Translate

vrijdag 3 juli 2015

Vrouw dood na besmetting hersenetende parasiet

Foto toont niet de bewuste amoebe. © Flickr.com/Picturepest.


Een vrouw uit Bishop, een plaats in de Amerikaanse staat Californië, werd vorige maand met hoofdpijn en misselijk wakker. De 21-jarige vertrouwde het niet en ging naar het ziekenhuis. Nog geen maand later overleed ze. Onderzoek wijst uit dat een hersenetende parasiet haar brein binnen was gekropen.

De vrouw raakte volgens gezondheidsautoriteiten besmet met de hersenetende amoebe Naegleria fowleri, na een duik in zoet water op privéterrein van vrienden. Volgens lokale autoriteiten lopen mensen in de omgeving geen gevaar.

De parasiet komt met water de neus binnen en baant zich daarna een weg naar het zenuwstelsel. Vrijwel niemand overleeft een besmetting. De amoebe is niet overdraagbaar en komt niet voor in goed gechloreerde zwembaden.

Ontsteking
In eerste instantie werd de vrouw gediagnostiseerd met een hersenvliesontsteking. Toen haar toestand verslechterde, werd ze overgebracht naar een ander ziekenhuis. Daar overleed ze uiteindelijk aan een hartstilstand.

In de laatste 53 jaar waren in de VS 133 gevallen van besmetting met de parasiet, schrijft LA Times. In slechts drie van de gevallen overleefde de patiënt de besmetting. Amoeben gedijen bij warm weer en lage waterstand.

Drinkwater
Vier jaar geleden werd de parasiet ontdekt in drinkwater in de staat Louisiana. Drinken kon geen kwaad, maar het spoelen van de neus - bijvoorbeeld bij verkoudheid - werd met klem afgeraden.
Bron

Liberia onderzoekt link nieuwe ebolagevallen en hondenvlees

Er wordt gedesinfecteerd rond het huis waar deze week een jongen aan ebola overleed © ap.


Liberia onderzoekt of hondenvlees de oorzaak kan zijn van een nieuwe ebola-uitbraak in het land. Donderdag werd bekend dat er in het Afrikaanse land een derde ebola-geval is opgedoken in een dorpje Nedowein zo'n 50 kilometer van de hoofdstad Monrovia.

Liberia was bijna twee maanden vrij van ebola, maar dinsdag stak de ziekte toch weer de kop op. Een 17-jarige jongen overleed zondag al aan de ziekte. Alle drie de dorpelingen die positief op het virus waren getest, zeiden dat ze samen hondenvlees hadden gegeten. Het eten van honden is gebruikelijk in het West-Afrikaanse land.

De autoriteiten houden er rekening mee dat het virus zich via honden kan verspreiden hoewel dat nooit is aangetoond. Eerdere besmettingen door zieke apen zijn wel bekend. In het gebied worden nu honderden honden en katten onderzocht op het dodelijke virus.

Liberia hoorde met de Afrikaanse buurlanden Sierra Leone en Guinee tot de landen die het zwaarst door de epidemie waren getroffen. Het ebolavirus dook eind 2013 op in de drie landen. Volgens cijfers van de wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn officieel 11.207 mensen overleden. 43% van de doden kwam uit Liberia.
BronLees ook: Mogelijk toch weer ebola-uitbraak in Congo

Mediterende man in vliegtuig aangezien voor terrorist

Archiefbeeld ter illustratie © anp.


Een Portugese acteur die een gebed opdreunde terwijl hij mediteerde op een oude Tibetaanse tekst, is aan boord van een vliegtuig aangezien voor terrorist. Andere passagiers sloegen alarm, waarop agenten de man in Parijs uit het vliegtuig plukten.

Het incident gebeurde terwijl het vliegtuig stond te wachten om te mogen starten. ,,De politie zei dat ik aangeduid was als een terrorist omdat ik de Koran hardop reciteerde, dat ik een tekst las waarin de woorden 'dood' en 'bom' voorkwamen'', zei de acteur donderdag tegen de Portugese zender SIC.

De man las de tekst met Tibetaanse karakters op zijn tablet, waarbij een timer aangaf hoe lang hij al mediteerde. Mogelijk is daardoor het verband gelegd met een bom, zei hij.

Hij is na zes uur verhoor vrijgelaten, nadat de politie op Wikipedia had gezien dat hij acteur is en bovendien het boeddhisme aanhangt.
Bron

Rechter herkent in verdachte oude schoolvriend

Een onverwachte reünie op een ongebruikelijke plaats: de rechtbank. Een vrouwelijke rechter in de Verenigde Staten bleek de man in het beklaagdenbankje te kennen van de middelbare school. De verdachte begon daarop onbedaarlijk te huilen.

Rechter Mindy Glazer behandelde in Miami een zaak waarin een man, Arthur Booth, terecht stond voor een reeks inbraken. Op een gegeven moment realiseerde Glazer zich echter dat ze hem kende van de middelbare school.

,,Waren wij vroeger geen vrienden op school?", vroeg ze. ,,Oh, my goodness! Oh, my goodness!", riep de beklaagde, waarna hij in huilen uitbarstte.

Lieve jongen
,,Ik vroeg me altijd al af wat er van jou gekomen was, vroeger was je zo'n lieve jongen", reageerde Glazer. ,,Het spijt me om je hier zo te zien."

Vroeger was de man een atleet maar door de drugs raakte hij aan lager wal. De rechter wenste haar vroegere schoolkameraad het allerbeste en hoopte dat hij zijn leven opnieuw een positieve wending zou kunnen geven. De borg werd op 44.000 dollar (40.000 euro) gezet. Booth zit voorlopig nog achter de tralies.Bron

Schokkend: wat gebeurt er als een luipaard een gids aanvalt?


Het luipaard greep de arm van de gids. © Barcroft.


Luipaard versus gids in terreinwagen lijkt een ongelijke strijd, en deze video toont hoe die afloopt: niet al te goed voor het luipaard.

Curtis Plumb is gids in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Tijdens een rondrit met toeristen in terreinwagens viel een luipaard de gids ineens aan. Het dier zette zijn tanden in de arm van Plumb, die uit het raam van zijn wagen stak. Plumb zag geen andere manier om het dier kwijt te raken, dan snel achteruit te rijden. Zijn arm was weer vrij, maar de gids vond het nodig om met zijn auto over het roofdier heen te rijden. Het zwaargewonde luipaard kreeg daarna een spuitje. Plumb moest aan zijn arm geopereerd worden.

Toerist Grant Ford en zijn dertienjarige zoon wisten het incident op camera vast te leggen.

Vorige maand beet een leeuw een 22-jarige Amerikaanse toeriste dood in een roofdierenpark in Zuid-Afrika.Bron

Commotie over crowdfunding huwelijk zus Charleston-schutter

Op sociale media is commotie ontstaan over een opmerkelijke crowdfundingactie van de zus van Dylann Roof. De 21-jarige Roof schoot onlangs negen zwarte mensen dood in het Amerikaanse Charleston. Nu lijkt het erop dat zijn zus heeft geprobeerd de gulheid van wildvreemden aan te spreken en online geld in te zamelen voor haar huwelijk.

Roofs huwelijk werd vier dagen voor de grote dag afgeblazen nadat Dylann een bloedbad aanrichtte in de Emanuel African Methodist Episcopal kerk. De trouwerij van Amber en haar verloofde Michael Tyo werd afgeblazen om 'hun familie te beschermen en te treuren om de verloren levens.'

Het doel van de inzamelingsactie was om vijfduizend euro op te halen, opdat het stel alsnog zou kunnen trouwen en op huwelijksreis kan gaan. Tien procent van de opbrengst zou worden gedoneerd aan de Emanuel African Methodist Episcopal kerk.

De actie leverde geschokte reacties op. Maar het is nog onduidelijk of Amber Roof daadwerkelijk de initiatiefnemer is van de GoFundme-pagina, die inmiddels overigens offline is gegaan. Amerikaanse media hebben dit nog niet bij haar kunnen verifieren.
Bron

Wetenschappelijke doorbraak gentherapie bij taaislijmziekte


© getty.


Britse onderzoekers hebben met hun studie naar gentherapie bij taaislijmziekte een wetenschappelijke doorbraak behaald. Voor het eerst levert de theorie, het vervangen van het zieke gen, resultaat op in de praktijk. Gerard Koppelman, professor kinderlongziekten in het CF centrum van het UMC Groningen, is enthousiast over de bijzondere bevindingen.

De theorie hoe taaislijmziekte (ook cystic fibrosis of CF genoemd) te behandelen ligt volgens professor Koppelman voor de hand: ,,Taaislijmziekte wordt veroorzaakt door één afwijkend gen, dus moet je proberen dat te repareren.'' Maar gentherapie heeft zich bij de longziekte nog niet eerder in de praktijk bewezen. ,,Dit is voor het eerst dat er überhaupt een effect van gentherapie wordt gezien'', zegt Koppelman.

De studie levert volgens hem absoluut bewijs dat dit type behandeling patiënten zou kunnen gaan helpen. En dat is hard nodig. Want hoewel er heel veel goeds gebeurt op het gebied van behandelingen voor taaislijmziekte, waardoor de ziekte steeds beter behandeld kan worden, is het nog altijd een heel ernstige aandoening, aldus de professor.

Onderzoeksresultaten
De Britse onderzoekers verdeelden 136 patiënten in twee groepen. De ene helft kreeg een jaar lang maandelijks gentherapie, de andere een placebobehandeling (behandeling zonder werkzame stoffen).

Buitenlandse Zaken: mogelijk meer aanslagen in Tunesië


Touroperators halen toeristen massaal terug

Mensen leggen bloemen neer op het plek van de aanslag vorige week © anp.


Nederlandse touroperators gaan hun reizigers donderdag terughalen uit Tunesië, nadat het reisadvies voor het land is aangescherpt. Dat meldt een woordvoerster van reisorganisatie Thomas Cook. Mogelijk volgen er nieuwe aanslagen, waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie heeft woensdagavond laat het reisadvies voor Tunesië aangepast. Alle niet-essentiële reizen naar het land worden ontraden. Er bestaat een risico op nieuwe terreuraanslagen, die gericht kunnen zijn tegen westerlingen en toeristen. Ook bestaat er gevaar voor ontvoeringen.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen specifieke aanleiding is geweest om het reisadvies aan te scherpen. ,,We hebben alle beschikbare bronnen geraadpleegd en overlegd met ambassades van andere EU-lidstaten. Op basis daarvan hebben we vastgesteld dat groepen toeristen op toeristische locaties de meeste risico's lopen. Daar zijn ook de twee aanslagen op gepleegd."

In Tunesië en op het eiland Djerba zitten nog 275 Nederlanders via vier reisorganisaties, Corendon, Sunweb, Thomas Cook (Neckermann) en TUI (Arke). Zij worden opgehaald met een vliegtuig van het Duitse Condor en zullen aan het begin van de avond aankomen in Amsterdam, aldus de woordvoerster van Thomas Cook.

Aanslag
Tunesië heeft tot nu toe twaalf mensen aangehouden in verband met de aanslag in Sousse. De autoriteiten zijn verder op zoek naar nog twee verdachten die samen met de student die de aanslag pleegde, hebben getraind in jihadistenkampen in buurland Libië.

Volgens Tunesië is een groep verantwoordelijk voor de aanslag in Sousse en die op het Bardomuseum in Tunis in maart. ,,Deze groep is getraind in Libië en had een gezamenlijk doel'', aldus de minister voor Parlementaire Relaties, Lazhar Akremi.

In Sousse schoot een student 38 mensen dood, onder wie dertig Britten. In Tunis zaaiden twee schutters dood en verderf in het Bardomuseum waardoor 21 mensen omkwamen. De terroristen vonden ook de dood.
Bron
Lees ook: President kondigt noodtoestand af in Tunesië
Lees ook: Premier Tunesië: politie kwam te langzaam in actie

dinsdag 30 juni 2015

NSA mag gesprekken tijdelijk weer afluisteren

Het hoofdkwartier van de NSA in het Amerikaanse Maryland. © epa.


De Amerikaanse inlichtingendienst NSA mag tijdelijk weer telefoongesprekken afluisteren. Het programma, onthuld door klokkenluider Edward Snowden, lag sinds 1 juni stil. Toen verliep de wet die het afluisteren mogelijk maakte.

Een speciale spionagerechtbank heeft nu besloten dat de dienst zes maanden lang weer gegevens mag verzamelen. Dat meldt The New York Times.

De Verenigde Staten namen een paar weken geleden een nieuwe wet aan. De NSA mag niet meer willekeurig mensen afluisteren en telefoongegevens aftappen en bewaren. De informatie ligt opgeslagen bij telefoonmaatschappijen en de NSA mag alleen kijken na toestemming van de rechter. Het kost echter tijd om dat systeem op te bouwen. Daarom mag de NSA zes maanden lang op de oude voet doorgaan, aldus de Foreign Intelligence Surveillance Court in Washington.
Bron

Onbedoelde regenboog tijdens Turkse homo-optocht

© Imgur.


De Gay Pride Parade werd zaterdag in de Turkse stad Istanbul door de politie onderbroken. De pepperspray kwam er aan te pas, agenten vuurden rubberen kogels op de manifestanten af en zetten ook waterkanonnen in. Met dat laatste maakten de agenten ongewild een regenboog, het symbool van de homobeweging.

Een foto van de regenboog werd op Imgur al twee miljoen keer bekeken.

De voorbije dertien jaar verliep de Gay Pride in Istanbul zonder al te grote incidenten. Volgens de organisatoren had de stad de optocht vorige zondag niet toegelaten wegens de ramadan.
Bron

Grieken vragen om nieuw steunpakket


’Kans klein dat eurolanden instemmen met plannen’

De Griekse premier Alexis Tsipras © AP.


De Griekse regering wil een nieuw tweejarig steunpakket dat loopt via het Europese noodfonds ESM om de financiële behoeften van het land volledig af te dekken, in combinatie met een sanering van de Griekse schuldenlast. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft dit in een brief gevraagd aan de eurolanden. De brief circuleert op het internet.

Volgens Athene blijft Griekenland aan de onderhandelingstafel en zal tot het laatste moment worden gezocht naar een oplossing van de schuldencrisis, met als uiteindelijke doel in de eurozone te blijven.

Tsipras heeft eerder altijd gezegd geen nieuw steunpakket te willen.
Athene heeft ook gevraagd om een verlenging van het lopende steunprogramma, voor een korte periode ,,om een technisch bankroet'' te voorkomen. Dit reddingsplan verloopt zonder verlenging om middernacht. Bovendien hebben de geldschieters altijd gezegd niet te willen praten over een derde of nieuw pakket maatregelen in ruil voor steun als het lopende programma niet is afgerond.

De Grieken vragen voor in totaal 29,1 miljard euro aan steun voor de komende twee jaar.

In de brief wordt met geen woord gerept over het aangekondigde referendum over het reddingsplan voor het land. De Griekse regering riep het volk op nee te stemmen. De aankondiging mét het negatieve stemadvies schoot de geldschieters in het verkeerde keelgat.

Foto verkeersovertreders online te zien na flitsboete


Foto ter illustratie © ANP.


Overtreders kunnen vanaf dinsdag alle gegevens over hun verkeersboete online inzien en de boete meteen betalen via internet. Wie dat wil kan zichzelf bekijken op de flitsfoto. Dat meldt de NOS.

Volgens het Openbaar Ministerie is de digitale balie een grote vooruitgang voor de burger. Wel moet met DigiD worden ingelogd en moeten het beschikkingsnummer en de tijd van de overtreding worden ingevoerd. Het beschikkingsnummer staat in de brief per post wordt opgestuurd.
Bron

maandag 29 juni 2015

Routineuze bungeejump eindigt in noodlottig ongeval

Foto ter illustratie © Thinkstock.


Een Franse vrouw van 28 jaar oud is overleden tijdens het maken van een bungeejump. Ze nam de sprong samen met een 32-jarige man, vermoedelijk haar vriend, maar er ging iets mis. De twee kwamen met volle vaart op de grond terecht.

De man is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, de vrouw was op slag dood. De sprong, een zogenaamde 'tandem dive' werd gemaakt vanaf een kraan in het Franse plaatsje Audincthun, dichtbij Lille.

Volgens een woordvoerder van de politie was de sprong een routineklus voor het bungeejumpbedrijf. Hij begrijpt dan ook niet waar het is misgegaan. ,,Het is 65 meter hoog, en het was de bedoeling dat het elastische touw de twee op tijd tegen zou houden. Maar in plaats daarvan was er totaal geen weerstand."

Hoewel de precieze oorzaak van het ongeluk nog niet bekend is, is het volgens de woordvoerder van de politie wel zeker dat het touw niet is gebroken. Waarschijnlijk is er met het koord gesaboteerd, of is er wat misgegaan tijdens de bevestiging.
Bron

Stel reist de wereld rond op geleende airmiles en punten

Het stel maakte veel foto's tijdens de reis. © Sharmistha Dey/ Quartz.


De afgelopen drieënhalf jaar bezochten de Indiase Sharmistha Dey (29) en haar man maar liefst 41 landen. Ze wisten daarbij flink te besparen door slim gebruik te maken van kortingen, airmiles en creditcardpunten.

Jarenlang waren verre reizen financieel gezien onmogelijk voor Sharmistha Dey. Haar eerste buitenlandse reis maakte ze op haar zesentwintigste, vlak nadat ze trouwde met chemisch ingenieur Sujoy Mitra. Ze wist een hoop geld te besparen door uitgebreide research naar allerlei kortingen.

De reis naar Egypte smaakte naar meer, want sinds dat moment heeft Dey er een sport van gemaakt om op een zo goedkoop mogelijke manier te reizen. Dey vertelt: ,,Bij terugkomst in India begonnen we de spaarprogramma's van hotels en de airmilesvoorwaarden te bestuderen. Dat was het moment dat ik me realiseerde dat een heleboel mensen hun punten en miles helemaal niet claimen."

Profielen
En dus vroeg de Indiase aan vrienden en collega's om hun instapkaarten en airmiles met haar te delen. Haar man deed hetzelfde. Dey: ,,Met hun toestemming maakten we profielen aan op hun naam om zo punten te verzamelen. Daarna boekten we tickets via die accounts. De voorwaarden van vliegmaatschappijen staan dat toe."

Hetzelfde deden ze met creditcardpunten en spaarprogramma's van hotels waar vrienden en familie toch niets mee deden. Zo vliegt het stel nu voor de verjaardag van Dey's man naar de Malediven, Vietnam, Indonesië en Cambodja.

Voorbereiding
De methode van Dey en Mitra vergt wel een hoop voorbereiding. Omdat aanbiedingen op basis van miles en punten vaak beperkt zijn, boekt het stel doorgaans zo'n acht tot twaalf maanden van tevoren. Door rekening te houden met feestdagen kost het maar weinig vakantiedagen. ,,We plannen ze in vakantieperiodes zoals Holi, Diwali of Dussehra. Op die manier hebben we een week vakantie en leveren we maar twee of drie vakantiedagen in", aldus Dey.

Momenteel zijn de ouders van Mitra op wereldreis, eveneens met behulp van airmiles en creditcardpunten. Dey en Mitra zijn blij dat dat op deze manier ook voor hen mogelijk is: ,,Ze komen uit een klein dorp in Uttar Pradesh. We zijn blij dat we hen een manier hebben laten zien om de wereld te ontdekken."
Bron

Vrouw koopt vlees dat zo vers is dat het nog beweegt

Een Chinese vrouw kreeg vorige week de schrik van haar leven toen ze de biefstuk die ze bij de slager kocht uit de verpakking haalde. Het vlees bewoog en leek daardoor nog te leven.

Jining Surabaya Cheng wilde nietsvermoedend de biefstuk snijden die ze een uur daarvoor had gekocht, maar ontdekte toen dat het vlees nog bewoog. Ze filmde de wonderlijke gebeurtenis en deelde het filmpje vervolgens online.

Insect
Cheng dacht dat er wellicht een insect in het vlees was beland, dat de beweging veroorzaakte. ,,Maar toen ik sneed vond ik geen enkel insect, terwijl het vlees bleef bewegen", vertelt ze aan de Chinese krant The People's Daily.

Een verslaggever legde de video voor aan een expert van de Jinan City Animal Health Authority, die met een logische verklaring kwam: ,,Een ding dat zeker is, is dat dit vlees zeer vers is en van een pas geleden geslachte koe. Het centrale zenuwstelsel is dan wel afgestorven, maar de zenuwuiteinden in de spieren kloppen nog steeds en zijn nog niet dood", adus de deskundige.

Vegetariër
Volgens de expert is het vlees zonder problemen te eten. Reageerders opFacebook zijn het daar lang niet allemaal over eens. ,,Ik word hierna direct vegetariër!", is een van de veelzeggende reacties. Een ander lijkt minder geschokt. Zijn reactie: ,,Dit noem ik nou vers! Laten we de kolen alvast opwarmen."

Vliegtuig op zonne-energie hervat recordpoging

De Solar Impulse 2 is maandagochtend vroeg opgestegen om in vijf dagen onafgebroken van Japan naar Hawaii de Grote Oceaan over te vliegen. Daarmee heeft het vliegtuig, dat volledig afhankelijk is van zonne-energie, zijn reis rond de wereld hervat...

De Solar Impulse 2 vertrok op 31 mei van de luchthaven van Nanjing in China voor zijn zevende etappe naar Hawaii. Piloot André Borschberg moest het toestel noodgedwongen eerder landen omdat volgens hem 'een wolkenmuur' boven de Grote Oceaan de overtocht belemmerde. Hij maakte daarom een tussenstop in de Japanse stad Nagoya. Slechte weersomstandigheden hielden het vliegtuig dat volledig van zonne-energie afhankelijk is vier weken aan de grond.

Records
Als het Borschberg lukt om Hawaii in een keer te bereiken verbreekt hij meerdere records, waaronder zijn eigen records 'langst afgelegde afstand voor een vliegtuig op zonne-energie' en 'langste solovlucht voor een piloot'.

Reis rond de wereld
Het zonnevliegtuig begon zijn reis rond de wereld (35.000 km) in maart vanaf Abu Dhabi. De reis zou ongeveer 25 vliegdagen beslaan, verdeeld over twaalf etappes.Piloot André Borschberg neemt afscheid van zijn partner voor hij aan de langste etappe van de tocht rond de wereld begint. Vijf dagen en vijf nachten duurt zijn vlucht van Japan naar Hawaii. Hij is van plan powernaps van maximaal 20 minuten te houden. © getty.


De Solar Impulse 2 heeft een spanwijdte van 63 meter. De 17.000 zonnecellen moeten het toestel van energie voorzien. Het gevaarte met het gewicht van een kleine personenauto haalt een maximumsnelheid van 100 km/uur. © gettBron
Lees ook: Record: langste solovlucht ooit met zonnevliegtuig
Lees ook: Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 geland op Hawaï