Translate

zaterdag 19 september 2015

VS vernieuwen noodplan voor oorlog met Rusland

© reuters.


Het Amerikaanse ministerie van Defensie (het Pentagon) heeft noodplannen in geval van een oorlog met Rusland bijgewerkt. Dat hebben Amerikaanse functionarissen gezegd tegen het blad Foreign Policy. Het is voor het eerst sinds 1991 dat de plannen worden bijgewerkt.

Volgens een hooggeplaatste functionaris van het ministerie is er actie ondernomen vanwege ,,het veiligheidsmilieu en de acties van Rusland''. De Verenigde Staten moeten zich voorbereiden op ,,mogelijke agressie van Rusland tegen NAVO-lidstaten'', aldus de functionaris.

Voormalig onderminister Michèle Flournoy van Defensie bevestigde dat de plannen zijn ,,afgestoft''. Aanleiding was volgens haar de Russische inmenging in het Oekraïense conflict en het feit dat de plannen flink verouderd waren.

Baltische staten
De vernieuwde noodplannen zijn gebaseerd op twee mogelijkheden: Amerikaanse steun voor een tegenaanval binnen de NAVO of actie van de Amerikanen buiten het militaire samenwerkingsverband. In beide plannen wordt uitgegaan van een Russische aanval op de Baltische staten. Dat zou het meest waarschijnlijke scenario zijn, omdat daar een grote minderheid van Russen woont.

In de plannen wordt rekening gehouden met tactieken die volgens de VS in Oekraïne zijn gebruikt. Het gaat daarbij om een verborgen militaire actie (zoals de Russische militairen zonder insignes op de Krim), geregisseerde protesten en cyberoorlogvoering. Vooral over het afslaan van cyberaanvallen zou binnen het Pentagon nog discussie bestaan.

De nieuwe noodplannen zijn wezenlijk anders dan die uit 1991. Toen werd er nog in Koude Oorlog-tactieken gedacht, zoals klassieke oorlogsvoering waarbij militairen tegenover elkaar komen te staan.
Bron

'Massaexecutie van Syrische soldaten door islamisten'

© reuters.


Militanten van onder meer het Nusra Front in Syrië hebben zeker 65 militairen van het Syrische leger geëxecuteerd. Dat gebeurde enkele dagen geleden, nadat de rebellen een vliegbasis in de noordwestelijke provincie Idlib hadden ingenomen. Daarover berichtte het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zaterdag.

De organisatie baseert zich op getuigenverklaringen en foto's van de massaexecutie die ze in bezit heeft.

Vliegbasis Abu al-Duhur werd vorige week veroverd op het Syrische leger. Het Nusra Front, de Syrische tak van al-Qaeda, voert in het noorden van Syrië veel aanvallen uit met bevriende terreurgroepen.
BronLees ook : Rebellen nemen luchtmachtbasis Syrië in

Kruipende vluchtelingenbaby stuit op gesloten grens

© EPA.


Een foto van een kindje. Moederziel alleen tegenover een politiemacht. Speentje in, slabbetje om en een brandschoon pyjamaatje aan. Het is alsof het baby'tje vlak voor het avondeten aan zijn ouders' aandacht is ontsnapt, uit zijn warme woning is gekropen om toevallig bij de Turks-Griekse grens uit te komen. De persfoto, die vandaag in de media verscheen, doet de waarheid weinig eer aan.

Buiten beeld - maar in de nabijheid van dit schattige kindje - staan, zitten en liggen honderden vluchtelingen die uit angst voor de meest gruwelijke oorlogsdaden huis en haard in Syrië hebben moeten verlaten en in onzekerheid verkeren of ze ergens anders een toekomst hebben en of ze ooit kunnen terugkeren naar hun geboortegrond.

De plek waar het kindje op het harde asfalt kruipt richting de ogenschijnlijk ontspannen agenten is een ventweg langs de snelweg bij de Turkse stad Edirne, vlakbij de grens met Griekenland en Bulgarije. Op die plek werden vrijdag vele vluchtelingen tegengehouden door de Turkse wetsdienaren tijdens hun gevaarlijke tocht naar een veilig en warm nieuw thuis.
Bron

Kostbare zoektocht Maddie McCann opnieuw verlengd

De ouders van de destijds 3-jarige Madeleine McCann. © epa.


De toch al zeer kostbare zoektocht naar het sinds 2007 vermiste Engelse meisje Madeleine (Maddie) McCann wordt opnieuw verlengd. Daarvoor heeft de Britse overheid nog eens 2 miljoen pond (2,5 miljoen euro) gereserveerd.

Het onderzoek heeft de Britse overheid al bijna 14 miljoen euro gekost. De peuter verdween uit een vakantieappartement in Portugal, terwijl de ouders even verderop uit eten waren. Sindsdien is het een van de bekendste vermissingszaken ter wereld.

Volgens onderminister Michael Bates van Binnenlandse Zaken is de 2 miljoen pond bedoeld voor de rest van het jaar, meldt The Independent vrijdag. Madeleine's ouders Kate en Gerry hebben laten weten 'buitengewoon dankbaar' te zijn voor de toewijzing van het geld.

De gelden komen uit een speciale begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zei Bates, naar aanleiding van kamervragen.

De destijds 3-jarige Madeleine verdween in 2007, waarop de Portugese politie een onderzoek startte. Hoewel de ouders in eerste instantie werden verdacht, bleken zij in 2008 niets met de verdwijning te maken te hebben. Niet lang daarna werd de zaak gesloten, maar de ouders huurden detectives in. Scotland Yard begon daarop een eigen onderzoek en de Portugese politie heropende de zaak in 2013. Beide onderzoeken lopen nog.
Bron

vrijdag 18 september 2015

Indrukwekkende video laat je rondkijken in Syrië

De straten zijn leeg, brokstukken liggen overal. Het ziekenhuis ligt in puin. Dagelijks vallen er bommen. Jisr al Shoughour in Noord Syrië is een spookstad geworden, van de 40.000 inwoners zijn er nu nog zo'n kleine vierduizend over. De rest is gevlucht. Naar het platteland of de grens over. Syrische journalisten maakten met gevaar voor eigen leven een 'virtuel reality' documentaire die de kijker een 360 graden beeld van de verwoeste stad biedt.

,,Met een headset op, lijkt het alsof je zelf in de stad rondloopt'', zegt woordvoerder Armand Herault van het Franse Media Libre.

Het bedrijf ondersteunt al jaren Hawa Smart, het centrum in het Turkse Gaziantep waar Syrische journalisten dagelijks proberen de oorlog te verslaan. ,,Elke politicus in Europa zou deze film moeten zien. In Syrië blijven is geen optie.''

Te gevaarlijk
Acht maanden is er - samen met het Franse Okio Report, aan Syrie 360 graden gewerkt. Twee journalisten trokken in mei en juli met gevaar voor eigen leven naar de stad. Daar lieten ze het apparaat met zes camera's filmen. ,,Langer dan 3 minuten konden ze niet op dezelfde plaats filmen. Te gevaarlijk.''

Voor de Syrische journalisten geeft de nieuwe techniek de kans om de verwoesting van het land nog beter te laten zien. ,,We willen nu ook dit soort films over Allepo maken. Wat zijn gevolgen van de strijd voor de oude stad? Maar ook wat gebeurt er nu precies na een vatbom.''
Bron : video

Syrië bestookt hoofdstad IS-kalifaat en Palmyra

Archiefbeeld uit Palmyra © reuters.


Het Syrische regeringsleger heeft donderdag en vrijdag tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op Palmyra. De historische stad is een bolwerk van Islamitische Staat. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, een groep die de oorlog volgt, zei vrijdag dat het een van de grootste regeringsaanvallen op Palmyra tot nu toe was.

De luchtmacht van het bewind heeft donderdag ook Raqqa gebombardeerd, de hoofdstad van het IS-kalifaat. Het is niet duidelijk of de aanvallen te maken hebben met Russische wapenleveringen. Moskou is de belangrijkste bondgenoot van het Syrische regime.

Het duizenden jaren oude Palmyra is sinds mei in handen van IS. Het is een van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten. Er zijn talloze tempels, zuilenrijen, badhuizen, theaters en siergraven, voornamelijk uit de Romeinse periode. IS heeft in de afgelopen maanden enkele ruïnes verwoest. Het moderne Palmyra naast de ruïnestad heeft officieel Tadmur.
BronLees ook: Syrië houdt hulptroepen Rusland in gedachten

donderdag 17 september 2015

'Homo naledi-grot herbergt tweede archeologische schat'


Geheimzinnige vondst wordt momenteel onderzocht

Een reconstructie van het hoofd van de Homo naledi, die 1 tot 2 miljoen jaar geleden op deze aardbol heeft rondgelopen. © National Geographic.


Onderzoekers die onlangs een verre neef van de huidige mens, de Homo naledi, ontdekten in een Zuid-Afrikaans grottenstelsel, hebben nog een andere belangrijke archeologische ontdekking gedaan. Dat meldt een van de betrokken wetenschappers aan het AD. ,,Maar we kunnen er nog niks over zeggen", vertelt de Nederlandse geoloog Paul Dirks.

Eén van de 'ondergrondse astronauten' klom speciaal naar een ander deel van de grotten om de ontdekking te halen. Hoewel er volgens de wetenschappers meer in de pijplijn zit, houden ze de kaken stijf op elkaar. ,,De vondst wordt nu onderzocht. Dat gaat zeker nog een jaar of anderhalf jaar duren", vertelt Dirks, die als enige Nederlander aan het immense archeologieproject meewerkt.

Naast de geheimzinnige ontdekking en het verre lid van de familie mens haalden de onderzoekers 1550 oerbotten uit de vrijwel onbereikbare ondergrondse grot nabij Johannesburg. ,,In de grot waren verschillende kamers vol met botten van de vroegere mens, maar ook van veel dieren. Zo zijn er resten van een sabeltandtijger aangetroffen", weet de geoloog en decaan wetenschap, technologie en bouwkunde aan de James Cook Universiteit in Australië.

Volgens Dirks is het 'goed mogelijk' dat er nog oudere botten zijn aangetroffen in de grotkamers, die zich herbergen achter een spleet van slechts 18 centimeter. ,,Dat zou prachtig zijn, maar dat weten we niet. De onderzoekers hebben nog niet alle botten opgegraven, geïdentificeerd en gedateerd. Dat is ontzettend veel werk en gaat nog jaren duren."

Deathtrap
De wetenschappers tasten nog in het duister over de reden van de enorme berg botten in de ondoordringbare grot. ,,Er werd gesproken over een afscheidsrituelen van overledenen in de grot, maar daar hebben we geen bewijs van", legt Dirks uit. ,,Ook zijn er geen bijtsporen van roofdieren en is de ingang altijd zo klein geweest."

Het is tevens altijd pikdonker geweest in de grot. ,,We denken aan eendeathtrap. De vroegere mensen kunnen er ingekropen zijn toen ze werden opgejaagd door roofdieren of andere vijanden en konden er volgens niet meer uit klimmen. Of ze werden er bewust neergelegd. Het is voor ons net zo'n groot raadsel als voor een ander."

In de modder
De onderzoekers zochten bij de vondst van onze nieuwe voorouder voor het eerst op een andere manier naar resten. ,,Eerder werden er fossielen in gesteente gevonden, maar nu is er voor het eerst in de modder gezocht", verklaart Dirks. ,,Daar werd eerder ook niet gezocht."

Reden voor de wetenschappers om vier speleonauten opdracht te geven om op meer plekken in Zuid-Afrika te gaan zoeken. ,,Nu al hebben ze op andere plekken twee of drie botten gevonden."

Dirks denkt niet dat het hierbij blijft: ,,Ongetwijfeld zal er meer worden gevonden. Er ligt nog zoveel, het raakt nooit echt uitverteerd. Zelfs over honderd jaar zullen we nog resten vinden."


© AD.


Bron

Russische regering kiest kant van Syrische president


Afbeelding ter illustratie © anp.


Rusland helpt de Syrische regering van president Bashar al-Assad militair om een totale catastrofe te voorkomen. Dat heeft Kremlin-woordvoerster Maria Zacharova donderdag beklemtoond. Rusland vecht met zijn militaire hulp aan Syrië.

Rusland waarborgt het bestaan van de staat Syrië en voorkomt er een totale catastrofe''. Rusland is bereid informatie te delen met de Verenigde Staten over de hulp aan Syrië, aldus de woordvoerster.

De VS voeren een internationale coalitie aan die in het Midden-Oosten luchtaanvallen uitvoert op terreurbeweging Islamitische Staat. De soennitische extremisten van Islamitische Staat vormen de sterkste rebellengroep in Syrië.

In dat land is ruim driekwart van de bevolking soennitisch, circa 10 procent is christelijk en 10 procent alawiet. Assad behoort tot de minderheid van de alawieten, een geloofsgemeenschap met wortels in de sjiittische islam.
Bron
Lees ook : Vier Russische gevechtsvliegtuigen in Syrië

Toilet bezet: dorstige wurgslangen in wc's

De ruitpython was drie meter lang. Het beestje had dorst. © CNN.


Inwoners van de Australische stad Townsville gaan de laatste tijd met de schrik in hun lijf naar het toilet, omdat elk wc-bezoek kan uitdraaien op een regelrechte nachtmerrie. Recent zijn namelijk al twee keer meterslange pythons uit wc-potten verwijderd.

Elliot Budd, de plaatselijke slangenvanger, is verbijsterd. Hij kreeg tot twee keer toe telefoontjes van doodsbange mensen die meldden dat slangen zich in een toilet hadden gewurmd. ,,De eerste slang was drie meter lang, de tweede 2.4 meter'', vertelde hij aan nieuwszender CNN. ,,De eerste zat in een huis dat gerenoveerd werd. Het waren werklui die de ontdekking deden. Zelfs ik was verrast dat het dier (een ruitpython of tapijtpython, red.) in het toilet zat''.

Omdat de slang zich vastgreep aan de sifon van het toilet, moest Budd het complete toilet demonteren om de slang te kunnen verwijderen. Toen hij een tweede keer werd gebeld voor een slang in een toilet, dacht hij aanvankelijk dat iemand hem bij de neus nam. ,,Het was een dame die me belde. Ik had niet verwacht dat ik dat nog eens zou meemaken. Maar de dame drong aan en zei dat ze het dier echt wel weg wilde''.

Volgens de slangenspecialist komen de wurgslangen door openstaande deuren en ramen. ,,Ik ben geen loodgieter, maar het lijkt me heel onwaarschijnlijk dat ze door de afvoerpijpen komen", aldus Budd.

Slangenvanger Elliot Budd met zijn tweede 'vangst'. © CNN.

Waarom de slangen in toiletpotten kruipen? ,,De droogte die we hier momenteel meemaken, zorgt ervoor dat de slangen op zoek moeten naar water. Bovendien is het paarseizoen aangebroken. Dat zorgt ervoor dat de slangen meer energie verbruiken en ze dus meer water nodig hebben. Dit soort slangen is niet echt gevaarlijk, maar als je ze tegenkomt kan je ze toch maar beter met rust laten".

Alice Cooper
Volgens een anekdote die shockrocker Alice Cooper graag mag vertellen, kunnen pythons zich wel degelijk via afvoerpijpen verplaatsen. Cooper legt tijdens zijn shows een python rond zijn nek en toert dus met zo'n dier. De slang krijgt steevast een slaapplek in het bad van Coopers hotelkamer. ,,Eind jaren zeventig was ik mijn slang plotseling kwijt. Wij reisden door, je kan niet blijven zoeken naar dat beest. Enkele weken later kregen we een telefoontje van het hotel waar we de slang waren kwijtgeraakt. Een hotelgaste was flauwgevallen toen ze onze vriend in de toiletpot had gezien. De slang had dagenlang door de waterleidingen van het hotel gekronkeld", vertelde hij eens in een interview.

© ANP.


Bron

Eerste vluchtelingen bij noodbedden sporthal Rotterdam

Vrijwilligers van het Rode Kruis zetten bedden klaar in de sporthal van de Erasmus Universiteit © anp.


De eerste vluchtelingen zijn vannacht aangekomen in de noodopvang in Rotterdam. Met man en macht zetten vrijwilligers van het Rode Kruis gisteravond bedden op in het sportcentrum van de Erasmus Universiteit.

Dat gebeurde in allerijl na de noodkreet van Vreemdelingenzaken, die donderdag de instroom van vluchtelingen niet meer aankon. De eerste bus uit Ter Apel arriveerde even voor half één. Zwijgend liepen de vijftig passagiers naar de ingang van de sportzaal. Mannen met sporttassen, vrouwen, jong, oud, kinderen, een baby. Alleen een jongen voorop de stoet had een 'hallo' paraat.

De bussen kwamen uit Ter Apel. Het water staat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) daar aan de lippen. De geplande opvangcentra zijn nog niet ingericht en dus moeten de vluchtelingen naar geïmproviseerde ruimten. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was een van de eersten die toe zei.
BronLees ook: Noodopvang Heumensoord zo snel mogelijk 'live'
Lees ook: Bedden voor vluchtelingen razendsnel geregeld
Lees ook: 'Neem de kritiek op vluchtelingenstroom serieus'
Lees ook: Orbán: Aantal vluchtelingen loopt op tot 100 miljoen

woensdag 16 september 2015

Kroatië loodst vluchtelingen langs mijnen via Facebook


Vluchtelingen die voor een dichte Hongaarse grens staan. De nieuwe route leidt de vluchtelingen langs mijnenvelden in Kroatië. © afp.


Kroatië heeft in allerijl mijnenexperts gestuurd naar het oostelijke grensgebied, waar vluchtelingen te voet vanuit Servië het land binnenkomen. Oostelijk Kroatië ligt nog boordevol met mijnen. Een erfenis van de Joegoslavische burgeroorlog, toen in die regio veel explosieven werden gelegd..

De Kroatische politie heeft woensdag de hulp van het leger ingeroepen om te assisteren bij de vluctelingenstroom. Volgens Balkan Insight, een organisatie voor onderzoekjournalistiek in Oost-Europa, liggen in Kroatië mijnenvelden verspreid over een gebied van 505 vierkante kilometer. Veel van deze velden zijn niet gemarkeerd.

Sinds de Hongaars-Servische grens afgelopen week werd afgesloten door de Hongaarse overheid, moeten de vluchtelingen opzoek naar een andere route. Balkan Insight laat zien dat de snelste route naar West-Europa via Kroatië gaat.

Veilige routes
De Kroatische overheid heeft een Facebookpagina samengesteld die de vluchtelingen veilige routes suggereert. De pagina bevat verder telefoonnummers waarmee om hulp en informatie kan worden gevraagd.

Tot nu toe kozen de de meeste vluchtelingen vooral routes via Hongarije, Macedonië en Servië. Kroatië liet relatief weinig mensen door. Maar door de groei van het aantal migranten, heeft de Kroatische overheid nu dus om 6000 politiemensen naar de oostelijke grens te sturen.

Bron
Lees ook: Vluchtelingen via Kroatië nu grens Hongarije dicht is
Lees ook: Kroatië kan geen vluchtelingen meer aan
Lees ook: Kroatië dreigt met sluiting Servische grens
Lees ook: Kroatië sluit grensovergangen met Servië
Lees ook: Hongarije en Kroatië laten bussen vol migranten door

Overvaller raakt bewusteloos bij staandehouding

© belga.


Een winkeldief in een supermarkt aan het Cornelis Troostplein in Amsterdam is gevallen en bewusteloos geraakt, nadat hij was overmeesterd door omstanders, aldus een politiewoordvoerster woensdag.

Wat zich precies heeft afgespeeld in de winkel, is volgens de politie nog onduidelijk. De overvaller zou zijn gevallen, waarna hij onwel werd en buiten bewustzijn raakte. Of het klanten van de supermarkt of personeelsleden waren die de man belaagden, is ook niet bekend.
Bron

Hongaarse rechter veroordeelt eerste illegaal


Hongarije heeft de grens met Servië afgeschermd met een hek © afp.


Een rechter in Hongarije heeft woensdag een eerste vluchteling schuldig bevonden aan het illegaal oversteken van de grens die bij Servië met een hek is afgeschermd. De man uit Irak wordt het land uitgezet en mag Hongarije een jaar lang niet in.

De rechter zei te hopen dat andere vluchtelingen de uitspraak zien als de boodschap dat zij ,,deze misdaad niet zullen begaan".

De politie pakte dinsdag ongeveer tweehonderd mensen op die over of onder het hek Hongarije illegaal probeerden binnen te komen. Die riskeren een gevangenisstraf van drie jaar.

Crisistoestand
De Hongaarse regering riep dinsdag in twee regio's aan de grens met Servië een officiële 'crisistoestand' uit. Het gaat om de gebieden Bacs-Kiskun en Csongrad waar maandag nog 9000 vluchtelingen de grens vrijwel onbelemmerd konden oversteken en waar sinds dinsdag mensen werden gecontroleerd op geldige papieren.

In het bewuste grensgebied staat het 175 kilometer lange hek dat Hongarije moet beschermen tegen een ongecontroleerde komst van migranten. Wie illegaal het hek passeert, riskeert een gevangenisstraf van drie jaar. Mensen die vernielingen aanbrengen aan het omstreden hek op de grens, kunnen nog eens twee jaar extra celstraf krijgen.
Bron
Lees ook: Kritiek op aanpak migranten Hongarije groeit
Lees ook: Hongaars leger mag geweld gebruiken aan grens

Duitse politie houdt 3500 vluchtelingen tegen bij grens


13 mensensmokkelaars opgepakt

Lange rijen voor de Duits-Oostenrijkse grens. © afp.


Een toenemend aantal vluchtelingen probeert via Oostenrijk noorderbuur Duitsland te bereiken. Dinsdag, op de tweede dag van verscherpte grenscontroles in de deelstaat Beieren, zijn tot middernacht zo'n 3500 asielzoekers geteld. Een dag eerder ging het nog om ongeveer 1200 mensen.

De vluchtelingen werden door agenten tegengehouden en naar een verzamelpunt in de grensplaats Freilassing gebracht. Vandaaruit worden ze over opvangcentra verdeeld. Behalve asielzoekers trof de politie aan de grens bij Rosenheim ook mensensmokkelaars aan. Dertien mensenhandelaren zijn opgepakt.

De Duitse politie controleert niet alleen de grens met Oostenrijk extra. Ze let ook meer op de grenzen langs Zwitserland en Frankrijk. 'Het zijn erg plaatselijke en tijdelijke controles', aldus een politiewoordvoerder.

Volgens schattingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken komen dit jaar ongeveer 800.000 vluchtelingen Duitsland binnen. De leider van de Duitse sociaaldemocraten, plaatsvervangend bondskanselier Sigmar Gabriel, denkt echter dat dat aantal wel kan oplopen tot een miljoen.

Spreiding van 40.000 opvangplaatsen
De Duitse bondskanselier Angela Merkel beloofde de zestien deelstaten meer financiële steun. Allereerst gaat de overheid 40.000 opvangplaatsen creëren voor de vluchtelingen. Getracht wordt om de spreiding van vluchtelingen over Duitsland zo goed mogelijk te regelen.

'Het belangrijkste nu is om een geordend en transparant proces te creëren om de grote aantallen vluchtelingen op te vangen', aldus Merkel. 'Het land in zijn geheel moet een inspanning leveren.'

Vorige week beloofde de Duitse overheid al 6 miljard euro steun voor de opvang van vluchtelingen, waarvan ruim de helft voor de deelstaten en de gemeenten bestemd was. Maar die vragen nu meer en snellere bijstand. Daarnaast opperden sommigen dat er ook werk moet gemaakt worden van een snelle integratie van de vluchtelingen.

dinsdag 15 september 2015

Geschreeuw van haar baby haalt vrouw uit coma

Shelly Cawley uit de Amerikaanse staat North Carolina had net een spoedkeizersnede achter de rug. Baby Rylan kwam gezond ter wereld maar door een bloedprop belandde haar moeder in coma. Shelly dreigde de volgende ochtend niet halen. Maar toen schreeuwde haar baby uit volle borst en werd de jonge mama opnieuw wakker.

Echtgenoot Jeremy Crawley herinnert zich nog goed hoe hulpeloos hij zich vorig jaar in september voelde aan het ziekenhuisbed van zijn vrouw op de intensive care. ,,De artsen hadden alles gedaan wat ze konden", vertelt hij aan People. ,,Het was duidelijk dat we haar zouden verliezen."

Baby Rylan maakte het daarentegen uitstekend en lag enkele verdiepingen lager rustig te slapen. Dat bracht verpleegster Ashley Manus op een idee. ,,Wij zijn voorstander van huid-op-huidcontact", aldus Manus. ,,Het is goed voor de baby en de mama. Volgens ons zou het geen kwaad kunnen om het ook eens in deze kritieke situatie te proberen."

Baby Rylan werd op de borst van haar moeder gelegd. ,,Diep van binnen hoopte ik dat Shelly er nog steeds was en haar dochtertje kon voelen en horen zodat haar moederinstinct ervoor zou kunnen zorgen dat ze ontwaakte", verklaart de verpleegster aan People.

Artsen vertelden aan echtgenoot Jeremy dat het aan zijn vrouw was om te vechten. De verpleging was ervan overtuigd dat Shelly weer zou bijkomen als de baby huilde. Rylan lag er echter zo vredig bij dat ze al snel in slaap viel.

Grote stroom vluchtelingen kost Nederland nu 1 miljard


836 miljoen extra voor opvang asielzoekers

© anp.


De grote stroom vluchtelingen uit vooral Syrië en Irak gaat Nederland dit jaar in totaal meer dan 1 miljard euro kosten. Dat blijkt uit de begrotingen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie. In 2016 gaat het ook om vele honderden miljoenen euro's.

Voor de opvang van asielzoekers in Nederland wordt dit jaar 836 miljoen euro extra uitgetrokken. Dat bedrag komt uit het potje voor ontwikkelingssamenwerking van Buitenlandse Zaken. Dat ministerie is financieel verantwoordelijk voor de opvang in het eerste jaar in Nederland.

Opvang in buurlanden
Daarnaast draagt minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) in 2015 ongeveer 200 miljoen euro bij aan de opvang van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië en Irak. Dit geld komt uit het potje voor humanitaire hulp.

Justitie zelf trekt vanaf dit jaar structureel 30 miljoen extra uit voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND. Daarmee kunnen extra mensen worden ingezet om de vele asielaanvragen te kunnen behandelen.

In 2016 komt er nog eens 250 miljoen euro bij voor de opvang van asielzoekers. Daarvan komt 200 miljoen uit het reservepotje voor asielopvang van Justitie.

Buitenlandse Zaken heeft daarnaast voor 2016 in ieder geval alvast 551 miljoen euro ingeboekt voor de asielopvang in het eerst jaar in Nederland. Naar verwachting gaat dat bedrag nog omhoog als de stroom vluchtelingen aanhoudt.

De kosten voor 2016 zijn nog niet exact in te schatten, omdat niet duidelijk is hoeveel mensen dan op de vlucht slaan en hoeveel van hen in Nederland aankloppen.
Bron

'Duizenden IS-strijders onder vluchtelingenstroom Westen'


NCTV houdt situatie voor Nederland scherp in de gaten

© AFP.


Paus Franciscus, de Russische president Poetin en de Libanese onderwijsminister Elias Bou Saab waarschuwen dat infiltranten van Islamitische Staat zich kunnen verschuilen in de enorme stroom vluchtelingen die naar het Westen trekt. Volgens de Libanese minister gaat het om 20.000 moslimextremisten die zijn geïnfiltreerd in Syrische vluchtelingenkampen. Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat weten dat zij de situatie scherp in de gaten houden.

De politicus uit Libanon zei dat hij vreesde dat jihadi's van Islamitische staat minstens twee procent uitmaken van de meer dan 1,1 miljoen Syriërs die zich in vluchtelingenkampen in Libanon bevinden. Hij waarschuwde voor een plan van de strijders om via de Middellandse Zee Europees grondgebied te bereiken. Eenzelfde waarschuwing was dinsdag in Moskou van de Russische premier Vladimir Poetin te horen.

,,Voor mijn gevoel is Islamitische Staat bezig met operatie om naar Europa te gaan, van Turkije naar Griekenland", zei de Libanese minister. ,,Twee procent van de vluchtelingen kunnen radicalen zijn", schatte Elias Bou Saab. ,,Dat is meer dan genoeg. We zien hetzelfde hier in onze kampen - 2 tot 3 procent is radicaal."

Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat IS-strijders als asielzoekers naar Nederland toekomen, zegt een woordvoerder van de NCTV. ,,Er is nog geen indicatie dat het structureel gebeurt. Acties van individuen zijn echter niet uit te sluiten. De veiligheidsdiensten zijn er alert op."

Italië kwetsbaar
De extremistische vluchtelingen zouden vooral vanuit Libië en Syrië Europa proberen binnen te komen. Paus Franciscus noemde daarom vooral de positie van Italië kwetsbaar omdat IS zich heeft gevestigd in de Libische woestijn, relatief dichtbij. Dat zei de paus in een gesprek met de Portugese radio.

,,Op slechts 400 kilometer van de Siciliaanse kust bevindt zich een ongelooflijk wrede groep terroristen", verklaarde hij. Het gevaar van infiltratie in Italië is derhalve reëel, aldus de paus.

Analisten vrezen deze vorm van infiltratie minder. Het kost veel tijd en het is buitengewoon gevaarlijk terroristen op weg te sturen met lekkende schepen en rubberbootjes over de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee. Maar de paus houdt vast aan het gevaar dat er aan de volksverhuizing kleeft.
Bron
Lees ook : Oostenrijk gaat grenscontroles houden
Lees ook: 'Getackelde vluchteling was lid van terreurgroep'

maandag 14 september 2015

Grootste actieve vulkaan Japan uitgebarsten

Een rookwolk boven Mount Aso na de uitbarsting. © ap.


De grootste actieve vulkaan in Japan, Mount Aso, is maandag tot uitbarsting gekomen. Een grote wolk van rook en as stijgt uit op de krater van de vulkaan, meldde het meteorologisch instituut van Japan.

Mount Aso ligt in een natuurgebied op het meest zuidelijke hoofdeiland van Japan, Kyushu. De berg is een populaire bestemming voor wandelaars. Volgens The Guardian waren er op het moment van de uitbarsting een handjevol mensen op een parkeerplaats bij de top van de berg, maar zijn zij op tijd geëvacueerd.

Japan ligt precies op een breuklijn en heeft meer dan honderd actieve vulkanen. Vorig jaar barstte onverwachts Mount Ontake op het hoofdeiland uit. Daarbij kwamen 63 mensen om het leven. In mei werden bewoners van een eiland dicht bij Kyushu geëvacueerd vanwege een vulkaanuitbarsting.
Bron