Translate

vrijdag 25 september 2015

Hoe gaat Europa de vluchtelingencrisis te lijf?

Minister-president van Nederland Mark Rutte tijdens een persconferentie na afloop van de extra Europese top over de vluchtelingencrisis. © anp

De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie eindigden in de nacht van woensdag op donderdag hun ingelaste top over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Er komt extra geld voor opvang en de grensbewaking wordt verbeterd. De besluiten volgden op het eerdere besluit tot de verdeling van tienduizenden vluchtelingen over het Europese continent. Wat houdt het EU-plan precies in?

Wat is er besloten?
De landen van de Europese Unie besloten afgelopen nacht meer geld beschikbaar te zullen stellen voor betere opvang van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië. Zo willen de landen de vluchtelingenstroom naar Europa indammen.

Er worden zogeheten hotspots ingericht in landen als Italië en Griekenland, de landen waar de meeste vluchtelingen uit de omgeving aankomen. In november moeten de eerste volgens premier Mark Rutte open gaan. In die goed geëquipeerde opvangcentra moeten asielzoekers worden geregistreerd en 'gefingerprint'. Vluchtelingen die niet in aanmerking komen voor asiel, worden onmiddellijk teruggestuurd.

Het geld is verder bedoeld voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en vluchtelingenorganisatie UNHCR. Daarmee kan met name kleding en voedsel worden gekocht en kampen beter worden ingericht. De winter komt eraan
.
En verder?
Europa gaat ook meer doen om de eigen buitengrenzen te bewaken. Rutte zei dat grensbewaking hét grote thema van de avond was. De bewaking ervan moet sterk worden verbeterd.

De EU-agentschappen Frontex, dat de grenzen helpt bewaken, EASO, dat ondersteuning biedt bij het verwerken van asielaanvragen en de Europese politieorganisatie Europol krijgen meer middelen en mensen om 120 extra posten te bemannen
.
Wat gaat het kosten?
VN-organisaties krijgen tot 1 miljard euro extra voor opvang en voedselhulp. Voor het ondersteunen van de EU-landen die het meest door de vluchtelingenstroom worden getroffen, verhoogt de Europese Commissie het budget voor dit jaar van 73 naar 100 miljoen euro.

Verder wordt er voor dit en volgend jaar ruim 600 miljoen euro extra gereserveerd voor Frontex, EASO en Interpol en stijgt het budget voor Turkije naar 1 miljard euro. De dialoog met Turkije gaat een versnelling hoger.

Families Nederlandse pelgrims enorm ongerust


Lot Hollandse mekkagangers nog niet volledig duidelijk

In Saudi-Arabië zijn honderden pelgrims doodgedrukt in het gedrang bij de bedevaart in Mina © anp.


Honderden telefoontjes heeft de organisatie Hadj Info donderdag gekregen over het drama in Mekka waarbij zeker 717 pelgrims zijn omgekomen. Bezorgde familieleden bellen met de vraag of de organisatie meer weet over het wel en wee van Nederlandse Mekkagangers. Over hun lot is nog geen volledige duidelijkheid.

Hadj Info bewaakt de kwaliteit van pelgrimsreizen die door gespecialiseerde reisbureaus worden aangeboden. Zo'n 4000 Nederlandse moslims zijn deze dagen naar Mekka gereisd om aan de hadj deel te nemen.

Ruim zevenhonderd pelgrims werden tijdens de hadj doodgedrukt in de mensenmassa. Ze werden onder de voet gelopen toen twee grote groepen gelovigen tegelijk aankwamen op een kruispunt op de hoofdroute van Mina naar Jamarat.

Directeur Said Elanraoui van Hadj Info heeft inmiddels met een reisleider contact gehad die hem zei dat er geen Nederlandse moslims zijn omgekomen die hij begeleidde. ,,We zijn druk bezig om ook andere reisorganisaties te benaderen, maar het contact gaat moeilijk", aldus Elanraoui.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn onder de bedevaartgangers. ,,Onze ambassade in Riyadh is druk bezig om dit uit te zoeken'', liet een woordvoerder donderdag weten. Naast de honderden doden zouden er ook zeker 805 mensen gewond zijn geraakt.

De Saudische koning Salman heeft bevel gegeven de plannen voor de jaarlijkse bedevaart opnieuw te bekijken. De koning sprak donderdagavond het volk toe op de zender al-Arabiya. Hij beloofde een snel onderzoek naar wat hij omschreef als een pijnlijk incident.
Bron

Hezbollah: staakt-het-vuren bereikt in Syrië

Hassan Nasrallah tussen zijn bodyguards © ap.


In Syrië hebben regeringstroepen en hun medestanders een staakt-het-vuren bereikt met rebellen. Het gaat om een zes maanden durend bestand, in twee regio's in het noordwesten van Syrië. Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, heeft dat vrijdag bevestigd.

Het staakt-het-vuren kent twee fases. In de eerste fase moeten de rebellen zich terugtrekken uit de regio's. De tweede fase is bedoeld om burgers uit de gebieden te evacueren.

Hezbollah strijdt aan de kant van de regering van president Bashar al-Assad. De rebellen bestaan vooral uit strijders van Islamitische Staat en al-Qaeda.


Bron

Rusland wil 'in theorie' meevechten tegen IS

© anp.


Rusland zou 'in theorie' mee kunnen vechten in de door de Amerikanen aangevoerde strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Dan moet echter wel aan alle voorwaarden worden voldaan, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Het Kremlin wil dat de Syrische regering in Damascus, al jaren een bondgenoot, betrokken wordt bij de plannen. Ook moet elke militaire operatie in Syrië een officieel mandaat van de Verenigde Naties hebben.

Steun
Rusland en de Verenigde Staten zitten wat Syrië betreft niet bepaald op één lijn. De VS willen dat de zittende president Bashar al-Assad vertrekt, de Russen steunen hem juist door dik en dun.
Bron

donderdag 24 september 2015

Vermoorde vrouw duikt na 31 jaar op

Foto ter illustratie. © epa.


Een studente informatica die in 1984 als 24-jarige spoorloos verdween en van wie de politie destijds aannam dat zij was vermoord, is na 31 jaar opgedoken. De inmiddels 55-jarige vrouw werd ontdekt in Düsseldorf, waar zij onder een valse naam woonde. Dat heeft de politie donderdag meegedeeld.

De politie had een gegronde reden aan te nemen dat de vrouw was omgebracht, omdat een man die wegens de moord op een andere vrouw was opgepakt, ook deze misdaad bekende.

Doodverklaard
De studente uit Braunschweig werd in 1989 officieel doodverklaard. De ware identiteit van de vrouw in Düsseldorf, Petra P., kwam aan het licht na een inbraak in haar woning. Bij de aangifte kon ze niet verhullen wie ze was.

Volgens Bild heeft de vrouw aangegeven tijdens de laatste 31 jaar in meerdere steden in West-Duitsland te hebben gewoond. Ze deed dat onder verschillende valse namen. Ook zou ze geen contact willen hebben met haar familie. Een motief voor haar verdwijning heeft ze niet gegeven.
Bron

'Volwassen gezicht' duikt op in echo

© John Reynolds.


Een recente echo bevestigt dat alles in orde is met hun zoon, maar er is iets anders dat een Brits echtpaar niet kan verklaren: een volwassen gezicht in de linkerhoek van de echo.

De zwangerschap van Yvonne Spence verloopt niet helemaal zonder problemen. Daarom wilde ze vorige week samen met haar echtgenoot John Reynolds duidelijkheid omtrent de gezondheid van hun ongeboren kind. Ze lieten een echo maken en daaruit bleek gelukkig dat alles goed was met de baby.

Na hun thuiskomst bekeek het koppel de scan opnieuw. ,,Bij de gynaecoloog was ons niets opgevallen, maar toen we de echo van dichtbij bestudeerden, zagen we iets dat ons deed schrikken", vertelt John (34) aan The Mirror.

Het koppel weet dat het niet om een echt gezicht gaat, maar hebben geen andere verklaring. ,,Het jaagt ons toch wat angst aan", aldus de vader in spe. Het gelaat vertoont volgens het stel geen gelijkenissen met familieleden. Al doet het beeld hen wel denken aan 'buitenaardse' verschijningen.
Bron

Vrouweneenheid die strijdt tegen de Islamitische Staat


View image on TwitterDit is onze wraak voor de Jezidi-meisjes'', zeggen Roza, Deijly en Raparin, drie jonge vrouwen die hun leven in Turkije opofferden om in Irak te vechten tegen de Islamitische Staat. De IS-strijders zijn extra bang om door een vrouw vermoord te worden, omdat ze dan niet naar 'Jannah' mogen, het paradijs na de dood.

,,Toen we hoorden dat IS bezig was om op de Sinjar-berg vrouwen te vermoorden, besloten we dat we wilden bijdragen om deze humanitaire crisis te stoppen'', vertelt de 22-jarige Roza, de jongste van de groep, aan Daily Mail. ,,We zagen dat IS Jezidi-vrouwen ontvoerde en tot slaven maakte'', vervolgt ze haar verhaal. De drie vrouwen zijn lid van de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij die door de VS, de NAVO en Turkije wordt bestempeld als een terroristische organisatie.

IS begon in augustus van vorig jaar met de etnische zuivering van Jezidi's op de Sinjar-berg. De terreurgroep terroriseerde en beroofde er volledige dorpen. Mannen moesten het christendom de rug toekeren en trouw zweren aan de islam. Als ze dat weigerden, werden ze gedwongen hun eigen graf te graven voor ze geëxecuteerd werden. Vrouwen en jonge meisjes werden gebruikt als seksslaven.

Wraak
.,Door deze berichten besloten we van Turkije naar dat gebied toe te reizen'' vertelt de 29-jarige Deijly. ,,Het was een lastige reis. Maar gelukkig waren we getraind.''

Noodtoestand in LA door enorm aantal daklozen

© anp.


Burgemeester Garcetti van Los Angeles heeft dinsdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege het enorme aantal daklozen in de stad. Inmiddels leven volgens het stadsbestuur zo'n 18.000 mensen op straat. Garcetti wil dat meteen honderd miljoen dollar wordt vrijgemaakt om dat probleem te bestrijden.

Het geld zou gebruikt moeten worden voor het opvangen van de daklozen. De hoeveelheid mensen op straat groeit explosief. In twee jaar tijd is het aantal daklozen in Los Angeles al met 12 procent gestegen.

Reden daarvoor is het hoge aantal onbetaalbare huizen in de stad en het ontbreken van noodopvangplekken.

Levens
,,Het kost ons geld, maar het belangrijkste: het kost ons levens", zei de burgemeester bij een persconferentie. Het geld komt in januari 2016 vrij, waardoor meteen noodopvangen en nieuwe huizen gebouwd kunnen worden. Garcetti hoopt dat het geld elk jaar beschikbaar komt, zodat nog meer daklozen geholpen kunnen worden.
Bron

18 dode meerkoetjes op een hoop gegooid in Uden


Op de hoek van de Bosdreef en de Corsicanenweg in Uden zijn woensdagmiddag 18 dode meerkoetjes gevonden. De beestjes zijn op een hoop gegooid.

Dat meldt Maurice van Doorn, bos- en natuurbeheerder in die gemeente, die de dode dieren na een anonieme tip op het spoor kwam.

Hij tast nog in het duister wat er precies gebeurd is. De doodsoorzaak wordt volgens de natuurbeheerder onderzocht door SSIB (Samen Sterk in Brabant; een samenwerkingsverband tussen verschillende Brabantse overheidsdiensten).
Bron

woensdag 23 september 2015

Herfst laat regen verdwijnen en brengt veel zon

Afbeelding ter illustratie © anp.


Hoewel het weer van afgelopen week doet vermoeden dat de herfst al lang en breed zijn intrede in Nederland heeft gedaan, is sinds woensdag officieel herfst. En de eerste week van het nieuwe seizoen begint meteen goed: het wisselvallige weer verdwijnt en de zon breekt door, meldt Weerplaza.nl.

De temperatuur blijft 's middags rond een graad of 17. De nachten worden wel kouder. Volgende week is er zelfs kans op vorst aan de grond. Daarnaast kan er 's nachts ook mist ontstaan. Daardoor duurt het even voordat de mist is opgelost, maar daarna schijnt de zon flink.

Hoelang het mooie herfstweer zal blijven, is niet te zeggen. Volgens Weerplaza.nl houdt een grote weersverandering vaak een tot twee weken stand. Lagedrukgebieden met wolken en regen doen vanaf woensdag alweer een poging om Nederland te bereiken. Overtuigend is het niet, dus waarschijnlijk blijft het zonnige najaarsweer tot de eerste dagen van oktober.
Bron

dinsdag 22 september 2015

Spin veroorzaakt bizar verkeersongeluk

De auto waar de spin, de jongen en de fobische moeder zaten © Kosciusko County Sheriff¿s Department.

Acht poten, een negenjarige jongen en een moeder met een spinnenfobie hebben samen een bizar verkeersongeval veroorzaakt, met een nog verrassendere afloop. Dat meldt The Washington Post.

Afgelopen week reed Angela Kipp in de Amerikaanse staat Indiana achteruit haar afrit af. Achterin de auto zat haar 9-jarige zoontje, en op haar schouder een spin. Die zag de 35-jarige pas toen ze over haar schouder keek bij het achteruit rijden. Totaal in paniek gooide de moeder het autoportier open en vluchtte de auto uit.

Die auto - een automaat - bleef gewoon doorrijden. Haar zoontje was zo slim om naar voren te klimmen en in de bestuurdersstoel te gaan zitten. Maar als onervaren bestuurder trapte hij keihard op het gaspedaal en niet op de rem. De auto schoot naar achter de weg op waar net een schoolbus langsreed en knalde op het gele gevaarte.

Ongekend
Wonder boven wonder rolde de jongen de auto uit via het nog steeds openstaande portier en bracht hij het er zonder ernstige verwondingen vanaf. In de bus zaten op het moment van de aanrijding geen kinderen en de buschauffeur hield aan het geheel nog geen schrammetje over.


Politieagent Chad Hill zegt tegen de Amerikaanse krant dat dit het ongebruikelijkste incident in zijn hele 25-jarige carrière was. ,,Deze opeenvolging van gebeurtenissen is echt ongekend." Hij is niet van plan één van de betrokken bestuurders op te pakken.


Bron

Russen hacken oude satellieten voor geheime datadiefstal

© epa.


Een groep Russische hackers gebruikt commerciële satellieten om geheime diplomatieke en militaire informatie af te tappen van de Verenigde Staten en Europa. Dat meldt de Washington Post. Volgens de Amerikaanse krant zijn de satellieten niet goed beveiligd omdat hun software is verouderd.

Het zou gaan om een zeer geavanceerde actie van een groep Russisch sprekende hackers. Ze kunnen zelfs zo inbreken op de computers van de satellieten dat niet meer is na te gaan waar de satellieten hun informatie naartoe sturen. De groep valt overheden aan en ambassades, maar ook bedrijven in Rusland, China en andere bedrijven. Ook onderzoeksgroepen en farmaceutische bedrijven zouden slachtoffer zijn, aldus de krant.

,,We hebben nog nooit een criminele operatie gezien die satellietverbindingen steelt om data te verkrijgen. Dit is voor het eerst dat een groep dat doet", zegt Stefan Tanase, onderzoeker bij een beveiligingsbedrijf in Moskou. Hij wil niet zeggen dat de Russische overheid achter de groep zit, maar volgens de Washington Post suggereren andere beveiligingsbedrijven dat wel. Door hen wordt de hackersgroep 'Giftige Beer' genoemd.
Bron

maandag 21 september 2015

Naturalis ontdekt elf extra parels in oester


De parels zitten nog aan het oestervlees geplakt © Viswinkel Online.
Oesterhandelaren Tom Sinke en Chris van der Poel vonden een paar weken geleden een oester waar tien parels in zaten. Hanko Zwaan van Naturalis onderzocht hun vondst en zag maar liefst elf parels die het tweetal over het hoofd had gezien. Daarmee komt het totaal aan parels in de oester op 21.

Via een röntgenfoto ontdekte Hanko Zwaan de verborgen parels. Volgens Zwaan is het aantal zeer uniek voor een oester. "In Nederland zijn zulke vondsten nog nooit voorgekomen. En eigenlijk is het wereldwijd uniek om zoveel parels in een oester te vinden", zegt Zwaan tegen de PZC.

De parels zouden bij elkaar duizenden euro's waard zijn. Het tweetal zet de parels via hun bedrijf Sinke Seafoods te koop. "Iedereen kan zich melden bij ons. Dan gaan wij binnen twee weken iemand heel gelukkig maken", zegt Chris van der Poel.


Bron: videoLees ook: Visboer vindt oesters met tien parels op Zeeuws feestje

Plattegronden EU-gebouwen door blunder op internet

Op de website van de Regie der Gebouwen was bijvoorbeeld een document te vinden waarin onder meer de beveiliging van de ingangen en de restauratie van het Brusselse Justitiepaleis besproken wordt. © epa.


Plattegronden van Europese gebouwen, gevangenissen en justitiepaleizen in België zijn door een blunder op de website geplaatst van een overheidsdienst. Dat ontdekte de Vlaamse krant De Morgen.

,,In tijden van terreurdreiging is het amper te geloven, maar de grondplannen van verscheidene grote gevangenissen en justitiepaleizen in ons land lagen lange tijd zomaar te grabbel op het internet'', sneert de krant. De gegevens zouden pas offline zijn gehaald toen De Morgen contact zocht met de verantwoordelijke instantie: de Regie der Gebouwen.

Zwaarbeveiligd
Op de website van de vastgoedbeheerder van de overheid stonden ook de gegevens van het nieuwe en zwaar beveiligde Résidence Palace in Brussel. Dat is onder meer bedoeld voor vergaderingen van Europese staatshoofden. De informatie was volgens de krant gewoon via een zoekopdracht op Google te vinden.

De Regie der Gebouwen laat weten dat de informatie per ongeluk online is gezet. ,,Het was niet de bedoeling dat deze pagina voor het publiek toegankelijk was", aldus een woordvoerder van de vastgoedbeheerder.
BronLees ook: Plattegronden Belgische gevangenissen op internet

'Rusland verkent met drones slagveld Syrië'

Ter illustratie. © anp.


Rusland is volgens Amerikaanse waarnemers begonnen het slagveld in Syrië te verkennen met behulp van drones. De Amerikaanse bronnen die het persbureau Reuters maandag aanhaalt, konden niet zeggen hoeveel drones.

Rusland overweegt militair ingrijpen om het Syrische regime dat al 45 jaar nauw met het Kremlin verbonden is, te redden van rebellengroepen die voornamelijk uit soennitische extremisten bestaan. Rusland stelt dat het met steun aan de regering van president Bashar al-Assad veel erger voorkomt.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beklemtoonde maandag op bezoek in Rusland dat hij vreest dat de Russische bemoeienis de veiligheid van Israël bedreigt. Netanyahu is bang dat strijdkrachten van beide landen slaags raken.

De gastheer, president Vladimir Poetin, probeerde zijn gast gerust te stellen met de verzekering dat ,,de acties van Rusland in het Midden-Oosten altijd verantwoord zijn''. Netanyahu leek opgelucht na het onderhoud met Poetin. Hij zei dat Israël en Rusland hebben afgesproken militaire actie in Syrië met elkaar te coördineren. Dan kunnen ,,misverstanden tussen de Israëlische en Russische strijdkrachten'' worden voorkomen, aldus Netanyahu.
Bron

Veel vraagtekens na moord op Nederlandse door 'piraten'


Politie Colombia looft beloning uit voor gouden tip

© Reisblog Durdana.


De Colombiaanse politie heeft een beloning van bijna 9000 euro op het hoofd van de daders van de moord op een Nederlandse zeilster gezet. De vrouw werd zaterdag op haar boot gedood, terwijl haar man op de wc zat.

Het slachtoffer, de 54-jarige Durdana de Bruijn uit Heino, zou in het weekeinde op het zeiljacht Lazy Duck door zes gewapende mannen zijn aangevallen en gedood. Een harde klap tegen haar hoofd zou haar fataal zijn geworden. De 'piraten' maakten gebruik van een boot om de overval te kunnen plegen. Er zou omgerekend zestig euro zijn gestolen.

Vraagtekens
De politie in Colombia zet inmiddels vraagtekens bij het verhaal van de echtgenoot. Volgens de autoriteiten is zijn lezing 'verwarrend', mede omdat er zo weinig is gestolen. Waardevolle zaken zoals sieraden, een computer, videocamera's en communicatieapparatuur zijn gewoon achtergelaten.

Verder is het volgens de politie opmerkelijk dat de man met een mobiele telefoon naar een alarmnummer belde en eerst een verkeerde locatie van het schip doorgaf. Daar komt nog eens bij dat de regio waar de boot lag volgens autoriteiten niet bekend staat als een gebied waar dergelijke overvallen 'normaal' zijn.

Toilet
Het zeiljacht van het Nederlandse stel lag bij de Rosario-eilanden, niet ver van Cartagena. De aanval van de 'piraten' begon toen de man naar eigen zeggen op het toilet was. Hij kreeg een klap en verloor daardoor het bewustzijn. Volgens zijn eigen verklaring vond hij zijn vrouw dood op het dek toen hij weer bij kennis kwam.

De politie in de havenstad Cartagena heeft de verhoren met de man inmiddels gestart, hij krijgt hulp van het Nederlandse consulaat.

De zeezeilers Peter en Durdana uit Heinoo waren al sinds 2014 onderweg met hun jacht. Ze waren in augustus van de Antillen naar Colombia gevaren en hielden zelf een weblog bij, waar te lezen valt dat de twee regelmatig aan land gingen voor lange wandeltochten.
Bron
Lees ook: Politie houdt man vermoorde Nederlandse zeilster vast
Lees ook: Man vermoorde Nederlandse zeilster ontvlucht Colombia
Lees ook: Forensisch onderzoek op lichaam vermoorde zeilster