskunde (21) is sinds twee dagen vermist in Oeganda. Lokale autoriteiten zijn samen met het leger een grootschalige zoekactie gestart om de vrouw zo snel mogelijk te vinden. Het meisje zou vermist zijn geraakt in de buurt van de rivier de Nijl, hier is inmiddels een waterflesje gevonden. ,,Maar dat kan van iedereen zijn.''

De studente, wier naam op verzoek van familie niet wordt vrijgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken, was in Oeganda om stage te lopen. Na haar stage was ze van plan om samen met studiegenoten rond te trekken in het land en zou haar moeder, die op het moment ook in Oeganda is, haar op komen zoeken. De vader van de jonge vrouw is op het moment nog in Nederland en staat in contact met Buitenlandse Zaken.

In buitenlandse media dook een verhaal op dat het meisje vermist zou zijn geraakt in de buurt van de rivier de Nijl, in het Nationaal park Murchison Falls. Een woordvoerster van het ministerie kon dit echter niet bevestigen. ,,Wel klopt het dat er een waterflesje is gevonden, maar dat kan van iedereen zijn. We moeten dus niet op de zaken vooruit lopen."

Hulp
Medewerkers van de Nederlandse ambassade zijn afgereisd naar het gebied waar ze als laatste werd gezien om te helpen en de familie bij te staan. ,,We hopen dat er snel duidelijkheid komt'', aldus de woordvoerster van het ministerie.

Het gebied in Oeganda is een nationaal park waar veel wilde dieren voorkomen, zoals nijlpaarden, krokodillen, buffels en olifanten en kent een oppervlakte van ruim 3800 vierkante kilometer.
Bron
Lees ook: Kans klein dat vermiste vrouw Oeganda wordt gevonden
Lees ook: Vermiste vrouw Oeganda is 21-jarige Amsterdamse
Lees ook: Drone ingezet bij zoektocht naar vermiste studente
Lees ook: Zoektocht vermiste studente (21) in Oeganda afgeblazen

Hond verdrietig op foto nadat familie haar in asiel stopt

Hond Lana is ontzettend triest. © Lisa Burchell.


Met haar kopje tegen de muur gedrukt zit Lana droevig in een hoekje in een dierenasiel. Ze is net door haar adoptiefamilie teruggebracht. Kort daarna wordt er een foto van haar genomen; het beeld van afwijzing.

Lana werd in Mexico geboren en had het daar, als pup uit een groot nest, niet makkelijk. Ze moest vechten voor haar eten. Toen zij ruim vijf maanden oud was, werd ze gered en naar de Canadase stad Toronto gebracht en in een pleeggezin geplaatst. ,,Ze was voor alles bang'', vertelt hondentrainer Dahlia Ayoub aan The Dodo. ,,En net zo groot als mijn hand.''

Na een tijd in het pleeggezin te hebben gewoond, werd Lana geadopteerd. Eenmaal in haar nieuwe gezin toonde ze defensief gedrag, het resultaat van haar moeilijke jeugd. Zo viel ze onder meer de moeder van het gezin aan. Uiteindelijk werd besloten om de hond terug naar het asiel te brengen, omdat het gezin ook kinderen had.

Het was de enige keer dat ze dat gedrag had vertoond, maar de gevolgen waren niet min. ,,Ze sloot zich af van alles en iedereen", zei Dahlia. ,,Het leek alsof haar wereld was in elkaar gestort."

Er werd een foto gemaakt van de treurige Lana, die niet eens meer wilde wandelen. Op The Dodo, een site die over liefde voor honden schrijft, verscheen deze foto met het verhaal van de hond. Inmiddels wordt haar verhaal veel gedeeld op sociale media.

'Likjes'
Hondentrainer Dahlia was benieuwd hoe het met Lana ging, toen ze hoorde dat ze weer in het asiel zat en besloot bij haar op bezoek te gaan. ,,Ik was benieuwd naar haar reactie. Ik riep 'Laaaaaana! Hoe gaat het?'".

De hond vloog in de armen van Dahlia en gaf haar duizenden likjes. ,,Ik weet zeker dat er een familie 
is voor deze hond.'

'
Dahlia met Lana © Mighty Mutts.


Bron

vrijdag 30 oktober 2015

Amerikanen sturen speciale eenheid naar Syrië

© reuters.


De Verenigde Staten sturen minder dan vijftig man van een speciale eenheid naar Noord-Syrië. President Obama heeft zijn fiat aan de inzet van deze grondtroepen gegeven. Dat is vrijdag in Washington meegedeeld. Het sturen van een kleine eenheid in de strijd tegen Islamitische Staat werd enkele dagen geleden al door minister Ash Carter van Defensie aangekondigd.

De bedoeling is dat de militairen in de komende maand naar het noorden van Syrië afreizen. Hun taak is vooral het adviseren van strijders tegen IS, zelf zullen ze niet ten strijde trekken. Dat zei een anonieme bron bij het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Om IS verder aan te pakken, sturen de VS met goedkeuring van de president A-10- en F-15-gevechtsvliegtuigen naar de basis Incirlik in Turkije. Ook Jordanië en Libanon krijgen meer militaire steun. Deze landen worden door de VS voorzien van inlichtingen die nodig zijn om luchtaanvallen op IS uit te voeren. Verder komt er overleg met de Iraakse minister-president Haider al-Abadi over de aanpak van de terroristen van IS.
Bron

donderdag 29 oktober 2015

Nederlanders verkopen bedorven eten in Milaan

Tijdens de Expo werd ook het record langste baquette gebroken. Die was niet bedorven. © epa.


Het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling Expo 2015 in Milaan heeft een boete van 3000 euro opgelegd gekregen door de Italiaanse voedsel- en warenautoriteit. Hygiëne-inspecteurs hadden er tientallen kilo's bedorven vlees aangetroffen, evenals brood dat in vuilniszakken werd bewaard.

Dit heeft de krant la Repubblica donderdag gemeld. Een Italiaans gezin dat misselijk was geworden nadat het bij de Nederlanders had gegeten, had dat gemeld bij de GGD. De Nederlanders die het zogenoemde 'street food' verkopen bij het Nederlandse paviljoen, hebben toegegeven dat zij in de fout zijn gegaan en zijn bereid de boete te betalen, aldus de Italiaanse politie.

Voeding en alles wat daarmee samenhangt is het centrale thema van de World Expo Milaan 2015, die loopt van 1 mei tot en met 31 oktober. ,,Op ons paviljoen is rondom het thema Feeding the Planet, Energy for Life veel aandacht besteed aan de onderwerpen: agrarische sector, tuinbouw, water en logistiek'', aldus het Nederlandse paviljoen op zijn website.
Bron

woensdag 28 oktober 2015

Máxima flink ziek, maar niet in gevaar


Koningin Máxima. © anp.


Koningin Máxima zal zich behoorlijk ziek voelen, kan wellicht geen eten en drinken binnenhouden, heeft koorts, voelt steken in haar zij én haar bloeddruk kan aan de lage kant zijn. Maar met de goede antibiotica is ze over een paar dagen weer op de been.

,,Pas als je een nierbekkenontsteking helemaal niet behandelt, kán het levens- bedreigend zijn,'' zegt Luuk Hilbrands, hoogleraar van de afdeling Nierziekten van het Radboudumc over de ziekte die elke huisarts in Nederland een paar keer per jaar tegenkomt. ,,Als het echt acuut was geweest, hadden ze haar in China wel opgenomen. Maar ze is teruggevlogen naar Nederland.''

Misselijkheid
Een nierbekkenontsteking, zo legt Hilbrands uit, is een ontsteking in de ruimte in de nier waar de urine wordt 'opgevangen', voordat deze wordt afgevoerd naar de blaas. ,,Het is vaak een gevolg van een blaasontsteking die niet goed is behandeld of die je niet in de gaten had. Je hebt eigenlijk altijd koorts, steken in de zij, misselijkheid. Dan kun je nog denken dat je griep hebt. Die nare pijn in de zij zal ze op het spoor van de nierbekkenontsteking hebben gezet. Je kunt het prima thuis behandelen, maar als het ernstiger wordt, kan ik me voorstellen dat je je laat opnemen om je urine en je bloed te onderzoeken, iets op kweek laten zetten, om de goede antibiotica te vinden. Tenzij de bacterie echt hardnekkig is, herstelt eigenlijk iedereen na een aantal dagen.''
Bron

Nigeria redt 338 mensen uit handen Boko Haram

Een aantal van de 338 uit handen van Boko Haram geredde Nigerianen. © afp.


Het leger van Nigeria heeft 338 gevangenen van de islamitische terreurbeweging Boko Haram bevrijd. Onder de bevrijde mensen waren 138 vrouwen en 192 kinderen die gevangen werden gehouden in een kamp in het noordwesten van het land.

Het leger in de stad Lagos deelde woensdag mee dat de luchtmacht eerst benzine- en munitieopslagplaatsen van Boko Haram heeft vernietigd. Na die luchtaanval zetten grondtroepen de aanval in, die leidde tot het bevrijden van de gevangenen. Volgens het leger vonden dertig terroristen de dood tijdens de aanval.

Boko Haram heeft de afgelopen maanden talrijke aanslagen in Nigeria gepleegd. De soennitische terroristen willen in het noordoosten van Nigeria een streng islamitische staat vestigen. Sinds 2009 zijn door aanvallen en aanslagen van de groep naar schatting 17.000 mensen omgekomen, zowel in Nigeria als de buurlanden Kameroen, Niger en Tsjaad
Bron

dinsdag 27 oktober 2015

Moeder herkent zoon op camerabeelden als aanrander

Steven Rundell wordt door zijn moeder op tv-beelden herkend. © kos.


Een aanrander die werd gezocht door de politie in Sydney, is op televisiebeelden herkend door zijn moeder. Ze twijfelde geen moment en belde hem op om te zeggen dat hij zichzelf moest aangeven.

De politie had de beelden van de bewakingscamera vrijgegeven in de hoop getuigen te vinden met betrekking tot een zedendelict dat had plaatsgevonden in de Australische stad.

Een 22-jarige vrouw werd in januari 2014 aangerand toen ze naar huis wandelde in het district Kings Cross. Ze werd benaderd door een man die haar betastte en kuste.

Oproep
Toen de politie drie maanden later nog geen aanknopingspunten had, besloot men om een oproep op televisie te doen aan de hand van de bewakingsbeelden.

Een vrouw herkende haar zoon, Steven Rundell, tijdens het avondjournaal. Tijdens een hoorzitting in de rechtbank vandaag gaf de 37-jarige man de zedenfeiten toe. Op 4 maart volgend jaar wordt het vonnis uitgesproken en hoort hij zijn straf.© kos.


Bron

China niet blij met komst oorlogsschip VS


Het Amerikaanse schip de USS Lassen op een foto uit 2014. © ap.


China heeft de komst van een Amerikaans oorlogsschip, dat op weg is naar kunstmatige eilanden in de Zuid Chinese Zee, veroordeeld. De Chinese ambassade in Washington zegt dat de VS de ,,vrijheid van scheepvaart niet moet gebruiken als excuus om spierballen te laten zien".

De Chinese autoriteiten laten weten het schip te volgen en waarschuwde dat het ,,illegaal'' de wateren in de buurt van de eilanden nadert. ,,China dringt er bij de VS op aan gewetensvol te handelen, onmiddellijk zijn fout te herstellen en af te zien van gevaarlijke of provocerende daden die China's soevereiniteit en veiligheidsbelangen bedreigen'', aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte maandag bekend dat het een torpedobootjager tot op 12 zeemijl (22 kilometer) van de zogeheten Spratly's stuurt. Dat zijn kunstmatige eilanden die China heeft gebouwd. Ze lagen bij vloed onder water, totdat China ze in 2014 opspoot en in eilanden veranderde.

De Verenigde Staten stellen met het sturen van het oorlogsschip de territoriale claims van China in het gebied aan de kaak. De torpedobootjager is de eilanden genaderd en zal er ,,verscheidene uren" bivakkeren. Waarschijnlijk wordt het schip vergezeld door een surveillancevliegtuig.

De Spratly's worden overigens ook opgeëist door Vietnam en Taiwan.
Bron
Lees ook: China tegen VS: dat eiland is van ons, wegwezen!

Jonge vrouw doodgevroren in cryotherapie-machine

© facebook.


Een jonge vrouw uit Las Vegas is dinsdagochtend in die stad om het leven gekomen bij een bizar ongeluk in een cryotherapie-machine. Dat is een machine die in korte tijd temperaturen van -80 graden Celsius kan bereiken. De 24-jarige Chelsea Ake-Salvacion kwam door mysterieuze omstandigheden in de machine terecht en vroor in luttele 'seconden' dood.

Dat meldt de Independent. De politie is volgens de krant een groot onderzoek begonnen naar de zaak.

Volgens medische experts heeft het lichaam van de vrouw maar liefst tien uur in de machine vastgezeten. Ake-Salvacion werkte 's avonds als manager in de zogenaamde 'Rejuvenice'-salon. Tijdens de laatste ronde door het pand is ze nog gezien op de bewakeningscamera's. Na die laatste beelden is ze nooit meer levend gezien.

In de Rejuvenice-salon worden behandelingen aangeboden in de 'ijsmachines', een soort van verticale zonnebanken. Chelsea was volgens haar familie een ,,ervaren en professionele'' werkneemster. Een menselijke fout zou dus volgens hen niet waar kunnen zijn.

Op het lichaam van de vrouw wordt deze week autopsie verricht, maar resultaten van het onderzoek worden pas over ongeveer zes weken bekendgemaakt. Tot die tijd blijft haar dood een groot raadsel.

View image on TwitterGil @2PFplus
Cryotherapie

De machine waarin Chelsea stierf, kan binnen een korte tijd temperaturen van -80 graden Celsius bereiken. Normaliter kan een mens korte tijd overleven in zo'n kamer. Dat maakt de dood van de ervaren en getrainde Chelsea zo mysterieus.

Gebruikers van de zogenaamde 'cryotherapie' beweren dat de behandeling zeer gezond is. Zo zou het vermoeidheid, een slecht humeur en stress tegengaan. Ook sporters zweren bij de machines: sportblessures en spierpijn verdwijnen volgens de atleten als sneeuw voor de zon.

De klinieken waar men zo'n behandeling kan ondergaan, komen ook steeds meer naar Nederland.
Bron

Iraakse cultheld Abu Azrael jaagt IS stuipen op het lijf


© Facebook.


Rambo is niet dood. Hij leeft! Hij heet nu Abu Azrael (44) en jaagt met zijn eigen sji'itische militie, de Imam Ali Brigade, in Irak Islamitische Staat de stuipen op het lijf. Met zijn heldhaftige optreden aan het front, waar zijn brigade samenwerkt met het Iraakse regeringsleger en andere milities is hij uitgegroeid tot een cultfiguur onder de sji'ieten in het Midden-Oosten.

Als iemand zijn naam hoort of een foto ziet, klinken meteen de woorden 'Ila Tahin', Azraels handtekening waarmee hij al zijn boodschappen afsluit. 'Illa Tahin' betekent letterlijk 'van meel'. In figuurlijke zin is het een ernstige waarschuwing voor al zijn vijanden. De Iraakse Rambo dreigt hen te verpulveren. En maakt dat ook waar, waardoor hij inmiddels de bijnaam 'Engel des doods' draagt.

Abu Azrael, die werd geboren als Ayyub Faleh al-Rubaie, is ook buiten het front een imposante strijder. Op benen als boomstammen staat een grote vierkante blok spieren met dikke armen. Zijn gebruinde hoofd lijkt op de kop van een stormram: kaal, glad, aan de onderkant afgezet met een volle, pikzwarte baard. Op internet, in video's en op foto's, laat de Iraakse militieleider trots zien dat hij kan omgaan met elk wapen.

Net als de Rambo van de film, een rol van Silvester Stallone, draagt hij wapens alsof het luciferhoutjes zijn. Van loodzware mitrailleurs, raketwerpers tot bijlen, samoeraizwaarden en gekartelde messen waarvan zelfs Crododile Dundee zou schrikken. Zijn ongekende populariteit dankt hij ook aan zijn flamboyante optredens op de Iraakse tv, en aan muziekvideo's en cartoons waarin hij wordt verheerlijkt.

'Engel des Doods'
Voor Abu Azrael is geen berg te hoog. Andere militieleiders zouden aan de strijders van Islamitische Staat al hun handen vol hebben maar nee, de Iraakse 'Engel des Doods' daagt nu een tweede, nog grotere vijand uit. Hij wil nu ook Saudi-Arabië verpulveren. In zijn jongste video nagelt Abu Azrael het koninkrijk aan de schandpaal, wegens de in maart begonnen oorlog tegen de Houthi-rebellen in Jemen. De opmars van de Houthi's die de hoofdstad Sana'a hadden ingenomen was Saudi-Arabië, beschermheer van de soennitische belangen in het Midden-Oosten, een doorn in het oog.

Met hevige luchtaanvallen en bombardementen zijn de sji'itische rebellen inmiddels met zware verliezen teruggedreven in de bergen. De Iraakse Rambo wil het tij keren. Geflankeerd door een delegatie van Houthi's verklaart hij Saudi-Arabië de oorlog. De boodschap sluit hij uiteraard af met zijn beroemde woorden: 'Illa Tahin', het zal worden verpulverd.Bron