Translate

zaterdag 1 augustus 2015

Onderzoekers vangen enorme python in Everglades


Onderzoekers van de Universiteit van Florida hebben begin deze maand een enorme Birmese python (tijgerpython) gevangen in de Everglades. De vrouwelijke wurgslang bleek iets meer dan 5,5 meter lang en woog 60 kilogram. Het is mogelijk de op een na langste python die ooit gevangen werd in het nationale park, dat met een enorme populatie kampt.

De tijgerpython is geen inheemse diersoort in Florida, maar werd geïmporteerd als exotisch huisdier. Tegenwoordig zouden er duizenden in het wild leven. Dit enorme exemplaar van 5,5 meter werd volgens TIME op 9 juli langs een populair wandelpad in het park gevangen. De langste python die er ooit gevonden werd was 5,6 meter lang.

,,Ze werd geëuthanaseerd volgens het standaard protocol", zei Tylan Dean van het U.S. Geological Survey (USGS) tegen ABC News. ,,Voor de euthanasie, hielden we een training met enkele medewerkers van de National Park Service en stagiairs van USGS om te leren omgaan met het verwijderen van uitheemse soorten, waaronder pythons."
Bron

Boeing biedt hulp bij onderzoek naar brokstuk


Het aangespoelde wrakstuk. © epa.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing stuurt een technische ploeg naar Frankrijk om mee te helpen bij het onderzoek naar een brokstuk van een vleugel, dat is aangetroffen op het eiland Réunion. Het brokstuk is mogelijk afkomstig van de Boeing 777 van Malaysia Airlines die vorig jaar in maart spoorloos verdween.

De onderzoeksploeg start komende woensdag in de buurt van Toulouse. 'Onze bedoeling is niet alleen om het toestel terug te vinden, maar ook te achterhalen wat er precies is gebeurd en waarom', aldus een woordvoerder van Boeing.

Het stuk van de vleugel dat afgelopen woensdag op het eiland Réunion is aangetroffen, werd vrijdag overgevlogen naar Parijs. Van daaruit zal het over de weg naar een onderzoekslabo van Defensie in de buurt van Toulouse worden overgebracht.

De vlucht MH370 van Malaysia Airlines, die in maart 2014 van Kuala Lumpur naar Peking vloog, verdween om een nog onbekende reden van de radar en is spoorloos. Aan boord waren 239 passagiers en bemanningsleden.
Bron
Lees ook : Frankrijk: gevonden wrak Réunion is van vlucht MH370

vrijdag 31 juli 2015

Japan begint met opstarten kerncentrale


Japan begint 10 augustus met het opstarten van een kernreactor. © afp.


Japan begint 10 augustus, ruim vier jaar na de kernramp in Fukushima, met het opstarten van een kernreactor. Dat heeft het energiebedrijf Kyushu Electric Power vrijdag bekendgemaakt.

Alle kerncentrales in het land werden stilgelegd na de kernramp in Fukushima op 11 maart 2011. Door een aardbeving en de daaropvolgende tsunami ontstond daar een meltdown, waarbij de splijtstof en het reactorvat smelten. Het stilleggen kostte het land miljarden. Volgens premier Shinzo Abe moet er snel weer energie uit centrales komen om de economie gaande te houden.

Alle centrales werden onderworpen aan veiligheidsonderzoeken. Kyushu kreeg in mei toestemming om twee centrales in gebruik te nemen. Het bedrijf zal reactor Sendai 1 in Satsumasendai opstarten. Na twee tot drie dagen zal de centrale energie leveren. Na zo'n tien dagen draait de reactor op volle kracht. Het energiebedrijf wil nog dit jaar ook een tweede reactor op het complex in bedrijf stellen.

De vroegere chef van het energiebedrijf Tokyo Electric Power, eigenaar van de centrale in Fukushima, hangt vervolging boven het hoofd, evenals twee andere hoge functionarissen. Dat blijkt uit documenten van justitie. De drie worden mogelijk vervolgd voor professionele nalatigheid. Door de ramp moesten 160.000 mensen hun huis verlaten.
Bron
Lees ook : Japan herstart eerste kerncentrale na ramp

Bouwsteen van leven ontdekt op komeet waar Philae landde

Een foto van 67P/Churyumov-Gerasimenko. © ap.


Op een komeet waar Europa vorig jaar een verkenner liet landen, zijn de mogelijke bouwstenen van leven op aarde gevonden. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag bekendgemaakt. De sonde zag onder meer dat er gassen waren die een rol spelen bij DNA.

De ontdekking bewijst niet dat zulke kometen leven naar de aarde hebben gebracht, maar het helpt wetenschappers wel een stap dichter bij het antwoord op de vraag waar leven vandaan komt.

De gassen werden gemeten door de verkenner Philae. Die landde in november op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Dat rotsblok is een overblijfsel van het ontstaan van ons zonenstelsel 4,6 miljard jaar geleden. De aarde is in al die jaren flink veranderd, de komeet niet of nauwelijks.
Bron

MH370: Wat weten we over het wrakstuk en de vlucht?

Het gevonden wrakstuk op Reunion © reuters.


De zoektocht naar rampvlucht MH370 zat op een dood spoor, maar sinds woensdag is er weer goede hoop dat er meer bekend wordt over de verdwenen Boeing 777. Op het eiland Réunion in de Indische Oceaan is een wrakstuk van een vliegtuig aangespoeld en experts onderzoeken of het stuk vleugel aan vlucht MH370 toebehoort. Op 8 maart 2014 verdween het vliegtuig van Malaysia Airlines, maar wat weten we tot zover over de wrakstukken én vlucht MH370?

1. Wat is bekend over het aangespoelde wrakstuk op het eiland Réunion?
Woensdagmiddag is op het eiland Réunion in de Indische Oceaan een wrakstuk van een vliegtuig aangespoeld. Het Franse eiland ligt ongeveer 700 kilometer ten oosten van Madagaskar in de Indische Oceaan. Aangenomen wordt dat de Boeing 777 in die oceaan is neergestort. Circa 4000 kilometer ten oosten van La Réunion is vergeefs naar wrakstukken gezocht.

Het ongeveer twee meter lange onderdeel lijkt sterk op een welvingsklep van een vliegtuig. Het is niet bekend hoelang het er al lag. Op de buitenkant zitten mossels, wat betekent dat het al een tijdje in het water moet hebben gelegen. Het is een verstelbaar onderdeel van de vleugel, waarmee het profiel kan worden aangepast. Dit zorgt voor een aanpassing in de liftkracht van het vliegtuig. Een Franse luchtvaartexpert zegt zo goed als zeker te weten dat het wrakstuk bij MH370 hoort; experts onderzoeken momenteel of dat zo is.

Ondanks dat de onderzoekers nog geen sterke vermoedens hebben over het wrakstuk, wordt er rekening gehouden met drie opties. Het zou kunnen gaan om een onderdeel van een vliegtuig dat in mei 2006 aan de zuidkust van het eiland neerstortte. De tweede optie zou zijn dat het gaat om een vleugelstuk van een neergestorte Airbus A310 van de maatschappij Yemenia. Het stortte in juni 2009 neer toen het op weg was naar de Comoren. De laatste mogelijkheid werd al eerder aangehaald: rampvlucht MH370.

Facebook ontwikkelt drone die internet verspreidt

De Aquila in Facebook's bouwplaats, Connectivity Lab. © ap.


Facebook heeft een drone ontwikkeld die draadloos internet beschikbaar maakt voor de gebieden waar het over vliegt. De spanwijdte van het onbemande vliegtuig is net zo groot als de spanwijdte van een Boeing 737. De drone kan tot ruim 27.000 meter hoog vliegen, aldus de BBC.

De Facebookdrone kan negentig aaneengesloten dagen in de lucht blijven circuleren en werkt op zonne-energie. Het apparaat, Aquila genaamd, zal naar verwachting binnenkort in de Verenigde Staten worden getest.

De ontwikkeling van de drone door het internetbedrijf is in het kader van projectInternet.org. Tweederde van de wereld heeft geen internettoegang, aldus Facebook. Doel van het project is, om internet beschikbaar maken in ontwikkelingslanden.
Bron

Baby krijgt per ongeluk bruin gezicht na borstvoeding

© facebook.


Dit gebeurt er als je te snel na een spray tan jouw ukje borstvoeding geeft: de baby krijgt dan op zijn beurt ook een 'mooi' bruin kleurtje. Of het ook gezond is voor het ukje is nog maar de vraag. Een Britse moeder vond het gezichtje van haar oogappel vermakelijk en zette een foto van het bruine gezichtje van de baby op Facebook.

Geen enkele ouder is perfect, ook Gemma Colley niet. Nadat ze haar zoontje borstvoeding gegeven had, merkte ze een oranje-bruine gloed op zijn gezichtje op. Ze nam een foto en postte het kiekje op een Facebookpagina voor 'onhandige mama's'. 'Ik wil mijn epische blunder delen met andere moeders', luidde het bijschrift. 'Gisteren ging ik naar de spraycabine en een paar uur later gaf ik mijn jongetje borstvoeding. Ik voel me nu wel heel schuldig', refererend aan het kleurtje dat de jongen kreeg.

Steun
De foto kreeg intussen al 70.000 likes en werd al meer dan 15.000 keer gedeeld. Gemma kan op steun rekenen van heel wat moeders waarvan er een aantal een gelijkwaardig verhaal hebben. ,,Ik hou van een fake kleurtje en mijn dochtertje had vaak een gebruind oortje nadat ze weer eens tegen mij in slaap viel... ik vond het elke keer weer geweldig!"

© Facebook.

Gelukkig bleef het gezichtje van de koter niet bruin. Gemma zette later een foto op Facebook waar uit bleek dat de vlek in het gezichtje van haar zoon weer helemaal was bijgetrokken.
Bron

Gevonden vliegtuigonderdeel is van Boeing 777


Autoriteiten baseren zich op nummers op vliegtuigonderdeel

© AFP.


Het gevonden vliegtuigonderdeel dat is aangetroffen op het Franse eiland Réunion is afkomstig van een Boeing 777. Dat hebben de Maleisische autoriteiten zojuist bevestigd, meldt persbureau AFP.

De autoriteiten baseren zich op nummers die zijn aangetroffen op de gevonden onderdelen.

De boeing 777 is het zelfde type dat Malaysia Airlines gebruikte tijdens de verdwenen vlucht in maart 2014. Dat meldt een woordvoerder van Malaysia Airlines.

De Maleisische onderminister van Transport Abdul Aziz Kaprawi is inmiddels op de hoogte gesteld. Tegenover AFP verklaarde hij:,,Ik denk dat we in de buurt komen van de ontrafeling van het mysterie rondom vlucht MH370. Dit zou een overtuigend bewijs kunnen zijn dat MH370 in de Indische Oceaan is gestort".

Aanpassingen
De definitieve bevestiging dat het onderdeel inderdaad van MH370 is, moet komen van Boeing zelf. Aan het vleugeldeel zijn namelijk aanpassingen gedaan. ,,Alleen Boeing kan dat verifiëren", aldus Kaprawi. ,,De aanpassingen zijn door Boeing gedaan." Het onderdeel wordt naar Toulouse vervoerd om daar geanalyseerd te worden. Naar verwachting komt het daar zaterdagochtend aan. Een team van Maleisische onderzoekers is inmiddels aangekomen in Frankrijk om te helpen bij de analyse.

De directeur van het Australische bureau voor transportveiligheid, Martin Dolan, verwacht dat de laatste twijfels over de herkomst binnen 24 uur zullen verdwijnen. ,,We zijn er steeds meer van overtuigd dat het brokstuk van vlucht MH370 is", aldus Dolan.

Volgens de Franse zeekundige Joël Sudre is het zeker mogelijk dat brokstukken tot aan Réunion gedreven kunnen zijn, via de Zuidequatoriale stroom. In dat geval zou op basis van satellietbeelden van die stroom binnen een paar dagen de crashzone bepaald kunnen worden.

Flesjes
Op het eiland zijn vrijdagmorgen aan de kust twee plastic flesjes gevonden, een uit China en een uit Indonesië. De vondst is gedaan bij de plek aan de noordoostkust van het eiland waar woensdag een stuk van een vleugel van een vliegtuig aanspoelde.

Vlucht MH370 verdween in maart 2014 toen het van Kuala Lumpur naar Peking vloog. Het ging om een Boeing 777 van Malaysia Airlines met 239 inzittenden. Sindsdien is er niks meer vernomen van het vliegtuig.

Lees hier wat we nog meer weten over het gevonden vliegtuigonderdeel.


Een helikopter speurt naar aangespoelde objecten langs de kust van het eiland Réunion. © afp.
Bron

dinsdag 28 juli 2015

Jongetje (10) geofferd om boze geesten te verjagen

Deze foto van Jivan werd verspreid na zijn verdwijning © Twitter.


In het zuidwesten van Nepal is een 10-jarige jongetje vermoord aangetroffen. Vermoedelijk is hij als offer gebruikt om boze geesten te verjagen. Vijf mensen zijn opgepakt, heeft de politie zondag gemeld.

Het ontzielde lichaam werd volgens de politie ontdekt in struikgewas in het dorp Kudiya, vlakbij de grens met India. Zijn keel bleek doorgesneden. Hij was al drie dagen vermist.

De Kathmandu Post schrijft dat de vader van een zieke man de moord heeft bekend. Hij wilde daarmee de boze geesten weg jagen rond zijn noodlijdende zoon. Vóór zijn daad had hij advies gevraagd aan de plaatselijke sjamaan, een soort spirituele priester.

Koekjes
De zelfbenoemde dader had het slachtoffertje met hulp van buren naar een afgelegen plaats gelokt door koekjes aan te bieden en hem 50 dollarcent in het vooruitzicht te stellen. Wat volgde was een religieuze ceremonie waarbij het jongetje werd gedood en in de struiken gedumpt.

Het overgrote deel van de bevolking in Nepal behoort tot de hindoe-gemeenschap. Veelvuldig worden dieren, zoals geiten en buffels, geofferd om de goden te verzoenen.
Bron

Vrouw komt om in roltrap, maar weet zoontje te redden


© YouTube.


In een winkelcentrum in Jingzhou, een stad in de Chinese provincie Hubei, is een dertigjarige vrouw omgekomen bij een ongeval met een roltrap. Xiang Liujuan kon nog net haar zoontje redden, maar niet zichzelf.

De onfortuinlijke vrouw verdween in een gat bovenaan de roltrap. Ze kon er nog net voor zorgen dat haar kind gered werd, maar het lukte haar niet zichzelf in veiligheid te brengen. Het drama werd door bewakingscamera's vastgelegd.

De moederliefde van de vrouw, die haar zoontje nog naar het personeel wist te duwen voordat ze door de machine opgeslokt werd, ontroerde menig Chinees. Het duurde uren voordat het ontzielde lichaam van de vrouw uit de roltrap kon worden bevrijd.

Onderhoudsbeurt
De roltrap had net een onderhoudsbeurt gehad en de monteurs zouden zijn vergeten het paneel bovenaan de trap weer vast te schroeven. Op Sina Weibo, de Chinese variant van Twitter, krijgt het winkelcentrum er stevig van langs.

Bron : video
Lees ook: Chinezen doodsbang voor roltrap na fataal ongeluk
Lees ook: Weer roltrapongeluk in China: man verliest onderbeen

'Groot offensief tegen bolwerk Assad'


Het noordwestelijke kustgebied is nog stevig in handen van het regime. © reuters.


Syrische rebellen zijn een omvangrijk offensief begonnen in het noordwesten van het land. Zowel bronnen binnen het leger als waarnemers in het gebied die banden hebben met het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen de oorlog volgt, meldden dinsdag dat rebellengroepen oprukken over een vlakte met de naam al-Ghab.

Achter die vlakte ligt een gebergte waar veel Alawieten wonen, de bevolkingsgroep waartoe president Bashar al-Assad behoort. De bergen zijn ook van strategische belang, omdat daarachter de kust ligt, met onder meer de belangrijke havenstad Latakia. In tegenstelling tot grote delen van Syrië is het noordwestelijke kustgebied nog stevig in handen van het regime.

Onder de rebellen die meedoen aan het offensief, zijn volgens het observatorium diverse groeperingen, waaronder jihadisten van al-Nusra, de Syrische tak van terreurnetwerk al-Qaeda.
Bron

maandag 27 juli 2015

Poepende wielrenner veroorzaakt bosbrand

Pas na zeven uur blussen was het vuur gedoofd. © Boise Fire Department.


Een wielrenner heeft een bosbrand in de Amerikaanse staat Idaho veroorzaakt. Tijdens een ritje deed hij zijn behoefte langs de kant van de weg. Vervolgens wilde hij het wc-papier verbranden, om vervuiling van het milieu te voorkomen. Dat liep verkeerd af.

De vlammen sloegen over naar het droge gras en uiteindelijk ging 30 hectare natuur, ongeveer zestig voetbalvelden, in vlammen op. Volgens Amerikaanse media was de man afgelopen week aan het fietsen in een heuvelachtig natuurgebied bij Boise, de hoofdstad van de staat Idaho in het westen van de Verenigde Staten. Hij voelde aandrang en kon het niet langer ophouden.

Bewijsmateriaal
Na ongeveer zeven uur blussen was het vuur onder controle. De poepende fietser meldde zich later bij de autoriteiten. Volgens een woordvoerder kwam zijn verhaal overeen met ,,bewijsmateriaal'' op de plek zelf.
Bron

zondag 26 juli 2015

Mannen overlijden na sprong in leeg zwembad in Duitsland

Foto ter illustratie © epa.


Twee mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag in het Zuid-Duitse Kulmbach (in de deelstaat Beieren) op uiterst tragische wijze aan hun einde gekomen. De slachtoffers sprongen van de tien meter hoge springtoren bij het plaatselijke openluchtzwembad. Wat ze blijkbaar niet wisten, was dat het bassin leeg was. Dat heeft de politie laten weten.

De politie zegt ervan uit te gaan dat de mannen van 20 en 24 jaar ,,illegaal het zwembad hebben betreden" en spreekt van een ,,tragisch ongeval". Het zwembad en de springtoren waren in staat van verval en om die reden al het hele seizoen gesloten, aldus de politie.

Een wandelaar sloeg zondagmorgen vroeg alarm. Toen hulpdiensten ter plaatse kwamen, was een van de mannen reeds overleden. Het tweede slachtoffer werd nog gereanimeerd, maar die poging mislukte.

De identiteit van de mannen is nog niet vrijgegeven. Vermoedelijk kwamen de mannen van een bierfeest in de buurt. Of er alcohol en drugs in het spel waren, moet uit de autopsie blijken die op de lichamen wordt verricht.
Bron

Mysterieuze 'reuzeninktvis' vastgelegd op video

Russische zeelieden hebben beelden gemaakt van een gigantische inktvis. Waar ze zich bevonden toen het enorme dier opdook, is niet bekend, evenals om welke soort het precies gaat.

Volgens International Business Times is het waarschijnlijk een reuzenpijlinktis of zelfs een jonge kolossale inktvis. Het zeewezen heeft het gemunt op de vangst van de matrozen, maar moet het afleggen tegen de zeemannen en druipt uiteindelijk af zonder de vis.

Eerste beelden
Over de reuzeninktvis is bijzonder weinig bekend. Pas in 2004 werden de eerste beelden van het dier gemaakt in zijn natuurlijke leefomgeving. In juli 2012 werd een levend exemplaar van drie meter gefilmd bij de Japanse Ogasawara-eilanden.

Auto vast op spoorbaan door aanwijzingen navigatie

© anp.


Een Belgische automobilist heeft zo gehoorzaam geluisterd naar zijn navigatiesysteem, dat hij vast kwam te zitten op een spoorbaan. Hij kreeg zijn auto niet los en rende snel weg toen er een trein aankwam. Die sleurde de wagen mee. Niemand raakte gewond.

Dat meldde de politie zondag. Het ongeluk gebeurde zaterdagavond laat bij Mol, net over de grens bij Eindhoven. De man reed bij een overweg het spoor op en kwam vast te zitten tussen de rails. Omstanders probeerden hem tevergeefs te helpen om weg te komen. Toen de bellen van de overweg rinkelden, haastte iedereen zich uit de voeten.

De trein kon niet op tijd stoppen en ramde de auto. Die belandde tegen een elektriciteitshuisje. De spoorbeheerder is de hele nacht bezig geweest om de schade te herstellen.
Bron