Translate

zaterdag 6 juni 2015

De thuisblijfmoeders van NY: apen met loeidure handtasjes

New Yorkse fashionista's poseren voor een foto, met naast hen een dakloze man. © Reuters.


Ze zijn blond, slank, perfect gekleed, schatrijk - en zich rot geschrokken van het boek van een New Yorkse antropologe. Zij beschrijft daarin de thuisblijfmoeders in de chique Upper East Side van Manhattan alsof ze een onbekende diersoort op een afgelegen eiland heeft ontdekt.

Het werd Wednesday Martin ineens duidelijk, toen een dame op een lege stoep in de Upper East Side geen centimer uitweek en welbewust met haar Hermès Birkin-bag tegen Martins arm aan botste. Dat was geen spontane aanvaring, concludeerde de schrijfster en antropologe.

Het was een machtsspel. Chimpansees laten hun tanden zien en gooien met dingen om te zeggen: 'Dit is mijn territorium, ik sta boven jou'. De vrouwen in een van de rijkste buurten van Amerika hebben daar hun handtassen van zeker 10.000 euro voor.

Primaten van Park Avenue
Primaten van Park Avenue, noemde ze haar boek daarom. Martin schrijft over het leven van zo'n 150 superrijke, veelal hoogopgeleide huisvrouwen in New York, die ze ontmoette nadat ze met haar man, professor en investeerder, naar de Upper East Side was verhuisd.

De vrouwen zijn volgens de New York Post pisnijdig, nu details over hun privélevens op straat liggen. Dat ze zo veel drinken bijvoorbeeld, of dat ze extreem competitief zijn en allemaal de mooiste, best geklede en interessantste moeder met het slimste kind proberen te zijn. ,,Ze zien eruit alsof ze klaar zijn om op de voorste rij te zitten bij de Fashion Week. Maar ze brengen hun kinderen naar school," schetst Martin.

Wife bonus
De meeste ophef veroorzaakt de jaarlijkse 'echtgenotebonus' die sommige vrouwen volgens Martin incasseren. Omdat ze niet werken, maar het huishouden bestieren, voor de kinderen zorgen en hun man ondersteunen, krijgen ze van hun echtgenoot een percentage van de bonus die hij op Wall Street verdient.

Zonder dat geld van hun man zijn de dames niets, betoogt Martin. In New York is een debat losgebarsten over die wife bonus. Allereerst: bestaat die wel echt? De vrouwen uit de Upper East Side die met Vanity Fair spraken, geloven er niets van. ,,Met wie ging deze vrouw om? De derde echtgenotes van oude vieze mannen? Niemand die ik ken zou zoiets doen."

Dik verdiend
De New York Post gooit olie op het vuur van geschokte feministen en sprak met een vrouw die zo'n wife bonus opstrijkt. Polly Philips (32) krijgt 20 procent van de bonus die haar man in de top van een oliebedrijf bemachtigt.

Dik verdiend, vindt ze, omdat ze haar carrière opgeeft om die van haar man mogelijk te maken. ,,Er is niets feministischer dan het idee dat thuisblijven met onze dochter - net als wassen, strijken, koken en schoonmaken - evenveel salaris waard is als een baan buiten de deur."

Mogelijk boze medewerker achter bomalarm Jumbo

De zoektocht bij een filiaal van supermarkt de Jumbo in Groningen naar een explosief heeft niets opgeleverd. Het onderzoek door bomverkenners in het grote pand bij de Euroborg is even na 22.00 uur gestopt. De politie is nog wel op zoek naar de mogelijke dader. Ook het verscherpte toezicht op filialen van Jumbo in Groningen blijft gehandhaafd.

Het Explosieven Opruimingscommando Defensie stond de hele avond klaar voor het geval een bom zou worden gevonden. Hoe de melding is gedaan en wie deze deed, wil de politie nog niet zeggen. Wel heeft de politie beelden vrijgegeven van de mogelijke dader. Mogelijk zit een boze (ex-)medewerker van de Jumbo achter de bomdreigingen. De politie liet weten dat dat een van de scenario's is in het onderzoek. De politie zegt inmiddels al een tiental tips te hebben ontvangen over de mogelijke dader.

Niet alleen de winkel aan de Boumaboulevard werd direct ontruimd, ook uit een sportschool en het onderkomen van de fanclub van FC Groningen die in het Euroborg-complex zijn gevestigd, moest iedereen weg. De toeritten vanaf de A7 en N7 naar de Boumaboulevard werden de hele middag en avond afgesloten. Bewoners hadden geen toegang tot de parkeergarages.

Spannende situatie
Volgens de winkeleigenaar is de ontruiming van het winkelpand ,,prima verlopen, omdat het personeel daarop getraind is.'' Wel zei de eigenaar de hele situatie 'spannend' te vinden.

Een van de omstanders, twitteraar Rianne Schuurman, filmde via Periscope de ontruiming en interviewde mensen op straat. Haar live-uitzending had al snel veel volgers. Toen ze met haar telefoon binnen de afzetting werd 'betrapt' werd ze door de politie weggestuurd. Toen op enig moment de batterij van Riannes telefoon leeg was, kreeg ze van verslaggevers van RTV Noord een zogenaamde powerbank om door te kunnen filmen.

Explosie
Het is al de derde keer in een maand tijd dat de supermarktketen in Groningen is opgeschrikt door een bommelding. De Jumbofilialen in Groningen werden al extra in de gaten gehouden door de politie. Afgelopen zondag ontplofte bij een andere Jumbowinkel, aan het Overwinningsplein in Groningen, een explosief. Niemand raakte daarbij gewond; er raakte wel een raam beschadigd.

De politie denkt dat er een verband is tussen de eerdere incidenten. Beide explosieven zijn rond dezelfde tijd geplaatst. Omdat beide incidenten 's nachts plaatsvonden, wordt vermoed dat de verdachte niet uit is op het maken van slachtoffers, maar op het veroorzaken van schade aan gebouwen.

Politie zoekt getuigen
De politie zoekt naar getuigen die meer informatie kunnen verstrekken. Daartoe wordt voor komende dinsdag een item in de uitzending van Opsporing Verzocht voorbereid,waarin ook beelden van een mogelijke dader van de explosie aan het Overwinningsplein te zien zijn. De man, die een capuchon draagt, zou voor bekenden herkenbaar kunnen zijn aan zijn manier van lopen, zegt een woordvoerder van de politie.

Supermarktketen Jumbo zegt geschrokken te zijn van de bommelding en de ontruiming. Het bedrijf wil niets zeggen over het onderzoek en de beveiligingsmaatregelen, maar zegt veel vertrouwen te hebben in het onderzoek van de politie. ,,Wij verlenen de politie alle mogelijke medewerking en er is nauw contact met hen over de voortgang.''
Bron
Lees ook: Verdachte bommenlegger heeft 'apart loopje'

Superklein tv-echtpaar gaat na 27 jaar huwelijk scheiden


Amy en Matt Roloff. © YouTube.

Het wereldberoemde kleine echtpaar Amy (50) en Matt (53) Roloff - bekend van de TLC-serie Little People, Big World - gaat na een huwelijk van 27 jaar uit elkaar. Het stel liet vorig jaar al weten niet meer samen door één deur te kunnen, maar nu hebben ze de officiële scheidingspapieren bij de rechtbank ingediend.

De Roloffs kondigden in maart van dit jaar al aan af te stevenen op een proefscheiding, maar ze bleven samenwonen. In mei leek er nog geen vuiltje meer aan de lucht. Op dat moment deelde Matt een familiefoto op Facebook waar hij, Amy en hun inmiddels volwassen kinderen vrolijk lachend in de cameralens keken. Nu, nog geen paar weken later, heeft het mini-koppel de knoop van de scheiding toch nog doorgehakt. Volgens Amerikaanse media gaan ze uit elkaar wegens 'onoverbrugbare meningsverschillen'.

In een korte verklaring zeggen de twee samen te zijn gebleven om hun kinderen, waarvan er één dwerggroei heeft, klaar te stomen richting volwassenheid. ,,We gaan uit elkaar maar zullen ons werk samen doorzetten'', staat in het statement van het pompoenen kwekende duo dat kleiner is dan 1.45 meter.
© TLC.

Bron

Is dit het model met de langste benen ter wereld?

@CEN


Dong Lei is 20 jaar en 1,82m lang en valt op vanwege haar duizelingwekkend lange benen: die zijn maar liefst 1,14 meter (aan de binnenkant gemeten). Bij 'de gemiddelde' vrouw is dat 73 cm. ,,Misschien heb ik zelfs de langste vrouwenbenen ter wereld", zegt de voormalige kleuterjuf.

Dong is een sensatie in China, waar de vrouwen gemiddeld niet groter dan 1,57 meter zijn. Ter vergelijking: een Nederlandse vrouw is gemiddeld 1,71 meter. Dongs benen zijn langer dan het gemiddelde Chinese kind van zeven.

,,Het zit in mijn genen. Mijn vader meet 1,85 meter, mijn moeder 1,70 meter. Mijn leraren zeiden dat ik model had moeten worden, wegens mijn lange benen. Ik heb het een en ander opgezocht, en toen bleek dat ik misschien wel de vrouw met de langste benen ter wereld ben".

Wie heeft de langste?
Het bekende Duitse model Nadja Auermann (44) loopt op stelten van 1,12 meter, en staat daarmee in het Guinness Book of World Records, maar Dongs onderste leden zijn dus nog twee centimeter langer. Dong schreef zich in bij een lokaal modellenagentschap in de stad Wuhu, in de Centraal-Chinese provincie Anhui. Al gauw werd ze een veelgevraagd model.

Verzekeren?
Sinds ze door haar deelname aan het tv-programma 'Supermodel' bekendheid verwierf, woedt in China een hevige discussie rond de vraag of Dong haar benen moet laten verzekeren. Zelf doet ze er het zwijgen toe. Ook op de bewering in lokale media dat ze haar benen door Guinness wil laten registreren als de langste ter wereld, wenst ze niet in te gaan. ,,Ik vind het al ongelooflijk dat ik plots een internetsensatie ben geworden", verklaart ze tegenover de krant People Daily.

We moeten Dong echter teleurstellen. De langste benen ter wereld zitten vast aan de voormalige basketbalspeelster Svetlana Pankratova. De benen van de Russische zijn, aan de binnenkant gemeten, 1,32 meter lang.
Geen model, maar wel de langste benen ter wereld: 1,32 meter aan de binnenkant gemeten. Iemand last van hoogtevrees? © Wikimedia.

vrijdag 5 juni 2015

9-jarige bouwt opvangcentra voor daklozen

© Gofundme.De 9-jarige Hailey Fort uit Amerika heeft een wel heel bijzondere missie voor haar leeftijd. Ze bouwt opvangcentra voor daklozen en andere hulpbehoevende mensen.

Zodat daklozen zich veilig voelen en niet natregenen bouwt Hailey mobiele opvangcentra. Ook zorgt ze voor eten en toiletruimtes. Haar doel is om dit jaar twaalf opvangcentra te bouwen en duizenden toiletruimtes.

Hailey begon aan dit mooie project toen ze op 5-jarige leeftijd een dakloze man zag in de staat Washington. Hailey vroeg aan haar moeder of ze de dakloze niet konden helpen. Toen moeder Miranda zei dat dit kon, begonnen ze samen een actie om hulpbehoevenden te helpen. Ze dacht: waarom één dakloze helpen met een broodje als je ook meerdere daklozen kunt helpen met een moestuintje? Ook worden houten huisjes gebouwd voor de daklozen en Hailey klust ook zelf aan die mobiele opvanghuisjes.

Tegen een nieuwszender zegt Hailey: ,,Het voelt gewoon niet eerlijk dat er dakloze mensen zijn. Ik vind dat iedereen een plek verdient om te wonen." Hailey wil dit jaar twaalf opvangcentra bouwen en duizenden toiletruimtes. Hailey haalt geld op met een GoFundMe-campagne en met de verkoop van artikelen op Amazon. Met haar crowdfunding heeft ze al 10.000 euro ingezameld.


donderdag 4 juni 2015

Man koopt auto en betaalt met duizenden muntjes

Man koopt auto en betaalt met duizenden muntjes


Aan wisselgeld voorlopig geen gebrek bij een autodealer in het Chinese Shenyang. Een man betaalde deze week zijn auto van 140.000 dollar bijna volledig met muntjes.

Maar liefst tien werknemers werden opgetrommeld om 136.000 dollar (122.148 euro) in klinkende yuanmunten te onvangen en vervolgens te wegen én te tellen. De rest betaalde de koper met bankbiljetten, meldt The Shanghaiist.

Benzinestation
De muntjes, met een gewicht van vier ton, werden per vrachtwagen geleverd en opgesteld in vier meter hoge stapels. De medewerkers van de autodealer gingen zonder morren aan de slag.

Hoe de man, bekend als Mr. Gan, zoveel kleingeld in bezit kreeg? Simpelweg door heel lang te sparen. Hij werkt bij een benzinestation en kreeg de muntjes van tankende chauffeurs. Aangezien er geen banken in de omgeving zijn, besloot hij op deze manier te sparen voor een nieuwe auto.

Overigens is hij niet de eerste die een grote aankoop met muntjes betaalt. Een man uit Fuiji kocht afgelopen maart zijn appartement in de Chinese Shaanxi provincie met 100.000 muntjes van 1 yuan.'150 doden door explosie en watersnood Ghana'

© epa.


De explosie in een benzinestation en de watersnood in de Ghanese hoofdstad Accra hebben aan ongeveer 150 mensen het leven gekost. Dat heeft president John Mahama van het West-Afrikaanse land donderdag gezegd. Hij heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Een woordvoerder van de brandweer zei eerder op de dag dat door de explosie 96 mensen zijn omgekomen. Veel van de slachtoffers hadden in het benzinestation bij een belangrijk kruispunt in het centrum van Accra staan schuilen voor de regen.

Brand
De oorzaak van de explosie was waarschijnlijk een brand in een naastgelegen busstation. Het vuur verspreidde zich naar het tankstation en andere gebouwen waarna de boel ontplofte.

Een groot deel van de stad zat donderdag zonder stroom door de overstromingen, die het gevolg waren van zware regenval.
Bron

'Griekenland wil betalingen eind juni bundelen'


Een vrouw loopt in Athene langs een graffiti van een euromunt van 0 euro. © ap.


De Griekse autoriteiten hebben het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag laten weten dat het land zijn geagendeerde betalingen voor juni in één keer wil voldoen. Dat zei een woordvoerder van het IMF.

Griekenland moest deze maand vier betalingen doen aan de internationale geldschieter voor in totaal circa 1,6 miljard euro. Dat bedrag moet nu uiterlijk op 30 juni op de rekening van het IMF zijn bijgeschreven. Voor de financiële markten gold aanstaande vrijdag als cruciale dag omdat Griekenland dan 300 miljoen euro moest overmaken. Die betaling wordt nu dus uitgesteld.

Nog geen akkoord
Woensdagavond leverde een overleg tussen Griekenland en Europese politici nog geen schuldenakkoord op. Het lijkt nog wel even te kunnen duren voordat daar zicht op is. De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelde donderdag dat afronding van de onderhandelingen nog ver weg is.
Bron
Lees ook: 'Bijna helft Grieken steunt deal met EU/IMF'
Lees ook: Tsipras: ook Italië en Spanje kunnen uit euro
Lees ook: Griekenland komt opnieuw met tegenvoorstel
Lees ook: Weer roep om kwijtschelden schuld Griekenland
Lees ook: Meerderheid van Duitsers wil Griekenland uit eurozone
Lees ook: Dijsselbloem somber over deal met Griekenland
Lees ook: Moed zakt Dijsselbloem in de schoenen, Varoufakis blijft vaag

Eigenaar Jordanees café stuit bij verbouwing op 'schatkist'

Het hol waar achter de kluis vandaan kwam © Laurence Docherty.


,,Nooit meer werken!"was het eerste dat Laurence Docherty dacht toen hij in zijn café De Parel op een ouderwets ogende kluis stuitte. De eigenaar van de kroeg op de Westerstraat had net een muurtje opengebroken om ruimte te maken voor zijn twee nieuwe ijskasten. Het Parool ging op bezoek bij de jonge kroegeigenaar.

,,Het verhaal dat er in De Parel een schat verborgen ligt, gaat al jaren. Maar er gaan in de Jordaan altijd wel verhalen dus in eerste instantie dacht ik: het zal wel", zegt Docherty, terwijl hij de restanten van een muurschildering schoon staat te maken.

,,Het gaat om een muurtje van twee bij drie meter dat bijna helemaal weggerot is, maar op een klein deel staat een Amsterdams tafereel met gracht en kerktoren. Geen idee hoe oud het is, maar daar komt binnenkort iemand naar kijken."

Gek
Tegen het onderste gedeelte van de muur zaten twee planken, die Docherty en zijn compagnons verwijderden. Dat bleek een goede zet, want achter het hout bleek een ouderwetse kluis verstopt. Loeizwaar, maar er kwam wel geluid uit. ,,Dan word je wel even gek", aldus de kroegbaas. ,,Dan denk je: hier zit goud in of iets dergelijks."

,,Wonder boven wonder hebben we het ding open gekregen", gaat Docherty verder. Er zat een authentiek tupperware-achtig bakje in de kluis. ,,Waarschijnlijk uit de jaren zestig ofzo, want het was echt van dat ouderwetse harde plastic. Ik denk dat het zeker twintig of zelfs dertig jaar achter de muur heeft gezeten."

De echte schat?
Waarde heeft de gevonden schat echter niet. ,,Er zat echt niks in. Niet eens een briefje met 'goed gevonden!" ofzo. Wel stond er aan de buitenkant van de kluis iets dat op een code leek. Ik denk dat vorige eigenaren hier hun kas bewaarden.'

Hoewel hij de nodige lol heeft gehad van deze vondst is Docherty niet van plan de rest van zijn tent open te beitelen op zoek naar de échte schat. ,,Het hangt hier vol met meer dan honderd jaar oude betegeling. Jammer dat we nu geen diamant of iets dergelijks hebben gevonden, maar verder laat ik de boel liever heel."
Bron

Vrouw verloor twee benen en negen vingers na mislukte vruchtbaarheidsoperatie

De vrouw ging in 2009 onder het mes in het ziekenhuis Jan Palfijn in Gent. Volgens het slachtoffer werd haar dunne darm geperforeerd tijdens de ingreep. De verdediging van de gynaecoloog ontkent dat er een medische fout gebeurd is. © photo news.

Een Gentse gynaecoloog die bij een vrouw uit het Oost-Vlaamse Zevergem een vruchtbaarheidsoperatie uitvoerde, waarna die haar twee benen en negen vingers verloor, heeft zich vanmiddag voor de Gentse correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Volgens de advocaat van de vrouw werd haar dunne darm geperforeerd tijdens de operatie, maar de verdediging van de arts betwist dat er sprake is van een medische fout. Het openbaar ministerie nam geen standpunt in.
De operatie gebeurde in 2009 in het ziekenhuis Jan Palfijn in Gent. De dunne darm van de vrouw werd geperforeerd, volgens het slachtoffer tijdens de operatie. Doordat haar bloeddoorstroming stilviel bij een septische shock verloor de vrouw uiteindelijk beide benen en alle vingers, behalve één duim. De raadkamer oordeelde dat er voldoende aanwijzingen zijn om de gynaecoloog te verwijzen naar de strafrechtbank.

Manifest verkeerde inschatting"
Volgens het slachtoffer wou de arts niet naar haar luisteren. "Het had vermeden kunnen worden. Als hij naar mij geluisterd had, had ik mijn benen nog", zei de vrouw.

Voor de Gentse correctionele rechtbank vroeg haar advocaat om de fout van de arts bewezen te verklaren. "Het gaat om een manifest verkeerde inschatting van voorliggende medische gegevens. Het was een ervaren gynaecoloog, maar hij heeft de ingreep onderschat. Toen het misliep, heeft hij geen bijstand gevraagd. Hij had de hulp van een darmchirurg moeten inroepen na zijn verkeerde dissectie, maar dat is niet gebeurd", zei Laurens Van Puyenbroeck.

Drie deskundigen
Het openbaar ministerie nam geen standpunt in. "Ik gedraag me naar de wijsheid van de rechtbank. Het klopt dat we eerst dachten dat er een medische fout was en dat we verrast waren door het verslag van de college van medische deskundigen. Er is twijfel en dat speelt in het voordeel van de beklaagde", zei de aanklager.

De verdediging vraagt de vrijspraak en verwees naar het verslag van de drie gerechtsdeskundigen. "Er is geen objectieve medische aansprakelijkheid. In heel het dossier is er geen aanwijzing van een fout te vinden", zei de advocaat van de arts. "Er zijn geen aanwijzingen dat hij de perforaties heeft veroorzaakt. Die kunnen zich achteraf voordoen. Dit was een zeer spijtige, onverwachte medische complicatie." De arts zelf getuigde dat hij geen fout maakte, en dat hij gespecialiseerd is in fertiliteitschirurgie en al "tussen de 15.000 en 20.000 laparoscopieën" (kijkoperaties) heeft uitgevoerd.
Uitspraak op 22 juni

De uitspraak wordt verwacht op 22 juni. De burgerlijke partij vroeg om een nieuw college van deskundigen aan te stellen, maar het is niet duidelijk of de rechtbank daarop zal ingaan.
Bron

dinsdag 2 juni 2015

Ex-kankerpatiënt (92) is oudste vrouw die marathon uitliep

© ap.


Ze liep misschien geen recordtijd, maar het is de 92-jarige Harriette Thompson toch gelukt om bij de marathon van San Diego zondag een record te pakken. Met haar leeftijd is ze de oudste vrouw ter wereld die ooit een marathon uitliep, meldt de lokale zender 10News.

Thompson deed bijna 7,5 uur over de ruim 42 kilometer lange ronde door de Californische stad. Ze liep mee om aandacht te vragen voor kanker.

Haar man overleed eerder dit jaar aan de ziekte en haar zoon krijgt chemotherapie. ,,Ik ga de hele wedstrijd voor hem bidden,'' zei ze vooraf. Zelf wist ze de strijd tegen kanker al twee keer te winnen.

Geheim
Ook verklapte ze het geheim om op hoogbejaarde leeftijd een marathon te lopen: ,,Ik zet eerst het ene been vooruit, en daarna het andere. Ik hou gewoon van hardlopen.''


.

@getty

.
© ap

.
© ap.Bron

Uitbraak besmettelijke bijenziekte in Limburg

© ap.

In het Limburgse Berg en Terblijt is een vervoersverbod voor bijenvolken ingesteld. Dat meldde Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdagavond.

Aanleiding is een nieuwe uitbraak van de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed. Dat is een ziekte onder larven van de Europese honingbij. De bacterie Paeni-bacillus larvae is resistent tegen hitte en uitdroging en tast bijenlarven aan. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen.

Het ministerie van Economische Zaken heeft dinsdagavond een vervoersverbod ingesteld voor de duur van minstens 30 dagen. Het verbod geldt in een gebied van drie kilometer rondom de uitbraak.

De bijenziekte werd eerder vastgesteld in Zuidlaren (gemeente Tynaarlo), Hoogezand-Sappemeer, Exloo en Stadskanaal. Ook daar werden destijds vervoersverboden ingesteld.Bron

Timelapse toont elf jaar durende bouw nieuwe WTC

Elf jaar bouwen in twee minuten, dat is de samenvatting van deze timelapsevideo. Je ziet letterlijk hoe het One World Trade Center uit de grond herrijst in New York.

EarthCam stelde elf jaar lang scherp op de werf van het One World Trade Center: vanaf de start van de bouw in oktober 2004 tot mei 2015. Het gaat om honderdduizenden foto's die samengevoegd werden tot een filmpje van iets meer dan twee minuten.

 Het webcambedrijf noemt het zijn manier om de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 te eren. De eerste camera die voor het project geïnstalleerd werd en alle gemaakte foto's zijn gedoneerd aan het National September 11 Memorial Museum.Bron

maandag 1 juni 2015

Belgen behoren tot de gelukkigste inwoners van Europa

© thinkstock.


PEILING Met een algemene tevredenheidsscore van 7,6 horen de Belgen bij de gelukkigste inwoners van de Europa. De Denen, Finnen en Zweden (8,0) zijn het gelukkigst, ook de Nederlanders en de Oostenrijkers (7,8) voelen zich iets beter in hun vel dan wij. Het Europese gemiddelde bedraagt 7,1. Dat zijn de conclusies van de eerste studie van Eurostat naar de bepalende factoren voor een goede levenskwaliteit.

Omdat economische en sociale indicatoren zoals het bruto binnenlands product niet volstaan om aan te tonen hoe goed of slecht mensen het stellen, heeft Eurostat, het statistisch bureau van de EU, voor het eerst objectieve parameters samengegoten met subjectieve inschattingen van het leven. Het doel is "een licht te werpen op wat een impact kan hebben op de levenskwaliteit", zegt directeur-generaal Walter Radermacher maandag.

(On)gelukkig
Met een algemene tevredenheidsscore van 7,6 horen de Belgen bij de gelukkigste inwoners van Europa. De Denen, Finnen en Zweden (8,0) zijn het gelukkigst, ook de Nederlanders en de Oostenrijkers (7,8) voelen zich iets beter in hun vel dan de Belgen. De niet-EU-landen IJsland, Zwitserland en Noorwegen scoren ook beter.

In bijna alle lidstaten zijn mensen het meest tevreden over hun persoonlijke relaties. De Belgen vormen een van de weinige uitzonderingen. Zij geven hun huisvesting met 7,8/10 een hogere score dan hun relaties (7,7).

Over hun financiële situatie (6,9) zijn de Belgen het minst tevreden. Maar daarmee zitten ze nog steeds flink boven het EU-gemiddelde (6,0). Andere parameters zijn de pendeltijd (een score van 7,6 in België), de leefomgeving (7,6), groen en ontspanningsgebieden (7,3), werk (7,5) en tijdsbesteding (7,1).

De Eurostat-studie brengt aan het licht dat de Bulgaren het minst tevreden zijn met hun leven. Zowel wat hun algemene tevredenheidsscore (4,8) als alle acht subcategorieën betreft, laat Bulgarije de laagste score noteren van de 28 EU-landen. Enkel Servië, dat kandidaat-lidstaat is, laat vergelijkbare scores optekenen.

Marianne Thyssen is als Europees commissaris politiek verantwoordelijk voor Eurostat en verwelkomt de studie. "Deze nieuwe statistieken (...) zullen traditionele economische indicatoren zoals het bbp aanvullen om de sociale vooruitgang te meten", zegt ze in een verklaring. "Ik denk dat deze uitgebreide nieuwe dataset ons kan helpen op maat gesneden beleid te ontwikkelen om de algemene levenstrevedenheid van de Europeanen te verbeteren."


Bron

Enorme airconditioner valt in New York: tien gewonden

De plek waar de airconditioner op de grond neerkwam is afgezet door de brandweer. © anp.


Een enorme airconditioner is in de drukke wijk Manhattan dertig verdiepingen naar beneden gevallen. Tien mensen zijn zondagochtend (lokale tijd) lichtgewond geraakt nadat een hijskraan het bijna 4.000 kilo wegende apparaat per ongeluk liet vallen, meldt The Wall Street Journal.

De kabel waaraan de airconditioner hing, brak terwijl het apparaat in de lucht bungelde. Het enorme ding schraapte tijdens de val langs de zijkant van de wolkenkrabber waar de hijskraan naast stond. De brokstukken die bij de val ontstonden en naar beneden raasden, verwondden twee bouwvakkers en acht voetgangers.

"Gelukkig gebeurde het op dit uur, in het weekend, toen er niet veel mensen in de buurt waren", zei burgemeester Bill de Blasio later op de dag tijdens een persconferentie. "Dit is absoluut een serieus incident. Er komt een uitgebreid onderzoek."
Bron

"IS kidnapt 500 jongetjes in Irak om op te leiden tot zelfmoordterroristen"

© kos.


Meer dan 500 jongetjes zijn afgelopen week door IS ontvoerd en zullen door de moslimextremisten wellicht worden opgeleid tot kindsoldaten en zelfmoordterroristen. Dat vrezen de Iraakse autoriteiten.

De ontvoerde kinderen werden overgebracht naar regio's die onder controle staan van IS, wellicht met de bedoeling om ze op te leiden in de beruchte trainingskampen.

Volgens Farhan Mohammed, gedeputeerde van de provinie Anbar, werden er de afgelopen week jongens gekidnapt in de steden Ar Rutba, Al-Qaim, Anah en Rawah. "IS heeft minstens 400 kinderen ontvoerd en naar hun kampen in Irak en Syrië gebracht", verklaarde Mohammed aan het Turkse nieuwsagentschap Anadolu.

In de provincie Diyala werden ongeveer honderd kinderen gekidnapt volgens politiechef Kasim al-Saidi. Hij is ook van mening dat de jongens als zelfmoordterroristen zullen worden ingezet. "IS heeft zo'n 100 kinderen onder de zestien jaar gerekruteerd", aldus al-Saidi. "Ze zullen worden gebrainwasht om aanslagen te plegen."


Bron

zondag 31 mei 2015

Golf van Chinese toeristen naar Nederland

© anp.


Steeds meer Chinese toeristen weten Nederland te vinden. De komende dagen reist een recordaantal van 4500 Chinezen van één bedrijf in negentig bussen door het land, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) vrijdag.

Vorig jaar bezochten ruim 250.000 Chinezen ons land. Voor dit jaar verwacht het NBTC dat het toerisme uit China naar Nederland kan groeien met zo'n 18 procent, naar bijna 300.000 toeristen en zakenreizigers. In 2020 groeit het aantal Chinese bezoekers naar verwachting naar 800.000, meer dan een verdrievoudiging in vergelijking met vorig jaar. Chinezen geven gemiddeld veel geld uit tijdens hun vakantie in Nederland, ruim 1250 euro per persoon per vakantie.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken ontvangt vrijdag de delegatieleiders van de groepsreis in het Mauritshuis in Den Haag, om zo de goede verhoudingen tussen de Chinese toerismesector en Nederland te benadrukken. De Chinezen richten zich vooral op de vier grote steden, op Delft en op de Veluwe en ze gaan veelal shoppen in Roermond. De 4500 Chinezen van de groep zijn allemaal werknemers van één Chinees bedrijf, dat de reis als beloning aanbiedt.

Kamp is blij met de toename van het aantal Chinezen dat Nederland bezoekt. ,,De 4500 toeristen vertellen bij terugkomst positieve verhalen over Nederland en delen foto's en souvenirs met hun vrienden en familie. Ook daardoor komt Nederland steeds beter op de kaart te staan als aantrekkelijke bestemming voor de Chinese toerist of zakenreiziger.''
Bron

'Noord-Korea heeft enorm cyberleger'

Kim Jong-un kijkt, omringd door hoge militairen, naar een computerscherm. © EPA.


Noord-Korea heeft een heel leger hackers achter de hand dat net zo gevaarlijk kan zijn als een echt leger. Dat zegt professor Kim Heung-Kwang tegen de BBC. Hij ontvluchtte het land in 2004 nadat hij er twintig jaar les had gegeven aan de Hamheung Computer Technology University.

De professor spreekt nog geregeld met hooggeplaatste Noord-Koreanen en die hebben hem verteld dat er zeker '6000 militair getrainde hackers' werken voor de regering. Die zouden al verschillende cyberaanvallen op hun naam hebben, vooral gericht tegen Zuid-Koreaanse doelen als kerncentrales en banken.

Moorden en vernietigen
Volgens Kim gaat 10 tot 20 procent van de defensie-uitgaven inmiddels naar de online activiteiten. "Hun aanvallen kunnen dezelfde impact hebben als militaire operaties. Ze kunnen mensen vermoorden en steden vernietigen", analyseert hij.

Eerder dit jaar beschuldigde Zuid-Korea zijn noorderbuur van het plannen van een aanval op Korea Hydro and Nuclear Power. "Als de computerinstallaties van de nucleaire installatie waren getroffen, dan hadden de gevolgen buitengewoon ernstig kunnen zijn met enorm veel slachtoffers", aldus Kim.
Bron

Drie Kamerleden mogen Rusland niet in


Kamerlid Louis Bontes. © anp.


Drie Nederlandse Tweede Kamerleden mogen Rusland niet meer in. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,De Russische lijst ontbeert elke fundering op internationaal recht en is niet transparant'', reageert minister Bert Koenders.

Rusland heeft een lijst aangelegd van personen uit de Europese Unie die het land niet meer in mogen. Rusland noemt het volgens Buitenlandse Zaken een gerechtvaardigde reactie op de sanctielijst die de EU heeft ingesteld na de annexatie van de Krim door Rusland en de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne.

Louis Bontes is een van volksvertegenwoordigers die Rusland niet meer in mag. ,,Het gaat om een lijst met veel meer EU-ingezetenen. Bizar'', zegt Bontes. Bontes haalde recent uit naar de Russische president Vladimir Poetin, die hij een 'KGB-schurk' noemt.

MH17
Bontes is overtuigd van Russische betrokkenheid bij de MH17-ramp. ,,Poetin is een gevaar voor de Europese veiligheid'', zei Bontes in maart. ,,Het evil empire is terug. We mogen geen prooi worden van de maniak Poetin.''

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de betrokkenen op de hoogte gesteld van het inreisverbod. De ambassade in Moskou heeft de lijst gisteren gekregen. Het ministerie heeft de namen van de Kamerleden niet bekendgemaakt.
Bron
Lees ook: Rutte boos over Russische blokkade Kamerleden
Lees ook: EU-parlement straft Rusland voor zwarte lijst