Translate

vrijdag 24 juli 2015

Noord-Koreaanse kinderen midden in nacht naar school

© thinkstock.


Leerlingen in Noord-Korea zullen deze week extra vroeg hun bed uit moeten. De scholen beginnen namelijk vanwege een hittegolf al om 05.00 uur 's ochtends. Het regime heeft staatsbedrijven, fabrieken en scholen opdracht gegeven drie uur vroeger open te gaan om werken en studeren op het heetst van de dag te vermijden.

Een Noord-Koreaan zegt dat het speciale zomerrooster voor kinderen problematisch is. ,,Zelfs jonge kinderen moeten zich om 04.00 uur 's nachts klaar maken voor school. Velen kunnen niet opstaan waardoor ze uren te laat komen", schrijft The Guardian donderdag.

Noord-Korea heeft ieder jaar de 'sambok'. Dat is een periode van een maand midden in de zomer. De gemiddelde temperatuur in Pyongyang is dan 29 graden. Ook is de luchtvochtigheid erg hoog. 'Bok' staat in het Koreaanse voor ,,platliggen omdat de zomerdagen zo warm zijn dat zelfs een kikker plat op zijn buik op de vochtige aarde het niet kan verdragen", aldus het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.
Bron

Kans op zeldzame julistorm in kustgebied 'fifty-fifty'


Nog geen aanpassingen in programma’s grote evenementen

Ter illustratie © anp.


Weerbureau Weerplaza houdt ernstig rekening met een noordwesterstorm zaterdag. Het zou pas de negende julistorm zijn sinds 1906. ,,De kans is fifty-fifty'', verklaart weerman Michiel Severin van Weerplaza.

Niet hele land hoeft rekening te houden met stormachtige omstandigheden, maar wél met onstuimig weer en harde windstoten, aldus Severin. ,,De kustgebieden krijgen - als alles samenvalt - te maken met een storm. Het wordt sowieso wispelturig weer, want de minimale windkracht wordt 7 tot 8 (op de Schaal van Beaufort, red.). Vrijdagochtend zei ik dat de kans op een storm 70 procent was; nu ga ik voor 50 procent. Fifty-fifty, dus.''

Mocht het zover komen, is het pas de negende keer sinds 1906 dat er een zogenaamde julistorm plaatsheeft. De laatste julistorm was vorig jaar op 9 juli en daarvoor in 1969, weet Weerplaza. ,,Dat zou heel uniek zijn'', aldus de weerman. ,,Maar ik durf het nog niet te zeggen. Ik denk zelfs dat we pas zaterdagochtend kunnen zeggen of er een storm komt. 'Nowcasten' heet dat. Er is nog volop onzekerheid.''

Zware windstoten
Het KNMI waarschuwt voor stormachtige wind met zware windstoten, veel bewolking en af en toe een regenbui. Voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe geldt code geel, een waarschuwing voor gevaarlijk weer.

Dat het zaterdag onstuimig weer wordt, is een zekerheid. ,,Maar zondag wordt het al een stuk beter met minder wind'', legt Severin uit. ,,Maandag en dinsdag is het weer wisselvallig, maar daarna wordt het droger. De temperaturen zullen eerst matig zijn, maar voor de eerste week van augustus voorspellen we warmere dagen.''

Programma
Zaterdag staan enkele grote evenementen op het programma, zoals het Zomercarnaval in Rotterdam, theaterfestival De Parade in Utrecht en de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. De grote evenementen hebben hun programma nog niet aangepast. ,,We houden het weer nauwlettend in de gaten en zullen op basis daarvan de nodige maatregelen nemen. Het is duidelijk dat we wel eens betere jaren hebben gehad'', zegt de organisator van het Zomercarnaval in Rotterdam bijvoorbeeld. Elk jaar staan honderdduizenden mensen langs de kant van de weg om naar de duizenden dansers en danseressen te kijken.

Verder waarschuwt de VerkeersInformatieDienst (VID) om zaterdag niet met een caravan of aanhanger op de weg te gaan. Doordat de bomen vol in blad staan, vangen ze veel wind en kunnen er makkelijk takken afwaaien. Kampeerders wordt aangeraden hun tent goed vast te zetten.

Wegwerkzaamheden
Vanwege het verwachte slechte weer gaan een paar geplande wegwerkzaamheden dit weekeinde niet door. Het gaat om klussen bij de A17 in de omgeving van Roosendaal, meldde Rijkswaterstaat vrijdag. Er wordt een nieuwe datum voor gezocht.

Wegwerkers zouden in de nacht van vrijdag op zaterdag onder meer de A17 tussen knooppunt Noordhoek en Standdaarbuiten onder handen nemen. Ook zouden ze aan de slag gaan op de verbindingsweg van de A59 naar de A17 op het knooppunt. Een oprit van de A17 bij Roosendaal wordt eveneens later opgeknapt.
Bron
Lees ook: Onstuimige zaterdag op komst

donderdag 23 juli 2015

Minstens vijftien doden bij botsing op de Nijl

© reuters.


Bij een botsing tussen twee boten op de Nijl in Egypte zijn woensdagavond minstens vijftien mensen verdronken, onder wie twee kinderen.

Het ongeval gebeurde bij Giza, niet ver van de hoofdstad Caïro. Een passagiersboot met minstens vijfentwintig mensen aan boord botste er op een vrachtschip, kapseisde en zonk. Zes mensen konden gered worden, er wordt nog gezocht naar lichamen in het water hoewel dat in het donker erg moeilijk gaat.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de schipper van het passagiersschip is gearresteerd. Het scheepsverkeer op de Nijl is de laatste tijd toegenomen. Veel Egyptenaren zijn om reis voor familiebezoek of vakantie rond het einde van de Ramadan. Schepen op de Nijl dienen als vervoer maar er zijn ook veel plezierbootjes.

De meeste opvarenden waren Egyptenaren, het is niet bekend of er ook buitenlanders aan boord waren.
Bron

'Iran executeerde al bijna 700 mensen'

© anp.


Iran heeft dit jaar al bijna zevenhonderd mensen geëxecuteerd, bijna evenveel als over heel 2014. Dat heeft Amnesty International donderdag bekendgemaakt. De organisatie verwacht dat Teheran dit jaar meer dan duizend levens van veroordeelden beëindigt.

Om precies te zijn 694 mensen werden tussen 1 januari en 15 juli ter dood gebracht, aldus Amnesty. Volgens de adjunct-directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika van de organisatie moet Teheran zich schamen voor dergelijke cijfers. ,,Het gebruik van de doodstraf is altijd afschuwelijk, maar het is extra zorgelijk in een land als Iran, waar processen schaamteloos oneerlijk zijn", aldus Said Boumedouha.

Vorig jaar voltrok Iran 753 doodvonnissen. Dat was toen het hoogste aantal in twaalf jaar. Er zouden enkele duizenden ter dood veroordeelden op hun executie wachten. Het land geeft daar zelf geen cijfers over. De meeste veroordelingen zijn voor drugsdelicten.
Bron

'Verwondingen door dragen slippers op kermis Tilburg'

© Thinkstock.


Veel bezoekers aan de kermis van Tilburg raken gewond omdat ze teenslippers aanhebben. Dat constateren hulpverleners, meldt Omroep Brabant woensdag.

Veel bezoekers op teenslippers halen hun voeten open aan glasscherven die op de grond liggen. Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens EHBO'ers gebeurt het vaker dan voorgaande jaren. Zij wijzen ook op de hekken waar bezoekers hun voeten tegen aan stoten.

,,Veel bezoekers melden zich bij ons met kapotte teennagels.'' De hulpverleners zouden volgens de omroep rondlopen op de kermis en kermisbezoekers op teenslippers waarschuwen. ,,We vertellen ze dat het niet verstandig is om slippers aan te trekken'', aldus een hulpverlener.
Bron

Vliegmaatschappij raakt tas met 600.000 euro kwijt

De luchthaven van Hong Kong. © anp.


Luchtvaartmaatschappijen raken nog wel eens bagage kwijt. Per jaar gaat het om zo'n 26 miljoen stuks. Maar een tas met meer dan 600.000 euro, dat is redelijk uitzonderlijk. Het overkwam Cathay Pacific afgelopen vrijdag op de internationale luchthaven van Hongkong.

Het plaatst het verliezen van een koffer met wat ondergoed en een tandenborstel enigszins in perspectief, al is dat natuurlijk ook vervelend op vakantie. Maar het is toch andere koek als een van de 12 tassen met een flinke lading cash zoek raakt. Het geld was op weg van Nieuw-Zeeland naar de Bank of China in Hongkong.

Bocht
Hoe dit kon gebeuren? De bagage werd keurig in een transportvoertuig geladen, maar drie stuks vielen eraf bij het nemen van een bocht. Dat blijkt uit beelden van bewakingscamera's. De tassen werden niet goed vastgemaakt.

Tien minuten later ontdekte de chauffeur het verlies. Twee tassen met cash geld erin werden teruggevonden op de startbaan, maar de derde bleef spoorloos. De politie onderzoekt de zaak en gaat uit van diefstal.
Bron

Duikster (31) onthoofd door plank van windsurfer


Tragisch ongeval bij Gran Canaria schokt bewoners

© Thinkstock.


Voor de kust van het Spaanse vakantie-eiland Gran Canaria is een duikster onthoofd door de surfplank van een professionele windsurfer. De 41-jarige Zwitser die na het drama in tranen uitbarstte, zal niet strafrechtelijk vervolgd worden, zei een politiewoordvoerder. Volgens het onderzoek en de bevraging van getuigen treft de man geen schuld bij het ongeval.

Het ongeluk gebeurde maandag in Santa Lucía de Tirajana in het zuidoosten van het eiland. Het slachtoffer, een 31-jarige Russin die al jaren op Gran Canaria woont, was naar zeevruchten aan het duiken. Toen ze naar boven zwom, werd ze rond 20 meter voor de kust door de kiel van de surfplank aan de hals getroffen, zei de schepen van veiligheid Nieves Garcia aan het persagentschap efe.

Op slag dood
De vrouw werd op tragische wijze onthoofd en was op slag dood. De Zwitser R.D. - die volop trainde voor een wereldkampioenschap - werd met een zenuwinzinking naar een ziekenhuis overgebracht. Burgemeester Dunia González sprak van een 'tragisch ongeval'. De duikster had geen signaalboei achtergelaten om haar positie kenbaar te maken.

Diep getroffen
Het gaat om een van de zwaarste ongevallen van dergelijke aard in Santa Lucía, zei Gonzalez. De bewoners zijn 'diep getroffen'. Op de plaats van het ongeval zijn er al erg veel waarschuwingsborden, maar overwogen wordt om de watersportbeoefenaars toch nog bewuster te maken voor mogelijke gevaren.
Bron

Inbreker verschanst zich drie dagen onder bed

Mugshot van Jason Hubbard © Politie Spotswood, New Jersey.


Een inbreker heeft zich drie dagen lang verstopt onder een bed in een huis in het Amerikaanse New Jersey. De bewoner vond de man per toeval nadat hij opeens geluid in een leegstaande kamer hoorde.

De inbraak vond plaats in het plaatsje Spotswood. De man, de 29-jarige Jason Hubbard, wist het huis via de voordeur binnen te sluipen toen de bewoner het vuilnis naar buiten bracht.

,,Hij had zich onder het bed van mijn dochter verstopt", verklaarde bewoonster Margaret Adamcewicz tegen de Amerikaanse nieuwszender ABC7. Jason is trouwens geen onbekende voor Margaret. ,,Hij heeft vijf jaar geleden met mijn dochter gedatet. Maar echt succesvol was de relatie niet. Ik heb hem al in geen vijf jaar meer gezien", aldus de moeder.

Dakloos
Het is niet bekend waarom Jason juist het huis van zijn ex heeft uitgekozen om zich te verstoppen. Volgens Margaret is hij dakloos, dus misschien was hij gewoon op zoek naar een warm plekje.

Echt comfortabel moet het verblijf niet zijn geweest. Gedurende drie dagen heeft de man volgens de bewoonster alleen wat water gedronken, want onder het bed werden geen etensresten aangetroffen.

Telefoons opladen
Jason werd uiteindelijk betrapt omdat een van zijn vier telefoons die hij aan het opladen was, geluid maakte. De echtgenoot van Margaret besloot een kijkje te nemen en trof de ex van zijn dochter aan onder haar bed. De oudste zoon van de familie heeft hem vastgehouden, totdat de politie arriveerde om hem te arresteren.

De man is opgepakt en aangeklaagd voor inbraak en het stelen van elektriciteit.Bron : video

dinsdag 21 juli 2015

Deelstaat India gebukt onder heksenmoorden

Volgens de Indiase politie in de deelstaat Assam zijn de afgelopen zes jaar al bijna negentig vrouwen vermoord, omdat ze werden beticht van hekserij. © afp.


Een 63-jarige vrouw die door haar dorpsgenoten werd beschuldigd van het verspreiden van ziekten, is het laatste slachtoffer in een steeds langere reeks moorden op vrouwen in de Indiase deelstaat Assam. Volgens de politie in de deelstaat zijn de afgelopen zes jaar al bijna negentig vrouwen vermoord, omdat ze werden beticht van hekserij.

Zoals de meeste slachtoffers was de 63-jarige Purni Orang inwoonster van een klein dorpje op het platteland van het uiterste noordoosten van India.

Nadat een aantal dorpsgenoten haar een heks hadden genoemd, werd ze door een groep gelyncht; de daders scheurden haar kleding van haar lijf en onthoofdden haar, beschreef de politie de gruwelijke moord dinsdag tegenover de BBC.

Bijgeloof
De 'heksenmoorden' komen voort uit bijgeloof. Ook andere motieven kunnen een rol spelen. Soms zetten criminelen met de beschuldiging van hekserij het volk op tegen weduwen, zodat ze hun land en bezittingen kunnen inpikken.
Bron

Deense goudspiralen stellen archeologen voor raadsel

© Morten Petersen, Museum Vestsjælland.


Archeologen vonden begin juli bijna 2.000 raadselachtige goudkrullen in een veld bij het plaatsje Boeslunde op het Deense eiland Seeland. De haardunne spiralen dateren uit 900 tot 700 jaar voor Christus (Bronzen Tijdperk) en het is onduidelijk waarvoor de kostbare krullen werden gebruikt. Het Deens nationaal museum hoopt op gouden tips.

In een gebied van enkele vierkante meters in een weiland stuitten ze op twee collecties gouden spiraaltjes. Bij elkaar woog de vondst tussen de 200 en 300 gram.

,,Bij de gouden spiraaltjes vonden we houtresten, vermoedelijk van een kistje waarin ze bewaard werden'', zegt Christensen. Deskundigen die de houtresten bestudeerden denken dat het om berkenhout gaat.

Naar de betekenis van de krullen is het echter gissen. ,,Misschien werden ze gebruikt als versiering voor bijvoorbeeld hoeden, of werden ze ingevlochten in het haar'', zegt Kaul.

Deense goudmijn
In het verleden werd veel vaker goud gevonden bij Boeslunde. De grootste goudstukken uit het Bronzen Tijdperk werden daar gevonden. ,,Gouden ringen en kommetjes met een gezamenlijk gewicht van bijna vijf kilo zijn één van de grootste goudvondsten uit het Bronzen Tijdperk in Noord-Europa'', aldus Christensen.

Collega Kaul is er van overtuigd dat Boeslunde een heilige locatie was in het Bronzen Tijdperk. De zware gouden ringen duiden volgens hem op een offerplaats. Hij denkt dat het goud toebehoorde aan een religieus leider. ,,Misschien droeg hij de gouden ring om zijn pols en de gouden spiraaltjes op zijn kleding, zodat ze optimaal weerkaatsten in het zonlicht'', zegt Kaul. De zon was in die tijd heilig en Kaul vermoedt dat er ook goud aan de zon geofferd werd.

De archeologen gaan het gebied verder uitkammen en verwachten dat iedereen die er met een metaaldetector op pad gaat een goede kans heeft meer goud te vinden.
© Flemming Kaul, the National Museum of Denmark.


Bron

Mysterie rond slaapziekte in Kazachstan opgelost

De dorpjes bevinden zich in de uitgestrekte Kazachse steppe. © Thinkstock.


Ruim 140 mensen, verspreid over twee piepkleine dorpjes in het noorden van Kazachstan, lijden aan een vreemde ziekte waardoor ze tot zes dagen lang in slaap vallen. Wetenschappers zouden er nu in geslaagd zijn om de oorzaak van de aandoening te vinden, meldt de Britse krant The Guardian.

De eerste rapporten over de slaapziekte doken op in maart 2013. Inwoners van de steppegehuchten Kalachi en Krasnogorsk - met een gezamenlijke populatie van ruim 800 mensen - vielen massaal in slaap. Zo'n 140 patiënten werden door de ziekte getroffen: ze vielen plots in slaap - soms zelfs tijdens het wandelen - en werden achteraf wakker met klachten over geheugenverlies, hoofdpijn en duizeligheid.

Ouderen en jongeren werden getroffen door de aandoening, en zelfs huisdieren zouden slachtoffer zijn. Sommige mensen vielen meerdere keren ten prooi aan de ziekte, en in een aantal gevallen duurde de slaap tot zes dagen. Jonge patiënten meldden bovendien vervelende hallucinaties. Zo vertelden schoolkinderen dat ze gevleugelde paarden hadden gezien, of slangen in hun bed en wormen die hun handen opaten.

Uraniummijnen
Het fenomeen werd onderzocht maar tot voor kort zonder resultaat. Slechte vodka, massapsychose: geen verklaring werd uitgesloten, geen enkele leverde resultaten op.

Onderzoekers namen uiteraard de nabijgelegen uraniummijnen onder de loep, die na de val van de Sovjetunie in onbruik waren geraakt. Daar stelden ze geen onrustwekkend hoge straling of aanwezigheid van zware metalen vast. Eén onderzoek maakte wel gewag van een verhoogd radium-niveau in sommige huizen, maar dat bleek het fenomeen evenmin te verklaren.

Nu blijkt de oorzaak van het mysterie toch in die uraniummijnen te liggen. Dat zegt althans de Kazachse vicepremier Berdibek Saparbaev. Nadat onderzoekers de resultaten van grootschalige medische research bij de bevolking bestudeerden, stelden ze vast dat een verhoogd niveau van koolstofmonoxide en koolwaterstof in de lucht de boosdoener is.

"Hoewel de uraniummijnen gesloten zijn, stellen we op gezette tijdstippen een verhoogde concentratie van koolstofmonoxide vast", verklaarde Saparbaev. "Daardoor daalt het zuurstofgehalte in de lucht, wat de echte reden is voor de slaapziekte in de dorpen."

De overheid is begonnen de regio te evacueren, en zou al 68 van de 223 families naar andere oorden hebben overgebracht.
Bron

Oma (99) krijgt brief van ziekenhuis: 'U bent zwanger'
De Britse Doris Ayling hoopt in november 100 jaar te worden. Ze kreeg een paar weken geleden wel heel verrassende post: een brief waarin stond dat ze zwanger was. De vrouw, die 70 jaar geleden voor het laatst zwanger was, vermoedde dat het ziekenhuis een serieuze administratieve fout had gemaakt.

Doris, uit het Engelse Bognor Regis, nam met grote verbazing de brief door waarin stond dat ze een urinestaal moest meenemen naar haar afspraak. Het ziekenhuis had zelfs haar geboortedatum juist, maar blijkbaar ging er daardoor geen belletje rinkelen bij de administratie. Het ziekenhuis heeft zich ondertussen al verontschuldigd voor de administratieve fout.

Humor
,,Hoe kan ik nu zwanger zijn?", vroeg Doris zich af. ,,Ik ben bijna 100, ik heb drie kinderen en twintig klein- en achterkleinkinderen". Haar 76-jarige zoon Brian ziet er wel de humor van in: ,,Doris heeft er plezier door gehad en iedereen heeft eens goed kunnen lachen."
Bron

Toestel Lufthansa bijna in botsing met drone


© afp.


Een vliegtuig van Lufthansa is dinsdag in Polen op een haar na in botsing gekomen met een drone. Althans, voor luchtvaartbegrippen: tussen het toestel met 108 passagiers aan boord en het onbemande luchtvaartuigje zat minder dan 100 meter, meldden Lufthansa en de Poolse luchtvaartautoriteiten.

De 'bijna-botsing' gebeurde toen het vliegtuig wilde gaan landen op de luchthaven van Warschau. Het was opgestegen in München. Zowel de Poolse politie als helikopters van het leger zijn naar het gebied gestuurd waar de drone rondvloog, maar ze vonden er niets. De luchtverkeersleiding liet andere vliegtuigen het gebied vermijden.

Drones worden steeds meer gebruikt, bijvoorbeeld door professionele fotografen of bij wijze van hobby. Wetgeving is er in de meeste landen nog niet goed op ingesteld. De Europese Unie werkt momenteel aan regels voor het gebruik van drones.
Bron
Lees ook: Drones krijgen kentekens om eigenaar te achterhalen

VS stellen onderzoek in naar 'pistooldrone'

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar een particuliere drone met daarop een pistool gemonteerd.

Aanleiding voor het onderzoek is de video van het onbemande vliegtuigje op internet waarop is te zien hoe met het wapen vanaf de drone enkele kogels worden afgevuurd, aldus Amerikaanse media dinsdag.

Volgens de luchtvaartorganisatie FAA wordt onderzocht of de achttienjarige maker van de 'pistooldrone' uit het plaatsje Clinton (Connecticut) regels heeft overtreden door roekeloos of gevaarlijk om te gaan met een modelvliegtuig. Volgens de vader van de jongen had zijn zoon het apparaat samen met een professor van zijn universiteit in elkaar gezet.Bron

maandag 20 juli 2015

Aap steelt tas en strooit 2.000 euro in het rond

© gettyimages.be.


Een aap heeft zaterdag in het noorden van India een vrouw bestolen en haar geld in het rond gesmeten. Het incident gebeurde bij de Banke Bihari tempel in Vrindavan.

De aap dook naar de 50-jarige vrouw die met haar gezin op reis was, en griste haar handtas uit haar handen, aldus The Times of India. Het dier klom vervolgens op een richeltje, opende de handtas en begon briefjes van 500 roepies (7,25 euro) in de lucht te gooien. Uiteindelijk strooide de aap ongeveer 150.000 roepies (2.176 euro) in het rond.

Talrijke gelovigen en straatkinderen probeerden zoveel mogelijk geld te verzamelen, waardoor de vrouw slechts een klein deel van het geld terugkreeg, schrijft de Hindustan Times. De vrouw diende geen klacht in bij de politie, omdat ze ervan uitging dat de kans klein was dat ze het geld nog zou terugzien.

Apen vormen een bedreiging in de buurt van de hindoetempels in India, omdat ze onder meer voedsel stelen. Ze worden over het algemeen echter goed behandeld, omdat ze gezien worden als afstammelingen van de god Hanuman, die de gedaante heeft van een sprekende aap.


Bron

Grote zoekactie in Oostenrijk naar Nederlandse toeristen


Het historische stadje Graz in Oostenrijk © anp.


Een Nederlandse toeriste heeft in de bergen ten noorden van de Oostenrijkse plaats Graz een enorme zoekactie ontketend. De vrouw was zondagmiddag met haar man en twee kinderen gaan wandelen. Vader en dochter keerden eerder terug, maar de moeder en haar dertienjarige zoon wilden nog iets verder.

Toen de twee om 20.00 uur nog niet terug waren, sloeg de vader alarm. Meer dan vijftig reddingswerkers hebben de beboste streek uitgekamd en het duo in de nacht van zondag op maandag uitgeput maar ongedeerd gevonden bij het dorp Pernegg an der Mur.

Ze waren verdwaald door het onweer, meldde het Oostenrijkse persbureau APA maandag.
Bron

Schuursponsje helpt artsen slokdarmkanker opsporen

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge ontwikkelden een nieuw instrument om slokdarmkanker eerder op te sporen: een schuursponsje aan een touwtje. De uitvinding moet huisartsen in staat stellen de zeer dodelijke ziekte in een vroeg stadium te ontdekken en zo levens te redden.

De capsule aan een draadje ziet er een beetje uit als een houtje-touwtje oplossing, maar het is een veelbelovende nieuwe opsporingsmethode om slokdarmkanker in een vroeg stadium te ontdekken: de Cytosponge.

Het werkt als volgt. De patiënt slikt de capsule, met daarin het schuursponsje verpakt, door. Na een paar minuten lost de capsule op en ontvouwt de spons zich. De arts of verpleegkundige kan vervolgens het touwtje terugtrekken. Onderweg schraapt het sponsje over het hele traject cellen van de wand van de slokdarm. De cellen worden in het lab beoordeeld.

Kijkonderzoek
Om afwijkende cellen op te sporen moet een arts nu nog met een endoscoop, een flexibele slang met een camera aan het uiteinde, in de slokdarm kijken. Tijdens het kijkonderzoek neemt de arts biopten, hapjes cellen, uit de wand. De cellen worden onder de microscoop bekeken en beoordeeld op kenmerken van kwaadaardigheid.

Het grote nadeel van deze opsporingsmethode is dat maar op een paar plekken cellen worden verzameld. De kans is dan groter dat ernstig afwijkende cellen gemist worden.

Voorstadium
Gezonde slokdarmcellen veranderen wanneer ze worden blootgesteld aan bijvoorbeeld terugstromend maagzuur. Stap voor stap stapelen de afwijkingen zich op in de cellen. Zo ontstaat een Barrett-slokdarm, een voorstadium van kanker. Vaak is het deel met afwijkende cellen meerdere centimeters lang. Eén tot vijf van de honderd mensen met een voorstadium krijgt uiteindelijk kanker.

Slokdarmkanker is, mits het in een vroeg stadium wordt ontdekt, goed te behandelen. Maar als patiënten klachten krijgen en zich bij de huisarts melden, is het vaak te laat. Om aan te geven hoe ernstig de ziekte is: van iedere tien patiënten bij wie de ziekte wordt vastgesteld, is na vijf jaar nog maar één in leven.

DNA-schade
Het bedrieglijke van de Barrett-slokdarm is dat de afwijkende cellen niet allemaal even afwijkend zijn. Van de buitenkant, door de endoscoop, kan de arts niet precies zien welke cellen het meest afwijkend zijn. Wanneer de cellen worden blootgesteld aan schadelijke stoffen treedt DNA-schade op. Pas bij een bepaalde hoeveelheid schade gaat een afwijkende cel over in kanker.

Hoe het voorstadium overgaat in slokdarmkanker is niet goed bekend. Met de Cytosponge hopen de onderzoekers daar meer informatie over te krijgen. De onderzoeksresultaten werden maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.Bron

Tientallen doden na explosie bij Turkse grens met Syrië


Groep jonge socialisten mogelijk doelwit

© afp.


Bij een explosie in de Turkse stad Suruç, zo'n tien kilometer van de grens met Syrië, zijn maandag minimaal 27 mensen omgekomen. Dat melden lokale autoriteiten. Zo'n honderd mensen zouden bij de klap gewond zijn geraakt. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken noemt het incident een 'terroristische aanslag'. Turkse autoriteiten melden volgens persbureau AFP dat terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk is voor de daad.

Wat er is geëxplodeerd en hoe dat heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. De ontploffing vond plaats bij een cultureel centrum in het overwegend Koerdische dorp.

Daar zou op dat moment een vergadering aan de gang zijn geweest van de Federatie van Socialistische Jongerenverenigingen, waarbij zo'n 300 jongeren aanwezig waren.

Heropbouw Kobani
Het lijkt erop dat de groep jongeren een reisje voorbereidde naar het tien kilometer verderop gelegen Kobani, om te helpen bij de wederopbouw van de stad. In die plaats houden zich strijders op van IS, die daar de afgelopen maand aanslagen pleegden waarbij honderden doden vielen. Een bekende van een aantal van de jongeren zei tegen persbureau AP dat het congrescentrum op voorhand geen gevaarlijke plek leek voor een vergadering.

Vlak na de explosie in Suruç vond ook een ontploffing plaats in Kobani, maar daarbij vielen geen slachtoffers. De ontploffing werd veroorzaakt door een autobom.

Mogelijk zelfmoordaanslag
Lokale media sluiten niet uit dat het om een zelfmoordaanslag gaat, meldt Al Jazeera. De Turkse president Recep Tayyip Erdo¿an zei degenen te veroordelen die verantwoordelijk zijn voor 'de aanslag'. Dit filmpje zou vlak na de aanslag zijn gemaakt (let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren).

In Suruç wonen zo'n 57.000 mensen. Op sociale media werd sinds na de explosie veelvuldig de hashtag #SuruçtaKatliamVar (er is een moordpartij in Suruç) gebruikt.

zondag 19 juli 2015

'Terreurwinkelcentrum' in Nairobi weer geopend

Bezoekers van Westgate tijdens de heropening. © afp.Winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, dat bijna twee jaar geleden werd aangevallen door terroristen van al-Shabaab, is zaterdag heropend na een flinke renovatie. Daarover bericht de BBC. Bij de aanval en een vier dagen durende gijzeling in september 2013 kwamen 67 mensen om het leven.

Westgate was flink beschadigd door de terroristen die er in het rond hebben geschoten en een brand waardoor een deel van het parkeerdek was ingestort. Ongeveer de helft van de winkels is nu weer open.

'Precies 22 maanden geleden was een van de droevigste dagen in de geschiedenis van Kenia', zei gouverneur Evans Kidero. 'De hele natie huilde. We rouwden, maar Westgate is terug.'

Delen van het gebouw zijn nog afgesloten vanwege brandschade. De beveiliging van het gebouw is opgeschroefd
.
Shoppers verlaten Westgate. Het is 22 maanden na de aanslagen, waarbij Somalische terroristen 71 mensen afslachtten. © afp.

© reuters.

Nederlanders bij aanvaring veerboot op tanker in Zweden


,,Mijn dochters kwamen net aanlopen: Dit is niet goed, he pap."

© Twitter/Edwin Biskop.

Ze hoorden een harde knal en een schurend geluid. ,,Toen kwamen mijn dochters aanlopen en die zeiden: dit is niet goed, he pap", vertelt Edwin Biskop uit Zeeland. Het was inderdaad niet goed: de veerboot Jutlandica van Stena Line had zojuist een aanvaring gehad met een tanker, in de buurt van Göteborg. Het leverde een groot gat in de romp op.

De passagiersferry van Stena Line was met 531 passagiers en 89 bemanningsleden onderweg van Frederikshavn in Denemarken naar Göteborg in Zweden. Het is een overtocht die ook door veel Nederlandse vakantiegangers wordt gebruikt. De reis duurt zo'n drie uur. Rond 02.21 uur afgelopen nacht ging het mis.

Slapen
,,Ik lag even te slapen in een van de stoelen aan boord, toen ik wakker werd van een klap en een schuren geluid. De boot ging ook even heen en weer", vertelt Edwin.

Het leidde wel tot consternatie, maar niet tot paniek aan boord. ,,Iedereen bleef vrij rustig. Ik dacht in eerste instantie dat we tegen een ronddrijvende zeecontainer aan waren gevaren. Maar de kapitein riep even later om dat het om een rots ging." Het gebied voor de haven van Göteborg ligt vol met rotsen en eilanden.

De kapitien vertelde ook dat de botsing twee gaten in de romp had opgeleverd, waardoor de ferry water maakte. ,,Maar we konden we gewoon doorvaren naar Göteburg, dat was nog maar een uurtje." Er vielen voor zover bekend geen gewonden.

Tanker
Een woordvoerder van Stena Line zei vanmiddag dat het niet om een rots blijkt te zijn gegaan, maar om een ander schip. Volgens Scandinavische media was het de tanker Ternvind. Die lijkt volgens gegevens van Marinetraffic.com dezelfde koers te hebben gevaren. "Het andere schip is tegen de ferry gevaren. Hoe dat is gekomen, weten we nog niet. Dat wordt onderzocht", zegt de woordvoerder.

Toen Biskop met zijn vrouw en dochters van de boot afreden, zagen ze pas hoe groot het gat in de romp was. "Daar paste wel een auto doorheen. Dan schrik je toch wel even."

Haven
De Jutlandica kwam op eigen kracht in de haven en ligt daar nu nog steeds. Stena Line meldt dat de boot morgen naar een reparatiewerf gaat. Op de overtocht tussen Denemarken en Zweden wordt voorlopig een ander schip ingezet.

De familie Biskop is inmiddels al hun vakantiebestemming in Zweden aangekomen. ,,We zijn hier al voor de 18e keer. Nog nooit iets gehad tijdens de overtocht. Dus terug gaan we ook gewoon met de boot."
Bron

Meer dan 200 gewonden bij treinongeval Zuid-Afrika

© Robert Mulaudzi.


Meer dan 200 mensen zijn vrijdag gewond geraakt bij een ernstig treinongeval in de buurt van de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg. Dat melden verschillende internationale media. Twee treinen zouden op elkaar zijn gebotst, waardoor er eentje ontspoorde. Voor zover bekend zijn er geen doden.

Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Volgens een woordvoerder van de hulpdiensten zijn sommigen er ernstig aan toe. Anderen hebben slechts lichte verwondingen. Circa 85 slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De oorzaak van de botsing is nog onduidelijk. Volgens een getuige was een van de treinen na een stopsignaal gestopt en botste de tweede trein onder luid getoeter achterop de stilstaande trein.
Bron