Translate

zaterdag 25 april 2015

Vluchtelingen vertellen over leven op rampschepen

Een groep vluchtelingen arriveert in Salerno, Italië © epa.


De Italiaanse openbaar aanklagers komen steeds meer achter gruwelijke details van de reis die de bootvluchtelingen maakten, voordat hun schip zondag kapseisde op de Middellandse Zee. De Italianen willen een 27-jarige Tunesiër, vermoedelijk de kapitein, veroordelen voor de ramp. Daartoe dienen de verhalen van 28 overlevenden.

Voordat vermoedelijk zo'n 750 opvarenden van het schip verdronken, maakten zij al een reis van maanden. In Libië werden ze een maand opgesloten in een boerenschuur. Mensen werden geslagen en mishandeld. Verschillende mensen werden doodgeslagen.

Uiteindelijk werden de vluchtelingen naar het strand gereden, waar ze met rubberbootjes naar een twintig meter lange vissersboot werden gebracht. Mensen die klaagden dat ze niet konden zwemmen, werden bedreigd. Een man die opstond in de rubberboot zonder dat hij toestemming had, werd doodgeschoten. Zijn lichaam werd overboord gegooid.

Duizend
De mensensmokkelaars hadden zo'n duizend tot zelfs 1200 mensen in de vissersboot willen proppen, maar dat lukte niet. Een deel ging dus niet aan boord. Achteraf betekende dat hun redding. De mensen die wel aan boord konden, velen van hen opgesloten in het ruim, verdronken toen het schip kapseisde. Zij kwamen uit een waslijst aan Afrikaanse en Aziatische landen. Er waren zelfs veel mensen uit Bangladesh aan boord.

Morgen bepaalt een Italiaanse rechter of de vermoedelijke schipper langer vast blijft zitten.
Bron
Lees ook: Explosieve hartenkreet journalist beroert de wereld
Lees ook: Honderden lijken in wrak vluchtelingenschip

IS-strijdsters gebruiken Nederland als kraamkamer


Een Jemenitische vrouw, die acht maanden zwanger is en een aanhanger van de separatistische Southern Movement, draagt een pistool in de Sheikh Othman gebied © AFP.Nederlandse IS-strijdsters gebruiken hun thuisland om te bevallen en vertrekken daarna stilletjes met hun kind opnieuw naar de terreurstaat IS. Dat bevestigt de AIVD aan AD.nl.

Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gaat het om verschillende concrete gevallen. De strijdsters kiezen voor een 'thuisbevalling', vanwege de slechte medische situatie in de Islamitische Staat.

Ruim veertig Nederlandse vrouwen, onder wie 15- en 16-jarige meiden, wonen momenteel in Syrië en Irak. ,,Maar niet alle vrouwen daarvan zijn zwanger en keren terug", stelt een woordvoerder van de AIVD. ,,Het gaat niet om hordes vrouwen."

Lastig
Een groot deel van de kinderen wordt volgens de AIVD in 'het kalifaat' geboren. ,,Terugkeren naar Nederland is ontzettend lastig", stelt de AIVD-woordvoerder. ,,De slechte situatie daar om te bevallen en de zorgen die daarbij spelen zijn voor zwangere vrouwen genoeg reden om het wel te proberen."

Er zijn onvoldoende mogelijkheden om deze moeders te beletten terug te keren. ,,Persoonlijk is dat frustrerend, maar er zijn grenzen aan de mogelijkheden hen te stoppen of te straffen. Met een auto of toeristenvlucht ben je zo weer in het kalifaat", aldus AIVD-chef Rob Bertholee tegen De Telegraaf.

Bron
Lees ook: Baby op foto met pistool, granaat én IS-boodschap

Overal gaten en rottende muren: 1 miljoen euro aub

© Diimex.

Zou jij ruim één miljoen euro betalen voor een huis waar je niet onmiddellijk in kan wonen? Een totaal vervallen woning in Sydney heeft het als vraagprijs.

Voor die prijs krijg je een huis compleet met gaten in de vloer en het plafond en een stel rottende muren. Het huis, gelegen in de populaire voorstad Annandale, staat voor het eerst te koop sinds 1953.

Ondanks de erbarmelijke staat van het huis kan het op heel wat belangstelling rekenen. Sinds zaterdag kwamen er al 31 geïnteresseerden langs. De reacties zijn wisselend. Heel wat mensen moeten besluiten dat het huis, én de broodnodige renovaties boven hun budget zijn. Anderen blijken dan weer bereid om de uitdaging aan te gaan volgens de makelaar.

Het huizenaanbod in Sydney is heel beperkt. Als je dus al 1 miljoen te besteden hebt, dan is het nog maar de vraag of je daar een mooi huis voor vindt op de door jouw gekozen locatie.

.
© Diimex.

© Diimex Bron

woensdag 22 april 2015

Chinese bouwvakkers leggen per toeval dinosauruseieren bloot


19 eieren waren nog volledig intact © ©YouTube/CCTV.In de Chinese stad Heyuan zijn bouwvakkers op de fossielen van 43 dinosauruseieren gestuit. De mannen waren een weg aan het herstellen, die gebouwd was op rode zandsteen. Ze vonden de fossielen een paar meter onder de weg. Negentien eieren waren nog volledig intact.

Heyuan is een stad in de bergachtige provincie Guandong,in het zuid-oosten van China. De stad noemt zichzelf de 'thuishaven van de dinosaurussen' omdat het de grootste collectie dinosauruseieren bezit.

Met de nieuwe vondst wordt de collectie nog wat groter. Het is de eerste keer dat fossielen in het stadscentrum gevonden zijn. Bouwvakkers troffen de eieren bij herstellingswerken aan onder de straten. Het grootste ei had een diameter van dertien centimeter.

Guiness World Record
In 2004 werd het lokale museum van Guandong opgenomen in het Guiness Book of World Records. Op dat moment huisvestte het museum 10.008 fossielen. Sinds 1996 zijn er 17.000 fossielen van eieren opgegraven.

Wetenschappers gaan de eieren nu onderzoeken om te bepalen van welke dinosaurussoort ze zijn. Eerder gevonden eieren in het gebied dateren van 65 tot 89 miljoen jaar geleden en zijn van oviraptors en hadrosauridae.

Voetafdrukken
Heyuan is niet alleen een hotspot voor dinosauruseieren: sinds 2006 werden er elf fossielen van skeletten gevonden en bijna tweehonderd versteende voetafdrukken.
Een close-up van een van de eieren © ©YouTube/CCTV.

Bron

Hond leent tractor van baasje en rijdt snelweg op

De verkeersdienst van Schotland waarschuwde bestuurders vanmorgen voor flinke vertragingen op de snelweg. Niet vanwege drukte of een aanrijding, maar omdat een hond in een traktor de weg opgereden was.

Het incident gebeurde op de snelweg M74, ter hoogte van Abington, South Lanarkshire. Via Twitter liet de verkeersdienst weten dat het niet om een grap ging. Veel mensen vroegen om foto's omdat ze het niet konden geloven. ,,We proberen het, echt", reageerde Traffic Scotland.

De eigenaar van de schaapshond, Tom Hamilton, had de tractor op een dijk langs de weg stilgezet om in de wei bij een groep lammetjes te kijken, meldt de BBC. Zijn hond Don bleef achter op de passagiersstoel.

Handrem
Toen de boer omkeek zag hij zijn tractor het hek rammen en de dijk afrijden, de snelweg op. Don had tegen de knoppen op het dashboard geleund en ging er vandoor. Het voertuig kwam tot stilstand tegen de vangrail in het midden van de snelweg.

Hamilton vreest dat hij vergeten is de tractor op de handrem te zetten. Hij was opgelucht dat niemand gewond is geraakt. Ook Don hield niks over aan het incident. De voorruit van de tractor was wel aan diggelen.
Bron

Ontsnapte gevangene meldt zich 40 jaar later voor hulp

© politie Kentucky.


Hij ontsnapte uit de gevangenis en wist bijna 40 jaar lang uit handen van de politie te blijven, maar de Amerikaan Clarence David Moore heeft zich plotseling alsnog gemeld bij de politie. De inmiddels 66-jarige delinquent had een schuilnaam aangenomen om uit handen van de politie te blijven. Door die alias kon hij echter niet naar het ziekenhuis nadat hij was getroffen door een beroerte. Door zich op te laten pakken hoopt hij alsnog medische zorg te krijgen.

Moore belde maandag de sherrif van Frankfort, Kentucky om zich aan te geven. Daar woonde hij de afgelopen zes jaar als Ronnie Dickinson. Hij vertelde de agenten dat hij in de jaren zeventig ontsnapte uit de gevangenis van Henderson County in North Carolina.
Na een beroerte raakte hij gedeeltelijk verlamd. Omdat hij onder zijn nepnaam geen sofinummer had, kon hij geen enkele verzekeringsmaatschappij zover krijgen om zijn behandeling te betalen. Hij hoopt nu alsnog medische hulp te krijgen. Sherrif Pat Melton arresteerde hem direct. ,,Zo'n verhaal verzin je niet", zegt hij tegen NBC.

Drie keer
Uit gegevens van de gevangenis van North Carolina blijkt dat Moore in totaal drie keer is ontsnapt. De eerste keer was in 1971, toen hij een celstraf van acht jaar uitzat voor diefstal. Hij werd een paar uur later alweer opgepakt, maar wist een jaar later opnieuw te ontsnappen en was een vrij man totdat de politie hem weer oppakte in 1975.

Drie keer is scheepsrecht, moet Moore gedacht hebben, en op 6 augustus 1976 ontsnapte hij weer. Dit keer wist hij bijna 40 jaar onzichtbaar te blijven voor de autoriteiten.

Suikerziekte
Wat Moore de afgelopen 39 jaar heeft gedaan is niet bekend, maar hij stond in Frankfort bekend als een aardige man. Hij was wel wat teruggetrokken, zegt zijn buurman. ,,Ik ben geschokt", vertelt hij aan NBC. ,,Ik kan het echt niet geloven. We hebben allebei suikerziekte, dus daar hebben we het vaak over gehad."

Moore werd na zijn arrestatie met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek. Waarschijnlijk wordt hij nog deze week uitgeleverd aan North Carolina. Of en waar hij straks in de gevangenis belandt is nog niet bekend. De gevangenis waar hij 40 jaar geleden uit ontsnapte, werd in 2002 gesloten.Bron: video

Politie verijdelt aanslag op kerken in Parijs


Moslimextremist doodde vrouw vlak voor arrestatie

© afp.


De Franse politie heeft een moslimextremist opgepakt die van plan was een aanslag te plegen op een of meerdere kerken. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve gezegd.

De man wordt niet alleen verdacht van het voorbereiden van een aanslag, maar ook van de moord op een jonge vrouw.

Hij zou de vrouw, een 32-jarige Française die voor een training in Parijs was, hebben gedood vlak voordat hij zondag werd opgepakt. De vrouw werd zondag dood aangetroffen in haar in brand gestoken auto. Het lijkt te gaan om een willekeurige moord.

De verdachte, een 24-jarige student computerwetenschappen met de Algerijnse nationaliteit, woonde al enkele jaren in Frankrijk. Sinds vorig jaar werd hij door de Franse veiligheidsdiensten in de gaten gehouden.

Zichzelf neergeschoten
Een bron bij de Franse veiligheidsdiensten zei dat de man werd opgepakt, nadat hij zichzelf zou hebben neergeschoten en een ambulance had gebeld. Toen de politie ter plaatse kwam troffen ze een bloedspoor aan dat ze konden volgen tot de auto van de verdachte.

In de auto lagen geladen wapens - waaronder een kalasjnikov, pistool, kogelvrij vest en munitie - en aantekeningen over mogelijke doelwitten. Toen de politie later ook zijn woning doorzocht werden er nog meer wapens aangetroffen en bewijzen dat de man banden had met moslimextremisten.

De man heeft zijn verwondingen waarschijnlijk opgelopen toen hij de vrouw om het leven bracht. Hij had zichzelf daarbij in het been geschoten.

Sinds de aanslagen in januari zijn de veiligheidsmaatregelen in Frankrijk flink opgeschroefd.
Bron
Lees ook: Arrestaties wegens geplande aanslag op kerk in Parijs

dinsdag 21 april 2015

21-jarig meisje sterft door overdosis giftige 'dieetpillen'


Twee tabletten, meer is er niet nodig voor een dodelijke dosis. Een Britse studente nam er acht. ,,Dokters hadden geen enkele kans om haar te redden", vertelde de moeder van de 21-jarige Eloise Parry aan de BBC. Het meisje overleed eerder deze maand, hoogstwaarschijnlijk aan een overdosis giftige dieetpillen die ze online had gekocht. Haar moeder waarschuwt nu voor de gevaren van zogenaamde 'wonderpillen'.

Eloise was op 12 april zelf naar het ziekenhuis gereden toen ze zich 'niet goed voelde'. Aanvakelijk was er ook weinig reden tot paniek, vertelde de moeder.

Toen de resultaten van het toxicologisch rapport terugkwamen, bleek pas hoe ernstig haar toestand was. Terwijl de pillen begonnen werken, steeg het metabolisme van het meisje zo hard, dat ze volgens de BBC letterlijk 'van binnenuit opbrandde'. De artsen probeerden haar nog af te koelen, maar het kwaad was al geschied.
Dinotrofenol
Na haar dood werd al snel duidelijk dat de pillen dinotrofenol - ook wel DNP - bevatten. ,,Dit is eigenlijk een industriële chemische stof. Het is niet bedoeld voor menselijke consumptie. Het wordt gebruikt als pesticide, is erg gevaarlijk, extreem giftig en kan zelfs in kleine hoeveelheden enorme verwoestende effecten hebben", verklaart hoofdinspecteur Jennifer Mattinson van de politie in het Britse Shrewsbury tegen de BBC.

,,Eliose had nooit de bedoeling om zichzelf van het leven te beroven. Ze begreep gewoon niet echt hóe gevaarlijk de tabletten waren die ze nam. Veel mensen geloven niet dat een dieetpil ook dodelijk kan zijn. DNP is geen wonderpil. Het is een dodelijke gifstof", aldus de moeder.

Verbrandt alles
Als de stof eenmaal in je systeem zit, richt het enorm veel schade aan. Het verbrandt niet alleen vet; het verwoest ook al je spieren, aldus de moeder van het slachtoffer.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de herkomst van de pillen. De preciese doodsoorzaak van Eloise moet nog bevestigd worden door een autopsie.Bron

Toeristen cel in voor moord op moeder op Bali

De dochter van Sheila von Wiese-Mack tijdens de zitting © epa.


Een Amerikaanse man en vrouw moeten een Indonesische gevangenis in omdat ze de moeder van de vrouw op het vakantie-eiland Bali hebben vermoord. Vervolgens stopten ze het lichaam in een koffer. Die lieten ze achter in de achterbak van een taxi. De 21-jarige man kreeg vandaag achttien jaar celstraf, de negentienjarige vrouw tien jaar.

In Indonesië staat de doodstraf op moord. De man zei dat hij zijn schoonmoeder uit zelfverdediging had gedood. Ze zou hem hebben aangevallen omdat ze tegen zijn relatie met haar dochter was.

Het slachtoffer, de 62-jarige Sheila von Wiese-Mack, was de weduwe van componist James L. Mack. Uit de autopsie op haar lichaam blijkt dat de vrouw herhaaldelijk in het gezicht en op haar hoofd is geslagen, waarschijnlijk met een asbak en een fruitschaal.

De veroordeelde vrouw had in de gevangenis een baby gekregen. Daarom kreeg ze een redelijk milde gevangenisstraf. ,,Ze heeft een baby die een moeder nodig heeft'', zei de rechter.
Bron

Nederlandse backpacker mogelijk dood gevonden


26-jarige Ken Boogers sinds maart vermist in Nieuw-Zeeland

Ken Boogers © Facebook.com/KenBoogers.


In Nieuw-Zeeland is een deel van een lichaam gevonden, dat mogelijk van de vermiste Nederlander Ken Boogers is. De 26-jarige man werd sinds maart vermist in het uiterste noorden van het Zuidereiland. DNA-onderzoek moet volgens Nieuw-Zeelandse media uitsluitsel geven. De ouders van Ken zijn ingelicht over de mogelijke vondst van hun zoon.

Boogers vertrok op een zaterdagmiddag in maart voor een wandeling, maar hij keerde niet terug. Hij werkte en woonde al twee maanden in het toeristische gebied. Er werd een week naar de man gezocht, maar tevergeefs. Eind maart werd de zoektocht gestaakt.

Een voorbijganger vond gisteren de menselijke resten op Farewell Spit, een landtong. Mogelijk is het deel van een menselijk skelet aangespoeld. De bestuurder van een huurauto belde de politie, die nu onderzoekt of het daadwerkelijk om Boogers gaat. Dat kan nog enkele weken duren.

'Alles gedaan'
De ouders van Ken vlogen in maart naar Nieuw-Zeeland om hun zoon te zoeken. Na een zoektocht van ruim een week, besloten ze de zoektocht te staken. ,,Al het mogelijke is gedaan. We hebben op eigen verzoek een speciale infraroodhelikopter ingezet. Maar dat leverde niets op. We gaan naar huis", vertelde zijn vader tegen Omroep Brabant.
Bron

Servische president in gevaar door een kopje koffie

Recht de Servische president Tomislav Nikolic © afp.


Het Servische regeringsvliegtuig, met president Tomislav Nikolic aan boord, is vorige week in grote problemen gekomen. Volgens de eerste berichten was er sprake van motorproblemen, maar vandaag is bekend geworden wat er echt is gebeurd: de copiloot had een kopje koffie over het instrumentenpaneel gemorst.

Toen hij het wilde droogmaken, zette hij per ongeluk de automatische piloot uit. Het toestel daalde in korte tijd twee kilometer. Pas toen kregen de piloten het toestel onder controle.

Het vliegtuig keerde meteen terug naar Belgrado, maar onderweg begon een van de motoren te haperen. Dat werd tijdens de vlucht verholpen. Nikolic was onderweg naar de paus, bij wie hij een audiëntie zou hebben. Dat bezoek werd afgezegd.

Vrije val
Volgens een adviseur van Nikolic leek de vrije val ,,een eeuwigheid'' te duren. Ze voegde eraan toe dat ze nooit meer in het toestel zou stappen. Het vliegtuig is een 34 jaar oude Dassault Falcon 50.

Vorig jaar raakte de dienstauto van Nikolic zwaar beschadigd. Na een onderhoudsbeurt maakte een monteur een testrit. Hij botste tegen een bus, waarschijnlijk door te hard rijden. De gepantserde Mercedes, een cadeau van de sjeik van Abu Dhabi, was ongeveer een miljoen euro waard.
Bron

maandag 20 april 2015

'Bewaker opvangcentrum mag asielzoeker doodslaan'

Een groep asielzoekers op weg naar het detentiecentrum in west-Australië © epa.


Bewakers van opvangcentra in Australië mogen binnenkort opstandige asielzoekers doodslaan. Dat concludeert oud-rechter Stephen Charles over de nieuwe bevoegdheden die het bewakingspersoneel waarschijnlijk krijgt. Hij was door de senaat gevraagd zijn mening te geven over de regels. Volgens hem is het 'onvermijdelijk dat bewakers aangemoedigd worden om geweld te gebruiken jegens asielzoekers'.
Onder de nieuwe regels mogen bewakers geweld gebruiken als datnodig is om het leven, de gezondheid en veiligheid van asielzoekers te waarborgen of de orde in opvangcentra te bewaren. Daarbij mogen asielzoekers niet in grotere mate 'vernederd' worden dan strikt noodzakelijk is.

Volgens Charles leveren de nieuwe bevoegdheden dezelfde soort problemen op als in Amerika, waar vorige week in South Carolina opnieuw een donkere man zonder duidelijke reden werd doodgeschoten door een agent. ,,Keer op keer worden Amerikaanse politieagenten vrijgesproken bij dit soort incidenten",zegt Charles.

,,Bewakers mogen met deze nieuwe bevoegdheden asielzoekers doodslaan, alleen omdat ze zelf vinden dat het nodig is."

Goede intenties
In de wet staat dat de bewakers niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun daad, zolang er maar sprake is van 'goede intentie'. En die formulering is een probleem, zegt Gillian Triggs van de Australische Human Rights Commission.

Volgens Triggs is het vrijwel onmogelijk om iemand met deze bevoegdheden te vervolgen. ,,Het is juridisch gezien bijna niet te bewijzen dat een bewaker 'slechte intenties' heeft gehad terwijl die in functie was." Ze vindt dat de tekst van de wet 'significant aangeschept moet worden'.

Slechte grap
De wet kan gezien worden als een vrijbrief voor geweld, vindt Charles. Nergens wordt vermeld dat geweld alleen als laatste redmiddel ingezet mag worden, of dat bewakers te allen tijde moeten proberen te voorkomen dat iemand gewond raakt.

Ook de opleidingseisen vallen verkeerd bij de oud-rechter. De nieuwe bevoegdheden gelden voor alle bewakers met een zogenaamd level 2-certificaat, de basisopleiding van bewakers. ,,Het is een grap van iemand met een extreem slecht gevoel voor humor", zegt Charles.

De wet wordt onderzocht door de senaat in Australië. Die komt waarschijnlijk in mei met een oordeel.
Bron

'Ex-medewerker Hussein was grote strateeg achter IS'

© ap.


Een voormalige medewerker van de Iraakse dictator Saddam Hussein was de 'belangrijkste strateeg' van Islamitische Staat (IS), op het moment dat de jihadistische terreurorganisatie de controle over het noorden van Syrië overnam. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel.

Samir Abd Muhammad al-Khlifawi, bijgenaamd Haji Bakr, is een gewezen lid van de militaire raad van IS. Hij werd in januari 2014 vermoedelijk door het Syrische leger gedood in Tal Rifaat, in het noorden van Syrië.
De man was eerder nog kolonel van de inlichtingendienst van de luchtmacht van Saddam Hussein, aldus Der Spiegel. Het blad baseert zich op een dertig pagina's tellende bundel van door Bakr geschreven documenten. Daaruit komt een welomlijnd plan naar voren voor de oprichting van een kalifaat in het noorden van Syrië. De belangrijke elementen in dat plan zijn moorden, ontvoeringen en de oprichting van spionagecellen in steden en dorpen.

Verbitterd
Volgens het blad raakte Bakr 'verbitterd' na de ontbinding van het Iraakse leger in 2003, toen Irak bestuurd werd door een voorlopige autoriteit onder leiding van Paul Bremer. Vervolgens ontmoette hij Abu Musab al-Zarqawi, een gewezen leider van al-Qaida. Tussen 2006 en 2008 bracht hij ook twee jaar in de beruchte Amerikaanse gevangenis in Abu Ghraib door.

Later maakte hij dan de oversteek naar de islamisten, waar hij samenwerkte met een groep gewezen medewerkers van de Iraakse inlichtingendiensten om Abu Bakr al-Bagdadi aan het hoofd van IS te plaatsen.

Een getuige die door Der Spiegel geciteerd wordt, beschrijft Haji Bakr als 'absoluut niet islamistisch', maar wel als een nationalist die 'religie gebruikte als een middel om zijn doel te bereiken'.


Bron

Meisje (14) laat haar 'bemoeizieke moeder' vermoorden

Jamie Silvonek gaf haar vriendje de opdracht om haar moeder uit de weg te ruimen omdat die zich te veel moeide met haar 'verboden relatie'. © kos.


Een 54-jarige moeder werd vorige maand dood gevonden met messteken in haar hals. Nu blijkt dat haar eigen 14-jarige dochter de opdrachtgever was voor de gewelddadige moord, meldt news.com.au. Ze kon het niet hebben dat haar moeder zich 'bemoeide' en verzette tegen haar relatie met haar zes jaar oudere vriendje.
Het meisje had een 'verboden relatie' aangeknoopt met de 20-jarige Caleb Barnes. Aangezien haar moeder hier tegen was, overtuigde Jamie haar vriendje om haar moeder te vermoorden waarna ze hem hielp het lijk te verstoppen. Het stelletje zal nu berecht voor moord en samenzwering.

Ondanks de leeftijd van het meisje zal de 14-jarige Jamie worden berecht als een volwassene. Het meisje werd afgelopen vrijdag opgepakt en zit sindsdien in een gevangenis voor volwassenen. Ze is de jongste vrouw ooit in Lehigh County die beschuldigd wordt van moord.

75 sms'jes
Uit het sms-verkeer met haar vriendje blijkt dat ze achter de moord zat. Ze wilde haar moeder ,,uit de weg ruimen'' omdat ze ,,zich te veel bemoeide met haar relatie''. Ze sms'te haar vriendje ook dat haar moeder had gedreigd om haar uit huis te zetten.

,,Ik wil dat je naar me toekomt. We moeten doen wat noodzakelijk is. Ik ga naar de badkamer als jij het doet en als je klaar bent dan kom ik tevoorschijn,'' luidde een berichtje dat een dag voor de moord op Silvonek door haar dochter werd verstuurd.

In totaal werd er in aanloop naar de moord 75 keer gesms't. De 14-jarige moedigde haar vriendje ook nog aan met ,,ik hou van jou, we kunnen het '' waarmee ze refereerde aan de moord.

Alcohol
Voor de moord ging het koppel nog samen winkelen en kochten ze alcohol. Barnes wachtte de moeder van zijn liefje op aan haar woning en viel haar aan toen ze in haar wagen stapte. Volgens CBS Baltimore zag een buurman iets verdacht en belde hij de politie. Volgens aanklager James Martin hadden de twee niet echt veel moeite gedaan om sporen uit te wissen. ,,Er zat nog heel wat bloed in de wagen van het slachtoffer."

De advocaat van het meisje beweert dat Barnes een 'manipulator' is en hij de leiding nam. Hij zou zijn cliënte al vanaf haar dertiende volledig in zijn macht hebben. ,,Alles wat Barnes deed, deed hij moedwillig. Hij is de man, hij is de volwassene."

Maar uit het sms-verkeer blijkt het tegendeel. Ze smeekte hem om haar moeder ,,te doen zwijgen''. Het stelletje wilde na de moord samen vluchten.

In shock
De vader van de 14-jarige heeft het moeilijk met de moord op zijn vrouw en de rol die zijn dochter daarbij speelde. ,,Hij verkeert nog altijd in shock. Hij verloor zijn vrouw en heeft het moeilijk met de rol die zijn dochter gespeeld zou hebben. Hij is er kapot van", aldus de advocaat van zijn dochter.

Het stel moest vorige week voor het eerst voor de rechter verschijnen maar de zitting werd uitgesteld. Er is nog geen nieuwe datum bepaald.
Bron

Grote fouten bij aanpak ebola'

Gezondheidswerkers in Liberia demonstreren tegen de aanpak van ebola © afp.


Traag, ontoereikend en niet fel genoeg. De manier waarop de uitbraak van ebola werd aangepakt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet op verschillende fronten te wensen over. Dat heeft de WHO zelf toegegeven.

,,We hebben serieus kennis genomen van de kritiek op de organisatie dat onder meer de initiële aanpak van de WHO traag en ontoereikend was. We waren niet voortvarend in het alarmeren van de wereld. We werken niet effectief samen met andere partners, de communicatie over de risico's schoot tekort en er was verwarring over de rollen en verantwoordelijkheden'', aldus de organisatie in een verklaring.
De WHO belooft beterschap en gaat de organisatie anders inrichten.
De grote ebola-epidemie die in december 2013 begon in de bossen van Guinee, heeft in verscheidene West-Afrikaanse landen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zeker 10.600 levens geëist. Meer dan 25.000 mensen raakten besmet. De epidemie is inmiddels zo goed als voorbij, al duiken er nog altijd nieuwe gevallen op.

Toen de uitbraak begon, werden waarschuwingen in eerste instantie genegeerd. Het duurde maanden voordat de internationale gemeenschap ingreep. Mogelijk zijn er daardoor veel meer slachtoffers gevallen, zei Artsen zonder Grenzen in maart van dit jaar.


Bron

zondag 19 april 2015

Meer dan 90.000 Irakezen op de vlucht voor IS

IS kreeg de afgelopen week delen van de provincie Anbar in handen © ap.


Meer dan 90.000 Irakezen zijn de afgelopen dagen op de vlucht geslagen voor Islamitische Staat (IS), nadat de terreurgroep delen van de westelijke provincie Anbar in heeft genomen. Dat meldt een humanitaire organisatie van de Verenigde Naties.

Bewoners vluchten onder meer uit de provinciehoofdstad Ramada, ongeveer 100 kilometer ten westen Bagdad. Rond Ramadi wordt hevig gevochten, nadat IS de afgelopen week drie dorpen in de provincie Anbar in handen heeft gekregen.

De VN laat laten weten humanitaire organisaties de vluchtelingen zo goed mogelijk proberen te ondersteunen met voedsel, water en onderdak.

Trikit
Bewoners van Ramadi probeerden gisteren de hoofdstad Bagdad binnen te komen, maar werden tegengehouden door de autoriteiten, omdat mogelijk ook leden van IS zich in de massa bevonden. De vluchtelingen verbleven aan de rand buiten de stad, zonder dat ze eten of drinken krijgen, meldden mensenrechtenactivisten in Irak.

Het leger van Irak probeert IS al langer te verdrijven. In samenwerking met Amerika - dat luchtuitvallen uitvoert - wisten de militairen eerder deze maand IS te verdrijven uit de noordelijke stad Tikrit.
Bron

Politie redt vrouw uit auto vlak voor ontploffing

In het Amerikaanse New Jersey hebben twee dappere agenten een vrouw uit een auto getrokken, vlak voordat die in brand vloog en ontplofte. Het hele incident is vastgelegd met de dashboardcamera van de politiewagen.

Op de beelden is te zien hoe de agenten aan komen rijden en langs de weg een verontgelukte cabrio zien liggen. De agenten stoppen snel langs de kant, terwijl de auto al flink rookt.

De agenten springen uit hun auto en rennen naar de bewusteloze vrouw die nog vastzit in de auto. ,,Kan je me horen?", schreeuwt een van de agenten naar de vrouw.

Ontploffing
Direct proberen de agenten de autogordel van de vrouw door te snijden, meldt de lokale nieuwszender Pix11 News. Uiteindelijk weten de agenten de vrouw na een paar minuten uit haar benarde positie te bevrijden. Ze trekken haar weg van de auto en reanimeren haar. Een kleine twee en een halve minuut later staat de auto in lichterlaaien en ontploft 'ie.

De vrouw werd direct naar het ziekenhuis gebracht en heeft het incident overleefd. Later bleek ze teveel gedronken te hebben. Ze is aangeklaagd voor rijden onder invloed van alcohol en roekeloos rijgedrag.Bron: video

'IS vermoordt Ethiopische christenen in nieuwe video'


De terroristen hebben het over leden van de Ethiopische kerk van de vijand © Videostill.


Extremisten in het noorden van Libië die zich rekenen tot de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), hebben vandaag beelden verspreid van de moord op circa dertig mannen die ze Ethiopische christenen noemen.

De video die is verspreid op internet duurt bijna een half uur en toont de onthoofding van zeker twaalf mannen op een strand en de executie van zestien anderen met vuurwapens in een woestijngebied. De terroristen noemen hun slachtoffers ,,leden van de Ethiopische kerk van de vijand''. Onder de slachtoffers zijn mogelijk ook mensen uit Eritrea.

De regering van Ethiopië veroordeelt de video maar zegt dat niet duidelijk is wat de nationaliteit van de slachtoffers is. Het land biedt aan om Ethiopiërs in Libië het land te helpen verlaten als ze willen.

Ethiopië behoort tot de oudste christelijke naties ter wereld. Het christendom nestelde zich er in de eerste eeuw. Naar schatting 43,5 procent van de 90 miljoen Ethiopiërs is lid van de oude Ethiopisch Orthodoxe Kerk. Circa 20 procent behoort tot andere christelijke gemeenschappen. Meer dan 34 procent is islamitisch.
Bron
Lees ook: Ethiopiërs boos straat op om executies IS

Mysterieuze ziekte Nigeria eist al 18 slachtoffers

Archiefbeeld © afp.


In het zuidoosten van Nigeria waart een mysterieuze ziekte rond die de afgelopen dagen al aan tenminste achttien mensen het leven heeft gekost. Slachtoffers kregen last van slecht zicht, hoofdpijn en verloren hun bewustzijn. Binnen 24 uur na de eerste ziekteverschijnselenbezweken ze, meldt de BBC.

De ziekte is uitgebroken in Ondo, een deelstaat van Nigeria, en heeft zich snel verspreid. Lokale gezondheidswerkers en deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) proberen de ziekte te identificeren. Het lijkt erop dat het centrale zenuwstelsel wordt aangetast.

'23 mensen zijn besmet met de ziekte, 18 doden zijn tot nu toe geregistreerd', zegt commissaris gezondheidszaken Dayo Adeyanju tegenover persbureau AFP.

Tests in laboratoria wijzen uit dat het in ieder geval geen ebola is. Volgens de WHO kregen de slachtoffers de eerste verschijnselen tussen 13 en 15 april.

Ebola heeft tot nu toe aan 10.600 mensen het leven gekost. Vooral in Liberia, Sierra Leone en Guinee vielen de meeste slachtoffers.
Bron
Lees ook: Mysterieuze doden Nigeria mogelijk door pesticiden