Translate

zaterdag 14 maart 2015

NASA: Ondergrondse oceaan op maan van Jupiter


Örebro Astronomi @OrebroAstronomi


Onder het oppervlak van de grootste maan van Jupiter, Ganymedes, bevindt zich een enorme oceaan vol zout water. Waarschijnlijk is er meer water te vinden dan op aarde. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vandaag bekendgemaakt. Water is belangrijk bij de zoektocht naar mogelijkheden voor buitenaards leven.

Het oppervlak van Ganymedes bestaat uit een dikke laag ijs van ongeveer 150 kilometer. Daaronder zou de oceaan zijn. Die is vermoedelijk tot 100 kilometer diep. Ter vergelijking: het diepste punt in een oceaan op aarde is bijna 11 kilometer onder de zeespiegel.


Ganymedes is de grootste maan in ons zonnestelsel. Hij is groter dan de planeet Mercurius en bijna 3,5 keer zo groot als onze maan. Ganymedes is zo groot, dat hij een eigen magnetisch veld heeft, net als de zon en de planeten. Dat magnetische veld veroorzaakt poollichten, op Ganymedes net zoals op aarde. De Amerikaans-Europese ruimtetelescoop Hubble heeft die zogeheten aurora's bestudeerd. ,,Als je de poollichten op een bepaalde manier bekijkt, leer je iets over het magnetische veld. Als je het magnetische veld kent, weet je iets over het binnenste van de maan'', verklaart de Duitse hoofdonderzoeker Joachim Saur.

Wetenschappers denken dat er ook water staat op Enceladus, een van de manen van Saturnus. Op Titan, een andere maan van Saturnus, is ook een oceaan. Niet van water, maar van vloeibare ethaan en methaan. Op aarde zijn dat gassen, maar op Titan worden de stoffen vloeibaar door de extreme kou.Bron

Helikopter crasht bij reddingsactie voor zieke baby

Het wrak van de helikopter bij de luchthaven van Belgrado © reuters.


Een militaire helikopter die een reddingsactie uitvoerde voor een ernstig zieke baby in Servië is vrijdagavond neergestort. Daarbij kwamen de baby, vier militairen en twee artsen om het leven. Dat meldde het Servische ministerie van Defensie vandaag.

De baby werd vanuit de zuidelijke stad Novi Plazar per ambulance naar de hoofdstad Belgrado vervoerd, maar de wagen kreeg problemen. Daarop werd de hulp van de helikopter ingeroepen. Bij de luchthaven van Belgrado probeerde de helikopter met de baby tot twee keer toe te landen, maar dikke mist bemoeilijkte dat.

Bij de derde poging stortte de helikopter neer. Het ministerie van Defensie onderzoekt hoe dat heeft kunnen gebeuren. De piloten waren volgens het ministerie zeer ervaren en hadden ,,in de afgelopen jaren duizenden mensen gered''.
Bron

vrijdag 13 maart 2015

Eerste foto's van nieuw verrezen eiland Tonga


Photo Credits: Before � CNES.fr After De situatie voor en na de uitbarsting.

De situatie voor en na de uitbarsting. (Deze foto-slider werkt mogelijk niet in alle browsers). © CNES.fr/AD


Door een vulkaanuitbarsting die ruim tweeënhalve maand duurde is er op 60 kilometer van de hoofdstad van Tonga een nieuw eiland ontstaan. De eerste foto's van het nieuwe stukje vulkanisch land verschenen gisteravond op internet en zijn spectaculair te noemen.

Wanneer een vulkaan uitbarst in zee, spuwt deze eerst as. Als dat lang genoeg aanhoudt is de kans groot dat de vulkaan uiteindelijk lava naar boven zal brengen, om vervolgens land te gaan vormen.

Of dat met het nieuwbakken eiland bij Tonga ook het geval is, valt nog te bezien. De vulkaan spuwt sinds 2015 van onder het wateroppervlak as in de zee en het eiland bestaat nu voor een groot deel uit opgehoopt as, later aangevuld met een kleine laag lava. Hierdoor bestaat de kans dat het eiland vroeg of laat wordt weggespoeld. Waarschijnlijk zal dat enige tijd duren, aangezien het eiland 800 meter breed is en 1300 meter lang.

Wetenschap
Vooralsnog is het vooral genieten voor wetenschappers. Vulkanische eilanden als deze zijn zeldzaam en vaak lastig te onderzoeken vanwege de gevaren die op de loer liggen. In de jaren vijftig kwam een Japans onderzoeksteam nog om het leven, nadat ze te dicht in de buurt van een onderwater vulkaan kwamen.
Bron: Kaart


Waarom studeren als je ook een app kan maken?'

Jonge Nederlanders verdienen steeds vaker het geld met het ontwikkelen van apps © anp.


In plaats van een baan zoeken, verdienen steeds meer jonge Nederlanders hun geld met het ontwikkelen van een creatieve app. Net zoals Frank van Viegen, Jelmer Feenstra en Emiel Mols, die na het afstuderen direct aan de slag gingen. Afgelopen week groeide hun app 'Happening' uit tot één van de meest populaire apps in Nederland.

Vier weken geleden had Happening slechts 2.200 gebruikers. Inmiddels gebruiken meer dan 30.000 mensen elke dag de app en steeg het pareltje van Nederlandse bodem uit het niets van plaats 46 naar plaats 8 in de App Store. ,,Het is snel opgepikt door mensen. Dat is tof'', vertelt Emiel Mols, één van de bedenkers.

Met Happening kunnen mensen elkaar uitdagen om met een rubberen eend, knuffel of op een glijbaan op de foto te gaan. Met de gekste opdrachten kunnen mensen punten verdienen. ,,Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo bestaat de app ook uit een ordinair chatgesprek, maar kan de gebruiker daarnaast zijn vrienden beoordelen zoals in het programma Ranking With The Stars'', legt mede-bedenker Jelmer Feenstra uit.

Net na het afstuderen, begonnen de drie vrienden met hun datingwebsite Paiq. Daar gebruikten de oprichters verschillende technieken voor. Na het succesvolle Paiq, besloten de heren een nieuwe weg in te slaan: Happening.

Spectaculair
,,Het is spectaculair dat de app zo hard groeit'', vertelt Feenstra. ,,Het is mooi om te zien, maar tegelijkertijd ook heel spannend.'' Daar zijn de anderen twee heren het mee eens. ,,Het is heel leuk, maar het is ook schrikken. We moeten nu hard aan het werk om alle druk aan te kunnen'', vertelt Van Viegen.

Met Paiq verdienen de mannen uit Enschede een zakcentje. Ondanks dat Happening blijft stijgen in de hitlijsten, komt daar niks van binnen. ,,We doen het zoals ze het in Amerika doen. We willen eerst heel groot worden met veel gebruikers. Pas dan willen we geld verdienen met Happening'', aldus Feenstra.

Niet de eerste Nederlanders
Happening is niet de eerste app die door jonge Nederlandse ondernemers is gemaakt en het buitengewoon goed doet in de App Store en Google Play. MyOrder, Peerby en Ridiculous Fishing komen allemaal van Nederlandse bodem. Ook Blendle doet mee aan de nieuwe trend. De programmeur van hun nieuwe app is slechts 18 jaar en heeft geen opleiding gedaan. Dat er steeds meer Nederlandse jonge programmeurs komen, is niet zo gek. Drie kwart van de Nederlanders heeft een smartphone. Het is dus een logisch gevolg dat er steeds meer jonge programmeurs zijn, vertelt Blendle-oprichter Marten Blankesteijn aan AD. ,,Het gebeurt vaker dat jongens na de middelbare school al een baan zoeken, omdat ze al kunnen programmeren. Waarom zou je dan nog studeren als je ook meteen geld kan verdienen?''

Dat jonge Nederlanders steeds meer bezig zijn met programmeren, blijft ook niet onopgemerkt op scholen. Stichting CodeUur wil kinderen van basisscholen een betere banenkans voor later geven, door ze alvast iets te leren over de steeds verder opkomende appwereld. ,,Het is nodig voor de arbeidsmarkt dat kinderen digitaalvaardiger zijn. Nu al bieden bedrijven vacatures aan die hierop aansluiten'', vertelt directeur van CodeUur, Ronilla Snellen.

Happening groeit nu alleen nog in Nederland. Maar volgens Viegen, Feenstra en Mols is het slechts een kwestie van tijd voordat zij de rest van de wereld veroveren.
Bron

Man stopt abortuspillen in smoothie vriendin

In Noorwegen heeft een man zijn ex-vriendin een abortus bezorgd zonder haar medeweten. Hij gaf haar een smoothie vol abortuspillen, waardoor de vrouw een miskraam kreeg. De man beweert dat zijn actie 'de enige uitweg' was.

Maandag pleitte de 26-jarige man schuldig aan het beëindigen van een zwangerschap zonder toestemming van de moeder.,,Ik hield er een slecht geweten aan over, maar ik dat dacht dat het de enige uitweg was," vertelde de man in de rechtbank en meldt de Noorse staatsomroep NRK.

De man heeft al een kind met de vrouw uit een eerdere korte relatie. Op een feestje kwamen ze elkaar terug tegen en deelden ze opnieuw de lakens. Toen bleek dat ze opnieuw zwanger was geworden, was de man daar absoluut niet tevreden mee. ,,Hij heeft me meerdere keren proberen te overtuigen om een abortus te laten plegen, maar dat was voor mij geen optie", verklaarde de 20-jarige vrouw.

Misvormingen
De man had eerder al geprobeerd de vrouw een miskraam te bezorgen. Hij gaf haar toen abortuspillen en vertelde haar dat het pijnstillers waren. Maar die poging mislukte. ,,Ik had online gelezen dat de pillen misvormingen kunnen veroorzaken als ze niet werken", vertelde de man aan de rechter. ,,Ik dacht daarom dat het kind geboren zou worden met misvormingen door mijn schuld. Met die gedachte kon ik niet leven."

Smoothie
Daarom bestelde hij online een tweede lading pillen. Hij gaf vervolgens zijn ex-vriendin een smoothie vol abortuspillen, waardoor zij later die avond een miskraam kreeg. De vrouw vertrouwde het zaakje niet en besloot een aantal tests te laten doen bij haar huisarts. Die ontdekte dat het miskraam werd veroorzaakt door een hoge dosis abortuspillen.

Op 17 maart doet de rechtbank een uitspraak. De aanklager heeft 7 jaar celstraf geëist.
Bron

Door vrouw mishandelde man: 'Ik schaam me niet'

Afbeelding weergeven op TwitterDe Brit Ken Gregory is mishandeld door zijn eigen vrouw. Zij gooide in maart vorig jaar van achteren kokend heet water over zijn hoofd. Hij hield er tweede- en derdegraads brandwonden aan over. Nu praat hij er in de media openlijk over om het stigma uit de wereld te helpen.

De 65-jarige Ken schaamt zich niet voor het feit dat zijn eigen vrouw hem zo heeft toegetakeld. In tegendeel: hij wil dat mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld net zo open zijn over hun ervaringen als hij. Met als doel om het stigma uit de wereld te helpen dat mannen niet mishandeld kunnen worden door hun eigen vrouw.

,,Als je als man niet bepaald klein bent, heerst vaak de gedachte dat je geen slachtoffer kunt zijn van huiselijk geweld'', zegt Ken tegen de BBC. Na een ruzie waarin Ken en zijn vrouw Teresa (60) besloten te gaan scheiden, liep Teresa naar de keuken om thee te halen. Ze kwam terug met een kan kokend heet water.

Ondraaglijk
Terwijl Ken met zijn rug naar haar toe stond, goot Teresa het hete water over hem heen. ,,Alsjeblieft'', zei ze. ,,De pijn was ondraaglijk. Ik had nog nooit zoiets gevoeld'', zegt Ken over het incident.

Een paar weken ervoor moest Ken ook al behandeld worden voor brandwonden die hij in zijn slaap opliep. Zijn vrouw gooide toen thee over hem heen. Inmiddels is Teresa zijn ex-vrouw. Binnenkort moet ze voor de rechter verschijnen.

,,Voor mishandelde mannen geldt dezelfde boodschap als voor vrouwen'', zegt Ken. ,,Wees niet bang, je hoeft het niet te pikken.''

Meldpunt
Uit een publicatie van kennisinstituut Movisie uit 2013, blijkt dat 40 procent van de slachtoffers van huiselijk geweld man is. 87 procent van de verdachten is man, tegen 13 procent vrouw. Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen in Nederland terecht bij Veilig Thuis, een speciaal meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.
Bron

IS dreigt met aanslagen op Witte Huis, Big Ben en Eiffeltoren


Al Adnani © Videostill IS.


De terroristische groepering Islamitische Staat (IS) heeft opnieuw in een audioboodschap gedreigd met aanslagen in het westen. Woordvoerder Abu Mohammed al-Adnani sprak over aanslagen op onder meer het Witte Huis in Washington, de Big Ben in Londen en de Eiffeltoren. In diezelfde boodschap, die vandaag op het internet werd verspreid, kondigde al-Adnani de alliantie aan met de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram.

De volgelingen van Al-Adnani kunnen de nederlagen in Kobani en Tikrit moeilijk verkroppen en hebben daarom opgeroepen om toe te treden tot de leden van Boko Haram. De leider van IS, Abu Bakr al Baghdati, heeft intussen al de eed van de 'broeders' van Boko Haram 'geaccepteerd'. Ook Boko Haram-leider Abubakar Sheka heeft zaterdag trouw gezworen aan IS. Dat meldt het dagblad Bild vandaag.

IS wil opnieuw gebieden veroveren, met onder meer Parijs en Rome. Al-Adnani dreigt er ook mee het Witte Huis, de Big Ben en de Eiffeltoren op te blazen. 'De Islamitische Staat zal de hele wereld beheersen', aldus de woordvoerder.

Boko Haram doodde vorig jaar ongeveer 10.000 mensen en was verantwoordelijk voor de ontvoering van meer dan 275 schoolmeisjes. De opstand van de terreurgroep in Nigeria duurt intussen al bijna zes jaar.

In Turkije zijn Indonesische kinderen en vrouwen opgepakt die zich in Syrië bij IS wilden voegen. Aan de Syrisch-Turkse grens werden 11 kinderen, vier vrouwen en een man opgepakt, zei de Indonesische minister voor Veiligheid Tedjo Edhy Purdijatno gisterenavond. Er zijn ongeveer 500 Indonesiërs naar Syrië getrokken om er te vechten onder de vlag van IS.
Bron
Lees ook: CIA: '20.000 buitenlandse strijders uit 90 landen bij IS

donderdag 12 maart 2015

Echtgenoot hoort hoe zijn vrouw wordt doodgestoken

Prabha Arun Kumar was op weg naar huis terwijl ze belde met haar echtgenoot. Enkele minuten later werd ze vermoord. © YouTube.

Prabha Kumar uit Sydney wandelde na haar werkdag onbezorgd naar huis. Terwijl ze belt met haar echtgenoot die in India zit, steekt iemand haar in koelen bloede neer. Ruim 9.000 kilometer verderop hoort de man hoe zijn vrouw meedogenloos wordt vermoord.

De Australische politie heeft nu beelden van beveiligingscamera's vrijgegeven die inderdaad tonen dat de vrouw zaterdagavond aan het bellen was toen ze het treinstation in Parramatta (West-Sydney) verliet. De autoriteiten hopen zo via getuigen meer aanwijzingen te vinden die kunnen leiden naar de moordenaar.

Prabha belt op dat moment met haar echtgenoot Arun Kumar, die zich samen met hun 9-jarige dochter in India bevindt. Volgens Australische media vertelt ze aan haar man ook dat ze door iemand wordt gevolgd. Daarna hoort hij ineens hoe ze om hulp roept en een man smeekt haar geen pijn te doen. Ze zegt dat hij al haar bezittingen mag hebben.

Seconden later volgt een onheilspellend bericht. ,,Hij heeft me neergestoken, liefje." Arun hoort nog het geluid van een schermutseling en een schreeuw die door merg en been gaat voordat de lijn wordt verbroken.

Haar echtgenoot is vandaag in Australië aangekomen. Normaal gesproken zou het werkvisum van Prahba volgende maand verstrijken en zou ze naar India terugkeren om herenigd te worden met haar gezin.


Bron

2014: minder vliegrampen maar meer doden

Malaysia Airlines © AFP.


Hoewel 2014 vooral herinnerd zal worden als het jaar waarin Malaysia Airlines in een halfjaar tijd twee toestellen verloor, gaat het jaar toch de boeken in als het veiligste vliegjaar ooit.

In totaal werden er 4,4 miljoen vluhten uitgevoerd, en heeft er één ongeluk plaatsgevonden. Het aantal slachtoffers lag wel relatief hoog.

MH17
In de cijfers die IATA - de International Air Transport Association - maandag publiceerde is 'MH17' niet meegeteld. Het toestel werd op 17 juli boven Oost-Oekraïne vrijwel zeker met een raket uit de lucht geschoten, waarmee geen sprake was van een ongeluk.

De vier vliegtuigen die verloren gingen door de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001, werden evenmin opgenomen in de veiligheidsstatistieken voor dat jaar.

'Elk ongeluk is er een te veel'
De ramp met MH17 kostte aan 298 inzittenden het leven, onder wie 196 Nederlanders. Zelfs als de tragedie met vlucht MH17 wél wordt meegeteld, is het aantal ongevallen vorig jaar gedaald, benadrukte IATA-baas Tony Tyler. ,,Elk ongeluk is er een te veel'', zei hij. ,,Maar hoewel vliegveiligheid veel in het nieuws was in 2014, blijkt uit de cijfers dat vliegen steeds veiliger wordt.''

De verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines is wel als ongeval in de cijfers opgenomen, hoewel nog niet duidelijk is wat er met dat vliegtuig is gebeurd. Het toestel verdween een jaar geleden spoorloos tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Waarschijnlijk is het vliegtuig met 239 mensen aan boord in de Indische Oceaan gestort.
Bron
Lees ook: Veel MH17-slachtoffers nog niet begraven

Russische expert: BUK-raket haalde MH17 neer

Wrakstukken van de MH17 © anp.


Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is vorig jaar neergehaald door een BUK-luchtdoelraket. Dat is al vaker genoemd, maar het wordt nu ook gezegd door Vladimir Babak. Hij heeft voor Rusland veel straaljagers ontworpen.

Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden van de Maleisische Boeing 777 om het leven. Onder de doden zijn 196 Nederlanders. Babak doet zijn uitspraak in een reportage van de Duitse omroepen WDR en NDR en de krant Süddeutsche Zeitung. Het verslag is dinsdag gepubliceerd.

Rusland zegt dat het Maleisische toestel mogelijk door Oekraïne is neergehaald. Kort voor de ramp zou een Oekraïense Soechoj-25 straaljager vlak bij de Boeing zijn gezien. De Rus Babak heeft de Soechoj-25 ontworpen en zegt dat dat helemaal niet kan. Het gevechtsvliegtuig is namelijk gemaakt om laag te vliegen, op een paar kilometer hoogte. De straaljager kan slechts korte tijd hoger vliegen. Als het toestel op ruim tien kilometer hoogte een raket had afgevuurd, zou hij bovendien zijn neergestort. Ook andere straaljagers kunnen MH17 niet hebben neergehaald, zegt Babak. Zogeheten lucht-luchtraketten zouden de Boeing alleen hebben beschadigd. Het toestel is echter al in de lucht volledig uiteengevallen.

Babak laat in het midden of de BUK-raket is afgevuurd door het Oekraïense regeringsleger of pro-Russische rebellen. Beide kampen hadden zulke raketten op de dag van de ramp, 17 juli 2014.

Inwoners van het rampgebied zeggen in de reportage dat ze direct voor de ramp de geluiden van een BUK-lancering hebben gehoord. ,,We hoorden een knal, toen een gesis, toen een knal in de lucht en daarna een explosie'', zegt een anonieme getuige. RTL Nieuws had eerder foto's in handen gekregen, waarop te zien zou zien dat de fatale raket wordt afgevuurd. Het zou gaan om twee foto's van de lancering en één foto vermoedelijk van de crash van het toestel. Uit de foto's zou blijken dat de raket is afgeschoten vanuit gebied dat in handen was van pro-Russische rebellen.
Bron
Lees ook: Reconstructie: onderzoek naar toedracht ramp MH17

Waarom je teen stoten zo verschrikkelijk pijnlijk is

© thinkstock.


Je teen stoten is verschrikkelijk pijnlijk, maar waarom doen die kleine ledematen eigenlijk zo verschrikkelijk veel pijn? De Amerikaanse Chris Geiser, professor bewegingswetenschappen aan de College of Health Sciences in Milwaukee, heeft onderzoek verricht naar de link tussen tenen en pijnprikkels.

Volgens Geiser vormen onze vingers en tenen als het ware een 'interface' die ons in contact brengt met de wereld. Ze moeten ons waarschuwen als iets te warm is, te scherp, te glad of gevaarlijk op een andere manier. 'Daarom zitten ze tjokvol zenuwuiteinden om ze heel gevoelig te maken.'

Daarnaast bevatten onze tenen weinig vet- of spierweefsel, waardoor die zenuwuiteinden heel dicht aan de oppervlakte zitten. 'De kracht van de botsing wordt dus volledig geabsorbeerd door de huid en het bot, en dat voel je natuurlijk.'

Maar ook Darwins evolutietheorie zit er volgens Geiser voor iets tussen: 'Beschermend schoeisel en antibiotica zijn vrij recente uitvindingen. In de tijden daarvoor kon een wonde aan de tenen al snel infecteren en zelfs tot de dood leiden. Mensen met supergevoelige tenen waren veel voorzichtiger en hadden dus een evolutionair voordeel. Dat merken we vandaag de dag nog.'

Bron

Man geeft serveerster tranentrekkende fooi

De boodschap die Claire vond op de achterkant van de rekening © Imgur.


Een man uit Tennessee bestelde afgelopen week twee biertjes, een hamburger en een hotdog bij serveerster Claire Hudson. De man at zijn maaltijd in zijn eentje, betaalde de rekening en vertrok weer. Toen Claire de tafel afruimde, vond ze een fooi van 36 dollar (34 euro) en een boodschap op de achterkant van de rekening. Die boodschap ontroerde haar zo, dat ze ervan moest huilen.


In het Amerikaanse restaurant Mac's Grub Shak in Spring Hill, Tennessee, krijgen de serveersters niet vaak fooien. Claire was dus verbaasd toen ze het bedrag aantrof. Toen ze het briefje met de rekening omdraaide, raakte ze compleet ontroerd.

,,Vandaag is de verjaardag van mijn broer", stond achterop. ,,Hij zou vandaag 36 jaar geworden zijn. Elk jaar ga ik zijn favoriete maaltijd eten (hotdogs) en geef ik de serveerster evenveel fooi als zijn leeftijd. Gelukkige verjaardag, Wes".

Claire zette het briefje vandaag op de webiste Imgur, waar het al bijna 2 miljoen keer
 werd bekeken.


Claire Hudson: ,,De boodschap die de man op zijn rekening schreef, maakte me aan het huilen". © Facebook.

Bron

woensdag 11 maart 2015

Leerling Egypte overlijdt na klap van docent

Caïro © AFP/Mohamed el-Shahed.


In Egypte is gisteren een twaalfjarige leerling overleden na door een leraar te zijn geslagen. Volgens het ministerie van Onderwijs werd de leerkracht inmiddels geschorst. Er is een onderzoek geopend.

De leerling, die school liep aan een instelling in Caïro, overleed zondag na de dag voordien te zijn geslagen. Waarom het kind een pak slaag had gekregen, is niet duidelijk. Het lichaam van de scholier vertoonde sporen van een wond aan de schedel en het kind zou een hersenbloeding hebben gehad.

Lijfstraffen zijn op Egyptische scholen niet ongebruikelijk. Eind 2014 leidde nalatigheid van de autoriteiten nog tot de dood van minstens twee kinderen, die omkwamen bij ongevallen die te wijten waren aan versleten materiaal. In september werd een directeur van een weeshuis in Caïro veroordeeld tot drie jaar cel voor geweld jegens minderjarigen.
Bron

Bliksem treft presidentiële garde Brazilië

Leden van de Braziliaanse presidentiële tijdens een exercitie. © EPA.


Zeker 31 leden van de presidentiële garde in Brazilië zijn getroffen door de bliksem. Ze raakten gewond, maar overleefden het natuurgeweld allemaal, aldus Braziliaanse media.


De militairen die de veiligheid van president Dilma Rousseff verzorgen, trainden gisteren in een veld bij Brasilia, toen de bliksem insloeg.

Ze werden naar twee ziekenhuizen gebracht, waar bleek dat geen van hen in levensgevaar verkeerde. Wel waren verschillende mannen buiten westen geweest en sommigen hadden brandwonden.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua werden vorig jaar 98 mensen in Brazilië gedood door blikseminslagen.
Bron

Moeder van kankerpatiëntje heeft 30 dagen om haar zoon te redden

© Facebook.


Een vrouw uit de Britse plaats Newcastle dient bijna 200.000 euro bijeen te brengen in minder dan dertig dagen tijd om haar zoon een kans te geven te genezen van kanker. Het zoontje van Kat Musgrove heeft een zeldzame vorm van kinderkanker en een experimentele behandeling in de Verenigde Staten zou zijn leven kunnen redden.

Kian heeft al meerdere operaties ondergaan. Hij heeft volgens zijn artsen nu tachtig procent kans dat de agressieve neuroblastoom -die hem ruim een jaar geleden bijna het leven kostte- zal terugkeren.

Een experimentele behandeling in de Verenigde Staten, die binnen 120 dagen plaats moet vinden nadat de patiënt de laatste immunotherapie gekregen heeft, kan het jongetje genezen. Bij Kian dringt de tijd, het is namelijk al 91 dagen geleden dat hij zijn laatste therapie kreeg.

'Zwaarste beslissing uit mijn leven'
Kat beseft dat de experimentele behandeling misschien niet zal aanslaan. ,,Dit is zonder meer de zwaarste beslissing uit mijn leven. Als het niet werkt, heb ik geen geld meer over om hem te kunnen verzorgen. Maar als ik deze kans laat liggen, zou ik het mezelf nooit kunnen vergeven. Het plan is om elke drie maanden naar New York te vliegen, en dat gedurende een periode van twee jaar. Ik kan 140.000 euro gebruiken die ik al ingezameld heb, maar er is meer nodig," zegt ze tegen Metro.uk.

Anderhalf jaar geleden had Kian al maar liefst 27 tumoren overwonnen. De ziekte leek verslagen, maar het risico op een terugval blijft altijd aanwezig. ,,Ongelooflijk hoe genereus de mensen al geweest zijn. Het verhaal van Kian lijkt hen echt te raken", vertelt Kat.
Bron

Ambulancevrouw ontslagen na selfies met stervende patiënten

De inmiddels ontslagen ambulancemedewerkster steekt haar middelvinger op naar een patiënt. © Instagram Kraishek.


Ambulancemedewerkster Tatiana Kulikova (25) uit het Russische Kirov is ontslagen omdat ze beledigende selfies heeft gemaakt met stervende patiënten. 'Nog een idioot', schreef ze bij een foto waarop ze haar middelvinger opsteekt naar een gewonde man. Lokale bewoners die zich inzetten voor de zorg noemen Kulikova's acties 'harteloos'.


Op een andere afbeelding steekt de vrouw twee vingers op naar iemand die een hartaanval zou hebben gehad. 'Wat haat ik mijn werk', schreef ze erbij. Familieleden van de patiënten op haar foto's zijn razend, schrijft deDaily Mail. Ook haar collega's zijn verontwaardigd.

Geschorst
,,Het is duidelijk dat ze niet voor de patiënten zorgde toen ze de foto's maakte'', zegt Artem Golubev, die campagne voert voor betere gezondheidszorg in Kirov. ,,Ze verontachtzaamt de patiënten, van wie sommige inmiddels zijn overleden, op een harteloze manier. Het zou me niets verbazen als familieleden de vrouw en ambulancedienst aanklagen.''

Een woordvoerder van de hulpdienst zegt dat de medewerkster meteen is geschorst toen de selfies aan het licht kwamen. Na een onderzoek is ze ook ontslagen. Het lokale ministerie van Volksgezondheid onderzoekt de kwestie nu en geeft Kulikova waarschijnlijk ook nog een straf, zegt woordvoerster Olga Vagina tegenpersbureau Interfax.

Kulikova heeft toegegeven dat ze de foto's heeft gemaakt, maar heeft verder niet gereageerd. Ze heeft haar Instagram-account, waarop ze de foto's plaatste, inmiddels verwijderd.

Niet de eerste keer
Het is niet voor het eerst dat ziekenhuispersoneel is ontslagen vanwege selfies met patiënten. Vorig jaar stuurde een ziekenhuis in het Duitse Aken vijf verpleegkundigen de laan uit omdat zij kiekjes en een filmpje hadden gemaakt van zichzelf met (soms deels naakte) patiënten. Uit de afbeeldingen zou ook blijken dat de medewerkers drugs hadden gebruikt.

Eveneens vorig jaar kwam een verpleegkundige uit Nizjni Tagil in het Aziatische deel van Rusland in de problemen, omdat ze bloederige selfies nam tijdens operaties. Chinese doktoren werden gestrafd nadat ze hetzelfde deden, maar dan met een groep collega's. En vorig jaar bleek dat de arts die de fatale stembandoperatie uitvoerde bij Joan Rivers een selfie had gemaakt met de comédienne toen zij onder narcose was. De arts is ontslagen.
Bron

dinsdag 10 maart 2015

'Mysterieuze stem' leidde politie naar wonderbaby Lily


Meisje dat 14 uur in haar autozitje hing, herstelt ’heel goed’

Lily en haar moeder Lynn. © Facebook.

'Wonderbaby' Lily hing 14 uur ondersteboven in haar kinderzitje nadat haar moeder Lynn Groesbeck (25) met de auto in het water reed. De moeder overleefde het ongeluk niet, maar als bij een wonder kon de achttien maanden oude Lily uit het Amerikaanse Utah wél gered worden. De agenten die als eerste ter plekke waren, vertellen hoe een vrouwenstem hen naar de auto leidde. ,,We hoorden: help me, help me nu.''

De auto kwam op vrijdagavond in de rivier in Spanish Fork terecht, nadat Groesbeck met haar wagen een stuk muur raakte. Ze was op weg terug van een bezoekje aan haar ouders.

Een omwonende hoorde die avond veel lawaai, maar trof niets aan toen hij ging kijken. Zaterdagmiddag zag een visser de auto ondersteboven in de rivierbedding liggen. Agent Tyler Beddoes en drie van zijn collega's werden opgeroepen en hoorden naar eigen zeggen een stem uit het wrak komen.

Mysterie
,,We hoorden echt een stem. We verbeeldden het ons niet, we hoorden iemand om hulp roepen'', vertelt agent Beddoes aan het lokale FOX13.

,,We wisten dat er nog iemand was en dus werkten we harder. Toen we de stem hoorden, zetten we alles op alles om degene die nog levend in de auto zat te redden." Met zijn collega's lukte het hem de auto om te draaien. Toen zagen ze hoe baby Lily buiten bewustzijn vastzat in haar kinderstoeltje.

Het is voor de mannen nog altijd een mysterie waar de stem vandaan kwam. ,,Ja, we hoorden echt alle vier die stem. We praatten er na afloop over en realiseerden ons dat de moeder overduidelijk al overleden was toen we de auto omdraaiden, en de baby was buiten bewustzijn. Dus we zijn het nog steeds aan het verwerken: wat is er precies gebeurd?''

Opmerkelijk herstel
De familie van Lily laat CNN weten dat het goed gaat met het kleine meisje. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht, waar ze snel is hersteld. ,,Het gaat verbazingwekkend goed met haar. Ze kijkt nu naar Dora De Ontdekker en ze lacht, speelt en zingt liedjes. We staan versteld van haar herstel en zijn haar redders erg dankbaar.''

Voor haar moeder kwam de hulp te laat. Autoriteiten denken dat de auto wel tot 14 uur op zijn kop in de koude rivier kan hebben gelegen. Lily zat stevig in haar autozitje en bleef zo net boven het wateroppervlak hangen.

Zelfbescherming
Artsen verklaren in Amerikaanse media hoe het kan dat Lily er zonder al te veel kleerscheuren vanaf kwam. Naast het feit dat het autozitje stevig was gemonteerd en ze veilig zat vastgesnoerd, had Lily ook het geluk dat ze niet nat werd. Droge koude temperaturen zijn makkelijker te overleven dan natte koude temperaturen. Ook kan de kou juist hebben bijgedragen aan de redding van Lily.

,,Haar hartslag gaat daardoor naar beneden en haar metabolisme omlaag. Daardoor heeft ze minder suiker nodig. Het is een beetje alsof haar lichaam weet dat het een tandje moet terugschakelen om zichzelf te beschermen'', vertelt Dr. Barbara Walsh. Het zou volgens de arts goed kunnen dat Lily vlak voor het ongeluk nog gevoed werd. Ook haar babyvet heeft Lily volgens Walsh beschermd.

Verder onderzoek
De politie onderzoekt hoe het kan dat Lynn tegen de muur op de brug reed en in het water terechtkwam. Er waren geen slipsporen en geen tekens van mankementen aan de auto.

Er is een fonds opgericht om de begrafenis van Groesbeck en de doktersrekeningen van Lily te betalen. Er is al ruim 43.000 dollar opgehaald. De familie is erg dankbaar voor de donaties en alle steun die ze ontvangt door het hele land.
Bron
Lees ook: Wonderbaby Lily kerngezond ontslagen uit het ziekenhuis
Lees ook: Video toont dramatische redding van wonderbaby Lily

OM: meerdere VVD-leden verdacht van corruptie

Voormalig burgemeester Rob Bats © ANP.


De problemen binnen de VVD in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht lijken steeds groter te worden. Vandaag diende fractielid Kathalijne de Kruif, die vastzit op verdenking van hennepteelt en witwassen, haar ontslag in.

Volgens NRC Handelsblad heeft het Openbaar Ministerie (OM) echter nog meer partijleden op de korrel. Ook oud-burgemeester van Haren Rob Bats (VVD) ligt naar verluidt onder de loep van het Openbaar Ministerie.

Dat zou hem, net als een voormalig VVD-wethouder in Stichtse Vecht, verdenken van corruptie. De partij zou volgens NRC Handelsblad de burgemeestersbenoeming in die gemeente hebben geprobeerd te beïnvloeden, in het voordeel van Bats.

,,Mevrouw De Kruif heeft aangegeven dat het niet in het belang van de gemeente, de inwoners, de gemeenteraad, haar partij en haarzelf is als zij nog langer politiek actief is'', zo liet de partij in de gemeente weten.

Onderzoek
De ex-fractievoorzitter werd samen met zeven anderen opgepakt. De recherche is al maanden bezig met een onderzoek naar de verdachten. Door een telefoontap bleek dat de VVD'ster in 2014 informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester lekte aan een partijgenoot. Ook daarvoor is zij aangehouden.

Volgens NRC Handelsblad lekte de vrouw de informatie aan partijgenoot Piet Ploeg, oud-wethouder in die gemeente. Die zou de informatie hebben gebruikt in een poging om Bats in het zadel te helpen als burgemeester van Stichtse Vecht. Het OM wilde dinsdag niet ingaan op het bericht. ,,In het belang van het onderzoek kunnen we daar niets over zeggen'', reageerde een woordvoerster.

Ploeg, tegenwoordig voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, zegt tegen NRC Handelsblad niets te weten van verdenkingen. "Ik ben door de rijksrecherche alleen gevraagd om binnenkort als getuige een verklaring af te leggen.''
Bron

Aangespoeld servetje doet hopen op nieuws MH370

Een servetje dat is aangespoeld op een strand aan de westkust van Australië wordt onderworpen aan een onderzoek, omdat het mogelijk aan boord van de vermiste vlucht MH370 is geweest. Het doekje zat nog in een Malaysia Airlines-verpakking, meldden Australische media vandaag.


Het echtpaar Kingsley en Vicki Miller vond het doekje op het strand ten noorden van Perth, nabij kustplaats Cervantes, afgelopen juli. Voor hun wandeling zeiden ze elkaar nog te gaan 'zoeken naar spullen van vlucht MH370', zegt Kingsley Miller tegen 9 News.

Ze vonden het vreemd dat het nog verpakt was en namen het mee. Nu wordt het onderzocht in de Australische hoofdstad Canberra. Volgens experts is het goed mogelijk dat het lichte pakje in zee een grote afstand heeft afgelegd.

8 maart
Dat voedt de theorie dat het doekje aan boord van de vermiste vlucht MH370 was. Dat toestel vloog vorig jaar op 8 maart van Maleisië naar China, maar verdween van de radar. Vermoedelijk maakte het rechtsomkeert en stortte het ver uit de Australische westkust in de Indische Oceaan. Aan boord waren 239, voornamelijk Chinese, inzittenden.

Het Nederlandse bedrijf Fugro is gevraagd te zoeken naar de Boeing 777.Schepen van het bedrijf zoeken al 9 maanden naar het vliegtuig, maar nog altijd zonder succes.

Geen zekerheid
Mocht het servetje aan boord zijn geweest, dan is het het eerste voorwerp dat is gevonden.

De Chinese autoriteiten verwachten echter niet dat met zekerheid gezegd kan worden dat het servetje aan boord was van het ramptoestel. Er staan geen unieke codes op de verpakking en de doekjes zijn bepaald niet zeldzaam, aldus het persbureau Xinhua dinsdag.

De Chinezen hebben dat ook aan de Australische onderzoekers laten weten. China is nauw betrokken bij het onderzoek naar het vermiste toestel, aangezien aan boord vooral Chinezen waren.