Translate

zaterdag 20 juni 2015

Griekse minister: eurogroep is een vreemde club


De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. © ap.


Een vreemde club die niet in staat is de noodzakelijke beslissingen te nemen. Zo omschrijft de Griekse minister Yanis Varoufakis van Financiën de eurogroep. De eurogroep, onder het huidige voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem, is het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolanden.

,,Een onpartijdige toeschouwer van de beraadslagingen in onze eurogroep zou tot de veilige conclusie komen dat het een vreemd forum is, en bovendien slecht uitgerust om goede, harde beslissingen te nemen als Europa die echt nodig heeft'', schrijft Varoufakis in een zaterdag in de Ierse krant Irish Times gepubliceerd opiniestuk.

Afgelopen donderdag slaagde de eurogroep er opnieuw niet in een deal te sluiten over de Griekse schuldenkwestie. Maandag is het de beurt aan de regeringsleiders van de eurogroep om tijdens een ingelaste top alsnog een doorbraak te forceren. Daarbij staat het Griekse lidmaatschap van de eurozone op het spel.

Griekse voorstellen
Aan het adres van ,,onze Ierse vrienden'' schrijft Varoufakis hierover onder meer dat zij zich voorafgaande aan het topoverleg moeten afvragen of de eurozone een betere unie is om lid van te zijn als ,,Griekenland voor de wolven wordt gegooid ondanks de aard van de voorstellen die donderdag in de eurogroepvergadering zijn ingediend''.

Deze Griekse voorstellen voor hervormingen en bezuinigingen in ruil voor verdere financiële steun van de geldschieters, werden donderdag na afloop van het mislukte overleg door Dijsselbloem weinig geloofwaardig en serieus genoemd.

Dichterbij een oplossing
Griekenland heeft beloofd dat het zal proberen met aanpassingen te komen om uit de schuldencrisis te komen. Dat heeft de Griekse minister Alekos Flabouraris zaterdag gezegd tegen de Griekse tv-zender Mega. ,,We zullen proberen om ons voorstel aan te vullen, zodat we dichter bij een oplossing komen'', aldus Flabouraris, die geldt als een van de naaste adviseurs van de Griekse premier Alexis Tsipras.

,,We gaan er niet heen met het oude voorstel. Er wordt aan gewerkt om te zien waar we kunnen samenkomen, zodat we een voor beide partijen gunstige oplossing bereiken'', lichtte hij verder toe. Flabouraris maakte niet duidelijk aan welke aanpassingen Athene denkt.
Bron

Vader onthoofde baby krijgt gelijk: arts trok te hard

De onthoofding van een baby tijdens de bevalling in het Zwolse Isala ziekenhuis in april 2013 is veroorzaakt doordat er te hard aan de baby is getrokken.

Dat blijkt uit autopsie op het doodgeboren kindje. De arts heeft destijds verklaard dat hij 'slechts matig' aan de premature baby (25 weken) heeft getrokken.

Het verslag van pathologen van het Laboratorium Pathologie Oost-Nederland onderschrijft het vermoeden van de vader van de baby, Christiaan Bruinink. Hij nam geen genoegen met het onderzoek dat in opdracht van het ziekenhuis werd uitgevoerd.

Zeldzame complicatie
In dat onderzoek, uitgevoerd door een deskundige van het UMC Utrecht, luidde de conclusie dat het een 'zeer zeldzame complicatie' was die van tevoren 'niet was te voorzien'. Volgens deze deskundige waren er geen fouten gemaakt en had de arts medisch zorgvuldig gehandeld.

De gynaecoloog stelde destijds dat de krachten die hij had gebruikt om het kindje geboren te laten worden 'slechts matig' waren geweest. Een forensisch arts concludeerde kort na de bevalling dat het om een natuurlijk overlijden tijdens de bevalling ging.

Broddelwerk
Ook hier is nu twijfel over, want uit het nu opgedoken verslag van de pathologen blijkt dat de baby bij het begin van de bevalling gezond en levensvatbaar was. Volgens Bruinink is het onderzoek, in opdracht van Isala uitgevoerd, 'broddelwerk': ,,Cruciale vragen worden niet beantwoord.''

Het incident is direct door Isala bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemeld. Die nam de conclusie van het onafhankelijke onderzoek over en sloot de zaak formeel af. Volgens Bruinink neemt de IGZ een mogelijk nieuw onderzoek in beraad. De inspectie wil dit niet bevestigen. Isala stelt dat de deskundige heeft geconcludeerd dat er geen fouten zijn gemaakt.
Bron

vrijdag 19 juni 2015

Vrouw werd levend begraven door beer, overleefde de aanval

Een Russische vrouw die werd aangevallen door een beer, mag van geluk spreken dat ze het overleefde. De beer begroef de zwaargewonde vrouw, als maaltijd voor later. De 55-jarige Natalya Pasternak uit Siberië spreekt tegen The Siberian Times voor het eerst over haar gruwelijke ervaring.

Natalya werd vorige maand door de beer aangevallen en herstelt nog in het ziekenhuis. Ze wandelde met haar bejaarde vriendin Valentina Gorodetskaya (80) en haar hond in het bos. De hond blafte nog om de vrouwen te waarschuwen, maar het was te laat.

,,De fout die ik maakte, is dat ik terugkeerde om mijn bejaarde vriendin te helpen. Op dat moment viel de beer mij aan,'' aldus Pasternak tegen The Siberian Times.

Bijltje en gebed
,,Toen ik hem zag, probeerde ik weg te rennen. Maar plots herinnerde ik me in een flits mijn vriendin. Ik stopte en toen viel het dier mij aan. Valentina sloeg de beer met een stok en was aan het bidden. De beer keerde zich naar haar en sloeg haar op de rug. Daarna begon hij opnieuw naar mijn benen te klauwen. Ik probeerde het dier af te weren met het bijltje dat ik gebruik om berkensap te verzamelen".

,,Toen schoot me een gedachte door het hoofd: 'Als de beer mijn benen afbijt, zal ik voor de rest van mijn leven gehandicapt zijn. Het is beter hier te sterven dan een last voor mijn kinderen te zijn.''

Valentina kon ontsnappen. Ondanks haar leeftijd, wist ze een waterzuiveringsinstallatie te bereiken. Daar kon ze de hulpdiensten bellen.

,,Het is een wonder dat ik niet gek werd. Ik schreeuwde de hele tijd een gebed en dat heeft me geholpen.''

Opsporingsteams van de politie vonden Natalya onder aarde en bladeren in een woud in de regio Amur in Siberië. ,,Toen ik mijn redders zag, was mijn eerste vraag of ze de beer hadden gedood".

Dankzij ondervoede kinderen minder voedselverspilling

© Thinkstock.


Een Zwitsers hotel claimt een succesvolle aanpak gevonden te hebben in de strijd tegen voedselverspilling. In de ontbijtzaal van het Monopol Hotel in Luzern hangen foto's van ondervoede kinderen met daarbij de oproep vooral geen eten weg te gooien.

Foto's van uitgemergelde Afrikaanse kinderen moeten gasten van het viersterrenhotel met de neus op de feiten drukken. 'Ondervoede kinderen sterven, terwijl we in Zwitserland eten laten staan en weggooien', staat bij één van de foto's geschreven. Op een andere foto is een gier te zien die lijkt te wachten tot het jongetje naast hem zijn laatste adem uitblaast.

Mandarijn
Ook staan in de ontbijtzaal bordjes met daarop een boodschap. In twee talen, Engels en Mandarijn, wijst het hotel zijn bezoekers op hun verantwoordelijkheid, want ongeveer 35 procent van de gasten is van Aziatische komaf: 'Goedemorgen beste gasten. Om ethische en morele redenen gooien we in Zwitserland geen eten weg. Schep slechts datgene op uw bordje, waarvan u denkt dat dit voldoende is. Bedankt voor uw begrip.'

De reacties op de actie van het hotel zijn overwegend positief, beweert manager Brigitte Heller (51) in de Zwitserse krant Blick. ,,Ik kreeg honderden mails en veel brieven met uitsluitend positieve reacties.''

Hart
Ze zegt dat ze veel bijval krijgt van de gasten van het hotel. ,,Het raakt me in mijn hart als iemand eten weggooit'', verklaart Heller haar drijfveer. ,,Het is voor mij dan ook een groot streven voedselverspilling terug te dringen.''

Ze is niet bang dat potentiële gasten door haar aanpak het hotel links laten liggen. Eerder zei ze in Blick: ,,Ik probeer het verschil te maken. Ik kan niet de hele wereld veranderen, maar dit is een begin.''
Bron

Op Venus stroomt lava uit vulkanen

De planeet Venus © thinkstock.


De planeet Venus heeft actieve vulkanen. Op het oppervlak stroomt lava. Dat blijkt uit onderzoek met de Europese satelliet Venus Express, heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag bekendgemaakt.

De sonde heeft een kloof op Venus gemeten. De temperatuur steeg daar soms met honderden graden in een paar dagen tijd. Vervolgens koelde het er weer af. De kloof ligt vlakbij twee vulkanen, maar het was niet bekend of die nog actief waren. ,,We wisten dat de kloof was ontstaan door recente vulkanische activiteit, maar we wisten niet of het gisteren of een miljard jaar geleden was. De metingen wijzen op actieve vulkanen'', aldus de onderzoekers.

Wetenschappers hadden een paar jaar geleden ontdekt dat de hoeveelheid zwaveldioxide in de dampkring van Venus schommelt. Ook dat is een aanwijzing voor vulkanen.

Venus is de tweede planeet in ons zonnestelsel. De temperatuur ligt gemiddeld boven de 460 graden en de dampkring is een dichte wolk van giftige gassen. Toch lijkt de planeet, qua grootte en qua samenstelling, heel erg op de aarde. Venus kan wetenschappers daarom veel leren over onze planeet.

Vulkanen komen op een paar andere plekken in ons zonnestelsel voor. Zo is Io, een van de manen van Jupiter, bijzonder actief. Ook een maan van Saturnus heeft waarschijnlijk vulkanen. De planeet Mars kent slapende vulkanen. De donkere plekken op de maan zijn waarschijnlijk gestold lava.
Bron

donderdag 18 juni 2015

DNA slagtanden legt werkterrein stropers bloot

Slagtanden van een Afrikaanse olifant © thinkstock.


Amerikaanse onderzoekers hebben aan de hand van DNA-materiaal uit in beslag genomen ivoorpartijen de twee Afrikaanse hotspots waar stropers hun slag slaan vastgesteld. De ontdekking moet leiden tot gerichtere inzet van politie.

Om het leefgebied van de verschillende olifantenpopulaties in kaart te brengen, namen de wetenschappers monsters uit de poep van 1350 olifanten. De monsters werden verzameld op 71 locaties in 29 Afrikaanse landen.

Twee hotspots
Het genetisch materiaal uit de poep werd vergeleken met het DNA uit 28 ivoorpartijen die tussen 1996 en 2014 in beslag werden genomen. Zo ontdekten ze dat 96 procent van het ivoor uit vier regio's afkomstig was. Sinds 2007 komt de meerderheid van het ivoor zelfs uit slechts twee regio's: een gebied in Tanzania en het aangrenzende Mozambique en een gebied op de grenzen van Gabon, Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Internationale aanpak
De onderzoekers denken dat de techniek ook gebruikt kan worden om tijdig stroop-hotspots voor andere diersoorten op te sporen. Ze vrezen wel dat stropers snel naar een nieuw jachtgebied uitwijken, zodra hun werkterrein onder de aandacht van de politie is gebracht. Met het doorontwikkelen van de methode hopen ze een gecoördineerde internationale aanpak tegen stropers mogelijk te maken.

Bedreigde diersoort
Het hoge tempo waarin stropers de Afrikaanse olifantenpopulatie uitdunnen, maakt van de dieren een bedreigde soort. Naar schatting werden in 2011 40.000 Afrikaanse olifanten gedood. In dat jaar werd 41.000 kilo ivoor onderschept. In 2013 legden autoriteiten beslag op 51.000 kilo, waarvoor meer dan 50.000 olifanten gedood zouden zijn. Destijds werd de totale populatie op 434.000 olifanten geschat.

Ivoor heeft een belangrijk marktaandeel in de illegale handel. Volgens de onderzoekers is dat de op drie na grootste markt voor wereldwijde georganiseerde misdaad.


Wetenschappers ontdekten twee hotspots waar stropers de laatste jaren het vaakst hebben toegeslagen. Eén gebied in Tanzania op de grens met Mozambique. Het andere rondom Gabon, Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. © Google Maps, bewerkt door redactie.Bron

Meisje (10) uit coma dankzij Gangnam Style

EN.PEOPLE.CN|DOOR F_100622


De ouders van een 10-jarig meisje uit China zijn de Koreaanse superster Psy ongetwijfeld eeuwig dankbaar voor zijn megahit

Gangnam Style. Na het horen van dit nummer ontwaakte hun dochter uit haar coma, meldt People's Daily. Een medisch wonder, stellen de artsen.

Haar situatie leek uitzichtloos. Na een hersenbloeding lag het meisje al acht maanden in coma. Tot haar moeder Liu Ruixiang naast haar bed het nummer Gangnam Style draaide. Plotseling verscheen een glimlach op haar gezicht en ze begon mee te neuriën.

Wonder
De artsen in het ziekenhuis van Beijing noemen het 'een medisch wonder dat in geen tijden is gezien'. ,,Na drie maanden is de kans zeer klein dat iemand uit een coma komt.'' Het meisje luisterde voorheen heel vaak naar Gangnam Style. Het was haar favoriete nummer.

Koenders: vreselijke busramp in Portugal


© epa.


Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is aangedaan door het busongeval in de Algarve in Portugal. 'Dit is een vreselijke gebeurtenis en ik leef mee met de slachtoffers en nabestaanden van deze ramp', laat de bewindsman vanuit China weten.

De Nederlandse ambassadeur in Portugal is donderdagochtend samen met twee medewerkers vanuit Lissabon naar de Algarve gereisd. Het team gaat daar in nauw overleg met SOS International en de lokale autoriteiten de slachtoffers en nabestaanden ondersteunen. Ook wordt de ambassade in Lissabon versterkt vanuit Den Haag.

In de bus zaten 34 mensen. Volgens de voorlopige cijfers zijn drie mensen om het leven gekomen.
Bron
Lees ook: Nog zeven Nederlanders in het ziekenhuis na busdrama

Negen doden bij schietpartij kerk in VS ...


Politie en brandweer buiten de kerk waar schietpartij plaatsvond. © afp.

Bij een schietpartij in een kerk in Charleston, in de Verenigde Staten, zijn negen doden gevallen. Dat bevestigt de lokale politie, die nu de jacht heeft geopend op een 21-jarige schutter.

Acht mensen overleden ter plekke, een negende bezweek op weg naar het ziekenhuis.

De schietpartij had plaats in de Emanuel African Methodist Episcopal kerk in South Carolina. Het gaat om een Afro-Amerikaanse kerk. De politie gaf mensen in de omgeving van de kerk aanvankelijk opdracht om afstand te nemen, omdat na de schietpartij ook een bommelding was binnengekomen. Volgens de politiechef is inmiddels gebleken dat het ging om een vals alarm.

De slachtoffers zijn nog niet geidentificeerd, maar volgens lokale media is ook de voorganger van de kerk om het leven gekomen. Het gaat om Clementa Pinckney die ook namens de Democraten lid is van de senaat van de staat South-Carolina. Ook een familielid van de voorganger zou zijn omgekomen.

Verdachte
De verdachte is een 'netjes geschoren' blanke man van in de twintig met een slank postuur. Kort na de schietpartij was te zien dat politieagenten een man arresteerden die er zo uitzag, maar de politie zegt nog steeds te zoeken naar de dader.

'Het is heel erg', zegt de lokale pastor Thomas Dixon tegen CNN. 'Blijkbaar is die persoon gewoon naar binnen gelopen en heeft het vuur geopend. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd.'

Ook de lokale autoriteiten reageerden vol afschuw op het bloedbad. ,,Een boosaardige en haatdragende persoon heeft de levens genomen van burgers die samen waren gekomen om te bidden'', aldus burgemeester Joe Riley tegenover lokale media.

Ook politiechef Gregory Mullen sprak zijn afschuw uit. Hij noemde het ,,niet te bevatten dat iemand in deze samenleving een kerk binnenloopt waar mensen een gebedsbijeenkomst houden en hun levens neemt.''

Jeb Bush
Jeb Bush, die namens de Republikeinen de Amerikaanse verkiezingen in wil, heeft een verkiezingsbijeenkomst in de omgeving afgelast in verband met het bloedbad.
Bron

Tiener vermoord na opsporen gestolen iPhone met app

© anp.


Een Canadese tiener is vermoord nadat hij zijn gestolen iPhone had opgespoord met een speciale app.

De 18-jarige Jeremy Cook had zijn telefoon afgelopen weekend in een taxi in London laten liggen. Via een app kwam hij erachter dat zijn smartphone in een woning terecht was gekomen. Met een familielid toog hij zondag naar de woning om zijn eigendom terug te halen.

Toen ze aankwamen werden ze geconfronteerd door drie mannen in een auto. Cook probeerde achter de auto aan te rennen en het portier te openen, terwijl de wagen wegscheurde. Hij werd meerdere keren beschoten. De politie maakt nog jacht op de mannen in de auto.

Gevaarlijk
De Canadese politie waarschuwt dat het gevaarlijk kan zijn om gestolen smartphones op te sporen en de dieven te confronteren.

,,De app zelf is geweldig. Maar niemand kan voorspellen wat er gebeurt", zegt politieman Ken Steeves. ,,Als je vermoedt dat er geweld gebruikt kan worden, dan raden wij mensen aan om contact met de politie op te nemen. We stellen graag een onderzoek in om de telefoon terug te vinden."
Bron

woensdag 17 juni 2015

Eerbetoon aan kindermoordenaars: Trumps grootste blunders


© photo news.


Hij lijkt weinig kansrijk, maar mocht hem dat lukken, dan kunnen we onze borst nat maken voor de nodige uitglijders. De brekebeen met het vreemde haar, bijgenaamd Hair Force One, kondigde zijn kandidatuur al op opvallende wijze aan: hij wil dat Oprah Winfrey, overtuigd Obama-aanhanger, zijn vicepresident wordt. Trumps opvallendste blunders op een rij.

Olievelden stelen
De stijgende olieprijzen waren de schatrijke Trump (zijn vermogen is naar eigen zeggen 9 miljard dollar) in 2011 een doorn in het oog. Zijn oplossing? Gewoon wat olievelden inpikken.


,,We gaan Irak binnen. We hebben daar tot dusver anderhalf biljoen dollar uitgegeven. We hadden de helft van de VS kunnen herbouwen. Anderhalf biljoen. En dan gaan we weer weg. Vroeger kreeg de winnaar van de oorlog alles. Je gaat naar binnen, je wint de oorlog en je pakt het", zei Trump in een interview met ABC News.


Als de interviewer verwonderd vraagt of hij echt van plan is olievelden te stelen, reageert Trump: ,,Je steelt niet, je neemt terug. We nemen anderhalf biljoen dollar terug aan vergoeding. "
Made in China
Als Trump president wordt, is duidelijk wie staatsvijand nummer 1 van Amerika zal zijn: China.

Toen hij in 2011 overwoog een gooi naar het presidentschap te doen, trok hij fel van leer tegen het Aziatische land dat de banen van Amerikaanse arbeiders zou inpikken. China manipuleerde volgens Trump de valutakoersen, waardoor het Amerikaanse bedrijven onmogelijk wordt gemaakt om te concurreren.

Trump riep op tot een handelsoorlog met China. Amerikanen moesten geen Chinese producten meer kopen, immers: ,,Alles dat uit China komt valt na anderhalf jaar uit elkaar, het is troep."

Maar toen moest Trump zelf toegeven dat zijn eigen kledinglijn ook grotendeels in China wordt gemaakt.

Hillary bevredigt haar man niet
,,Als Hillary haar eigen man niet kan bevredigen, hoe kan ze dan Amerika wel bevredigen", retweette Trump in april naar 2,8 miljoen volgers, een verwijzing naar het beruchte overspelige gedrag van oud-president Bill Clinton.

De retweet werd even later verwijderd, maar het leed was al geschied. Volgers hadden er een screenshot van gemaakt.


Een medewerker, en niet Trump zelf, had de foute grap geretweet, luidde de officiële verklaring.© Screenshot Twitter.


Eerbetoon aan kindermoordenaars
Trump ging vaker de mist in met Twitter. Vorig jaar bakte de zelfverklaarde 'mislukte komiek' Philip Bradbury een poets. Bradbury wist Trump over te halen als eerbetoon een foto van zijn overleden ouders te retweeten, voor wie Trump een grote inspiratiebron was.

Op de foto stonden echter niet Bradbury's vader en moeder, maar de beruchte Britse kindermoordenaars Fred en Rose West.

Trump haastte zich om de retweet te verwijderen. ,,Ik dacht dat ik aardig was voor iemand", reageerde hij op Twitter. ,,Dit leert je niet aardig en goed van vertrouwen te zijn. Triest."© Screenshot Twitter.
Jimmy Carter doodverklaard
Trump Apparently Thinks Jimmy Carter Is Dead

In een toespraak vorig jaar haalde Trump de 'late, great Jimmy Carter' ('de grote, wijlen Jimmy Carter') aan. De oud-president is echter nog springlevend.

Aanslag Charlie Hebdo door gebrek aan wapens
De aanslag op Charlie Hebdo verbaasde Donald Trump niet. Dat krijg je nou van een strenge wapenwetgeving.

,,Als de mensen die gewelddadig zijn neergeschoten in Parijs zelf geweren hadden, hadden ze nog de kans gehad om zich te verdedigen", twitterde Trump. ,,Is het niet opvallend dat de tragedie in Parijs plaatsvond in het land met een van de strengste wapenwetten ter wereld? Als wapens verboden zijn, zullen alleen criminelen wapens hebben!"

Dat leverde Trump een storm aan kritiek op. Twitteraars maakten hem uit voor 'idioot'.
Bron


'Serieuze tipgever meldt zich over rampvlucht MH17'

© epa.


In de zaak rond het neerschieten van vlucht MH17 heeft zich een serieuze tipgever gemeld die informatie zou hebben over het mogelijk tegenwerken van het onderzoek door overheden. Dat heeft privédetective Josef Resch gezegd tegen het Duitse zakenblad Capital.

Hij loofde namens anonieme opdrachtgevers miljoenenbeloningen uit voor informatie die zou kunnen leiden naar de daders of opdrachtgevers voor het neerschieten van de Boeing van Malaysia Airlines.

,,Onze opdrachtgevers hebben de informatie gekregen die ze zochten'', zei Resch en ,,daarmee is mijn opdracht beëindigd''. De directeur van bedrijfsrecherchebureau Wifka is naar eigen zeggen eind mei betaald voor zien diensten door zijn opdrachtgevers die ook hij niet kent.

Informatie
In september loofden onbekenden 30 miljoen dollar uit voor informatie over de daders van het neerschieten van MH17. In november kwam daar nog eens 17 miljoen bovenop voor informanten die kunnen aantonen dat de autoriteiten in sommige landen opheldering van de ramp tegenwerken.

,,We zoeken een tweede Edward Snowden'', zei Resch toen, met een verwijzing naar de klokkenluider die de grootschalige afluisterpraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA aan het licht bracht. Die lijkt zich nu gemeld te hebben. Resch bracht hem in contact met de tussenpersoon van zijn opdrachtgevers en ,,de partijen hebben een overeenkomst gesloten''. De informant zou nu kunnen rekenen op de beloning van 17 miljoen.

Inhoudelijk mag Resch niets kwijt. Hij heeft getekend voor geheimhouding toen hij de klus aannam. Maar, zo gaat hij verder: ,,Ik reken erop dat er snel iets gebeurt. Wie zoveel geld betaalt voor informatie houdt die niet voor zichzelf.''

Vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur crashte 17 juli vorig jaar met 298 mensen aan boord in het oosten van Oekraïne. Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders.
Bron
Lees ook: Onderzoeksraad zwijgt over inhoud MH17-rapporten

Tiener sterft nadat dokters zeiden: Stop met googlen symptomen


© instagram.


Bronte Doyne werd amper 19. Zestien maanden lang probeerde ze haar artsen te laten luisteren naar haar eigen online ontdekkingen over haar medische toestand. Tevergeefs. Ze stierf op 23 maart 2013, tien dagen nadat ze eindelijk in het hospitaal was opgenomen. Het ziekenhuis heeft zich nu moeten verontschuldigen na een klacht van de familie, meldt Nottingham Post.

De dokters moesten niets weten van de eigen bevindingen van Bronte Doyne over haar zware maagpijnen. ,,Hou op met je symptomen te googlen,'' kreeg de Britse uit West Bridgford in Nottingham te horen.

Zo zagen de artsen veel te laat dat een zeldzame leverkanker, die ze in het verleden al eens had verslagen, was teruggekeerd. Op 19-jarige leeftijd overleed Bronte.

Internet omarmen
Toen ze zieker en zieker werd, stuurde Bronte haar twijfels over de medische begeleiding de wereld in met sms'jes, tweets en in haar persoonlijk dagboek.

Nottingham University Hospitals heeft nu toegegeven "niet voldoende te hebben geluisterd" naar de patiënte. Het personeel moet voortaan voor "het internettijdperk" omarmen. Brontes moeder, Lorraine (50), noemt het in de Nottingham Post een ,,jammerlijk gebrek aan zorg en medeleven".
Geen paniek
Bronte vermoedde zelf dat de kanker was teruggekomen, en dat bleek ook zo te zijn. Volgens de dokters moest ze zich echter geen zorgen maken na haar eerdere leveroperatie in december 2011. Ze zou het overleven en de artsen zouden haar de komende twintig jaar volgen, kreeg haar moeder te horen.

De frustratie van de doodzieke Bronte is te lezen in haar dagboek. Ze had het gevoel dat alleen haar familie naar haar wilde luisteren. ,,Ik wil antwoorden. Ik wil weten wat er aan de hand is. Er is iets niet pluis, ik ben het zat."

Enkele dagen voor haar dood schreef ze: ,,Ik kan je niet zeggen hoe het voelt om een oncoloog te vertellen dat zij ernaast zit. Ik moest wel. Ik ben het spuugzat hen te vertrouwen."

De oncologe had Bronte gezegd dat het zeldzaam was dat jongeren haar ziekte kregen, terwijl het net een 'jongerenkanker' is. Haar moeder gaf alles vrij om het hospitaal aan te klagen en alarm te slaan: ,,De berichtjes van Bronte zijn haar eigen woorden. Dat is krachtiger voor de mensen om te begrijpen waar ze door moest."

Het ziekenhuis geeft inmiddels de gemaakte fouten toe en wil leren uit de manke ervaring met Bronte Doyne. Haar moeder Lorraine helpt hen daarbij.Bron

dinsdag 16 juni 2015

Last van hooikoorts? Eet een pissebed!

Elke dag een pissebed eten. Het is misschien niet zo smakelijk, maar het zou wel helpen tegen hooikoortsklachten, dat beweren tenminste mensen die lijden aan de vervelende pollenallergie. ,,Met een smoothie glijdt hij zo naar binnen.''.

Het hooikoortsseizoen is in volle gang en dat betekent loopneuzen, niesbuien en rode ogen. Hoewel er officieel nog geen medicijn tegen is, lijkt het dagelijks eten van een pissebed te werken.

Jossine Modderman, hoofdredacteur van LindaNieuws, verorberde sinds gisteravond drie pissebedden en is van haar klachten verlost. Alles had ze al geprobeerd. Tot lezers haar, na verschijning van een artikel over hooikoorts, tipten eens een pissebed te proberen. Het eerste slachtoffer was snel gevonden onder haar tuintegel. Even het zand eraf schudden en klaar!
Menu

,,Ik ben best een avontuurlijk persoon,'' vertelt Modderman lachend. ,,Dus ik dacht: ik ga dit gewoon doen. Het blijft een beetje een gore gedachte, maar met een smoothie glijdt hij zo naar binnen. Bovendien is het puur natuur.''

Haar dappere actie wierp vruchten af. De klachten verdwenen. ,,De volgende ochtend had ik nergens last van en collega's vonden ook dat ik er stukken beter uitzag,'' aldus Modderman. Enthousiast over haar nieuwe 'medicijn' verorberde ze nog een pissebed 'deze kriebelde een beetje in mijn mond' bij het ontbijt én nog eentje tijdens de lunch. Of het kleine kreeftachtige diertje met een voorliefde voor donkere vochtige plekjes, een vaste plek op haar dagelijkse menu krijgt, is nog onduidelijk
.
Avondeten

,,Nu heb ik nergens last van. Maar om nu elke avond in mijn tuin de pissebedden voor het avondeten bij elkaar te scharrelen, zie ik ook weer niet zitten,'' verklaart Modderman. Ze geeft toe dat haar plotselinge 'genezing' ook best 'tussen de oren kan zitten'. ,,Maar voor mij - en vele duizenden anderen - werkt dit blijkbaar. Ik ben van mijn klachten af en dat is het belangrijkste.''

KNO-arts Ranny van Weissenbruch stelt dat er wel degelijk een verklaring is voor de heilzame werking van het diertje. Pissebedden bevatten namelijk dezelfde moleculen als een stof die een allergische reactie veroorzaakt bij hooikoortspatiënten. ,,Bij pissebedden is de concentratie moleculen hoger. Als je lang op een pissebed kauwt en dat lekker vindt, dan heeft dat hetzelfde effect als immunotherapie", vertelde hij eerder deze week aan RTV Drenthe.

Pollenhor
Bioloog en hooikoortsdeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit zet hier vraagtekens bij. ,,Eerlijk gezegd ben ik het wetenschappelijk bewijs hiervoor nog niet tegen gekomen.'' Hij adviseert mensen hun klachten op andere manieren te bestrijden, bijvoorbeeld door op juiste tijden medicijnen te nemen of een pollenhor voor hun raam te monteren.

Maar hoe verklaart hij dat blijkbaar veel mensen wel baat hebben bij een dagelijkse pissebed? ,,Het kan heel goed tussen de oren zitten. Ik zou die pissebedden lekker onder hun steen laten zitten.''Pissebedden houden van donkere vochtige plekjes, bijvoorbeeld onder een steen of in houtmolm. © Thinkstock
Bron

Verwoeste Boeddhabeelden herleven als hologram


 De Taliban gebruikte explosieven om de beelden te verwoesten. Op de bewuste plek is alleen een gat over. © afp.


De verwoeste Boeddhabeelden in Afghanistan zijn weer terug. Althans tijdelijk. Een Chinees echtpaar kon de lege plekken niet meer aanzien en projecteerde de twee heilige figuren als hologrammen op de rotsen, meldt Khaama Press.

Een golf van ontzetting ging door de wereld toen de Taliban hun kruistocht tegen niet-islamitische kunst voerde. De tweeduizend jaar oude Boeddhabeelden in de Bamiyan vallei, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed, werden in 2001 volledig verwoest. Wat overbleef waren metershoge lege plekken in de rotsen.

Verwoesting
Het Chinese paar Janson Yu en Liyan Hu volgde jarenlang de ontwikkelingen rondom een eventuele herbouw van de monumentale standbeelden. Ze waren enorm geraakt door de brute verwoesting en wilden ze, op hun eigen manier, terugbrengen. Middels een 3D-laserprojectie mochten ze deze maand de beelden één avond tot leven wekken. Er werd geen ruchtbaarheid aan geven, toch wisten nog 150 mensen de Bamiyan vallei te vinden om de hologrammen te bekijken. Voor de projecties kreeg het echtpaar officieel toestemming van de Afghaanse overheid en Unesco.
Lasers

Yu en Hu zijn overigens niet de eersten die proberen de heilige standbeelden tot leven te wekken. Eerder werkte een team van Duitse archeologen aan een reconstructie, maar staakte dit omdat de VN geen toestemming gaf. In 2005 wilde de Japanse kunstenaar Hiro Yamagata middels lasers Boeddha's op lege rotsplekken afbeelden, maar dit project kwam nooit van de grond.

Uit een rapport van de Afghan Analysts blijkt dat de Taliban het moeilijk heeft. In regio's waar de organisatie voorheen op steun kon rekenen, is ze niet meer welkom. De strijders hebben vooralsnog geen capaciteit meer voor grote gevechten.Bron
Lees ook: Amerikanen vinden gestolen kunst in huis IS-leider


Man verliest teelbal dankzij baas tijdens teambuilding

Michael Peacock (R) en zijn ex-baas Richard Langtry © New York Post.


Michael Peacock (45) uit New Jersey sleept zijn baas, Richard Langtry, voor de rechter na een uit de hand gelopen teambuilding. De dronken Langtry greep Peacock op het toilet hardhandig bij diens edele delen. Met zware gevolgen: Peacock moest zijn teelbal laten amputeren.

Tijdens een teambuilding van twee dagen in New York in juli 2012 liep het één en ander grondig mis. De drank vloeide rijkelijk en Richard Langtry werd alsmaar luidruchtiger en agressiever, volgens Peacock. Toen beide heren elkaar kruisten op het toilet, gebeurde het: ,,Hij greep Peacocks linkerteelbal, kneep er hard in en trok hem naar beneden alsof hij hem wou losrukken."

Impotentie
Peacock kon daarna geen erectie meer krijgen en moest drie operaties ondergaan. Bij één daarvan werd zijn linkertestikel verwijderd. Hij lijdt aan chronische pijn en impotentie.

Langtry werd ontslagen bij de firma Iron Mountain. Peacock, die door zijn collega's als de 'slechte' werd aangezien en werd uitgelachen, moest op een andere dienst gaan werken voor minder loon. Peacock stelt dat het bedrijf hem zo buitenjaagde. De omvang van de schadeclaim is niet gekend.
Bron

maandag 15 juni 2015

N-Koreaanse soldaat vlucht over zwaarbewaakte grens

© reuters.


Vluchten uit Noord-Korea is al zeer moeilijk en gevaarlijk, maar een jonge soldaat heeft een wel heel bijzondere route genomen: door de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Korea, de zwaarst bewaakte grens ter wereld.

De soldaat, die nog een tiener zou zijn, zou maandagmorgen rond acht uur plaatselijke tijd een Zuid-Koreaanse grenswachter in Hwacheon hebben benaderd, meldt de Telegraph bij monde van een ambtenaar van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.

Er werd niet geschoten of waarschuwingsschoten gelost, omdat de soldaat duidelijk maakte dat hij wilde overlopen. De militair werd in hechtenis genomen terwijl zijn verhaal werd nagetrokken.

Duizend Noord-Koreanen
Jaarlijks ontvluchten meer dan duizend Noord-Koreanen de geïsoleerde en totalitaire dictatuur, maar die gaan meestal via China. Vluchten via de DMZ is zeldzaam. Dat gebeurde in 2012 voor het laatst. In 2014 zwommen twee mannen de Gele Zee over.

De demarcatiezone tussen de twee Korea's, die formeel nog met elkaar in oorlog zijn maar in 1953 een wapenstilstand sloten, is vier kilometer breed en versterkt met landmijnen en prikkeldraad. Aan de Zuid-Koreaanse kant zijn telefoons waarmee deserteurs uit het noorden om hulp kunnen vragen.

Het persbureau Yonhap berichtte dat het Noord-Koreaanse leger dit jaar landmijnen langs de grens legde, vermoedelijk om deserties te voorkomen. Het Zuid-Koreaanse leger wilde daar echter niet op reageren.
Bron

Foppen stopte jarenlang verboden stof in vis

Het omstreden visverwerkingsbedrijf Foppen in Harderwijk heeft jarenlang de verboden stof natriumnitriet in visproducten gebruikt. Dat onthult Omroep Gelderland op basis van documenten die met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) werden verkregen.

Natriumnitriet, dat in combinatie met vis mogelijk kankerverwekkend is, werd vorig jaar november door de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) in visproducten aangetroffen. Het bedrijf werd daarvoor opnieuw beboet. De stof wordt thans niet meer gebruikt, zegt de NVWA in een reactie. De toezichthouder heeft begin deze maand nogmaals extra eisen gesteld.

Boetekleed
Foppen trekt het boetekleed aan. De onderneming publiceert met ingang van maandag alle inspectie- en controlerapporten op haar website. ,,Door openheid te geven over de resultaten van overheidsinspecties, hopen wij een aandeel te leveren aan het vertrouwen van de samenleving in de voedselveiligheid'', zegt directeur Jan Foppen. Dat traject loopt in elk geval tot september, maar kan eventueel worden verlengd.

De visverwerker staat onder scherp toezicht van de NVWA en valt in de categorie 'rood', de strengste controlecategorie. Het bedrijf was in 2012 betrokken bij een internationale salmonella-uitbraak door besmette zalm. Hierdoor kwamen diverse mensen om het leven en werden duizenden consumenten ziek.

Niet in orde
Sindsdien bleek Foppen volgens mededelingen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer zijn zaakjes bij controles in 2013 en 2014 nog altijd niet in orde te hebben. Dat is volgens toezichthouder NVWA aanleiding geweest het bedrijf in december vorig jaar in een speciaal controletraject te plaatsen. ,,Het bedrijf wordt nauwlettend gevolgd om te zien of alles ook op orde blijft'', aldus de NVWA.
Bron

Internetbankieren met knipogen en smileys

Waarom een pincode met vier cijfers, als emoticons vrolijker en bovendien stukken veiliger zijn? Het Britse internetbedrijf Intelligent Environments lanceert figuurtjes als alternatief voor de pincode bij online bankieren, meldt de BBC.

Een pincode van emoticons zou volgens het bedrijf moeilijker te kraken zijn door internetcriminelen. Met 44 emoticons zijn immers meer combinaties mogelijk dan met de cijfers 0 tot en met 9. Volgens David Webber van Intelligent Environments is een plaatjescode bovendien gemakkelijker te onthouden. Britse banken zouden al interesse in het systeem hebben getoond.

Beveiliging
Volgens professor Alan Woodward, gespecialiseerd in internetbeveiliging, is het gebruik van patronen en tekens als beveiliging niet helemaal nieuw. Sommige bedrijven gebruiken al figuren om codes beter te kunnen onthouden.

Toch meent hij dat er 'zeker een extra beveiliging ingebouwd moet worden'. ,,Het gevaar bestaat dat mensen die moeite hebben met het onthouden van emoticons steevast de eerste vier figuren kiezen in de bovenste rij. Daarmee zijn de codes alsnog gemakkelijk te kraken.''
Bron

Peter R. de Vries ontvangt kogelbrief

© ANP/Kippa.


Misdaadverslaggever Peter R. de Vries (58) heeft maandagochtend een kogelbrief ontvangen. De presentator van het RTL-programmaInternetpesters aangepakt zette 's middags een foto van de enveloppe en kogelhuls op Twitter.

,,Als je stalkers opspoort, word je soms ook zelf gestalkt... Vanmorgen in de post", schrijft Peter bij de foto. De misdaadverslaggever zegt tegen RTL Boulevard dat het blijkbaar zo werkt. ,,Je wil mensen helpen met een programma en dan krijg je dit als reactie''.

De Vries vertelt dat hij niet in paniek raakt door de kogelbrief. ,,Ik heb geen vermoeden van wie dit zou kunnen zijn. Deze envelop is in mijn postbus terechtgekomen en die leeg ik niet elke dag. Ik weet niet wanneer het is verzonden''.

Bron

Zwols ziekenhuis voor rechter na gruweldood baby

Isala Klinieken in Zwolle moet zich verantwoorden voor het medisch tuchtcollege voor de dodelijke verminking van een ba­by. Het jongetje, dat veel te vroeg werd geboren maar wel gezond en levensvatbaar was, stierf in april 2013 tijdens de bevalling. De ouders verwijten de gynaecoloog medische nalatigheid.

De tuchtzaak wordt voorbereid door letselschadespecialist Yme Drost. De vader deed zaterdag zijn verhaal in De Telegraaf. Volgens hem is het tijdens de bevalling van het kindje na een zwanger­schap van 25 weken, gruwelijk mis gegaan. Het jongetje kwam in twee losse delen: eerst het lijfje en anderhalf uur later het hoofdje, dat was achtergebleven in de baar­moeder. De bevalling ging heel snel. Volgens de vader is de gynae­coloog direct aan de beentjes en het rompje gaan trekken. Veel te hard toen het hoofdje klem zat. ,,In een split-second had ik willen roepen: niet zo hard! Ik had hem willen stoppen, had ik het maar gedaan."

Arts ontkent
Volgens de vader ontkent de arts dat hij iets fout heeft gedaan. In het sectieverslag staat echter dat het kindje geen aangeboren af­wijkingen had die het drama kun­nen verklaren. De vader betreurt de gang naar het tuchtcollege. ,,Het ziekenhuis had dit kunnen voorkomen als men de fout had toegegeven; ik weet dat ongeluk­ken kunnen gebeuren. Maar de fout wordt nog altijd ontkend."

In een reactie aan de Stentor laat Isala weten de 'verdrietige ge­beurtenis' te kennen. ,,Wij heb­ben alle begrip voor de emoties die hiermee gepaard gaan", zegt een woordvoerder. ,,Wij zijn meer­dere keren zeer uitvoerig met el­kaar in gesprek geweest.'' Volgens het ziekenhuis is de kwaliteit van de afdeling en het functioneren van medewerkers en specialisten niet in het geding. De kwestie is gemeld aan de inspectie. Hoe die heeft gereageerd, kon de woord­voerder zondag niet zeggen.


Bron