Translate

zaterdag 15 augustus 2015

Noord-Korea dreigt met aanval op luidsprekers bij grens

Noord-Korea gezien vanuit Zuid-Korea. © afp.


Noord-Korea dreigt een offensief te beginnen tegen de luidsprekers die bij de grens zijn opgesteld. Het is het stalinistische land een doorn in het oog dat de Zuid-Koreaanse apparaten worden gebruikt om propagandaboodschappen te verspreiden. Het dreigement komt op dezelfde dag als de invoering van een nieuwe tijdzonde in Noord-Korea, die volgens de BBC met klokgelui werd ingeluid in Pyongyang.

Het Noord-Koreaanse leger waarschuwde dat het de aanval zal openen als geen einde komt aan de 'psychologische oorlogsvoering'. Zuid-Korea besloot weer propaganda te laten horen nadat twee militairen gewond waren geraakt door mijnen die in het grensgebied waren begraven.

Volgens Seoul zijn de explosieven neergelegd door het Noord-Koreaanse leger, maar dat is zich van geen kwaad bewust. 'Als ons leger echt een militair doel wil bereiken, zouden we krachtige vuurwapens gebruiken', liet Noord-Korea in een verklaring weten.

Tijdzone
De klok is vannacht 30 minuten teruggezet in Noord-Korea, om de bevrijding van de Japanners aan het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren, 70 jaar geleden. Het land had de wijziging eerder deze week aangekondigd.

De klok staat nu weer zoals hij stond voor de Japanse bezetting. Staatspersbureau KCNA berichtte eerder deze week dat 'boosaardige Japanse imperialisten' Noord-Korea 'zijn eigen standaardtijd hadden ontzegd' door tijdens de bezetting de klok te verzetten.

De Zuid-Koreaanse president zei in een reactie dat hij de beslissing van Noord-Korea betreurt.
Bron

Gewonden bij ongeluk met Nederlandse bus in FrankrijkOp de Franse snelweg A1 Lille-Parijs is zaterdagochtend een Nederlandse touringcar van de weg geraakt. Dat gebeurde ter hoogte van Punchy. De bus heeft de rechter vangrail geraakt, een verkeersbord geramd en kwam daarna in de berm tot stilstand.

Volgens de Franse politie is de chauffeur vermoedelijk in slaap gesukkeld. Twee van de 82 inzittenden zijn lichtgewond geraakt. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het touringcarbedrijf stuurt een andere bus om de passagiers op te pikken.

De rechterrijstrook is dicht, hoelang dit zo blijft is niet duidelijk, maar de vangrail zal nog gerepareerd moeten worden. Door het ongeluk en de afgesloten rijstrook staat er inmiddels 5 kilometer file, meldt VID.
Bron

Celstraf voor branden van smiley in wang dochtertje

© Thinkstock/Bewerking AD.


Een 25-jarige Britse vrouw die een smiley brandde in de wang van haar zestien maanden oude dochter heeft vier jaar celstraf gekregen. De rechter noemde de vrouw toen hij uitspraak deed 'kwaadaardig', aldus de krant The Guardian.

Voor de rechter stond het buiten kijf dat de vrouw met een sigarettenaanstekereen smiley in de wang van haar dochter had gebrand. 'U heeft uw kind ernstig mishandeld.'

De rechter wist niet zeker of de vrouw haar kind pijn had willen doen. Maar volgens hem was het duidelijk dat het de moeder onverschillig liet of haar kind wel of geen pijn had.

De vrouw ontkende dat ze zich aan wreedheden tegen haar kind heeft schuldig gemaakt. De mishandeling had plaats in een flat in het noordwesten van het graafschap Leicestershire. De moeder is de voogdij over haar kinderen kwijtgeraakt. Haar advocaat noemde haar cliënte 'naïef en onvolwassen'.
Bron

donderdag 13 augustus 2015

VS: IS gebruikte mosterdgas in Irak

Strijders van Islamitische Staat (IS) in Syrië op een archieffoto. © ap.


Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft in Irak waarschijnlijk mosterdgas gebruikt in hun strijd tegen Koerdische milities. Dat hebben hoge Amerikaanse functionarissen tegen de krant The Wall Street Journal gezegd. Het is voor het eerst dat er aanwijzingen zijn dat IS verboden chemische wapens gebruikt.

Een van de functionarissen zei dat er 'geloofwaardige informatie' is over het gebruik van mosterdgas eerder deze week. De krant berichtte donderdag dat het gifgas waarschijnlijk afkomstig is uit Syrië. De regering van dat land bekende in 2013 het chemische goedje te hebben. Het Syrische regime beloofde toen zijn voorraad chemische wapens te vernietigen.

Het mosterdgas kan ook uit Irak komen, meldde de krant. Het is onduidelijk waar en wanneer de aanval met het gifgas heeft plaatsgevonden. Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben IS er eerder van beschuldigd chloorgas te hebben gebruikt.
Bron
Lees ook: Financiële maatregelen VS tegen leiders en donoren IS

Auto smelt weg door hittegolf in Italië

Een Britse toerist heeft gefilmd hoe een auto letterlijk staat weg te smelten in de blakende zon in Italië.

John Westbrook, een 48-jarige taxichauffeur uit Folkestone, geloofde zijn ogen maandag niet toen onderdelen van een Renault Megane begonnen af te brokkelen. Het voertuig stond al enkele dagen dichtbij het strand van het Italiaanse stadje Caorle geparkeerd.

De Brit stelde verbijsterd vast hoe onder meer de lichten, de spiegels en de bumper door de brandende zon werden aangetast en wegsmolten. Zijn conclusie: ,, Ik denk dat de moraal van dit verhaal is dat je Franse auto's niet kunt vertrouwen", aldus Westbrook tegen de Britse krant Express.

Hittegolf
Italië gaat al weken gebukt onder een hittegolf met pieken tot 40 graden in de schaduw. Westbrook lijkt het geen pretje te vinden: ,,Wanneer je het hotel verlaat, is het net alsof je in een oven terechtkomt."

Renault heeft een reactie gegeven op Twitter. Volgens de Franse fabrikant wordt met de eigenaar van de auto samengewerkt om 'de kwestie te begrijpen'
Bron : video

Explosies China eisen zeker 44 levens


© reuters.


Het dodental van twee explosies in de Chinese havenstad Tianjin is opgelopen naar 44. Dat meldt het persbureau Xinhua.

Volgens de krant Beijing News zijn er bij een ziekenhuis in de stad al zeker 42 lijken binnengebracht en ruim 500 gewonden, 66 van hen verkeren in kritieke toestand. Onder de doden zijn 12 brandweerlieden. Zo'n 36 brandweerlieden raakten vermist.

De twee enorme explosies gebeurden nadat er brand was uitgebroken in een containerterminal. Het vuur kreeg vat op gevaarlijke stoffen.

Het werk in de haven gaat gewoon door. Dat heeft een leidinggevende donderdag gezegd. De gebeurtenis heeft geen invloed gehad op de bedrijfsvoering in de haven, aldus de hooggeplaatste medewerker, Wei. Tianjin is een van de drukste containerhavens ter wereld.`

dinsdag 11 augustus 2015

Internetgigant Google gaat op in nieuw bedrijf Alphabet

© reuters.


Internetreus Google gaat op in een nieuw te vormen conglomeraat van bedrijven, dat door het leven zal gaan als Alphabet. Dat maakte Google-topman Larry Page maandag bekend. Alphabet wordt een verzameling van alle activiteiten en bedrijven die nu onder de paraplu van Google hangen.

Het nieuwe bedrijf komt onder leiding te staan van Google-oprichters Page en Sergey Brin. Sundar Pichai wordt de nieuwe topman van Google. Hij is nu onder meer verantwoordelijk voor besturingssysteem Android en internetbrowser Chrome. In de nieuwe opzet komen nieuwe initiatieven binnen het concern los te staan van Google. Page wees in dat verband op de plannen die er zijn op het gebied van gezondheidszorg. Alle activiteiten kunnen in zijn visie zo beter tot hun recht komen.

Aandelen Google worden één op één vervangen door aandelen Alphabet. Vanaf het vierde kwartaal worden de financiële resultaten van Google los gemeld van die van de andere onderdelen van het concern. ,,We hebben veel dingen gedaan die op dat moment gek leken'', schreef Page in zijn verklaring. ,,Veel van die gekke dingen hebben nu meer dan een miljard gebruikers, zoals Google Maps, YouTube, Chrome en Android. En daar stoppen we niet. We proberen nog steeds dingen te doen die anderen gek vinden, maar waar wij enthousiast over zijn.''
BronLees ook: Herwin Thole: Waarom Google verder gaat als Alphabet

Kinderen zwaargewond na fietsen door chemische plas

De brandweer vond vorig jaar twintig gedumpte vaten met xtc-afval in een bos bij het Limburgse Sint Odiliënberg. © anp.


Vier kinderen zijn dinsdagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een fietstochtje door de bossen in Zutendaal, zo'n 12 kilometer van Maastricht. De kinderen reden door een plas met een chemisch product en liepen brandwonden aan hun benen op. Vermoedelijk gaat het om afvalstoffen uit een drugslaboratorium.

Twee andere kinderen en een begeleider raakten niet gewond.
De kinderen zouden eerste- en tweedegraads brandwonden hebben. Volgens Belgische media is het nog onduidelijk om wat voor stof het gaat en wie deze in het bos heeft gedumpt. Mogelijk zijn het chemische afvalstoffen uit een drugslaboratorium. De politie onderzoekt nog of er op meer plekken is geloosd.

Twee van de vier kinderen komen uit Nederland, meldt de NOS. Ze zouden op een camping in Zutendaal staan. Ook zou ergens anders in het bos een tweede plas met chemisch afval zijn gevonden.

Zowel in België als in Nederland wordt regelmatig drugsafval gedumpt. Vooral in de grensprovincies Limburg en Noord-Brabant worden regelmatig vaten met chemisch afval gevonden. De korpschef van de Belgische politieregio Turnhout zei in 2013 dat de drugscriminaliteit in de Belgische grensstreek is toegenomen omdat er in het zuiden van Nederland strenger wordt gecontroleerd.
Bron

'Oorzaak fatale bungeejump was miscommunicatie'


© ANP.De Nederlandse toeriste die maandagavond om het leven kwam bij een ongeluk tijdens het bungyjumpen vanaf een brug in Noord-Spanje zou slachtoffer zijn geworden van een communicatiefout.

De tiener sprong van een brug bij Cabezón de la Sal en maakte een val van ongeveer 40 meter. Ze kwam in de droge bedding van de rivier Ceceja terecht.

Volgens de Belgische reisorganisatie FlowTrack Travel, die een lokaal bedrijf had ingeschakeld voor het uitstapje, is miscommunicatie het meisje noodlottig geworden. ,,Een medewerker van het bedrijf zei, terwijl hij nog niet klaar was haar vast te maken: maak je geen zorgen, gewoon springen. Toen sprong ze. De medewerker probeerde het touw nog te pakken,'' vertelde de woordvoerder aan de Spaanse krant. Hij sprak van een vreselijk ongeluk waar niemand schuld aan heeft.

Camping
Het ongeluk gebeurde in het noorden van Spanje, ongeveer 40 kilometer van de stad Santander. Het meisje verbleef op een camping in de omgeving. Met een groep mensen ging ze naar de brug voor de bungeejump.

In juli van dit jaar was er elders in Spanje ook al een dodelijk ongeluk tijdens een bungeejump. In de stad Granada, in het zuidoosten van het land, kwam een 23-jarige Britse vrouw bij haar sprong met het hoofd tegen de zijkant van een brug. Hulpdiensten konden haar niet meer redden.
Bron
Lees ook : 'Beschuldigingen van doodslag na bungeejump'
Lees ook : Verbijstering na fatale sprong Vera Mol

Winkelpersoneel ziet stoma aan voor gestolen broek

© Facebook.


De 31-jarige Lee Winters-Jones uit Wales krijgt 500 pond (ruim 700 euro) schadevergoeding van een winkelketen nadat een medewerker zijn stoma aanzag voor een gestolen broek. Het personeelslid achtervolgde de man, die lijdt aan de ziekte van Crohn, buiten de winkel en liet hem zijn shirt omhoog doen. ,,Het was verschrikkelijk, heel veel mensen zagen het.''

Winters-Jones, vader van twee kinderen, was aan het winkelen in kledingzaak Next. Daarna ging hij een eindje verderop naar de Marks & Spencer. ,,Ik kan maar langzaam lopen en ik heb een stok'', zegt hij volgens The Mirror. ,,En ik houd vaak mijn stomazak vast, omdat ik me er zo bewust van ben.''

Dat was voor de winkelmedewerker genoeg reden om de man te achtervolgen en hem te beschuldigen van het stelen van een broek. ,,Ik voelde me verplicht mijn shirt omhoog te doen en te laten zien dat er een stoma onder zat. Ik zei dat hij me had gediscrimineerd, maar dat ontkende hij. Hij zei snel sorry en liep weg.''

De man uit Wales noemt het een 'verschrikkelijke ervaring'. ,,Er waren veel mensen in de winkel, het was beschamend. En ik had niet eens iets gedaan.''

Kledingketen Next heeft haar 'oprechte excuses' aangeboden voor het incident en beloofde een schadevergoeding van 200 pond (zo'n 282 euro), later verhoogd tot 500 pond (ongeveer 700 euro). ,,We onderzoeken de zaak met spoed en werken samen met het management van de winkel en de keten om te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt.''
Bron

OM steeds dichter bij verdachten MH17


De resten van het neergestorte toestel. © ap.


Het Openbaar Ministerie komt steeds dichter bij de personen die iets te maken hebben met de ramp met vlucht MH17. Volgens hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke, die namens het OM het onderzoek naar de ramp coördineert, zijn er mensen waar bijzondere aandacht voor is, meldt deNOS.

,,Maar er is nog niemand formeel tot verdachte bestempeld." Wanneer dat wel gaat gebeuren, kan de hoofdofficier nog niet zeggen. Eind dit jaar of begin volgend jaar hoopt Westerbeke daar meer duidelijkheid over te kunnen geven.
Bron
Lees ook : Eindrapport MH17 gepubliceerd in oktober
Lees ook : 'MH17-landen overwegen eigen tribunaal'

maandag 10 augustus 2015

Moeder kneep keeltjes baby's dicht uit pervers genoegen

Jones kreeg zes jaar cel. © kos.Tot tien maal toe heeft ze de keeltjes van haar twee baby's dichtgeknepen. ,,Ik had last van aanvallen", beweert de Britse Jessica Jones (22).

De jonge moeder van 22 werd opgepakt nadat ze een van haar zoontjes opnieuw mishandelde in het ziekenhuis. Ze verstikte haar kinderen tot op het punt dat ze hun bewustzijn verloren. Jones filmde het en verklaarde dat ze het deed uit een soort van 'perverse zelfbevrediging'. De rechter veroordeelde de Britse tot zes jaar gevangenis. Haar man die niet op de hoogte was van haar daden, is intussen van haar gescheiden.

De hulpdiensten troffen haar zoontjes blauw en bewusteloos aan. Het is een wonder dat de baby's de grillen van hun moeder overleefd hebben, was te horen in de rechtbank van Truro.

Betrapt
Twee jaar lang vierde ze haar perverse verlangens bot op haar kinderen. Ze werd uiteindelijk 'betrapt' in het ziekenhuis waar ze een van haar kinderen opnieuw aanviel. De jongens herstelden altijd snel maar de dokters bleven voor een raadsel staan. Toch stemde Jones ermee in dat een van haar zoontjes opgenomen zou worden voor verder onderzoek. Het was tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis van Derriford in Plymouth dat alles aan het licht kwam. Op beelden van een bewakingscamera was te zien hoe ze haar jongetje opnieuw aanviel. Ze gaf de feiten toe en werd opgepakt.

De rechtbank in Truro kreeg te horen dat ze er een pervers genoegen in schepte om haar kinderen te zien lijden nadat ze hen de keel dichtgeknepen had. Rechter Somon Carr veroordeelde haar tot zes jaar gevangenis. Jones had dan ook schuldig gepleit voor de gevallen van kindermishandeling. Ze versmoorde een van haar zonen drie keer toen hij tussen de vier en zeven maanden oud was. Haar andere zoontje versmoorde ze zeven keer toen hij negen maanden oud was.

Ziekte
Volgens aanklager David Evans was de man van Jones nooit thuis toen ze haar baby's mishandelde. Hij is intussen gescheiden van haar. Volgens haar advocaat Adrian Chaplin leed zijn cliënte aan een ziekte en een depressie die haar onstabiel maakten. Hij ging niet akkoord met de stelling van de aanklager dat ze er genoegen in schepte om haar kinderen te kwellen. Volgens hem was haar vreemde gedrag ook voor haar een raadsel.

Rechter Carr gaf nog aan dat de jongetjes het vandaag prima stellen maar dat gezondheidsproblemen op latere leeftijd niet uit te sluiten zijn. ,,We hebben nog altijd geen duidelijk beeld waarom je het precies gedaan hebt", besloot Carr voor hij haar naar de gevangenis stuurde.
Bron

Man laat dochter verdrinken om aanraken door vreemden te voorkomen

Een strand in Dubai, foto ter illustratie. © afp.


Voor de kust van Dubai is onlangs een vrouw (20) verdronken doordat haar vader de hulpverleners verbood hun werk te doen. De man ging op de vuist met de reddingsbrigade, omdat hij niet wilde dat de 'vreemde mannen' zijn dochter zouden aanraken en zo haar eerbaarheid zouden schaden.

De vader, die van Aziatische origine is, was met vrouw en kinderen naar een strand in Dubai getrokken voor een picknick. Zijn kroost was in zee aan het zwemmen toen zijn twintigjarige dochter plotseling om hulp riep.

,,Twee hulpverleners renden naar het water om de vrouw te redden'', zegt luitenant-kolonel Ahmed Burqibah van de kustwacht tegen Emirates 24/7. ,,Dat wilde haar vader niet. Hij verbood onze mensen om ook maar een vinger uit te steken naar zijn dochter. Hij was ervan overtuigd dat dit de eerbaarheid van het meisje onherstelbaar zou schaden.''

'Liever dood dan aangeraakt'
De vader, naar verluidt een forse kerel, ging op de vuist met de redders. Tijdens het gevecht liet zijn dochter het leven. ,,Nog liever dat, dan dat mijn dochter aangeraakt wordt door vreemde mannen'', zou hij hebben gezegd.

Tal van strandgangers keken met lede ogen toe hoe het drama zich voltrok. ,,Het leven van de jonge vrouw had makkelijk gered kunnen worden'', vervolgt Burqibah. ,,Een dergelijke gruwel heb ik nog nooit meegemaakt.'' De vader werd gearresteerd.
Bron

'Nieuw leningenpakket voor Griekenland komt snel rond'

De onderhandelingen over een nieuwe miljardenleningenpakket voor het noodlijdende Griekenland zijn in een eindfase beland. De gesprekken tussen de Griekse onderhandelaars en experts van de geldschieters lopen voorspoedig en een zogeheten Memorandum of Understanding (een intentieovereenkomst, MoU) kan al dinsdag of woensdag rondkomen, stellen bronnen.

Griekenland heeft opnieuw steun gevraagd. Athene wil een driejarig leningenprogramma voor circa 86 miljard euro uit het Europees noodfonds ESM. Sinds half juli onderhandelt de Griekse regering met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het ESM over de voorwaarden voor de steun.

Een woordvoerster van de Europese Commissie zei maandag dat er 'dag en nacht' wordt gewerkt om de tekst van het MoU af te ronden. Ook komt er een lijst met acties die de Griekse regering op korte termijn moet uitvoeren wil Athene in aanmerking komen voor geld.

Overeenstemming
Als er een deze dagen overeenstemming komt tussen alle onderhandelaars, dan is het eerst aan het Griekse parlement om zich te buigen over het akkoord en de voorwaarden die gelden in ruil voor de financiële steun. Pas daarna komen de eurolanden bij elkaar om te praten over het MoU. Een vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) zou aan het einde van de week kunnen plaatshebben.

Begin volgende week is het dan de beurt aan de nationale parlementen van de andere achttien eurolanden, waaronder de Nederlandse Tweede Kamer en de Duitse Bondsdag. De parlementen moeten instemmen voordat het akkoord van kracht gaat en Griekenland geld krijgt.

Haalbaar
De Europese Commissie, die geen geldschieter is, maar namens de eurolanden onderhandelt, denkt dat het haalbaar is om in augustus een deal te sluiten. ,,En het liefst voor 20 augustus'', zei een woordvoerster. Dan moet Griekenland een flinke afbetaling doen en het land zou dit graag doen uit het nieuwe leningenpakket. Als er echter nog geen akkoord is, dan zal het land een nieuw overbruggingskrediet moeten krijgen. Athene kreeg in juli al acute noodsteun van ruim 7,1 miljard euro om de bankensector draaiende te houden en om leningen af te betalen.
Bron

Ontvoerde tiener op Facebook: Ma, help me! Ik ben ontvoerd

LA Tukerangi is sinds zaterdag vermist en smeekte haar moeder en zus om hulp. © Facebook.


Het is mogelijk het meest afschuwelijke bericht dat een moeder kan krijgen. ,,Mama, ik ben ontvoerd. Help me aub!" Dagen later is LA Tukerangi nog altijd in handen van haar kidnapper en de politie heeft de dader nog altijd niet op het spoor. Het berichtje op Facebook is het laatste teken van leven van de Nieuw-Zeelandse tiener. Dat berichtten Australische media.

De 15-jarige LA kon de bewuste noodkreet nog achterlaten op haar facebookpagina en zou ontvoerd zijn door Dean Wayne Whakatau, een 36-jarige die eerder al veroordeeld werd voor ontvoering. LA wist ook nog haar zus te bereiken die vervolgens de politie kon alarmeren.

Haar moeder, Marie Tukerangi is doodsbang en vreest voor het leven van haar oogappel. ,,Toen ik het vernam, werd ik stil. Ik was verdwaasd en verlamd. We willen dat ze gewoon weer gezond naar huis kan komen. We willen ook weten dat we haar opnieuw gaan terugzien."

Bekende?
Hoe ze in de handen van de misdadiger terechtgekomen is, blijft voorlopig nog onduidelijk. Volgens berichten zou Dean de geadopteerde broer zijn van het vriendje van LA. Volgens andere berichten zou ze een paar weken in het gezelschap van de ontvoerder vertoefd hebben en werden ze een koppeltje, waarna hij besloot om haar te kidnappen. Volgens haar moeder werd ze in de auto van Dean gedwongen na een ruzie voor de woning van haar vriendje, het broertje van de misdadiger. De twee werden het laatst gezien in Rotorua op een paar honderd kilometer van Auckland, waar ze ontvoerd werd. ,,Ik wil dit allemaal niet meemaken en ik wens het ook niemand toe", aldus haar moeder in de New Zealand Herald.

Volgens de familie van de ontvoerder valt hem weinig te verwijten. Ze wijzen erop dat de twee een relatie begonnen waren en dat ze hem niet mogen veroordelen op basis van zijn verleden. ,,Ik ken zijn verleden, en dat maakt het allemaal erger dan het is. Ik weet dat wat hij doet, verkeerd is maar ik wil dat iedereen de waarheid kent en de waarheid is dat ze gelukkig met hem was", aldus de 17-jarige zus van Whakatau.

De moeder van het ontvoerde meisje spreekt de bewering stellig tegen. ,,Het is al meer dan drie weken geleden dat ze verklaarde gelukkig te zijn met hem. Maar intussen is de situatie wel degelijk veranderd", weet de moeder. ,,Ze smeekte mij en haar zus om hulp. En we weten nu niet wat ze allemaal doormaakt." Haar vader Chris smeekte om zijn dochter veilig en wel terug te brengen. ,,Zet haar aub af bij een politiebureau", zei Chris Tukerangi dinsdag op de radiozender Radio New Zealand. ,,We willen onze dochter terug."

De politie laat in een verklaring weten dat ze bezorgd is om de situatie en dat ze geen idee heeft waar precies het meisje nu is. Er is een aanhoudingsbevel uitgevaardigd en de bevolking heeft het advies gekregen om hem niet te benaderen. In 2005 haalde de ontvoerder de kranten met zijn spectaculaire ontsnapping uit een politiebureau via het plafond. Hij was toen net opgepakt wegens verkrachting.
Bron

'IS aast op delen van Europa, Afrika en Azië'

© anp.


Islamitische Staat wil binnen vijf jaar een belangrijk deel van de wereld overheersen. Uit kaarten blijkt dat de extremistische terreurorganisatie in 2020 delen van Europa, de helft van Afrika, het hele Midden-Oosten en Azië tot aan de Chinese grens in handen wil hebben.


De kaarten zijn gepubliceerd in het boek 'Empire of Fear: Inside the Islamic State' (Het rijk van angst: binnen Islamistische Staat) van BBC-verslaggever Andrew Hoskens.

In Europa zou het zelfbenoemde kalifaat zich moeten uitstrekken tot de Pyreneeën en de Balkan, meldden Britse media maandag. Landen als Spanje, Portugal, Griekenland en Oostenrijk zouden zijn opgeslokt in de zwarte schaduw die Islamitische Staat over de wereldkaart wil werpen. Ook alle voormalige Joegoslavische landen, Cyprus en Turkije zouden volgens Hoskens ten prooi vallen aan expansiedrang van de wrede extremisten.

Zwarte grens
De zwarte grens loopt door over het zuidelijk gedeelte van Oekraïne, inclusief de Krim, de zuidelijke Russische deelrepublieken en Kazachstan. Alles ten zuiden van dat land, inclusief India met zijn 1,2 miljard inwoners, zou van IS zijn. Afrika zou tot aan de evenaar tot het kalifaat gaan behoren.

Volgens Hoskens heeft Islamitische Staat een zevenstappenplan om zijn ambities te verwezenlijken. Dat plan zou al in de jaren negentig zijn wortels hebben en onder meer inhouden dat de Verenigde Staten zouden worden verleid tot een oorlog in het begin van deze eeuw en dat een Arabische opstand zou ontstaan tussen 2010 en 2013.

Hoskens acht het overigens niet erg geloofwaardig dat IS echt wereldheerschappij zal krijgen. ,,Ze hebben zestig landen tegenover zich, waaronder de Verenigde Staten en Rusland, dus je zou denken dat dat niet erg waarschijnlijk is. Maar die eerste stappen leken ook niet waarschijnlijk.''


© Oneworld Publications.


Bron
Lees ook: IS laat gevangenen knielen boven ingegraven bommen

Rusland wil samenwerken in strijd tegen IS


’Moskou maakt zich zorgen over de groeiende invloed van IS’

Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov naast de Russische president Vladimir Poetin. © epa.


Rusland roept op tot internationale samenwerking bij de strijd tegen de extremistische groepering Islamitische Staat (IS). Dat zei woordvoerder Dimitri Peskov van het Kremlin dinsdag in Moskou, toen hij de zorgen van de grootmacht over de toenemende invloed van IS kenbaar maakte.

,,Het is algemeen bekend dat Rusland zich zorgen maakt over de groeiende invloed van IS en de terreinwinst die de groepering boekt in Syrië en Irak", zei Peskov. Volgens hem heeft Rusland die zorgen geuit op de hoogste diplomatieke niveaus. ,,We roepen iedereen op om in deze strijd samen te werken."

Coalitie
Een international coalitie onder aanvoering van de Verenigde Staten voert al maanden lang bombardementen uit op IS in Irak en Syrië. Ook Nederland doet daaraan mee, maar de F-16's mogen van de Tweede Kamer de rebellen alleen boven Irak bestoken. Toch liet de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp eind juli doorschemeren dat het kabinet bekijkt of ook Nederlandse aanvallen boven Syrië mogelijk gemaakt moeten worden.

Groot-Brittannië participeert onder dezelfde territoriale voorwaarden: het land laat haar Tornado's alleen bombardementen uitvoeren boven Irak, hoewel ook premier David Cameron heeft aangegeven die aanvallen te willen uitbreiden naar Syrië. De Britse minister van Defensie, Michael Fallon, heeft dinsdag bekendgemaakt, dat zijn land de missie tegen IS met een jaar verlengt.
Bron