Translate

vrijdag 26 juni 2015

Jihadist pleegt aanslag op Franse gasfabriek

Een gasbedrijf in het Franse Saint-Quentin-Fallavier (dichtbij Lyon) is vrijdagochtend het doelwit geworden van een terreuraanslag. Daarbij is een man onthoofd. Bij de aanslag, waarbij ook een explosie plaatsvond, zijn meerdere mensen gewond geraakt. Volg ook onsliveblog voor het laatste nieuws.

Volgens ooggetuigen vond de aanslag even voor 10.00 uur plaats bij het bedrijf Air Products. Volgens de eerste berichten waren twee mannen betrokken bij de aanslag, maar nu lijkt het erop dat er slechts één hoofdverdachte is. Het is nog onduidelijk of er meerdere mensen betrokken geweest zijn bij de voorbereiding van de aanslag. Volgens Franse diplomaten zou het onthoofde slachtoffer de werkgever zijn van de hoofdverdachte, meldt AP.

Eenmaal binnen heeft de hoofdverdachte, Yassine S., het onthoofde hoofd van het slachtoffer op een hek bij het bedrijf gespietst. Zijn lichaam is ergens anders gevonden, in het bijzijn van een vlag van IS.

Volgens ooggetuigen reed een gestolen auto het bedrijf binnen. De auto doorboorde enkele gasflessen, waarna er een explosie volgde. Daarbij zijn zeker twee mensen gewond geraakt.

De hoofdverdachte meldde tijdens de aanslag aan de medewerkers van het bedrijf dat hij bij IS hoort. De man is aangehouden. Ook een tweede verdachte zou zijn ondervraagd, maar hij bleek niets met de aanslag te maken te hebben.

Vernietigende reactie op EU-vluchtelingenakkoord

Migranten zitten in het Italiaanse Ventimiglia op de grond, terwijl een politieagent tegen hen praat. © anp.


Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft vrijdag vernietigend gereageerd op het akkoord dat de EU-leiders 's nachts bereikten over de opvang van vluchtelingen in Europa. De lidstaten besloten de komende twee jaar 40.000 mensen vrijwillig over de Europese Unie te spreiden, zonder een verplichte spreiding volgens een verdeelsleutel.

,,Wat een verantwoordelijk, rationeel debat had moeten zijn over wat de EU moet doen om te reageren op de crisis rond de Middellandse Zee, werd een race om te zien welk land het minste zou doen, in plaats van het meeste'', zei HRW-woordvoerder Judith Sunderland. ,,Het is ontmoedigend om EU-leiders te zien ruziën over hoeveel honderden of duizenden vluchtelingen ze willen opvangen, terwijl er wereldwijd 20 miljoen vluchtelingen zijn.''

Felle discussie
De leiders van de EU-lidstaten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag na een felle discussie besloten dat de landen van de Europese Unie de komende twee jaar 40.000 vluchtelingen vrijwillig over de EU gaan verspreiden. Het gaat om migranten uit Syrië en Eritrea die aankomen in Griekenland en Italië.

Het akkoord kon niet op steun van iedereen rekenen. Vooral Italië is boos dat de verplichte verdeling volgens een verdeelsleutel geen doorgang vond. De Italiaanse premier Matteo Renzi van Italië drong nadrukkelijk aan op bindende afspraken. ,,Als je het niet eens kunt worden over 40.000 personen, dan verdien je het niet Europa genoemd te worden. Wees solidair, of verspil onze tijd niet'', zou Renzi volgens een diplomaat hebben gezegd.
Bron

donderdag 25 juni 2015

'Stijging zeespiegel groter dan werd aangenomen'

Foto ter illustratie © anp.


De stijging van de zeespiegel in Noord-Europa kan aanzienlijk groter worden dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van onder meer de TU Delft.

Het meest waarschijnlijke scenario is volgens de onderzoekers een gemiddelde stijging van de zeespiegel aan het eind van deze eeuw met ongeveer 80 centimeter. Dat komt overeen met eerdere berekeningen van het IPCC, het klimaatpanel van de VN. Maar de kans dat de stijging veel groter wordt is volgens de TU-onderzoekers echter groot. ,,We schatten nu bijvoorbeeld dat er 5 procent kans is dat de stijging groter wordt dan 1,7 meter'', zegt onderzoeker Riccardo Riva.

De verhoging van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer leidt naar alle verwachtingen tot een opwarming van de aarde. Een van de gevolgen is een stijging van de zeespiegel.
Bron

Jonge vrouw en zoontje na vijf dagen uit jungle gered

© afp.


De 18-jarige Nelly Murillo Moreno en haar vijf maanden oude baby Yudier zijn na een vliegtuigongeluk in de afgelegen bergachtige jungle van het westen van Colombia na vijf dagen gevonden door reddingswerkers. Ze wisten te overleven op kokosnoten.

Murillo zat in een vliegtuigje dat zaterdag in de provincie Chocó, ongeveer 350 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Bogotá neerstortte. De piloot is daarbij om het leven gekomen, melden Colombiaanse media.

Murillo overleefde aan de oever van een beek met wat kokosnoten uit de lading van het vliegtuig. Nadat het wrak van het vliegtuig zondag vanuit de lucht was waargenomen begonnen reddingswerkers maandag naar Murillo te zoeken.

Wonder
,,Het is een wonder dat ze is gevonden. Het is een heel ruig gebied en het was een ernstig ongeval", aldus Hector Carrascal van de Colombiaanse luchtmacht tegenover AFP.

Woensdagmiddag werd de gewonde vrouw op circa 500 meter van het wrak in de jungle gevonden. Ze is samen met haar kindje per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in de provinciehoofdstad Quibdó.

Murillo had enkele verwondingen en brandplekken, terwijl de baby in goede gezondheid leek te verkeren. ,,De wilskracht van zijn moeder moet hem de kracht hebben gegeven te overleven", stelt Carrascal.
Bron

India belooft miljard dollar aan Nepal na aardbeving

© epa.


India heeft Nepal 1 miljard dollar toegezegd voor de wederopbouw na de verwoestende aardbeving. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Sushma Swaraj, donderdag bekendgemaakt. De 1 miljard staat los van de al bestaande financiële steun die Nepal was beloofd, aldus Swaraj.

India zegde het geld toe op een conferentie waarvoor Nepal tientallen landen en organisaties had uitgenodigd. Het getroffen land zegt 6,6 miljard dollar nodig te hebben om het land over een periode van vijf jaar weer op te bouwen . Door het natuurgeweld in april en mei kwamen meer dan 8700 mensen om het leven en werden meer dan een half miljoen huizen verwoest. De schade aan de economie loopt in de miljarden.
Bron

Britse politie waarschuwt voor loslopende nandoe

De nandoe kan niet vliegen en komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. © anp.


De Britse politie heeft donderdag gewaarschuwd dat er een grote agressieve en gevaarlijke vogel rondloopt in Engeland. Het is een nandoe die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De vogelsoort kan niet vliegen. De nandoe is 1,83 meter lang en ontsnapt uit een particuliere collectie in Carlton-in-Lindrick, een dorp in het graafschap Nottinghamshire.

,,Wij waarschuwen de mensen, in het bijzonder zij die in gezelschap van kleine kinderen zijn, op te passen en de vogel niet te benaderen. De nandoe vormt een ernstig gevaar door zijn grootte, agressieve karakter en onbekendheid met het terrein'', waarschuwde de politiechef van Nottinghamshire, Paul Peatfield.

De nandoe is dinsdag verdwenen en het is niet bekend in welke richting hij is gelopen. Zwemmen kan hij ook niet. Een vogelkenner die de BBC citeerde, vindt dat Peatfield overdrijft. Hij wijst erop dat de nandoe die gevaar vermoedt, in de regel heel hard wegrent.
Bron

dinsdag 23 juni 2015

Man opgepakt die heroïne in puppy's smokkelde


© Archieffoto ANP.


De Spaanse politie heeft zaterdag een Venezolaanse dierenarts gearresteerd die wordt verdacht van het smokkelen van vloeibare heroïne in puppy's.

Een woordvoerder van de politie liet weten dat Andrés López Elorza is opgepakt in het plaatsje Santa Comba. Hij zou deel hebben uitgemaakt van een groep die drugs van Colombia naar de Verenigde Staten smokkelde. De VS willen hem daarvoor berechten.

Colombiaanse autoriteiten ontdekten in 2005 in een dierenartspraktijk in de stad Medellín drie jonge hondjes, waarin buisjes met vloeibare heroïne waren geïmplanteerd. In totaal ging het om zo'n drie kilogram. López was werkzaam bij die kliniek. Hij werd in 2013 al eens opgepakt in Spanje, maar later weer vrijgelaten. Zaterdag arresteerde de politie hem opnieuw. De 33-jarige dierenarts woont sinds 2007 in Spanje.
Bron

Pakistan wil hitte met kunstmatige regen te lijf gaan

Een man probeert een plaatsgenoot, die onwel is geworden door de hitte, te helpen © ap.


De hittegolf in Pakistan eist honderden levens en de regering overweegt kunstmatige regen te maken om verlichting te brengen, met name boven het zwaar getroffen Karachi. Het blad Dawn berichtte dat er dinsdag in Karachi topoverleg is geweest over de mogelijkheid het te laten regenen.

Dat gebeurt bijvoorbeeld veel in China om de luchtvervuiling te verminderen. Daar worden chemicaliën op bepaalde wolken uitgestrooid die dan regenval bevorderen.

Het overleg in Karachi was tot dusverre teleurstellend. Het goede nieuws was dat Pakistan er ervaring mee heeft en dus in staat is regens te provoceren. Maar het slechte nieuws was echter dat het type wolk dat er voor nodig is, nergens boven de streek van Karachi te bekennen is. Maar zodra er een wolk opduikt waar de regenmakers iets mee kunnen, dan zal het regenen in Karachi, beloofden deelnemers aan het overleg.

In Karachi en omgeving zijn sinds zaterdag al minstens zevenhonderd mensen aan de hitte bezweken. Het is er tussen de 45 graden overdag en 33 graden 's nachts. De autoriteiten hebben de noodtoestand afgekondigd. Ziekenhuizen zijn afgeladen met mensen die door de hitte zijn bevangen.
Bron

Opnieuw dwingt rel om nootjes piloten tot landing


Een toestel van United Airlines © afp.


Nootjes hebben er opnieuw voor gezorgd dat piloten een passagiersvliegtuig vroegtijdig aan de grond hebben moeten zetten. Nade rel met de dochter van de topman van Korean Air heeft nu een Amerikaan zo veel stennis staan trappen over nootjes en crackers dat de vliegers van een United Airlines-vlucht van Rome naar Chicago een tussenlanding hebben gemaakt in Noord-Ierland.

Vijftien minuten na de start in Rome stond de 42-jarige Amerikaan op uit zijn stoel terwijl de lampjes voor het dragen van de veiligheidsriemen nog brandden. Hij weigerde vervolgens ondanks herhaaldelijk aandringen van cabinepersoneel te gaan zitten totdat hij nootjes en crackers kreeg.

Tien minuten later was het weer raak. Nu weigerde het personeel hem echter nootjes te serveren waarop de man zich opnieuw ging misdragen. Daarbij blokkeerde hij gangpaden, haalde bagage uit de rekken en intimideerde hij cabinepersoneel en passagiers.

24 uur vertraging
De piloten zetten het toestel in Belfast aan de grond na 50.000 liter kerosine te hebben geloosd. De 282 passagiers moesten een slordige 24 uur wachten voordat ze met een andere vlucht naar hun bestemming konden doorvliegen.

United Airlines schat de schade op bijna een half miljoen euro, aldus de Britse krant The Independent op dinsdag. De man in kwestie is voorgeleid aan de rechter. Hij ontkent, maar blijft wel vastzitten.
Bron

Vermiste jongen elf jaar later dood gevonden in achterbak

© Virginia State Police.


Het lichaam van een Amerikaanse jongen die al sinds 2004 werd vermist, bleek al die tijd in de achterbak van zijn moeders auto te hebben gelegen. De politie deed de macabere ontdekking tijdens een verkeerscontrole in de staat Virginia, meldt USA Today dinsdag.

Een agent die de 44-jarige Tonya Slaton staande hield, zag achter haar autostoel een grote witte vlek op de vloer. Toen hij haar daarop de achterbak liet openen, trof hij twee plastic zakken met daarin de stoffelijke resten. De jongen was niet meer gezien sinds hij in de zevende klas zat, vergelijkbaar met de brugklas in Nederland.

De moeder is aangeklaagd op verdenking van het verbergen van een lijk. Hoe de jongen is overleden is nog onbekend.

maandag 22 juni 2015

'Voorstellen Tsipras goede basis voor overleg Eurotop'


De voorzitters van het Europees parlement (Martin Schulz), de eurogroep (Jeroen Dijsselbloem), de Europese Commissie (Jean-Claude Juncker), en de Europese Raad (Donald Tusk). (Van links naar rechts) © reuters.


De nieuwe voorstellen die Griekenland aan zijn schuldeisers heeft voorgelegd, vormen een 'goede basis' voor het overleg van de eurogroep dat vandaag plaatsvindt. Dat heeft Martin Selmayr, kabinetschef van de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, laten weten via Twitter.

Griekenland heeft de nieuwe voorstellen voorgelegd aan de zogenaamde 'trojka' van schuldeisers: de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Selmayr bevestigde in zijn tweet dat ook het IMF en de ECB de voorstellen hebben ontvangen. Over de inhoud van de voorstellen is nog niets bekend.

De ministers van Financiën van de eurolanden overleggen maandagmiddag in Brussel over de Griekse schuldenkwestie. Later op de dag komen ook de staatshoofden en regeringsleiders van de landen van monetaire unie samen. Ze proberen te vermijden dat Griekenland eind deze maand gedwongen wordt de eurozone te verlaten.

Voorafgaand aan het overleg van de eurogroep zal de Griekse premier Alexis Tsipras ook nog een ontmoeting hebben met de Europese commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, IMF-topvrouw Christine Lagarde, ECB-voorzitter Mario Draghi en de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem. De ontmoeting in Brussel wordt gezien als een van de laatste mogelijkheden om een akkoord te bereiken en een bankroet van Griekenland af te wenden.
'Grieken bereid tot concessies


Volgens Griekse media is de Griekse regering bereid tot dusver heilige huisjes omver te schoppen om ook na 30 juni financiële hulp te krijgen van zijn schuldeisers. Het vervroegde pensioen wordt grotendeels afgeschaft, er komt een btw-verhoging en rijke Grieken kunnen een extra belastingaanslag verwachten.

Premier Alexis Tsipras diende afgelopen weekeinde een nieuw voorstel in dat maandag wordt besproken.

Details over wat Tsipras de 'definitieve oplossing' noemde, zijn niet bekendgemaakt. De kabinetschef van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, liet evenwel al weten dat het voorstel een 'goede basis' vormt voor de eurotop.


Bron
Lees ook: Teruglezen: Erop of eronder voor Griekenland
Lees ook: Eurogroep uit elkaar zonder akkoord over Griekse crisis
Lees ook: Griekse kaarten moeten vanmiddag zijn geschud
Lees ook: 'Geldschieters doen Griekenland nieuw aanbod'
Lees ook: Tsipras wil Grieken laten stemmen over reddingsplan
Lees ook: 'Van Grieks spel zijn gewone mensen de dupe'
Lees ook: Griekenland gaat 1,6 miljard aan IMF niet afbetalen
Lees ook: Teruglezen: Wat doet Europa met straatarm Griekenland?
Lees ook: Tsipras: 'Griekenland wordt niet uit euro gegooid'

Dikste man van Engeland (413 kilo) overleden
De dikste man van Engeland is overleden. De pas 33-jarige Carl Thompson was al ruim een jaar aan zijn bed gekluisterd en woog 413 kilo. Volgens de politie is de man een natuurlijke dood gestorven.

Thompson verorberde dagelijks drie dozen magnums en drie broden met jam. Hij was het laatste jaar volledig afhankelijk van thuishulp. Hij werd gewassen en gevoed. Een maand geleden deed hij voor het eerst zijn verhaal in de media.

Nadat artsen hem hadden gewaarschuwd dat zijn ongezonde levensstijl hem fataal zou kunnen worden, bezwoer hij zijn leven te zullen gaan beteren en op dieet te zullen gaan. Hij voegde eraan toe dat hij geraakt was door alle steunbetuigingen die hij kreeg naar aanleiding van alle publiciteit, zo schrijft de Daily Mail.

De brandweer en de politie hadden uren nodig om het lichaam van de man uit het huis te takelen.
Bron

Moeder geeft zoontje drank en drugs en zet foto's online


© facebook.


Een storm van protest. Dat was het voorspelbare resultaat van een aantal foto's op een facebookpagina van een Argentijnse moeder. De vrouw heeft het dan ook wel heel bont gemaakt met beelden van haar zoontje waarop te zien is hoe ze hem cider laat drinken en drugs laat roken. Verscheidene mensen hebben nu de handen ineen geslagen om de moeder op te sporen en haar aan te klagen voor kindermishandeling.

Het begon in januari met een foto van haar drinkende zoontje en met het bijschrift: ,,Kijk hoe hij al drinkt". Recent zette ze opnieuw een aantal foto's van haar ukje op haar facebookpagina. Dit keer met een sigaret in zijn mond, die verdacht veel lijkt op een joint: ,,Mijn schattige baby, je bent helemaal weg van jouw moeder", zette de moeder bij de foto.

Haatberichten
Het duurde niet lang voor haar pagina bedolven werd onder de haatberichten. De foto's werden verwijderd maar ze waren intussen al gekopieerd en wijdverspreid op het net. Intussen is ook het facebookaccount van de Argentijnse verdwenen.

Verscheidene mensen willen de vrouw identificeren en aanklagen. De kinderbescherming in het Zuid-Amerikaanse land wil enkel optreden als de naam van moeder en kind bekend zijn.Bron

Welke Amerikaanse dame haalt het briefje van 10?

Kleine kans: Oprah op een dollarbiljet © AD.


Voor het eerst in ruim 100 jaar zal er vanaf 2020 een vrouwengezicht te zien zijn op een dollarbiljet. De Amerikanen weten alleen nog niet wie. Burgerrechtenactiviste Rosa Parks, of misschien wel Oprah Winfrey?

Als een Amerikaan nu een dollarbiljet uit zijn of haar portemonnee pakt, wordt hij of zij aangestaard door oude, al lang geleden overleden mannen. Van de presidenten George Washington op het 1-dollarbiljet tot Benjamin Franklin op dat van 100 dollar. Stuk voor stuk figuren die een duidelijke stempel op de geschiedenis van de Verenigde Staten hebben gedrukt. Maar er zit geen enkele vrouw tussen. De laatste was Martha Washington (de vrouw van), die tot 1896 de zilvercertificaten van 1 dollar sierde.

Na lang lobbyen ging minister van Financiën Jack Lew afgelopen week overstag. Hij besloot dat Alexander Hamilton, een van de founding fathers van de Verenigde Staten, zijn plek op het biljet van 10 dollar vanaf 2020 moet afstaan aan een vrouw.

Tot grote vreugde van Barbara Ortiz Howard van de lobbygroep Women on 20's ('Vrouwen op briefjes van 20'), volgens wie vrouwen nu dan eindelijk door het 'papieren plafond' gaan. ,,Vrouwen hebben een grote bijdrage geleverd aan onze samenleving en cultuur, maar worden niet evenredig vertegenwoordigd,'' zegt ze. Howard hoopt dat een vrouw op een dollarbiljet inspirerend werkt.

Groen licht EU-missie tegen mensensmokkelaars

Een foto van bootvluchtelingen ter illustratie © anp.


De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen hebben maandag het groene licht gegeven voor militaire actie tegen mensensmokkelaars in het Middellandse Zeegebied. Van de bewindslieden mag fase één in werking treden; met vliegtuigen, schepen en drones informatie verzamelen over de werkwijze van de smokkelaars voor de Libische kust.

Later moeten fases twee en drie komen waarbij de boten van smokkelaars in beslag genomen en vernietigd worden. De EU wil met de maatregelen een halt toeroepen aan bendes die vluchtelingen in overvolle gammele bootjes de Middellandse Zee op sturen voor hun reis naar Europa.

Duizenden migranten hebben dat al met de dood moeten bekopen. Naar schatting 80 procent van de vluchtelingen die in Europa komen, reist via Libië.

Voorkomen
Minister Bert Koenders wil dat de EU-missie snel het volkenrechtelijk mandaat krijgt om meer taken uit te voeren. ,,Het is nu aan Libië en de VN om ervoor te zorgen dat we echt door kunnen zetten en de dood van duizenden bootvluchtelingen kunnen voorkomen.''

Over twee weken kunnen de eerste schepen beginnen met patrouilleren om inlichtingen te verzamelen. Ook is afgesproken dat allerlei diensten en organisaties hun data gaan delen. ,,Dit is een cruciaal element in de strijd tegen mensensmokkelaars. Zodra we weten hoe ze opereren, kunnen we ingrijpen'', aldus Koenders. De nieuwe missie is volgens hem nodig om de smokkelaars hard aan te pakken.

,,Mensensmokkelaars buiten de wanhoop van migranten uit. Ze teren op de hoop waarmee bootvluchtelingen aan boord gaan van gammele bootjes, hun dood tegemoet. En ze kijken niet op of om als tientallen, honderden of duizenden mensen de oversteek niet halen. Dit soort criminele praktijken moet worden gestopt.''

Sancties Rusland
De EU-ministers besloten maandag ook dat de economische sancties tegen Rusland wegens inmenging in Oekraïne worden verlengd tot 31 januari 2016. Zolang het akkoord van Minsk niet volledig wordt geïmplementeerd blijven de strafmaatregelen van kracht.
Bron

zondag 21 juni 2015

Rus maakt videospektakel van 95.600 NASA-beelden

Blogger Dmitry Pisanko ploegde door meer dan 95.600 foto's die het International Space Station (ISS) voor NASA maakte om ze vervolgens te monteren tot een epische HD-timelapse. Van de 110 gigabyte fotomateriaal maakte hij een film van veertig minuten. De hoogtepunten voegde hij samen tot dit fragment van vier minuten. Het beeld wordt begeleid door muziek van de populaire componist Ludovico Einaudi.

Zwevend boven de aarde legt het ISS de 's nachts oplichtende bewoonde wereld vast. De beelden tonen onder meer extreem onweer en indrukwekkend poollicht. Ook de ondergaande maan en de sterrenpracht ontbreken niet in de compilatie.


Bekijk ook: Onweer gezien vanuit de ruimte lijkt aanval van aliens


Bron

Komeetlander Philae maakt het goed

© ap.


De komeetlander Philae heeft na vijf dagen stilte weer contact gemaakt met de aarde. Hij heeft vrijdag negentien minuten lang een signaal gestuurd, waaruit bleek dat de Philae het ,,goed maakt", aldus de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR.

De verkenner Philae maakte in november een historische landing op een komeet maar ging door gebrek aan energie in winterslaap. Vorige week zaterdag liet de robot voor het eerst anderhalve minuut van zich horen. Een dag was er weer contact, maar dat was van slechte kwaliteit.

Het signaal van vrijdag werd opgepikt in de VS en is daarna doorgezonden naar de DLR. Het was de eerste keer dat het signaal langere tijd stabiel bleef. Volgens de organisatie is de komeetlander inmiddels warm genoeg om energie op te slaan.

De Philae staat op het oppervlak van de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko, op ongeveer 304 miljoen kilometer afstand van de aarde. Nu duidelijk is dat de Philae het goed doet, willen onderzoekers uitzoeken hoe het onderzoek met de komeetlander kan worden hervat.
Bron

Poolse vliegtuigen aan de grond na hack

Archieffoto van de balie van LOT © epa.

Zo'n 1400 passagiers van de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT hebben zondag vastgezeten op het vliegveld in Warschau omdat het computersysteem van het grondpersoneel gehackt was. Door de hack moesten twaalf vluchten worden geannuleerd en raakten er tien vertraagd.

Het duurde ongeveer vijf uur voordat medewerkers van de luchtvaartmaatschappij de aanval van hackers wisten af te wenden. Volgens een woordvoerder van LOT is de veiligheid van vluchten die wel doorgingen niet in het geding geweest. Ook konden vliegtuigen veilig landen in Warschau.

Bron

Honderden betogers op de Dam steunen Griekenland


Betogers op de Dam © afp.


Op de Dam in Amsterdam hebben zondagmiddag honderden betogers hun solidariteit met Griekenland betuigd. Tot de sprekers behoorden Ewout van de Berg van de Internationale Socialisten en Tweede Kamerlid Arnold Merkies namens de SP.

Onder de Griekse aanwezigen was Manolis Glezos, Europarlementariër van regeringspartij Syriza van premier Alexis Tsipras. Volgens de organisatoren waren er op het hoogtepunt van de manifestatie zo'n 500 aanwezigen.

Het thema van de betoging, vooruitlopend op de speciale Eurotop over Griekenland maandag, was ,,Solidariteit met het Griekse volk, NEE tegen de bezuinigingsmaatregelen''.

Volgens de organisatoren is er geen sprake van ,,onderhandelingen tussen gelijkwaardige partners'', maar ,,van brute maandenlange chantage door de eurogroep tegen de Griekse regering''. De trojka van EU, Europese Centrale Bank en IMF heeft het Griekse volk jarenlang ,,ondragelijke bezuinigingen'' opgelegd. Het volk is daardoor ,,naar armoede geleid'', aldus de oproep tot de betoging.
Bron
Lees ook: Tsipras stuurt 'definitieve' oplossing naar Brussel

'Israël vernietigt eigen drone op Libanees grondgebied'

Archieffoto: een Israëlische soldaat laat een drone opstijgen. © epa.


Een Israëlisch gevechtsvliegtuig heeft zondag een aanval uitgevoerd in het westen van Libanon. Volgens de Libanese televisie wilde het buurland daarbij een Israëlische drone vernietigen die was neergestort.

Het is niet duidelijk of er gewonden zijn gevallen in het afgelegen Bekaa-gebied. Tegen persbureau Reuters zegt een Libanese veiligheidsbron dat het 'waarschijnlijk' is dat Israël een drone wilde kapotschieten. Israël wil niet reageren op de aantijgingen. Libanon en Israël zijn in staat van oorlog met elkaar.

Vorig jaar liet Israël spionage-elektronica ontploffen in het zuiden van Libanon. Aartsvijand Hezbollah had die ontdekt langs de weg. Bij de ontploffing kwam een Hezbollahlid om het leven. In reactie liet de groep een bom afgaan bij de grens met Israël. Daarbij raakten twee Israëlische soldaten gewond.
Bron