Translate

zaterdag 11 juli 2015

Pluto laat zich van zijn meest liefdevolle kant zien

Links onder de evenaar is de walvis te zien. Aan de rechterkant daarvan de hartvormige vlek. © NASA.


Ruimtewetenschappers werden woensdag verrast door een nieuwe foto van Pluto gemaakt door ruimtesonde New Horizons. Op de meest gedetailleerde foto van de rode dwergplaneet tot nu toe is, naast de donkere vlek die de walvis wordt genoemd, een grote lichte vlek te zien in de vorm van een hart. De foto werd dinsdag gemaakt. Het is het eerste beeld dat verstuurd werd nadat de sonde uit zijn 'slaapmodus' kwam, die veroorzaakt werd door een computerstoring..

Dit weekend sloeg de stress toe bij de onderzoekers van de NASA toen de ruimtesonde dienst weigerde. Na een reis van 9,5 jaar leek de eindbestemming niet gehaald te worden. 14 juli bereikt de New Horizons namelijk zijn definitieve doel. De ruimtesonde, scheert dan, met een snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur, nog dichter langs de dwergplaneet en zijn manen.

Gelukkig kon de computerstoring op afstand worden opgelost en verstuurt de sonde sinds dinsdag weer foto's, waaronder die van de hartvormige vlek. De onderzoekers ontvangen steeds scherpere foto's van Pluto en kunnen de dwergplaneet zo steeds beter in kaart brengen.

Donkere vlekken
Op foto's die eerder verstuurde opnames ontdekten onderzoekers ook al iets merkwaardigs: vier donkere vlekken. NASA kan deze niet thuisbrengen. Alan Stern, hoofdonderzoeker, tast in het duister naar een verklaring voor de vlekken. De gemiddelde temperatuur van de planeet ligt rond de -233 graden, waardoor het bijna onmogelijk is dat er iets leeft. Mogelijk gaat het om kraters of manen.


Een artist impression van de New Horizons. © afp


Bron

Watermeloenen in kubusvorm in de Markthal in Rotterdam


Francis en Gert Jan Zonneveld Piek van Rungis met de vierkante watermeloen. © Rungis.Een primeur voor Europa, stelt fruitbedrijf Rungis: de vierkante watermeloen. Waar we in Nederland vooral de ronde variant kennen en eten, meestal afkomstig uit Spanje, heeft het Barendrechtse fruitbedrijf nu vanuit Japan de 'kubus-uitvoering' geïmporteerd. Vanaf donderdag te koop in de Rotterdamse Markthal.

,,Voor Nederland is het vooral een gimmick hoor,'' zegt Niels van den Berg, meesterkok bij Rungis. ,,Maar in Japan is deze meloen een hot item en nemen ze dit uiterst serieus. Daar is de vierkante uitvoering al honderden jaren een traditie en is er veel aandacht voor de jaarlijkse oogst.'' De vrucht groeit daar tot een blok omdat die wordt geteeld in een transparante mal.

Schaars
De vierkante watermeloen is schaars, want per seizoen worden er slechts 250 exemplaren op de markt gebracht. Kosten 300 tot 400 euro per stuk. Gert Jan en Francis Zonneveld Piek van Rungis wisten er in Japan 30 van op de kop te tikken. Daarvan zijn er inmiddels al 12 verkocht.

,,Het is meer voor de show,'' geeft Van den Berg toe. Hij erkent ook dat de smaak van de vierkante meloen minder is, omdat de vrucht door de bijzondere teelt minder rijp is. ,,Maar het is altijd leuk om uit te stallen. En dan leg je er een echte watermeloen naast om op te eten.''


Bron
Lees ook: Weer prestigieuze prijs voor 'winkelcentrum' Markthal

vrijdag 10 juli 2015

China evacueert meer dan 800.000 mensen wegens tyfoon

Op sommige plaatsen waren de golven tot tien meter hoog. © afp.


Wegens de komst van de krachtige tyfoon Chan-hom zijn in het oosten van China uit voorzorg zo'n 865.000 mensen geëvacueerd. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.


Ook zijn bijna 30.000 vissersboten terug naar de haven geroepen, nadat de kust overspoeld werd door golven van bijna tien meter hoog.

De tyfoon bevond zich zaterdagochtend (lokale tijd ) nog 235 kilometer ten zuidwesten van de Chinese provincie Zhejiang, ten zuiden van Shanghai. Verwacht wordt dat de tyfoon, die windsnelheden tot 210 kilometer per uur veroorzaakt, in de loop van de dag zal aankomen in die provincie.

Volgens de Chinese meteorologische dienst gaat het voor Zhejiang om de zwaarste tyfoon sinds 1949.

Chan-hom kostte eerder deze week op de Filipijnen al aan vijf mensen het leven. Gisteren vielen er door de tropische storm nog twintig gewonden in Japan en vier in Taiwan.

© afp.
© afp.


Tiener met twaalf lagen kleding onwel tijdens vlucht

© epa.


Een negentienjarige jongen uit Schotland is tijdens een vlucht van EasyJet onwel geworden omdat hij te veel kleding droeg. James McElvar had een overschot aan bagage bij zich waardoor hij was genoodzaakt extra lagen kleren te dragen. ,,Lopen was onmogelijk. Ik kon amper het vliegtuig in.''

De tiener weigerde te betalen voor de extra bagage en besloot de overtollige kleding aan te trekken. McElvar droeg zes T-shirts, vier truien, drie spijkerbroeken, twee joggingbroeken, twee jassen en twee petjes. Zodra de jongen het vliegtuig binnenstapte, wilde hij zich ontdoen van de extra lagen kleding. Er was een probleem: hij moest wachten tot het toestel in de lucht was.

Dit duurde voor de jongen te lang. Zijn lichaamstemperatuur steeg snel, waardoor de jongen begon te braken. Het cabinepersoneel verplaatste de jongen naar een lege rij stoelen. Waar hij vervolgens alle stoelen onder kotste.

Nachtmerrie
Het cabinepersoneel was wederom genoodzaakt McElvar te verplaatsen. Toen de jongen weer zat, viel hij flauw. Gelukkig voor hem was er een paramedicus aanwezig die McElvar voor de rest van de vlucht verzorgde.

,,Het was een nachtmerrie. Ik ben tijdens de vlucht twee keer flauwgevallen. Toen we waren geland in Glasglow stond een ambulance op mij te wachten'', vertelt McElvar aan Daily Mail. ,,Ik dacht dat er iets verkeerds was. Ik kon niet normaal ademen. Ik dacht dat ik een hartaanval kreeg.''
Bron

'Grieks parlement steunt hervormingsplannen'


© reuters.


Het Griekse parlement stemt vrijdag in met de bezuinigings- en hervormingsvoorstellen die premier Alexis Tsipras heeft voorgelegd aan de schuldeisers van Griekenland. Dat zei een woordvoerder van regeringspartij Syriza vrijdagochtend.

De Griekse regering diende donderdagavond haar voorstellen in bij eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. In ruil voor onder meer hogere belastingen en pensioenhervormingen zou Griekenland zo'n 53 miljard euro aan leningen vragen, verspreid over drie jaar.

Het Griekse parlement wordt vrijdag gevraagd in te stemmen met maatregelen die direct worden genomen, om de andere eurolanden te overtuigen van de Griekse wil om daadwerkelijk tot een akkoord te komen.

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis zei vrijdagochtend optimistisch te zijn over de kansen op ,,een goede deal''. ,,We zullen de voorstellen bespreken en ik verwacht dat het goed zal gaan'', zei hij voor een bijeenkomst met de ministers van Syriza.
Bron
Lees ook : Griekenland legt nieuw bezuinigingsvoorstel op tafel
Lees ook : Oppositie helpt Tsipras
Lees ook : Live: Grieks parlement bespreekt besparingsplan
Lees ook : Live: Laatste voorstel moet Griekenland redden
Lees ook : Tsipras 'uitroken' lijkt nu Europa's enige optie
Lees ook : Grieks eindspel is begonnen: wat zijn de breekpunten?
Lees ook : Teruglezen: Cruciaal eindspel begint voor Athene


Nepagenten belagen auto's in zuidoost-Frankrijk

Foto ter illustratie © ANP.


Nepagenten beroven automobilisten in het zuidoosten van Frankrijk. Het gaat om een goed georganiseerde bende die 's nachts op autosnelwegen op slachtoffers aast, melden Franse media.

Ze rijden in gewone auto's met een zwaailicht en dwingen hun slachtoffer op de vluchtstrook te stoppen. De nepagenten omsingelen dan de auto en schijnen met zaklantaarns in het gezicht van de inzittenden.

Vervolgens wordt beweerd dat er sprake is van een drugscontrole. De bagage maar ook portefeuilles worden doorzocht en van waardevolle spullen ontdaan. De 'agenten' maken zich vervolgens snel uit de voeten.

Boze opzet
Kapitein Alain Archaimbault van de gendarmerie in het departement Bouches-du-Rhône stelt dat het niet ingewikkeld is de boze opzet te doorzien. Echte agenten houden zulke controles in uniform en met echte politieauto's.

Ook wordt er niemand naar de vluchtstrook geleid voor een controle, maar altijd naar een afrit of parkeerplaats. Bij twijfel gewoon doorrijden, aldus Archaimbault.
Bron

donderdag 9 juli 2015

Google verbetert privacy na dreigen met dwangsom

© afp.


Google heeft zijn privacybeleid de afgelopen maanden verbeterd, onder dreiging van een dwangsom die het CBP aan het internetbedrijf had opgelegd. Dat heeft privacywaakhond CBP (College bescherming persoonsgegevens) donderdag gemeld.

Google heeft inmiddels een aantal van de gevraagde maatregelen getroffen, aldus het CBP. Zo heeft het internetbedrijf de informatie in zijn privacybeleid aangepast en maakt Google duidelijk dat videowebsite YouTube een dienst van Google is. Ook vraagt het bedrijf nieuwe gebruikers die een Google-account aanmaken inmiddels om toestemming voor het combineren van hun persoonsgegevens.

Advertenties
Google combineerde persoonsgegevens van internetgebruikers, onder meer voor het tonen van op gebruikers afgestemde advertenties. Dit gebeurde zonder dat Google internetgebruikers hierover vooraf voldoende informeerde en zonder dat het bedrijf toestemming vroeg. Het gaat om gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, bekeken video's en e-mails.

Google heeft nog niets hoeven te betalen van de dwangsom die had kunnen oplopen tot 15 miljoen euro. Wel hangt het bedrijf nog een dwangsom van maximaal 5 miljoen boven het hoofd, als niet uiterlijk eind december gebruikers van Google-diensten toestemming hebben kunnen geven voor het combineren van hun persoonsgegevens.
Bron

Kim Jong-un blijkt nóg bloeddorstiger dan zijn vader

Kim Jong-un, volgens het Noord-Koreaanse persbureau eind juni gefotografeerd. © reuters.


De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft sinds zijn aantreden 3,5 jaar geleden zo'n zeventig functionarissen laten executeren. Dat zei de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Yun Byung-se, aldus het persbureau Yonhap donderdag.

Volgens de bewindsman liet Kim daarmee ongeveer zeven keer zoveel mensen uit de weg ruimen als zijn vader Kim Jong-il in de eerste drie jaar van zijn bewind. ,,Het is extreem ongewoon'', zei minister Yun Byung-se er nog bij.

Volgens de Zuid-Koreaanse geheime dienst zou Kim overigens nog bloeddorstiger zijn. Die houdt het op negentig terechtgestelden.

Oom
Kim deinst er ook niet voor terug familieleden uit de weg te ruimen. Zo werd zijn oom Yang Song-thaek in een showproces ter dood veroordeeld wegens verraad.

Het schrikbewind van hun leider jaagt Noord-Koreanen die in het buitenland (mogen) werken de stuipen op het lijf, aldus minister Yun. Volgens hem zijn er steeds meer die hun heil zoeken in Zuid-Korea en daar asiel vragen.
Bron

Duizendpoot zo groot als bezem gespot in Texas

© Twitter/Texas Parks and Wildlife Department.

Is dit een wansmakelijke grap? Neen, u ziet het echt goed. Het gaat wel degelijk om een echte duizendpoot die net zo groot blijkt te zijn als een bezem.

Het beest werd eerder deze maand gespot in het Garner State Park in de Amerikaanse staat Texas. Rangers plaatsten een foto van het megagrote exemplaar op Twitter. Internet reageert met ongeloof.

,,Zeg me alstublieft dat dit een speelgoedbezem is", aldus een Twitteraar. ,,Nee, het gaat om een gewone bezem", antwoordde een ranger droogweg op de microblogsite.

Het gigantische beest groeit in de vrije natuur uit tot een lengte van wel 20 centimeter en zelfs nog langer in gevangenschap. Het dier jaagt op hagedissen, kleine knaagdieren, slangen en kikkers. Het grijpt prooien vast met zijn poten. Eens gevangen krijgt de arme prooi gif ingespoten.

De beet van deze duizendpoot veroorzaakt bij mensen een scherpe pijn die kan leiden tot een minieme zwelling. In zeldzame gevallen kan de beet ook duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en nierfalen teweegbrengen.

Dus beter even opletten indien u nog een trip plant naar Arkansas, Arizona, Kansas, New Mexico, Missouri, Oklahoma en Louisiana want daar komt deze griezelige kruiper namelijk voor.
Bron

België haalt bedreigde christenen uit Syrië

Assyrische christenen worden opgevangen in de St. Joseph kerk in Arbil in Noord-Irak, nadat zij zijn verdreven door leden van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Afbeelding ter illustratie. © anp.


Met een speciale operatie hebben Belgen 244 Syrische christenen naar België gehaald. Het gaat om bedreigde christenen uit de stad Aleppo.
De humanitaire actie duurde twee maanden en werd onlangs afgerond. Zij kreeg de steun van de regering, zo is woensdag bekendgemaakt.

Het initiatief kwam van een comité bezorgde burgers. De regering spreekt over een hachelijke operatie.

Tot de Syrische burgeroorlog was Aleppo een van de belangrijkste christelijke steden in de Arabische wereld met ongeveer 160.000 christenen, nu leven er naar schatting nog zo'n 50.000.

Radicaalislamitische rebellen hebben het op christenen gemunt. De geredde christelijken, vooral families, moesten eerst naar de grens met Libanon zien te komen. Daarna werden zij op de Belgische ambassade in Beiroet opgevangen.
Bron

Moskou waarschuwt voor 'dodelijke selfies'

Foto ter illustratie: Amerikaanse staatssecretaris John Kerry neemt eens selfie met een babyolifant © AFP.


Het nemen van 'selfies' kan levensgevaarlijk zijn. Daarvoor waarschuwt het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken, dat volgens de Moscow Times een campagne is begonnen om burgers te wijzen op de gevaren bij het maken van dergelijke foto's..

Russen worden opgeroepen goed om zich heen te kijken voordat ze zichzelf op de foto zetten. ,,Het is het niet waard je gezondheid of leven op het spel te zetten voor miljoenen likes op sociale media'', wordt benadrukt in een folder. De politie gaat de flyer uitdelen op scholen en evenementen.

In de folder wordt gewezen op de gevaarlijkste plekken om foto's te maken. ,,Een selfie nemen onder het rijden, kan de rit korter maken'', luidt een waarschuwing. Ook aan het nemen van selfies met vuurwapens en dieren zouden risico's kleven.

Veel van de waarschuwingen komen niet uit de lucht vallen. Zo schoot een 21-jarige vrouw zichzelf in mei in het hoofd, terwijl ze poseerde met een vuurwapen. Ook zijn mensen ernstig toegetakeld terwijl ze een selfie wilden nemen met gevaarlijke dieren.
Bron

'45 IS-strijders gestorven na eten van vergiftigde maaltijd'

© Twitter -Archieffoto.


Minstens 45 militanten van IS zijn omgekomen nadat ze in de Iraakse stad Mosoel 'vergiftigd' voedsel hadden gegeten tijdens de Ramadan na zonsondergang. Zo'n 145 strijders aten samen de zogenaamde 'iftar'-maaltijd maar slechts 100 onder hen brachten het er levend vanaf. Dat beweren Iraakse media.

Het is vooralsnog onduidelijk of de moslimextremisten opzettelijk werden vergiftigd of dat het gaat om een voedselvergiftiging, zo stelt een woordvoerder van de Koerdische Democratische partij.

Ook in november vorig jaar zou een dozijn strijders in gelijkaardige omstandigheden om het leven zijn gekomen. Toen hadden rebellen van het Vrije Syrische Leger een kamp van IS geïnfiltreerd, zich voorgedaan als koks en de maaltijd vergiftigd. Maar dat nieuws werd nooit bevestigd.
Bron

dinsdag 7 juli 2015

Waaghals verslonden na sprong in meer vol alligators

De 28-jarige Tommie Woodward uit de Amerikaanse staat Texas is afgelopen vrijdag overleden na een aanval door een alligator bij een nachtelijke zwempartij. Ondanks de waarschuwingsborden sprong hij bewust het water in, want hij schreeuwde voor zijn dood 'fuck the alligators'..

Tommie trok zich niets aan van de smeekbedes van zijn vrienden. ,,Hij zei 'fuck the alligators' en sprong het meer in'', verklaarde de lokale politie aan het televisiestation KFDM 6. Volgens de politie riep de man meteen om hulp toen hij in het water kwam. Daarna werd hij in stukken uit elkaar gescheurd.

Drijven
Michelle Wright, werkneemster in het restaurant bij het meertje, heeft de verschrikkelijke scène moeten aanschouwen. ,,Ik weet niet hoe lang het duurde, maar ik zag al snel zijn lichaam drijven met zijn gezicht naar beneden. Toen werd hij opnieuw naar beneden gesleurd. Ik bleef zijn naam maar roepen, maar hij was al dood.'' Twee uur later is het lichaam door de politie gevonden.

Volgens de politie uit de regio beschermde de alligator zijn leefgebied. Bovendien is het broedseizoen voor de reptielen, waardoor het beschermen van territorium nog fanatieker wordt gedaan. Sinds 1836 is er niemand meer door een alligator gedood in de Amerikaanse staat Texas.


Links Tommie Woodward, rechts een alligator uit het meer die waarschijnlijk Tommie heeft gedood© Facebook/KFDM.


Bron

Man vliegt met ballonnen aan tuinstoel over Canadese stad

Een tuinstoel en iets meer dan honderd met helium gevulde ballonnen: meer heb je niet nodig voor een potentieel dodelijke reclamestunt. En laat dat nu precies zijn wat de Canadees Daniel Boria in gedachten had. Zondag was de man al snel hét gespreksonderwerp van de avond toen hij de Pixar-film 'Up' achterna ging en met de aparte constructie over de stad Calgary raasde. De politie vond dat echter niet zo grappig.

De 'tuinstoelpiloot', die naar eigen zeggen een skydiver is, wilde met de stunt zijn bedrijf van schoonmaakproducten promoten. Het was de bedoeling om in de Calgary Stampede, een jaarlijkse rodeo, te landen maar daar stak de wind een stokje voor. De man werd enkele kilometers in de andere richting gedreven en zag zich genoodzaakt met zijn parachute in een grasveld te landen.

,,Het was het leukste dat ik ooit gedaan heb", aldus de 26-jarige Boria, die door de politie werd aangeklaagd en de voorbije nacht in de cel doorbracht. De ballonnen en stoel zouden zondagavond pas later zijn teruggevonden. ,,Een groene plastic tuinstoel die we in een plaatselijke Walmart voor 10 dollar kochten", vertelt Connor Shauf, een vriend van de Boria, volgens nieuwssite CBC. De in totaal 110 ballonnen waren allemaal zo'n 2 meter.

Hoewel de stunt niet volledig volgens plan verliep, leverde het de man wel de gevraagde publiciteit op. Zo zagen veel mensen de tros ballonnen voorbij vliegen en deelden foto's en filmpjes via sociale media, waarna het ook door verschillende (inter)nationale media werd opgepikt.Bron

Ongenadig spervuur op 'hoofdstad' van het kalifaat

Een straaljager stijgt op van het vliegdekschip USS Theodor Roosevelt. © epa.


De 'hoofdstad' van het kalifaat van Islamitische Staat ligt zwaar onder vuur. De internationale coalitie voert heftige luchtaanvallen uit op Raqqah om de infrastructuur en de bevoorrading van IS grote schade toe te brengen. Koerdische strijders zijn de Syrische stad tot op 40 kilometer genaderd.

Bevelhebbers van de internationale coalitie spreken van de 'zwaarste aanvallen tot nu toe'. Zaterdag en zondag voerden gevechtsvliegtuigen, waaronder de gevreesde Hornets van het vliegdekschip USS Theodor Roosevelt, ten minste 32 aanvallen uit op posities van Islamitische Staat in en buiten Raqqah.

Volgens berichten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat in het land overal oren en ogen heeft, zou de hoofdstad van het vorig jaar uitgeroepen kalifaat het zwaar te verduren hebben gehad. De aanvallen waren vooral gericht op communicatie-installaties en aanvoerwegen.

Grote operatie
,,We willen de slagkracht van IS in Syrië en ook Irak, de bewegingsvrijheid van de extremisten flinke klappen toebrengen,'' aldus luitenant-kolonel Thomas Gilleran, woordvoerder van de door de VS geleide coalitie. ,,Dit was een van onze grootste operaties tot nu toe.''

Bij de aanvallen zouden ten minste 23 mensen om het leven zijn gekomen, onder wie zes burgers en een kind, meldt het observatorium. Alle andere slachtoffers waren IS-strijders. Vele tientallen mensen zouden gewond zijn geraakt.

IS-video's
Na de eerste aanvalsgolf, zaterdag, gaf IS in Raqqah een videofilm vrij waarop was te zien dat kinderen werden behandeld aan hun verwondingen.

Windvlaag grijpt springkussen: 2 kindjes dood

Archiefbeeld ter illustratie © Image Select.


Twee kinderen in Estland zijn om het leven gekomen toen een harde windvlaag het springkussen waarop ze sprongen, meesleurde.

De kinderen sprongen bij een verjaardagsfeestje op het kasteelvormige luchtkussen, toen de wind het uit de tuin over de straat op een veld smeet. Een achtjarige jongen en een zesjarig meisje overleefden het drama niet. Drie andere kinderen raakten zwaargewond.
Bron

maandag 6 juli 2015

Australische zakenman betaalt pensioen huilende Griek

Photo published for Man vows to fly to Greece and pay pension of man seen weeping at bank

Man vows to fly to Greece and pay pension of man seen weeping at bank
Een Australische man is vastbesloten de 77-jarige Giorgos Chatzifotiadis, die vorige week het schrijnende gezicht werd van de Griekse crisis, op te sporen. De gepensioneerde werd huilend tegen de gevel van een Griekse bank gefotografeerd nadat hij voor de vierde keer op rij geen geld kon opnemen bij de bank.

Het was een beeld dat niemand onberoerd liet, maar zakenman James Koufos ontdekte algauw dat het om een oude schoolvriend van zijn overleden vader ging. Hij wil nu graag voor het pensioen van de man betalen, want 'dat zou mijn vader gewild hebben'.

Het was Koufos' moeder, die nog in Griekenland woont, die hem op de link met hun familie wees nadat ze de iconische foto had gezien. 'Ze was erg emotioneel aan de telefoon en zei: 'dat was een heel goede vriend van je vader, ze zijn samen naar school geweest', aldus Koufos tegen de Australische nieuwssite news.com.au.

Erfenis
'Ik heb een relatief welvarend leven hier in Sydney - en om iemand te zien die heel zijn leven hard gewerkt heeft en niet eens een pensioen kan krijgen om zijn vrouw en familie eten te geven, dat is niet correct', zegt de zakenman die een bedrijf in de Australische hoofdstad runt.

Koufos deed via Facebook een publieke oproep om contact met de man te krijgen, zodat hij voor diens pensioen kan betalen: 'Deze man is een oude schoolvriend van mijn overleden vader! Gap Finance en ik zullen het pensioen van deze man betalen gedurende 12 maanden en langer! Zo lang als nodig! 170 euro per week? Wij geven hem 250 euro!'

Contact
Koufos wil zijn vaders erfenis gebuiken om Chatzifotiadis te helpen. Sinds hij het bericht maandagochtend op Facebook plaatste heeft hij ook al zo'n vier tot vijfduizend euro ontvangen van andere mensen die willen helpen. 'Ik heb er heel wat aandacht om gekregen, maar het draait niet om mij', aldus Koufos. 'We zijn allemaal mensen en wanneer iets ons raakt, reageren we soms zonder na te denken - en dat is wat er gebeurde toen ik dit zag. Ik wist dat ik moest helpen.'

Volgens de Daily Mail zou Koufos intussen over het adres van de man beschikken, maar contact leggen loopt iets moeilijker. Hij is dan ook van plan om een dezer dagen naar Athene te reizen om de man persoonlijk op te zoeken.
Bron

'Europa kan Grexit makkelijk aan'


Hans Jörg Schelling. © reuters.


Europa zal economisch weinig last ondervinden als Griekenland de eurozone verlaat. De gevolgen voor Griekenland zelf zouden daarentegen aanzienlijk erger zijn. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Financiën, Hans Jörg Schelling, zaterdag gezegd.

,,Voor Europa zou het makkelijk economisch te managen zijn. Voor Griekenland zou het echt aanzienlijk dramatischer zijn', aldus de bewindsman in een interview met de Oostenrijkse online krant Die Presse.

Volgens Schelling zou Griekenland in het geval van een Grexit humanitaire hulp nodig hebben. Maar volgens de Oostenrijkse minister is het ook weer niet zo dat Griekenland bij een vertrek uit de eurozone wordt overspoeld door een golf van armoede.

,,Er is hier een propaganda-oorlog over gaande. Het is overdreven om te denken dat alle Grieken op straat worden gezet of geen toegang tot medische zorg zullen hebben'', zei hij.

Onderhandelen
Schelling denkt dat Griekenland hoe dan ook met de kredietverleners (eurolanden en IMF) moet onderhandelen over een nieuw hulpprogramma met nieuwe voorwaarden, ongeacht de uitslag van het referendum dat zondag in het land wordt gehouden over hervormingen en bezuinigingen in ruil voor extra steun.

,,Een nieuw hulpprogramma moet worden gestart. Het oude is dood en kan niet meer worden verlengd'', aldus de minister.
Bron
Lees ook: Online inzamelingsactie gaat Griekenland niet redden
Lees ook: Griekse minister van Financiën Varoufakis stapt op
Lees ook: Weer top over Griekenland voor 'eindbesluit'
Lees ook: Europa niet onder de indruk van charmeoffensief Tsipras

Problemen Eurotunnel na bestorming migranten

© reuters.


Het treinverkeer in de Eurotunnel tussen Frankrijk en Engeland is een tijd lang stil komen te liggen, nadat zo'n 150 migranten in de nacht van vrijdag op zaterdag de terminal in het Franse Calais hebben bestormd. De beveiliging bij de tunnel is inmiddels aangeschermd, aldus de tunnelbeheerder.

De tunnelbeheerder wil dat de autoriteiten ,,onmiddellijk actie'' ondernemen om een eind te maken aan het migrantenprobleem. Daarover berichtte de BBC zaterdag.

Door de bestorming liepen treinen vertragingen op en kon een aantal treinen helemaal niet rijden. Bij het Britse Kent ontstond daardoor een file van vrachtwagens. Het passagiersvervoer is zaterdagochtend weer op gang gekomen, maar er zijn nog problemen met vrachtverkeer, aldus een woordvoerder.

Beheerder Eurotunnel wil dat de autoriteiten de tunnel beschermen. Het bedrijf vindt dat er nu te weinig wordt gedaan aan het migrantenprobleem.
Bron

Arts verwijdert verkeerde oog bij Mexicaans kindje

© anp.


Een Mexicaanse arts heeft bij een kind van een jaar het verkeerde oog verwijderd tijdens een operatie. Volgens Mexicaanse gezondheidsautoriteiten volgde de arts niet het protocol tijdens de operatie in een ziekenhuis de stad Ciudad Obregón in de staat Sonora.

Hij had het linker oog van het jongetje moeten verwijderen vanwege een tumor, meldt de krant Daily Mail, die ook een foto van het jongetje heeft gepubliceerd. In plaats van het linker oog haalde hij echter het rechteroog van het kind weg, waardoor het kind nu blind is.

De kanker in het oog is in een gevorderd stadium en het jongetje verkeert mede door de fout in kritieke toestand. Zijn ouders hebben aangifte gedaan tegen de arts die tijdelijk op non-actief is gezet.
Bron