Translate

zaterdag 24 oktober 2015

Ozongat boven Zuidpool plotseling groot

Beeld van de Zuidpool © Thinkstock.


Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is onverwachts enorm gegroeid tot de op een na grootste omvang ooit gemeten. Dat hebben wetenschappers van het Duitse onderzoekscentrum DLR met behulp van satellieten vastgesteld. Oorzaak zijn waarschijnlijk sterke veranderingen in de luchtstromingen in de stratosfeer.

De grootte van het gat varieert gedurende het jaar en bereikt in het najaar altijd de grootste vorm. De laatste jaren leek de ozonlaag zich enigszins gestabiliseerd te hebben maar dat is met de jongste afname doorbroken.

Het gat is volgens de wetenschappers vergeleken met 2014 2,5 miljoen vierkante kilometer gegroeid. Het meet nu ongeveer 26 miljoen vierkante kilometer en is daarmee groter dan het Noord-Amerikaanse continent. In 2006 werd het grootste gat gemeten dat 27 miljoen vierkante kilometer groot was.
Bron

Demonstratie Libië loopt uit op bloedbad

Demonstratie in Benghazi © reuters.


Zeker negen mensen zijn in Libië om het leven gekomen toen mortiergranaten terechtkwamen in een demonstrerende menigte. Ongeveer twintig mensen raakten volgens medische bronnen gewond.

Ruim tweeduizend mensen waren in de stad Benghazi de straat opgegaan om de protesteren tegen een voorstel om een nationale eenheidsregering te vormen. De Verenigde Naties hebben daarvoor een plan opgesteld.

Libië verkeert in chaos sinds dictator Muammar Kaddafi werd verdreven. Zo zijn alleen in Benghazi al meerdere rivaliserende strijdgroepen actief. Sommige buurten zijn door gevechten in puin gelegd, terwijl op andere plaatsen in de stad weinig valt te merken van de strijd.
Bron

Russen en Oekraïners leggen vliegverkeer plat

© anp.


Directe vluchten tussen Oekraïne en Rusland worden zondag gestaakt. Dat is volgens de BBC het gevolg van nieuwe sancties vanuit Kiev. Die zijn bedoeld om de Russen te straffen voor de annexatie van de Krim en het steunen van gewapende separatisten.

Moskou noemde het besluit van Oekraïne om Russische vliegtuigmaatschappijen in de ban te doen in eerste instantie ,,waanzin''. Vervolgens besloten de Russische autoriteiten volgens de Moscow Times het luchtruim te sluiten voor Oekraïense maatschappijen.

Het conflict over het vliegverkeer treft volgens de BBC zo'n 70.000 passagiers per maand. Als op de valreep geen compromis wordt gevonden, moeten zij vanaf zondag omreizen via andere landen of zich opmaken voor een treinreis van zo'n dertien uur.
BronLees ook: Relatie Oekraïne en Rusland onder de loep

donderdag 22 oktober 2015

Man met zwaard doodt leerling en leraar in Zweden


Verdachte neergeschoten door politie

© afp.


Op een Zweedse school zijn donderdag twee mensen gedood door een gemaskerde man met een zwaard. De slachtoffers zijn een docent en een elfjarige scholier, aldus Zweedse media.

Twee anderen, een leraar en een scholier, zijn gewond geraakt. De dader zou een man van 21 jaar zijn. Hij is door de politie neergeschoten en ligt net als de twee gewonden in het ziekenhuis. Zijn toestand zou kritiek zijn.

Woordvoerder van de politie Thomas Fuxborg vertelde aan persbureau AP dat de gemaskerde man meer dan één wapen bij zich droeg, inclusief 'op z'n minst één steekwapen'. Fuxborg zei dat de politie twee keer heeft geschoten, waarbij één schot de gemaskerde man raakte. De zegsman kon niet zeggen of de man verbonden was aan de school.

Kantine
Het incident vond plaats in de Kronan-school in Trollhättan, een industriële stad met ongeveer 50.000 inwoners ten noorden van Göteborg - de tweede grootste stad van het land. De school telt ongeveer vierhonderd leerlingen, van peuters tot middelbarescholieren.

Volgens de lokale politie viel de gemaskerde man de studenten en de leraar aan in de buurt van het schoolcafé. Volgens Zweedse media hadden leerkrachten zorgen over de veiligheid op school, omdat het café openbaar toegankelijk was voor volwassenen. Om in de kantine van de school zelf en andere delen van het gebouw te komen, moesten leerlingen door het café, schrijft de Dagens Nyheter, de grootste krant in Zweden.

Scholieren dachten in eerste instantie dat het om een grap ging, toen ze de gemaskerde dader zagen. Over zijn motief is nog niks bekend.
Premier Stefan Löfven sprak na de aanval van ,,een zwarte dag voor Zweden".
Bron

Elitetroepen redden tientallen IS-gijzelaars van executie

IS-strijders in Irak. De Amerikaanse special forces soldaat kwam om tijdens een reddingsoperatie van Koerdische gegijzelden. © Reuters.


De reddingsmissie die troepen van de Verenigde Staten donderdag in Irak uitvoerden, moet volgens het Pentagon niet worden gezien als een tactische verandering. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie was er sprake van 'unieke omstandigheden'.

Bij een gezamenlijke actie in de Iraakse provincie Kirkuk zijn donderdag ongeveer zeventig gijzelaars bevrijd die door Islamitische Staat (IS) werden vastgehouden. Er waren aanwijzingen dat IS op het punt stond de gijzelaars te vermoorden tijdens een massa-executie. De gijzelaars waren voornamelijk Irakese burgers, maar ook IS-strijders die van spionage werden beticht.

De gijzelaars werden bevrijd uit een IS-gevangenis in de buurt van Tikrit, de gijzelnemers dreigden hen te doden. Ze waren aan de muren geketend, stelde een militaire bron tegen Fox News. ,,Een groot drama is afgewend.'' Bij de actie werden twintig militanten van IS gedood en zes aangehouden, aldus de Koerdische veiligheidsraad.

Amerikaans slachtoffer
Tijdens de reddingsactie is een Amerikaanse special forces-soldaat gedood. Het gaat om de eerste Amerikaanse gesneuvelde op de grond in de strijd tegen IS. Daarnaast raakten verschillende peshmerga gewond, meldde een woordvoerder van het Pentagon. Meer dan twintig IS-strijders werden gedood, zes zijn aangehouden.

Volgens CNN waren de Amerikaanse elitesoldaten betrokken bij de nachtelijke operatie. De operatie kreeg groen licht nadat was vernomen dat er onmiddellijk gevaar bestond voor de executie van de gijzelaars.

Bijzondere militaire operaties
Sinds de zomer van 2014 voeren de VS luchtaanvallen uit op IS-doelwitten in Irak. In september vorig jaar werd die strijd uitgebreid toe het naburige Syrië. In beide landen voerden de VS een reeks bijzondere militaire operaties uit. De VS bewapenen en steunen ook de zogenaamd gematigde Syrische rebellen die zowel tegen IS als het regeringsleger van president Assad strijden.
Bron

woensdag 21 oktober 2015

Duitsland houdt adem in na aanslag op politica

© anp.


Duitse politici vrezen voor meer geweld na de aanslag, zaterdag, op een lokale politica in Keulen. Henriette Reker (58), die zondag deburgemeestersverkiezingen won, raakte zwaargewond toen een man haar met een jachtmes aanviel.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU), waarschuwde voor een 'radicalisering van het debat over vluchtelingen'. De aanvaller, Frank S., een 44-jarige werkloze huisschilder, zou hebben gehandeld uit vreemdelingenhaat.

De Bondsrepubliek kampt met de instroom van honderdduizenden vreemdelingen. De weerstand tegen de migranten neemt onder een deel van de bevolking toe. Bijna dagelijks hebben aanslagen op asielzoekerscentra plaats. Dit weekend brandden in Hamburg noodcontainers uit van een opvanglocatie.

,,Ik ben al langer bezorgd over de met haat vervulde taal en de gewelddadige acties,'' reageerde minister De Maizière. Bondskanselier Angela Merkel (CDU), die zondag de Turkse president Erdogan bezocht in een poging een oplossing te vinden voor de aanhoudende vluchtelingenstroom, zei 'geschokt' te zijn door de aanslag.

Aanval
Nietsvermoedend dacht Henriette Reker zaterdagmorgen een roos aan te nemen van Frank S. op een groentemarkt in Keulen-Braunsfeld, toen de man plotseling op haar in begon te steken. Reker raakte zwaar gewond aan hals en luchtpijp.

Frank S. verwondde nog vier omstanders - van wie één ernstig - eer hij door een agent, die buiten diensttijd de markt bezocht, kon worden overmeesterd. Reker werd met spoed overgebracht naar het universiteitsziekenhuis, waar haar leven dankzij een noodoperatie kon worden gered. De burgemeestersverkiezingen in de op drie na grootste stad van de Bondsrepubliek gingen zondag gewoon door.

Neonazi
Het geweldsincident in Keulen beneemt velen in Duitsland de adem. Het is de eerste rechtstreekse moordaanslag op een politicus die verband houdt met de huidige vluchtelingencrisis. Frank S., die tijdens zijn daad onder meer uitriep ,,Ik doe het voor julie kinderen!,'' heeft een verleden in het neonazimilieu. Tijdens het politieverhoor zou S. hebben gezegd dat asielzoekers de arbeidsplaatsen van Duitsers afnemen. Direkt na de aanslag beweerde hij: ,,Ik bescherm jullie allen. Ik moest het doen.''

Henriette Reker is als lokale politica in Keulen verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen in de Domstad, niet ver van de grens met Nederland. Zij heeft zich geregeld positief uitgesproken over de ruimhartige opstelling van kanselier Angela Merkel (CDU) in het vluchtelingenvraagstuk. Nog afgelopen vrijdag kregen gemeentes in de regio Keulen opdracht om plek voor in totaal 7500 vluchtelingen vrij te maken.

Rudolf Hess
Frank S. zou in de jaren '90 hebben gesympathiseerd met de Freiheitliche Deutsche Arbeiterpartei, een neonazivereniging, die in 1995 werd verboden. Hij zou, volgens Duitse media, hebben meegelopen in demonstraties ter ere van Rudolf Hess, Hitlers plaatsvervanger, die in 1987 in Berlijn-Spandau in gevangenschap zelfmoord pleegde.

Hoe groot in Duitsland de zorgen zijn over de verwerking van de vluchtelingenstromen blijkt uit het voorstel van Rainer Wendt, de voorzitter van de politievakbond, om aan Duitslands grenzen een hek op te richten en asielzoekers te stoppen. ,,Onze binnenlandse rechtsorde is in gevaar,'' zei Wendt tegen Die Welt am Sonntag. ,,Ik vrees sociale onrust. Iemand moet aan de noodrem trekken.''
Bron

Twijfel over doodsoorzaak Britse journaliste in Turkije

Jacky Sutton werd dood gevonden op het vliegveld van Istanbul © Privéfoto.


De voormalige BBC-journaliste Jacky Sutton (50) is onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen op het vliegveld van Istanbul in Turkije. Ze zou zich mogelijk hebben opgehangen in het toilet, maar collega's en vrienden geloven niet in zelfdoding en eisen een internationaal onderzoek, melden Britse media maandag.

Volgens de BBC was Sutton op weg naar Irbil in Noord-Irak. Ze was gespecialiseerd in oorlogsverslaggeving en werkte eerder onder meer voor de BBC. Momenteel werkte ze als directeur Irak bij het in Londen gevestigde Institute for War and Peace Reporting (IWPR). Deze organisatie verleent steun aan journalisten in oorlogsgebieden.

Sutton kwam volgens BBC-correspondent Ben Ando zaterdag aan op Atatürk Airport in Istanbul op een vlucht vanuit Londen. In Istanbul moest ze twee uur wachten omdat ze een aansluitende vlucht had gemist. Lokale media meldden dat ze niet genoeg geld had om een vervangend ticket te kopen, waarna ze een paar uur later dood in de toiletten werd gevonden.

Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. Drie Russen zouden haar hebben gevonden.

Ongeloof
Collega's geloven er niets van dat Sutton zichzelf van het leven heeft beroofd. Een oud-collega die haar in de laatste paar dagen nog sprak zei: ,,Ik vind het heel raar, IWPR had net een grote subsidie gekregen voor haar Irak-projecten en Jacky leek zeer gemotiveerd om daar te beginnen.''

De vorige IWPR-directeur voor Irak, Ammar Al Shahbander, kwam op 2 mei om het leven door een autobom in Bagdad. Vorige week werd voor hem nog een herdenking gehouden in Londen.
Bron

Netanyahu: Hitler wilde Joden eerst niet uitroeien

De Israëlishce premier Benjamin Netanyahu deed zijn controversiële uitspraak tijdens het Zionistische Wereldcongres © epa.


Adolf Hitler wilde de Joden helemaal niet uitroeien, maar alleen verdrijven uit Europa. Dat beweerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag tijdens zijn speech voor het Zionistisch Wereldcongres in Jeruzalem. Volgens hem was het de islamitische moefti van Jeruzalem die Hitler overtuigde de Joden te vermoorden tijdens de Tweede Wereldoorlog.


In zijn speech beschreef Netanyahu een ontmoeting tussen moefti Husseini en Hitler, in november 1941. ,,Toen wilde Hitler de Joden niet uitroeien, hij wilde ze uitwijzen. Haj Amin al-Husseini stapte naar Hitler toe en zei: 'Als je ze uitwijst, zullen ze allemaal naar hier komen' (naar Palestina, red.)", aldus Netanyahu. ,,Hitler vroeg vervolgens: 'Wat moet ik er dan mee doen?', waarop de moefti zei: 'Verbrand ze'."


De uitspraken van Netanyahu zorgden voor een storm aan kritiek op sociale media en onder de hashtag#BibiHistoryLessons maken mensen zijn opmerking belachelijk.

Ook de Duitse regering liet zich niet onberoerd. Een woordvoerder van bondskanselier Merkel reageerde met de opmerking dat de Duitsers heel goed weten wie verantwoordelijk is voor het uitroeien van de Joden. ,,Wij weten dat Duitsland verantwoordelijk is voor deze misdaad tegen de menselijkheid."

Het is overigens niet de eerste keer dat Netanyahu dit zegt. In 2012 beweerde hij hetzelfde tijdens een speech voor de Knesset in 2012. Toen omschreef hij Husseini als ,,een van de hoofdarchitecten van de Endlösung".

Dat Husseini de uitroeiing van de Europese Joden initieerde, is een bewering die een aantal historici al eerder deed. De meeste Holocaustgeleerden verwerpen die claim.

PLO onder Arafat
Recent werd de rol die Husseini speelde nog uit de doeken gedaan in het boek 'Nazis, Islamists, and the Making of the Modern Middle East', van Barry Rubin en Wolfgang R. Swhwanitz.

De auteurs leggen, net als Netanyahu, een direct verband tussen de steun die de moefti aan Hitler verleende en het beleid van de PLO (de Palestijnse Bevrijdingsbeweging, red.) onder Yasser Arafat. Maar de auteurs gaan niet zover om te beweren dat het gesprek tussen Husseini en Hitler, zoals Netanyahu dat omschrijft, ooit heeft plaatsgevonden.

Zij stellen dat Hitler tot het besluit kwam de Joden uit te roeien vanwege zijn verlangen Husseini gunstig te stemmen. Husseini was immers fel tegen de overplaatsing van Joden naar het huidige Israël.
Bron

Amerikaanse kleuter doodgeschoten bij verkeersruzie

De 4-jarige Lilly © GoFundMe.


Een Amerikaanse kleuter heeft een geval van verkeersagressie op een snelweg in de staat New Mexico met de dood moeten bekopen. Een automobilist schoot bij het inhalen op de auto waar het vierjarige meisje met haar ouders inzat.

De 4-jarige Lilly, die op de achterbank zat, werd in haar hoofd geraakt en overleed korte tijd later. De dader ging er met hoge snelheid vandoor. Voorafgaand aan de schietpartij zou er tussen de automobilist en de vader van het meisje ruzie zijn geweest om een verkeerssituatie.

Wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. De schutter is voortvluchtig en de politie heeft de hulp van het publiek ingeschakeld om de man te vinden. Een tante van het meisje heeft inmiddels een website opgezet om geld in te zamelen voor de begrafenis van het meisje. In een aantal uur was daar al meer dan drie keer het benodigde bedrag binnen.

Op de site staat een verklaring van de moeder die oproept mee te zoeken naar de man die haar dochter doodschoot. ,,Ik moet degene pakken die mijn schatje heeft afgenomen van mij, haar vader en haar broer. Ik smeek jullie, deel dit alsjeblieft."
Bron

Man schrikt van kaart bij tarotsessie en bekent moord

© thinkstock.


Een man uit de Engelse stad Brighton raakte bij een tarotsessie zo van slag toen de paragnoste de kaart van De Dood omdraaide, dat hij aan haar bekende zijn huisgenoot te hebben vermoord. Dinsdag ging het proces tegen de man van start.

De 49-jarige Star Randel-Hanson bracht op 4 mei van dit jaar een bezoek aan paragnoste Jayne Braiden en vroeg haar om zijn kaarten te leggen. Toen Braiden de kaart De Dood voor hem omdraaide, bekende Randel-Hansen haar dat hij zijn 70-jarige huisgenoot om het leven had gebracht. De kaartlegster belde daarop de politie, zo meldt Metro.

,,De eerste kaart was 'De Toren': dat betekent veel ruzie, veel slechte gevoelens", zo vertelde Braiden voor de rechtbank. ,,Vervolgens kwam 'De Keizer', die verwijst naar een dominante man. En toen was er de kaart 'De Dood'. Daarop vertelde hij het me... hij zei dat hij hem had gedood", zo getuigde de vrouw tijdens het proces.

Bebloed lichaam in keuken
De politie trof vervolgens het levenloze lichaam van het slachtoffer aan in de keuken van Randel-Hansons appartement in Brighton, naast een bebloed mes. Randal-Hanson ontkende echter de moord en zei dat hij zijn huisgenoot per ongeluk had neergestoken toen hij zich omdraaide met een mes in zijn handen.

Randel-Hansen en de overledene, eveneens een spiritueel medium, woonden samen en deelden hetzelfde bed, maar waren geen minnaars, zo hoorden de aanwezigen in de rechtbank vandaag. De dader beweert dat zijn huisgenoot ongewenst seksuele toenadering tot hem had gezocht en hem drie keer seksueel had misbruikt.
Bron

dinsdag 20 oktober 2015

Knokkelkoorts grijpt om zich heen in Indiase New Delhi

Ziekenhuismedewerkers behandelen een patiënt met knokkelkoorts © epa.


De Indiase hoofdstad New Delhi kampt met een ernstige uitbraak van knokkelkoorts. Met meer dan tienduizend besmettingen en 32 doden tot dusver is de uitbraak de grootste in twintig jaar.

De knokkelkoorts wordt overgebracht via muggen die het zogeheten dengue-virus dragen. Volgens deskundigen kan het virus zo om zich heen slaan omdat de autoriteiten veel te laat hebben ingegrepen. Weerkundigen waarschuwden al langer dat de moesson, het seizoen waarin de muskiet die de ziekte overbrengt gedijt, dit jaar tot diep in oktober zou duren.

Sommige ambtenaren houden vol dat het hoge aantal besmettingen een gevolg is van de stijging van het aantal onderzoeken. Eerdere jaren zouden artsen bij veel patiënten niet hebben opgemerkt dat ze aan knokkelkoorts leden, als zij überhaupt al op spreekuur verschenen.

Ook zeggen de ambtenaren dat de vorige grote uitbraak, in 1996, veel meer mensen fataal werd. Van de ruim tienduizend besmettingen hadden er toen 423 een dodelijke afloop.

Diagnoses
Nog iedere dag worden er tientallen denguediagnoses gesteld, melden ziekenhuizen. Alleen al het Heilige Familie-ziekenhuis in de hoofdstad stelt dagelijks bij ongeveer 27 mensen vast dat zij aan de knokkelkoorts lijden. Dat is wel een stuk minder dan vorige maand, toen het er nog 75 per dag waren.

Voor dengue, dat patiënten uitput en pijnigt, is geen remedie. Toch is het virus, dat gepaard gaat met hoge koorts, uitdrogingsverschijnselen, huiduitslag en een tekort aan bloedplaatjes, slechts in minder dan een op de honderd gevallen fataal.

Ongelijkheid
De knokkelkoortsuitbraak heeft de grote ongelijkheid tussen arm en rijk in India opnieuw onder de aandacht gebracht. Vorige maand ontstond grote ophef over de dood van twee jongetjes met knokkelkoorts die door privéklinieken geweigerd waren.

De minister van Volksgezondheid dreigde daarom de vergunning in te trekken van ziekenhuizen die patiënten de deur wijzen.
Bron

Passagier bijt medepassagier en sterft in vol vliegtuig


Politie vindt amfetamine in de koffer van reisgenote

© EPA.


Een 24-jarige man is overleden nadat hij tijdens een volgeboekte vlucht een woedeaanval kreeg en een andere passagier begon te bijten. De vlucht van Aer Lingus van Lissabon naar Dublin werd daardoor omgeleid naar Cork. Een Portugese vrouw (44) die met hem meereisde is aangehouden, meldt RTE. In haar koffer werd amfetamine gevonden.

De vlucht van zo'n twee uur van Lissabon naar Dublin verliep dramatisch. Halverwege werd de 24-jarige passagier boos, beet hij een andere passagier, werd 'extreem gewelddadig' en moest door de crew in bedwang worden gehouden.

De piloot beriep zich op een 'medisch noodgeval' en zette het vliegtuig in Cork aan de grond. Toen was de bijtende passagier, die onwel werd en het bewustzijn verloor, al overleden.

,,Het geluid dat hij maakte, was iets wat ik nog nooit van mijn leven heb gehoord," zegt getuige John Leonard tegen Metro. ,,Afschuwelijk om op zo'n manier aan je einde te komen."

De passagier die gebeten werd, raakte gewond en moest overgebracht worden naar het ziekenhuis. De 170 inzittenden zijn ondervraagd door de politie. De passagiers werden even later met een bus naar Dublin gereden
Bron

'Calais geen woonplaats voor vluchtelingen'

Calais. © epa.


De vluchtelingen die zich ophouden op de heide bij Calais moeten niet denken dat ze daar permanent kunnen gaan wonen. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve dinsdag, nadat hij de vluchtelingen betere medische voorzieningen had toegezegd

Het aantal vluchtelingen dat zich in Calais heeft verzameld, is afgelopen week bijna verdubbeld. Zo'n 6000 migranten zijn in de Noord-Franse kustplaats neergestreken. Velen van hen proberen van daaruit de oversteek naar Engeland te maken. Cazeneuve moedigde de mensen dinsdag aan in Frankrijk asiel te vragen.
Bron

Akkoord VS en Rusland over Syrisch luchtruim

Een Russische Sukhoi SU-27. © ap.


De Verenigde Staten en Rusland zijn het eens over een pakket voorzorgsmaatregelen om 'veilig' doelen van Islamitische Staat (IS) te kunnen bombarderen in Syrië. Volgens het Pentagon is er dinsdag een memorandum ondertekend door beide landen. De precieze inhoud van dat memorandum wordt niet openbaar gemaakt.

De VS en Rusland willen niet samen optrekken tegen IS. De landen strijden wel beide tegen IS, maar hebben daarnaast andere belangen. De VS zijn tegen het regime van de zittende president Bashar al-Assad en ondersteunen de Syrische rebellen die tegen het regeringsleger strijden. Rusland is echter een jarenlange bondgenoot van Assad.

Om ervoor te zorgen dat ze elkaar niet hinderen tijdens hun luchtaanvallen, is nu een akkoord gesloten. Daarin staan precieze aanwijzingen voor de militairen om ongelukken te voorkomen.
Bron

Russische strijders omgekomen in Syrië

Een explosie in Damascus, Syrië. © ap.


Zeker drie Russische strijders zijn maandag omgekomen in Syrië toen ze met granaten werden beschoten in een kamp in Nabi Younes, in de kustprovincie Latakia. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft dat dinsdag gehoord van een hooggeplaatste militair uit het Syrische regeringsleger. Voor zover bekend is dit het eerste incident waarbij Russen zijn gesneuveld.

De regering in Moskou heeft tot nu toe altijd ontkend dat er Russische grondtroepen actief zijn in Syrië. Geruchten dat dit wel het geval is circuleren echter al geruime tijd. De dood van het drietal zou erop kunnen wijzen dat er inderdaad grondtroepen meestrijden met het regeringsleger van president Bashar al-Assad, maar het is niet zeker of zij wel reguliere soldaten van het Russische leger zijn. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gaat er vooralsnog vanuit dat het om vrijwilligers gaat.

De Russische ambassade in Syrië zegt niet te kunnen bevestigen of ontkennen dat er drie Russen zijn gedood in het door oorlog verscheurde land. ,,Wij hebben geen informatie gekregen over drie in Syrië omgekomen Russen of Russische militairen'', liet de ambassade weten aan het Russische persbureau RIA Novosti.

Bombardementen
Rusland bombardeert sinds eind september in Syrië, naar eigen zeggen op doelen van Islamitische Staat (IS). In de buurt van Latakia heeft de Russische defensie onder meer tanks opgesteld bij een vliegveld om Russisch materieel te beschermen. Ook hebben de Russen adviseurs en trainers naar Syrië gestuurd, maar geen grondtroepen.

Het Syrische regime van Assad, jarenlang bondgenoot van Rusland, is onder meer in oorlog met de milities van IS. De islamitische terreurgroep zou de granaten op de post in Nabi Younes hebben afgeschoten. ,,Het is voor 90 procent zeker dat de granaten zijn afgevuurd door militanten'', liet de bron uit het Syrische leger aan het observatorium weten.
Bron

Opnieuw naheffing uit Brussel: 446 miljoen


Zestien landen moeten bijbetalen, twaalf krijgen geld terug

Minister Dijsselbloem © anp.


Een nieuwe naheffing van Brussel van 446 miljoen euro is voor de Tweede Kamer reden op te roepen de EU-begroting anders te doen. Het systeem moet op de schop, vindt een meerderheid van VVD, PvdA en D66.

Een andere manier van begroten moet voorkomen dat EU-landen geconfronteerd worden met enorme bijbetalingen of naheffingen. Vorig jaar kreeg Nederland al een naheffing van 643 miljoen euro voor de kiezen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën had de naheffing wel zien aankomen en het kabinet had er dan ook 612 miljoen euro voor opzij gezet. De vorige naheffing leidde tot verbazing bij het kabinet en tot grote commotie in de Tweede Kamer. Het nieuwe bedrag van 446 miljoen moet in december worden overgemaakt.

Circus
,,De begroting moet duidelijker en voorspelbaarder'', zegt PvdA-Kamerlid Mark Nijboer. ,,Het moet afgelopen zijn met het onnavolgbare Europese circus van bijbetalingen, naheffingen en teruggaven.'' VVD-Kamerlid Mark Harbers noemt het goed dat het kabinet de naheffing zag aankomen en er al geld voor gereserveerd had. Maar: ,,Nabetalingen blijven moeilijk uit te leggen''. Ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt dat het systeem niet meer valt uit te leggen aan de burger.

Ook de SP accepteert dat Nederland moet bijbetalen. ,,Dit is nou eenmaal de consequentie van de methode waarbij je de afdracht aan de EU koppelt aan de omvang van je economie. Als je economie harder groeit, betaal je meer. Als je minder groeit, betaal je minder'', zegt Kamerlid Arnold Merkies.

Hoofdprijs
Tegenstand is er bij de PVV en bij SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. ,,Opnieuw betalen we de hoofdprijs voor de Brusselse democratie. Dit moet stoppen.'' Het CDA is volgens Kamerlid Pieter Omtzigt ,,onaangenaam verrast'' door de naheffing.

De nieuwe naheffing is het gevolg van een nacalculatie van btw-afdrachten door de 28 EU-landen en nieuwe berekeningen over de omvang van hun economie. Daaruit blijkt dat Nederland flink moet bijbetalen, doordat ons bruto nationaal inkomen in de periode 2011-2014 groter was dan eerder berekend. Over wat het kabinet doet met het verschil van 166 miljoen euro tussen het gereserveerde bedrag en de nieuwe naheffing wordt eind november een besluit genomen.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees noemt de naheffing het gevolg van een systeem dat niet uit valt te leggen aan de burger. ,,Zoveel naheffingen, herberekeningen en teruggaves, dit is niet meer te volgen. Deze begrotingssystematiek moet echt op de schop. De naheffing klopt volgens de regels, maar we moeten echt naar een transparanter en voorspelbaarder systeem.'' Nederland moet wat Koolmees betreft tijdens het voorzitterschap van de EU begin volgend jaar een 'begrotingstop' organiseren om een beter systeem te ontwikkelen.

In totaal moeten zestien landen extra betalen, twaalf landen krijgen geld terug. In totaal draagt Nederland dit jaar 7,8 miljard euro af aan de EU.
Bron

zondag 18 oktober 2015

Opknappen Big Ben dure zaak

© afp.


De Britse belastingbetaler zal diep in de buidel moeten tasten voor een opknapbeurt van de Big Ben, de wereldberoemde klok bij het parlementsgebouw in Londen. Volgens een rapport dat aan het parlement is overhandigd, is omgerekend bijna 40 miljoen euro nodig om de klok in een nieuw jasje te steken en om het karakteristieke geluid van de klokken te bewaren.

De Big Ben zou in dermate slechte staat zijn dat niet denkbeeldig is dat hij er op een dag spontaan mee ophoudt. Een grondige renovatie zal vier maanden gaan duren en de klok zal in die tijd moeten worden stilgezet. In dat geval wordt het de langste periode van stilstand in het 156-jarige bestaan van de torenklok, aldus Britse media zondag
Bron

Eeuwenoude kerk komt boven water in stuwmeer

De ruïne van een zestiende-eeuwse kerk is als gevolg van extreme droogte tevoorschijn gekomen in een stuwmeer in de staat Chiapas in het zuiden van Mexico. Het peil van de rivier de Grijalba die het meer voedt is 24 meter gedaald, waardoor de tien meter hoge kerk droog kwam te liggen.

In 2002 gebeurde het ook, toen was het waterpeil zo laag dat mensen door de kerk konden lopen.

Vissers slaan meteen een slaatje uit de bijzondere situatie, en varen nieuwsgierigen rond de kerk, die in 1966 verdween toen een stuwdam werd voltooid en de vallei onder water werd gezet.
Bron

Meters kerncentrale slaan uit na eten radioactief wild zwijn

De Tsjechische kerncentrale Temelín. © getty.


Bij de toegangscontrole van de Tsjechische kerncentrale Temelín gingen deze week ineens de alarmbellen af. De supergevoelige apparatuur had radioactieve straling gemeten bij een van de werknemers.

Wat bleek het geval? De man had de avond ervoor vlees gegeten van een wild zwijn uit het Bohemer Woud. Veel van de zwijnen in dat natuurgebied zijn nog altijd besmet met radioactiviteit door de kernramp bij Tsjernobyl in 1986.

Voor de man leverde de maaltijd overigens geen gevaar op. De hoeveelheid straling bleef ruim onder de norm.

Koelwater
De kerncentrale in het Tsjechische Temelín was sinds de ingebruikname in 2000 niet onomstreden. Het pand kende verschillende technische mankementen, zoals in 2005. Toen lekte uit een uitgeschakelde reactor drieduizend liter radioactief koelwater.
Bron