Translate

vrijdag 12 juni 2015

Zimbabwe ruilt 35 biljard voor één dollar

Een biljet van tien biljoen Zimbabwaanse dollar © epa.


De portemonnee van de gemiddelde Zimbabwaan wordt binnenkort een stuk dunner. Vanaf volgende week kunnen de inwoners van het land hun praktische waardeloze nationale munt omruilen tegen buitenlands geld. Koers: 35.000.000.000.000.000 Zimbabwaanse dollars voor één Amerikaanse dollar.

Het land gebruikt al buitenlandse munteenheden sinds de Zimbabwaanse dollar waardeloos werd door hyperinflatie, die in 2008 500 miljard procent bedroeg. Zimbabwanen moesten in die tijd plastic zakken propvol papiergeld meenemen om hun boodschappen te kunnen doen. De prijzen stegen toen zeker twee keer per dag.

Vanaf maandag ruilen de banken de Zimbabwaanse dollar om, meldt The Guardian vrijdag. Voor een bankrekening met 175 biljard krijgen de inwoners vijf dollar, daarboven geldt de vastgelegde koers.

Het hoogste getal op een Zimbabwaans bankbiljet verscheen in 2008: 100 triljoen. Dat was in de praktijk niet eens genoeg om een week met de bus naar werk te rijden. Volgens de huidige koers is dat biljet nu 40 cent waard.

De nationale bank van Zimbabwe heeft 20 miljoen dollar voor de operatie gereserveerd.
Bron

Bloedresten van dinosaurus gevonden in fossielen

Engelse wetenschappers hebben een spectaculaire ontdekking gedaan. Na onderzoek op gefossiliseerde dinosaurusbotten vonden ze overblijfselen van rode bloedcellen en eiwitten. Bijzonder, want de fossielen zijn zeker 75 miljoen jaar oud.

De sporen werden per ongeluk aangetroffen door wetenschappers van het Imperial College in Londen, zo meldt The Guardian. Zij onderzochten fossielen die eerder werden opgegraven in Canada en nu in het Natural History Londen liggen. Het gaat om een klauw en een paar ribben die ooit van een dinosaurus zijn geweest.

Mensenbloed
Aan de buitenkant was niets te zien. Maar toen kleine stukjes werden afgebroken en onder een microscoop werden gelegd, geloofde wetenschapper Sergio Bertazzo zijn ogen niet. ,,Dit leek wel bloed.'' Eerst dacht hij dat het mensenbloed was; een curator of onderzoeker die zichzelf per ongeluk had gesneden terwijl hij het fossiel onderzocht.

Een collega adviseerde om het nader te bekijken. Wat bleek: de rode bloedcellen hadden een zogenaamde celkern en dus was mensenbloed uitgesloten. De wetenschappers gaan hun ontdekking nader onderzoeken en hopen hiermee meer over het leven van dinosaurussen te weten te komen.Bron

Voorzitter gekleurde Amerikanen blijkt blank

Een plaatselijke voorzitter van de burgerrechtenbeweging NAACP, die zich inzet voor het welzijn van niet-blanke Amerikanen, blijkt zelf helemaal niet van Afro-Amerikaanse afkomst te zijn.

De vrouw solliciteerde bij de gemeente Spokane in de staat Washington naar de functie van ombudsman en identificeerde zich daarbij als Afro-Amerikaanse. Maar uit haar geboortecertificaat blijkt dat ze feitelijk blank is.

De vrouw poseerde voor de website van de NAACP met een donkere man die haar vader zou zijn. Op jeugdfoto's is ze met stijl blond haar te zien, hoewel ze tegenwoordig een donker afrokapsel draagt.

De vrouw deed de afgelopen jaren aangifte van acht gevallen van discriminatie tegen haar. Zo zou ze een pakket met dreigbrieven hebben ontvangen, maar volgens de plaatselijke zender KXLY heeft ze die mogelijk zelf in de brievenbus gedaan. De politie en de gemeente onderzoeken de zaak.

in "Black" and White.

Bron
Lees ook: Blanke voorzitter 'gekleurde' beweging stapt op

Toeristen die stripten op berg aangeklaagd

De 23-jarige Nederlander die met drie andere toeristen naaktfoto's maakte op de heilige berg Mount Kinabalu in Maleisië, wordt waarschijnlijk vrijdag aangeklaagd. Dat meldt de Maleisische krant The Star.

De man en zijn Britse en Canadese lotgenoten hangt een celstraf van drie maanden of een boete boven het hoofd.

De buitenlanders haalden zich de woede van de lokale bevolking op de hals, omdat die geloven dat de ziel van hun voorvaders in de berg huist.

Bovendien geloven de plaatselijke autoriteiten dat de actie van de toeristen de oorzaak was van een dodelijke aardbeving in dat gebied een paar dagen later.
Bron
Lees ook: Drie dagen cel en boete voor naakte bergbeklimmers

'MH370 heeft zich verticaal in de oceaanbodem geboord'

De verdwijning is nog steeds een groot mysterie. Regelmatig duiken nieuwe theorieën over het lot van MH370 op. © epa.

Vlucht MH370 van Malaysia Airlines heeft zich verticaal in de oceaanbodem geboord en bleef daarbij vrijwel intact. Dit verklaart waarom er geen brokstukken of kerosineresten zijn gevonden, stelt de Amerikaanse wiskundige Goong Chen van de Texas A&M University.

Na analyse van verschillende data zou dit een zeer aannemelijke conclusie zijn, stelt de wiskundeprofessor in Australische media. Bij een vliegtuigcrash zijn normaal gesproken in de wijde omgeving brokstukken te vinden.

Chen verklaart niet waarom en hoe het vliegtuig in die verticale positie terechtkwam. ,,Alleen de zwarte doos geeft ons uiteindelijk zekerheid over wat er is gebeurd.''

Een van de schepen waarmee wordt gezocht naar MH370 © afp.

De Boeing 777 vertrok 8 maart 2014 van Kuala Lumpur richting Peking. Het toestel week kort na vertrek af van de noordelijke koers en verdween van de rader. Gedacht wordt dat het in zuidelijke richting verder vloog en nabij Australië is neergestort. Na de mysterieuze verdwijning deden verschillende theorieën de ronde: van de piloot die zelfmoord pleegt tot kapingen en ontvoering door buitenaardsen.

Zoektocht
Tenzij nieuwe aanwijzingen worden gevonden, wordt de zoektocht naar het wrak afgebouwd. De instantie, belast met de coördinatie van de zoekactie, maakte dit onlangs bekend. Zoekteams zijn actief in een gebied van 120 duizend vierkante kilometer in de Indische Oceaan. Tot nu toe is niets gevonden. Australië, dat de zoektocht leidt, kondigde deze week aan dat het gebied niet verder uitgebreid wordt.
Bron
Lees ook: Weer toestel Malaysia Airlines in problemen

donderdag 11 juni 2015

Onze wereld over tien jaar, volgens futuristen


© Thinkstock.De laatste tien jaar hebben indrukwekkend veel technologische vooruitgang met zich meegebracht. Van apps die zowat alles kunnen registreren tot zelfrijdende auto's en menselijke robots. Wat mogen we de komende tien jaar verwachten? Gedreven futuristen bogen zich erover.

In het komende decennium mogen we volgens professor theoretische natuurkunde Michio Kaku een geleidelijke overgang verwachten van het internet naar het 'brain-net'. In dit mentale netwerk zullen gedachten, emoties, gevoelens en herinneringen rechtstreeks kunnen worden doorgestuurd over de hele wereld.

Wetenschappers zijn in staat ons brein aan een computer te koppelen en gedachten en herinneringen te decoderen. Dit kan op termijn een revolutie betekenen voor onze communicatie en entertainment. Denk maar aan films die emoties intenser dan ooit zullen kunnen overbrengen. ,,Misschien gaat zelfs de spanning tussen mensen afnemen naarmate ze de pijn van anderen echt zelf gaan beleven'', stelt de Amerikaan Kaku.

Kleren 3D-printen
Uitvinder en computerwetenschapper Ray Kurzweil voorspelt dat 3D-printers tegen 2025 spotgoedkoop kleren zullen printen. Mensen zullen hun geld geven aan downloadbare designs van de populairste ontwerpers, net als we vandaag al betalen voor e-books, muziek en films. Ook voor huizen en kantoren ziet de Amerikaanse Kurzweil goedkope 3D-modules in de nabije toekomst.


Met dank aan gemodificeerde stamcellen van patiënten zelf, zullen 3D-printers moeiteloos menselijke organen creëren. Resultaat: een onuitputbare voorraad organen zonder afstotingsgevaar. Beschadigde organen (bijvoorbeeld na een hartaanval) zullen hersteld kunnen worden met geherprogrammeerde stamcellen. Verder zullen we de menselijke biologie zodanig kunnen (her)programmeren dat heel wat (ouderdoms)ziekten geen kans meer krijgen. Denk maar aan het deactiveren van kankerstamcellen.

'Contact' met doden
We zullen ook veel (meer) tijd spenderen in een virtuele realiteit, waarin we elkaar kunnen bezoeken, ook al zijn we in feite duizenden kilometers van elkaar verwijderd. ,,We gaan elkaar zelfs kunnen aanraken'', stelt Kurzweil. Overleden geliefden zullen we ons levendig kunnen herinneren door avatars te maken op basis van alle informatie die ze achterlieten, zoals foto's en e-mails. ,,Ze zullen overtuigend zijn, maar pas op zijn vroegst in 2035 realistisch'', stelt Kurzweil, die eraan toevoegt dat deze replica-technologie voor sommigen een stap te ver is.,,Wearables (draagbare elektronica) zullen een groot deken vormen over de wereld'', voorspelt James Canton van het Institute of Global Futures. Tegen 2025 zijn we allemaal verbonden in een netwerk dat elk land, elke gemeenschap en mens linkt aan de wereldwijde kennis. Hierdoor zullen de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, banen, entertainment en handel in een stroomversnelling belanden.

Ziektes behandelen
Kunstmatige intelligentie (AI) zal minstens zo slim, zoniet slimmer worden dan de mens. ,,AI zal ingebed worden in auto's, robots, woningen, ziekenhuizen. Het zal een echte economie worden'', stelt Canton. Mensen en robots zullen zowel digitaal als fysiek samensmelten. Robotchirurgen zullen van afstand patiënten over de hele wereld kunnen behandelen en 'Robodocs' gaan baby's op de wereld zetten en je behandelen via je smartphone. Ziektes zullen vroeger dan ooit worden opgespoord met dank aan verbeterde medische apparatuur.

Canton gelooft ook in de toekomst van de Bitcoin. Traditioneel geld zal verdwijnen en de digitale munteenheid Bitcoin zal aan de basis liggen van een legitieme, digitale economie.

Eigendom minder belangrijk
,,De 'on-demand'-revolutie (zie onderstaande video) gaat plaatsmaken voor een wereld op aanvraag, waarin biologische software, gepersonaliseerde geneeskunde en kunstmatige intelligentie ons welzijn steeds meer zullen transformeren'', voorspelt Jason Silva van National Geographic. De groeiende automatisering gaat ons dagelijks leven rijker maken. Zelfrijdende auto's zullen alomtegenwoordig zijn. We evolueren steeds meer naar een wereld waar toegang hebben belangrijker wordt dan eigendom'', zegt hij. BronSamoerai leert vechtrobot kneepjes van het vak

Japanse programmeurs benaderden zwaardvechtspecialist Isao Machii om hun eenarmige vechtrobot Motoman MH24 te leren het zwaard te hanteren. Nadat de experts van robotbedrijf Yaskawa de benodigde data hadden verzameld, volgde een demonstratieduel tussen mens en machine.

Isao Machii kreeg een speciaal pak met sensoren aan opdat de programmeurs zijn vechttechnieken in een 3D-model konden analyseren. Ze gebruikten de gegevens om de bewegingen te laten nabootsen door de eenarmige Motoman MH24 robot.

Wereldrecords
Een betere leermeester dan Isao Machii had de robot niet kunnen hebben. Machii is een expert in iaijutsu, een Japanse zwaardvechtdiscipline, en houder van vijf wereldrecords. Zo sloeg hij ooit een tennisbal met een snelheid van 708 km/uur in tweeën.

Excellente leerling
Het demonstratieduel begint met een 'warming up' waarbij alle slagen aan bod komen. Vervolgens hakken de samoerai en de robot zich achtereenvolgens door een opgerolde rieten mat, een roos en fruit.
De robot blijkt een excellente leerling en splijt met dodelijke precisie een peultje. Als ze opgewarmd zijn volgt de ultieme beproeving: rieten matten in duizend stukken hakken. Na de uitdaging van duizend slagen hijgt Machii moegestreden, maar kan de Motoman MH24 zonder moeite verder.

Buiging
De robot heeft behalve de zwaardvechtkunst bovendien de etiquette overgenomen van zijn leermeester. Na de demonstratie buigen leerling en meester naar elkaar als teken van wederzijds respect.Bron

Duitse bankiersvrouw ontsnapt tijdens ontvoering

© Flickr | creative commons.


De 46-jarige vrouw van een topmanager van een Duitse bank is gisteravond ontsnapt aan een gijzeling en afpersing. Dat meldt onder meer de Duitse krant Die Welt. De identiteit van de vrouw is niet bekend gemaakt.

De vrouw werd gisterochtend vanuit haar huis in Ottobrun, dichtbij München, ontvoerd. Ze werd bedreigd met een vuurwapen en haar zoon werd vastgebonden. Vervolgens werd de vrouw in de auto van de man meegenomen.

De ontvoerder stopte tijdens de rit op een parkeerterrein bij een supermarkt in München. Daar wist de vrouw wist te ontsnappen. De dader is vervolgens gevlucht. De vrouw heeft zelf de politie gewaarschuwd.

Losgeld
Later werd in het huis van de vrouw een handgeschreven brief gevonden waarin de ontvoerder een bedrag van 2,5 miljoen euro aan losgeld eiste. Toch wil de politie volgens de krant Sueddeutsche Zeitung niet bevestigen dat het om een ontvoering ging.

Een woordvoerder van de politie wilde alleen vertellen dat er op de parkeerplaats van een supermarkt ruzie was geweest tussen een man en een vrouw en dat de vrouw daarbij met een wapen was bedreigd.

,,De zaak is twijfelachtig, maar de dreiging is zeer reëel," vertelde politiewoordvoerder Thomas Baumann tegen de Sueddeutsche Zeiting. Hoewel de ontvoering dus niet wordt bevestigd, arriveerde er wel een speciale task force (SEC) bij het parkeerterrein.
Bron

'Atoomoverleg met Iran doelwit van cyberspionage'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (rechts) in gesprek over het Iraanse atoomprogramma met onder anderen zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif in Genève (links). © afp.


Het overleg over het Iraanse atoomprogramma is doelwit geweest van cyberspionage. Dat heeft beveiligingsbedrijf Kaspersky woensdag bekendgemaakt. De software die wordt gebruikt voor de spionage was zo geavanceerd dat die volgens Kaspersky door een regering moet zijn ontwikkeld.

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal zit Israël achter de spionage, omdat het land fel tegen een akkoord met Iran is. De onderhandelingen vinden in het diepste geheim plaats in hotels.

De onderhandelaars hopen tegen het einde van de maand een akkoord te hebben bereikt. Een voormalig medewerker van de Amerikaanse inlichtingendiensten zei dat het atoomoverleg vermoedelijk ook doelwit is geweest van spionagepogingen van andere landen, zoals Rusland.

Nauwe banden Russische inlichtingendienst
De ontdekking van Kaspersky is bevestigd door het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Symantec. Kaspersky heeft eerder pogingen tot cyberspionage ontdekt. De baas van Kaspersky, Eugene Kaspersky, werkte in de jaren tachtig in het Sovjetleger en heeft nog altijd nauwe banden met de Russische inlichtingendiensten.

In een verklaring schrijft het bedrijf dat de software, die de naam Duqu heeft gekregen, 'een van de meest geavanceerde, geheimzinnigste en machtigste dreigingen' vormt in de wereld van cyberspionage.
Bron

dinsdag 9 juni 2015

Iran pissig over outfit Nederlandse politica

© Haft-e sobh.


De Nederlandse Europarlementariër Marietje Schaake (D66) heeft zich afgelopen weekend de woede op de hals gehaald van het Iraanse parlement. De outfit die zij droeg tijdens een bezoek aan het land, viel niet in goede aarde.

Schaake droeg een ensemble bestaande uit een zwarte legging, een strakke jas met een rits van voren en een blauwe hoofddoek, die ze zorgvuldig boven over haar blonde haar had gedrapeerd.

Parlementslid Mahdi Kouchakzadeh zette direct een foto van de opvallende outfit op Instagram. Hij omschreef haar creatie als niets minder dan een 'ridiculisering van humanistische en islamitische waarden', meldt de Volkskrant.

In kleur op de voorpagina
De krant Haft-e sobh plaatste maandag een foto van het bezoek op de voorpagina, met Schaake in kleur en de andere delegatieleden in zwart-wit. 'Problemen veroorzaakt door Nederlandse vrouw', stond erboven.

Schaake bedankt via haar Twitter-account iedereen voor al het kledingadvies. Om daar cynisch aan toe te voegen dat de belangrijke onderwerpen op de agenda op deze manier overschaduwd worden.
Bron

Waarom we in Nederland niet bang hoeven te zijn voor MERS

Zuid-Koreanen hebben voorzorgsmaatregelen getroffen tegen het MERS-virus. Ter bescherming dragen ze mondkapjes en de komende dagen blijven scholen gesloten. © getty.


Er is momenteel een grote uitbraak van het virus Middle East Respiratory Syndrome (MERS) in Zuid-Korea. In Nature leggen experts uit waarom zij zich geen zorgen maken over een wereldwijde uitbraak..

Het MERS-virus is een diervirus
Een virus kan zich wereldwijd verspreiden (pandemie) als het gemakkelijk van mens op mens wordt overgedragen. Het MERS coronavirus (MERS-CoV), dat in 2012 nieuw ontdekt werd in Saudi-Arabië, is primair een diervirus. Vleermuizen zouden de bron van het virus zijn, maar voor de sporadische overdracht van dier op mens vormt contact met kamelen waarschijnlijk het belangrijkste risico.

Vooral besmetting in ziekenhuizen
Besmetting van mens op mens komt hoofdzakelijk voor bij patiënten in het ziekenhuis. Bij sommige onderzoeken komen aerosolen (besmettelijke luchtdeeltjes) vrij die het virus kunnen verspreiden. Een enkele keer is het vastgesteld na intensief contact in een thuissituatie. Alleen als het virus zich aanpast, zodat het bij minder intensief contact tussen gezonde mensen tot ziekte leidt, kan het een wereldwijd probleem worden. Maar experts zien daarvoor geen aanwijzingen.

MERS is niet hetzelfde als SARS
In 2003 was de wereld in de ban van het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS). Ook die uitbraak werd uiteindelijk de kop ingedrukt. Het belangrijkste verschil tussen het SARS-virus en het MERS-virus: SARS had zich aangepast waardoor het gemakkelijker van mens op mens werd overgedragen. Experts kunnen niet uitsluiten dat MERS zich ooit op een vergelijkbare manier aanpast, maar op basis van de informatie over de huidige uitbraak wijst niets erop dat dit nu het geval is.

De uitbraak in Zuid-Korea is klein
Volgens de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsrganisatie (WHO) over de huidige uitbraak raakten dertig mensen besmet met het MERS-virus, waarvan twee kwamen te overlijden. Volgens persbureau AP gaat het om 95 huidige besmettingen en zeven doden. Om verspreiding van het virus tegen te gaan worden volgens AP meer dan 2300 Zuid-Koreanen in quarantaine gehouden en blijven 1800 scholen de komende dagen gesloten. Saudi-Arabië heeft al tientallen uitbraken achter de rug. Bij de uitbraak in Jeddah in 2014 raakten 255 mensen besmet.

Zuid-Korea treft maatregelen
De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben strenge maatregelen getroffen. Alle mensen die in direct contact kwamen met een patiënt zijn opgespoord. Zij worden veertien dagen in de gaten gehouden (de maximale incubatietijd). Wie symptomen vertoont, wordt in quarantaine geplaatst. De nieuwe besmettingen waarover de media berichten, vonden plaats binnen de groep die al door de autoriteiten in de gaten wordt gehouden. Het virus lijkt zich dus ook binnen Zuid-Korea niet uit te breiden.

Symptomen MERS-infectie
Patiënten krijgen ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. Tot de verschijnselen behoren koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. Ook diarreeklachten kunnen voorkomen. Soms zijn de klachten mild en verloopt een infectie ongemerkt
Bron
Lees ook: Dodental MERS-virus Zuid-Korea loopt op
Lees ook: MERS verspreidt zich nu ook buiten Koreaans ziekenhuis

Archeologen ontdekken bijzondere schat in Ethiopië

In Ethiopië zijn bijzondere archeologische vondsten gedaan. © Evert J.Bruinekool .


Britse archeologen hebben een spectaculaire vondst gedaan in het noorden van Ethiopië: juwelen uit het Romeinse rijk. De schat is meer dan tweeduizend jaar oud, volgens The Guardian.

Louise Schofield, voormalig curator van het British Museum, coördineerde de opgravingen in Ethiopië. In Aksum, het voormalige middelpunt van het gelijknamige koninkrijk, werden elf graven ontdekt met bijzondere objecten, waaronder een ring en kettingen, uit de eerste en tweede eeuw. De vondst bewijst, volgens Schofield, dat de Romeinen eerder met Afrika handel dreven dan voorheen was verondersteld.

Geliefd
,,Ik stond perplex toen ik de juwelen zag,'' aldus Schofield. ,,Het stond vast dat we hier iets zouden vinden, maar dit had ik niet verwacht.'' Ze was met name onder de indruk van een graf met een vrouw die ze 'schone slaapster' noemde. De wijze waarop het lichaam en de voorwerpen in het graf lagen, bewees dat dit een geliefd persoon moet zijn geweest. Ze lag op haar zij en en keek naar de spiegel in haar hand. Ook droeg het stoffelijk overschot een bronzen ring. Om haar nek hing een ketting met talloze kraaltjes. Het moet een rijke dame zijn geweest, vermoedt Schofield.

Hiernamaals
Daarnaast zijn twee perfect bewaard gebleven drinkbekers gevonden. Net als een kruik die nader onderzocht wordt. De archeologe hoopt dat hiermee duidelijkheid komt over de voormalige inhoud. ,,Vermoedelijk zat hier voedsel in, bestemd voor het leven in het hiernamaals.''


De archeologen ontdekten nog een ander vrouwelijk skelet met een ketting van glazen kraaltjes. Alle opgravingen worden tentoongesteld in een nieuw, door Duitsland gefinancierd museum. Waarschijnlijk worden enkele stukken nog uitgeleend aan het British Museum.

Het stond vast dat we hier iets zouden vinden, maar dit had ik niet verwacht.
Louise SchofieldVlieg over dwergplaneet Ceres in een video van NASA

Een fascinerende tour maken over een van de kleinste dwergplaneten van ons zonnestelstel: dat is nu mogelijk dankzij een video die NASA heeft vrijgegeven.

De video is een animatie, gebaseerd op foto's die gemaakt zijn vanuit NASA's ruimtesonde Dawn. Die verkenner draait in een baan op ongeveer 13.500 kilometer van het hemellichaam. De beelden laten één dag zien op de dwergplaneet. Een dag die overigens maar negen uur duurt.

Planetoïdengrodel
Ceres is het grootste hemellichaam dat onderdeel is van een planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. Ruimtesonde Dawn arriveerde al op 5 maart in zijn baan om de dwergplaneet. Maandag werd de gemaakte animatie van NASA vrijgegeven.

De reis van Dawn naar de dwergplaneet duurde maar liefst 7,5 jaar. Dawn werd in september 2007 gelanceerd. In juli 2011 kwam de sonde aan bij een ander groot rotsblok, de asteroïde Vesta. Die werd een jaar lang uit alle hoeken gemeten en gefotografeerd. Vervolgens vloog de verkenner door naar Ceres.

maandag 8 juni 2015

Amerikaanse agent voor de rechter wegens moord

Agent Michael Slager © reuters.


De blanke Amerikaanse agent die begin april een zwarte man doodschoot, is aangeklaagd voor moord. Een onderzoeksjury heeft de aanklacht bekrachtigd waardoor de zaak voor de rechter komt, zegt een van de aanklagers in de zaak..

Agent Michael Slager schoot de 50-jarige Walter Scott zeker acht keer in de rug toen de man probeerde weg te rennen. Een omstander filmde de gebeurtenis. Als Slager schuldig wordt bevonden hangt hem een straf van dertig jaar tot levenslang boven het hoofd.

De dood van Scott beroerde de gemoederen hevig. In de VS is een nationale discussie losgebarsten over veelal blanke agenten die onnodig extreem geweld gebruiken tegen zwarte verdachten. De discussie werd aangewakkerd nadat vorig jaar zomer een ongewapende zwarte tiener in Ferguson werd doodgeschoten. Het incident leidde in het hele land tot protesten en rellen.

© ap.
Bron

Nederlandse toeriste bungelt boven krokodil

© ABC.


Een Nederlandse toeriste beleefde in de Australische stad Darwin bange momenten toen een glazen kooi waarin ze stond, bleef hangen boven een krokodillenverblijf. De Scheveningse zat in de zogeheten Dodemanskooi, waarmee ze even onder water zou worden gedompeld om veilig tussen de zoutwaterkrokodillen te zijn. Door een storing bleef de kooi echter hangen.

De krokodillen hadden door dat Cynthia Spaans zich in een penibele situatie bevond. Een van hen bleef precies onder de kooi, ,,wachtend tot zijn maaltijd naar beneden zou vallen'', zei een getuige tegen de zender ABC.

In eerste instantie kon Spaans er nog wel om lachen, zich niet bewust van de ernst van de situatie. ,,Maar na vijf minuten werd ik panisch, omdat ik een beetje claustrofobisch ben." Uiteindelijk wist Spaans via een ladder uit de kooi te klimmen.

Het is niet de eerste keer dat het fout gaat met de attractie. In 2011 brak de kabel waarmee de kooi naar beneden wordt gelaten en viel die op de bodem van het water, met twee mensen erin.


Spaans doet haar verhaal © ABC.


Buschauffeur ontdekt ontvoerde peuter in bus

Buschauffeur Tim Watson was een kidnapper te slim af. © ABC News.Buschauffeur Tim Watson uit Californië wordt gezien als een ware held nadat hij een kidnapper, die een driejarig jongetje had ontvoerd, ontmaskerde. Met een slim plan wist hij de de ontvoerder over te dragen aan de politie.

Afgelopen vrijdag werd een 3-jarig jongetje opgegeven als vermist, nadat hij spoorloos was verdwenen uit een bibliotheek in het stadje Milpitas, zo'n zeventig kilometer van San Francisco.

Ongeveer een uur later ontdekte buschauffeur Tim Watson een man met een jong kind op zijn bus. Het duo voldeed aan de beschrijving van de politie, die inmiddels een vermissingsbericht had verspreid. De kleuter was bovendien hard aan het huilen.

Plan
,,Ik zag zijn betraande gezicht", vertelde Watson tegen ABC-News. Maar omdat hij er nog niet zeker van was of het daadwerkelijk om het verdwenen jongetje ging, moest er een plan komen om het duo van dichterbij te bekijken.

,,Ik vroeg de inzittenden om uit te kijken naar een groene rugzak, die iemand zogenaamd was vergeten", verklaarde Watson. ,,Ik zette de bus aan de kant en deed alsof ik de bus aan het doorzoeken was, zodat ik in de buurt van de verdachte en het jongetje kon komen."

© ABC News.

Eenmaal terug achter het stuur waarschuwde Watson de politie. De truc met de tas had uitgewezen dat het daadwerkelijk om het vermiste jongetje ging. De chauffeur stopte de bus bij een afgesproken halte, waar de agenten al klaar stonden de kidnapper op te pakken. Na een korte worsteling kon het kindje worden weggepakt, en de ontvoerder gearresteerd.

Na de arrestatie vroeg Watson aan de politie wat er eigenlijk aan de hand was. Toen pas kwam hij erachter dat het om een ontvoering ging en het jongetje, dat zelf al kon lopen, niet zelf de benen had genomen. ,,Ik werd er heel emotioneel van", zei de chauffeur, zelf vader van twee kinderen. ,,Wat als ik dat opsporingsbericht niet op tijd had gezien?"

Volgens de politiewoordvoerder van Milpitas is Watson een echte held. De kidnapper Alfonso Edington (23) werd gearresteerd op beschuldiging van kidnapping. Er bleek geen link tussen het kind en zijn ontvoerder.
Bron

Universiteit wil eerste foto maken van een zwart gat


Radboud hoopt op direct bewijs voor relativiteitstheorie

© NASA.


De faculteit sterrenkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen wil met de grootste virtuele telescoop ter wereld als eerste een foto maken van een zwart gat, genaamd Sagittarius A*. Dat wil zeggen: als het echt bestaat.

Marc Klein Wolt, directeur van het Radboud Radio Lab twijfelt niet: "Als dit lukt, is het vergelijkbaar met de ontdekking van het Higgsdeeltje. We kunnen voor het eerst direct bewijs leveren voor de algemene relativiteitstheorie van Einstein, een van de fundamenten van de exacte wetenschap. We kunnen bovendien het gedrag van materie onder extreme zwaartekracht nauwkeurig bestuderen. Misschien ontdekken we wel dat alle sterren en planeten op termijn verdwijnen in zwarte gaten.''

Succes staat gelijk aan een ticket naar de toekomst, constateert Klein Wolt. ,,Elk onderzoek dat we hierna indienen, kunnen we dan uitvoeren. Ons beeld van het heelal zal hierdoor veranderen. Het is superfundamenteel en super-geweldig dat we de kans krijgen dit onderzoek te doen."

Voorspeld
Er is tot nu toe alleen indirect bewijs voor het bestaan van een zwart gat. Klein Wolt: ,,Einstein heeft het bestaan van zwarte gaten wel voorspeld. Met zijn relativiteitstheorie voorspelt hij dat kometen rondom een zwaar object als de zon een gebogen baan krijgen. De zwaartekracht beschrijft hij als een kromming in de ruimtetijd door de aanwezigheid van massa. Bij een zonsverduistering in 1919 bleek een ster bij de zon precies op de plek te staan waar Einstein hem verwachtte. De theorie klopte exact.''

Wat we nu zien van Sagittarius A* is een buitenschil van straling, waar sterren sterk oplichten terwijl ze met hoge snelheid om het zwarte gat heen cirkelen. Vlak voordat ze over de rand vallen, lichten ze nog een keer op. Deze straling op de waarnemingshorizon van het zwarte gat moet straks voor het eerst op de foto te zien zijn. Sagittarius A*, dat zich bevindt in de richting van ons sterrenbeeld Boogschutter, is vanaf de aarde gezien zo klein als een appel op de maan.

Klein Wolt, enthousiast: ,,We zien dan voor het eerst de exacte afmetingen van het zwarte gat en we kunnen precies waarnemen hoe materie zich gedraagt aan de uiterste rand van het zwarte gat. In combinatie met verfijnde computermodellen en de theorie over zwarte gaten kunnen we een heel precies beeld krijgen. Als ze zich precies gedragen zoals wij nu denken, dan is het bewijs geleverd. Zwarte gaten bestaan."

Zuidpool
De verwachting is dat de eerste foto van Sagittarius A* in 2017 wordt gemaakt. Klein Wolt: ,,We geven acht radiotelescopen verspreid over de hele wereld dezelfde ontvanger en koppelen ze aan elkaar. Er staan telescopen in Arizona, Zuid-Amerika en Frankrijk en op de Zuidpool. De signalen gaan naar een grote computer. De gekoppelde telescopen vormen zo samen een virtuele telescoop ter grootte van de aarde.''