Translate

zaterdag 18 april 2015

Ongelooflijk dat jonge vrouw dit nog kan navertellen

Aparajita Gupta beleefde deze week angstige momenten in Ierland. De 21-jarige vrouw werd weggespoeld van een klif toen ze foto's nam van een woest stukje Atlantische Oceaan. Brian Smith, een Amerikaanse student, filmde het bloedstollende tafereel. Wonderlijk genoeg hield het slachtoffer alleen een gebroken enkel over aan het ongeval.

Nadat de vrouw van de klif werd gespoeld door de hoge golven gingen Brian, die in Ierland studeert, en zijn vriendin als de bliksem hulp halen. Die kwam er van Seamus McCarthy, een verpleger die toevallig in de buurt was. Hij zag hoe Gupta zich na haar 15 meter diepe val vastklampte aan een rots onderaan de klif.

,,Ik probeerde zo dicht mogelijk bij het slachtoffer te komen, maar ik kon haar niet uit de kolkende golven halen", getuigt de hulpverlener. ,,Van mijn jas maakte ik een soort touw. Hier maakte ik m'n rugzak aan vast en die liet ik neer. Het slachtoffer kon de rugzak omdoen waarna ik haar op het droge kon hijsen".

Geluk
Aparajita Gupta kan het hele gebeuren gelukkig nog navertellen. ,,Het water heeft mijn val gebroken", zegt de jonge Indische die met haar ouders op reis is in Ierland. ,,In een eerste reflex heb ik mij vastgeklampt aan een rots om niet in de oceaan gesleurd te worden. Dat, en het koelbloedige optreden van mijn redder, is mijn geluk geweest".

Gupta werd overgebracht naar het ziekenhuis van Galway. Daar werd haar gebroken enkel verzorgd. Het incident vond woensdag plaats.Bron

Doorbraak medicatie tegen astma: goed nieuws voor Bas

De 10-jarige Bas Jonker uit Uitgeest: ,,Mijn grootste wens is dat ik weer normaal kan ademen." © Longfonds, AFP.


Astma-aanvallen waar patiënten vreselijk benauwd van raken en weken niet door kunnen functioneren, behoren straks tot het verleden. Dat menen onderzoekers. In het UMC Groningen hebben ze ontdekt hoe je zo'n aanval remt.

Bij een flinke astma-aanval is een 'pufje' niet genoeg. Patiënten zijn vaak gedoemd om een tot twee weken thuis te blijven vanwege de heftige benauwdheidsklachten. Onderzoekers van het UMC Groningen weten nu hoe je zo'n aanval kan onderdrukken.

De meeste astma-aanvallen worden veroorzaakt door virussen, bijvoorbeeld het verkoudheidsvirusje dat momenteel rondwaart. Wetenschappers ontdekten dat ze bij zo'n virus een eiwit genaamd 'Pim1 kinase' moeten remmen, zodat dit stopt met het verspreiden van het virus. Bij een vroege signalering is dat mogelijk.

En dat is goed nieuws voor een grote groep astmapatiënten. In Nederland hebben een half miljoen mensen astma. Onder kinderen is het de grootste ongeneeslijke ziekte. Elk jaar worden duizenden kinderen met een astma-aanval opgenomen in het ziekenhuis.

Ziekenhuis
Zoals de 10-jarige Bas Jonker uit Uitgeest. Hij belandt door astma zeker tien keer per jaar in het ziekenhuis en kan dan weken niet naar school. Sinds zijn geboorte heeft hij problemen met ademhalen. Het gaat nu iets beter, maar dat kan over 2 maanden weer anders zijn. ,,Mijn grootste wens is dat ik weer normaal kan ademen," vertelt Bas.

Onderzoeker Martijn Nawijn van het UMC Groningen verwacht dat het geneesmiddel de klachten niet compleet wegneemt, maar patiënten zoals Bas zouden wel weer redelijk normaal moeten kunnen functioneren. ,,Ze hoeven niet langer thuis te blijven van school of werk," verwacht hij. Het geneesmiddel was succesvol in het lab, maar moet nog getest worden op mensen.

Veelbelovend
Het Longfonds (voorheen het Astma Fonds) noemt het onderzoek veelbelovend. Het is zelfs genomineerd voor de Publieksprijs van de Longdagen, het nationale wetenschapscongres over longziekten dat volgende week plaatsvindt. ,,We zijn blij met deze ontdekking," zegt directeur Michael Rutgers. ,,Dit biedt hoop voor alle mensen met astma, want nu zijn aanvallen nog niet te voorkomen. Onze droom is uiteindelijk om astma helemaal te kunnen genezen of voorkomen."

Het Longfonds heeft geld beschikbaar gesteld voor een grootschalig onderzoek naar het ontstaan van astma. In dat project onderzoeken Nawijn en collega's hoe een virusinfectie op jonge leeftijd bijdraagt aan het ontstaan van astma bij kinderen. ,,Wanneer we weten hoe astma ontstaat, kunnen we ook medicijnen ontwikkelen om het te voorkomen of zelfs te genezen," zegt Nawijn.
Bron

'Tieners planden IS-terreuractie in Australië'

Archief: patrouillerende politie in Australië © afp.


De Australische politie heeft tijdens een anti-terreuroperatie in Melbourne zeker vijf jongens opgepakt. Twee van de verdachten zouden een 'terroristische aanval' hebben gepland, geïnspireerd door Islamitische Staat (IS).

De twee 18-jarige mannen zouden onder meer agenten als doelwit hebben gehad. Het is nog onduidelijk wat ze precies van plan waren. Een van de andere verdachten zou zijn opgepakt vanwege het overtreden van de wapenwet.

Volgens de Australische politie zijn de jongeren geïnspireerd door de terreurorganisatie IS. Ze zouden volgende week een grote terroristische aanslag hebben willen plegen bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De mannen zouden van plan zijn geweest messen of zwaarden te gebruiken.

Wapenwet
Het is onduidelijk of alle verdachten direct betrokken waren bij het plannen van de aanslag. Een van de andere mannen zou zijn opgepakt vanwege het overtreden van de wapenwet. Van twee andere mannen werd bekendgemaakt dat ze vastzitten en meewerken met de politie.

De politie deed vannacht invallen op verschillende plekken in Melbourne. Daar waren volgens het Australische Sky News zeker 200 agenten bij betrokken. Twee van de verdachten zouden lichtgewond zijn geraakt bij hun aanhouding.
Bron
Lees ook: Meisje (14) laat haar 'bemoeizieke moeder' vermoorden

Oklahoma mag gevangenen executeren met verstikkend gas

Illustratie: een glas stikstof. Bij grote hoeveelheden is stikstofgas dodelijk. © anp.


Gouverneur Mary Fallin van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft groen licht gegeven voor het gebruik van stikstof bij executies. Dat heeft nieuwszender CNN vannacht bericht. Het verstikkende gas is in de VS voor zover bekend nooit eerder gebruikt bij executies.

Stikstof kan worden ingezet als het Amerikaanse Hooggerechtshof besluit dat het toedienen van dodelijke injecties ongrondwettig is. Die methode is in de VS zeer omstreden sinds moordenaar Clayton Lockett bij zijn terechtstelling bijna driekwartier deed over zijn doodstrijd.

Volgens de staat kan stikstof ook worden gebruikt als de middelen voor de dodelijke injectie niet meer beschikbaar zijn. Verder kan volgens een verklaring ook worden teruggegrepen op andere executiemethoden, zoals de elektrische stoel en het vuurpeloton.

Ter dood veroordeelden verliezen bij het gebruik van stikstof snel het bewustzijn. Daarna sterven ze door zuurstofgebrek, aldus de verklaring. Eerder stemde de senaat in Oklahoma al unaniem voor de executiemethode. Fallin heeft de wet vrijdag ondertekend.
Bron

Op haar 19de gestopt met school, nu miljardair

Elizabeth Holmes © Facebook.


Elizabeth Holmes stopte op haar negentiende met haar opleiding aan de universiteit van Stanford. Veel geld had ze niet, maar wel een fantastisch idee. Ruim tien jaar later prijkt ze in de prestigieuze lijst van Forbes als de jongste vrouwelijke miljardair ter wereld en in de top-100 van meest invloedrijke personen van het Amerikaanse magazine Time.

De 31-jarige Holmes wordt inmiddels vergeleken met onder anderen Bill Gates van Microsoft en wijlen Steve Jobs, medeoprichter van Apple. Door bloedtesten radicaal anders te benaderen, verdiende Holmes een fortuin. Er komen slechts twee miljardairs voor op de lijst die jonger zijn dan zij: Mark Zuckerberg en Dustin Moskovitz van Facebook.

Bedrijf
Holmes stopte met haar studies omdat ze vond dat ze haar collegegeld beter in een bedrijf kon investeren. In 2003 richtte ze Theranos op en ontwikkelde een innovatieve bloedtest. In plaats van omslachtige bloedtesten uit te voeren, bedacht Holmes een systeem dat aan een speldenprik in de vinger en één druppel bloed genoeg heeft. Prikken in de arm waar zo veel mensen angst voor hebben, is niet langer nodig.

,,We hebben kleine buisjes ontwikkeld, die we nanotainers noemen'', legt Holmes uit aan het Amerikaanse televisienetwerk CBS. ,,Deze nanotainers vervangen de grote, traditionele buizen.'' En daarmee kan het bedrijf honderden testen doen: van een simpele controle op cholesterol tot het opsporen van kanker en een genetische analyse. Bovendien is het op deze manier een stuk goedkoper voor zowel de patiënt als de Amerikaanse gezondheidszorg.

Nauwkeurigheid
Concurrenten van Holmes zeggen dat haar bloedtest niet nauwkeurig genoeg is. ,,Het is logisch dat er vragen komen wanneer je iets nieuws ontwikkelt'', werpt ze tegen. ,,Voor mij is dat een teken dat je iets hebt gedaan dat interessant is.''

Vorig jaar kondigde Walgreen, een grote speler in de apothekenbranche, aan dat het de tests van Theranos gaat aanbieden. Het bedrijf zou ondertussen zo'n 9 miljard dollar (8,35 miljard euro) waard zijn. Dat ze de jongste vrouwelijke miljardair van onze planeet is, vindt Holmes niet belangrijk. ,,Het gaat erom dat we proberen het leven van andere mensen beter te maken. Daarom werk ik zo hard en ben ik dol op wat ik doe.''
Bron: video

vrijdag 17 april 2015

Oppasoom ontdekt dat hij op ontvoerd jongetje (2) past

John Truong, een 42-jarige Amerikaan uit Washington, scrolde nietsvermoedend door zijn facebookberichten en kwam er tot zijn schrik achter dat er een ontvoerde peuter in zijn huis lag te slapen. Het 2-jarige jongetje was als vermist opgegeven, en er was zelfs een Amber Alert verstuurd.

Truong paste op het jongetje omdat zijn zus hem dat had gevraagd. Volgens haar was hij het zoontje van haar nieuwe vriend. John en zijn vrouw vonden het voorstel van de zus niet raar, en besloten nietsvermoedend het jongetje bij hen te laten logeren.

,,De volgende ochtend werd ik wakker, liep naar beneden om te ontbijten en keek, zoals elke ochtend, even op facebook. Daar zie ik opeens een Amber Alert voorbij komen met de foto van een jongetje die echt verdacht veel leek op het jongetje dat op dat moment in mijn huis lag te slapen!", vertelt John tegen het Amerikaanse ABC-News.

John belde direct de politie, die de peuter kwam ophalen. Gedurende de logeerpartij had John niks gemerkt: ,,We hebben een filmpje gekeken en hij zat rustig wat popcorn te eten. Toen hij moe werd, heb ik hem naar bed gebracht."

Ontvoerd
Johns zus, Alyssa M. Chang, vroeg haar broer om op het kind te passen, zodat ze eindelijk eens een avondje samen met haar vriend kon uitgaan. Ze kwam hem 's ochtends echter niet ophalen en reageerde ook niet op de bezorgde berichtjes van haar broer.

De zus, die ondertussen gearresteerd is, bleek helemaal geen date gepland te hebben. Samen met de grootmoeder van het ontvoerde kind schakelden ze de moeder van het jongetje in haar eigen huis eerst uit met een taser. Daarna namen ze haar en de jongen mee naar een andere locatie, bonden de handen van de vrouw vast en sloten haar op in de garage.

Het jongetje, dat nog wel in de garage was, werd vervolgens bij de broer afgeleverd. De moeder wist te ontsnappen en liep naar de buren om hulp te vragen.

Moeder en zoon zijn inmiddels weer herenigd. Uit het onderzoek moet blijken wat de precieze reden voor de ontvoering is geweest.

video
Bron

Dierentuin voedert zeldzame antilope aan roofdieren

Afbeelding van een antilope. Ter illustratie © afp.


Dierenpark Planckendael in het Belgische Mechelen euthanaseert gezonde dieren als zij 'in overtal' zijn en nergens anders terechtkunnen. Vorige maand gebeurde dat nog bij een algazel, een in het wild uitgestorven antilopesoort, en twee bizons.

In het wild komt de algazel niet meer voor. Algazellen bestaan enkel nog in dierentuinen, waar ze overleven dankzij kweekprogramma's. Toch werd er half maart in Planckendael eentje - gezond en wel - bewust gedood.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen geeft toe dat het euthanaseren van dieren deel uitmaakt van het beleid rond 'surplusdieren': beesten waar een overschot van is en niet terecht kunnen in andere parken in Europa.

Geboortebeperking
"We proberen er daar zo weinig mogelijk van te hebben, door waar nodig aan geboortebeperking te doen", zegt de KMDA tegen Het Laatste Nieuws. "Waar nodig doen we aan geboortebeperking. Euthanasie is het laatste middel waar we naar willen grijpen. Helaas gaat dat soms niet anders."

Begin 2014 was er wereldwijd grote ophef toen de dierentuin in Kopenhagen een gezonde giraffe doodde en aan de leeuwen voerde. Giraffe Marius moest dood om inteelt te voorkomen.
Bron

Puppy offert zich op voor baasje bij aanval ratelslang

© Screenshot ABC 7.


Een zes maanden oude puppy heeft zijn baasje gered van een wisse dood. Toen een ratelslang het gemunt had op de Amerikaanse Jenna Castello, wierp de heldhaftige Guinness zich tussen haar en het giftige reptiel en werd daarbij zelf tot twee keer toe gebeten.
Joshua Chavez en Jenna Castello wandelden met het hondje Guinness in het Deer Creek Canyon Park in de Amerikaanse staat Colorado, toen de ratelslang zijn kans schoon zag. ,,Ik kon de ratelslang zien'', zei Jenna tegen nieuwszender ABC 7. ,,Hij kwam erg dichtbij.''

Plotseling kwam Guinness in actie en sprong in de bres voor zijn baasje. Hij werd daarbij gebeten, waarop Joshua hem met spoed naar de dierenarts bracht. Jenna zou zeker zijn gebeten als de dappere hond niet tussen haar en de slang was gekomen, aldus Joshua. ,,Guinness voelde dat Jenna in gevaar was en zag haar schrikken. Hij greep vrijwel meteen in en stapte tussen haar en de slang in.''

Joshua pakte snel de bloedende hond op en bracht hem naar de dichtstbijzijnde dierenarts om hem te laten behandelen aan zijn wonden en het gif van de slang. ,,Hij was erg verzwakt. Hij leek erg uit zijn doen en wist niet echt waar hij was'', keek Jenna terug. Van de dierenarts kreeg Guinness een infuus en hij is nu aan het herstellen. ,,Hij heeft zo'n grappige persoonlijkheid'', zegt Gigi Burk, een neef van Jenna. ,,We weten nu dat we hem echt niet kunnen missen.''
Bron

donderdag 16 april 2015

Dakloze ontdekt vergeten bankrekening en kan huis kopen

Jarenlang sliep hij op straat in Tampa, Florida. Hij lag dan op een kartonnen doos bij een bushalte. Bij toeval ontdekte de dakloze Amerikaan John Helinski echter dat hij nog ergens een bankrekening had. Er stond genoeg geld op om een aanbetaling te doen op een huis.

Hij was drie jaar lang onzichtbaar, zo vertelt de 62-jarige Helinski aan ABC. Bij de bushalte sliep hij onder de bankjes. ,,Niemand zag me daar."

Onlangs zou hij een bed krijgen in een opvangcentrum voor daklozen, maar daarvoor had hij een identificatiebewijs nodig. Omdat hij in Polen is geboren, kostte het moeite zijn geboortebewijs te vinden.

Bankrekening
Met hulp van een gedreven maatschappelijk werker en de politie stuitte hij tijdens de zoektocht op de rekening, bij een bank die inmiddels van naam was veranderd. ,,Eerst heette de bank Landmark Bank. Later werd het Bank of America", aldus Helinski.

De uitkering van de tot Amerikaan genaturaliseerde man bleek al die jaren gewoon te zijn uitbetaald. ,,We waren allebei perplex. We wisten niet wat we moesten zeggen'', aldus de agent die hem hielp. ,,Ik ben vrolijk, uitgelaten'', zei Helinski tegen de zender.

Hoewel niet bekend is gemaakt hoeveel geld er op de bankrekening stond, was het genoeg voor een aanbetaling op een vaste verblijfplaats.

Politie VS schiet man dood terwijl familie meekijkt via tv


Frank Ernest Shepherd. © Politie Houston/ABC13.


De politie in het Amerikaanse Houston heeft gisteren een ongewapende zwarte man doodgeschoten terwijl zijn familie via de televisie live toekeek. Agenten achtervolgden Frank Ernest Shepherd (41), vader van drie kinderen, omdat hij 'verdacht gedrag' vertoonde met zijn auto. Camerahelikopters legden de achtervolging vast, evenals de dodelijke afloop toen de man weigerde zich over te geven.

De politie wilde de man, een barbier wiens dochter Jenesha gisteren jarig was, staande houden nadat hij twee keer op een onveilige manier van baan was gewisseld. Toen de agenten zijn wagen naderden, gaf hij gas en ging hij er vandoor.

Tijdens de achtervolging belde Shepherd het alarmnummer om te zeggen dat hij een kleuter op de achterbank had zitten die hij pijn zou doen als de politie niet zou stoppen. Dat bleek achteraf niet te kloppen.

Het wildwesttafereel kwam tot een abrupt einde toen de man met zijn auto tegen twee andere voertuigen botste op een kruispunt. Toen hij uit de wagen kwam, vroeg de politie hem zijn handen omhoog te doen. Omdat het leek alsof hij iets uit de auto wilde pakken, openden de agenten het vuur. Shepherd, die binnenkort voor de vierde keer vader zou worden, overleefde de kogelregen niet.

,,Dit was een erg gevaarlijke situatie voor de politie van Houston'', zegt een woordvoerder namens de sheriff volgens The Mirror. De twee schietende agenten werkten allebei zes jaar bij de politie. In de auto, die door de kogels was doorzeefd, werd uiteindelijk geen wapen gevonden.

'Dag, ik houd van je'
De verbijsterde moeder van Shepherd volgde de achtervolging thuis op tv, toen de telefoon ging. Het was haar zoon. ,,Dag, ik houd van je'', zei hij. Ze begreep niet waarom hij belde, totdat hij vertelde dat de politie hem achterna zat.

,,Ik begon te bidden. Smeekte hem te stoppen'', zegt moeder Cheryl tegen ABC News. Ze merkte aan haar zoon dat hij wist dat hij niet thuis zou komen. Ook de oom van de man zat nietsvermoedend voor de televisie. ,,Ik vroeg me af: waarom zou je vluchten voor de wet?'', aldus de oom. Hij moest van Shepherds moeder horen dat zijn neef degene was die live op televisie was doodgeschoten.

Talloze familieleden gingen snel naar de plek des onheils, waar ze nauwelijks konden bevatten dat de dode man 'hun' Shepherd was. Hoewel zijn familie vindt dat de man zich had moeten overgeven, verdiende hij het niet om te sterven. Volgens zijn oom vluchtte Shepherd omdat er nog een arrestatiebevel uitstond voor hem omdat hij in 2013 hij een familielid had aangevallen. Maar zijn moeder benadrukte dat het na meedere veroordelingen en een celstraf voor onder meer een gewapende overval nu goed ging met hem.

Zoveelste incident
Het incident komt op een moment dat in de Verenigde Staten hevig wordt gediscussieerd over het geweld van blanke agenten richting zwarte, vaak ongewapende Amerikanen. De discussie werd aangewakkerd nadat vorig jaar zomer een ongewapendezwarte tiener in Ferguson werd doodgeschoten. Het incident leidde in het hele land tot protesten en rellen.

Eerder deze maand schoot een agent Walter Scott (50) meermaals in de rug toen hij probeerde te vluchten bij een verkeerscontrole. De agent wordt vervolgd.
Bron

Duikers vestigen record met vinden miljoenenschat


© F.Bassemayousse/Deep Ocean Search.


Een duikteam heeft voor 47 miljoen euro aan zilveren munten opgedoken uit het Britse schip SS City of Cairo, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door een Duitse onderzeeër werd getorpedeerd. De 'zilverschat' werd gevonden op zo'n 3000 kilometer ten westen van Afrika, op een diepte van meer dan 5 kilometer. De berging van een schat op die diepte betekende gelijk een 'wereldrecord'. .

Bergingsbedrijf Deep Ocean Projects (DOS) vond het stoomschip in 2011 en borg de vele tonnen aan zilveren Indiase roepees al in september 2013, maar mocht het nieuws nu pas van de Britse regering naar buiten brengen. Het zilver is omgesmolten door de Britse regering, het gespecialiseerde bedrijf uit Mauritius kreeg een deel van de miljoenenopbrengst die door verschillende media op 47 miljoen euro wordt geschat.

Duitse torpedo's
De SS City of Cairo was in 1942 op weg van Bombay naar Engeland. Een deel van de lading bestond uit 100 ton aan zilveren munten, bedoeld voor de Britse regering om de oorlog tegen de nazi's te financieren. Rond half negen 's avonds ontdekte een Duitse U-boot het stoomschip. Een torpedo raakte de Britse boot.

De 296 mensen aan boord (waarvan 136 passagiers) verlieten zo snel als ze konden de SS City of Cairo. Tien minuten na de eerste inslag werd een tweede torpedo afgevuurd door de Duitsers, waarna het schip snel zonk. Zes van de opvarenden vonden daarbij de dood.

De anderen gingen in meerdere reddinsgboten op weg naar vaste land. Nog eens 98 mensen overleden tijdens die tocht, voordat de boten op verschillende plekken werden gespot door andere schepen en de mensen gered.

Wrak
De schat leek voor altijd verdwenen, tot DOS in 2011 het in tweeën gebroken wrak van de SS spotte in de Atlantische Oceaan, op zo'n 800 kilometer ten zuiden van het eiland Sint-Helena en zo'n 3000 kilometer ten westen van de Afrikaanse kust. Het wrak lag bedolven onder het slib, soms wel metersdik. Daarbij lag het 5150 meter diep.

Op zo'n diepte was nog nooit een schat geborgen. Het maakte de operatie extra moeilijk, aldus DOS. Het was er kouder dan de duikers gewend waren, het was er moeilijker ademhalen, de stroming was er sterk en ook het gebruikte materiaal moest worden aangepast aan de extreme omstandigheden. Toch slaagde het bergingsteam, geleid door de Britten, erin om eind september de laatste gevonden munten boven te halen.Bron

Gereedschap ouder dan de eerste mens ontdekt

© epa.


Wetenschappers hebben gereedschap ontdekt dat waarschijnlijk zo'n 3,3 miljoen jaar oud is. De ontdekking, gedaan in Kenia, is zeer bijzonder omdat de oudste mens zo'n 2,8 miljoen jaar oud is..

Het oudste gereedschap dat voor deze vondst werd ontdekt, is zo'n 2,5 miljoen jaar oud. Het lijkt er dus op dat dit gereedschap werd gemaakt door een van de voorlopers van de mens: een Australopithecus. In 1974 werd een van hen opgegraven in Ethiopië, een skelet dat de naam Lucy kreeg. Die menssoort ontstond zo'n vier miljoen jaar geleden in Afrika.

Volgens experts die de gereedschappen onderzocht hebben werden ze waarschijnlijk gebruikt om dingen af te knippen en af te breken. De materialen waren nuttig om planten, noten en vlees te bewerken.

Verfijnd
Onder het gereedschap zat een verscheidenheid aan soorten en maten. Er waren grove gereedschappen, maar ook meer verfijnd materiaal. ,,Ze zijn niet zo verfijnd als de menselijke werktuigen, maar er is geen twijfel dat ze zo bedoeld zijn'', vertelt Richard Potts, die het onderzoek leidde.

De gevonden werktuigen zijn geen voorlopers van de gereedschappen die gemaakt werden door de eerste mens. Omdat er tussen het ontwikkelen van deze materialen en het ontstaan van de mens zo'n 700.000 jaar zit, is de kans aanwezig dat de kennis van het eerste gereedschap door de ontwikkelaars meegenomen is in het graf. Honderdduizenden jaren later zijn de gereedschappen herontdekt, zo denken wetenschappers.

Lucy © The Cleveland Museum of Natural History


Bron

Kat verpleegt gewonde dieren in opvangcentrum


Radamenes ontfermt zich over een andere kat in het opvangcentrum. © kos.


Een zwarte kat uit het Poolse Bydgoszcz is uit een bijzonder hout gesneden. Het dier dat ooit zelf op de rand van de dood balanceerde, staat nu andere gewonde dieren liefdevol bij in een opvangcentrum..

Toen Radamenes in het opvangcentrum terechtkwam, leed hij aan een luchtwegeninfectie en was er slecht aan toe. Er werd gevreesd dat hij het niet zou halen. Er werd zelfs aan euthanasie gedacht maar toen begon Radamenes te spinnen en besefte de dierenarts dat de kat nog niet klaar was met het leven. Hij besloot om nog een ultieme poging te doen om de kat op te lappen.

Roeping
Radamenes vocht terug en herstelde vervolgens volledig. Uit dankbaarheid voor de goede zorg van het opvangcentrum en voor de nieuwe kans die hij in het leven heeft gekregen, vond Radamedes een nieuwe roeping. Het dier helpt nu met hart en ziel gewonde soortgenoten in het centrum. Vooral zij die er slecht aan toe zijn, kunnen op zijn bijzondere aandacht rekenen.

Zo knuffelt en masseert hij zieke honden en katten. Soms voorziet hij ze zelfs van een schoonmaakbeurt. Voor de andere medewerkers van het opvangcentrum is Radamenes niet alleen uitgegroeid tot een mascotte, maar ook tot een speciale collega op vier poten.
@kosBron

Vader verkoopt nier om zijn dikke kinderen te helpen


Permalink voor ingesloten afbeelding

Twee zusjes en hun babybroertje zijn zo zwaarlijvig dat ze amper kunnen lopen. Hun wanhopige Indiase vader wil nu een nier verkopen om zijn drie obese kinderen te laten behandelen.

Yogita Rameshbhai Nandwana (5), Anisha (3) en hun broertje Harsh van achttien maanden oud zijn zowat de zwaarste kleuters ter wereld: ze wegen respectievelijk 48 kg, 34 kg en 15 kg.

Het voedsel dat ze iedere week veroberen is normaal voldoende om twee families een maandlang te voeden. De arme vader Rameshbhai Nandwana (34) is ten einde raad en wil zijn nier verkopen zodat er geld is om specialisten in een topziekenhuis te betalen.

Lokale artsen denken dat de kinderen lijden aan het syndroom van Prader-Willi, een genetische afwijking die een constante drang naar voedsel veroorzaakt. Om de juiste diagnose te kunnen stellen, moeten ze onderzocht worden in een topziekenhuis maar daar is geen geld voor.

Sterven
,,Sociaal werkers zijn al langsgeweest om te helpen, maar dit gaat niet alleen over voedsel'', zegt de man. ,,Als mijn kinderen op deze snelheid blijven groeien, krijgen ze binnen de kortste keren gigantische gezondheidsproblemen. We vrezen dat ze zouden kunnen sterven. Ik ben bereid om mijn nieren te verkopen om een behandeling te kunnen betalen.''

De kleine Harsh van anderhalf drinkt acht glazen melk per dag. Zijn zussen verorberen dagelijks acht chapati's (Indiaas brood), twee kilo rijst, drie kommen curry, vijf pakjes koekjes, twaalf bananen en drie liter melk.

Keuken
Door hun oncontroleerbare honger vertoeft hun moeder Pragna Ben (30) de hele dag in de keuken. ,,Het stopt nooit - hun honger is niet te stillen. Ze vragen de hele tijd om eten en brullen wanneer ze niets krijgen.''

Het koppel besefte pas na de geboorte van het derde kind dat hun kroost met een aandoening kampte. Ondanks talrijke bezoekjes aan verschillende artsen is er nog steeds geen verbetering. ,,Niemand in mijn familie is dik'', zegt de vader. ,,Enkel mijn kinderen blijken obees. Het is erg pijnlijk voor ons om ze zo te zien.''

School
De kinderen zijn helemaal niet mobiel en kunnen ook niet naar school. ,,Ik weeg slechts 40 kilo en kan ze dus niet optillen'', aldus de moeder. ,,Ik wil dat ze naar school kunnen gaan. Nu hebben ze geen leven.''
Bron

woensdag 15 april 2015

Bijenangst moeder wordt peuters in VS fataal

Twin toddlers Eli and Silas Keslar die as stroller runs into canal in...

.


Een achttien maanden oude tweeling is in de Verenigde Staten verdronken omdat de moeder werd lastig gevallen door een bij. De jongetjes belandden met hun kinderwagen in een kanaal. Dat gebeurde vorige week in Yuma (Arizona), maar de politie heeft het nieuws gisteren pas bekendgemaakt.

De moeder van de jongens was met de kinderwagen aan het joggen. Ze liet de wagen echter los toen ze een bij wilde verjagen. 'De kinderwagen rolde weg en belandde in het kanaal, met de jongens met de gordel om er nog in', liet de politie aan NBC Newsweten.

De moeder zou direct het water in zijn gesprongen om haar zoontjes te redden, maar vanwege de diepte van het kanaal en de sterke stroming lukte dit niet. Zij zelf kon wel uit het water komen en belde het noodnummer. Hulpverleners vonden de jongens, maar de hulp kwam te laat.

Een vriend van de familie is een online inzamelingsactie gestart voor een gedenkteken. Het doel was 15.000 dollar (zo'n 14.000 euro) ophalen en dat werd binnen twee dagen al gehaald.
Bron

'Vliegtuigen moeten van afstand bestuurbaar zijn'

Archiefbeeld van een vliegtuig van Germanwings © Flickr.com/Michael Schlesinger.Vliegtuigen in nood moeten van buitenaf bestuurd kunnen worden. Dat vindt de Duitse organisatie voor vliegveiligheid DFS. De noodzakelijke techniek - zoals drones - is volgens de organisatie voorhanden. De DFS wil een serieuze discussie over het idee aanzwengelen, aldus de chef van de organisatie, Klaus-Dieter Scheurle, vandaag.

De organisatie komt met het opmerkelijke voorstel naar aanleiding van de ramp met het vliegtuig van Germanwings. Waarschijnlijk liet de copiloot het toestelbewust op een berg in Zuid-Frankrijk neerstorten nadat hij de gezagvoerder buiten de cockpit had gesloten. Hij joeg 149 mensen en zichzelf de dood in.

In het voorstel staat dat vliegtuigen op afstand geheel overgenomen moeten kunnen worden. Dat zou vanaf de grond moeten kunnen maar ook vanuit bijvoorbeeld straaljagers die opstijgen om een toestel te begeleiden.

Automatische piloot
Vliegtuigen kunnen zodoende via de automatische piloot aan de grond worden gezet. De DFS wijst op een ander voorval in 2005, waarbij een Grieks verkeersvliegtuig neerstortte doordat de bemanning bewusteloos was geraakt.

Door de EU is al onderzoek gedaan naar het vanaf de grond besturen van een passagierstoestel. Dat gebeurde naar aanleiding van de aanslagen in New York en Washington in 2001. Tot een daadwerkelijke test is het echter nog niet gekomen.
Bron

Chauffeur melktankwagen verdrinkt in eigen lading

Foto ter illustratie. © thinkstock.


Vlakbij het Indiase stadje Mavinahole is een chauffeur van een tankwagen vol melk verdronken in zijn eigen lading. De vrachtwagen kwam in een greppel terecht toen de trucker probeerde een scherpe bocht te nemen. De man viel uit de vrachtwagen en kreeg duizenden liters melk over zich heen.

Er was niemand in de buurt om hem te redden en de man kon niet op eigen kracht uit de berm klimmen, schrijft Times of India. Toen het melkpeil in de greppel steeds verder steeg, verdronk de man.

De vrachtwagen, met daarin 2.000 á 3.000 liter melk, was onderweg van Sagar naar Mangaluru. De chauffeur kwam in de problemen op een weg die onverlicht is en bekendstaat als een plek waar automobilisten hard rijden.

Na het ongeluk lagen liters melk op de weg. Daardoor gleden twee scooterrijders uit. Zij raakten gewond, maar werden gered door lokale bewoners, die inmiddels in groten getale op de plaats hes onheils waren afgekomen. De twee zijn naar het ziekenhuis gebracht.
Bron

'IS weg uit vluchtelingenkamp Yarmouk'

Vluchtelingen staan in de rij voor eten in Yarmouk © reuters.


Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de meeste strijders teruggetrokken uit het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk aan de rand van het centrum van Damascus.

De belangrijkste tegenstander van IS was kort daarvoor verdreven, zeiden inwoners en een Palestijnse functionaris eerder vandaag.

Het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra Front zit nog wel in het vluchtelingenkamp waar bijna 20.000 mensen onder erbarmelijke omstandigheden leven.
Bron

Foute diagnose kostte Rotterdamse Roos het leven


Cardiologen bestraft, ’dochter zijn we kwijt’

© Privéfoto.


Drie cardiologen van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel zijn door de tuchtrechter bestraft voor het stellen van een foute diagnose. Die kostte Roos Velthoven (16) uit Rotterdam het leven. ,,Als ze hun werk beter hadden gedaan, had onze dochter nog naast ons gezeten.''

De jonge Rotterdamse ging in de zomer van 2013 op vakantie naar Italië, ongewis van haar ernstige hartproblemen en zonder de juiste medicijnen. Midden op het Lago Maggiore stopte haar hart met kloppen. 4 dagen later overleed ze in het ziekenhuis.

De drie cardiologen hadden de uitslag van de fietsproef, waarbij haar hart bij inspanning in de gaten was gehouden, volgens de tuchtrechter zelf moeten bekijken. Dit deden zij echter geen van allen, terwijl de fietsproef was gestaakt en de uitkomsten alarmerend waren. Zeker omdat de patiënte een jong meisje was, dat meerdere keren was flauwgevallen.

Uitslag
Een van de cardiologen verklaarde dat als hij de volledige uitslag wél had bekeken, hij de juiste diagnose had gesteld en Roos 'onmiddellijk zou hebben opgenomen'. Dit gebeurde nu echter niet. Een CT-scan werd pas in september, na de vakantie, gepland. De huisarts die vlak voor vertrek naar Italië namens de ongeruste ouders naar het ziekenhuis belde, kreeg te horen dat Roos 'gerust op vakantie kon gaan'.

De vakantie veranderde in een nachtmerrie, toen het hart van Roos stopte. Met spoed werd ze naar de kant van het meer gebracht. Haar ouders zagen hoe op de steiger, en later in het ziekenhuis, werd gevochten voor haar leven. 4 dagen later overleed ze, net 16 jaar oud.

dinsdag 14 april 2015

Erewacht maakt duikeling voor Buckingham Palace

De anders zo plechtstatige wisseling van de wacht voor Buckingham Palace kreeg de allures van een slapstick toen een paleiswacht onderuit ging na een slippartij.

De Queen's Guard kwam hard in aanraking met de grond terwijl honderden toeristen stonden toe te kijken. De aflossing van de wacht, een eeuwenoud ceremonieel, is een toeristische attractie voor het koninklijk paleis in Londen.

De paleiswacht krabbelde enigszins gegeneerd overeind terwijl zijn collega's stoïcijns in hun rol bleven. Wellicht werd de val veroorzaakt doordat de metalen plaatjes onder z'n schoenen in aanraking kwamen met de gladde putdeksel voor het wachthokje.Bron

Topman VS beloont al het personeel met 70.000 dollar

© thinkstock.


Omdat hij in een artikel had gelezen dat medewerkers gelukkiger zijn als ze meer dan 70.000 dollar per jaar verdienen, besloot Dan Price, topman van het Amerikaanse bedrijf Gravity, het minimumloon in zijn bedrijf op te schroeven. Alle medewerkers gaan minimaal 70.000 dollar verdienen.

Voor 70 van de 120 werknemers van het creditcardbedrijf Gravity payments betekent dat een loonsverhoging, voor 30 van hen is het zelfs een verdubbeling. Om de salarisverhoging te bekostigen levert Price zelf fors in. Hij verlaagde zijn eigen salaris van 1 miljoen naar 70.000 dollar.

In de New York Times noemde Price de verdiensten van topmensen in zijn land absurd. 'In de VS verdienen bestuurders 350 keer zo veel als een gemiddelde werknemer.'

Bij de bekendmaking ging in de kantine een luid gejuich op onder de medewerkers. 'Iedereen in Seattle heeft het over het minimumloon. Het is goed dat er nu iemand is die er niet alleen over praat, maar er ook iets aan doet', aldus de 24-jarige Hayley Vogt, wiens loon wordt verhoogd van 45.000 naar 70.000 dollar.
Bron

Roeiers aangevallen door tientallen vliegende vissen

Roeiers van de universiteit van Washington uit het Amerikaanse St. Louis kwamen tijdens een training op het water voor een onaangename verrassing te staan. Terwijl zij in de boot zaten, werden ze aangevallen door tientallen Aziatische karpers.

De roeiers van de universiteit waren nietsvermoedend aan het trainen, toen de vissen hen opeens om de oren vlogen. Een collegaroeier die op de kant stond, Benjamin Rosenbaum, legde het spektakel vast. ,,Ik zag een aantal vissen uit het water springen'', vertelt Rosenbaum aan ABC News. ,,Ik had wel een vermoeden wat er aan de hand was, want vorig jaar april gebeurde precies hetzelfde.''

Metershoog
Op de video is te zien hoe de Aziatische karpers metershoog uit het water springen. De vissen vlogen over de boot heen en sprongen tegen de roeiers aan. Hoe dichterde roeiers bij de wal kwamen, hoe meer vissen uit het water vlogen.

Rosenbaum filmde het hele gebeuren, dat zo'n twee minuten duurde. Volgens hem vielen er geen gewonden. ,,Nadat de jongens van de schrik bekomen waren, konden ze er wel om lachen.''

maandag 13 april 2015

Islamisten hacken site Australisch vliegveld

Een vliegtuig op Hobart International Airport. De website van het vliegveld is vanochtend gehackt © epa.


De website van het Australische vliegveld Hobart International Airport is gehackt door islamitische militanten. De website ligt vanochtend volledig plat, maar volgens Australische media waren er direct na de aanval extremistische berichten te zien op de pagina's van het vliegveld.

De aanval werd zondag gelanceerd en heeft vermoedelijk het bedrijf getroffen dat de website in de lucht houdt, de webhost. De systemen van het grootste vliegveld van Tasmanië zelf zouden niet gehackt zijn. Het vliegverkeer heeft geen last van de verstoring.

In Australië alleen al zijn sinds eind vorig jaar al duizenden websites aangevallen door hackers, die vervolgens het uiterlijke vertoon van de pagina veranderen. In plaats van de gebruikelijke website, opent dan een pagina met leuzen die geweld namens die islam propageren.
Bron

Jongetje (10) pleegt moord en schept op tegen zijn vriendjes

Lee Allan Bonneau stierf aan zijn verwondingen. © kos.


Een jongetje van tien schepte eerst op over een gruwelijke moord die hij gepleegd had en vroeg zijn vriendjes om hem niet te verraden. Dat hebben aanwezigen in een Canadese rechtbank moeten aanhoren. Het slachtoffertje was amper zes.

Het zesjarige slachtoffer Lee Allan Bonneau verdween voor de ingang van een bingohal in Saskatchewan in 2013. Toen een massale zoektocht opgezet werd naar het verdwenen jongetje, schepte de tienjarige jongen, die luistert naar de initialen L.T. op tegen zijn vriendjes. Hij vertelde hen een sterk verhaal over een moord gepleegd door een "grote jongen". Die had zijn slachtoffer drie keer geslagen met een stok, hem daarna van een oever geduwd en nog eens geraakt met een steen. Daarna biechtte hij op dat hijzelf de dader was en vroeg hij zijn vriendjes om hem niet te verraden.

Bonneau werd bewusteloos aangetroffen in een bebost gebied van het reservaat Kahkewistahaw. Hij had hoofdwonden die de medische expert omschreef ze als "gelijkaardig aan verwondingen veroorzaakt door een ongeval aan hoge snelheid". Pogingen om hem te reanimeren haalden niets meer uit.

Niet vervolgd
Toen de dader de eerste keer ondervraagd werd door de politie diste L.T. weer het verhaal op dat een oudere jongen de moordenaar was en hij gaf een naam op. Maar het onderzoek maakte al snel duidelijk dat de vermoedelijke dader niet de echte moordenaar was en een bijtvlek in het lichaam van het slachtoffer wees L.T. aan als de meest waarschijnlijke dader. Daarnaast werd ook de stok gevonden waarmee de moord werd gepleegd, waar bloedsporen van de tienjarige dader op zaten.

L.T. die kampt met gedragsstoornissen werd kort voor de verdwijning van de 6-jarige nog gezien in de buurt van de bingohal.

De jongen die naar eigen zeggen stemmen hoort in zijn hoofd, vertrouwde zijn vriendjes nog toe dat hij bang was om naar de gevangenis te gaan. Daarvoor hoeft hij niet te vrezen. In Canada kunnen kinderen jonger dan twaalf niet vervolgd worden voor criminele daden, in sommige staten van de VS kan dat wel.

Pleeggezin
Het slachtoffertje van zes werd op het ogenblik van zijn verdwijning opgevangen door een pleeggezin en het was zijn pleegmoeder die alarm geslagen had. De jongen was thuis weggehaald omdat er gevreesd werd voor huiselijk geweld en omdat zijn biologische moeder, Stacey Merk aangaf dat ze suïcidaal was.
Bron

Moeder ontmoet na 49 jaar haar doodgewaande dochter

Een Amerikaanse vrouw uit Olivette, Missouri, beleefde een onwaarschijnlijke droom. Na 49 jaar ontmoette Zella Jackson Price namelijk voor het eerst haar doodgewaande dochter. De kinderen van haar dochter hadden hun oma via Facebook gevonden. Een dna-test liet er geen twijfel over bestaan en zo kwam het na al die jaren tot een emotionele reünie. ,,Er is niets, maar dan ook niets dat dit kan overtreffen", aldus de dolgelukkige Jackson Price.

Het is inmiddels bijna vijftig jaar geleden dat Jackson Price haar dochter op de wereld zette. Een paar uur na de geboorte verklaarden de artsen echter dat het meisje overleden was. Toch bleek dat niet het geval en op een of andere manier kwam de baby op de lijst voor adoptie terecht.

Het doodgewaande meisje, Melanie Diane genoemd, groeide op in een adoptiegezin. Ze werd op haar beurt moeder. Haar kinderen, die van de adoptie hoorden van hun grootouders uit het pleeggezin, gingen op Facebook zoeken en kwamen uiteindelijk hun grootmoeder op het spoor.

,,Ik kreeg van een van de kinderen enkele weken geleden een sms-bericht met de vraag of ik hun oma was", zegt Jackson Price tegen Daily Mail. ,,Ik vroeg waarom ze dat dacht en toen begon ze allemaal vragen te stellen, waaronder de vraag of ik op 25 november was bevallen. Dat was ik."
Dna-test
Er volgde een chat-gesprek met een videocam en daarna een dna-test. De test liet er geen twijfel over bestaan: Melanie Diane was wel degelijk de dochter van Zella. Een ontmoeting tussen de twee werd vorige week georganiseerd. ,,God heeft me teruggegeven wat de duivel me had afgenomen. ,,Ik krijg haar terug. Ik krijg mijn meisje terug", zei ze net voor haar dochter kwam aangereden.

Melanie Diane hoopte zelf al jaren op de hereniging met haar moeder. ,,Ik ben zo blij", verklaarde ze kort nadat ze haar moeder voor het eerst in de armen had gesloten. ,,Ik voelde meteen een band." Ze was bij het vliegveld opgehaald door haar broer Harvey, die ze daardoor ook voor het eerst zag.

Onderzoek
Intussen is er een onderzoek geopend naar het falen van het ziekenhuis, melden verschillende media. Het ziekenhuis zou lange tijd ook gedacht hebben dat Melanie Diane één van een tweeling zou zijn geweest en dat beide kinderen waren overleden.

Bron
Lees ook: Dochter liep moeder jarenlang onbewust voorbij
Lees ook: http://bijzonder-nieuws.blogspot.nl/2015/05/ziekenhuis-st-louis-stal-zwarte-babys.htmlSlang en prooi worden beste vriendenzondag 12 april 2015

Jongste dj ter wereld is twee jaar oud


De 2-jarige dj Oratilwe Hlongwane. © ap.


Hij is pas twee jaar oud, maar nu al uitgegroeid tot ware internetsensatie. De Zuid-Afrikaanse peuter Oratilwe Hlongwane uit Johannesburg is de jongste dj ter wereld. Het begon als onschuldig spelletje, maar al snel was DJ AJ zoals hij wordt genoemd, niet meer weg te slaan bij het mengpaneel van zijn vader.

Praten kan hij nog nauwelijks, maar muziek selecteren als de beste. In het winkelcentrum waar het knulletje achter het mengpaneel staat mee te deinen op de muziek, terwijl de koptelefoon van zijn hoofd glijdt, verzamelt zich binnen een mum van tijd een menigte rond het jochie. Volwassenen grijpen naar hun mobiele telefoons om het bizarre moment vast te leggen, terwijl kinderen naar het ventje blijven staren.

De kritiek van omstanders dat het ventje wel erg jong wordt uitgebuit laten de ouders van zich afglijden. 'We laten hem niet in een club of op feestjes draaien', aldus vader Glen Hlongwane. 'Hij doet wat hij leuk vindt. We dwingen hem nergens toe.'