Translate

zaterdag 4 april 2015

IS-aanhangers komen met gids vol terreurtips


’Val niet op en oefen goed met Call of Duty’Een gids met tips om het kalifaat te bereiken was er al. En nu komen IS-aanhangers met een handleiding voor achterblijvers: om een 'echte oorlog in het hart van Europa' te kunnen voeren.

Deskundigen zijn niet onder de indruk van de inhoud van het nieuwste IS-product. Volgens hen is de informatie niet nieuw en erg basaal. Maar er schuilt wel degelijk gevaar in. Via internet kan Hoe te overleven in het westen, gids voor de heilige strijder een enorm publiek bereiken. In de hoop op erkenning van IS kan het voor zogenoemde lone wolfs of kleine groepjes absoluut een aansporing zijn tot actie over te gaan, zeggen zij.

Val niet op. Het is dé belangrijkste les die potentiële aanslagplegers krijgen voorgeschoteld in de gids. Zeventig pagina's lang wordt de lezer overspoeld met terreurtips. En om te voorkomen dat veiligheidsdiensten voortijdig ingrijpen, is het van groot belang onder de radar te blijven.

Een plicht is het voor iedere moslim, schrijven de anonieme auteurs van het internetboek, om zich te verdedigen tegen aanvallen op zijn religie. En die zijn er volop, meldt het boek. Westerse overheden proberen de islam klein te houden, uit angst hun macht te verliezen. De profeet wordt voortdurend beledigd. Daarmee is geweld tegen alle niet-moslims gerechtvaardigd.

Ombouwen
De schrijvers bieden legio mogelijkheden om gruweldaden te begaan. Het boek bevat gedetailleerde instructies om bommen te maken. Zoals molotov-cocktails, autobommen of 'snelkookpanbommen', gevuld met spijkers of metalen balletjes om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Een uitgebreide handleiding - compleet met foto's - laat zien hoe een mobiele telefoon wordt omgebouwd tot ontsteker. Voor zware (vuur)wapens verwijst het boek naar de onderwereld en de Balkan. Een AK-47 kost weliswaar geld, maar ook dat hoeft volgens de 'jihadistengids' geen probleem te zijn. Nood breekt wet, zelfs de islamitische, valt te lezen. Oplichting, fraude, diefstal of het lenen van zoveel mogelijk geld. Uiteraard zonder de intentie de lening ooit af te lossen.

Omdat een goede voorbereiding het halve werk is, besteedt het boek uitgebreid aandacht aan fysieke training. Ga geen rare capriolen uithalen aan een regenpijp, maar ga naar een klimhal. Ga hardlopen in normale sportkleren en niet in traditionele islamitische kleding. En, opmerkelijk, in aanvulling op internetvideo's over stadsguerrilla worden ook computerspelletjes zoals Call of Duty aangeraden.

Verander niets
Wie geen baard heeft, moet hem vooral niet laten groeien en wie zich al langere tijd niet scheert, moet dat ook vooral niet doen. Eigenlijk wordt elke verandering afgeraden. Ze zouden inlichtingendiensten kunnen alarmeren. Beperk het gebruik van internet en surf verder zo anoniem mogelijk, zeker bij het bezoeken van jihadistische websites, melden de auteurs.

Het 'terroristenhandboek' is niet de eerste IS-gids die verschijnt. De afgelopen maanden kwamen ook handleidingen uit over de rol van vrouwen in het kalifaat, de behandeling van slaven en het reizen naar Syrië.
Bron

Russische oorlogsschepen in Nederlandse Noordzee


Koude oorlog voor onze kust

In februari begeleidde een Brits marineschip (op de achtergrond) een Russisch marineschip door het Kanaal © epa.


Russische oorlogsschepen varen steeds vaker door het Nederlandse deel van de Noordzee. In een jaar tijd is de marine liefst veertien keer in actie gekomen om Russische militaire schepen te begeleiden en in de gaten te houden, blijkt uit gegevens van Defensie. Tot een jaar geleden gebeurde dat vrijwel nooit.

,,Het is een gedrag wat we tot voor kort niet zagen, en het is opmerkelijk,'' zegt generaal Rob Verkerk, hoogste baas van de Nederlandse marine. ,,Ik wil niet hardop zeggen dat het is bedoeld om te provoceren. Maar voorheen was het niet de gewoonte.''

De schepen varen door de exclusieve economische zone (EEZ) van Nederland, het gebied tot 350 kilometer uit de Nederlandse kust. Het is toegestaan om met militaire schepen door de zone van een ander land te varen, maar niet gebruikelijk. Steeds als een Russisch schip de Nederlandse zone bereikt, komen de marine en kustwacht in actie om het schip te begeleiden tot het uit de zone is gevaren. Verkerk: ,,We monitoren ze continu. Ook om een signaal af te geven: als jullie er zijn, zijn wij er ook.''

Vliegdekschepen
In sommige gevallen ging het om vijf of zes schepen die tegelijk door de Noordzee voeren. Het zijn onder meer vliegdekschepen en torpedobootjagers. De provocaties begonnen op 8 mei vorig jaar, toen zes Russische oorlogsschepen plotseling opdoken langs de Nederlandse kust. De vloot werd meteen begeleid door een vliegtuig van de kustwacht en verliet het Nederlandse water nog dezelfde dag.

Ook Engeland, België en Frankrijk zien steeds meer provocerende bewegingen van Russische oorlogsschepen in hun wateren.
Bron

Vrouw vindt 50 parels in oester tijdens lunch

View image on Twitter

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Tennessee is sinds donderdag vijftig parels rijker. En dat alleen door te gaan lunchen. Ze deed een verrassende ontdekking toen ze in een plaatselijk restaurant oesters bestelde. Dat meldt de Amerikaanse zender ABC News.

De 53-jarige Toni Elliot dacht aanvankelijk dat haar tand afbrak, toen ze een kleine parel uit haar mond haalde, zo vertelde de manager van het restaurant, Greg Hargest gisteren aan ABC News. "Ik ging naar haar toe om te zien of alles in orde was, waarop ze zei 'Ja hoor, ik heb net deze parel in mijn mond gevonden!' Ze begon nog meer parels uit haar mond te halen en de hele tafel lag dubbel van het lachen."

Elliot zou nog tientallen andere kleine parels in de oester hebben gevonden. "Zoiets hebben we hier nog nooit gezien", aldus de manager. "We hebben het al meegemaakt dat iemand één parel vindt, maar dit is de eerste keer dat vijftig worden gevonden."

"Het is niet dat ze een ketting uit haar mond haalde", voegt ober Eric Horton eraan toe. "Ze waren heel klein." Elliot mocht haar vondst in een potje mee naar huis nemen. "Het was haar oester, dus het zijn haar parels", vervolgt Hargest. "Het is een beetje zoals de lotto winnen."

Hoeveel de kleine parels precies waard zijn, is niet bekend.

Bron

'Bewoners Kudahuvadhoo zagen vliegtuig MH370'


Eilandbewoners: Onderzoekers negeerden verklaringen

Familieleden van een de passagiers van MH370 een jaar na de verdwijning © getty.


Bewoners van het afgelegen eiland Kudahuvadhoo in de Malediven zeggen een laagvliegend vliegtuig te hebben gezien op de ochtend van de verdwijning van vlucht MH370. Daarover bericht de krant The Australian zaterdag. De Boeing 777 van Malaysia Airlines verdween op 8 maart 2014 van de radar en is sindsdien spoorloos.


In het gebied rond Kudahuvadhoo is nog niet actief gezocht. De eilandbewoners zeggen dat ze de rood-blauwe streep hebben herkend die op vliegtuigen van Malaysia Airlines staat. Ook zeggen sommigen een harde knal te hebben gehoord, mogelijk op het moment waarop het vliegtuig in de oceaan verdween.

De eilandbewoners zeggen dat onderzoekers hun verklaringen hebben genegeerd. De zoektocht naar het vliegtuig concentreert zich op een gebied in het zuiden van de Indische Oceaan voor de kust van Australië, zo'n 4000 kilometer ten zuidoosten van Kudahuvadhoo. Volgens berekeningen is het waarschijnlijk dat het vliegtuig in de Indische Oceaan is neergestort, als rekening wordt gehouden met onder meer weersomstandigheden en de hoeveelheid brandstof van het vliegtuig. Het is in theorie mogelijk dat het vliegtuig bij de Malediven is neergestort, omdat de eilandengroep binnen de cirkel van maximale vliegafstand ligt.

De Boeing 777 vertrok van Kuala Lumpur in Maleisië richting de Chinese hoofdstad Peking. Het toestel week kort na vertrek af van de noordelijke koers. Gedacht wordt dat het in zuidelijke richting verder vloog en nabij Australië is neergestort.
De Malediven liggen ten zuidwesten van India © Google Maps.


Bron

donderdag 2 april 2015

Man verpletterd door grafsteen schoonmoeder

© Twitter.


Een Amerikaanse man is verpletterd door de grafsteen van zijn schoonmoeder, toen hij bloemen neerlegde. De zerk viel op de benen en buik van de 74-jarige schoonzoon. De man is ter plekke aan het enorme gewicht van de steen overleden.

De man was maandag met zijn vrouw naar het graf in het plaatsje Throop in de staat Pennsylvania gegaan. Zijn vrouw hing op de steen een kruis, toen die omviel op haar man.

Die overleed ter plekke door het gewicht van de zerk, die een kleine 180 kilo weegt. Volgens de beheerder van de begraafplaats, Ed Kubilus, waren de twee trouwe bezoekers. ,,Elk jaar kwamen ze langs. Twee tot drie keer per jaar zelfs. Telkens als de lente komt, planten ze bloemen bij het graf.''
Bron

'Nog even en Islamitische Staat is weg uit Irak'


Strijdmacht bulkt van vertrouwen na herovering Tikrit

Een woedende veiligheidsagent haalt in Tikrit uit naar een gevangen IS-strijder die geen kant op kan. Een ander probeert de molestatie te voorkomen © Reuters.


Met de herovering van Tikrit op Islamitische Staat poetst de Iraakse strijdmacht niet alleen zijn geschonden blazoen op. Het succes smaakt naar meer. Mosul, de tweede stad van het land, is het volgende doelwit.

Premier Haider al-Abadi moet en zal in Tikrit zijn. Hij viert er, uitbundig zwaaiend met een Iraakse vlag, de zege op Islamitische Staat. ,,Ik beloof dat we snel zullen beginnen met de wederopbouw,'' aldus Al-Abadi. Zijn minister van Defensie, Khalid al-Obeidi, struikelt bijna over zijn woorden als hij de loftrompet steekt. Al-Obeidi spreekt van 'een magnifieke overwinning'. ,,Dit succes is pas het begin van de strijd tegen Islamitische Staat. We komen eraan, Anbar. We komen eraan, Nineveh,'' aldus de minister die daarmee enkele provincies noemt waar de terroristische beweging het nog voor het zeggen heeft.

Veldslag
De bevrijding van Tikrit, de geboorteplaats van wijlen dictator Saddam Hoessein, was wel een veldslag van de lange adem. Het regeringsleger, gesteund door sji'itische milities en soenni-stammen, bereikte vorige maand de poorten van Tikrit. Toen het offensief op 2 maart werd ingezet, speelde de Iraanse adviseur en generaal Qassem Suleimani van meet af aan een hoofdrol in de strategie.

De aanvalsmacht stuitte op taai verzet van strijders van Islamitische Staat. Beetje bij beetje vocht de coalitie zich een weg naar het centrum van Tikrit, waarbij soms bloedige gevechten van huis tot huis werden gevoerd. Vorige week kregen de aanvallers steun van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Zij schakelden de mortieren van IS uit, waardoor het verzet werd gebroken. In de stad zouden nu alleen nog enkele scherpschutters actief zijn, op wie flink wordt gejaagd. Bij de gevechten zijn bijna duizend mensen om het leven gekomen, onder wie 729 burgers.

Dagelijkse leven terug
De Iraakse regering is er nu alles aan gelegen om de inwoners van Tikrit weer hun normale dagelijks leven terug te geven. ,,Als de auto- en bermbommen zijn opgeruimd, zullen we de politiebureaus heropenen. Ook richten we comités op die zullen toezien op de terugkeer van mensen die de stad zijn ontvlucht,'' zegt de minister van Binnenlandse Zaken, Al-Ghabban.

De wederopbouw wordt een fors karwei. Veel gebouwen zijn beschadigd, vooral in het centrum en in het zuidelijke deel van de stad.

Noodzakelijk
De herovering van Tikrit was noodzakelijk voor een offensief tegen IS in Mosul, de grootste Iraakse stad in handen van de terreurgroep. Tikrit ligt 100 kilometer ten noorden van Bagdad, aan het wegennet dat de hoofdstad met Mosul verbindt. Voor een offensief op de hoofdstad van Nineveh kan de strijdmacht nu gebruikmaken van opgebouwde voorraden in Tikrit.

De extremisten veroverden Saddams geboorteplaats vorig jaar zomer, bij een bliksemoffensief dat hen razendsnel tot op minder dan 100 kilometer van de hoofdstad Bagdad bracht.

Knauw
Volgens Aziz Jaber, professor politicologie aan de Mustansiriyah Universiteit in Bagdad, is de inname van Tikrit het 'begin van het einde van IS in Irak'. ,,De psychologische oorlogsvoering van IS heeft een flinke knauw opgelopen. Deze zege is ook prima voor de moraal van het regeringsleger,'' aldus Jaber.

Toch slaagde IS er gisteren in een succes te melden. Strijders van de extremistische organisatie namen in de Syrische hoofdstad Damascus het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk over. De IS-leden vielen aan vanuit de wijk Hajar Aswad, die zij al in handen hebben.

IS zou zijn gesteund door de rebellenbeweging Jabhat al-Nusra. Niet eerder drongen IS-strijders zo diep door in Damascus. Deze opmars kan wel eens een grote bedreiging vormen voor het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.


Bron

Copiloot zocht op internet naar zelfmoordmethodes


De eerste zwarte doos, een cockpit voice recorder. © Bureau d'Enquetes et d'Analyses (BEA).

Tweede zwarte doos toestel Germanwings gevonden

© EPA.


De tweede zwarte doos van het gecrashte Airbus A320 van Germanwings is gevonden, meldt justitie in Marseille. Het gaat om een flight data recorder (fdr), oftewel een apparaat dat technische gegevens van de vlucht bevat. Ook werd bekendgemaakt dat de copiloot voor de fatale vlucht onderzoek had gedaan naar zelfmoordmethodes en naar de beveiliging van cockpitdeuren in vliegtuigen.


Het omhulsel van de tweede zwarte doos was al eerder gevonden. De openbaar aanklager zei dat de flight data recorder door een gendarme werd ontdekt aan de linkerkant van een ravijn die al 'meermalen' was uitgekamd. Het apparaat was 'volledig geblakerd', alsof het in brand had gestaan, maar de inhoud is 'mogelijk nog bruikbaar'.

De fdr registreert de snelheid, hoogte, koers en locatie van een vliegtuig. De box wordt zo gemaakt dat hij heftige condities, zoals enorme hitte of een val, kan weerstaan. Zo'n doos bevindt zich meestal achterin een vliegtuig.

De eerste zwarte doos van de neergestorte Airbus werd gevonden op de dag van de crash van vorige week. Die box was een cockpit voice recorder, waarop opnames van gesprekken uit de cockpit staan.

Uit de gegevens op deze doos bleek dat copiloot Andreas Lubitz (27) de piloot had buitengesloten uit de cockpit en het vliegtuig opzettelijk liet neerstorten. Hij leed aan ernstige psychische problemen en oogaandoeningen.

Onderzoek naar zelfmoordmethodes
In het huis van Lubitz is daarnaast een tablet gevonden. De Duitse autoriteiten hebben zijn browsergeschiedenis onderzocht en konden zo zien welke zoektermen Lubitz had ingevoerd. Alleen de geschiedenis van de week tussen 16 en 23 maart was beschikbaar.

Behalve manieren om zelfmoord te plegen en medische behandelingen voor depressie bekeek Lubitz ook cockpitdeuren en de wijze waarop die zijn beveiligd, aldus de aanklager. Het is niet duidelijk naar welke ziekte hij heeft gezocht.

Geïdentificeerd
Bij de crash van de Airbus van Germanwings vielen vorige week 150 doden. Onder hen waren naast een Nederlandse vrouw ook 72 Duitsers, twee baby's en zestien scholieren. In totaal zijn 2854 lichaamsdelen gevonden en onderzocht, alle inzittenden zijn geïdentificeerd.
Bron
Lees ook: Analyse zwarte dozen: daad copiloot 'volledig duidelijk'

Californië op waterrantsoen door extreme droogte

© anpDe langdurige droogte in Californië heeft geleid tot een drastische maatregel: alle steden en gemeenten zijn verplicht om een kwart minder water te verbruiken. Het is voor het eerst in de geschiedenis van die Amerikaanse staat dat zo'n maatregel wordt opgelegd..


Gouverneur Jerry Brown, die het nieuws gisteren bekend maakte, bepaalde daarnaast dat zo'n 4,6 miljoen vierkante meter grasveld in de staat wordt vervangen door materiaal dat geen vlam kan vatten. 'Deze historische droogte vereist ongekende maatregelen', zei Brown. 'Het idee van een mooi groen gazon dat iedere dag besproeid wordt, die dagen zijn voorbij. Mensen moeten zich realiseren dat we in een nieuw tijdperk verkeren.'

Op welke manier er een kwart minder water moet worden verbruikt wordt aan de waterbedrijven overgelaten, maar zeker is dat inwoners van de Amerikaanse staat er iets van zullen gaan merken. Niet alleen bij het besproeien van het gazon, maar ook bij het wassen van de auto of het nemen van een douche.

Het is voor het eerst dat in Californië zo'n maatregel wordt opgelegd, maar deze lag wel in de lijn der verwachting. Versterkt door de opwarming van de aarde wordt het in het westen en midden van de VS mogelijk tientallen jaren extreem droog. Lees hier een achtergrondstuk over de aanhoudende droogte.

Sproeirestricties
Eerder legde de grootste Amerikaanse staat de inwoners al restricties op bij het sproeien van de tuin. Dat mag nog maar maximaal twee keer per week en niet meer binnen 48 uur na een regenbui. In restaurants krijgen mensen alleen een glas water als ze er zelf om vragen.

Californië kampt voor het vierde jaar op rij met ernstige droogte. In december en februari hebben stormen wel wat regen gebracht, maar het waterpeil is nog altijd lager dan gebruikelijk. Dat er nooit eerder zo weinig sneeuw viel als afgelopen winter heeft het probleem verergerd. Er zal daardoor deze lente weinig water smelten in de bergen.
Bron

Turkije pakt negen Britten op bij grens Syrië

Het Turkse leger heeft bij de Syrische grens negen Britten opgepakt. Zij worden ervan verdacht dat zij illegaal de grens met Syrië wilden oversteken, meldden Britse media.

Het gaat volgens Sky News om drie mannen, twee vrouwen en vier kinderen. Zij zijn opgepakt in de provincie Hatay. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de zaak nog. Vorige maand arresteerde Turkije drie Britse tieners die zich aan wilden sluiten bij IS in Syrië.

De Britse veiligheidsdiensten schatten dat er zeker vijfhonderd landgenoten naar Syrië en Irak zijn vertrokken om te vechten met Islamitische Staat en andere terreurgroepen. Een van hen is Mohammed Emwazi, ook bekend als Jihadi John. Hij is de IS-beul die de Amerikaan James Foley onthoofdde. Emwazi staat op meerdere onthoofdingsvideo's van IS.
Bron
Lees ook: 'Nederlandse jihadiste opgepakt in Turkije'

woensdag 1 april 2015

Tyfoon overschaduwt paasweek Filipijnen


© reuters.


De tyfoon Maysak werpt op de Filipijnen een schaduw over de feestelijke week voor Pasen, de Heilige Week. Filipijnse media meldden vandaag dat de tyfoon het land gestaag nadert..

Maysak heeft vandaag officieel een Filipijnse naam gekregen, Chedeng, en was tot voor kort een supertyfoon die met uitzonderlijke windsnelheden tot 340 kilometer per uur over eilanden in de Stille Oceaan raasde.

Op de Filipijnen wordt gehoopt dat het paasfeest komend weekeinde niet wreed wordt verstoord door de tyfoon. Volgens een plaatselijke meteorologische dienst lijkt de tyfoon af te zwakken op de tocht naar de noordelijke helft van de eilandenstaat. De windsnelheden waarmee Maysak of Chedeng woensdag onderweg was, waren circa 180 kilometer per uur met uitschieters van 215 kilometer per uur.

De wervelstorm beslaat een cirkel met een straal van 200 kilometer en trekt naar het noordwesten. De Filipijnse minister van Binnenlandse Zaken, Mar Roxas II, heeft woensdag de autoriteiten in de kustgebieden waar de tyfoon aan land kan komen, opgedragen zich daarop voor te bereiden, meldde de krant Philippine Inquirer.
Bron

IS neemt deel Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië in

Het kamp Yarmouk © ap.


Islamitische Staat heeft grote delen veroverd van een Palestijns vluchtelingenkamp bij de Syrische hoofdstad Damascus. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zijn er doden gevallen aan de kant van IS. De gevechten gaan door, aldus het observatorium dat zich baseert op waarnemers ter plekke.

Kamp Yarmouk was al maanden belegerd en de ruim 18.000 Palestijnse vluchtelingen hebben nauwelijks eten, drinken of medicijnen. Het Syrische regeringsleger en gewapende opstandelingen, zoals het al-Nusra Front, zijn er met elkaar in gevecht. In januari luidde de Verenigde Naties de noodklok over de situatie in het kamp, omdat gewapende troepen voedselhulp tegenhielden.

In Yarmouk zaten voor de burgeroorlog in Syrië zo'n half miljoen Palestijnse vluchtelingen. Velen van hen zijn gevlucht toen het geweld in 2011 in het land uitbrak. Buurland Jordanië heeft vandaag de enige officiële grensovergang met Syrië gesloten vanwege hevige gevechten aan de Syrische kant.

Die zijn uitgebroken bij de grensplaats Nasib. De Jordaanse minister van Binnenlandse Zaken noemt het sluiten van de grensovergang een tijdelijke maatregel. Syrië houdt Jordanië verantwoordelijk voor de sociale en economische gevolgen, heeft het land verklaard.
Bron
Lees ook: IS verovert 90 procent van Palestijns vluchtelingenkamp
Lees ook: Vluchtelingenkamp Yarmouk: Overleven in hart van de hel

'Bloedmaan tijdens Pasen voorspelt dag des onheils'

© afp.


De Amerikaanse pastoor John Hagee is er heilig van overtuigd dat Jezus binnenkort terugkeert op aarde omdat de maan komend paasweekeinde dieprood kleurt. Volgens de man wordt het zeldzame heelalverschijnsel voorspeld in de Bijbel. De Nederlandse theoloog Eric Ottenheijm ziet de terugkeer niet gebeuren en noemt de uitlatingen van de Amerikaan 'zorgwekkend'.

De maan boven Noord-Amerika, Azië en Australië kleurt komend weekeinde een paar minuten lang rood doordat het hemellichaam achter de aarde langs draait en in de schaduw van onze planeet komt. Het is de derde keer sinds 2014 dat er een bloedrode maan verschijnt. Volgens NASA kwam het in de afgelopen 2.000 jaar zelden voor dat het verschijnsel zich drie keer kort achter elkaar voordeed.

Een bloedmaan?
De maan kleurt rood tijdens een volledige maansverduistering, oftewel als deze achter de aarde langs draait en zo in de kernschaduw van onze planeet komt. De aarde houdt dan het zonlicht tegen, maar er komt nog wel licht door de atmosfeer van onze planeet. Dat licht ziet er rood uit als het weerkaatst op de maan.


En dat betekent onheil, zegt Hagee. Zeker omdat het met Pasen gebeurt. Hij baseert zijn verwachting op bijbelonderdeel Joël 2:31, waarin wordt geschreven over een bloedkleurige maan. ,,De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en geduchte dag des Heren komt'', staat er.

Deze woorden zeggen volgens Hagee genoeg. ,,Ik geloof dat er iets dramatisch gaat gebeuren in het Midden-Oosten, dat met Israël te maken heeft'', zegt hij inThe Mirror. ,,Iets wat het verloop van de geschiedenis in het Midden-Oosten gaat veranderen en gevolgen heeft voor de hele wereld.''

Naast de genoemde passage zijn er nog meer aanwijzingen, vindt de pastoor. ,,In hoofdstuk twee van Joël staat dat de Dag van de Heer de dag is waarop de zon weigert te schijnen. En Jezus zelf zegt in het Boek van Lucas dat er tekenen zullen zijn in de 'zon, maan en sterren''', aldus de man.

Oma vergiftigt per ongeluk familie met choco over datum.

Fotomontage © getty.


Oma Rosetta dacht begin maart haar familie een lekker kopje warme chocolademelk te schenken, maar gebruikte per ongeluk een zakje uit 1990 waardoor ze haar hele familie vergiftigde.

Haar man, zoon, kleinkinderen en een vriend van een van haar kleinkinderen waren op bezoek bij mevrouw Rosetta in Vicenza. De maag van haar man was de eerste die het begaf, meldt het lokale blad Il Giornale di Vicenza. Daarna werd al snel oma zelf en de rest van de familie ziek en werden ze opgenomen in het ziekenhuis van de Italiaanse stad.

De familie werd behandeld voor buikklachten en braken. Een van de kleinkinderen heeft 20 dagen in het ziekenhuis gelegen. Het sachetje dat mevrouw Rosetta gebruikt heeft, zou al vanaf eind jaren 80 in haar kast hebben gelegen.

Mevrouw Rosetta wordt door deze fout beschuldigd van het veroorzaken van letsel en de zaak wordt nu bekeken door de openbare aanklager.
Bron

Duitse 'kannibaalagent' verscheurde man uit Hannover

De man scheurde zijn slachtoffer aan stukken © afp.


De voormalige Duitse politieagent Detlev G. moet 8,5 jaar de cel in voor een lugubere moord die hij eind november 2013 pleegde. Hij vermoordde een man uit Hannover, scheurde hem in stukken en begroef de lichaamsdelen. Het vermoeden dat G. ook delen van het slachtoffer heeft opgegeten, kon niet worden bewezen.

De 59-jarige Duitser kreeg zijn vonnis vandaag te horen van de rechter in Dresden.

De twee mannen vonden elkaar op een forum voor kannibalisme en morbide vormen van seks. Het slachtoffer zou de wens hebben gehad vermoord en opgegeten te worden. De dader, die als handschriftanalist in dienst was bij de Duitse politie, droomde ervan iemand te vermoorden en in stukken te scheuren.

Missende lichaamsdelen
De twee mannen ontmoetten elkaar in een pension ten zuiden van Dresden, waar ze hun fantasieën - ten dele - in de praktijk brachten. Het 59-jarige slachtoffer zou alleen niet zijn opgegeten, zoals hij eigenlijk wilde. Dat vermoeden bestond wel, omdat er bij het opgraven delen van het lijk misten. Het is niet duidelijk hoe dat kan.

Met de veroordeling ging de rechter grotendeels mee in de eis van de aanklager. Het Openbaar Ministerie in Duitsland had 10,5 jaar cel geëist. De verdediging pleitte juist voor vrijspraak, omdat G. naar eigen zeggen het slachtoffer alleen maar hielp met sterven. De man uit Hannover had op de kannibalisme-website al meerdere keren zijn duistere doodswens geuit.
Bron

dinsdag 31 maart 2015

FIOD graaft misdaadfortuin op met schatkaart

De FIOD heeft in een bos plastic kokers met geld gevonden © ANP/Rijksoverheid.


De FIOD heeft dankzij een heuse schatkaart het vermoedelijk criminele fortuin van een 52-jarige man uit Waalwijk weten op te graven. In totaal kwam er 180.000 euro uit de grond.

De FIOD (de opsporingsorganisatie van de Belastingdienst) deed onderzoek naar witwassen en kwam het geld op het spoor toen maandag in de woning van de verdachte een plattegrond werd gevonden. Daarop stonden meerdere bedragen genoteerd en er zaten foto's van een bos bij. Na enig zoeken werden op verschillende plekken plastic kokers met geld opgegraven.

Vandaag is de FIOD nog een keer teruggegaan naar de woning omdat het vermoeden bestond dat de verdachte een koker met geld uit zijn tuin had opgegraven. Hij gaf toe dat hij het geld op een andere plek had herbegraven en wees ook die plek aan.

De FIOD heeft in de woning van de verdachte ook nog een contant geldbedrag van 8000 euro, spullen voor de hennepteelt, twee auto's en 500 liter dieselolie in beslag genomen. Twee vuurwapens zijn in beslag genomen.
Bron

'Video laatste momenten in gecrasht toestel'


Een deel van het gecrashte toestel © reuters.


Er is een video opgedoken van de laatste minuten in het vliegtuig van Germanwings dat vorige week dinsdag neerstortte in Zuid-Frankrijk. Dat meldden de Duitse krant Bild en het Franse blad Paris Match.

De bladen laten op hun site geen beelden van de video zien. De video duurt enkele seconden en laat zien wat er de laatste momenten aan boord gebeurt. De digitale video werd op de rampplek gevonden door iemand rond het onderzoek op die plek.

Er zijn op de beelden volgens de kranten geen personen te zien. Wel is de paniek van de passagiers te horen. In verschillende talen zou er 'My God' worden geroepen. Er zijn ook metalen bonken te horen, mogelijk van de piloot die de cockpitdeur probeert te forceren met een zwaar voorwerp. Net voor het einde van de video wordt het toestel heen en weer geslingerd, het lijkt op dat moment een berg te raken. Passagiers huilen. Vervolgens gaat het beeld op zwart.

Vorige week donderdag werd tijdens een persconferentie van het onderzoeksteam al gemeld dat het gecrashte toestel eerst een richel raakte en de Airbus waarschijnlijk over een bergrand is gegleden.

Het is niet bekend wie de beelden heeft gemaakt.
Bron
Lees ook: Politie: er is geen video van rampvlucht Germanwings

Baby met olifantenslurf wordt aanbeden als hindoegod

View image on Twitter

Een baby uit India wordt aanbeden door inwoners uit verschillende dorpen omdat het meisje een olifantenslurf heeft. Het kind kwam vorige week ter wereld met een misvormd gezicht, wat volgens velen lijkt op een slurf. Nu wordt ze gezien als een van de goden van het Hindoeïsme.

Mensen denken dat het meisje een incarnatie is van Ganesha: de god van kennis en wijsheid en met een olifantenkop. ,,Iedereen die van de baby hoort, komt langs om een glimp op te vangen van dit wonder. Ze maken zelfs offers voor haar'', vertelt een tante van de pasgeborene aan Asian News International.

De afwijking zit tussen de ogen. Het lijkt zelfs alsof de slurf de neus van het meisje in tweeën heeft gedeeld. Het is nog onduidelijk hoe het meisje aan de afwijking komt. Dokters denken dat het om een genetische mutatie gaat. Zij zullen haar verder onderzoeken.
Bron

Ambtenaar bestraft wegens IS-tweet

Ard van der Steur © anp.

De geruchtmakende tweet van een hoge justitieambtenaar dat Islamitische Staat (IS) een zionistisch complot is, levert de vrouw een fikse straf op, een zogenoemd voorwaardelijk strafontslag. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur vandaag aan de Tweede Kamer. Ze krijgt haar oude baan niet terug, er wordt met haar gesproken over 'tewerkstelling', aldus het ministerie.

De ambtenaar twitterde dat IS een vooropgezet plan van zionisten is die bewust de islam willen zwart maken. Het leverde een hoop commotie op.
De Adviescommissie grondrechten en functie-uitoefening ambtenaren (AGFA) noemde de tweet 'plichtsverzuim' en adviseerde volgens de minister een schriftelijke berisping. Die vindt dat echter te mager. ,,Gelet op de ernst van het plichtsverzuim en de functie van de ambtenaar, ben ik van mening dat de straf van een schriftelijke berisping niet passend is. Ik heb besloten om de ambtenaar de disciplinaire straf van voorwaardelijk strafontslag op te leggen.''

Haar toekomst is op dit moment ongewis, maar ze keert zeker niet terug bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid of onder hem vallende dienstonderdelen.
Bron

'ECB neemt Griekse banken weer onder de loep'

Het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt © ANP.


De Europese Centrale Bank (ECB) bekijkt woensdag opnieuw in welke mate Griekse banken nog mogen rekenen op noodsteun. Dat meldde persbureau Bloomberg vandaag op basis van ingewijden.

De positie van de Griekse banken is de afgelopen tijd verder ondermijnd door de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van het land. Afgelopen maand zouden de banken nog eens 3 miljard euro hebben zien wegstromen, waardoor het totale bedrag dat sinds oktober van de rekeningen is gehaald zou zijn opgelopen tot 28 miljard euro.

De banken zijn afhankelijk van noodsteun die door de Griekse centrale bank wordt verstrekt. Vorige week werd het plafond voor die steun met 1 miljard euro opgekrikt, tot 71 miljard euro. Zolang de Griekse regering geen overeenstemming weet te bereiken met de andere eurolanden over de uitbetaling van de beloofde noodleningen aan het land, zal dat bedrag waarschijnlijk niet ver worden opgekrikt.

De verzwakking van de banken maakt de financiële problemen van Griekenland groter. Het land ziet de bodem van de schatkist naderen en dreigt zonder verdere steun van de eurolanden en het IMF in de komende maanden niet meer aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.

Het moment waarop Griekenland zonder geld komt te zitten is niet te voorspellen. Dit hangt onder meer af van de mate waarin de overheid de betaling van binnenlandse rekeningen kan uitstellen en van de opbrengsten van nieuwe belastingmaatregelen. De eerste zware test wacht op 9 april. Het land moet dan 450 miljoen euro aflossen bij het IMF.
Bron

maandag 30 maart 2015

Lam met mensengezicht schrikt inwoners Dagestan af

View image on Twitter


Een lammetje uit het Russische Dagestan is de attractie van de stad nadat hij is geboren met een mensengezicht. Schapenboer Blasius Lavrentiev (45) schrok zich een ongeluk toen hij bij de geboorte 'het hoofd van een oude man' zag. ,,Ik snap er niets van, want haar ouders zien er allebei normaal uit'', aldus de boer tegen Daily Star.

Het beestje, ook al vergeleken met Jig Saw uit de film Saw en elf Knijster uit de film Harry Potter, is het gesprek van de dag in Dagestan. ,,Ik heb nog nooit zoiets vreemds gezien,'' vertelt buurman Dementi Galkin (65). ,,Ze ziet eruit als een boze oude man met een grote neus.'' Stadgenoot Dana Mishina (56) noemt het lammetje 'freaky', maar ook 'schattig'. ,,Ik weet niet wat ik ervan moet maken. Ze maakt mijn kleinkinderen bang.''

Bron

Team van 45 medici realiseert gezichtstransplantatie

Dokter Joan Pere Barret, hoofd van de afdeling plastische chirurgie in Vall d'Hebron. © epa.


Bij een 45-jarige man in Spanje is een transplantatie van de hals, de mond, de tong en het slokdarmhoofd gerealiseerd. Daar had een team van 45 medische professionals maar liefst 27 uur voor nodig. Dat meldt het ziekenhuis Vall d'Hebron in Barcelona vandaag.

De patiënt leed al gedurende 20 jaar aan een zware arterioveneuze malformatie, een ziekte die tot gevolg een progressieve misvorming van het weefsel van het gezicht had. Dat leidde tot levensbedreigende bloedingen en een ernstige belemmering van het zicht en de uitspraak, zegt het ziekenhuis in een mededeling. De patiënt is door verschillende internationale ziekenhuizen onderzocht en overal werd gezegd dat hij niet kon worden geopereerd.

'Een multidisciplinair team van 45 professionelen' namen deel aan de operatie, die in februari plaatshad en 27 uur lang duurde. ,,Het onderste deel van het gezicht werd getransplanteerd, van de hals tot de mond, de tong en het slokdarmhoofd", zegt Joan Pere Barret, hoofd van de afdeling plastische chirurgie. De 'extreme moeilijkheid' van de operatie is te wijten aan de ziekte waaraan de patiënt lijdt, 'die zich als een kwaadaardige tumor gedraagt.'

Het ziekenhuis Vall d'Hebron voerde in 2010 al de eerste complete gezichtstransplantatie uit, op een patiënt wier gezicht na een ongeval ernstig misvormd was. Spanje is het land met de meeste transplantaties ter wereld. Dat succes is te verklaren door het hoge aantal orgaandonoren.
Bron

Olifanten moeten ontsnapte neushoorn vangen in Nepal


De lokale overheid in het Nepalese dorpje Hetuada zet olifanten in om een ontsnapte neushoorn terug te lokken naar een natuurpark. De neushoorn richtte in korte tijd een ravage aan in het plaatsje, waarbij waarschijnlijk één dode viel.

Dat vertelt lokale bestuurder Ram Prasad Thapaliya aan ITV. Talloze bewoners plaatsten foto's en video's van de neushoorn op Facebook. Daarop is onder meer te zien hoe het dier het verkeer in het dorp ontregelt.

De lokale overheid probeert het dier nu zo snel mogelijk uit het dorp weg te jagen en terug te lokken naar het Chitwan National Park, dat wereldwijd bekendstaat om zijn neushoorns. Omdat eerdere verjaagpogingen met trommels en autotoeters niet werkten, zet de overheid nu olifanten in. Verder zijn mensen met verdoofpistolen onderweg naar de plaats.

Één dode
Het losgeslagen dier heeft tot nu toe één dodelijk slachtoffer gemaakt. Het zou gaan om een 61-jarige vrouw. Ook zouden minimaal zes mensen gewond zijn geraakt.

,,Het hele dorp wordt geterroriseerd door het dier'', zegt Thapaliya tegenpersbureau AP. ,,Het is zelfs het lokale ziekenhuis binnengegaan, waar doodsbange mensen over de hekken moesten springen.''

Dorpsbewoner Krishna Poudel filmde vanaf het dak van zijn huis hoe de neushoorn een motorrijder achtervolgde. ,,Olifanten komen hier weleens, maar ik heb nog nooit een neushoorn zien lopen'', zegt hij in het Wall Street Journal. Volgens de man heeft het dier zijn buurvrouw gedood, evenals een koe.

Hetauda heeft zo'n 135.000 inwoners en ligt zo'n 80 kilometer ten zuiden van de Nepalese hoofdstad Kathmandu.Bron

Assad: IS gegroeid sinds aanvallen VS

© ap.


IS (Islamitische Staat) is alleen maar sterker geworden sinds de Verenigde Staten met een internationale coalitie de terreurgroep bombardeert. Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad zondag gezegd tijdens een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS.

'IS is alleen maar groter geworden sinds de aanvallen zijn begonnen', antwoordde Assad op de vraag of Syrië voordeel ondervindt van de bombardementen.

Volgens de president rekruteert IS zo'n duizend nieuwe strijders per maand in Syrië. 'Ook in Irak en Libië groeien ze en vele andere terreurgroepen die gelieerd zijn aan al-Qaeda hebben hun steun aan IS uitgesproken. Dat is de situatie.'

IS komt oorspronkelijk uit Irak, maar won ook terrein in Syrië. In de stad Raqqah is hun hoofdkwartier. De plotselinge en snelle opmars van IS leidde afgelopen jaar tot een internationale militaire coalitie met als doel de terroristen te vernietigen. De VS en een aantal Arabische landen vallen IS-doelen aan vanuit de lucht.
Bron

Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Papoea-Nieuw-Guinea

De kust van Papoea-Nieuw-Guinea. © anp.


Bij Papoea-Nieuw-Guinea heeft maandag een aardbeving van 7,7 op de schaal van Richter plaatsgevonden. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven, meldt het U.S. Geological Survey.

Het epicentrum van de beving lag in de buurt van de stad Rabaul in het noordoosten van het land. Langs de kust van Papoea-Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden kunnen 'gevaarlijke tsunamigolven voorkomen', aldus een waarschuwingscentrum in Hawaii. Er is kans op golven tot drie meter hoog.

Volgens eerste berichten zijn er geen gewonden gevallen. Ook zou er nog geen schade gemeld zijn.
Bron

zondag 29 maart 2015

Arabische Liga vormt gezamenlijke troepenmacht

Minister van Buitenlandse Zaken Riyadh Yaseen van Jemen © reuters.


De leden van de Arabische Liga gaan een gezamenlijke troepenmacht vormen. Zo hopen de 22 landen het hoofd te kunnen bieden aan groeiende bedreigingen in de regio, blijkt vandaag uit een conceptakkoord dat de landen sloten op een top in Egypte.

De komende week zullen de landen de details van het plan uitwerken, zei de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi tijdens de top. Hij probeert de andere Arabische landen al maanden warm te krijgen voor een gezamenlijke troepenmacht, onder meer door de internationale weerstand om in te grijpen in het verscheurde Noord-Afrikaanse land Libië.

Onderlinge rivaliteit tussen verschillende Arabische landen dwarsboomde in het verleden de wens om militair meer samen te werken. Eerdere pogingen om een gezamenlijke strijdkracht op te zetten voor crisissituaties mislukten. De gezamenlijke troepenmacht zal worden geleid door de stafchefs van de krijgsmachten van ieder land. De bijdrage aan de troepenmacht is overigens op een vrijwillige basis, waardoor geen enkel land gehouden is aan deelname.

Bombarderen
Verschillende Arabische landen bombardeerden deze week doelen in Jemen, waar Houthi-rebellen de macht dreigen over te nemen. Lang niet alle landen van de Arabische Liga nemen echter deel aan die luchtaanvallen. De Liga zal echter wel de Houthi's oproepen hun wapens neer te leggen en af te geven aan ,,legitieme'' autoriteiten. Saoedi-Arabië beweert dat de rebellen worden bewapend door Iran. Het land ontkent dat echter. Iran veroordeelt de luchtaanvallen.

Saoedi-Arabië, dat leiding heeft in de luchtaanvallen op Jemen, liet zondag weten dat het voorlopig bij luchtaanvallen blijft. De Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten zei dat er nog geen beslissing is genomen om grondtroepen in te zetten.

Het land wil in ieder geval doorgaan met bombarderen, totdat de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer terug is aan de macht. ,,We houden de rebellen net zo lang onder druk, tot het Jemenitische leger het van ons over kan nemen'', zei een woordvoerder van het Saoedische leger zondag. Hij noemde de aanval tot nu toe succesvol. Het Jemenitische leger is enorm verzwakt door de jarenlange onrust in het land.
Bron

'Vragen over dood Lesley Timmer (18) na nieuwe feiten'

© Archieffoto AD.


De achttienjarige Lesley Timmer was vlak voor zijn vermeende zelfmoord in 2010 in Luik mogelijk niet alleen, zoals eerder gedacht. Een getuige heeft de jongen uit Delft gezien in gezelschap van twee anderen, voordat hij dodelijk gewond werd aangetroffen onder de Kennedybrug in de Belgische plaats.

Volgens advocaat Sébas Diekstra is de verklaring - die tot op heden niet openbaar was - een nieuwe aanwijzing dat er vraagtekens zijn te plaatsen bij de conclusie zelfmoord. Diekstra staat de nabestaanden bij in hun poging om een nieuw onderzoek op te starten.

De Belgische politie zei eerder tegen het tv-programma TROS Vermist wel dat twee getuigen Lesley hadden gezien vlakbij de plek waar hij werd gevonden. ,,Hij leefde en hij was alleen'', klonk het. Maar volgens de verklaring zag een van de getuigen een stel op zo'n 15 tot 20 meter van Lesley, dat op hem leek te wachten. De man had de indruk gekregen van ,,een scène van een familiaal conflict'', liet hij optekenen.

Vader René Timmer tast nog altijd in het duister over de omstandigheden rond het overlijden van zijn zoon. ,,Er klopt niets van het gehele onderzoek, omdat er niets is gedaan''', laat hij weten.

Retourtje Eindhoven
Vwo-scholier Lesley verdween in juni 2010 plotseling. Hij kocht een retourtje Eindhoven en werd nog gezien in Roosendaal toen hij geld pinde. Enkele dagen later werd hij 's nachts aangetroffen op het wegdek onder de Kennedybrug in Luik. Zijn voeten waren bij elkaar en zijn handen op zijn rug gebonden, met zijn eigen schoenveters.

Volgens vader Timmer was zijn zoon voordat hij verdween angstig en voelde hij zich bedreigd. Hij verwijt de Nederlandse en de Belgische politie daarom dat die niet genoeg hebben gedaan om de zaak uit te zoeken. Maar tot een nieuw onderzoek is het niet gekomen.

Tot een maand na zijn dood wist de familie van Lesley niet wat hem was overkomen. De jongen lag al die tijd ongeïdentificeerd in een Belgische koelcel. De Nederlandse politie had de vermissing per abuis in een verkeerd systeem geregistreerd.
Bron

De laatste woorden van piloten Patrick en Andreas


Te horen op geluidsrecorder: ’Open die verdomde deur’

© EPA.


De gezagvoerder van de neergestorte Airbus A320 van Germanwings schreeuwde zijn copiloot net voor de crash toe om 'die verdomde deur' van de cockpit te openen. Dat blijkt uit de geluidsopnames van de vlucht die de Duitse krant Bild kon beluisteren. De copiloot wordt ervan verdacht het vliegtuig met 150 personen aan boord opzettelijk te hebben laten neerstorten.

De geluidsopnames die op de plaats van de crash, in het zuidoosten van Frankrijk, werden teruggevonden en die donderdag al door de procureur van Marseille werden aangehaald, tonen aan dat de copiloot de deur van de cockpit op slot deed, net nadat de boordcommandant de ruimte had verlaten.

Volgens de zondagseditie van Bild is de eerste 20 minuten van de vlucht enkel een banale conversatie te horen tussen de piloot, Patrick S., en zijn copiloot, Andreas Lubitz. Zo legt de piloot onder meer uit dat hij voor het vertrek in Barcelona geen tijd heeft gehad om naar het toilet te gaan.

Om 10.27 uur vraagt de piloot aan Lubitz om de voorbereidingen te starten voor de landing in Düsseldorf. Die laatste antwoordt onder andere 'Ik hoop het' en 'We zullen zien'. Vervolgens zegt de copiloot tegen de commandant dat die 'nu' naar het toilet kan. Twee minuten gaan voorbij en dan bevestigt de piloot aan zijn copiloot dat deze 'het commando mag nemen'. Er is het geluid te horen van een stoel die naar achter schuift en van een deur die sluit: de gezagvoerder heeft de cockpit verlaten om naar het toilet te gaan.

Schreeuwende passagiers
Om 10.29 uur 'zet het toestel een daling in', schrijft Bild. Om 10.32 uur proberen de Franse luchtverkeersleiders vruchteloos om contact te maken met het toestel. In het vliegtuig weerklinkt, nagenoeg op hetzelfde moment, een alarm. Kort daarna is een 'luide slag' te horen, alsof iemand de cockpit probeert binnen te gaan. Dan de stem van de piloot: 'In godsnaam, doe die deur open'. Lubitz heeft zichzelf opgesloten, op de achtergrond beginnen passagiers te schreeuwen.

Om 10.35 uur zijn er opnieuw 'slagen op de deur van de cockpit' te horen, waarschijnlijk probeert de piloot op dat moment de deur te forceren met een bijl. Negentig seconden later klinkt andermaal een alarm, het toestel bevindt zich dan op een hoogte van 5.000 meter. De gezagvoerder roept: 'Open die verdomde deur!'. Om 10.38 uur is enkel nog de ademhaling van de copiloot in de cockpit te horen. Rond 10.40 uur raakt de Airbus een berg, de passagiers gillen. Het zijn de laatste geluiden die werden geregistreerd, aldus Bild.

Oogkwaal
Er wordt nog onderzocht wat Lubitz tot zijn verschrikkelijke daad bracht. Naast een serie psychische problemen had de copiloot ook zeer ernstige aandoeningen aan de ogen. De West-Duitse krant Rheinische Post bericht uit kringen van de universiteitskliniek van Düsseldorf te hebben vernomen dat Lubitz onder meer last had van een loslatend netvlies. Hij heeft daar tweemaal de oogkliniek voor bezocht. Hij is er onderzocht, maar onduidelijk is of de patiënt zich heeft laten behandelen aan de oogkwaal.

Het was bekend dat Lubitz ook iets aan zijn ogen had, maar de Rheinische Post spreekt van ,,ernstige zichtstoornissen''.

Het Openbaar Ministerie in Düsseldorf wilde vandaag geen mededelingen over het onderzoek doen, maar volgens Duitse media was de loopbaan van de 27-jarige vlieger gezien zijn geestelijke gezondheid en zijn oogkwaal vrijwel voorbij. Alles wijst erop dat hij het toestel, een Airbus A320, opzettelijk tegen een bergwand in de Franse Alpen vloog. Alle 150 inzittenden zijn omgekomen.
Bron
Lees ook: Vliegschool wist van depresssie copiloot
Lees ook: 'Keuring piloten deugt niet'
Lees ook: Reddingswerker vliegramp: Dit is pure horror
Lees ook: 'Geen lijken meer op rampplek Germanwings'
Lees ook: Mogelijk eerste foto tweede Germanwingspiloot