Translate

vrijdag 29 mei 2015

Londenaren tillen bus op om beknelde man te redden

Met vereende krachten hebben zo'n ruim vijftig Londenaren gisteren een man gered. Een dubbeldekker en de fietser botsten, waarbij de man onder het zware gevaarte terechtkwam.

Op een video is te zien hoe omstanders vanuit restaurants toegesneld komen, om de man uit zijn benarde positie te kunnen bevrijden. Samen weten ze de voorkant van de bus omhoog te duwen. De fietser ligt met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

Een café-eigenaar uit de buurt vertelt aan de London Evening Standard dat hij verbaasd was dat de actie succesvol was: ,,Er waren zoveel mensen. Het moeten er wel vijftig tot honderd zijn geweest. Op de een of andere manier hebben ze die zware dubbeldekker een stukje kunnen verplaatsen.

Metro
Het voorval doet denken aan een ongeval waarbij een Australische man vorig jaar klem kwam te zitten met zijn been tussen een metrostel en het perron. Passagiers van de ondergrondse in Perth bundelden toen met succes hun krachten en wisten de man te bevrijden.

Bron: video

Chauffeurs bang voor agressieve vluchtelingen

© ap.


Nederlandse transportbedrijven lijden schade als gevolg van de toenemende stroom aan vluchtelingen die per vrachtauto via het Franse Calais naar Groot-Brittannië proberen te reizen. De situatie is zodanig dat chauffeurs bang zijn om naar Calais te rijden. Transporteurs zien zich genoodzaakt opdrachten te weigeren.

Brancheorganisatie TLN krijgt van veel leden verontrustende signalen. Er is de afgelopen weken een enorme stijging van het aantal vluchtelingen in de havens van Frankrijk, dat per vrachtauto Engeland proberen te bereiken. Ook in de zeehavens van België neemt het probleem toe.

TLN ontvangt zelfs meldingen dat chauffeurs ook onderweg naar Calais al te maken krijgen met agressief gedrag van vluchtelingen. Zij lopen vaak in groepjes op parkeerplaatsen en snelwegen en proberen chauffeurs tot stoppen te dwingen, waarna zij hun kans grijpen om het voertuig binnen te dringen. Verstekelingen hebben niets te verliezen en zijn wanhopig om aan de overkant te komen.

Maatregelen
TLN-voorzitter Arthur van Dijk roept op tot maatregelen. Hij wil snel met staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gaan praten om te kijken welke acties kunnen worden ondernomen. De branche vindt dat het probleem door de verschillende landen op elkaar én op de transportsector wordt afgeschoven. De verstekelingenproblematiek is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en moet ook zo worden aangepakt, aldus TLN.

Transporteurs stellen dat ze zelf al het nodige doen om te voorkomen dat er vluchtelingen in de auto's kruipen. De situatie is echter zo nijpend, dat overheden hierin moeten optreden.
Bron

Moordwapen lag in tentoonstelling Londen

© epa.


Een geweer waarmee enkele onopgeloste moorden zijn gepleegd in Noord-Ierland, blijkt onderdeel te zijn geweest van een openbare tentoonstelling in het Imperial War Museum in Londen. Dat blijkt uit een onthulling van het BBC-programma Panorama, aldus Britse media vrijdag.

Het geweer werd ontdekt door een speciaal team dat oude zaken onderzoekt in een tentoonstelling over de strijd destijds in Noord-Ierland. Het wapen is onder andere gebruikt bij een aanval op een wedkantoor in Belfast in 1992, waarbij vijf katholieken werden gedood door paramilitaire protestanten. Onder de doden was een 15-jarige jongen.

Het geweer is door de politie in beslag genomen voor verder onderzoek.
Bron

donderdag 28 mei 2015

Dodental hittegolf India opgelopen tot 1371

Bewoners van India proberen zich zo goed mogelijk te beschermen tegen de brandende zon © afp.


Het dodental door de hittegolf in India is opgelopen tot 1371, aldus lokale autoriteiten vandaag. In mei en juni stijgt het kwik in India doorgaans tot boven de 40 graden maar de laatste jaren zijn er volgens meteorologen steeds meer dagen met meer dan 45 graden.


De meeste slachtoffers vielen in de deelstaat Andhra Pradesh waar 1020 mensen onder de hitte bezweken. De verwachting is dat de hitte eind deze week enigszins wordt verdreven door regen.
Bron

'Manhattanhenge': het is weer tijd voor dit prachtige natuurfenomeen in NYC


© ap.


En toen was er licht, véél licht in de straten van Manhattan. Morgen is het inderdaad weer zover, tijd voor 'Manhattanhenge'. Twee keer per jaar gaat de zon in New York City precies op de lijn van het beroemde stratenplan van de Big Apple onder. En dat zorgt voor een straf natuurfenomeen dat de moeite loont, zeker in tijden van social media.

"Een zeldzaam en mooi zicht", zo noemt het American Museum of Natural History (AMNH). Zelfs de donkerste plekjes zullen oplichten als 'Manhattanhenge' toeslaat - naar analogie met Stonehenge, uiteraard. Sinds Neil deGrasse Tyson, directeur van het Hayden Planetarium, het fenomeen meer dan tien jaar geleden voor het eerst onder de aandacht bracht, kwam het nieuwe woord officieel in het Oxford woordenboek.

De eerste van de twee bijzondere lichtshows van dit jaar zal morgen om 20u12 beginnen, als de halve zon op dezelfde lijn staat met het stratenrooster. De 'volle zon-Manhattanhenge' zal zich een dag later op hetzelfde uur voltrekken. De noord- en zuidkant van alle kruisende straten (die van oost naar west lopen) zullen dan tegelijk opgelicht worden door de zon. Uniek!

Wie al dan niet toevallig vrijdag en zaterdag in Manhattan is, zal het zich niet beklagen om de zonsondergang door 34th Street of 42nd Street te aanschouwen. Wie er niet kan bijzijn, krijgt een tweede kans in 2015 op 12 en 13 juli. En verwacht je de komende dagen maar aan mooie beeldjes op de sociale media. Voorlopig kan je al even verder met foto's van vorige edities.© American Museum of Natural History/YouTube.Bron: video's

Rusland hervat productie van jet-bommenwerpers

De supersonische Tupolevs Tu-22M vliegen boven het Kremlin. © afp.


De productie van de Russische supersonische bommenwerper Tu-160M zal na een jarenlange stilstand hervat worden en dan uitgerust met modern wapentuig de ruggengraat van de luchtmacht vormen. "We zullen minstens 50 toestellen in gebruik nemen", zei kolonel-generaal Viktor Bondarev vandaag in Moskou.

De atoommacht heeft beslist de vloot bommenwerpers uit te breiden met de wereldwijd grootste langeafstandsgevechtsvliegtuigen. "Het potentieel van de Tu-160 is nog niet volledig bereikt", zei Bondarev. De bouw van dit type vliegtuig was na de implosie van de Sovjetunie in 1991 grotendeels tot stilstand gekomen.

Antwoord op Stealths
Bondarev kondigde ook aan dat de luchtmacht 70 moeilijk op te sporen gevechtsvliegtuigen van het type PAK FA T-50 zal kopen. Het hoogtechnologische supersonische vliegtuig is "een goed antwoord" op de Amerikaanse Stealthjager F-22. Fabrikant Suchoi wil de serieproductie van het nauwelijks door de radar te ontdekken vliegtuig in 2017 beginnen, zei Bondarev volgens het persagentschap Interfax.

Kremlinbaas Vladimir Poetin had herhaaldelijk benadrukt dat ondanks de zware economische crisis de begroting van Defensie de hoogte zou ingaan.
Bron

90 procent van alle chemische wapens op aarde vernietigd

Medewerkers van het Duitse GEKA (Gesellschaft zur Entsorgung von chemischen Kampfstoffen und Ruestungsaltlasten), dat samenwerkt met het OPCW, demonstreren de ontmanteling van een dummygranaat. © belga.


Negentig procent van alle chemische wapens wereldwijd zijn intussen vernietigd. Dat heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag meegedeeld. De waakhond sprak van een "belangrijke mijlpaal". Het arsenaal aan dodelijke chemische wapens omvatte onder andere mosterdgas en chemicaliën die gebruikt worden bij de productie van het zenuwgas Sarin.

Nog volgens het OPCW verloopt de vernietiging van de voorraad chemische wapens uit de Koude Oorlog in Rusland en de Verenigde Staten volgens plan. Tegen eind 2023 zou ook dit arsenaal moeten vernietigd zijn.

De conventie over het verbod op chemische wapens en de vernietiging van deze wapens trad in 1997 in werking. Zo'n 190 landen hebben het verdrag tot hiertoe geratificeerd. Egypte, Israël, Noord-Korea en Zuid-Soedan zijn daar niet bij. In Angola en Myanmar zou de ratificatie voor binnenkort zijn. Het OPCW, dat toeziet op de naleving van de conventie, kreeg in 2013 nog de Nobelprijs voor de Vrede.
Bron

"Heeft volgens mij echt geen geld" - privégegevens bewoners vakantiepark per ongeluk online

Vakantiepark De Tolplas. © De Tolplas.


De Nederlandse gemeente Hellendoorn (provincie Overijssel) heeft een vertrouwelijk document vol met privégegevens van bewoners van een vakantiepark online gezet. Dat meldt de regionale krant Tubantia. De bewoners zijn woedend, omdat er zeer gevoelige informatie online te vinden was.

Via de website van de gemeente was een bestand vol gevoelige informatie over de permanente bewoners van vakantiepark De Tolplas eenvoudig te vinden. Het document is inmiddels offline gehaald.

In het document waren pijnlijke zaken te lezen, zoals over een man die in 2007 op het park kwam wonen: "heeft zich in 2012 laten inschrijven, omdat hij toen werkeloos werd, dus om een uitkering te kunnen krijgen."

Zorgelijk
Over andere bewoners staan dingen geschreven als: "Is financieel een zorgelijke situatie. Had eigen bedrijf, dat is failliet. Heeft volgens mij echt geen geld".

De gemeente ontkende aanvankelijk, maar excuseert zich nu in de krant: "Het is een ernstige fout. Dat vinden we heel erg vervelend. We hebben het verwijderd."

De gevoelige informatie was bestemd voor de gemeenteraad van Hellendoorn, als toelichting op een ambtelijk stuk dat wél openbaar is. De woedende bewoners krijgen een excuusbrief.
Bron

woensdag 27 mei 2015

Italiaanse tiener overleeft 43 minuten onder water

Illustratiebeeld. © thinkstock.


Een veertienjarige Italiaan die eind april bijna drie kwartier vastzat onder water en daarbij een hartstilstand kreeg, gaat wellicht volledig herstellen. Dat heeft het San Raffaele ziekenhuis waar hij behandeld wordt vandaag gezegd. De dokters hebben echter wel een van zijn benen tot onder de knie moeten amputeren.

De jongen was op 24 april met vrienden gaan zwemmen in een kanaal buiten Milaan. Op een bepaald moment kwam hij echter niet meer boven omdat hij vast was komen te zitten en werd hij pas "minstens 43 minuten later" gered. De lichaamstemperatuur van de tiener bedroeg nog maar 29 graden Celsius en hij had een hartstilstand gekregen.

Nadat de jonge Italiaan in het ziekenhuis al geruime tijd aan een machine lag die zijn hart en longen gaande hield, begonnen "zijn vitale organen geleidelijk aan hun autonome activiteit te hernemen", zegt het ziekenhuis. Een van de benen van de tiener moest echter geamputeerd worden tot onder de knie.

De genezing is opmerkelijk, aangezien dokters de jongen weinig kans gaven. Alberto Zangrillo, de hoofdarts van San Raffaele en een bekende Italiaanse dokter, zei dat de jongen zo'n wanhopig geval was dat hij eigenlijk zelfs niet eens naar het ziekenhuis zou moeten zijn gebracht volgens de medische protocols. Hij had namelijk al veel te lang onder water doorgebracht.
Bron

Moordslachtoffer van 430.000 jaar geleden ontdektIn een grot in het noorden van Spanje hebben wetenschappers het oudste bekende moordslachtoffer uit de geschiedenis van de mensheid ontdekt.

De sporen van verwondingen die op de overblijfselen werden aangetroffen zijn meer dan waarschijnlijk het gevolg van een conflict tussen personen, zo schrijft het team onder leiding van Nohemi Sala van het centrum voor evolutie en gedragswetenschap in Madrid in het vakblad PLOS ONE.

Het slachtoffer stierf 430.000 jaar geleden. "Het gaat om het oudste geval van een opzettelijke dodelijke agressie, die aan de hand van de beenderen gereconstrueerd kon worden", aldus de auteurs.

De schedel van de oermens werd in Sima de los Huesos gevonden, een archeologische vindplaats in een ondergronds grottenstelsel. "Cranium 17" vertoont twee diepe breuken vooraan de schedel. Volgens de wetenschappers is het duidelijk dat de man tweemaal door eenzelfde voorwerp werd getroffen, een andere verklaring voor het geweld is "hoogst onwaarschijnlijk", zo luidt het.
Bron

Amerikaanse soldaten verzenden per vergissing dodelijke bacterie

Archiefbeeld ter illustratie. © epa.


"OEPS" Een Amerikaans militair laboratorium heeft per vergissing de dodelijke antrax-bacterie naar negen labo's in het land verstuurd, zo maakte een ambtenaar van Defensie woensdag bekend. Er zou geen gevaar geweest zijn voor de volksgezondheid.

De verscheping gebeurde vanuit een legerlabo in Dugway, in de staat Utah, naar negen commerciële laboratoria in de VS. Alle stalen van de levende bacterie zouden verzegeld zijn geweest. Niemand zou besmet zijn geraakt. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn samen met het Pentagon een onderzoek gestart.

Volgens het leger waren de meeste stalen bestraald, waardoor de bacterie inactief wordt, maar minstens één staal - dat naar een laboratorium in Maryland is verstuurd - bleek wel nog actief. Daar werd dan ook meteen alarm geslagen. Dat gebeurde op 22 mei.

In het legerlabo in Dugway loopt een onderzoeksprogramma naar testen voor biologische wapens. Het programma is opgeschort, in afwachting van de resultaten van het onderzoek.

Het is niet de eerste keer dat er iets misloopt met gevaarlijke bacteriën in de VS. In juli vorig jaar moesten de commerciële laboratoria tegenover het Congres toegeven dat er iets schortte aan hun veiligheidsprotocol.

Antrax is schadelijk voor mens en dier, het kan ingezet worden als biologisch wapen.
Bron

Zachte lenzen zijn gevaarlijk

Wie zachte contactlenzen draagt, moet de komende zomermaanden extra op de hygiëne letten, zeggen oogartsen. Als het warm is, zijn lenzenpotjes ideale kweekbodems voor bacteriën. Voor je het weet heb je een ontsteking aan je hoornvlies, dikwijls met blijvende schade.

Oogarts vrezen dat mensen die lenzen via internet bestellen vaak geen goed advies krijgen over het schoonhouden van lenzen.
Bron video

Brandend mestschip op Noordzee staat op ontploffenVoor de Noord-Duitse kust dreigt een vrachtschip geladen met meststoffen te exploderen. Rond het schip Purple Beach is een veiligheidszone ingesteld van vijf kilometer, waar niemand mag komen. Boven de steden Cuxhaven en Bremerhaven hangen wolken die afkomstig zijn van het vrachtschip. De steden zijn getroffen door stankoverlast.

Het brandende vrachtschip ligt zo'n 30 kilometer uit de kust van het eiland Helgoland op de Noordzee.

Geen gezondheidsgevaar
Inwoners van Cuxhaven en Bremerhaven klaagden vannacht bij de politie over stank. Er zou geen gevaar voor de volksgezondheid bestaan. De bewoners zijn wel opgeroepen ramen en deuren gesloten gehouden. Dat meldt de NOS.

Schadelijke stoffen
De 192 meter lange Purple Beach kwam maandag in de problemen toen er rook uit het laadruim kwam. Toen er werd vastgesteld dat er schadelijke stoffen vrijkwamen, werd de 22-koppige bemanning van boord gehaald en naar het ziekenhuis gebracht.

Ook een aantal brandweerlieden is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Er is niemand zwaar gewond.

Door de zware dampen en de hitte kan niemand bij het schip komen. Het is daardoor ook niet bekend hoe de situatie in het laadruim is.Bron

dinsdag 26 mei 2015

Honderden vluchtelingen wandelen door de straten van Grieks vakantie-eiland Kos

© reuters.


De Griekse kustwacht heeft de voorbije 48 uur in de Egeïsche Zee meer dan 1.200 vluchtelingen opgevist. Het merendeel van hen, ongeveer de helft, is op het eiland Lesbos aangespoeld. Ook op de eilanden Farmakonisi, Agathonisi, Samos, Kos, Kastellorizo en Chios kwamen vluchtelingen aan land. Na Italië is het financieel geplaagde Griekenland de belangrijkste bestemming voor de vluchtelingen. Op het vakantie-eiland Kos verblijven Afghaanse en Syrische migranten in een verlaten hotel.

De plaatselijke overheden en humanitaire organisaties zijn door die toestroom volledig overspoeld. Met name op Lesbos dreigt de situatie dramatisch te worden. Honderden migranten brengen er de nacht onder de blote hemel en de dag in een verzengende zon door.

De regering in Athene bracht vandaag EU-commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos op de hoogte van de toestand. Morgen zal de Commissaris in Brussel een voorstel lanceren over een billijke verdeling van de vluchtelingen over de EU-lidstaten.
Bron

Donornier gestolen uit Duitse sneltrein

© Archieffoto ANP.


Een nier voor transplantatie die voor Straatsburg was bestemd, is vandaag in het Duitse Siegburg uit een sneltrein gestolen. De politie heeft nog geen idee wie de daders zijn.

Een medewerker van een transplantatie-instelling was met de nier in een koffer onderweg en werd door onbekenden tijdens een stop in Siegburg afgeleid. Hij bemerkte daardoor niet dat die er met zijn koffer vandoor gingen.

De politie vermoedt dat het niet om een gerichte roof van een donornier gaat, maar dat de daders dachten dat er geld in de koffer zat.
Bron

13 medewerkers luchthaven in Oostenrijk verdacht van mensensmokkel

Illustratiebeeld. © thinkstock.


In Oostenrijk is een onderzoek ingesteld tegen dertien beveiligingsbeambten van de luchthaven van Wenen. Ze zouden meerdere vluchtelingen illegaal met het vliegtuig naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gesmokkeld hebben. Dat meldt het Oostenrijkse persagentschap APA vandaag.

Volgens de openbare aanklager zitten al twee van de dertien verdachten in voorarrest. Ze worden verdacht van mensensmokkel in het kader van een criminele organisatie. Sinds de herfst van 2014 zouden ze minstens tien vluchtelingen illegaal naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gesmokkeld hebben door ze in vliegtuigen te verstoppen. Het zou daarbij vooral gaan om Sri Lankaanse vluchtelingen.
Bron

Libische premier aan moordpoging ontsnapt

Archiefbeeld van de Libische premier Abdoellah al-Thinni, vorige maand op bezoek in Rusland. © afp.


De Libische premier Abdoellah al-Thinni is vanavond in het oostelijke Tobroek aan een moordpoging ontsnapt. Dat heeft regeringswoordvoerder Hatem el-Oerajbi bekendgemaakt.

Gewapende lieden openden het vuur op de wagen van de eerste minister toen hij een plaats verliet waar er een parlementszitting was, aldus de woordvoerder. De door de internationale gemeenschap erkende Libische premier bleef ongedeerd. Eén van zijn lijfwachten raakte bij de schietpartij gewond.
Bron

De bruiden van IS: 550 westerse meisjes sluiten zich aan bij terreurorganisatie

© Medialaan.


Zeven extremistische moslima's werden vorige week nog in Antwerpen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij Sharia4Belgium. Vier van hen waren niet op hun proces omdat ze nog steeds in Syrië zitten. Hetzelfde scenario deed zich eerder dit jaar voor in Groot-Brittannië.

Daar vertrokken twee goed geïntegreerde Britse moslimmeisjes van 16 halsoverkop naar Syrië. Niet om kalasjnikovs te hanteren, maar om ze te gebruiken als een veel efficiënter wapen... voor uithuwelijking en om toekomstige jihadi's voort te brengen. Telefacts Laat zendt morgenavond een ophefmakende reportage over de zaak uit.

550 westerse meisjes
Naar schatting 550 westerse meisjes hebben zich aangesloten bij terreurorganisatie Islamitische Staat. IS richt zich met gladde propaganda specifiek op meisjes, die ze nodig hebben om hun kalifaat uit te bouwen. "Het zijn net pedofielen", zegt Aamer Anwar, de advocaat van de familie van Aqsa Mahmood, die naar Syrië is vertrokken. "Ze zetten hun klauwen in jonge mensen en trekken hen weg van ons."

Maar geradicaliseerde vrouwen als Aqsa zijn ook het perfecte uithangbord om jonge meisjes in het Westen te overhalen om naar Syrië en Irak te komen. Foto's van katten en typische tienertips en -vragen op sociale media wisselen ze naadloos af met extremistische boodschappen. "Het werkt veel beter dan alleen maar te hameren op wat niet goed is, dat schrikt af", legt onderzoekster Katherine Brown van het King's College in Londen uit. "Ze willen tonen dat je nog altijd helemaal jezelf kan zijn in Irak en Syrië, maar dat het daar veel beter is." De nieuwe toekomst die de propagandavideo's hen voorspiegelen, blijkt echter al gauw de hel te zijn.
Bron