Translate

zaterdag 3 oktober 2015

Honderden vermisten na aardverschuiving Guatemala


Soldaten en reddingswerker zoeken naarstig naar overlevenden van de aardverschuiving in Guatemala. © afp.


Honderden mensen worden aan de rand van Guatemala-Stad vermist na een aardverschuiving als gevolg van hevige regens. Rotsblokken, modder en water vaagden donderdag een hele wijk weg in de gemeente Santa Catarina Pinula, ten zuidoosten van de Guatemalteekse hoofdstad.

Reddingswerkers proberen in de enorme chaos nog levenden onder het puin te vinden. Er zijn al tientallen slachtoffers gevonden, maar van honderden is het lot niet bekend. De autoriteiten vrezen dat mogelijk zeshonderd mensen verdwenen zijn in de wijk Cambray 2 waar circa honderd woningen zijn verwoest, aldus lokale media.

De slachtoffers werden volledig overvallen door de aardverschuiving. Een overlevende vertelde dat ze bezig was met het wassen van haar kleren toen ze plots een harde knal hoorde en alle lichten uitvielen. Toen ze naar buiten liep, ontdekte de 35-jarige Melina Hidalgo dat de huizen van haar buren waren bedolven. ,,Al mijn buren zijn dood'', vertelde ze aan een lokale krant.
Zware regenval veroorzaakte de aardverschuiving, waarbij een aantal huizen bedolven raakte. © ap.
Reddingswerkers halen een slachtoffer onder het puin vandaan. © reuters.
Soldaten en reddingswerker kijken naar de heuvel waarvan een groot gedeelte omlaag schoof. © afp.
Brandweerlieden halen een bedolven slachtoffer levend onder het puin vandaan. © epa.


Bron
Lees ook: Ook aardbeving in Emmen, 2,3 op schaal Richter

's Werelds grootste mobiele reuzenrad opent in Leiden

© AD.


Leiden beleeft dit weekend een bijzondere primeur. Het grootste mobiele reuzenrad ter wereld zal er tijdens de jaarlijkse Drie Oktober-feesten zijn allereerste rondjes draaien.

Liefst 55 meter hoog meet het spiksplinter nieuwe reuzenrad van Friese maker Mondial, dat passend 'The View' is gedoopt. De 42 gondels kunnen per rondje ruim 250 mensen een magnifiek uitzicht over de Sleutelstad en ver daarbuiten bezorgen.

Het enorme stalen gevaarte is deze week met slechts negen vrachtwagenritjes vanuit het Mondial-hoofdkwartier in Heerenveen naar Leiden gereden, vertelt eigenaar Arend Harms aan het Leidsch Dagblad.

Dit weekend wordt het op de Leidse kermis, één van de grootste van het land, in gebruik genomen. Het gigantische rad is overigens uitvoerig getest, beklemtoont Harms. ,, De constructie is volledig geïnspecteerd door verschillende instanties. Van de sterkte van het staal tot de aardlekschakelaar'', aldus Harms. ,,En nu bouwen we hem in Leiden voor het eerst op voor publiek.''

Primeur
En zo krijgt de stad een treffende primeur: de Drie Oktober-feesten, ook wel Leids Ontzet genoemd, gaan terug tot 1575 toen de stad door de Geuzen werd bevrijd na een maandenlange omsingeling. Dit jaar heeft de kermis overigens deels moeten verkassen. Vlak achter het rad wordt gebouwd aan een grote ondergrondse parkeergarage.

Het allergrootste reuzenrad is The View overigens bij lange na niet. Dat is momenteel de vast verankerde High Roller in Las Vegas, dat tot bijna 168 meter reikt. Nummer twee met twee meter minder is de Singapore Flyer.

London Eye
Momenteel werken New York en Dubai aan hun eigen, nog weer hogere, vaste reuzenrad. Die moeten minstens 190 meter hoog worden. De race om het hoogste rad werd vlak voor de Millenniumwisseling ingezet door Londen. Het bekende rad bij de Londen Eye is 135 meter hoog.


Bron

Turkse man overlijdt na verblijf van 47 jaar in het ziekenhuis

© ANP.


Een Turkse zeventigplusser is vrijdag in het ziekenhuis van Bursa, in het noordwesten van Turkije, overleden nadat hij niet minder dan 47 jaar onafgebroken in het hospitaal had gelegen.

Abdullah Kozan leed aan astma en diabetes. In 1968 werd hij opgenomen met hoofdpijn, toevallig op het moment dat hij zijn militaire dienstplicht vervulde. Sindsdien heeft hij de kliniek nooit meer verlaten. Hij vond het fijn er te zijn, had geen woning en kon goed opschieten met het verplegend personeel, zo vertrouwde ziekenhuispersoneel het Turkse agentschap Dogan toe.

Steeds als hij het ziekenhuis mocht verlaten, liet hij zich prompt als nieuwe patiënt weer opnemen. Uiteindelijk maakte hij zo ongeveer deel uit van het meubilair. Financieel was zijn lange ziekenhuisopname geen probleem, want hij had een 'groene kaart': een pasje dat de Turkse overheid geeft aan kanslozen waarmee ze recht hebben op gratis medische zorg.

Op de tweede dag van Aïd el-Fitr, het islamitische offerfeest, ging zijn gezondheid zwaar achteruit en blies hij onder verdoving zijn laatste adem uit. Waaraan hij is overleden, deelde Dogan niet mee.
Bron

vrijdag 2 oktober 2015

Moeder injecteerde kind met ontlasting en bloemenwater

© anp.


Een dertigjarige vrouw verdwijnt wat het Openbaar Ministerie (OM) in Hamburg betreft voor drie jaar en tien maanden achter de tralies omdat zij haar driejarig zoontje met allerlei vuil injecteerde, waaronder ontlasting, speeksel en bloemenwater. Het kind werd doodziek maar overleefde al het vuil.

Het jongetje lag meerdere keren op de intensive care van een ziekenhuis en leed heftige pijn.

Zowel het OM als de verdediging gaat ervan uit dat de vrouw lijdt aan het bekende syndroom van Münchhausen by proxy, waarbij iemand een ander ziekt maakt om zo zelf aandacht te krijgen. De rechtbank doet donderdag uitspraak.
Bron

woensdag 30 september 2015

Kindsoldaten IS gedood bij aanval op trainingskamp

Syrische kinderen krijgen een militaire opleiding. © afp.


Een trainingskamp van Islamitische Staat in het oosten van Syrië is zondag gebombardeerd. Daarbij zijn zeker dertig doden en tientallen gewonden gevallen. Onder de doden zouden jonge IS-strijders zijn, de zogeheten Welpen van het Kalifaat. Die zijn veertien tot achttien jaar oud.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de oorlog in Syrië volgt, voerde Frankrijk de luchtaanval uit. President François Hollande had zondag al gezegd dat zijn land een IS-kamp had aangevallen. Volgens de president 'bedreigde het de veiligheid van ons land'.

Het was de eerste militaire actie van Frankrijk in Syrië. De Franse luchtmacht bombardeerde IS aanvankelijk alleen in Irak, maar besloot onlangs ook boven Syrië te gaan vliegen.
Bron

VS uit 'ernstige zorgen' over Russische aanvallen in Syrië


’Russen bombarderen tegenstanders Assad’

Beschadigde gebouwen en een minaret in de Syrische stad Talbisah nabij Holms. Inzetje: de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken. © afp.


Rusland heeft woensdag luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië. De bombardementen zijn volgens Franse diplomatieke bronnen niet gericht op stellingen van Islamitische Staat (IS), zoals Rusland stelt, maar op andere tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry heeft laten weten 'ernstig bezorgd' zijn over de berichten dat Rusland de Syrische oppositie bombardeert.

Kerry zegt er geen probleem mee te hebben dat Rusland IS-stellingen aanvalt. ,,Als Rusland echt als doel heeft IS te verslaan dan verwelkomen we de acties'', aldus de minister. ,,De aanvallen op gebieden waar IS niet actief is roept echter wel de vraag op wat de werkelijke intenties van Rusland zijn.'' Kerry zei verder dat de VS bereid zijn om met Rusland in gesprek te gaan over de luchtaanvallen. Die gesprekken kunnen volgens hem zelfs al deze week plaatshebben.

Ook de NAVO is bezorgd over berichten dat de Russische luchtaanvallen in Syrië niet op doelen van Islamitische Staat waren gericht. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het bondsgenootschap woensdagavond tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten. De Noor voegde toe dat hij vooral bezorgd is omdat Rusland zijn aanvallen niet heeft afgestemd met die van de westerse coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid.

De Noor vroeg de Russen om liever een diplomatiek weg naar de oplossing van de burgeroorlog te zoeken. ,,Ik dring er bij Rusland op aan een constructieve en coöperatieve rol in de strijd tegen IS te spelen en te streven naar een politieke oplossing van het conflict. Assad steunen helpt daarbij niet", aldus de secretaris-generaal.

Amerikaanse zegslieden suggereerden eerder woensdag al dat de Russen, op de eerste dag van hun officieel bekendgemaakte luchtaanvallen, IS niet bestookten. Een kleine gewapende oppositiegroep, het Vrije Syrische Leger (FSA), die door het Westen wordt gesteund, zegt slachtoffer te zijn.

,,Het gebied ten noorden van Homs is niet in handen van IS, maar van het Vrije Syrische Leger'', aldus een lid van het rebellenleger, ex-legermajoor Jamil al-Saleh. Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen zouden ten noorden van Homs, in al-Rastan en Talbisah, zware bombardementen hebben uitgevoerd.

Onderzoek
Het bergachtige gebied waar de aanvallen plaatsvonden, is volgens de Amerikanen geen plek waar IS-extremisten zich ophouden. Het is volgens Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis, echter nog te vroeg om exact vast te stellen welke doelen door de Russische bombardementen zijn getroffen. Hij zegt dat het ministerie van Defensie momenteel onderzoek doet naar de Militaire activiteiten van Rusland in Syrië.

Rusland heeft de Verenigde Staten gevraagd onmiddellijk het luchtruim van Syrië te verlaten en op te houden met de luchtaanvallen. Dit meldde de Amerikaanse nieuwszender Fox News. De zender bericht ook dat Amerikaanse militaire bronnen hebben gezegd dat ze deze eis naast zich neerleggen.

Britse toerist in vliegtuig bijna gedood door vioolspin

© Thinkstock.


Een Britse toerist die de reis van zijn leven maakte, verloor bijna zijn been nadat hij gebeten werd door een gevaarlijke spin. Bizar genoeg werd hij gebeten in een passagiersvliegtuig.

Jonathon Hogg, een Britse advocaat, had vijf maanden vakantie genomen om in een opvangcentrum voor orang-oetans in Borneo te werken. Van daaruit wilde hij naar Zuid-Afrika reizen om er te gaan duiken. Van dat laatste plan kwam echter niets terecht: Hogg werd tijdens zijn vlucht van Qatar naar Zuid-Afrika gebeten door een giftige vioolspin, schrijft The Independent.

Het vliegtuig was al zes uur onderweg, toen Hogg een lichte stekende pijn in zijn been voelde. ,,Ik deed het licht aan en zag een spin over de vloer kruipen, net voor ik twee stewardessen: 'Spin!' hoorde roepen. Ik wist niet zeker of ik gebeten was, want het deed niet echt pijn".

Barst
Enkele uren later was het been van Hoggs heel erg gezwollen en blauw. Toen de pijn de volgende dag nog erger werd en zijn been zwart begon te kleuren, haastte hij zich naar het ziekenhuis. ,,De pijn is niet te vergelijken met iets anders dat ooit ervaren heb. Toen ik in het ziekenhuis kwam, barstte mijn been open, er was etter, het was zwart. Het was een echt zootje. Ze vertelden me dat ik mijn been verloren zou hebben of dat ik zelfs gestorven zou zijn als ik later was gekomen. Het was heel beangstigend", aldus de man.

Vleesetend
De dokters stelden vast dat Hogg gebeten was door een vioolspin: de beet is giftig en kan zelfs fatale gevolgen hebben. Hij werd dan ook met spoed geopereerd. Het gif dat een vleesetende bacterie bevat, had al een groot stuk van het vlees van de man weggevreten. De dokters sneden een deel van zijn been weg om verdere verspreiding te stoppen.

Hogg verbleef een maand in het ziekenhuis in Zuid-Afrika, onderging drie operaties en een huidtransplantatie. Die laatste sloeg niet aan, dus hij moet waarschijnlijk nog een keer onder het mes.

Horrorfilm
Het duurde even voor de man de ernst van de situatie in zag:,,Ik besefte het pas echt wanneer ze de verbanden afnamen en ik zag wat er van mijn been overbleef. Het leek op iets uit een horrorfilm. Ze hadden zoveel moeten wegsnijden. Ik was er kapot van.''

Hogg, een fanatiek sporter, is nu doodsbenauwd om weer te vliegen en is bang dat hij nooit meer aan sport kan doen. Hij neemt gerechtelijke stappen en klaagt Qatar Airways aan: tot nu toe weigert de luchtvaartmaatschappij haar verantwoordelijkheid voor het gebeuren op te nemen. ,,Niemand hoort mee te maken wat ik beleefd heb en als de luchtvaartmaatschappij een fout heeft gemaakt, dan moet ze haar verantwoordelijkheid nemen'', zegt hij.

Volgens zijn advocaat is het de taak van Qatar Airways om zijn passagiers te beschermen en ervoor te zorgen dat er pestbestrijding actief is op de vliegtuigen.
Bron

dinsdag 29 september 2015

'1100 doden door gedrang in bedevaart Mekka'

De slachtoffers werden onder de voet gelopen op de hoofdroute van Mina naar Jamarat, een zuilenrij waar het ritueel van de steniging van de duivel wordt uitgevoerd. © anp.


Bij de massapaniek vorige week tijdens de hadj in het Saudische Mina zijn mogelijk veel meer islamitische pelgrims omgekomen. De autoriteiten in India en Pakistan zeggen dat diplomaten van Saudische funcationarissen ongeveer 1100 foto's van overledenen hebben gekregen. Dat zijn er beduidend meer dan het officiële aantal van 769 dat Saudi-Arabië heeft genoemd.

Tari Fazal Chaudry, parlementslid van de Pakistaanse regeringspartij PML-N, zegt dat de foto's bij Saudische diplomatieke missies bekeken kunnen worden. De Indiase minister van buitenlandse zaken Sushma Swaraj schreef zondag al op Twitter dat de Saudische regering foto's van 1090 in Mina omgekomen pelgrims had vrijgegeven.

Het officiele dodental stond volgens Saudi-Arabië op 769. Daarnaast waren er zeker 805 gewonden. De regering van het land heeft nog niet gereageerd.

De slachtoffers kwamen uit verschillende landen, maar het gaat vooral om Algerijnse pelgrims. Eén Nederlandse vrouw (62) kwam om het leven. Een deel van de slachtoffers is nog niet geïdentificeerd.

Vijfdaags
Het drama vond plaats op Street 204 in de plaats Mina, in een grote vallei op vijf kilometer van Mekka. In Mina verbleven honderdduizenden pelgrims tijdens hun vijfdaagse hadj. Zij zijn er ondergebracht in meer dan 160.000 tenten.

De straat waar het mis ging is een van de hoofdroutes van Mina naar Jamarat. Daar stenigen de pelgrims de duivel op rituele wijze, door stenen te gooien naar een zuilenrij. Omdat de vele moslims hun riten vaak op ongeveer hetzelfde moment en op dezelfde plek uitvoeren, ontstaat gedrang. Ook de routes in Mina staan bekend als knelpunten. Daarbij werd donderdag het Offerfeest gevierd, een dag die wordt gezien als een van de gevaarlijkste tijdens de bedevaart in en rond Mekka.

De Saudische minister van Volksgezondheid heeft de bedevaartgangers in Mekka verantwoordelijk gesteld voor de stormloop. Een aantal van hen had zich niet gehouden aan de voorgeschreven verdeling van de pelgrimsgroepen en de aanwijzingen veronachtzaamd, zei Khaled al-Falih.
Bron

Belgische tweeling schrok wakker tijdens moordpoging


Rijke erfgename probeerde slapende tienerdochters te doden

Moeder Mireille met haar twee dochters. © Beeldbewerking: HLN.be.


De Belgische Mireille Gram, geboren in Breda en dochter van de rijke zakenman Tony Gram, wordt ervan verdacht dat ze zondagnacht haar 14-jarige tweeling geprobeerd heeft te vermoorden. De twee meisjes lagen op dat moment te slapen. Volgens de Belgische politie stuurde de vrouw zondagavond haar kindermeisje naar huis. Om twee uur 's nachts liep ze met een mes de slaapkamer van haar dochters in. De moordpoging mislukte, maar een van de meisjes raakte zwaargewond.

Mireille (48) zou de kinderoppas zondagavond na het eten naar hebben huis gestuurd. Haar twee dochters gingen vervolgens slapen, zoals altijd met zijn tweeën op één kamer. De erfgename moet een paar uur op haar plan gebroed hebben, want ze zou pas rond twee uur 's nachts, bewapend met een mes, de slaapkamer van de meisjes in zijn gelopen.

Een van dochters zou wakker zijn geworden toen haar moeder haar keel probeerde door te snijden. Ze schreeuwde, en maakte zo haar zusje wakker. De twee wisten te ontsnappen en belde de nanny. Deze waarschuwde op haar beurt de politie die snel ter plaatse was en de moeder in de woning kon arresteren. De meisjes, waarvan een zwaargewond, werden naar het ziekenhuis gebracht. Het gewonde meisje is maandagochtend geopereerd en haar toestand is inmiddels stabiel.

Ex-man
Tegen buren en kennissen zou Mireille, geboren in Breda, onlangs nog haar gal hebben gespuwd over de man die haar had verlaten, de vader van haar kinderen. ,,Hij is ervandoor met mijn miljoenen en met één van mijn vriendinnen", zou ze regelmatig hebben geroepen. Hoewel Mireille met haar echtgenoot Danny en hun tweelingdochters ooit een gelukkig en welvarend gezin vormde, was dat de laatste tijd wel anders. De twee waren al even uit elkaar. Mireille bleef met haar dochters in een door haar vader gefinancierd huis.

Mireilles vader Tony Gram verdiende een fortuin door het tassenmerk Kipling te kopen en te verkopen. Twee kéér, overigens. Zijn vermogen wordt geschat op 168 miljoen euro, wat hem een van de rijkste Belgen maakt.

Postnatale depressie
Dat dochter Mireille haar kinderen zou hebben geprobeerd te vermoorden, komt niet als een volledige verrassing. De vrouw was al vele jaren ziek en probeerde in het verleden haar dochters al eens te verdrinken. De moordzucht zou het gevolg zijn van een postnatale depressie. Mireille was overigens in behandeling voor haar psychische problemen.

De vrouw zit vast en is voorgeleid aan de onderzoeksrechter in Antwerpen. Ze wordt verdacht van poging tot moord. De twee dochters verblijven nog in het ziekenhuis en worden opgevangen door familie.
Bron

Vijftien aanhoudingen voor Marktplaatsfraude

© anp.


In een groot fraudeonderzoek naar oplichting via Marktplaats heeft de politie ten minste zestig slachtoffers achterhaald. Bij het onderzoek zijn veertig verdachten gehoord en vijftien mensen aangehouden. Drie personen worden als hoofdverdachten gezien, aldus de politie.

De betrokkenen zouden via internet onder meer voertuigen zoals graafmachines, heftrucks en hijskranen te koop hebben aangeboden. Na betaling werden de goederen niet geleverd, zo maakte de politie dinsdag bekend. Bij de naspeuringen werd nauw samengewerkt met Marktplaats.

De gedupeerden komen uit heel Nederland. De politie vermoedt dat het aantal slachtoffers groter is dan de zestig aangiften die zijn verzameld.

De verdachten zijn onder meer afkomstig uit Assen. Zo deed de politie in maart huiszoekingen bij meerdere woningen in de Drentse hoofdplaats en bij vier adressen op een woonwagenkamp. Daarbij werden bankafschriften en computerapparatuur in beslag genomen.
Bron

Pakistaanse vermoord om te kleine bruidschat

Foto ter illustratie © epa.


Een Pakistaanse vrouw is kort na haar huwelijk met zuur om het leven gebracht door haar schoonfamilie. Die goot het dodelijke goedje in haar keel, omdat de bruidschat die haar familie had meegegeven tegenviel.

De 25-jarige Pakistaanse overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen, meldde de politie in de oostelijke provincie Punjab, waar de moord gebeurde. Vooralsnog is alleen de echtgenoot van het slachtoffer vastgezet.

In Pakistan en buurland India worden regelmatig vrouwen met zuur mishandeld of gedood. Meestal zijn zulke aanvallen gerelateerd aan schending van de familie-eer. Aanleiding kan bijvoorbeeld overspel zijn, of een afgewezen aanzoek.
Bron

maandag 28 september 2015

VS en Rusland botsen over rol Assad in Syrië


Barack Obama © epa.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag gezegd dat hij wil samenwerken met zowel Rusland als Iran om een einde te maken aan de Syrische burgeroorlog. Rusland en de VS botsten tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties echter direct over de rol die de Syrische president Bashar al-Assad zou moeten spelen.

Obama omschreef Assad in zijn toespraak als een tiran en de belangrijkste verantwoordelijke voor de burgeroorlog, die al zeker 200.000 levens heeft geëist en miljoenen mensen op drift heeft gebracht. Overigens eiste Obama niet het aftreden van Assad. Hij sprak over een overgangsperiode, waaruit blijkt dat de Syrische president mogelijk nog enige tijd kan aanblijven.

De Russische president Vladimir Poetin zei juist tegen de vergadering van wereldleiders dat er geen alternatief is voor samenwerking met het leger van Assad om de extremistische beweging Islamitische Staat te verslaan.

Flirten
Poetin zei dat het Westen zich in het Midden-Oosten al heel lang niet aan het internationaal recht houdt. Zo hebben westerse mogendheden rebellen getraind en bewapend om tegen de wettige regering van Syrië te vechten. Die terroristen vechten nu mee met Islamitische Staat. Dat 'flirten' met terroristen is gevaarlijk en het is een enorme vergissing om niet met de Syrische regering samen te werken, zei Poetin. Hij drong aan op een brede internationale anti-terroristische coalitie, waarin islamitische landen een sleutelrol vervullen.

Het meningsverschil roept vragen op over hoe de twee landen elkaar kunnen vinden als ze later maandag een ontmoeting hebben. Belangrijkste onderwerp van gesprek is daar Syrië.

Obama zag zich intussen gesteund door de Iraanse president Hassan Rohani, die ervoor pleitte dat de landen in het Midden-Oosten en de wereld zich aaneensluiten en een ,,verbindend verdrag'' sluiten.

Zowel de Franse president François Hollande als de Turkse premier Ahmet Davutoglu keerden zich tegen de mogelijkheid dat Assad kan aanblijven.
Bron
Lees ook: Poetin roept op tot pact tegen IS
Lees ook: Rusland werkt met Iran en Syrië samen in Irak
Lees ook: 'Obama en Poetin bespraken delen informatie over Syrië''

Geheimen van mysterieus hekseneiland ontrafeld

Archeologen op het Zweedse spookeiland © Kenneth Alexandersson.


Het staat bekend als het hekseneiland van Zweden en wordt vaak geassocieerd met bovennatuurlijke krachten: Blå Jungfrun. Lange tijd was er geen verklaring voor de spookachtige taferelen die plaatsvonden op dit eiland. Archeologen hebben nu ontdekt dat er 9000 jaar geleden al duistere rituelen plaatsvonden.

De enorme rotsblokken en steile kliffen op Blå Jungfrun zorgen voor een dramatisch en spookachtig landschap. Volgens eeuwenoude legendes kwamen heksen vroeger bijeen op dit onbewoonde eiland om zwarte magie te beoefenen. Sommigen vermoeden zelfs dat het stukje land vervloekt is: wie een voorwerp van het eiland meeneemt als souvenir, is voor de rest van zijn leven verdoemd.

Het is onbekend hoe oud deze verhalen en legendes zijn. Om het mysterie rondom Blå Jungfrun te verklaren, begon een team van archeologen een veldtrip naar dit eiland. ,,De resultaten zijn verbluffend en bewijzen dat er menselijk leven was op dit eiland tijdens de steentijd,'' schrijven de archeologen in hun rapport.

Altaar
Tijdens hun veldtrip vonden de archeologen twee grotten op het eiland. De eerste grot werd mogelijk gebruikt als theater. ,,Je staat boven de grot en kijkt naar beneden. Bijna een soort podium,'' schrijven de archeologen. Zij vermoeden dat het maken van dit 'podium' onderdeel was van een ritueel.

Maar het is vooral de tweede grot die de archeologen aan het denken zette. Daar vonden zij resten van een altaar, waar waarschijnlijk mensen of dieren werden geofferd voor de goden, vermoedt Ludvig Papmehl-Dufay, een van de onderzoekers.

Hoewel de nieuwe bevindingen het hekseneiland voor een deel verklaren, plannen de archeologen nog een excursie naar het eiland. Het team wil nog meer geheimen van het mysterieuze Blå Jungfrun ontrafelen. Op dit moment onderzoeken zij materialen die destijds mogelijk zijn gebruikt voor de gereedschappen.

De ingang van de grotten © Ludvig Papmehl-Dufay.zondag 27 september 2015

Israël straft soldaten voor mishandelen journalisten


Screenshot uit beelden van de mishandeling. De twee achterste mannen zijn de AFP-journalisten. © Palmedia / YouTube.


Israëlische militairen die zijn betrapt op het mishandelen van een tweetal journalisten van persbureau AFP worden 'disciplinair gestraft'. Uit videobeelden van het incident blijkt dat de 'soldaten hebben gehandeld in strijd met de procedures en bevelen' met betrekking tot de omgang met de pers, aldus het Israëlische leger.

De fotograaf en de cameraman van AFP werden volgens de buitenlandse persvereniging (FPA) vrijdag in elkaar geslagen door militairen toen zij een demonstratie op de Westelijke Jordaanoever versloegen. Ze hadden 'de aanval niet uitgelokt', aldus de FPA.

De soldaten richten wapens op de twee journalisten, stompten hen en gooiden een van hen op de grond. Ze beschadigden voorts de apparatuur die de AFP'ers bij zich droegen. De schade zou duizenden euro's bedragen. Een deel van de grimmige ontmoeting werd vastgelegd en de beelden werden naderhand op internet verspreid.Bron

Aankondiging NASA: Mysterie rond Mars opgelost

Een foto van de Marsrover van NASA op Mars © NASA.


Het 'mysterie rond Mars' is opgelost, laat NASA weten. Wat dat precies betekent is nog onduidelijk. Maandag om 17:30 uur (onze tijd) geeft de ruimtevaartorganisatie een persconferentie waarin wordt uitgelegd wat er precies is ontdekt.

Meerdere toponderzoekers van NASA zullen aanwezig zijn bij de persconferentie in het hoofdkwartier in Washington.

De persconferentie is live te bekijken via NASA.tv.VolgenNASAGeverifieerd account‏@NASA

Mars is a mysterious world, tune in to NASA TV on 9/28 as we announce a major science finding http://go.nasa.gov/1LTWsUP

Vertaling weergeven


Bron
Lees ook: 'Rondborstige vrouw met paraplu gespot op Mars'
Lees ook: Heeft NASA het bewijs van leven op Mars gevonden?
Lees ook: NASA bevestigt: water op Mars
Lees ook: 'Mars minder woestijnplaneet dan gedacht'