Translate

donderdag 21 mei 2015

Zes agenten formeel aangeklaagd voor dood Freddie Gray

Top van links naar rechts: Ceasar R. Goodson Jr., Garrett E. Miller en Edward M. Nero. Onder: William G. Porter, Brian W. Rice en Alicia D. White. © ap.


Zes agenten uit Baltimore tegen wie een onderzoek loopt naar de dood van een zwarte jongeman in april van dit jaar, zijn formeel in beschuldiging gesteld. Eén van hen moet zich verantwoorden voor doodslag. Dat maakte de procureur van Maryland, Marilyn Mosby, gisteren bekend. De dood van de 25-jarige Freddie Gray leidde dagenlang tot gewelddadig protest van de zwarte bevolking in Baltimore.

Op 1 mei raakte bekend dat de zes zouden worden aangeklaagd. Er is ook een federaal onderzoek geopend naar het gedrag van de politie in Baltimore.

Gray overleed aan een gebroken nek nadat hij op 12 april door de politie was opgepakt en naar het politiebureau gebracht. Voor of tijdens het transport zou Gray zwaargewond zijn geraakt, maar hij kreeg geen medische zorgen toegediend. Bij zijn aankomst op het politiebureau ademde hij al niet meer en kreeg hij een hartstilstand.

Een zogenaamde 'grand jury' heeft alle aanklachten tegen de zes agenten weerhouden, waaronder die voor doodslag, het niet verlenen van bijstand aan een persoon in nood en professionele fouten. De zes zullen zich nu voor de rechter moeten verantwoorden, het proces start op 2 juli.

De 45-jarige Caesar Goodson die aangeklaagd wordt voor doodslag, riskeert tot 30 jaar cel als hij schuldig wordt bevonden. De andere agenten kunnen tot tien jaar cel veroordeeld worden.
Bron

IS verovert archeologische schatkamer Palmyra en heeft helft van Syrië in handen

De Syrische stad Palmyra is gisteren in handen gevallen van IS. Het Syrische regeringsgezinde leger wist nog wel de meeste burgers uit de stad te evacueren. Daarna trok het leger zich terug. Met de verovering van Palmyra heeft IS de helft van Syrië in handen

Nu IS de historische stad Palmyra volledig heeft veroverd, heeft de terreurgroep meer dan vijftig procent van Syrië in handen. De strijders van IS trokken eerst de historische ruïnes in het noorden van de stad binnen na hevige gevechten met Syrische troepen en bondgenoten van de regeringstroepen.

Milities die trouw zijn aan de regering van de Syrische president Bashar al-Assad hebben zich nu teruggetrokken uit de stad. Eerder waren de troepen begonnen burgers te evacueren uit delen van Tadmur, de officiële Arabische naam van het 2000 jaar oude Palmyra. Volgens de staatsomroep is het gelukt de meeste inwoners in veiligheid te brengen voordat militanten van IS in groten getale de straten van de stad binnenstormden. Het is voor het eerst dat het IS is gelukt een stad direct te veroveren op het Syrische leger.


Werelderfgoedlijst

Palmyra, Tadmur in het Arabisch, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de vele antiquiteiten die de woestijnstad huisvest. Gevreesd wordt dat de waardevolle ruïnes door IS zullen worden vernietigd als de terreurgroep de controle overneemt.

Syrië heeft al honderden standbeelden uit de door IS-strijders belegerde historische stad verplaatst naar 'veilige locaties'. Dat zei Maamoun Abdulkarim, directeur archeologisch erfgoed van de Syrische regering, tegen persbureau Reuters.

Abdulkarim riep het Syrische leger, de oppositie en de internationale gemeenschap op om Palmyra te hulp te schieten. 'We vrezen nu vooral voor het museum en voor de grote monumenten die we niet kunnen verplaatsen. Dit is een strijd die de hele wereld aangaat.'


Bron
Lees ook: IS onthoofdt burgers in Palmyra
Lees ook: "IS begonnen met verwoesten beelden Palmyra"
Lees ook: Koerden verdrijven IS uit Mabrukeh
Lees ook: 'IS heeft bommen geplaatst in Palmyra'

Deze uk werd vandaag gedeporteerd "omdat moeder hem niet meer wil"

© Daily Mail.


In het Verenigd Koninkrijk werd vandaag een kleine baby van zes maanden gedeporteerd, zónder zijn moeder. De jongen, die Benjamin heet, werd door sociaal werkers overgebracht naar Slovakije omdat zijn biologische moeder beslist had dat ze hem niet meer wilde.

De moeder van de schattige benjamin was geëmigreerd naar het Verenigd Koninkrijk, maar besliste niet veel later dat ze niet meer voor haar zoontje wilde zorgen. Aangezien de vrouw ongetrouwd was, werd Benjamin aan pleegzorg toevertrouwd. Aan zijn paspoort konden ze afleiden dat de jongen de Slovaakse nationaliteit had, en dus werd hij het land uitgezet.

Vandaag trokken twee sociaal assistentes met de baby het vliegtuig op richting Slovakije, waar Benjamin overhandigd werd aan de Slovaakse overheid. "De Britten hebben ons geïnformeerd dat Benjamin onze verantwoordelijkheid is", klinkt het. "Hij is nog klein, maar ze hebben beslist om hem terug te geven aan zijn eigen land." De baby maakte het goed op de vlucht, al huilde hij wat om zijn doorbrekende tandjes. "Alles is in orde met hem. Hij zal in zijn thuisland opgroeien en de cultuur hier leren kennen. Ik denk dat hij gelukkig zal zijn."
Bron

Man moet naar de rechtbank... en brengt uil mee als advocaat

© Aspen Times / Pitkin County Court).


Rechters zien regelmatig vreemde snuiters opduiken in hun rechtzaal, maar Rechter Fernandez-Ely keek toch even vreemd op toen de beklaagde een pluchen uil de kamer indroeg. "Dit is mijn advocaat", klonk het.

Charles Abbott uit Aspen, Colorado, nam zijn rechtszaak niet helemaal serieus. De man moest voor de rechter verschijnen omdat hij een beschermingsbevel had genegeerd. Hij moest uit de buurt van zijn vorige huisgenoot blijven, maar had in zijn kamer ingebroken terwijl die op reis was om enkele spullen mee te nemen.

De keuze van advocaat was op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Het pluchen beestje werd op zijn tafel neergepoot met de boodschap dat hij Solomon heette en Charles zou vertegenwoordigen. De rechter negeerde de uil echter volkomen en ging verder met de zaak. Abbott moet voorlopig uit de buurt van het slachtoffer blijven, al mag hij wel naar dezelfde kerk gaan, zolang hij geen contact zoekt.
Bron

maandag 18 mei 2015

Tienduizenden mensen ontvluchten Ramadi

Inwoners ontvluchten de stad Ramadi. © ap.

Tegen de 25.000 mensen zijn de Iraakse stad Ramadi ontvlucht als gevolg van de opmars van Islamitische Staat. Dat zeggen de Verenigde Naties (VN). De terreurbeweging veroverde de stad zondag na zware gevechten waarbij honderden mensen de dood vonden.

De meeste mensen zijn richting Bagdad gevlucht, dat zo'n 100 kilometer verderop ligt. De VN en andere hulporganisaties delen voedsel, water en medische spullen uit aan de vluchtelingen. Ook hebben ze tijdelijke kampen met toiletten ingericht.

Volgens de VN zijn sommige Irakezen voor de tweede keer op de vlucht geslagen voor IS. Duizenden families hebben eerder al hun huis in Ramadi moeten verlaten toen IS richting de stad trok. Later keerden ze terug, maar nu de gevechten opnieuw zijn uitgebroken, moeten ze weer weg. 'Niets is momenteel belangrijker dan vluchtelingen uit Ramadi helpen", aldus Lisa Grande van de VN. 'Duizenden mensen moesten buiten slapen omdat ze nergens heen konden."

Gevoelige klap
Het verlies van Ramadi is een gevoelige klap voor de Iraakse regering. Het leger doet de val van de hoofdstad van de provincie al-Anbar af als een kleine tegenslag die eenvoudig recht te zetten is. Hoge Amerikaanse militairen voorzien echter een lang en zwaar gevecht om de stad te heroveren. De VS zullen Irak blijven ondersteunen met luchtaanvallen, training en materieel.


Bron

VS-commando's brengen IS slag toe in hartje Syrië


Gebouw gedode IS-leider al weken in de gaten gehouden

Abu Sayyaf © Reuters.


Commando's van Delta Force maken naam met een spectaculaire actie in het kalifaat van Islamitische Staat. Met één minpunt: Abu Sayyaf, de 'olieboer' van de arrestanten, verloor het leven. De Amerikanen hadden hem liever 'leeggemolken' voor informatie over het leiderschap.

Dit keer is het niet de beurt van de Navy Seals waarvan Team Six op 2 mei 2011 geschiedenis schreef met de succesvolle aanval op Osama bin Laden in Abbottabad (Pakistan). Nu mogen collega's van Delta Force de loodzware klus klaren. In het hartje van Syrië, in gebied waar Islamitische Staat heer en meester is, moeten de 24 commando's Abu Sayyaf, bijgenaamd 'Al-Iraqi', overmeesteren en naar Irak brengen. De Tunesiër is de boekhouder van IS en wordt ook wel 'de olie-emir' genoemd. Hij beheert alle olie- en gasvelden die de extremisten in Syrië en Irak hebben buitgemaakt. Die zijn de geldmachine van de terroristen. Met de verkoop van de grondstoffen schaft Abu Sayyaf moderne wapens aan voor de strijd tegen 'alle ongelovige honden' die zich tegen IS verzetten. Abu Sayyaf staat in nauw contact met leider Abu Bakr al-Baghdadi, aldus Het Witte Huis.

Het gebouw waar de 'olieboer' verblijft, in Al-Amr nabij de olievelden rond de stad Deir al-Zour aan de Eufraat, wordt al weken in de gaten gehouden. Als de Amerikaanse geheime diensten genoeg denken te weten, gaat het supergeheime dossier naar president Barack Obama. Hij keurt de missie goed, na instemming van zijn nationale veiligheidsraad en de Iraakse regering. Syrië weet van niets.

Zaterdagochtend vroeg, in het holst van de nacht, klapwieken Black Hawk helikopters en V-22 Ospreys, propellervliegtuigen waarmee verticaal en horizontaal kan worden gevlogen, Delta Force naar Al-Amr. Meteen na de landing in de woestijn dreigt het verkeerd te gaan. De zwaarbewapende commando's stuiten op hevig verzet van IS-strijders. Een deel van de commando's gaat met hen in gevecht. Omdat de extremisten vrouwen en kinderen als schild gebruiken, zo meldt het Pentagon, duurt dat 'langer dan gewenst'. Maar bij de schotenwisselingen blijven de schilden ongedeerd.

Mensenhandel
In de tussentijd slagen andere leden van Delta Force erin het huis van Abu Sayyaf binnen te dringen. Ook daar vallen doden. Tot grote schrik van Delta Force is Abu Sayyaf, die zich ook verzet, een van hen. Daarmee is een deel van hun opdracht naar de maan: de Tunesiër had gevangen moeten worden genomen. Om hem, terug in Irak, uitgebreid te verhoren over de top van IS. Zijn vrouw Umm Sayyaf, een Iraakse die een rol zou spelen in de mensenhandel van de organisatie, wordt wel overmeesterd. Er wordt ook een 18-jarig meisje, lid van de door IS vervolgde Yezidi-minderheid, bevrijd. Zij is de huisslaaf van de Sayyafs. Computers, mobiele telefoons en documenten verdwijnen in de toestellen. Terug op de basis halen bevelhebbers opgelucht adem. Alle commando's zijn ongedeerd. Umm Sayyaf wordt verhoord. Financiële specialisten bekijken de informatie.

Het huzarenstukje in het door IS uitgeroepen kalifaat is een opsteker voor Delta Force. Aan de deels geslaagde aanval tegen Abu Sayyaf, bijgenaamd 'Al-Iraqi', gingen drie mislukte commando-acties vooraf. Vorig jaar zomer bestormden leden van Delta Force een olieraffinaderij in noord-Syrië om de door IS gegijzelde Amerikaanse journalist James Foley te bevrijden. Maar zij konden Foley, die later werd onthoofd, niet vinden. Op 25 november vielen commando's een grot in Jemen binnen om Luke Somers te ontzetten, een Amerikaanse fotojournalist. Zeven ontvoerders werden gedood, acht gijzelaars bevrijd, maar Somers was niet onder hen. Een week later, in een nieuwe poging, bestormden commando's een dorp in zuid-Jemen en dat liep uit op een drama waarbij Somers om het leven kwam.
Bron