Translate

vrijdag 16 oktober 2015

Turkije schiet onbekende drone neer bij Syrische grens


Drone was al 3 kilometer het Turkse luchtruim binnengevlogen

Foto ter illustratie © epa.


Turkse straaljagers hebben vrijdag in de buurt van de Syrische grens een onbemand vliegtuigje neergehaald. Het leger schoot de drone neer toen die 3 kilometer het Turkse luchtruim was binnengevlogen, meldde de Turkse zender NTV.

Rusland liet na het incident snel weten dat alle Russische vliegtuigen in Syrië veilig zijn teruggekeerd naar hun bases en dat alle Russische drones het nog doen. Moskou impliceerde daarmee dat er vrijdag geen Russische drone is neergeschoten door de Turkse luchtmacht.

De nationaliteit van het onbemande toestel is nog niet bekend. Volgens een Amerikaanse functionaris zou de neergeschoten drone vermoedelijk Russisch zijn. Er zijn momenteel forse spanningen tussen Turkije en Rusland over twee incidenten waarbij Russische gevechtsvliegtuigen begin deze maand het Turkse luchtruim schonden.

Reactie Koenders
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemde het incident ,,zeer kwalijk''. ,,We weten nog niet alle feiten, maar dit klinkt uiteraard niet goed'', zei Koenders. De Nederlandse bewindsman wil niet vooruitlopen op de zaken, daarom kan hij nog geen inschatting maken wat hier de mogelijke effecten van zijn op het conflict in Syrië. ,,Maar het Turkse grondgebied hoort uiteraard goed beschermd te worden.''

Offensief
Het incident kwam op een moment dat Syrische regeringstroepen en hun bondgenoten een offensief zijn begonnen tegen de rebellen in de buurt van Aleppo, gesteund door Russische gevechtsvliegtuigen. Het grondoffensief ten zuiden van de stad, gesteund door Hezbollah- en Iraanse strijders, betekent een uitbreiding van de tien dagen geleden begonnen tegenaanval in het westen van Syrië tegen opstandelingen die vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad.
Luchtruim

Russische vliegtuigen schonden deze maand twee keer eerder het Turkse luchtruim. Turkije waarschuwde eerder dat er maatregelen genomen zouden worden als het nog eens zou voorkomen.

Sinds de aanvallen van Rusland vliegen er boven Syrie NAVO-toestellen én Russische vliegtuigen. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat gevechtsvliegtuigen van zowel Rusland als de NAVO in één luchtruim vliegen.

Schendingen luchtruim
Rusland informeerde het Turkse leger donderdag over de schendingen van het luchtruim boven het land deze maand. Het Russische leger zei maatregelen te nemen om dit in de toekomst te voorkomen. Turkije heeft afgelopen maand ook geklaagd over onbemande vliegtuigen en luchtafweergeschut in Syrië dat Turkse gevechtsvliegtuigen lastigviel, schrijft The Guardian.
Bron
Lees ook: Turkije: neergehaalde drone van Russische makelij

Koala geeft afscheidsknuffel voordat hij vrij wordt gelaten

Een jonge door mensen opgevoede koala heeft op een bijzondere manier afscheid genomen van zijn surrogaatouders. Nadat het dier werd vrijgelaten keerde de koala terug voor een heuse afscheidsknuffel.

De koala ontdekt na zijn vrijlating eerst vlug zijn nieuwe omgeving, en komt daarna terug gerend voor een dikke knuffel van zijn menselijke papa. Een filmpje van het emotionele moment is woensdag op youtube gezet en is inmiddels al meer dan 90.000 keer bekeken.

Koala Imogen is opgevoed door Kylie Elliot en Matt Radnidge, van het Symbio Wildlife Park in Helensburgh, vlakbij Sydney. Al op jonge leeftijd werd Imogen wees, doordat ze haar moeder verloor door leukemie.

Benenklimmer
Toen het beestje weer op eigen benen kon staan, besloten ze haar weer naar het wildlife park te brengen. Daar klimt Imogen eerst nog vlug in de boom, voordat ze terug komt gerend en in de benen van één van haar reddende engels springt.

Matt blijft dit schouwspel filmen terwijl hij het kleine beestje probeert gerust te stellen met luchtkusjes en lieve woorden.BronDuitse jager doodt een van grootste olifanten van Zimbabwe

De Duitse jager werd bijgestaan door een ervaren jager die fungeerde als gids tijdens de 21 dagen durende trip. © Privéfoto.


Een van de grootste olifanten die ooit is gezien in Zimbabwe, is gedood door een Duitse jager. Amper drie maanden nadat de wereld zijn afschuw uitsprak over de jachtfoto's van de gedode leeuw Cecil, poseert de Duitser trots naast de veertig tot zestig jaar oude gigant. Alleen al de slagtanden van de olifant wogen samen 54 kilo. 

De dikhuid werd doodgeschoten op 8 oktober tijdens een particuliere jachtpartij in het nationale park Gonarezhou in Zimbabwe. De Duitser nam deel aan een jachtexpeditie van drie weken, waarbij het doel was de Grote Vijf te doden: olifanten, luipaarden, leeuwen, buffels en neushoorns. Kosten: 53.000 euro.

Jachtwebsites in de wereld loven de Duitser, die volgens kenners de grootste olifant heeft gedood in bijna dertig jaar. Natuurbeschermers en de organisatoren van safari's uitten echter hun woede, omdat de olifant een uniek dier was dat voor iedereen te zien had moeten blijven.

Teleurstellend
De olifant was niet bekend in het gebied en is mogelijk afkomstig uit het Zuid-Afrikaanse nationale park Kruger. ,,Het meest teleurstellende aan de dood van deze olifant is dat een lokale inwoner een celstraf van 5 tot 15 jaar krijgt als hij een dier doodt omdat hij eten voor zijn familie nodig heeft. Maar dat als een rijke jager het doet, hij er niet voor gestraft wordt. Welke boodschap dragen we zo over?" zegt Johnny Rodrigues van de Zimbabwe Conservation Task Force.

Het dier was meer dan 40 jaar oud. Zijn slagtanden waren zo groot dat ze over de grond sleepten als hij liep.

Grote commotie
In juli ontstond grote commotie toen een Amerikaanse tandarts tijdens een jacht in Zimbabwe de beroemde leeuw Cecil doodde. Walter Palmer (55) was op diverse foto's te zien met dieren die hij met pijl en boog wist te verschalken, onder andere een luipaard en een andere leeuw. Hij zei achteraf spijt te hebben.

Buiten de nationale parken laat Zimbabwe elk jaar meer dan tweehonderd leeuwen afschieten, maar dat mag niet bij dieren die in een nationaal park wonen. Safaritoeristen zijn een belangrijke inkomstenbron voor het straatarme land in zuidelijk Afrika.
Bron

Sinkhole ontstaan na harde knal in Brits stadje
In het Britse stadje St. Albans is in de nacht van woensdag op donderdag een sinkhole ontstaan. Het gat heeft een diameter van twintig meter. Niemand raakte gewond.

Een klein gat was woensdag al ontstaan. Het zou gevuld worden maar gedurende de nacht opende het sinkhole zich steeds verder. De BBC meldt dat een grote knal werd gehoord. Tien mensen zijn naar een evacuatiecentrum gebracht dat is opgezet. Vijftig huizen zitten noodgedwongen zonder gas, licht en water.

Buurtbewoner Julie Langford vertelt aan Skynews dat ze donderdagochtend door het sinkhole niet meer bij haar auto kon komen die ze nodig heeft om naar haar werk te gaan. Haar kinderen kunnen naar school wandelen. Zo'n veertig huishoudens zijn volgens haar gedupeerd door het gat omdat hun wagen onbereikbaar is geworden.Volgens Langford zal het weken tot maanden duren tot de weg is gerepareerd. Wel spreekt de buurtbewoonster van een 'groot buurtgevoel' dat in de straat is ontstaan door de gebeurtenissen. De buurt is blij dat niemand gewond raakte door het sinkhole.
Bron

woensdag 14 oktober 2015

'Mysterieus licht van ster duidt mogelijk op bestaan aliens'

© thinkstock.


Astronomen staan voor een raadsel na de ontdekking van een ster waar talloze mysterieuze objecten omheen cirkelen. Het lichtpatroon dat de ster uitstraalt, is bij geen enkele van 150.000 andere bekeken sterren te zien. Een verklaring hebben wetenschappers niet, maar ze vermoeden dat het gaat om werk van buitenaards leven.

Opmerkelijke objecten die rond sterren zweven, zijn mogelijk dé indicatie voor onontdekte wezens in de ruimte. Dat roept het SETI-instituut, dat onderzoek doet naar buitenaards leven, al jaren. En het lichtpatroon van de bijzondere ster lijkt te worden veroorzaakt door, jawel, onbekende objecten.

De ster kwam aan het licht dankzij oplettende burgers. Amerikaanse wetenschappers gebruiken onder meer de zogenoemde Kepler Space Telescope om naar sterren te kijken, maar het menselijk oog kan soms beter patronen ontdekken dan apparatuur.

Daarom hadden wetenschappers de hulp van burgers ingeroepen om vanuit huis mee te kijken naar de 150.000 sterren die de Kepler Telescope observeert. Dat kan niet met het blote oog, maar wel dankzij beelden van de telescoop, die al sinds 2009 naar de hemel kijkt.

Cirkelende objecten
In 2011 viel het meerdere burgers op dat één 'bizarre' ster een heel ander lichtpatroon uitstraalde dan de andere sterren. Ook de onderzoekers hadden nog nooit zoiets gezien. Zij denken dat het lichtpatroon wordt veroorzaakt door een hoop objecten die om de ster heen cirkelt.

Dat zou niet zo raar zijn als de ster jong is. Toen het zonnestelsel ontstond, draaide er tenslotte ook een verzameling stof en andere objecten om de zon (die ook een ster is). Maar: de ster is niet jong. Als dat zo was, zou er stof omheen zweven dat infraroodlicht uitstraalt. En dat is niet zo.

Alien
Wat voor objecten zorgen dan voor het opmerkelijke lichtpatroon? Wetenschappers weten het niet zeker. Het lijkt geen normaal ruimteafval te zijn. Dat zou al lang verdwenen zijn, bijvoorbeeld door in de oppervlakte van de ster te zijn opgenomen.

Het kan gaan om resten van botsende asteroïdes. Of om een enorme groep kometen, meegekomen met een andere ster die dichtbij de bijzondere ster kwam. Of: om een aanwijzing voor buitenaards leven.

Onderzoeker Jason Wright van de Penn State Universiteit denkt dat de objecten bij de bijzondere ster mogelijk een soort lichtpanelen zijn waarmee buitenaardse wezens proberen energie op te wekken. ,,Aliens moeten altijd de laatste verklaring zijn waar je naar kijkt, maar dit ziet eruit als iets wat buitenaardse wezens zouden bouwen'', zegt hij tegen The Atlantic.

Radiostralen
Talloze onderzoekers kunnen dan ook niet wachten om te kijken wat er aan de hand is. Het plan is om een enorme radiotelescoop op de ster te richten en te zien of er radiostralen vandaan komen die duiden op technologische activiteit bij de ster. Als alles goed gaat, gebeurt dat in januari. Tot die tijd is het de vraag of er vanuit de omgeving van de mysterieuze ster wezens naar de wetenschappers terugkijken.


Flauwekul
De Nederlandse wetenschapsjournalist Govert Schilling heeft al over de ster gehoord. Hij vindt het idee dat het mysterieuze licht duidt op aliens 'flauwekul'. ,,Er zijn talloze verklaringen die veel logischer zijn, bijvoorbeeld dat het om stof gaat'', zegt hij. ,,En daarvan weten we wel zeker dat het bestaat. Een Amerikaanse wetenschapper zei eens dat je voor buitengewone claims ook buitengewoon bewijs moet hebben. En het bestaan van buitenaards leven is een buitengewone claim, waarvoor geen bewijs is. Je moet pas gaan denken aan buitenaardse wezens als al het andere is uitgesloten.''

Bron

Ouders opgepakt na dood tiener in kerk New York

Een 19-jarige jongen is om het leven gekomen nadat hij zondag in een kerk in de Amerikaanse deelstaat New York urenlang geslagen werd door zijn ouders en door andere kerkgangers. De daders wilden hem op die manier dwingen tot het opbiechten van zijn zonden, zo meldt de politie van New Hartford woensdag.

Ook de twee jaar jongere broer van het slachtoffer werd mishandeld in de 'Word of Life Christian Church' in New Hartford, 370 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Hij raakte zwaargewond en moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Zonden opbiechten
,,De twee broers werden gedurende enkele uren onophoudelijk onderworpen aan fysieke bestraffingen, in de hoop dat ze hun zonden zouden opbiechten en om vergiffenis zouden vragen", aldus Michael Inserra van de lokale politie.

De ouders zijn opgepakt op verdenking van doodslag. Vier andere leden van de kerkgemeenschap, onder wie de oudere zus van de slachtoffers, werden eveneens gearresteerd en aangeklaagd voor mishandeling.

De politie was een onderzoek gestart nadat de ouders hun zwaargewonde 19-jarige zoon maandag naar het ziekenhuis hadden gebracht. Het slachtoffer overleed daar later aan zijn verwondingen.
Bron

dinsdag 13 oktober 2015

VN dringen aan op snel akkoord VS-Rusland

Er zijn 40.000 mensen op drift geraakt. © epa.


De VN-gezant die gesprekken moet beleggen om een einde te maken aan de oorlog in Syrië, zegt dat hij eerst hoopt op een snel akkoord tussen Rusland en de Verenigde Staten. Die kunnen daarna het hart vormen van een of meer contactgroepen van landen, zei VN-gezant Staffan de Mistura maandag.

De Mistura zei dat hij dinsdag gesprekken voert in Moskou en daarna in Washington. Volgens hem maakt het escalerende geweld het dringend noodzakelijk om de dialoog te openen tussen de Syrische regering en de oppositiegroepen.

,,Wat we tegen elke prijs moeten voorkomen op dit moment is een voortzetting van het conflict en een opsplitsing die nu al als mogelijkheid wordt gezien en die wij als dramatisch zouden beschouwen'', zei De Mistura in Genève. ,,De situatie zou een giftig soort cocktail kunnen worden, een combinatie van een slepend Afghanistan met schaduwen van Libië en Somalië. Daarom is het nodig dat een dwingend politiek proces nu begint.''

Door de inmenging van Rusland in de burgeroorlog heeft de situatie een ,,nieuwe dynamiek'' gekregen en zijn in korte tijd nog eens 40.000 mensen op drift geraakt, aldus de gezant.
BronLees ook: Koenders: Europa op één lijn over Syrië

Bejaarde Brit wacht 350 zweepslagen voor wijn

Foto ter illustratie © epa.


Groot-Brittannië probeert een 74-jarige onderdaan vrij te krijgen die in Saudi-Arabië wacht op 350 zweepslagen. Hij kreeg die straf, en een jaar cel, voor het bezit van zelfgemaakte wijn. Er gelden strenge regels voor alcohol in het islamitische land.

Volgens zijn familie heeft de man, die 25 jaar in Saudi-Arabië werkte, een zwakke gezondheid en zal hij de zweepslagen niet overleven. De man heeft zijn celstraf inmiddels uitgezeten maar wordt nog steeds vastgehouden.

De Britse premier David Cameron liet dinsdag weten een brief aan de regering van Saudi-Arabië te sturen over de kwestie. ,,Dit is een zeer zorgwekkende zaak'', liet de eerste minister via een woordvoerder weten. Leden van Camerons regering hebben eerder ook al aan de bel getrokken in Riyad.
Bron

Maleisië: Geen sprake van brokstuk MH370

Franse gendarmes onderzoeken een wrakstuk dat werd gevonden op het strand van het eiland La Réunion, eind juli © reuters.
https://www.youtube.com/watch?v=_avDCqMMKLk

De Maleisische politie heeft dinsdag laten weten dat er geen sprake is van een gevonden wrakstuk van een vliegtuig op een eiland in de zuidelijke Filipijnse provincie Tawi Tawi. Het vermoeden bestond dat het zou gaan om een brokstuk van de vermiste vlucht MH370.

Afgelopen zaterdag werd er melding gemaakt van een gevonden deel van een vliegtuig. Het verhaal ging dat er menselijke resten waren aangetroffen en dat de veiligheidsriem van de stoel van de piloot nog was vastgegespt. ,,De Filipijnse autoriteiten hebben bevestigd dat het niet gaat om een wrakstuk van een vliegtuig," aldus genraal Khalid Abu Bakar.

Ver weg
Hoewel de eilandprovincie Tawi Tawi, aan de Suluzee, ver afwijkt van het officiële zoekgebied, werd de melding onderzocht door de politie. Experts hadden het vermoeden dat het verdwenen toestel in de zuidelijke Indische Oceaan is neergestort.

Vlucht MH370 was op 8 maart 2014 op weg van Kuala Lumpur naar Peking met 239 mensen aan boord van haar koers afgeweken en spoorloos verdwenen. In augustus bevestigde Maleisië nog dat een op het Franse eiland La Réunion aangespoelde vleugelklep afkomstig was van de verdwenen Boeing 777.
Bron

Rusland nu al woedend over resultaten MH17-rapport


Een wrakstuk van MH17 wordt overgedragen aan onderzoekers © epa.


Ongeacht de bewijzen die de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dinsdag levert over het neerhalen van MH17, staat voor Rusland één ding vast: Rusland en pro-Russische rebellen hebben het niet gedaan. Rusland speelt het hard en heeft bij de VN officieel geklaagd over vooringenomenheid van de Onderzoeksraad.

Gegevens die door Russische experts zijn aangeleverd zouden stelselmatig zijn genegeerd en de Onderzoeksraad zou naar een vaststaande conclusie hebben toegewerkt. Dat schrijft het Russische lid in het onderzoeksteam, Oleg Storsjevoj, aan de VN-luchtvaartorganisatie ICAO.

De klacht richt zich vooral op de bepaling welk type raket het toestel heeft neergehaald: een Buk-luchtdoelraket is de algemene aanname in het Westen, maar Rusland wil er niet aan, althans; niet een Buk van Russische komaf. De Russen leverden daarom gedetailleerde berekeningen aan de Onderzoeksraad, maar die heeft er volgens Storsjevoj niets mee gedaan.

Verwijten
,,Alle gedetailleerde berekeningen zijn door de Raad genegeerd. Als gevolg hiervan komt de Raad tot conclusies die haaks staan op het gezonde verstand en niet overeenkomen met het ontwerp van dit wapensysteem,'' schrijft hij in een brief die volgens buitenlandse media al vorige maand bij de ICAO is bezorgd. Ook vindt hij dat de Raad niet van feiten naar een conclusie heeft gewerkt, maar bij een vaste conclusie de passende feiten heeft gezocht.

Een Kremlinwoordvoerder herhaalde gisteravond in Moskou de verwijten. Nederlandse onderzoekers zouden herhaaldelijk hebben geweigerd samen te werken met Russische experts. De Onderzoeksraad reageert tot aan de presentatie vanmiddag op geen enkel bericht.

Vingerwijzing
De toon van de Russische verwijten is ongekend hard, maar de boodschap is niet nieuw: het land verzette zich al direct na de ramp tegen het idee dat het of de pro-Russische rebellen iets te verwijten valt. Die boodschap is maandenlang consequent uitgedragen door het Kremlin en vrijwel het gehele Russische medialandschap wil er nog altijd niet aan dat MH17 is neergehaald door een BUK-raket, ondanks de sterke aanwijzingen daarvoor.

De MH17-berichtgeving in Rusland verloopt volgens een vast patroon: telkens als er een nieuwe vingerwijzing is dat pro-Russische rebellen of zelfs Russische militairen de Maleisische Boeing hebben neergehaald, komen Russische kranten of televisiekanalen de volgende dag met een heel ander verhaal. De strekking daarvan is dat de Oekraïners MH17 hebben neergeschoten. Zonder dat het nieuwe bewijs van het Westerse scenario overigens wordt ontkend.

Schuldvraag
De Russische media lijken er daarbij op uit zo veel mogelijk ruis te veroorzaken. Hoe meer versies er in omloop zijn, hoe meer de Russische nieuwsconsument in verwarring raakt. Uiteindelijk wil die maar helemaal niet meer nadenken over de schuldvraag.

Leider Al Nusra roept op tot wraak voor Russische aanvallen


Aanhangers van Al Nusra © afp.


De leider van de Syrische tak van Al Qaida, Al Nusra, heeft zijn strijders maandag opgeroepen tot gerichte aanvallen uit wraak voor de luchtaanvallen van de Russen. Dat heeft Abu Mohamad al Golani maandag gezegd in een audioboodschap op YouTube.

Volgens de leider van Al Nusra zijn de aanvallen van de Russen gericht op het doden van soennitische moslims. Hij riep zijn strijders op de Syrische gebieden aan te vallen waar de Alawieten wonen, de bevolkingsgroep waartoe ook de Syrische president Bashar al Assad toe behoort. Al Nusra strijdt tegen het regeringsleger van Assad.

De hulp van de Russen zal Assad niet helpen, meent Golani. 'We hebben geen andere keuze dan de strijd opvoeren en het aanvallen van de Alawitische dorpen en steden in Latakia en ik roep alle strijdgroepen op de dorpen dagelijks met honderden raketten te raken zoals zij dat doen bij de soennitische dorpen en steden.'

'Kruistocht vanuit het oosten'
Moskou houdt vol dat zijn campagne is gericht tegen Islamitische Staat (IS) en andere 'terroristen'. Syrische rebellen en activisten van de oppositie zeggen echter dat de Russische aanvallen vooral Idlib en de centrale provincie Hama troffen, gebieden waar geen IS-strijders actief zijn, maar door de Verenigde Staten gesteunde rebellen. Golani zegt in zijn audioboodschap dat de Russen IS-gebied intact laten. Hij noemt de Russische interventie een nieuwe christelijke kruistocht vanuit het oosten.

De Russische vliegtuigen geven ook dekking aan Syrische grondtroepen die een offensief zijn begonnen in het midden van het land. Dit voedt de speculaties dat het Rusland er vooral om te doen is de strijdkrachten van Assad te versterken. Behalve de gevechtsvliegtuigen die opereren vanaf een basis in Latakia, zet Rusland ook kruisraketten in. Die worden afgevuurd vanaf oorlogsbodems in de Kaspische Zee en vliegen bijna 1500 kilometer over Iran en Irak naar de provincies Raqq en Aleppo.
Bron
Lees ook: Amnesty: Koerden begaan oorlogsmisdaden in Syrië

maandag 12 oktober 2015

Indiase man gedood na gerucht over rundvlees

Een koe volgt een Indiase man richting het water. © afp.


Een 50-jarige man in het Noord-Indiase dorp Dadri is door een menigte gelyncht na een gerucht over de opslag en het eten van rundvlees.

Een 22-jarige zoon van de man raakte zwaargewond. De koe is voor de hindoes een heilig en onaantastbaar dier in India. De hindoes vormen 80 procent van de 1,2 miljard mensen tellende bevolking.

De politie heeft zes mensen aangehouden, aldus de krant The Indian Express woensdag. In de staat Uttar Padesh, waarin Dadri ligt, gelden strenge regels over de slacht van runderen.

De familie van het slachtoffer heeft verklaard dat er schapenvlees en geen rundvlees in haar koelkast lag opgeslagen. De politie heeft het vlees voor onderzoek in beslag genomen.
Bron

Huisvesting asielzoekers wordt versoberd


© anp.


Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het eens geworden over maatregelen om de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning te versoberen. Ze maakten dat bekend na hun regulier wekelijks overleg op het ministerie van Sociale Zaken.

Volgens premier Mark Rutte gaat er sneller gewerkt worden aan ,,het sobere dak boven het hoofd'' voor deze groep. Dat kan een containerwoning zijn of onderdak in een verbouwd kantoorpand van de overheid. Verder willen ze dat er een einde komt aan de voorrangspositie van vluchtelingen bij de aanwijzing van sociale huisvesting en zal de bijstand verminderd worden, zei de premier tegen RTL Z.

Het is de bedoeling dat gemeenten de nieuwe eenvoudige onderkomens ter beschikking stellen aan de statushouders. Die krijgen hierdoor niets meer te maken met huur betalen of huurtoeslagen. Verder komt er een collectieve ziektekostenregeling.

Zowel de huur als ziektekostenverzekering wordt dan door de gemeente verrekend via de bijstandsuitkering van de asielzoeker. ,,Hierdoor verdwijnt de hele systematiek van toeslagen en dat is een groot voordeel'', aldus Attje Kuiken, asielwoordvoerder van de PvdA.

Halbe Zijlstra kwam zaterdag in het AD met een plan voor verregaande versobering van de opvang van asielzoekers met een verblijfsvergunning. De PvdA reageerde daar afwijzend op.

Doorstroming
In asielzoekerscentra (azc's) verblijven 13.000 mensen met een verblijfsvergunning die eigenlijk moeten doorstromen naar een woning. Bij gemeenten is een gebrek aan sociale huurwoningen. Hierdoor is er in de azc's een gebrek aan ruimte voor nieuwe vluchtelingen, die nu uitwijken naar noodopvanglocaties. Vluchtelingen gaan soms van noodopvang naar noodopvang.

Het kabinet wil de doorstroming uit azc's versnellen. Vrijdag maakte het kabinet al afspraken met gemeenten om de komende zes maanden voor 10.000 asielzoekers met een verblijfsstatus een woning te vinden. Er gaat gekeken worden naar kleinschalige opvang, maar ook naar grote tentenkampen zoals bij Heumensoord bij Nijmegen.
Bron
Lees ook: 'Politie heeft het druk maar kan situatie opvang aan'

Werknemers Air France vast na mishandeling

Politie: Vandaag mogelijk meer arrestaties

Xavier Broseta wordt geëvacueerd door beveiligers © reuters.Vijf leden van het grondpersoneel van Air France zijn maandagochtend vroeg gearresteerd in verband met de aanvallen op twee leidinggevenden van de luchtvaartmaatschappij van vorige week. De politie meldt dat er maandag mogelijk meer arrestaties zullen volgen.

Onder anderen Air France-baas Xavier Broseta werd op 5 oktober voor het hoofdkantoor mishandeld door vakbondsleden. Dat gebeurde na een bijeenkomst waar de onderneming bekendmaakte 2900 banen te schrappen voor 2017.

Air France verstuurt maandag de eerste brieven waarin mensen die betrokken waren bij de geweldplegingen, ontslag wordt aangezegd, meldde de krant Le Figaro.

@ANP.

Indiër komt bij vlak voor autopsie

© ANP.


Een man die in een Indiaas ziekenhuis dood was verklaard, is bijgekomen vlak voordat een arts aan zijn autopsie wilde beginnen. De man was bewusteloos gevonden bij een bushalte en naar het ziekenhuis gebracht, waar een arts zijn pols voelde en hem doodverklaarde.

Hoewel hij normaal gesproken een paar uur had moeten wachten voordat hij aan de autopsie begon, gaf hij nu opdracht het slachtoffer al klaar te maken, meldt de zender NDTV maandag.

Broeders die de man naar de autopsiezaal moesten brengen, schrokken behoorlijk toen zij hem nog zagen ademen. Daarop ontstond zo'n commotie dat de man bijkwam. De verantwoordelijk arts vernietigde direct alle papieren waarop de man dood was verklaard.

De politie is een onderzoek gestart wegens nalatigheid. Vermoedelijk gaat het om een 45-jarige man, maar de politie heeft zijn identiteit nog niet vrijgegeven. De man wordt momenteel behandeld voor een oorontsteking en ondervoeding.
Bron