Translate

woensdag 13 mei 2015

Verklaring mysterieus licht op Ceres dichtbij na nieuw beeld

Voor het eerst in de geschiedenis van de ruimtevaart bereikte een ruimtesonde onlangs een dwergplaneet. Al snel stonden wetenschappers voor een raadsel toen sonde Dawn twee mysterieuze lichtgevende stippen fotografeerde op planeet Ceres. Dankzij nieuwe beelden, de duidelijkste tot nu toe, komt het antwoord dichterbij. Waarschijnlijk gaat het om talloze kleine stippen.

De sonde maakte de nieuwste beelden deze maand vanaf 13.600 kilometer afstand. Op basis van de oudere foto's konden wetenschappers moeilijk verklaren waarom de stippen helder licht geven, maar uit de recente beelden blijkt dat het waarschijnlijk gaat om reflecterend materiaal aan de oppervlakte van de planeet: het weerkaatst zonlicht.

Onderzoeker Marc Rayman noemt de stippen tegenover de Daily Mail'mysterieus, maar niet bizar'. Hij denkt dat ze worden gevormd door zout dat is overgebleven nadat water is verdampt. Het zouden ook enorme ijsvlaktes of -vulkanen kunnen zijn. Het is in ieder geval zeker dat de planeet niet zelf licht geeft, maar dat ze licht weerkaatst.

Dichterbij
Na het vijftien dagen durende rondje om Ceres op 13.600 kilometer afstand, maakt de sonde begin volgende maand nog een cirkel om de planeet op 4.400 kilometer afstand. De sonde blijft de planeet tot en met december naderen tot een afstand van 260 kilometer, dat is een kleinere afstand dan die tussen ruimtestation ISS en de aarde.

Een Nederlands bedrijf draagt bij aan de ruimtemissie. Airbus Defence and Space leverde de zonnepanelen die de sonde Dawn voorzien van stroom. ,,De zonnepanelen laden de motor op. De panelen zijn extra groot om genoeg stroom te kunnen leveren. Het zijn de grootste onbemande panelen die ooit de ruimte in zijn gestuurd'', vertelde Rob van Hassel van het Airbus Defence and Space aan de NOS.De missie Ceres
Dwergplaneet Ceres, duizend keer kleiner dan onze maan, is het grootste van een aantal rotsblokken dat draait tussen Mars en Jupiter. Hij stamt uit de tijd dat ons zonnestelsel ontstond. Het rotsblok is nooit uitgegroeid tot een echte planeet, zoals de aarde. Sonde Dawn moet de dwergplaneet onderzoeken om een beter beeld te krijgen van het ontstaan van ons zonnestelsel. ,,Sinds zijn ontdekking in 1801 was Ceres eerst een planeet, toen een asteroïde en later een dwergplaneet. Na een reis van 4,9 miljard kilometer noemt Dawn het zijn thuis'', zei missieleider Marc Rayman eerder. De reis naar de dwergplaneet duurde 7,5 jaar. Dawn is in september 2007 gelanceerd. In juli 2011 kwam de sonde aan bij een ander groot rotsblok, de asteroïde Vesta. Vervolgens vloog de verkenner door naar Ceres.

Woede om foto van rokende baby op Instagram

© Instagram.


Een foto op Instagram zorgt voor controverse in Spanje. Een vrouw zette een foto van een baby met een sigaret in de mond op het platform. Niet iedereen vindt het een geslaagde grap. Op de foto is duidelijk te zien hoe ze de brandende sigaret in het mondje houdt van het kindje.

De foto werd al in januari gepost en verzamelde al meer dan 2.600 'likes' en ruim 36.000 commentaren. De foto stond op het Instagramaccount van lapelirrojah_delbarriooh uit Valencia met als onderschrift: 'een jaar oud en al roken, ik hou van je mijn kleintje, je bent mijn fucking leven'. De foto lijkt inmiddels van het account verwijderd te zijn.

Antonio Nieto, vicevoorzitter van de Spaanse Vereniging van Pediaters is allerminst opgezet met de foto. Hij omschrijft het als verschrikkelijk: ,,Voor een baby waarbij de longen nog niet volledig ontwikkeld zijn, is het geven van tabak erger dan heroïne. Ook de blootstelling aan passief roken maakt dat ze meer kans hebben op het ontwikkelen van longproblemen als astma en chronische bronchitis." De arts neemt hier het woord kindermisbruik in de mond. ,,De politie moet dit als kindermisbruik beschouwen. Ik kan mijn ogen niet geloven als ik dit zie."

De foto zorgde ook voor ophef op Twitter, waar de vrouw die de sigaret in het mondje houdt, het moet ontgelden. Het is niet duidelijk of ze ook de moeder van het kind is. Intussen roepen gebruikers van Instagram de politie op om een onderzoek te openen naar 'slecht ouderschap'.
Bron

maandag 11 mei 2015

Kerngezonde avocado mateloos populair


© freeimages.De avocado is populairder dan ooit. De gezonde vrucht helpt bij afvallen, verlaagt het cholesterol en is goed voor onze spieren. Maar de geliefde boterpeer kan wel eens aan zijn eigen succes ten onder gaan.

Superfoods zijn hip en dat maakt de avocado (het Azteekse woord voor teelbal) geliefd. De avocado is heel gezond, legt diëtiste Berdien van Wezel uit: ,,Er is geen enkel fruit of groente dat zo veel calorieën bevat als de avocado: per 100 gram 180 calorieën. Er zitten veel gezonde plantaardige vetten in. Ook zitten er veel b-vitamines in. En magnesium, goed voor de conditie van de spieren."

Ook in Nederland is de vrucht mateloos populair. Ons land is na de VS degrootste importeur van avocado's ter wereld. Importeerden we in 2008 nog 58.000 ton avocado's (waarvan 10.000 ton voor eigen consumptie, de rest exporteerden we), in 2012 was dat al gestegen 95.000 ton (waarvan 16.000 ton voor eigen consumptie).

Droogte
In de Verenigde Staten, waar de avocadoconsumptie de afgelopen vijftien jaar is vervijfvoudigd, gingen onlangs de alarmbellen af. De staat Californië is goed voor een productie van een miljard pond avocado's per jaar, en dat is tachtig procent van de avocado's die in de VS worden verbouwd. De staat kampt met ernstige droogte, terwijl het telen van de avocado veel water vergt. Voor een pond avocado's is 280 liter nodig. Ter vergelijking: een pond tomaten kost 38 liter. Vanwege de droogte heeft de overheid het watergebruik aan banden gelegd, en dat kan zijn weerslag hebben op de avocadoteelt.

Chili
Het publiek eet graag het hele jaar door avocado's. Chili kan door zijn ligging op het zuidelijk halfrond handig op de vraag inspelen, omdat het avocadoseizoen daar begint als het Amerikaanse seizoen ten einde loopt. De avocadoteelt in het Zuid-Amerikaanse land is sinds 1980 verzesvoudigd.

Net als in Californië stroomt er door klimaatverandering en droogte minder water vanuit de bergen naar de landbouwgronden. Daarom pompen veel boeren grondwater op, waardoor kleinschalige boerderijen en dorpen met ondiepe putten zonder water te zitten.

Misdaadkartels
In Mexico, 's wereld grootste avocadoproducent, bedreigt de misdaad de avocado. Kartels hebben hun ogen laten vallen op de plantages van de 'oro verde' (het groene goud) in de staat Michoacan, waar een leeuwendeel van de avocado's verbouwd worden. Moord en afpersing is gemeengoed, en er wordt zelfs gesproken van bloedavocado's.

Moeten we in Nederland vrezen dat we binnenkort geen advocaatpeer meer kunnen eten? Zo'n vaart zal het niet lopen, verwacht Jan Kees Boon van Fruitsandvegetablesfacts.com. Het grootste deel van avocado's halen we uit Peru, gevolgd door Zuid-Afrika en Chili. Wel is het volgens Boon mogelijk dat als de Amerikaanse vraag naar Peruaanse avocado's groter wordt, de prijs ook zal stijgen.
Tip voor het schillen van een avocado

Knijp eerst zachtjes in de avocado om de rijpheid te controleren. Als de vruicht meeveert en rond de steel zacht is, is hij rijp.

Snij de avocado overlangs doormidden en draai de twee helften in tegenovergestelde richting los van elkaar. Verwijder de pit met een lepel of haal deze er met een mes uit. Lepel het vruchtvlees uit de schil.

Wil je de avocado in plakken of blokjes snijden, snij de helften dan nogmaals doormidden. Trek de schil van de avocado of snij het vruchtvlees zo dicht mogelijk langs de schil los. Snij dan het vruchtvlees in plakken of blokjes.

Ieren aangehouden met 1000 kilo koperkabel

© thinkstock.


De politie heeft in de nacht van zondag op maandag bij controle van een Ierse bestelbus op de A58 ter hoogte van Oirschot (Brabant) ongeveer 1000 kilo aan geknipte koperkabels gevonden. De 42-jarige Ierse bestuurder en zijn 35-jarige bijrijder zijn aangehouden.

Agenten zagen op de snelweg een bestelbus vrij langzaam rijden. Ook helde de bus flink achterover alsof hij zwaar was beladen. Bij controle bleek een grote hoeveelheid koper achter in de bus te liggen, waarvoor de Ieren geen goede verklaring konden geven. De politie doet verder onderzoek naar de herkomst van de koperkabels. De Ieren zitten vast.
Bron

Chinees koor van 80 man zakt door podium

Acht zangers van een Chinees koor zijn gewond geraakt toen het volledige koor door het podium zakte.

Het podium stortte in tijdens een repetitie in de Chinese stad Bijie. Twee van de zangers zouden er ernstig aan toe zijn. De oorzaak van het ongeluk wordt nog onderzocht.

Bron

Vrouw serveert haar gasten glaasje melk met dode huid

© kos.


Sarah Preston Schrok riskeert tot 25 jaar gevangenis. De Amerikaanse verzamelde de dode huid van haar voeten en mengde het met de melk die ze op tafel zette voor haar gasten. Dat schrijft news.com.au.


Allison Depriest merkte dat er iets mis was met de melk die ze geserveerd kreeg toen ze aan tafel zat bij Schrok in Mechanicsville, Virginia. Nadat ze het glas aan haar lippen gezet had, begon ze te hoesten. Seconden later moest ze overgeven en toen werd duidelijk dat er iets in het glas melk zat. Ook Jessica Whitney Hurry kreeg het moeilijk. Toen de dames de melk die ze gedronken hadden, aanschouwden, zagen ze witte stukken vel.

Schrock die aan diabetes lijdt, verzamelde volgens Hurry de dode huid van haar voeten. Schrock ontkende dat ze het in de melk gedaan had. Ze moet zich in ieder geval verantwoorden voor het 'contamineren van voedsel'. Als ze schuldig bevonden wordt, dan riskeert ze tot 25 jaar cel.

Op 28 april werd ze al eens gearresteerd en opgesloten op verdenking van geweldpleging tegen een vrouw. Ze mocht de gevangenis verlaten op voorwaarde dat ze geen contact meer zou hebben met haar slachtoffer. Toen ze het gebod aan haar laars lapte, werd ze op 3 mei alweer opgepakt.
Bron

Video: Wild zwijn valt uit plafond van kledingzaak

Een wild zwijn is in Tsuen Wan, Hongkong door het plafond van een kinderkledingzaak gezakt. Hij stond daardoor ineens oog in oog met klanten. Het voorval is gefilmd.

Het dier zou op nog onbekende wijze richting het systeemplafond zijn geklommen. Daarna trapte het zwijntje zich door de plafondplaten en sprong hij naar beneden. Hij richtte op de vloer de nodige schade aan.

,,Het beest verscheen uit het niets", vertelt de manager van de winkel tegen South China Morning Post. ,,Hij is zelf helemaal boven gekomen. Varkens zijn blijkbaar niet dom."

Ongeveer tien politieagenten moesten eraan te pas komen om het zwijntje te verdoven. Het dier is naar de dierenkliniek gebracht. Het vrouwtje is bijna een meter lang en weegt 25 kilo.

Er lopen veel wilde zwijnen rond op het platteland in Hongkong. Het zwijntje is het winkelcentrum zelf binnen gelopen.Bron

zondag 10 mei 2015

Herder negeert politie en redt schaap van spoor


Oosthoek na nat pak: Ik zou het zo weer doen

Herder Martin Oosthoek springt de sloot in om zijn schaap te redden dat aan de andere kant langs het spoor loopt © Twitter Carola Vroom.De politie was er. ProRail ook. Ze probeerden hem vanmiddag nog tegen te houden, maar herder Martin Oosthoek twijfelde geen moment. Hij trok zijn kleren uit en sprong in de sloot langs de Zeidesingel in Leidschendam. Wat was het geval? Een van zijn schapen liep aan de andere kant van het water langs het spoor terwijl de treinen gevaarlijk voorbijdenderden. Het dier moest gered worden. 'Ik zou het zo weer doen.'

Het beeld is fantastisch. Oosthoek heeft zijn kleren op een hoopje in het gras gegooid. Gehuld in zijn onderbroek springt hij - de armen wijd - de sloot in. Medewerkers van ProRail, agenten en enkele voorbijgangers daarbij in verbijstering achterlatend.

Het lukte hem daarna om aan de andere kant van de sloot omhoog te klauteren, het schaap samen met zijn hond in te sluiten en de sloot in te duwen, om het daarna weer veilig te laten terugkeren in de kudde. Missie geslaagd zou je zeggen, maar over de telefoon klinkt Oosthoek vanavond iets minder enthousiast. ,,Ik ben er niet zo heel blij mee", zegt de veertiger.

Preek
Begrijp hem goed hoor, hij zou het zo weer doen, maar achteraf kreeg hij van de politie een hele preek dat hij het niet had mogen doen. Er staat elektriciteit op de leidingen boven de rails, Oosthoek zou zichzelf mogelijk in gevaar brengen. ,,Ze wilden het anders doen, maar ik denk dat ze niet zo veel verstand hebben van schapen."

De herder uit Berkel en Rodenrijs, eigenaar van 1000 schapen en 1400 lammetjes, heeft eerder met het bijltje gehakt. ,,Natuurlijk. Als je 1400 auto's op de weg hebt rijden, dan heb je ook vaak ongelukken. Maar normaal zijn we erbij als het gebeurt. Dan kan je snel je hond erop afsturen. Nu was het weekend. Dan zetten we de schapen wel vast op een afgebakend stuk veld, maar duurt het langer voordat we erbij zijn."

Moederdag
Hij werd door een vrouw gebeld terwijl hij Moederdag aan het vieren was bij zijn schoonmoeder. Ze waarschuwde hem dat een van zijn dieren aan de andere kant van de sloot terecht was gekomen en langs de treinrails liep. Er reden treinen langs. Het was gevaarlijk.

Oosthoek aarzelde geen moment. ,,Maar ik moest mijn hond halen en met het openbaar vervoer vanuit Berkel komen. Dat kost tijd." Toen hij aankwam was de politie er dus al. Het weerhield hem er niet van zijn reddingsactie uit te voeren.

Man alsnog opgepakt voor staaldraad over weg in 2012

Een man die in 2012 een staaldraad over een weg had gespannen in Franeker is alsnog tegen de lamp gelopen. Een 24-jarige inwoner van de Friese stad werd afgelopen week verhoord en heeft toegegeven. Dat meldt de politie vandaag. Waarom hij de draad spande, blijft vooralsnog een raadsel.

Een toen negentienjarige scooterrijder was in de nacht van 22 op 23 september 2012 tegen het staaldraad gereden. Hij viel en raakte gewond aan zijn gezicht. Het letsel viel mee dankzij het windscherm van de scooter. Zijn vader loofde een beloning van 3000 euro uit.

Tijdens het onderzoek waren in 2012 drie mensen gehoord, maar zij bleken onschuldig. Vorige maand kreeg de politie nieuwe informatie. De verdachte had gezegd wat hij had gedaan. Iemand die dat hoorde, tipte de politie. Die verhoorde drie mensen. Twee van hen hadden er niets mee te maken, maar de derde man bekende. Het Openbaar Ministerie moet nu bekijken of hij wordt vervolgd.
Bron

4-jarig jongetje overlijdt door vallende grafsteen

Ter illustratie © Thinkstock.


Een Amerikaanse kleuter uit Texas is overleden natdat hij op een begraafplaats in Odessa, Texas, een vallende grafsteen op zijn hoofd heeft gekregen.

Volgens een woordvoerder van de politie in Odessa, waar het ongeval plaatsvond, was het 4-jarige jongetje aan het spelen op de begraafplaats. Zijn ouders waren een paar meter verderop een graf aan het bezoeken.

Tijdens het spelen is een ongeveer 100 jaar oude grafsteen omgevallen en op het hoofd van het jongetje terecht gekomen. Het kind is naar het ziekenhuis gebracht, waar hij is overleden.

De politie doet onderzoek naar de zaak, en gaat niet uit van een misdrijf. Het is nog niet bekend hoe de steen zomaar heeft kunnen vallen.
Bron

Chinese baas trakteert 6.400 werknemers op luxueuze reis

© afp.Een Chinese miljardair heeft 6.400 personeelsleden van het megabedrijf Tiens getrakteerd op een vakantie van vier dagen in Frankrijk. Leuke bijkomstigheid: het bedrijf komt in het Guinness Book of Records omdat ze samen een zin vormden die vanuit de lucht zichtbaar was. 'Tiens' dream is Nice in the Côte d'Azur', stond er te lezen. Niet eerder was een menselijke ketting zo lang...

Li Jinyuan had in Parijs maar liefst 140 hotels nodig om voor al zijn werknemers een slaapplek te regelen,aldus The Daily Mail. Het Louvre werd enkele uren afgehuurd voor een 'privébezoek' en dineren gebeurde in stijl in het prachtige Pavillon Cambon (vlak bij de Place Vendôme, red.).

Vervolgens vertrok de menigte naar de Côte d'Azur. In Cannes en Monaco werden 79 vier- en vijfsterrenhotels gereserveerd, goed voor in totaal 4.760 kamers. Om de toeristen naar de befaamde Promenade des Anglais te brengen, waren 147 bussen nodig. Geschat wordt dat de Franse economie dankzij dit 'uitstapje' 33 miljoen euro rijker is geworden. En dat allemaal om het 20-jarige bestaan van de firma te vieren.

,,Hopelijk volgen veel bedrijven dit voorbeeld"
Een trotse Laurent Fabius -de Franse minister van Buitenlandse Zaken- heette zijn Chinese weldoener hoogstpersoonlijk welkom in zijn residentie. ,,Voor Frankrijk is dit bijzonder interessant: niet alleen op cultureel en economisch vlak, maar ook qua uitwisseling tussen beide landen. Het toerisme is een industrie die veel banen creëert, ik hoop dat veel grote Chinese bedrijven het voorbeeld van meneer Jinyuan zullen volgen."

Jinyuan is een van de rijkste mannen van China. Tiens ('hemelse leeuw') ging in 1995 van start met de verkoop van Chinese medicinale producten, voedingssupplementen en oploskoffie. Inmiddels is het bedrijf een grote speler die zich voornamelijk bezighoudt met biotech en farma, maar ook met logistiek, vastgoed en financiën.
© afp.Bron