Translate

zaterdag 10 oktober 2015

Man wandelt straat op met hoofd vrouw in hand

De aanblik van een man die op straat loopt met een afgehakt hoofd in zijn handen, heeft vrijdag inwoners van de Indiase stad Pune gechoqueerd. De zestigjarige man had zijn vrouw onthoofd omdat hij dacht dat ze ontrouw was geweest en wandelde vervolgens naar buiten. Daar werd hij uiteindelijk staande gehouden door agenten, die hem arresteerden.

De zender NDTV toonde een video waarop is te zien hoe de man gekleed in traditionele Indiase kledij op straat loopt, met in een hand het hoofd en in de andere een bijl.
Bron:video

Duitse extremisten vallen vluchtelingen aan

Archiefbeeld ter illustratie © afp.


In het Duitse Chemnitz hebben rechtsextremisten een groep vluchtelingen belaagd. De krant Dresdner Morgenpost berichtte dat in de nacht van vrijdag op zaterdag vijf vluchtelingen zijn belaagd door een groep van tien tot twintig extremisten. Twee vluchtelingen raakten gewond. Ook sneuvelde er een autoruit. Een 34-jarige man is opgepakt.

In de Oost-Duitse plaats werd laat op de avond voor de opvang geprotesteerd tegen het vluchtelingenverblijf. Het protest liep uit de hand toen betogers begonnen vuurwerk, flessen en stenen naar de politie te gooien. Vluchtelingen die zich in de opvang niet veilig voelden waren naar een kerkgebouw getrokken. Daar sloegen betogers de ruiten in. Een vluchteling raakte daardoor gewond.

In Chemnitz is in het verleden vaak geprotesteerd tegen de komst van vluchtelingen. Ook zijn er gebouwen in brand gestoken waar vluchtelingen moesten worden opgevangen.
Bron

Hevige gevechten rebellen en IS bij Aleppo

Archiefbeeld van Aleppo, eerder deze maand © reuters.


Ten noorden en oosten van de Syrische stad Aleppo zijn hevige gevechten uitgebroken tussen rebellen en strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Granaten van rebellen zijn terechtgekomen in de wijk al-Ashrafyyeh in Aleppo. De plaats al-Qebba, ten oosten van Aleppo, is door IS beschoten met explosieven.

IS is bezig aan een opmars naar de Noord-Syrische stad. De beweging heeft een tiental plaatsen rondom de stad heroverd op rebellen en rivaliserende islamistische bewegingen. Tientallen strijders zijn daarbij om het leven gekomen, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag. Aleppo is deels in handen van het regeringsleger.

Rusland heeft ten oosten van Aleppo luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van IS bij de vliegbasis Kweris, aldus het observatorium. De militaire basis is in handen van het regeringsleger.
Bron

Nationale rouw na aanslag met tientallen doden Ankara


Politie onderzoekt de plek van de aanslag in Ankara © afp.


Premier Ahmet Davutoglu van Turkije heeft zaterdag drie dagen van nationale rouw afgekondigd naar aanleiding van twee aanslagen in Ankara. Daarbij vielen eerder op de dag zeker 95 doden en raakten minstens 246 mensen gewond. De aanslagen waren de bloedigste ooit in Turkije.

Davutoglu zei sterke aanwijzingen te hebben dat de aanslagen door twee zelfmoordterroristen zijn gepleegd. Islamitische Staat (IS), strijders van de arbeiderspartij PKK en aanhangers van de marxistisch-leninistische organisatie DHKP-C zijn wat Davutoglu betreft de potentiële verdachten. Geen van die groeperingen heeft de aanslag echter opgeëist en het onderzoek is nog steeds gaande. Volgens de eerste berichten heeft iemand met een bomgordel zichzelf in het publiek tot ontploffing gebracht.

Volgens lokale media gebeurden de explosies vlakbij het belangrijkste treinstation van de stad. Daar stond een betoging van onder meer aanhangers van de Koerdische Partij voor Vrede en Democratie op punt van beginnen. Naast de doden vielen er tientallen zwaargewonden die nu nog in het ziekenhuis worden behandeld. Daardoor kan het dodental nog oplopen.

Geen videobeelden
De Turkse regering heeft de verspreiding van afbeeldingen en videobeelden van de dubbele bomaanslag in Ankara voorlopig verboden. Beelden waarop de aanslag zelf of verminkte en bebloede slachtoffers te zien zijn en beelden die 'paniek zaaien' zijn taboe. Als media de voorschriften niet naleven moeten ze vrezen helemaal op zwart te gaan, waarschuwde de regering.

Veel inwoners van Ankara melden dat ze geen toegang hebben tot Twitter en andere sociale media. Het is onduidelijk of de Turkse overheid die heeft geblokkeerd. Dat heeft zij in het verleden al meermaals gedaan.

Premier Erdogan van Turkije veroordeelde de aanslag zaterdag. Hij riep op tot 'solidariteit en vastberadenheid' die volgens hem het meest betekenisvolle antwoord vormen op terrorisme. De aanval zou een poging zijn het Turkse volk te verdelen, aldus Erdogan. Ook Kemal Kilicdaroglu van de Republikeinse Volkspartij veroordeelde de aanslag. ,,We zijn er klaar voor om samen te werken om een eind te maken aan terrorisme'', zei hij. De Turkse politieke partijen hebben hun campagne voor de verkiezingen in november voorlopig stilgelegd.
Bron
Lees ook: Koenders: afschuwelijke aanslag in Ankara
Lees ook: Officieel dodental in Ankara stijgt naar 97
Lees ook: Turkije ziet IS als hoofdverdachte bomaanslag
Lees ook: Reeks arrestaties Istanbul bij actie tegen IS

vrijdag 9 oktober 2015

Man plakt oog vriendin dicht met druppels superlijm

Een jonge vrouw uit de Amerikaanse plaats Lantana (Florida) heeft door toedoen van een hulpvaardige vriend ruim een week rondgelopen met een met superlijm dichtgeplakt linkeroog.

Katherine Gaydos was, zo melden Amerikaanse media, vorige week met een bladblazer haar tuin aan het schoonmaken toen ze plotseling een vuiltje in haar oog kreeg. Omdat de klachten niet over gingen, belde ze een vriend om haar een flesje oogdruppels te brengen. De man arriveerde korte tijd later en toen hij bij Katherine de vloeistof in haar ogen aanbracht ging het goed mis. De vriend had per ongeluk geen oogdruppels meegenomen maar extreem krachtige superlijm waarmee kunstnagels kunnen worden vastgeplakt.

Dokter
,,Zodra ik het spul in mijn oog voelde begon het vreselijk te branden. Ik sloot mijn oog en begon te schreeuwen dat iemand alarmnummer 911 moest bellen'', vertelt het slachtoffer aan een lokale nieuwszender. Katherine werd direct geholpen door een arts die haar zalf en antibiotica voorschreef. Maar dat hielp allemaal niets. De dokter wilde haar na een week niet verder helpen, omdat ze de rekening niet kon betalen. ,,Ik heb dooor zijn onwelwillende houding acht dagen met een dicht oog rondgelopen''.

Toen de getergde vrouw op televisie haar verhaal vertelde werd ze alsnog geholpen door een andere arts. Die maakte haar oog voorzichtig open en schraapte de lijmresten van het hoornvlies. Het slachtoffer - dat haar vriend niks kwalijk neemt - houdt waarschijnlijk geen blijvende schade over aan het voorval.

Hoe het kon dat de vriend van Katherine zich zo kon vergissen? Volgens ABC News komt zo'n verwarring wel vaker voor, omdat flesjes oogdruppels en superlijm veel op elkaar lijken. Artsen adviseren dan ook de flesjes op verschillende plaatsen in huis te bewaren.

Man vecht voor zijn leven na beet van spin op het toilet

De 31-jarige Orlando Jimenez Jimenez vecht na een beet van een zeer giftige spin voor zijn leven in een ziekenhuis in het zuiden van Peru © Privé.


De 31-jarige Orlando Jimenez Jimenez werd op een wc in Peru gebeten door een van de giftigste vioolspinnen ter wereld, de Loxosceles laeta. Zijn oor en ooglid rotten sindsdien weg en ook zijn lever en nieren zijn aangetast door het spinnengif. De man ligt in het ziekenhuis en vecht voor zijn leven, aldus de Daily Mail.

Op een video die in de Engelse media is verschenen is te zien hoe de onfortuinlijke man eraan toe is. De camera zoomt in op het rottende oor van Jimenez en te horen is hoe de man adem probeert te halen terwijl hij aan diverse slangetjes hangt.

Volgens de moeder van het slachtoffer, Felicitas Maria Jimenez, is de spin van bovenaf op hem gevallen en heeft vervolgens in zijn oor gebeten. Dit gebeurde op 26 september. In een lokaal ziekenhuis kreeg hij een antigif, maar zijn situatie werd steeds erger. De behandelend artsen van Jimenez denken dat de man door een zogenoemde Loxosceles laeta is gebeten. Deze zeer giftige spin hoort tot de familie van de vioolspinnen. Door het gif kan het gebeten lichaamsdeel afsterven.

Een beet kan ook dodelijk zijn. In november is de 5-jarige Branson Riley Carlisle uit de VS overleden na een beet van zo'n zelfde spin. Ook een jongen van 10 uit Montana overleefde een beet in zijn been niet. Jonathon Hogg (40) werd in Zuid-Afrika gebeten door een giftig exemplaar en zegt tegen de Daily Mail: ,,Tegen de tijd dat ik in het ziekenhuis aankwam, was mijn been zwart, opgeblazen en opengebarsten. De pijn die ik toen voelde is met niets te vergelijken."

Behandeling
Jimenez wordt behandeld in het Honorio Delgado Espinoza ziekenhuis in Arequipa in het zuiden van Peru. Zijn ouders betalen bijna 200 euro per dag voor de bloedtransfusies, dialises en andere medicatie. Daarom heeft de familie op Facebook de groep 'Help Chamo' aangemaakt.

Let op, de video kan als schokkend worden ervaren.
Bron : video

Voortvluchtige drugsbaron zet beloning op hoofd Trump

Joaquín 'El Chapo' Guzmán (links) en Donald Trump. © anp.


De voortvluchtige Mexicaanse drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán heeft een beloning van 100 miljoen dollar (88 miljoen euro) gezet op het hoofd van de Amerikaanse magnaat Donald Trump.

Guzmán is kwaad omdat Trump, die wil meedoen aan de Amerikaanse verkiezingen, racistische opmerkingen heeft gemaakt over Mexicanen, zo meldden Zuid-Amerikaanse media vrijdag. ,,Ze sturen ons de probleemelementen. Ze hebben drugs bij zich, ze verhogen de criminaliteit, het zijn verkrachters'', aldus de omstreden miljardair.

De opmerkingen vielen niet alleen bij El Chapo verkeerd. Onder meer de Amerikaanse zender NBC besloot de Miss USA en Miss Universe-verkiezing niet uit te zenden. Trump is een van de organisatoren. 

Spoorloos
De beloning van 100 miljoen dollar die Guzmán voor Trump (dood of levend) in het vooruitzicht stelt, is aanzienlijk hoger dan de beloningen die justitie in Mexico en de VS voor zíjn aanhouding hebben uitgetrokken, respectievelijk 3,5 en vijf miljoen dollar.

De drugsbaron wist in juli op spectaculaire wijze uit de gevangenis teontsnappen en is nog steeds spoorloos. Hij verbleef in de Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez in Mexico, vlak bij de hoofdstad Mexico-City.

Spectaculair
Via een tunnel wist hij te ontsnappen. De vluchtpoging was ongetwijfeld goed gepland. De Engelstalige krant Daily Mail schrijft dat de tunnel voorzien was van elektriciteit, verluchting en zuurstoftanks voor in noodgevallen. De drugsbaas zou een motorfiets hebben gebruikt om snel door de tunnel te komen.

El Chapo slaagde er jaren geleden ook al eens in om te ontsnappen. Nadat hij in 1993 in Guatemala werd gearresteerd, wist hij in 2001 uit een extra beveiligde gevangenis in de deelstaat Jalisco te komen. Hij werd weggevoerd in een wasmand nadat hij gevangenisbewakers had omgekocht.
Bron

Franse luchtaanvallen op IS-trainingskamp in Syrië


Sinds afgelopen week is het druk in het luchtruim boven Syrië. © epa.


Frankrijk heeft in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) voor de tweede keer luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië. De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian heeft voor de omroep Europe 1 gezegd dat in de nacht van donderdag op vrijdag een trainingskamp is aangevallen en geraakt.

Frankrijk heeft na lang aarzelen recent besloten in het kader van de internationale coalitie tegen IS ook bombardementen op doelen in Syrië uit te voeren. Nederland beperkt zich vooralsnog tot doelen in Irak. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zei donderdag nog dat Syrië op dit moment 'uitermate risicovol' is.

Kruisraketten
Sinds afgelopen week de Russische strijdkrachten zich aan de zijde van de Syrische president Bashar al-Assad hebben geschaard, is het luchtruim druk. De Russische luchtmacht steunt aanvallen van Assads troepen, vooral in het noordwesten. Maar de Russen bombarderen ook elders doelen.

Bovendien vuurde de Russische marine de afgelopen dagen kruisraketten op Syrië af. De coalitie bombardeert vooral in het noorden en noordoosten van het land.
Bron
Lees ook: Russisch en Amerikaans leger praten over luchtruim Syrië

donderdag 8 oktober 2015

Video: Chinese megafile op vijftigbaansweg


Afbeelding weergeven op TwitterEen drone met beelden van verkeer in China heeft het Nederlandse fileleed in een keer gerelativeerd tot gemopper om niks. De drukte op onze wegen stelt niks voor in vergelijking tot drukke dagen in het Aziatische land. Althans, als je afgaat op deze beelden van een tolweg in de buurt van Peking.

Vorige week startte de Golden Week, de nationale feestweek in China. Dat betekent een volksverhuizing van alle binnenlandse arbeidsimmigranten, van de grote steden naar de dorpjes op het platteland waar zij zijn geboren en opgegroeid.

Op één dag pakken dan honderden miljoenen mensen de auto om hun familie te bezoeken. Woensdag zat de vakantie er weer op en bewoog de polonaise van auto's zich de andere kant op, terug richting de grote steden.

750 miljoen
Dit jaar ging het naar verluid om een stroom van 750 miljoen Chinezen. Deze massastroom van auto's heeft gigantische files tot gevolg, zoals deze opstopping voor een tolhuis op een vijftigbaansweg onder de rook van Peking.


Bron :video

woensdag 7 oktober 2015

Russische marine bestookt IS en Al Nusra met raketten

© afp.


De Russische marine bestookt IS en Al Nusra met kruisraketten vanaf oorlogsschepen in de Kaspische Zee. Volgens de Russische minister van defensie, Sergej Sjoigoe, hebben vier schepen 26 raketten afgevuurd op stellingen van de tereurbewegingen in Syrië.

De afstand tussen de Kaspische Zee en Syrië is ongeveer 750 kilometer. Het persbureau Interfax berichtte woensdag dat Sjoigoe van president Vladimir Poetin de opdracht heeft zich te blijven inspannen voor samenwerking met Syrië, de VS, Turkije, Saudi-Arabië, Iran en Irak. Sjoigoe verwacht dat westerse partners de Russen vertellen waar ze IS moeten aanvallen. Westerse mogendheden beschuldigen Rusland ervan IS te ontzien.

Assad
Poetin zei volgens Russische media dat zijn Franse ambtgenoot François Hollande recent suggereerde het door het Westen gesteunde Vrije Syrische Leger (FSA) samen te laten optrekken tegen IS met de troepen van president Bashar al-Assad. In Parijs is dat onmiddellijk tegengesproken. Hollande heeft Poetin wel gezegd dat het noodzakelijk is het FSA aan de onderhandelingstafel te hebben.

Pro-westerse rebellenleiders hebben woensdag de vermeende suggestie als onlogisch verworpen. Een leider in het zuiden van Syrië, Bashar al-Zoubi, zei dat ,,eerst moet worden afgerekend met de man die IS naar Syrië heeft gebracht (president Assad) voor we samen met het leger tegen IS vechten''.

De pro-westerse strijdgroepen van het FSA moesten de soldaten worden van de relatief gematigde Syrische oppositie. Die besloot al in 2011 tot de oprichting ervan en kreeg westerse steun. In de burgeroorlog wordt het FSA overvleugeld door jihadisten.

Luchtaanval
Eerder maakten de Russen al bekend dat ze samen met Syrië optrekken bij een aanval ten noorden van de stad Hama. Volgens de waarnemers van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) is het de grootste aanval over land sinds maanden.

Volgens SOHR-chef Rami Abdelrahman is dit nog maar een voorproefje. In Syrische militaire kringen wordt volgens hem gezegd dat de grondtroepen met de Russische luchtsteun de sterkte van hun tegenstanders in het gebied testen. Dat is een voorbereiding voor een veel groter offensief dat later van start moet gaan. Daarvoor zouden ook duizenden strijders van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah en strijders uit Iran naar de streek zijn overgebracht. Duitse media stelden woensdag dat er zeker 2000 Russische militairen in Syrië zijn neergestreken. Het Kremlin bezweert zelf geen grondtroepen in te zetten.

In het noordwesten van Syrië zijn veel verschillende strijdgroepen actief, zoals het aan al-Qaeda verwante al-Nusra Front, het islamitische Ahrar al-Sham (Vrije Mensen van de Levant) en 'brigades' die zich tot het gematigde Vrije Syrische Leger (FSA) rekenen. Het FSA is feitelijk geen strak georganiseerd leger, maar een verzamelnaam voor groepen rebellen. Talrijke jihadisten en meer gematigde rebellen inclusief die van het al-Nusra Front en FSA-strijders werken vooral in de noordwestelijke provincie Idlib samen onder de naam Jaish al-Fatah (Veroveringsleger).

De soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) zijn niet in het noordwesten actief. Wel is IS aanwezig ten oosten van Hama en Homs.


Schending Turks luchtruim
Turkije wil in Ankara gesprekken voeren met Russische militaire functionarissen om op die manier te voorkomen dat gevechtsvliegtuigen van Rusland opnieuw het Turkse luchtruim schenden. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag meegedeeld.

De Russische toestellen zijn nu drie keer rond acties tegen doelen in Syrië het luchtruim van Turkije binnengevlogen, niet alleen tot ergernis van Ankara, maar ook van het argwanende Westen en de NAVO. Dinsdag werd de Russische ambassadeur in Ankara al voor de tweede keer in drie dagen ontboden om over de incidenten te komen praten.
Bron
Lees ook: NAVO bezorgd over Russische legeropbouw
Lees ook: Amerikaans legervliegtuig Syrië wijkt uit voor Russen
Lees ook: 'Rusland akkoord over coördinatie aanvallen Syrië'

Terrorisme-onderzoek naar Toyota's IS

© ap.


Amerikaanse bestrijders van terrorisme hebben bij Toyota aangeklopt over het wagenpark van Islamitische Staat (IS). Ze zijn verbaasd over de enorme aantallen Toyota pick-uptrucks en SUV's waar de jihadisten mee door Irak, Syrië en Libië rijden.

De nieuwszender ABC berichtte woensdag dat Toyota heeft laten weten geen idee te hebben hoe IS aan de auto's komt en werkt mee aan het onderzoek van een anti-terreureenheid van het Amerikaanse ministerie van Handel. Toyota is de een-na-grootste autofabrikant van de wereld.

De door jihadisten met wapens uitgeruste Toyota Hilux Pick-ups en Toyota Landcruisers rijden af en aan in de propagandafilmpjes van de soennitische extremisten. Bij een gefilmde IS-parade in Raqqa (Syrië) bijvoorbeeld was circa twee derde van de voertuigen een dergelijke Toyota met het zwart-witte IS-embleem erop.

IS heeft in de afgelopen jaren honderden Toyota's verworven, volgens de Iraakse ambassadeur in Washington, Lukman Faily. ,,We hebben ook onze buurlanden gevraagd, waar komen al die spiksplinternieuwe trucks met vierwielaandrijving vandaan?'' aldus Faily.

Oude modellen
De onderneming stelt dat veel van de auto's die in de lange karavanen van jihadisten voorbij komen, geen nieuwe modellen zijn. Toyota verkocht in Irak in 2011 6000 auto's van het type Hilux en Landcruiser. In 2013 18.000. Vorig jaar weer minder, 13.000 stuks. De dealer in Syrië is er in 2012 mee opgehouden.

Het is twijfelachtig dat IS auto's koopt van dealers. Een Australische krant kwam eerder dit jaar met het verhaal dat meer dan achthonderd van deze auto's in 2014 en 2015 in Sydney zijn gestolen en nooit meer teruggezien.
BronLees ook: Bendes wilden nucleair materiaal aan IS verkopen

Glazen brug op één kilometer hoogte barst, toeristen gillen het uit

© reuters.


Recht onder hun voeten, op zo'n 1.080 meter hoogte, gebeurde het onwaarschijnlijke. De glazen brug aan de rand van een klif, een toeristische attractie in China, begon plotseling te barsten. De toeristen vreesden voor hun leven en schreeuwden het uit. De brug bleef wel intact, waardoor er geen slachtoffers vielen.

Op 20 september werd de glazen brug aan de berg de Yuntai nog met veel trots plechtig geopend en ,,bijzonder sterk" genoemd. Nog geen drie weken later staat ze letterlijk op barsten. De oorzaak moet naar verluidt gezocht worden bij een metalen koffietas die een toerist op de brug had laten vallen.

Toeristen hebben op Weibo, de Chinese versie van Twitter, gemeld hoe ze een klap hoorden en het voelden trillen onder hun voeten. De bezoekers schreeuwden het uit.

Volgens de autoriteiten waren de toeristen nooit in gevaar. Het glas van de brug zou uit verschillende lagen van elk 2,7 cm dik bestaan en is zo sterk dat per vierkante meter 800 kg gewicht kan worden gedragen. Het is nog onduidelijk wanneer de attractie wordt heropend.


© getty

.
© reuters.


Bron

'EU heeft geheim plan voor uitzetting 400.000 migranten'


De eerste asielzoekers uit AZC Ter Apel komen aan in de Americahal. In de noodopvang komen vooral mensen uit Syrie en Eritrea © anp.


Honderdduizenden vluchtelingen die geen asiel in Europa krijgen, worden binnen enkele weken uitgezet. De Europese Unie werkt aan een geheim plan met die strekking. Dat meldt de Britse krant The Times.

Landen als Niger en Eritrea moeten hun economische migranten terugnemen. Als stok achter de deur schermt Brussel met het schrappen van hulp, handelsovereenkomsten en regelingen.voor visa. Het gaat om meer dan 400.000 mensen die de eerste helft van dit jaar de Europese Unie zijn binnengekomen en die geen kans hebben op asiel, mensen die zich hebben voorgedaan als vluchteling.

De lidstaten moeten de mogelijkheid krijgen duizenden migranten vast te zetten van wie dreigt dat zij zullen onderduiken om uitzetting te voorkomen. Een ontwerptekst voor de maatregel, die door de betrokken EU-ministers moet worden besproken, maant de lidstaten meer migranten terug te sturen.

Mensensmokkelaars
De Europese Unie heeft ook besloten vanaf woensdag in de Middellandse Zee op zoek te gaan naar mensensmokkelaars. Onder de codenaam Sophia zoeken marine-eenheden met name de routes van Libië naar Italië af. De coördinatie is in handen van de Italiaanse admiraal Enrico Credendino in Rome.

Tot nu toe waren de acties op zee gericht op het opsporen en redden van vluchtelingen die voornamelijk vanuit Noord-Afrika trachtten de Europese kust te bereiken. Dit jaar lukte dat 130.000 mensen, 2700 anderen verdronken echter. In de loop van 2015 verlegde de vluchtelingenstroom zich gedeeltelijk naar de route tussen Turkije en Griekenland.

De Europese Unie zou de smokkelaars het liefst direct aanpakken in de Libische territoriale wateren, maar daarvoor is óf toestemming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nodig, óf van Libië zelf. Vooralsnog is die instemming niet gekomen. De marine-eenheden gaan nu op volle zee schepen doorzoeken en eventueel in beslag nemen indien het vermoeden bestaat dat ze zijn of worden gebruikt voor het vervoer van vluchtelingen.
Bron
Lees ook: VVD: Asielzoeker moet blij zijn met gestapelde container

dinsdag 6 oktober 2015

Senaat stemt in met voorstel tegen kindbruid

Archiefbeeld ter illustratie © anp.


De Eerste Kamer heeft dinsdag met voorrang het wetsvoorstel aangenomen dat regelt dat Nederland buitenlandse huwelijken met jonge meisjes niet meer erkent. De senatoren besloten eerder op de dag de wetswijziging tegen huwelijksdwang als ,,hamerstuk'' af te handelen.

Dat betekent dat er niet eerst over gedebatteerd werd, maar dat er meteen een stemming volgde. Aanvankelijk stond er wel een behandeling gepland - op 24 november - maar zowel het kabinet als de Tweede Kamer had opgeroepen tot grote spoed. De wetswijziging kan nu veel sneller van kracht worden.

Aanleiding voor de haast is de grote instroom van mensen uit Syrië. Onder hen zouden zich ook veel jonge meisjes bevinden die zijn getrouwd met oudere mannen. In Nederland is het meerderjarigen niet toegestaan met een minderjarige te trouwen. Bovendien is ook seksuele omgang tussen hen strafbaar.

Maar Nederland accepteert nu wel buitenlandse huwelijken van minderjarigen vanaf vijftien jaar als ze legaal zijn gesloten in het herkomstland. De nieuwe wet trekt die leeftijd op naar achttien jaar.
In de oude planning zou de wijziging pas begin 2016 ingaan.
BronLees ook: Kamer wil snel af van erkenning kindhuwelijk

Zonneauto in Australië geraakt door kangoeroe
De zonneauto Red One van het Solar Team Twente is tijdens een testrit in Australië geraakt door een overstekende kangoeroe, meldt Hart van Nederland. Het dier sprong opeens uit de berm de weg op.

De kostbare zonneauto raakte de staart van de kangoeroe en werd snel stopgezet. De bestuurder en de kangoeroe kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. Het kostbare voertuig is niet beschadigd geraakt. Coureur Coen Hartjes is wel flink geschrokken. ,,Het ging heel snel en ik had geen tijd meer om te remmen", zegt hij.

Solar Team Twente bereidt zich momenteel voor op de Bridgestone World Solar Challenge, die op 18 oktober begint. Meer dan vijftig teams rijden dan 3000 kilometer door de Australische outback.Bron

Timmermans: vingerafdruk migrant schrikt terrorist af


Bij een vluchteling in Duitsland wordt een vingerafdruk afgenomen © afp.


Eurocommissaris Frans Timmermans denkt dat Europa islamstrijders buiten de deur kan houden door alle vluchtelingen te registreren en van hen een vingerafdruk af te nemen. Dat heeft hij maandag gezegd als reactie op de zorgen van verschillende Europese landen, zo meldt Reuters.

Op een persconferentie in Genève kreeg Timmermans de vraag hoe de Europese Unie ervoor zorgt dat er geen militanten die aanslagen willen plegen met de vluchtelingen binnenkomen. 'Simpelweg door vingerafdrukken af te nemen bij aankomst. Als we dat vakkundig doen, kunnen we de terroristen eruit filteren.' Hij zei daarbij dat hij niet gelooft dat militanten met vluchtelingen meereizen als ze weten dat ze bij aankomst hun vingerafdruk moeten afgeven.

Timmermans liet daarop volgen dat hij het niet leuk vindt dat de angst voor islamstrijders als argument wordt gebruikt tegen alle vluchtelingen, waar ook vandaan. 'Dat is het slapste excuus om je eigen internationale verantwoordelijkheid niet te nemen. Als we onze taak doen en mensen zodra ze arriveren een vingerafdruk afnemen en identificeren, dan bestaat dat probleem niet.'

Vals paspoort
Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie is het onwaarschijnlijk dat er militanten tussen de vluchtelingen zitten die over zee en land Europa binnentrekken. De voorzitter van de UNHCR, Antonio Guterres, acht de kans groter dat een beetje strijder voor een vals paspoort en een ticket zorgt en de risico's van de boottocht en vingerafdruk links laat liggen. 'Een terrorist zou erg dom zijn als hij duizenden dollars aan smokkelaars zou betalen voor een boot die kan zinken, bij een aanmeldcentrum zijn vingerafdruk zou afgeven en dan door verschillende grenzen zou lopen.'

In de persconferentie zei Timmermans ook dat de EU de instroom van vluchtelingen beter aan zou kunnen als de buitengrenzen beter bewaakt worden. Ook moet ervoor gezorgd worden dat vluchtelingen die geen asiel krijgen worden teruggestuurd.
Bron

Ex-onderzoeker: Buk-deeltjes in lichamen MH17

Onderdelen van de gecrashte vlucht MH17 van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraïne vorig jaar oktober © Archiefbeeld ANP.


Een Oekraïens oud-lid van het internationale onderzoeksteam (JIT) naar de MH17-ramp heeft tegen de NOS gezegd dat in slachtoffers metalen deeltjes zijn aangetroffen die waarschijnlijk afkomstig zijn van een Buk-raket. De man, Vasyl Vovk, was volgens de NOS tot juni werkzaam als leider van de Oekraïense afdeling van het team dat strafrechtelijk onderzoek doet.

,,Op basis van de voorlopige resultaten die onze Nederlandse collega's ons geven, blijkt dat bij de fragmenten die in de lichamen van de slachtoffers zijn gevonden elementen zitten die overeenkomsten vertonen met de monsters van de onderzochte Buk'', aldus Vovk, die ook voor de Oekraïense geheime dienst SBU werkte. Ook in het vliegtuig zelf zouden deeltjes van waarschijnlijk een Buk-raket zijn aangetroffen.

Het Openbaar Ministerie, dat leiding geeft aan het onderzoek, noemt de uitspraken van Vovk onzorgvuldig. ,,De heer Vasily Vovk maakt al enige tijd geen deel meer uit van de SBU en is dus ook niet meer betrokken bij het onderzoek. Het JIT heeft regelmatig de nabestaanden en de pers geïnformeerd over de voortgang van het onderzoek, altijd op zorgvuldige wijze en zonder overhaaste conclusies te trekken.''

Het OM herhaalt dat het meest waarschijnlijke scenario allang is dat vlucht MH17 is neergehaald met een Buk-raket. ,,Hoewel veel wijst in één richting kunnen andere scenario's niet worden uitgesloten'', aldus de reactie.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert volgende week de uitkomsten van het onderzoek naar de oorzaak van de crash. Het gaat niet over de daders. Dat onderzoek wordt gedaan door het JIT.
Bron

maandag 5 oktober 2015

Studente ontdekt nieuwe diersoort bij eerste opgraving

Carissa Raymond (midden) met haar collega's Sarah Shelley, Eric Davidson, Steve Brusatte en Ross Secord tijdens veldwerk in New Mexico. © reuters.


De Amerikaanse studente Carissa Raymond had anderhalf jaar geleden niet kunnen bevroeden dat ze tijdens haar eerste fossielenjacht meteen een nieuwe diersoort zou ontdekken. Nu blijkt dat de botresten horen bij de Kimbetopsalis Simmonae, een beverachtig zoogdier dat ongeveer 65 miljoen jaar geleden leefde.

,,Ik wist dat ik iets had gevonden dat anders en groot was en erg interessante tanden had'', zei Carissa Raymond tegen de Amerikaanse krant Journal Star. Ze deed haar vondst in mei 2014 in de San Juan-bekken, in het noordwesten van New Mexico. De tweedejaarsstudent zag een kleine rij zwarte tanden uit de grond steken. ,,Maar ik had geen idee dat ik op iets nieuws was gestuit.''

Carissa wikkelde de versteende jukbeenderen en een stukje schedel in wc-papier en bracht de stokoude botten naar Thomas Williamson, die als conservator is verbonden aan het New Mexico Museum of Natural History and Science. ,,Toen Carissa deze dingen had gevonden en naar me toe had gebracht, vermoedde ik al snel dat dit een nieuwe ontdekking was'', schreef Williamson in een artikel van de Universiteit van Nebraska. ,,Zoiets had ik nog nooit gezien.''

Volgens de Zoological Journal of the Linnean Society leefde de diersoort zo'n 65 miljoen jaar geleden. Onderzoekers vermoeden dat het knaagdier ongeveer twintig kilogram woog.

Beginnersgeluk
Carissa is sindsdien op zoek gegaan naar meer fossielen, maar zonder succes: haar andere vondsten kunnen tot dusver niet tippen aan haar allereerste. ,,Dit was beginnersgeluk'', zei Raymond. ,,Maar ik had wel erg veel geluk!''
Zo zou het zoogdier er hebben uitgezien. © University of Nebraska-Lincoln.Bron

YouTube-ster (13) overlijdt dag na vraag over zijn toekomst
,,Wat zou je jouw toekomstige ik willen vragen?'' Die vraag kreeg Caleb Logan Bratayley (13) voor de voeten geworpen in één van de filmpjes die de familie Bratayley dagelijks op YouTube plaatst. Hij nam de camera in zijn hand en filmde. Het zou zijn laatste clip worden: nog geen vierentwintig uur later overleed de jongen onverwacht.

In het laatste filmpje voor zijn dood gaat Caleb onder meer in op de door zijn ouders gestelde toekomstvraag. Op het einde van de video zei hij: ,,Tot morgen.'' Zover is het nooit gekomen: Caleb overleed de dag nadat de familie de video maakte.

Op sociale media laat zijn familie weten dat Caleb een natuurlijke dood is gestorven. ,,Dit is een schok voor ons'', staat te lezen op Instagram. ,,Woorden schieten tekort. Door zijn ongelooflijk leuke, lieve en prachtige ziel hielden we allemaal van hem, als YouTuber, vriend, broer en zoon.''

Miljard views
In de filmpjes van de familie Bratayley speelde Caleb als de zoon des huizes sinds 2010 een belangrijke rol naast zijn twee zusjes Annie en Hayley. Het vloggende gezin heeft ontzettend veel fans: het YouTube-kanaal heeft ruim 1,6 miljoen abonnees en het best bekeken filmpje kreeg 22 miljoen views, voor het hele kanaal waren dat er meer dan een miljard.

Om hun zoon te eren, plaatste de familie een video van 21 minuten online met fragmenten uit het veel te korte leven van Caleb.
Bron

Tsipras belooft snelle uitvoer hervormingen

De recent herkozen Griekse premier Alexis Tsipras sprak maandag in het Griekse parlement. © reuters.


De recent herkozen Griekse premier Alexis Tsipras belooft vaart te maken met de hervormingen die zijn afgesproken met de internationale schuldeisers van Griekenland. Dat heeft hij maandag gezegd in het Griekse parlement.

Tsipras verklaarde dat dit ,,de enige weg'' is voor het land om uit de economische crisis te komen. Griekenland heeft van de schuldeisers in totaal 86 miljard euro aan extra noodsteun toegezegd gekregen. Volgens Tsipras moet Griekenland zijn geloofwaardigheid terugwinnen. ,,De weg zal niet makkelijk zijn en we moeten op onze tanden bijten'', zei de premier.

Hij hamerde wederom op een schuldenverlichting voor zijn land, onder meer via langere looptijden en lagere rentes. Dat zou een essentiële voorwaarde zijn om weer te kunnen groeien en toegang te krijgen tot de financiële markten, aldus Tsipras.

Maatregelen
Eerder op de dag werden de ministers van Financiën van de eurozone het eens over een lijst met maatregelen die Griekenland moet doorvoeren voordat meer geld wordt overgemaakt.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat eventueel gepraat kan worden over maatregelen om de enorme schuldenberg van Griekenland te verlichten, maar dat er eerst nog een hoop dingen gedaan moeten worden.

Verkiezingen
Twee weken geleden won Tsipras met zijn partij Syriza de verkiezingen in Griekenland.
Bron

Protest in Wit-Rusland tegen Russische legerbasis

Een demonstrant in Minsk houdt een spandoek vast met daarop een tekening van de Russische president Poetin © epa.


Zo'n duizend mensen hebben zondag in Wit-Rusland geprotesteerd tegen de plannen voor een Russische luchtmachtbasis in hun land. Volgens de betogers zou de voormalige Sovjet-republiek hiermee een 'slaaf' van het Kremlin worden.

Het protest was georganiseerd door leiders van de oppositie, onder wie voormalig presidentskandidaat Nikolaj Statkevitsj, die in augustus vrij kwam na vijf jaar achter de tralies. De politie greep niet in om een einde te maken aan de betoging.

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko heeft tot dusver niet gereageerd op de plannen voor een Russische basis. Analisten gaan er echter vanuit dat de bouw van de basis een gelopen zaak is, aangezien Wit-Rusland afhankelijk is van Rusland voor goedkope energie. Rusland heeft al een aantal installaties in Wit-Rusland, waaronder een radarstation. Een basis ontbreekt vooralsnog.
Bron

zondag 4 oktober 2015

Angela Merkel: militaire actie in Syrië is nodig

De Duitse bondskanselier Angela Merkel schudt handen na een bezoek aan een kerk. © getty.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat militair ingrijpen in Syrië nodig is, ook al zal dat de oorlog in het land niet beëindigen. Ze zei dat in een radio-interview met Deutschlandfunk, dat later op de dag wordt uitgezonden.

,,We hebben militaire actie nodig, maar militaire actie brengt niet de oplossing. We hebben een politiek proces nodig, maar dat is nog niet goed van de grond gekomen.''

Merkel voegde eraan toe dat het noodzakelijk is om het regime van de Syrische president Bashar al-Assad bij gesprekken te betrekken. ,,Om een politieke oplossing te bereiken, heb ik zowel de vertegenwoordigers van de Syrische oppositie nodig als degenen die nu in Damascus regeren, en vooral de bondgenoten van de verschillende groeperingen.''

Rusland, de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en Iran zouden volgens de bondskanselier een belangrijke rol kunnen spelen, net als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.
Bron

'Aanvallen Poetin zijn afschuwelijke vergissing'

David Cameron © ap.


De beslissing van de Russische president Vladimir Poetin om zich militair te mengen in het conflict in Syrië was een ,,afschuwelijke vergissing''. Dat heeft de Britse premier David Cameron zondag gezegd.

,,Ze steunen de beul Assad'', zei hij over de Syrische president Bashar al-Assad. ,,Dat is een afschuwelijke vergissing voor hun en voor de wereld. Het gaat de regio nog instabieler maken'', zei Cameron tegen de BBC.

Rusland heeft de afgelopen week luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Syrië. ,,De meeste van de Russische aanvallen vonden, voor zover wij konden zien, plaats in gebieden in Syrië die niet in handen zijn van Islamitische Staat maar van andere tegenstanders van het regime.''

Volgens de Russen zelf hebben zij de afgelopen 24 uur een stuk of twintig vluchten over Syrië gemaakt, waarbij zeker tien doelen van Islamitische Staat bij zijn geraakt. Onder meer een trainingskamp voor terroristen, waar volgens de Russen ook gordels voor zelfmoordacties werden gemaakt, is gebombardeerd.

,,Als gevolg van onze luchtaanvallen op Islamitische Staat zijn we erin geslaagd hun besturingssystemen en aanvoerlijnen te verstoren'', aldus het Russische ministerie van Defensie.
Bron

Belg zwaargewond na drinken afwasmiddel

Foto ter illustratie © anp.


Een Belg is zaterdagavond zwaargewond geraakt toen hij in een eetcafé in de Vlaamse stad Gent een bijtend afwasmiddel kreeg geserveerd in plaats van het gevraagde spuitwater.

De 56-jarige man dronk het gevaarlijke middel nietsvermoedend op, waardoor zijn ingewanden ernstig beschadigd raakten. Hij verkeert niet in levensgevaar.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak, maar denkt niet dat er sprake is van opzet. Het café blijft voorlopig gesloten.
Bron

Deelnemers obstakelloop getroffen door 'rattenziekte'

© Titan Run.


De 2500 deelnemers aan de spectaculaire Titan Run in het Belgische Nijlen hebben een nare bijsmaak overgehouden. Ze zijn mogelijk besmet geraakt met leptospirose, de zogenaamde rattenziekte of modderkoorts. Drie deelnemers zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Het Belgische ministerie van Volksgezondheid heeft uit voorzorg alle deelnemers op de hoogte gesteld en ook alle ziekenhuizen gealarmeerd. De obstakelloop vond half september plaats.

De deel­nemers moesten bij de Titan Run over een afstand van vijf kilometer in totaal zestien obstakels overwinnen, waarbij ze door modder én door de Belgische rivier Nete moesten ploeteren. En daar is het wellicht fout gelopen.

Fatale gevolgen
Leptospirose is een bacteriële infectieziekte die voorkomt in de urine van knaagdieren en die zich via water en modder verspreidt. De infectie kan in extreme gevallen organen als lever, nieren en hersenen aantasten, met mogelijk fatale gevolgen.

Het is niet bekend of er Nederlanders meededen aan de loop.
Bron