Translate

zaterdag 21 maart 2015

Monstervloed maakt van Mont-Saint-Michel een eiland


Het schiereiland Mont-Saint-Michel wordt dit weekend een eiland als de toegangsweg onderloopt door hoge vloed © afp.


Het verschil tussen eb en vloed is altijd al groot aan de Franse noordwestkust, maar dit weekend wordt een uitzonderlijke springvloed verwacht, die zorgt voor het 'getij van de eeuw'.

Het natuurspektakel trekt een hoop bekijks. Vooral bij het schiereiland Mont-Saint-Michel, met daarop het beroemde klooster, worden veel toeristen verwacht. Vrijdagavond verzamelden zich er al 10.000 mensen. Zaterdagochtend zal de zeespiegel daar flink stijgen, waardoor het schiereiland verandert in een volledig eiland.

Het verschil tussen eb en vloed bedraagt 14,5 meter. Dat is hoger dan een gebouw van vier verdiepingen. Deze uitzonderlijk hoge springtij komt door de stand van de maan en de zon ten opzichte van de aarde. Die zorgt niet alleen voor een zonsverduistering, zoals we die vrijdag zagen, maar ook voor springtij.

De autoriteiten waarschuwen wandelaars in de baai zich niet te laten verrassen door het oprukkende water. De vloed komt op met de snelheid van 'een paard in galop', zeiden ze tegen de krant Libération.

Het springtij komt dit weekend wereldwijd voor, het spectaculairst in de baai van Fundy in Canada. Daar zal het hoogteverschil tussen eb en vloed 16 meter bedragen. In het kanaal van Bristol aan de oostkust van Engeland beloopt het hoogteverschil 14 meter. Ook aan de kusten van Vuurland en Australië is het springtij goed te zien.

Dit weekend zal het bijzondere schouwspel vier keer te zien zijn. Daarna duurt het tot 3 maart 2033 voordat een soortgelijk getij zich voordoet.
Bron

Meisje vergiftigt moeder om afgepakte iPhone

De dochter probeerde haar moeder te vergiftigen met schoonmaakmiddel © Thinkstock.


Een 12-jarig Amerikaans meisje heeft tot twee keer toe geprobeerd om haar moeder te vergiftigen, omdat die haar iPhone had afgepakt. Het meisje goot bleekmiddel in de smoothie die ze voor haar moeders ontbijt maakte, maar die vond na een paar slokken dat het goedje raar rook.

Hoewel de moeder goed ziek werd van het drankje, was het voor de puber niet goed genoeg. Een paar dagen later lengde ze het water in de karaf in de ouderlijke slaapkamer aan met chloor, maar dit keer rook de moeder het meteen en confronteerde het meisje.

Poging tot moord
Het meisje is aangehouden wegens tweevoudige poging tot moord, meldt The Denver Channel. Het is niet bekend of ze de iPhone heeft teruggekregen.
Bron

Eerst praatje over racisme, dan pas slok bij Starbucks

© getty.
Bij Starbucks krijg je je koffie niet zomaar mee. De baas van Starbucks wil dat zijn barista's hun klanten wijzen op de gevaren van racisme. Waarom? De miljardair geeft het niet hardop toe, maar stiekem droomt hij van een plekje in het Witte Huis.

,,Sorry, wat?'' Barista Matin in de Starbucks aan Franklin Avenue in Brooklyn heeft even geen idee waar het over gaat, terwijl hij een americano - medium, geen melk - prepareert. ,,Moeten wij nu over racisme praten? Hoezo dan?''

Nee, Matin heeft nog niets vernomen van het nieuwste idee van zijn baas Howard Schultz dat alle barista's van de Amerikaanse koffieketen gevraagd of ongevraagd met hun klanten een praatje moeten aanknopen over diversiteit en racisme. Geen brief, geen e-mail, niets.

,,Oh, ik vind het geen enkel probleem om erover te praten, hoor, het onderwerp gaat me aan het hart,'' zegt Matin, zelf ook getint. ,,Maar of dit nou de beste plek daarvoor is, dat weet ik niet.''

Ongemakkelijk
Matin is niet de enige die een wat ongemakkelijk gevoel krijgt bij de plannen van zijn baas. ,,Gaan ze er nu ook de Malcolm Xpresso verkopen,'' vroeg iemand zich op Twitter af.

Het roept de vraag op waarom Schultz het niet gewoon houdt bij het verkopen van koffie, per slot van rekening is dat toch waar Starbucks voor bedoeld is?

Beladen
Het is niet voor het eerst dat Schultz zich ongevraagd met politiek en maatschappelijk gevoelige thema's in de VS bemoeit. Afgelopen jaar mengde hij zich ook nadrukkelijk in de zeer beladen discussie die ontstond nadat agenten, die ongewapende, zwarte mannen doodden, niet werden vervolgd.

In tal van Starbucks-vestigingen door heel het land hield hij discussiebijeenkomsten met zijn werknemers, van wie 40 procent tot een minderheid behoort. ,,Het is gemakkelijker aan de zijlijn te staan, maar daarmee toon je geen leiderschap,'' zei Schultz toen. Hij vindt dat een 'publiek' bedrijf als het zijne, met wereldwijd 21.500 vestigingen, een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft.

vrijdag 20 maart 2015

Man herkent zichzelf en vriendin op oude klassenfoto

© Imgur.


Een jongen deed onlangs een bijzondere ontdekking toen hij een rijstkoker zocht. Hij vond een oude klassenfoto van zijn vriendin en ontdekte dat hij er zelf ook op stond.

Toen de man de foto zag, was onmiddellijk duidelijk dat zijn huidige vriendin op het rode stoeltje zat. Toen zijn blik over de foto van de kleuterklas gleed, meende hij ook het jongetje naast haar te kennen. Dat blonde knaapje bleek hij zelf te zijn.

Toen viel het kwartje. 16 jaar geleden zaten de tortelfduifjes al bij elkaar in de kleuterklas toen ze zo'n drie jaar oud waren, alleen wisten ze dat zelf inmiddels niet meer. Op het plaform Imgur deelde de man de bijzondere ontdekking en een foto van hoe het koppel er nu uitziet.En dit is het koppeltje nu © Imgur.
Bron

Bloedbad in moskeeën tijdens vrijdaggebed


Aanslagen IS eisen honderden slachtoffers in Jemen

© epa.Het dodental van de aanslagen op moskeeën in Jemen is opgelopen tot 142. Zeker 345 mensen raakten gewond door de explosies, meldden de machthebbers in Jemen volgens de zender al-Arabiya.

Vier zelfmoordterroristen sloegen toe in de hoofdstad Sanaa tijdens het vrijdaggebed. Ze bliezen zichzelf op in twee gebedshuizen waar vooral sjiitische moslims van de Houthi's bijeenkomen. Over de zelfmoordaanslag in de noordelijk gelegen provincie Saada is nog erg weinig bekend.

De Houthi's hebben sinds september de macht in de Jemenitische hoofdstad Sanaa in handen. Het parlement en de president hebben ze naar huis gestuurd.

De Verenigde Naties bemiddelen bij gesprekken tussen politieke partijen voor het opzetten van een overgangsregering, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. De strijd laait de afgelopen tijd weer stevig op. De soennitische terreurbeweging Islamitische Staat heeft de aanslagen van vrijdag opgeëist.
Bron
Lees ook: Regering Jemen krijgt militaire steun
Lees ook: Caïro en Riyad bereiden grondoffensief Jemen voor

Broekzaktelefoontje naar 112 verraadt inbrekers

Afbeelding ter illustratie. © Flickr - Martin Abegglen.


Het zal niet hun bedoeling zijn geweest. Maar een inbrekerstrio in de VS heeft zichzelf verraden tijdens hun inbraak doordat een van hen per ongeluk 911 belde, het Amerikaanse alarmnummer. De telefoon van de man belde het noodnummer uit zichzelf vanuit zijn broekzak, een zogenoemde 'pocket dial', of broekzaktelefoontje.

Een medewerkster van de meldkamer nam het telefoontje gisteren om iets over half vier 's nachts aan, en hoorde een paar stemmen verdachte zaken bespreken. De vrouw besloot te blijven luisteren, en tipte ondertussen de politie. Die wist aan de hand van de oproep de locatie van de mannen te achterhalen.

De 911-medewerkster bleef aan de lijn tot de mannen werden aangehouden, in North Mankato, in de staat Minnesota. Het gesprek duurde 34 minuten, schrijft de lokale nieuwssite KTOE.

'Je verzint het niet'
,,Ze waren overduidelijk niet van plan 911 te bellen'', zegt een politiewoordvoerder. ,,Soms kon je horen wat er gezegd werd, en dan hoorde je zoiets als 'Volgens mij zie ik de politie', en dan kon je ze vervolgens horen rennen. Je verzint het niet.''

De mannen hadden een deur van een bedrijf geforceerd en onder meer geld gestolen.
Bron

Arts kapot van verdriet na dood patiënt

Een arts is gebroken nadat hij het leven van een patiënt niet kon redden. © Reddit.


Een arts die kapot van verdriet is na de dood van een jonge patiënt, laat niemand onberoerd. Op Reddit is een foto geplaatst van een dokter die even het ziekenhuis verlaat en zijn emoties de vrije loop laat.

Op de foto is te zien hoe de arts, die op de spoedeisende hulp werkt, overmand is door emoties. ,,Deze arts heeft tevergeefs geprobeerd om het leven van een patiënt te redden", legde de Reddit-gebruiker uit die tevens een collega van de dokter blijkt te zijn in een ziekenhuis in Californië. De foto werd op Facebook geplaatst en kwam uiteindelijk op Reddit terecht. De arts gaf hier toestemming voor zegt de maker.

,,Meestal zijn de mensen die sterven oud en ziek maar deze patiënt was amper 19 jaar en dat heeft de arts in kwestie diep getroffen. Na de dood van de patiënt is hij naar buiten gelopen om te bekomen van het verschrikkelijke nieuws. Na enkele minuten ging hij weer naar binnen om met volle moed aan het werk te gaan."

Het beeld toont de emotionele achtbaan waar spoedartsen dagelijks mee te maken krijgen. ,,Niets is moeilijker dan aan een familie te vertellen dat hun geliefde het niet heeft gehaald", reageerde een andere arts op de aangrijpende foto. Het is niet bekend waaraan de 19-jarige overleed en wanneer de foto is gemaakt.
Bron

donderdag 19 maart 2015

Eenbenige Ashley krijgt absurde brief van boze buurAshley kreeg een gemeen briefje van haar buurvrouw. © screenshot ABC22.

De 26-jarige Ashley Brady uit Miamisburg in Amerika moet haar rechterbeen missen. Leven met één been is niet makkelijk, dus de jonge vrouw was dolblij toen ze eindelijk een parkeerplaats voor invaliden voor haar huis kreeg toegewezen. Een onvriendelijke buurvrouw was daar minder blij mee en schreef haar een gemeen en ronduit onbeschoft briefje dat veel gedeeld wordt op sociale media.

Vorig jaar verloor Ashley haar been tijdens een ongeluk. De afgelopen maanden stonden in het teken van revalideren. Ze leerde met behulp van een prothese weer lopen. Het stukje lopen van haar appartement naar de parkeerplaats was in de wintermaanden, zeker als er sneeuw en ijs lag, een grote strijd voor haar. ,,Ik ben meerdere keren gevallen en alle buren hebben dit gezien," vertelt ze aan het lokale ABC22.

Frustratie
Haar geluk kon dan ook niet op toen ze vorige week donderdag eindelijk een plekje kreeg om te parkeren vlak voor haar huis. ,,En toen ik zaterdag thuiskwam, stond er iemand anders op mijn plekje." Een gefrustreerde Ashley laat een briefje achter op de auto. Ze schrijft dat ze geen gehandicaptenkaart in de auto ziet en dat ze haar plek echt nodig heeft.

,,Ik wilde haar laten weten hoe het is om met één been rond te lopen. Als antwoord kreeg ik een erg schofterig briefje onder mijn ruitenwisser geschoven."

Hey kreupele!
Ten eerste: raak mijn auto nooit meer aan. Ten tweede: schat, jij bent echt niet de enige die het 'moeilijk' heeft. Als je medelijden wil, ga dan naar één-been-praatgroep! Je solt met de verkeerde! Het maakt mij niets uit wat er op je briefje stond, stop het in je reet, maar als je mijn auto nog een keer aanraakt, dien ik een aanklacht in, ik maak geen grapjes! Ik zal laten weten dat de jankerd met één been aan mijn spullen zit, zodat je in de problemen komt. Dus ga lekker met al je problemen janken bij iemand die het wat interesseert, want ik loop ervan weg, met mijn beide benen!


Steun
,,Ik moest het briefje vijf keer lezen, voordat het echt tot me doordrong hoe gemeen het briefje is," vertelt een geschrokken Ashley. ,,Als de afzender haar zou kennen, zou zij nooit zo tegen haar praten omdat ze zo lief is en op haar beurt nooit zo tegen iemand zou praten," valt zus Kaitlyn Ashley bij.

De zussen van de gehandicapte jonge vrouw plaatsten een foto van het briefje op Facebook om mensen bewust te maken van het feit dat mensen met een handicap elke dag de nodige obstakels moeten overwinnen. De foto is duizenden keren gedeeld en Ashley krijgt veel steun en hartverwarmende reacties van verontwaardigde lezers.

,,Ik heb veel feedback gekregen ook van lotgenoten. Je krijgt niet zo maar wat je wil door anderen te pesten. Ze schreef me dat ik mijn hart moest gaan uitstorten bij iemand die het iets interesseerde. Ik ben het internet opgegaan en het blijkt nu hoeveel mensen om me geven," sluit Ashley af.
Bron

Experts staan voor raadsel na onverklaarbaar licht Rusland

Een onverklaarbaar licht bij de stad Stavropol in het zuiden van Rusland, houdt de gemoederen flink bezig. Terwijl het aardedonker is, wordt de hemel vier tot vijf seconden lang verlicht. Kort daarna stopte de straatverlichting er voor korte tijd mee. Experts staan voor een raadsel.

De lampen in huiskamers begonnen te flikkeren en straatverlichting viel uit. Beelden van het verschijnsel werden vastgelegd met een camera in een auto. Tot twee keer toe licht de lucht vijf seconden op. Volgens ooggetuigen was er geen sprake van een geluid dat veroorzaakt werd door het voorval.

Experts hebben geen idee wat de verlichtende gloed is. Ze zouden het wel over één ding eens zijn: het gaat om een onnatuurlijk verschijnsel. Dit zorgt vanzelfsprekend voor een geruchtenstroom over buitenaardse activiteit.

Ook de Nederlandse meteoroloog Michiel Severin vindt het lastig om de gebeurtenis te duiden: ,,Lastig te zeggen met één filmpje. Een meteoor die achter de wolken voor fel licht zorgt en daarmee de wolken oplicht is een optie. Maar doorgaans veroorzaken meteoren geen electriciteitsproblemen, al zou het in theorie wel kunnen."Bron

Amerikaanse snijdt baby uit buik zwangere

Een Amerikaanse zwangere vrouw is gisteren in Longmont aangevallen door een andere vrouw, die haar neerstak en de baby uit haar buik sneed. Het kind heeft de aanval niet overleefd.

De 26-jarige zwangere was naar het huis van de 34-jarige vrouw gegaan omdat ze via een Amerikaanse versie van Marktplaats hadden afgesproken dat ze daar babykleertjes zou kopen. De politie trof de neergestoken vrouw aan in de woning na een tip over een steekpartij. Ze is inmiddels geopereerd en zal waarschijnlijk volledig herstellen.

De verdachte is aangehouden in het ziekenhuis, waar ze zich met de baby meldde met het verhaal dat ze een miskraam had gehad. Ze heeft zelf twee kinderen en lijdt vermoedelijk aan een psychiatrische aandoening, meldt The Denver Post.Een Amerikaanse zwangere vrouw is gisteren in Longmont aangevallen door een andere vrouw, die haar neerstak en de baby uit haar buik sneed. Het kind heeft de aanval niet overleefd.

De 26-jarige zwangere was naar het huis van de 34-jarige vrouw gegaan omdat ze via een Amerikaanse versie van Marktplaats hadden afgesproken dat ze daar babykleertjes zou kopen. De politie trof de neergestoken vrouw aan in de woning na een tip over een steekpartij. Ze is inmiddels geopereerd en zal waarschijnlijk volledig herstellen.

De verdachte is aangehouden in het ziekenhuis, waar ze zich met de baby meldde met het verhaal dat ze een miskraam had gehad. Ze heeft zelf twee kinderen en lijdt vermoedelijk aan een psychiatrische aandoening, meldt The Denver Post.

woensdag 18 maart 2015

Oma in shock: kleindochter blijkt kleinzoon

Kyle en Danielle Williams wisten het zeker: ze kregen een meisje, die ze de naam Charlee wilden geven. Tot hun grote verrassing werd er echter een jongetje geboren. Niet verwonderlijk dat de oma zich een hoedje schrok, toen ze de luier van haar kersverse kleinkind verwisselde. Haar reactie is inmiddels meer dan 1,2 miljoen keer bekeken.

Volgens de laatste echografie werd het écht een meisje. Het koppel uit de Amerikaanse staat Michigan koos daarom alvast een meisjesnaam uit.

Na een twintig uur durende bevalling kwam de kleine ter wereld. Tot grote verbazing van vader Kyle, die het geslacht als eerste opmerkte, bleek zijn dochter eigenlijk een jongen.

Verrassing
Het echtpaar bedacht een manier om de familie te verrassen met het nieuws. Op het filmpje is te zien dat de kersverse ouders de grootouders instrueren om de luier van de baby te verwisselen en vervolgens tot de ontdekking komen dat ze een jongetje voor hun neus hebben.

De andere gezinsleden zijn net zo geschokt en blij met het nieuws als de oma.

De pasgeborene werd later omgedoopt tot Bentley Thomas.Bron

17 toeristen omgekomen bij gijzeling museum Tunesië


Mogelijk lopen meerdere handlangers nog vrij rond

© Wikipedia Commons/Twitter Chagraaa/AD.


Bij een gijzeling in het nationale museum van Tunesië zijn zeker 17 buitenlandse toeristen om het leven gekomen. Dat bevestigt de Tunesische premier. Mogelijk zijn ook een Tunesiër en een agent gedood. Zwaargewapende mannen vielen vanmiddag het museum binnen en gijzelden bezoekers. Bij de politieactie die daarop volgde werden twee terroristen gedood. Er zouden bijna 40 gewonden zijn gevallen.

Een derde terrorist zou in de bevrijdingsactie zijn overmeesterd en gearresteerd. Mogelijk hadden de daders ook nog twee of drie handlangers die nog vrij rondlopen, zegt premier Essid.

Zeker twee met automatische wapens uitgeruste terroristen vielen het museum vlakbij het parlementsgebouw in het centrum van de Tunesische hoofdstad Tunis aan, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De als militairen vermomde daders zouden voor ze het Bardomuseum binnengingen vergeefs hebben geprobeerd het parlementsgebouw in de Tunesische hoofdstad binnen te dringen. Het is nog onduidelijk waar de mannen op uit waren.

Toeristen
Volgens de voorzitter van het Poolse parlement zijn er zeven Polen onder de doden. Hij noemde het de grootste aanslag met Poolse slachtoffers sinds aanslagen op het WTC in New York in 2001. Volgens de Tunesische premier zijn onder de gedode toeristen Spanjaarden, Italianen, Polen en Duitsers. De Franse premier Manuel Valls heeft gezegd dat zijn land achter Tunesië staat en wil helpen bij de nasleep van de aanslag.

Het museum, dat vlak naast het parlementsgebouw ligt, werd na de schietpartij meteen ontruimd, net als het regeringsgebouw. Daar zou ten tijde van de schietpartij een vergadering gaande zijn geweest.

Grootste museum van Tunesië
Het Bardomuseum in Tunis is het nationale museum en het grootste van Tunesië. Het meest aansprekende onderdeel van de collectie zijn Romeinse mozaïeken die tot de belangrijkste in de wereld worden gerekend.

Het museum is gevestigd in een onderdeel van een Ottomaans paleis waarvan de bouw in de vijftiende eeuw begon en waar ook lange tijd een harem in was ondergebracht.

Behalve de Romeinse mozaïeken, onder andere afkomstig uit het vroegere Carthago, herbergt het museum een reeks archeologische vondsten - van Romeinse sculpturen tot Egyptische beelden - en is er uitgebreide aandacht voor Tunesische kunst en cultuur. Het museum vierde in 2013 het 125-jarig bestaan.

Geweld van extremisten
Tunesië had de afgelopen jaren te kampen met geweld van Islamitische extremisten, onder wie mensen die banden hadden met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en de Noord-Afrikaanse tak van al-Qaida. Volgens de Tunesische overheid zijn zo'n 3.000 mensen uit het land vertrokken naar Syrië en Irak om te vechten voor IS.
Duitse politici: geef de Grieken nazigeld terug


’We moeten slachtoffers en familieleden tegemoetkomen’
Merkel. © ap.


Krijgt Griekenland na lang zeuren en dreigen dan toch zijn zin en betaalt Duitsland een oorlogsschuld van vele miljarden terug? Duitse politici dringen er bij bondskanselier Angela Merkel op aan om eindelijk de portemonnee te trekken.

Komende maandag schuiven Angela Merkel en de Griekse premier Alexis Tsipras in Berlijn aan voor een gesprek onder vier ogen. Erg gemoedelijk zal het er vast niet aan toegaan, want de verhoudingen tussen Berlijn en Athene zijn de afgelopen maanden ernstig bekoeld.

Belediging
De verwoede pogingen van de Grieken om zelf voorwaarden te stellen voor de Europese financiële miljardenhulp, zijn verkeerd gevallen bij de Duitsers. Dat de Grieken daar ook nog eens de Tweede Wereldoorlog bij betrekken en zelfs dreigen Duitse instellingen in Griekenland te confisqueren, beschouwt Berlijn als een regelrechte belediging.

Maar Merkel moet nu met lede ogen toezien hoe vooraanstaande politici van de SPD en de Groenen toch gehoor willen geven aan de herhaalde oproep van Tsipras om de oorlogsschuld te betalen. Dat meldt Spiegel Online.

Schoon schip
Volgens Gesine Schwan (SPD), die namens haar partij twee keer kandidaat is geweest voor het presidentschap, is de zaak zo klaar als een klontje. ,,We moeten de slachtoffers en hun familieleden financieel tegemoetkomen.'' Daarbij is het ook voor Duitsland goed om eindelijk schoon schip te maken, stelt Schwan. ,,Het gaat erom dat we erkennen dat we Griekenland ernstig onrecht hebben aangedaan.''

Ralf Stegner, vicefractievoorzitter van de SPD, plaatst wel een kanttekening. ,,We moeten de schadeloosstelling niet koppelen aan het debat over de eurocrisis. Los daarvan vind ik wel dat we deze discussie over de schadeloosstelling moeten voeren.''


Misdrijven van nazi's
Dat vindt ook Anton Hofreiter, fractievoorzitter van de Groenen. ,,Duitsland kan de Griekse vorderingen niet zomaar van tafel vegen,'' zegt hij. Volgens hem moet de regering met de Grieken in gesprek om een goede oplossing te zoeken voor de misdrijven van de nazi's.

Een groot deel van de schuld betreft een afgedwongen lening, die nooit is terugbetaald. Hitler eiste in 1942 van de Griekse nationale bank een krediet van 476 miljoen rijksmark. Om dat terug te betalen, moet Berlijn nu tussen de 8 en 11 miljard euro ophoesten. Daarnaast eisen de Grieken nog schadeloosstelling voor oorlogsmisdrijven, zoals de massamoord bij Distomo. Daar vermoordde de SS op 10 juni 1944 218 kinderen, vrouwen en ouderen.

Overigens heeft Griekenland in de jaren '60 al een uitkering van 115 miljoen Duitse mark gekregen. Maar de regering-Merkel voelt zich niet geroepen Athene nogmaals tegemoet te komen. Zij beroept zich op de schuldenconferentie van 1953 in Londen, waarbij Duitsland uitstel van terugbetaling kreeg tot er een definitief vredesverdrag zou liggen en Oost- en West-Duitsland weer zouden zijn herenigd. Dat laatste gebeurde in 1990.

Toch is de hereniging van Oost- en West-Duitsland geen reden om nu alsnog over de brug te komen, vindt de bondsregering. Zij wijst op het herenigingsverdrag tussen de VS, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Oost- en West-Duitsland. Toen heeft Griekenland niet aan de bel getrokken. Bovendien vermeed toenmalig bondskanselier Helmut Kohl bij de onderhandelingen angstvallig de term vredesverdrag om torenhoge claims op basis van het verdrag uit 1953 te voorkomen.

Kwestie
Maar volgens de Duits-Griekse historicus Hagen Fleischer, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Athene, is daarmee de kwestie rond de dwanglening zeker nog niet de wereld uit. ,,Die is vastgelegd in een contract. Duitsland zegt altijd dat de eis achterhaald is, dat het allemaal is afgehandeld. Als ze daar zo van overtuigd zijn, kunnen ze prima met juristen, historici en economen gaan bekijken in hoeverre dat echt zo is, om er met de Grieken over te praten. In vriendelijke bewoordingen."
Bron

dinsdag 17 maart 2015

Militair transport uit Afghanistan bestolen


Een militair luchttransport © anp.


Een militair luchttransport met containers uit Afghanistan blijkt te zijn bestolen. In tien van de containers was de lading vervangen door stenen. Het gaat om een transport van half februari, meldt de marechaussee in reactie op een bericht hierover van Omroep Brabant.

In de tien containers had bij aankomst in Nederland niet-militair materiaal moeten zitten, zoals tenten, zegt een woordvoerder van de marechaussee. De dienst onderzocht de diefstal, maar dat heeft niets opgeleverd. Mocht er nieuwe informatie binnenkomen, dan zal de marechaussee de zoektocht naar de dader(s) hervatten.
Bron

Binnen vijf jaar vlieg je voor 14 euro naar New York


Ryanair gaat binnen nu en vijf jaar vliegtickets aanbieden naar New York voor veertien euro © getty.

Ryanair is van plan binnen vijf jaar intercontinentale vluchten aan te bieden voor spotprijzen. Het idee is om voor ongeveer 14 euro enkeltjes aan te bieden naar onder meer New York, Boston, Chicago en Miami.

De vluchten vertrekken vanuit 14 verschillende Europese steden naar evenzoveel Amerikaanse bestemmingen, meldt Mirror. Vanuit Europa zijn onder meer Londen, Berlijn, Dublin en Keulen in beeld als vertreklocaties.

De plannen zijn vandaag goedgekeurd door de directie van de budgetmaatschappij. Het maakt onderdeel uit van de langetermijnstrategie van het bedrijf. Op dit moment worden er alleen vluchten uitgevoerd in Europa. Voor de vluchten overzee moeten dan ook nieuwe boeings worden aangeschaft.

,,Europeanen willen goedkoper naar de Verenigde Staten reizen, net zoals de Amerikanen minder willen betalen voor hun reis naar Europa", zegt een woordvoerder van Ryanair. ,,De goedkope tickets zijn in onze ogen dus een logische vervolgstap in de ontwikkeling van de Europese markt."
Bron
Lees ook: Ryanair krabbelt terug: toch niet naar VS voor een prikkie

Belgische trucker reed opzettelijk meisjes aan

Gino T. © Privéfoto | HLN.be.

Een 45-jarige vrachtwagenchauffeur uit Temse (België) staat vandaag terecht omdat hij ­opzettelijk jonge meisjes en ­vrouwen heeft aangereden. ,,Ik voelde steeds een onweerstaanbare drang om ze 'aan te tikken'", ­verklaarde Gino T. tijdens het onderzoek.

De man maakte zeker vijf slachtoffers. Omdat de verklaring die hij gaf voor de ongevallen zó opmerkelijk was, besloot de rechter direct dat er extra psychiatrisch onderzoek nodig is.

Een eerste deskundige had Gino T. s toerekenings­vatbaar verklaard, maar het strafrechtelijke verleden van de man - met ­zedenfeiten en een internering - en de opmerkelijke bekentenis heeft de rechter doen besluiten dat bijkomend onderzoek geen overbodige luxe is.

Gino T. werd in september vorig jaar opgepakt, enkele dagen nadat hij zijn vijfde slachtoffer had ­gemaakt. Hij had een tienermeisje uit het Oost-Vlaamse Sinaai opzettelijk aangereden en was daarna gevlucht.

Vergelijkbare feiten
Tijdens het onderzoek kwamen nog twee vergelijkbare feiten uit 2014 en enkele ongevallen uit 2010 aan het licht. Uiteindelijk gaf de vracht­wagenchauffeur toe dat hij 'de drang voelt om meisjes en vrouwen aan te ­rijden'.

Gino T. zit momenteel nog steeds in voorhechtenis. Volgende week wordt een psychiater aangesteld.
Bron

'Noord-Korea hackte kerncentrales van buren'De kerncentrale in Singori © EPA.
Zuid-Korea beschuldigt Noord-Korea van aanvallen op de computers van zijn kerncentrales. Zuid-Koreaanse onderzoekers meldden dat in december cyberaanvallen werden uitgevoerd op het bedrijf dat de kerncentrales beheert.

Volgens Seoul komen de codes die daarvoor werden gebruikt overeen met codes die eerder door Noord-Koreaanse hackers werden gebruikt. Noord-Korea werd eerder verantwoordelijk gehouden voor het hacken van de systemen van Sony Pictures, dat toen op het punt stond de film The Interview uit te brengen. Die film gaat over een moordcomplot op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De aanvallen waren tussen 9 en 12 december op de computers van Korea Hydro and Nuclear Power Co dat de 23 kerncentrales van het land beheert. Vorige week publiceerde een hacker via Twitter informatie die tijdens die aanvallen zou zijn gestolen. Mede op basis van die informatie komen onderzoekers nu tot de conclusie dat Noord-Korea achter de aanvallen zit.

Volgens het bedrijf is geen vitale informatie gestolen.
Bron

  Obama: opmars IS mede mogelijk door VS  President Barack Obama. © ap.

  Islamitische Staat (IS) is een 'directe uitloper van al-Qaeda in Irak' en die terreurbeweging is weer 'ontstaan uit onze invasie' in dat land. Dat zegt de Amerikaanse president Barack Obama in een interview met VICE News. Obama noemt het een 'onbedoeld gevolg'.

  Obama zegt verder dat hij ervan overtuigd is dat IS wordt teruggedrongen. Hij is wel bezorgd dat als IS wordt verslagen, het onderliggende probleem niet is verholpen.

  Er is volgens Obama geen toekomst voor jongeren in gebieden waar IS een opmars heeft gemaakt. 'Een jonge man die daar opgroeit heeft geen opleiding en geen vooruitzichten voor de toekomst. Hij kijkt rond en de enige manier waarop hij respect kan krijgen is door een strijder te worden.'

  Er moet meer worden nagedacht over diplomatie, ontwikkeling en onderwijs, aldus de Amerikaanse president.
  Bron
  Lees ook: IS ontvoert twintig hulpverleners in Libië

  maandag 16 maart 2015

  Miljonair verraadt per ongeluk moord op televisie


  Robert Durst © reuters.


  Een Amerikaanse miljonair heeft per ongeluk een moord bekend tijdens de opnames van de documentaire The Jinx. Het opvallende leven van de man die een fortuin verdiende in de vastgoedwereld, werd in beeld gebracht door de Amerikaanse zender HBO.

  Tijdens de opnames werd hij geconfronteerd met nieuw bewijs voor de moordzaak waar hij van werd verdacht. De man ging verder niet in op de nieuwe bewijslast, maar ging tijdens de opnames wel even naar de wc.

  Durst wist waarschijnlijk niet dat zijn microfoontje nog aanstond. Op de wc begint hij tegen zichzelf te mompelen. Halverwege het toiletbezoek zegt hij: ,,Wat een moeilijke vragen. Wat heb ik eigenlijk gedaan? Ik heb ze natuurlijk allemaal vermoord".

  De man is ondertussen gearresteerd, maar het is nog niet duidelijk of dat te maken heeft met deze specifieke bekentenis.

  Beluister hier het hele fragment van Durst op de wc.

  Duizenden mensen zien 'vuurbal' boven Europa

  Duizenden mensen in Europa hebben gisteravond een grote vuurbal in de lucht gezien. Volgens Duitse astronomen ging het om een meteoriet.

  Duizenden mensen zagen de vuurbal boven het Oostenrijkse Tirol, de Elzas, het zuiden van Duitsland en Zwitserland, meldt de Franse krant Le Parisien.

  Volgens Gerhard Drolshagen van het Europese Ruimtevaartbureau ESA in Noordwijk, gaat het om een kleine asteroïde of meteoriet die ongeveer twintig kilometer ten zuidoosten van het Zwitserse Zürich is geëxplodeerd.

  Klein
  Het gaat om een kleine meteoriet, denkt de ESA-expert, van minimaal 30 centimeter en maximaal een meter groot. Of er kleine deeltjes zijn neergekomen is niet bekend.

  .


  Bron

  Vader fileert zijn zoon na homobiecht: Ik kots van je


  De 15-jarige Tyler © Facebook.

  ,,Je probeert me kapot te maken. Dit is nog erger dan doodgaan. Ik moet van je kotsen." Het is zomaar een selectie van de berichtjes die de vader van de 15-jarige Tyler naar hem stuurde, nadat hij uit de kast kwam via Facebook.

  Tyler besloot de hatelijke berichten, die zijn vader afgelopen winter stuurde via de berichtendienst van Facebook, op Tumblr te plaatsen. ,,Ik wilde er gewoon openhartig over zijn", vertelt de jongen uit Vancouver tegen Huffington Post.
  ,,We hebben voor je gezorgd sinds je bent geboren", schrijft de vader. ,,We hielden van je, verzorgden je toen je ziek was. We zijn daar veel dagen door kwijtgeraakt. Wat we ervoor terugkrijgen is schaamte. Verwijder het bericht. Ik moet ervan kotsen."

  Tyler heeft voor zijn facebookpost zijn familie één voor één ingelicht over zijn gevoelens. Zijn zusjes vonden het geen probleem, zijn moeder was in eerste instantie wat terughoudend. Uiteindelijk zei ze dat ze hem accepteert zoals hij is. Tyler: ,,Ik was zo blij dat ze mij steunde."

  Hopelijk kan hij me accepteren zoals ik ben, want dat is alles wat ik van hem vraag.

  De jongen hoopt dat de band met zijn vader snel wordt hersteld. ,,Ik ben boos om hoe mijn vader reageerde, maar ik haat hem niet. Ik hoop dat hij van standpunt verandert. Dat zal sowieso tijd kosten. Hopelijk kan hij me accepteren zoals ik ben, want dat is alles wat ik van hem vraag. Ik wil gewoon dat hij er voor me is."

  Wereldwijde steun
  Die steun krijgt hij in ieder geval wel online. Van over de hele wereld worden er steunbetuigingen zijn kant opgestuurd. ,,Je bent een moedig mens. Je hebt steun van over de hele wereld. Probeer daar kracht uit te halen."

  Op dit moment verblijft Tyler bij zijn tante. Hij heeft de reactie van zijn vader online geplaatst, omdat hij vindt dat er te weinig wordt gesproken over het onderwerp. Hij had de massale steun alleen nooit verwacht. ,,Het is fantastisch. Er zijn zoveel mensen die van je houden of bevriend met je willen zijn. Daar gaat het echt om."
  Bron

  Politie vindt duizend paar gestolen schoenen in woning

  Een man stal honderden schoenen omdat hij van schoenen hield. © getty.


  In het huis van een 57-jarige Australiër heeft de politie meer dan duizend paar gestolen schoenen gevonden. De man, die vandaag werd gearresteerd, zei dat hij ,,gewoon heel erg van schoenen houdt''. Waarschijnlijk heeft hij de stappers uit huizen en kledingpunten voor goede doelen meegenomen.

  De politie raakte de man op het spoor toen een vrouw in Kilsyth, een voorstad van Melbourne, de diefstal van haar schoeisel rapporteerde.
  Agenten troffen de gestolen schoenen onverwacht aan tijdens een rondje door de wijk waar de vrouw woonde.

  De politie belde bij de man aan om te informeren of hij misschien iets van de diefstal had gezien, waarop hij antwoordde: ,,Ja, daar weet ik meer over". Waarna hij de agenten vrijwillig binnen liet.

  In de woonkamer van de man zagen de agenten al zo'n vijftig paar schoenen onder de tafels en banken liggen. Een verdere zoektocht leverden honderden verschillende paren op.

  Keukenkastjes
  De verschillende soorten schoenen lagen onder het bed, in keukenkastjes en soms zó hoog opgestapeld dat de ramen niet meer open konden, meldt de krant The Age.

  Ondanks de enorme verzameling van de man zeggen buurtbewoners dat hij altijd hetzelfde paar schoenen droeg. De politie heeft de schoenen geordend. Buurtbewoners die een paar schoenen missen, kunnen komen kijken of hun paar bij de verzameling ligt.
  Bron

  Advocaat zoekt via internet naar getuige in kalifaat

  Michiel Pestman (links) © anp.

  Advocaten van terreurverdachten zijn op jacht naar jihadisten, die vanuit het kalifaat willen getuigen. Via Skype, of zelfs met behulp van een vrijgeleide die Syriëgangers ongehinderd laat terugkomen om een ontlastende verklaring af te leggen.

  De 18-jarige Haagse Oussama C., ook wel bekend als Abou Yazeed, heeft hulp nodig. Hij wordt ervan verdacht met een groep jihadisten voor de strijd in Syrië te hebben geworven. En dat niet alleen, hij zou volgens het Openbaar Ministerie ook deel uitmaken van een organisatie die terroristische misdrijven in dat gebied wilde plegen.

  Maar de getuigen die zijn advocaat Michiel Pestman graag wil horen om die verdenkingen onderuit te halen, bevinden zich grotendeels niet in Nederland. En het Openbaar Ministerie is niet bereid om naar ze op zoek te gaan. Daarom roept Pestman zelf getuigen op hem te helpen. Zijn brief gaat inmiddels rond op internet, vergezeld van de boodschap: ,,Abou Yazeed heeft hulp nodig van broeders en zusters in het kalifaat''.

  Vrijgeleide
  Advocaat André Seebregts vroeg de rechter afgelopen week tijdens een zitting tegen de Arnhemse terreurverdachte Adil C. niet alleen om getuigen in Syrië via Skype te horen, maar opperde ook de optie deze een vrijgeleide te geven. Op die manier zouden Syriëgangers naar Nederland kunnen komen om hun verhaal te doen, om vervolgens weer te vertrekken zonder dat justitie ze in de boeien slaat. Over dit verzoek moet nog worden besloten.

  Gesprekken met getuigen kunnen een uniek inkijkje geven in het kalifaat, net als de overwegingen daarheen te vertrekken. Kan iemand bijvoorbeeld worden geronseld, overgehaald om te vertrekken?

  Grote oefening noordelijke vloot Rusland


  Poetin met minister van Defensie Sergei Shoigoe (rechts) © afp.


  De Russische president Vladimir Poetin heeft opdracht gegeven voor grootschalige oefeningen van de noordelijke vloot van het land. Dat heeft de minister van Defensie, Sergei Sjoigoe, maandag gezegd tegen het Russische staatspersbureau RIA. Bij de oefeningen zijn bijna 40.000 militairen, 41 oorlogsschepen en vijftien onderzeeërs betrokken.

  De noordelijke vloot is verantwoordelijk voor de verdediging van het noordwesten van Rusland en heeft toegang tot de Arctische en Atlantische Oceanen, vanuit bases aan de Barentszzee en de Noorse Zee.

  Eerder deze maand begon Rusland met grootschalige militaire oefeningen in het zuiden van het land. De oefeningen vinden plaats in de Kaukasus. Ook bases in Armenië, de afvallige Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië en de door Rusland geannexeerde Krim in Oekraïne zijn bij de oefeningen betrokken.

  Volgens Sjoigoe heeft het land zijn militaire capaciteiten vergroot. ,,Nieuwe uitdagingen en bedreigingen van de militaire veiligheid eisen dat de gewapende macht zijn militaire capaciteiten verder uitbreidt.''
  Bron

  zondag 15 maart 2015

  Poetin overwoog kernwapens in Krim-crisis


  Rusland waarschuwde Verenigde Staten en EU niet te bemoeien

  © anp.

  De Russische president Vladimir Poetin heeft een jaar geleden overwogen kernwapens in staat van paraatheid te brengen vanwege de crisis op de Krim. Dat heeft hij gezegd in een documentaire die de Russische staats-tv vandaag uitzond, zo meldde de Moscow Times.

  ,,We waren er klaar voor om dat te doen'', refereerde Poetin over die eventuele stap. ,,Het gebied is ons terrein, er leven Russen en zij waren in gevaar. We kunnen ze niet alleen laten.''

  Uiteindelijk hoefde Rusland zijn nucleaire kracht niet te mobiliseren, omdat de Krim zich via een omstreden referendum liet annexeren door de Russen. Dat gebeurde een jaar geleden. Een maand eerder ontvluchtte zittend president Viktor Janoekovitsj Oekraïne. Poetin gaf aan dat hij dat mede door de hulp van Rusland heeft kunnen doen. ,,Wij hebben hem naar Russisch grondgebied gebracht'', aldus Poetin.

  Waarschuwing
  De leider van de Russen zei dat hij de Verenigde Staten en andere Europese landen had gewaarschuwd dat ze zich beter niet met de situatie konden bemoeien. De wil om de kernwapens in staat van paraatheid te brengen, moest die waarschuwing kracht bijzetten.

  ,,Ik denk dat daardoor niemand wilde dat het een mondiaal conflict zou worden'', aldus Poetin. Hij beschuldigt de VS en Europa ervan mee te hebben geholpen aan het gedwongen vertrek van de pro-Russische Janoekovitsj.

  Janoekovitsj vluchtte uit de hoofdstad Kiev, nadat hevige rellen zijn positie onhoudbaar hadden gemaakt. Volgens Poetin werden die protesten geregisseerd door de Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Poetin betitelde hen in de documentaire als ,,poppenspelers''.
  Bron
  Lees ook: Koenders: uitlatingen Poetin tromgeroffel
  Lees ook: Poetin na tien dagen weer in openbaar verschenen

  Pikante saus redde leven kankerpatiënt

  Randy Schmitz deed mee aan een 'Hot Sauce Competition'. © Randy Schmitz.

  Een man die kanker overwon, beweert dat een spontane deelname aan een 'Hot Sauce Competition' in Amerika zijn leven heeft gered. Dankzij de beroerte die hij tijdens de wedstrijd kreeg, werd in het ziekenhuis namelijk een kwaadaardige hersentumor ontdekt.

  Randy Schmitz uit de Amerikaanse staat Illinois was op vakantie in South Carolina toen hij zich inschreef voor de 'Hot Sauce Competition' van Pepper Palace. Tijdens de wedstrijd moeten deelnemers met een tandenstoker in de pikante saus dippen en dan het stokje op hun tong houden.

  ,,Ik hield het vijf minuten vol", vertelde de 30-jarige man aan ABC News. ,,Toen mijn zus wilde deelnemen, raadde ik het haar af want ik voelde me opeens erg ziek. Mijn hoofd voelde raar aan. En plots werd ik wakker en lag op een stretcher op de gang van het ziekenhuis. Ik wist gewoon niet wat er was gebeurd."

  Grote liefde
  Schmitz had een beroerte gehad. Een MRI bracht aan het licht dat de man een kwaadaardige hersentumor had. In zijn thuisbasis Illinois werd de tumor verwijderd. De Amerikaan was net op tijd klaar met zijn bestralingen om te kunnen trouwen met zijn grote liefde.

  De man is ontzettend dankbaar dat de pikante saus zijn leven redde. ,,Men weet niet hoe lang de tumor er al zat maar het gezwel zou steeds groter geworden zijn en op een bepaald misschien wel te groot om nog te kunnen verwijderen", zei Schmitz. ,,Mijn leven kon gedaan geweest zijn."

  De CEO van Pepper Palace Inc. is verheugd en vereerd deel te kunnen uitmaken van zo'n hartverwarmend verhaal. ,,Het is fantastisch dat zoiets eenvoudig als een pikante saus zo'n groot verschil kan maken."

  Na zijn genezing trad Schmitz in het huwelijk © Randy Schmitz.  Bron

  Gijzelaar IS: nep-executies komen vaak voor  Mohammed Emwazi oftewel 'Jihadi John'. © ap.


  De bewering dat IS nep-executies uitvoert op gijzelaars om ze voor te bereiden op hun daadwerkelijke dood, wordt steeds geloofwaardiger nu ook een voormalig gijzelaar die lezing onderstreept. Spanjaard Javier Espinosa schreef zondag in The Sunday Times een soortgelijk verhaal als dat van een voormalig lid van de terreurgroep.

  Die man, Saleh genaamd, zei eerder deze week in een interview met Sky News dat de terroristen vaak nep-onthoofdingen uitvoerden. Dat zou de gevangenen meer op hun gemak maken in dergelijke situaties, waardoor de paniek niet zou toeslaan als de echte onthoofding zou plaatsvinden, vaak voor een camera. De gijzelaar zou immers niet weten dat het dan echt zou gebeuren. Saleh was bij dergelijke oefeningen. 'Ik zei altijd: maak je geen zorgen, het is niet gevaarlijk voor jou. Maar ik wist dat ze uiteindelijk zouden doodgaan.'

  Ook Espinosa beschrijft de neppe executies, maar wel met een andere lezing. Beul Mohammed Emwazi, ook bekend als Jihadi John, zou grappen maken over de aanstaande onthoofding. Met een mes zou hij lang de kelen van gijzelaars gaan. 'Voel je het? Koud, hè? Stel je de pijn voor als het mes je snijdt', zou Emwazi hebben gezegd.

  Geen geruststelling
  Espinosa werd in 2013 gevangen genomen door IS, toen hij voor de Spaanse krant El Mundo werkte. In 2014 kwam hij vrij, net als veel andere gijzelaars. Sommigen werden wel gedood. Volgens Espinosa beschreven de militanten dagelijks hoe de gegijzelden onthoofd zouden worden. Over geruststelling spreekt Espinosa, in tegenstelling tot Saleh, niet
  Bron

  Schoolvriendjes herkennen 12-jarige beul 'Ryan' in video
  ’Vorig jaar speelde ik hier nog voetbal met hem’

  Beeld uit video © Site.

  In Frankrijk is het jongetje herkend dat op een filmpje van terreurorganisatie IS een kogel door het hoofd schiet van een gevangene. Hij is 12 jaar oud en komt uit Toulouse. Zijn 31-jarige stiefvader Sabri Essid is de tweede persoon in de video. Hij is de halfbroer van Mohamed Merah die in 2012 in Toulouse drie militairen en vier bezoekers van een joodse school vermoordde.

  Sommige kinderen kwamen 's morgens huilend het schoolplein op. Anderen verzamelden zich rond de mobiele telefoons van vriendjes. Daarop was 'het' filmpje te zien. ,,We zagen dat kinderen ook in de klas nog bleven huilen. Ze waren aangedaan'', vertelde een woordvoerster van de school. ,,We vroegen wat er aan de hand was. En toen vertelden ze over die video.''

  Het filmpje werd vorige week verspreid door terreurorganisatie IS. Je ziet beelden in Syrië. Een gevangene zit geknield op de grond. Achter hem staan een volwassen man en een klein jongetje. Het joch heeft een pistool in zijn hand, richt het op het hoofd van de geknielde man en schiet. Als het slachtoffer neervalt, schiet de jongen nog een paar keer op het lichaam en roept: 'Allah Akbar!'

  ,,Dat is een vriendje uit de wijk hier! Hoe kan dat nou?'', zei een 12-jarig jongetje op de Vauquelin-school in Toulouse, nadat hij de beelden had bekeken. ,,Hij woonde hier in de buurt maar we hebben hem al een tijdje niet gezien'', zei een andere leerling.

  Achterstandswijk
  De 'kindbeul' die op de video een gevangene doodschiet blijkt Ryan te heten, is zo'n 12 jaar oud en woonde in een achterstandswijk van het zuid-Franse Toulouse, zeggen zijn vriendjes. Ze zagen de video en twijfelden geen moment: het was Ryan.

  ,,Vorig jaar speelde ik hier nog voetbal met hem'', zei een scholier over de jongen die op de video zonder te bibberen de trekker overhaalt. ,,Ryan was een kind als alle anderen, haalde goede cijfers, deed mee met alles, was goed geïntegreerd en heeft nooit iets gezegd over IS of zo'', aldus een leraar.

  Vliegtuig keert om vanwege doordringende poeplucht


  © getty.

  Een vliegtuig van British Airways moest omkeren na het signaleren van een tergende poeplucht. Het vliegtuig zou vrijdag richting Dubai vanuit Heathrow vliegen, maar verder dan Brussel redde hij het niet.

  Brits congreslid Abhishek Sachdev zat met zijn familie in het vliegtuig, toen de piloot van het vliegtuig een mededeling maakte, vertelt hij aanMailOnline. ,,De piloot vroeg zijn cabinepersoneel naar hem toe te komen en toen wisten we al dat er iets raars aan de hand was.''

  ,,Na tien minuten zei hij dat er een doordringende stank uit een van de toiletten kwam. Zijn letterlijke woorden waren dat er sprake was van vloeibare fecale uitwerpselen. Hij benadrukte dat er geen technische fout was met het vliegtuig.''

  Het probleem kon tijdens de vlucht niet opgelost worden en moest omkeren naar het vliegveld in Heathrow. Een woordvoerder van de vliegmaatschappij maakt excuses voor het ongemak. ,,We hebben de passagiers voorzien van hotelaccommodatie en we hebben de vlucht verzet naar de volgende dag.''
  Bron

  Historische buit van IS te koop op veilingsites

  Eeuwenoude munten worden op eBay verkocht. © Screenshot eBay..

  De kunstschatten die leden van IS hebben geroofd uit musea en archeologische vindplaatsen in Irak en Syrië, verschijnen nu mondjesmaat op veilingsites. Dat meldt The Times. De terroristische organisatie plundert de afgelopen weken musea, paleizen en blaast eeuwenoude historische ruïnes op.

  Wat niet vernietigd is, wordt nu te koop aangeboden. Muntstukken, aardewerk en juwelen van onschatbare waarde worden door de kunstrovers van Islamitische Staat vermoedelijk verkocht aan criminele bendes. Zo zijn er recent twee munten (foto) uit Apamea, in het westen van Syrië, te koop aangeboden op eBay. De prijs bedraagt (voorlopig) 80 en 126 euro.

  Systematische aanpak
  Via Turkije, Libanon en Jordanië zouden bendes de kunstschatten over de grens smokkelen. Een woordvoerder van eBay laat weten dat ze meewerken met de autoriteiten om smokkel van gestolen waar te voorkomen. ,,We halen sommige items op basis van hun advies uit de verkopen en werken altijd mee aan onderzoek."

  Axel Plathe, directeur van Unesco in Irak vertelt dat IS een meer systematische aanpak hanteert als het op roven en plunderen aankomt en dat ze gefocust zijn op het verdienen van zoveel mogelijk geld. ,,Omdat we de historische plekken niet meer kunnen bezoeken, weten we de exacte schade niet. Maar zeker is dat de handel is toegenomen."

  Bron