Translate

zaterdag 11 april 2015

Man slaat 3-jarig jochie in het gezicht en zit vast

Een 23-jarige man uit Californië, Justin Whittington, is gearresteerd nadat er een video opdook waarin hij een 3-jarige jongetje tegen de vlakte slaat in een supermarkt. Of het om zijn zoontje gaat, is niet bekend. Dat schrijft de Daily Mail.

De video van het incident verscheen twee dagen terug op YouTube en is inmiddels al meer dan 400.000 keer bekeken. Te zien is hoe het jongetje door de winkel rent, waarna de man hem achterna komt. Met een snelle armzwaai raakt hij het jongetje, dat achterover op de grond valt.

Spijt van zijn actie lijkt de man niet te hebben op dat moment, als hij het kind op een felle manier overeind probeert te trekken. Vervolgens duikt er een vrouw op, waarna de man het gedesillusioneerde kind aan haar meegeeft.

Nadat de video online verscheen, plaatste de politie een oproep om de identiteit van de dader te ontrafelen. De man werd gister opgepakt op verdenking van kindermishandeling. Het lijkt er op dat hij niet zomaar vrij komt, aangezien de borgsom is vastgesteld op één miljoen dollar.

Russen onderscheppen spionagevliegtuig VS

Een RC-135 Rivet Joint van de Amerikaanse luchtmachtg © Wikipedia.


Het Russische leger heeft een spionagevliegtuig van de Verenigde Staten onderschept dat richting het Russisch luchtruim vloog. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie. Volgens Russische media gaat het om een Amerikaanse RC-135U die boven de Oostzee vloog.

Het incident gebeurde dinsdag al, maar het Russische ministerie berichtte er vandaag pas over. Het vliegtuig is onderschept door twee gevechtsvliegtuigen en in een andere richting gestuurd. De Russische majoor-generaal Igor Konasjenkov zei dat het Amerikaanse vliegtuig alleen nabij de Amerikaanse grens hoort te vliegen.

'Onveilig en onprofessioneel'
De Verenigde Staten hebben geklaagd over de onderschepping. Volgens hen was het vliegtuig op een ,,onveilige en onprofessionele manier'' onderschept in het internationale luchtruim. De straaljagers zouden op 6 meter afstand van de RC-135U hebben gevlogen.

Het Amerikaanse vliegtuig wordt onder meer gebruikt om radargegevens te onderscheppen.
Bron

Japan vreest aardbeving na aanspoelen 150 dolfijnen

Een vrouw giet water over een aangespoelde dolfijn. © epa.


Japanners zijn bevreesd nadat gisteren 150 dolfijnen zijn aangespoeld op een strand in de regio Ibaraki. De helft van de witlipdolfijnen overleefde dat niet. Vrijwilligers slaagde erin 45 dieren terug in zee te duwen. De overige beesten zijn meegenomen voor onderzoek, meldt The Japan Times.

Het is onduidelijk waarom de dolfijnen op het strand terecht kwamen, maar Japan is bezorgd dat het een voorteken van een mogelijke aardbeving is.

Twitteraars herinneren er vandaag aan dat in maart 2011 ook walvisachtigen aanspoelden, vlak voordat het land werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter.

De beving en de daarop volgende tsunami eisten 15.000 levens en veroorzaakten een meltdown in de kerncentrale van Fukushima. Ook in Nieuw Zeeland spoelden in 2011 honderd walvissen aan, twee dagen voordat Christchurch door een zware aardbeving werd getroffen.
© afp.


Bron

vrijdag 10 april 2015

Piloot vliegt 6.000 km met gat in vliegtuig

Afbeelding weergeven op TwitterDe passagiers van IcelandAir vlucht 671 wisten niet wat ze zagen toen ze landden in de Amerikaanse stad Denver. Een blikseminslag had een gat in de neus van het toestel geblazen, maar dat vond de piloot geen reden tot paniek.


Kort na het opstijgen van de luchthaven in Reykjavik hoorden de passagiers een luide knal. ,,We hoorden een luide klap, en er was fel licht", vertellen ze aan The Denver Post. ,,Het was heel angstaanjagend."

Rustig verder vliegen
De piloot verzekerde de passagiers er echter van dat alles in orde was, en zette de reis naar Denver, zo'n 6.000 kilometer verder, gewoon voort.

Bij het landen bleek dat het vliegtuig geraakt werd door de bliksem en een gapend gat had aan de neus.

Protocol
De maatschappij verdedigt de beslissing van de piloot om door te vliegen. ,,Blikseminslagen komen wel vaker voor en hij heeft alle protocollen gevolgd. Het vliegtuig reageerde niet anders dan normaal, en hij heeft het toestel normaal aan de grond gezet. De passagiers waren de hele tijd veilig", aldus IcelandAir.
Bron

Met kin vol ketchup trek je geen kiezers

In Groot-Brittannie hebben, met de ...


Bron: Meer foto's

Hippe Instagram-oma (86) poseert in badkleding


Niet iedereen heeft een oma die achter de geraniums zit. Er zijn ook vrouwen op leeftijd die zich nog net zo jong voelen als hun kleindochter. Zo ook deze 86-jarige oma Baddie Winkle die modellenwerk doet in badkleding.

Het modellenvak - waarin ideale maten en verpletterende looks regeren - wordt door de Instagram-oma uit Amerika in een ander daglicht geplaatst. Zonder enige vorm van schaamte ligt ze voor modemerk Dimepiece op een geel handdoekje in een sexy pose terwijl ze uitdagend naar de camera kijkt. De oma lijkt er geen enkel probleem mee te hebben dat al haar imperfecties en flubbertjes te zien zijn. Sterker nog: ze deelt de kiekjes trots met al haar volgers op sociale media.

Het is niet de eerste keer dat de 86-jarige vrouw boegbeeld is voor dit modemerk. Eerder stond ze al in hippe kleding te poseren voor de camera. Granny Baddie is onderdeel van de campagne State of Mind. Deze actie wil benadrukken dat vrouwen op elke leeftijd alles kunnen doen, zolang ze zich er maar lekker bij voelen.

Inmiddels is deze hippe Instagram-oma een internetsensatie. Binnen een jaar tijd heeft mevrouw Winkle 750.000 volgers binnen gesleept en dat aantal blijft nog altijd groeien.

Volg ons ook op Instagram!

Geen vervolging in 18 zaken Utrechtse serieverkrachter

Gerard T., links. © anp.


Het Openbaar Ministerie in Utrecht is er niet in geslaagd om bewijs te vinden voor 18 zedenzaken waarvan de Utrechtse serieverkrachter Gerard T. (52) wordt verdacht. Slechts in één zaak heeft het OM wel sporen kunnen achterhalen.

Aan de lijst van drie verkrachtingen die al eerder op de tenlastelegging stonden, is een vierde zaak toegevoegd. Het gaat om een verkrachting die in 1995 gepleegd zou zijn. Maandag staat T. weer voor de rechter in een pro forma zitting.
© anp.
Meer over de Utrechtse serieverkrachter lees je hier.
Bron

Groep 'feministische' jihadistes opgedoken in SyriëJihadisten. Dat woord roept het bekende beeld op van mannen met boze blikken en grote baarden die in stoffige woestijnsteden bloedbaden aanrichten, religieuze teksten opdreunen en driftig zwaaien met volautomatische wapens. Maar in een onlangs opgedoken video komen jihadisten van een heel ander kaliber aan het woord.

Ook zij hebben kalasjnikovs en zien er levensgevaarlijk uit. Maar de groep van naar verluidt 45 vrouwelijke islamitische extremisten heeft een standpunt waar terreurgroep IS niet blij mee zal zijn.

,,De rol van een vrouw is niet minder belangrijk dan die van een man'', wordt er door de vrouwen gezegd in een video die in het bezit is gekomen van de Britse krant The Independent. De tabloid publiceert het vijf minuten lange filmpje niet.

Moordlustige dames
De strijdlustige dames zijn in de video in volledig lichaamsbedekkende kleding te zien. Ze lopen met geheven AK-47's rond en roepen teksten als 'Allah is groot'. Ook wordt er geoefend met schieten.

Een vrouw vertelt in de camera dat zij en haar groepsgenotes hun land en mensen willen verdedigen. ,,We zijn getraind in het schieten en onderhouden van een wapen en kennen de Sharia.''

Geen IS
De groep zou verblijven in een gebied in het noorden van Syrië, dat niet in handen is van IS. Er zijn ook geen vlaggen of andere verwijzingen naar IS te zien in het filmpje, schrijft The Independent.

Wat de vrouwen precies willen bereiken, en welke rol hun mening over vrouwen daarin speelt, blijft een mysterie. ,,Ze hebben het over het implementeren van de woorden van Allah, maar er is onduidelijkheid over hun drijfveren'', zegt Charlie Winter van de Britse antiradicaliseringsdenktank Quilliam tegen The Independent.

Voor de man zorgen
Winter denkt niet dat de vrouwen iets met IS of bijvoorbeeld al-Nusra te maken hebben. IS heeft een heel duidelijke mening over de rol van de vrouw, die de terreurgroep heeft vastgelegd in een manifest. De strekking daarvan in het kort: vrouwen moeten vooral thuisblijven en hun man verzorgen.

,,Dit filmpje laat zien hoe de vrouwen zich positioneren als vrouwelijke gevechtseenheid en dat ze de ondersteunende vrouwenrol verketteren.'' Volgens Winter zijn de vrouwen wel degelijk jihadisten, maar is hun idee van een jihad anders is dan bij IS. ,,Het zou kunnen dat ze het hebben over een puur defensieve jihad, eentje die beperkt is tot het voeren van oorlog tegen het Syrische regime.''
Bron

donderdag 9 april 2015

Het loopje verraadt een crimineel


Britse voetspecialist Barry Francis helpt politie aan bewijzen


© Thinkstock.
© Privéfoto.


Hij vliegt de hele wereld over met maar één doel: criminelen ontmaskeren. Zijn aparte deskundigheid maakt hem bijzonder. De Britse voetspecialist Barry Francis herkent boeven aan hun loopje.

De politie heeft met de intrede van bewakingscamera's steeds vaker de beschikking over camerabeelden van misdrijven. Maar wat als een verdachte kan worden aangehouden, maar onherkenbaar in beeld is? Dan is er altijd nog Barry Francis. De Britse medicus is een expert in de vaak unieke manier waarop wij ons voortbewegen. Waar we onze voeten neerzetten en met welke specifieke beweging wij dat doen.

Zijn grootste triomf kwam in 2011. ,,Ik werd gevraagd om mijn opinie te geven over een moordzaak in Engeland. Twee jonge mannen waren in een bendeoorlog neergestoken door vier verdachten. Echt een heftige zaak. Er werd wel achttien keer gestoken. De hoofddader liep met opvallende O-benen en met zijn hoofd heel ver naar voren. De verdachten werden uiteindelijk voornamelijk op basis van mijn bewijsmateriaal veroordeeld tot celstraffen van 17 tot 21 jaar.''

Cultuur
Ook culturele verschillen spelen een grote rol in de herkenning. ,,Ik kon eens een verdachte in een moordzaak herkennen aan de manier waarop hij zich omdraaide. In Europa draaien wij ons meestal met ons hele lichaam om. Er zijn culturen waar ze eerst licht door de knieën gaan om een draaiende beweging te kunnen maken.''

Francis duikt overal ter wereld op in rechtszalen om uit te leggen hoe hij kijkt en rapporteert. ,,De manier waarop iemand loopt, is zeker niet zo uniek als een vingerafdruk of dna-bewijs, maar het kan wel heel kenmerkend en belastend zijn,'' stelt Francis. ,,Mijn bewijsschaal loopt van 'erg zwak' tot 'erg sterk'. Soms is alleen de herkenning van een loopje genoeg voor een veroordeling.''

Francis werkt naar eigen zeggen zo onbevooroordeeld als maar mogelijk. ,,Ik krijg eerst heel kort een omschrijving van het misdrijf en beoordeel de onbekende verdachte dan louter op basis van videomateriaal van het misdrijf, geschoten door een bewakingscamera. Ik kijk of de voeten naar buiten of juist naar binnen staan. Hoe de enkels bewegen en wat de positie van de knie en benen is. Uiteraard kijk ik naar een eventuele handicap en hoe het hele lichaam en het hoofd bewegen. Pas daarna kijk ik naar de video die de politie na het misdrijf heeft gemaakt van een lopende verdachte.''

Kenmerken
De voetexpert gaat niet over één nacht ijs. ,,Ik heb zeven of acht typische kenmerken van een individu nodig om tot een goede herkenning te komen. Bovendien kijk ik in hoeverre die kenmerken voorkomen in de algemene bevolking, Zo maak ik een inschatting van de betrouwbaarheid van de individuele herkenning.''

Francis is niet bang dat iemand een loopje met hem neemt door bewust anders te gaan lopen in de controle-video. ,,Het is mogelijk voor een individu om te faken, maar dat houden ze nooit lang vol. Het is wel de reden dat ik niet hou van bewuste reconstructies. Het is beter om verdachten onbewust te filmen, in de gevangenis bijvoorbeeld of op het politiebureau.''

De bewegingsexpert pakt niet alleen boeven. ,,Ik werk ook voor advocaten. Het is belangrijk om te weten dat mijn onderzoek verdachten ook kan uitsluiten. En soms rapporteren we aan de politie naar welke kenmerken ze moeten zoeken als er wel videomateriaal is, maar de verdachte nog niet is gepakt.''

Loopjesdeskundigen zijn in Nederland niet te vinden. In Engeland maken rechtbanken gebruik van zo'n 25 deskundigen, deels medici en deels wetenschappers. ,,In Amerika is het ook normaal. Ik hoop dat Nederlandse experts met de juiste training en ervaring dit werk ook op gaan pakken,'' stelt Francis.

Zekerheid
Afgelopen week dook de statige gestalte van Francis ineens op in de rechtbank in Groningen om iets te kunnen zeggen over een verdachte van een gewapende overval. Francis stelde dat hij met 72 procent zekerheid verdachten kan herkennen. De verdachte in kwestie was er als de kippen bij om de stelling dat bewegingsbewijs geen 100 procent exacte wetenschap is, te onderstrepen. ,,Deze meneer Francis zegt mij met 72 procent zekerheid te kunnen herkennen. Maar hier zit die andere 28 procent.''
Bron

Ouders geschokt: moordenaar van dochter op tv

© CEN.


De ouders van een jonge vrouw zagen tot hun afschuw dat een van de moordenaars van hun dochter meedeed aan het televisieprogramma Romania's Got Talent (Roemeense versie van Holland's Got Talent). De jury prees het tekentalent van de Roemeense Andrei Grigoriu (30), zonder kennis te hebben van het verleden van de deelnemer.

Grigoriu kwam vier maanden geleden vrij na elf jaar in de gevangenis te hebben gezeten voor de moord op de toen 25-jarige Erika Monika Utik in 2003. De familie was niet op de hoogte gesteld van zijn vrijlating. Het was dan ook een schok voor hen om hem op televisie te zien.

In een interview in het programma vertelde de moordenaar dat hij was vrijgelaten uit de gevangenis, maar vertelde niet de echte reden van zijn straf. Hij vertelde dat hij veroordeeld was voor het helpen dekken voor een vriend die de moord had uitgevoerd.

In het programma tekende hij binnen een minuut een portret van zijn zus, die volgens hem, hem altijd heeft bijgestaan in moeilijke tijden. ,,Om jou zo te zien werken, zou ik jou al jouw zonden vergeven'', stelt jurylid Mihaela Radulescu (46). ,,Ik ben onder de indruk van het feit dat je de persoon hebt bedankt die altijd klaar voor jou stond''.

De moeder van Monika, Irma Uto, was diep verontwaardigd dat Grigoriu op nationale televisie verscheen. ,,Ik begon te schreeuwen tegen de televisie'', vertelt ze aan Mirror. ,,Alle nachtmerries van toentertijd kwam weer boven. Als ik in de studio zou zijn geweest, had ik iedereen verteld wie hij was en wat hij heeft gedaan. Hij is de man die mijn dochter heeft vermoord''.

De moord
In december 2003 staken Grigoriu en zijn vriend Constantin Lungu (nu 32) hun buurvrouw neer en sneden haar keel door, nadat ze weigerde hun geld te lenen. Het tweetal wist van het feit dat ze geld aan het sparen was. Lungu had al eerder geld van haar geleend, maar nooit teruggegeven, waardoor de vrouw deze keer weigerde.

Grigoriu hielp met de moord. Het paar liet de zwaargewonde vrouw na de steekpartij achter op de stoep van haar huis.
Bron

Verpleegkundige: ik moordde door werkdruk

© CEN.


Een voormalig verpleegkundige uit het Tsjechische dorpje Rumburk heeft de moord op zes mensen toegegeven. Zij deed dit om zichzelf werk uit handen te nemen en daarmee haar leven te vergemakkelijken.

In eerste instantie werd Vera Maresova (50) gearresteerd voor de dood op een 70-jarige vrouw. Later gaf ze toe dat ze in vier jaar, van 2010 tot 2014, maar liefst zes mensen van het leven beroofd door een dodelijke dosis kalium te geven.

,,Alle slachtoffers waren ouderen en hadden intensieve behandeling nodig'', meldt een woordvoerder van de politie. ,,De vrouw moest voor hen zorgen, maar in plaats daarvan vermoordde ze hen om haar leven te vergemakkelijken''.

,,We gaan er niet vanuit dat de verpleegkundige meer moorden heeft gepleegd''.

Volgens de aanklager spoot Mersova kalium direct in de aderen van de slachtoffers. De overdosis kalium vergiftigt het hart en zorgt voor een hartstilstand, heftige spierkrampen, een gevoel van verstikking en een ernstig branderig gevoel dat de dood tot gevolg heeft.

Er hangt een levenslange celstraf boven het hoofd van de Tsjechische Mersova.
Bron

Tientallen bruikbare tips na MH17-oproep

Het team dat speurt naar de schuldigen van de crash van het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne, zoekt getuigen van het transport en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de dagen rond de ramp. © anp.

Ruim 300 reacties zijn binnengekomen naar aanleiding van een internationale getuigenoproep van het Openbaar Ministerie (OM), in de zoektocht naar de schuldigen van de crash van MH17 afgelopen zomer. ,,Zoals het er nu naar uitziet, zijn er zeker tientallen bruikbare getuigen bij'', zegt een woordvoerder van het OM vandaag naar aanleiding van een bericht van De Telegraaf hierover.

De meeste reacties komen uit Oost-Oekraïne, de regio waar het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. Het gaat om 170 e-mails, 135 telefoontjes, een Skypegesprek en een melding via VK, het Russische Facebook.

Het OM deed de getuigenoproep ruim een week geleden in een video, die het transport toont van een BUK-raketsysteem op een dieplader door Oost-Oekraïne in de periode van de crash. In de oproep zijn ook gedeelten van afgeluisterde telefoongesprekken van separatisten opgenomen.

De crash van het vliegtuig op 17 juli vorig jaar is mogelijk veroorzaakt door een afgeschoten BUK-raket, denkt het OM. De getuigenoproep is online verspreid via verschillende websites en social mediakanalen van politie- en justitiediensten. De boodschap is ook te zien op nieuwssites van kranten en radio- en tv-stations.

Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied.
Bron
Lees ook: 'Sorry Nederland, Poetin zal MH17-daders niet uitleveren'

woensdag 8 april 2015

Photoshop of niet? Lynx haalt haai uit zee in Florida

Florida is compleet in de ban van twee beesten. En daar heeft de smartphone van een tiener alles mee te maken. De jongen was aan het wandelen aan het strand in Vero Beach toen hij plots een rode lynx aan de haal zag gaan met een haai. Als dit beeld écht is, dan is de vraag wat het gevaarlijkst is voor een populair zwemoord: de katachtige of de haai.


John Bailey is dé talk of the town in de Amerikaanse staat Florida. De jongen zond zijn bijzondere foto naar tv-zender Local 10 en vervolgens mocht de rest van de wereld meekijken. De reacties op social media bleven niet uit. Dé vraag die iedereen zich eerst stelt, is: "Kan dit wel?"

Antwoord: het is niet uitgesloten. In de regio komen zowel haaien als rode lynxen voor én de tweede heeft al eens vis op het menu staan. Volgens de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission is het beeld dan ook realistisch en hoeft het dus niet per se gephotoshopt zijn. Dat beweert ook de fotograaf van dienst, John Bailey. Tijdens een strandwandeling zag hij de katachtige, waarvan hij eerst dacht dat het een hond was. Het roofdier staarde in het water, waar een haai zich te goed deed aan kleinere vissen. Plots sprong de lynx het water in en sleurde de haai er gewoon uit tot op het strand.

Mensenschuw
"Eerst was hij heel snel", vertelt Bailey aan Local 10. "Hij zag de haai, sleurde hem eruit en de haai gaf een beetje weerwerk." Maar toen de lynx Bailey in de mot had, liet hij de haai van zo'n 1m20 lang vallen en vluchtte hij weg in het bos. "Ik vond het zo fascinerend dat ik er niet bij nadacht dat ik weleens in gevaar kon zijn", zegt Bailey.

Normaal zijn lynxen mensenschuw. Het hele tafereel is volgens experts dan ook op zich minder straf dan het feit dat Bailey de foto van zo dichtbij kon schieten..
Bron: video

Buitenaards signaal stelt wetenschap voor raadsel

© thinkstock.


Wetenschappers staan voor een raadsel nu een reeks radiosignalen uit de ruimte een opmerkelijk wiskundig patroon lijkt te volgen. De kans dat zoiets toevallig gebeurt, is slechts vijf op tienduizend. Mogelijke verklaring? Buitenaards leven.

De signalen zijn zogenoemde fast radio bursts (FRB's), die slechts een paar milliseconden duren. Ondanks hun korte duur brengen ze volgens wetenschappers evenveel energie vrij als de zon doet gedurende een hele maand. Het eerste signaal van de mysterieuze reeks werd waargenomen in 2007.

Wetenschappers gebruiken zogenoemde verspreidingseenheden om te meten welke afstand radiosignalen hebben afgelegd in de ruimte. Opvallend genoeg zijn die eenheden bij de signalen van de huidige reeks steeds een veelvoud van 187,5. De onderzoekers begrijpen daar niets van.

Een mogelijke verklaring is dat de radiopulsen afkomstig zijn van buitenaards leven; zeker omdat de kans vijf op tienduizend is dat de signalen toevallig een reeks vormen. Toch willen de wetenschappers daar niet aan. ,,We denken dat de signalen voortkomen uit een ontploffende ster of twee sterren die samensmelten'', zegt Maura McLaughlin van de Universiteit van West-Virginia tegen FOX News.

Meer onderzoek nodig
Volgens een andere onderzoeker wordt de verklaring pas gezocht bij buitenaardse wezens als alle andere mogelijkheden zijn uitgesloten. ,,Ik zou mijn geld inzetten op een satelliet van de overheid als bron van de signalen, niet op een natuurverschijnsel'', aldus John Learned van de Universiteit van Hawaii. Hij zegt dat meer onderzoek nodig is om goede conclusies te kunnen trekken. Dat zijn critici van de buitenaards leven-theorie met hem eens. Zij benadrukken dat de reeks uit slechts elf signalen bestaat; dat is eigenlijk een heel klein aantal waarnemingen.

Onderzoekster McLaughlin vindt het onmogelijk dat buitenaardse wezens de reeks hebben verstuurd. Ze zijn namelijk verzonden over een groot aantal verschillende radiofrequenties. Dat heeft nauwelijks voordeel als het om communicatie gaat en is dus waarschijnlijk niet opzettelijk gebeurd, denkt ze. ,,Bovendien zouden buitenaardse wezens ontzettend veel kracht nodig hebben om de signalen te kunnen versturen. Ze zouden de energie moeten opvangen van meerdere zonnen.''
Bron

Britten ontsteld over Camerons broodje hotdog

De Britse premier David Cameron tijdens het eten van de bewuste hotdog © EPA.Hij dacht op een keurige manier een broodje hotdog weg te werken, maar achteraf had hij het misschien tóch liever anders aangepakt. Veel Britten waren namelijk niet te spreken over de manier waarop premier Cameron het broodje warme worst met mes en vork op at.

Cameron at het broodje in het kader van zijn verkiezingscampagne: op 7 mei kunnen de Britten weer naar de stembus.

Vooral op Twitter zorgde de hotdog voor veel verontwaardigde reacties. Een 'echte Brit' eet volgens veel twitteraars een hotdog namelijk gewoon met zijn handen.

Posh
De 'hotdoggate' wordt ook in de Engelse media veel besproken. Onder andere de Daily Mail zet Cameron weg als posh en bekakt en beschuldigen hem van het hebben van privileges.

Cameron zelf heeft nog niet gereageerd op het voorval.
Bron

dinsdag 7 april 2015

'Een op tien besmet met kippenvleesbacterie'


Door ESBL-bacterie reageren mensen minder op antibiotica

© Archieffoto ANP.


Circa 5 tot 10 procent van de Nederlandse bevolking is besmet met de gevaarlijke bacterie ESBL. Dat blijkt uit onderzoek van arts-microbioloog Ilse Overdevest, die morgen promoveert bij het VUmc.

De bacterie, waar volgens de onderzoekster 80 procent van het kippenvlees mee besmet is, produceert enzymen die de werking van antibiotica uitschakelen. Doordat de ESBL-bacterie verder oprukt reageren steeds minder mensen op antibiotica. De bacterie ontstaat door gebruik van antibiotica. Overmatig gebruik van antibiotica in de veeteelt draagt hieraan bij.

Behalve kippenvlees is ook rundvlees vaak besmet met de risicovolle bacterie. Overdevest verwacht dat steeds meer mensen besmet zullen raken. Doordat de bacterie zich goed heeft aangepast aan mensen, blijft de bacterie ook steeds langer in mensenlichamen aanwezig. Gezonde mensen hebben weinig last van de bacterie, maar mensen met een verminderde weerstand kunnen er erg ziek van worden.

,,Overal wordt intensief gebruik gemaakt van antibiotica. Antibiotica moeten alleen gebruikt worden als het echt nodig is. Op die manier kan de toename van resistentie geremd worden en de ontwikkeling van nieuwe vormen van resistentie voorkomen'', stelt de onderzoekster. Voor het onderzoek werden 720 monsters van huisartspatiënten en 927 monsters van ziekenhuispatiënten onder de loep genomen.
Bron

Mogelijk grote juwelenroof in Londen


Politieond``erzoek bij het bedrijf in de juwelierswijk Hatton Garden © getty.


Onbekenden hebben in Londen mogelijk een grote juwelenroof gepleegd. Volgens Britse media zouden zo'n driehonderd kluizen zijn opengebroken bij een bedrijf in de juwelierswijk Hatton Garden.

De roof zou tijdens de paasdagen hebben plaatsgevonden. Volgens de politie, die een klopjacht op de daders is begonnen, gebruikten de rovers zwaar materieel om bij het bedrijf in de kluisruimte te komen en daar de boxen open te krijgen.

De roof werd dinsdagochtend ontdekt. De melding kwam even na 08.00 uur (plaatselijke tijd) bij de politie binnen.
Bron
Lees ook: Paasroof met miljoenenbuit tot in de puntjes gepland
Lees ook: Politie reageerde niet op alarm juwelenroof
Lees ook: 'Daders van kluisjesroof in Londen gefilmd'
Lees ook: 'Oudjes' van 76, 74 en 67 plegen kraak van de eeuw

Kamer wil dat gevangene meebetaalt aan kosten

Gevangenen moeten gaan meebetalen aan de kosten die worden gemaakt voor hun strafproces en hun detentie. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, bleek vanavond tijdens een debat over de twee wetsvoorstellen.

Steun is er van de regeringsfracties VVD en PvdA. Ze vinden dat het principe leidend moet zijn dat een crimineel als veroorzaker zelf moet meebetalen aan de kosten die de samenleving voor hun maakt. De PVV wilde dit al eerder en grondiger.

De rest van de oppositie heeft ook begrip voor dat uitgangspunt, maar ziet veel haken en ogen aan de uitvoering en de haalbaarheid van de maatregel. Ook zijn er veel zorgen over de risico's dat een gevangene weer de fout in gaat, als die na de celstraf met een schuld begint. Veel criminelen hadden al een laag inkomen of veel schulden en dat wordt dan alleen maar erger.

De VVD vindt deze redenering te makkelijk, omdat andere mensen met weinig geld toch ook andere keuzes maken dan de crimineel. Voor de PvdA is maatwerk belangrijk, zodat het betrokken gezin niet onder het bestaansminimum zakt. CDA en SP zien liever dat gevangenen meer mogen werken zodat ze meer kunnen meebetalen.

Het is nog maar de vraag of de plannen doorgaan, omdat niet duidelijk is of de voorstanders straks in de Eerste Kamer ook de meerderheid hebben. De nieuwe Senaat treedt begin juni aan. D66 riep de VVD dan ook op het plan te retourneren zodat de VVD-bewindslieden op Veiligheid en Justitie er een beter wetsvoorstel van kunnen maken en ze hun neus niet hoeven te stoten. Het debat gaat op een andere dag verder
Bron

maandag 6 april 2015

Frankrijk stelt magere modellen strafbaar

© afp.


Frankrijk neemt maatregelen tegen te magere modellen en mannequins. De Franse Tweede Kamer heeft een maatregel aangenomen die het inhuren van te magere modellen door modellenbureau's en modehuizen strafbaar stelt.

Verder worden ook boetes uitgevaardigd voor het vergoelijken van anorexia, de ziekte waarbij vooral meisjes zichzelf uithongeren om mager te zijn.

De maatregel is onderdeel van een bredere campagne tegen anorexia. Als leidraad geldt dat meisjes die jonger zijn dan achttien jaar een BMI moeten hebben van 18 of hoger.

Kabinet
Het kabinet gaat onderzoeken of in navolging van Frankrijk ook in ons land een verbod kan komen op het aanzetten tot excessief vermageren. Met name websites die anorexia aanprijzen, worden daarbij op de korrel genomen. Dat meldt De Telegraaf.

,,Anorexia is een verschrikkelijk probleem, met heel ernstige medische gevolgen'', zei staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) tegen de krant. ,,Daarom wil ik onderzoeken wat de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden zijn om een wet te maken die vergelijkbaar is met de Franse.''

In Nederland lijden 6000 mensen aan anorexia. De Tweede Kamer behandelde het onderwerp in 2008 al eens, maar een verbod op websites die aanzetten tot vermageren kwam er toen niet.
Bron

'Komende vrijdag wordt het barbecueweer'

© anp.


Het trieste weer van Tweede Paasdag zal aankomend weekend flink worden gecompenseerd. Weerplaza.nl en Piet Paulusma spreken over temperaturen van 16 tot 20 graden. Vooral op vrijdag zal de temperatuur lang hoog blijven, waardoor het de perfecte dag wordt om de barbecue weer uit de schuur te toveren. Weerplaza spreekt zelfs over 'Rokjesdag'.

Het zal aan het einde van deze week echt voorjaar gaan worden. Vrijdag en tijdens het weekend wordt het in het midden, oosten en zuiden zo'n 18 à 19 graden. Het zuiden maakt plaatselijk zelfs kans op 20 graden. Ook in het noorden en westen zal er met 16 en 17 graden sprake zijn van voorjaarswarmte.

Zomertijd
Door het rustige weertype zal het niet alleen warmer zijn, maar ook langer warm blijven. Vooral op vrijdagavond kan er worden genoten van de zomertijd.

Het goede weer is echter van korte duur. De kans op een bui wordt op zaterdag groter, maar zondag belooft weer een droge dag te worden.

© anp.


Bron

Kenia bombardeert kampen Al-Shabaab

Mohamed Mohamud, een van de leiders van Al Shabaab © reuters.


Voor het eerst sinds de aanslag op de universiteit in Garissa, heeft Kenia een tegenaanval uitgevoerd tegen terreurgroep al-Shabaab. Twee Somalische kampen waarvandaan strijders Kenia in komen, zijn vandaag gebombardeerd, meldde de luchtmacht van Kenia.

De kampen zijn volgens een woordvoerder van de Keniaanse luchtmacht verwoest, zo bleek achteraf uit beelden vanuit de lucht.
Hoeveel doden er zijn gevallen is niet bekend. Door de bewolking is het lastig daar een inschatting van de maken, aldus de woordvoerder.

Al-Shabaab ontkent dat de kampen zijn geraakt. Volgens de terreurgroep zijn wat akkers getroffen. De piloten konden door de bewolking niet zien wat zich op de grond afspeelde.

Vergelding
De bases van al-Shabaab liggen op zo'n 200 kilometer van de grens met Kenia. Dat land voerde de afgelopen jaren al vaker aanvallen uit op de terreurgroep in Somalië. De moordpartij op de universiteit van vorige week, waarbij 148 mensen werden gedood, werd door al-Shabaab een vergelding genoemd voor die Keniaanse aanvallen.

In Keniaanse media begon vandaag steeds meer kritiek te klinken richting de veiligheidsdiensten in het land. Die zouden veel te traag hebben gereageerd, toen donderdag de terroristen een bloedbad aanrichtten op de universiteitscampus.
Bron
Lees ook: Bloedbad campus Kenia was voorbereid: 'ze wisten alles'
Lees ook: Al-Shabaab dreigt met nieuwe aanslagen in Kenia
Lees ook: Bloedbad campus Kenia was voorbereid: 'ze wisten alles'

Vrouw redt dochter uit kaken krokodil met mattenklopper

Foto ter illustratie © thinkstock.


In de Indiase deelstaat Gujarat heeft een vrouw gisteren tien minuten lang een verwoed gevecht geleverd met een krokodil om haar 19 jaar oude dochter uit de kaken van het beest te halen. Dat lukte, met behulp van een mattenklopper.

Divali Vankar was kleren aan het wassen op de oever van de rivier Vishwamitri, nabij het dorp Thikariya Mubarak in het district Vadodara, toen een krokodil haar dochter Kanta bij haar been greep en het 19-jarige meisje de rivier introk. Dat meldt de krant Times of India.

De vrouw hoorde haar dochter gillen, rende naar haar toe en greep haar hand. Met de mattenklopper die ze bij zich had om de was droog te meppen, begon de moeder daarna in te slaan op het reptiel, net zolang tot het zijn prooi losliet.

Stabiel
Het meisje werd met verwondingen aan het been naar een ziekenhuis gebracht. Haar toestand is nu stabiel.

In de Vishwamitri-rivier zouden ruim 250 krokodillen leven. Boswachter Ashok Pandya zegt tegen de krant: ,,We vragen de mensen weg te blijven bij de rivier, maar velen wassen er nog steeds hun kleren."
Bron