Translate

zaterdag 28 februari 2015

Als baby ontvoerd meisje na zeventien jaar teruggevonden

View image on Twitter
 @DailyMirrorEen gezin uit Zuid-Afrika is na zeventien jaar eindelijk herenigd met hun verdwenen dochter. Het meisje, dat als baby uit het ziekenhuis ontvoerd werd, bleek al die tijd slechts enkele kilometers verderop te wonen. Ze werd pas herkend nadat haar biologische zus naar dezelfde school ging en met het meisje bevriend raakte.


Zephany Nurse was pas drie dagen oud toen ze in april 1997 uit het ziekenhuis werd ontvoerd terwijl haar moeder lag te slapen. De intussen 17 jaar oude tiener werd als enig kind opgevoed door haar ontvoerster en haar man. Hoewel ze niet ver van haar echte ouders opgroeide, leerde ze nooit haar familie of naam kennen. De naam die ze van haar ontvoerders meekreeg, wordt geheim gehouden aangezien ze nog minderjarig is.

Haar biologische ouders, Celeste en Morné Nurse, hadden geen enkel idee wat er gebeurd was met Zephany - tot hun jongere dochter, Cassidy (14) vorige maand van school veranderde en bevriend raakte met het oudere meisje. Zephany zit in het laatste jaar van het middelbaar, maar via klasgenoten en leraren - die al snel een opvallende gelijkenis zagen tussen de twee - leerden ze elkaar kennen.

Spontane klik
Het klikte meteen tussen de zussen: "Er was gewoon een ongelooflijke band", vertelde de biologische tante van de meisjes aan een lokale radiozender. Het duurde dan ook niet lang voor Cassidy haar vriendin thuis uitnodigde, waarna de ouders zelf de gelijkenis zagen en de politie contacteerden.

Na DNA-testen werd bevestigd wat iedereen intussen vermoedde en hoopte - de meisjes waren wel degelijk zussen en Celeste en Morné Nurse hadden Zephany gevonden. Een 50-jarige vrouw werd gearresteerd voor kidnapping, aldus luitenant André Trout van de politie.

Altijd blijven hopen
Bijna 18 jaar geleden werd de biologische moeder naar eigen zeggen wakker in het ziekenhuis toen ze een verpleegster naast haar bed zag zitten. Haar baby'tje lag nog te slapen, vertelde ze in 2011 aan de krant Cape Times. Ze dommelde terug in, uitgeput van de keizersnede. "Toen ik wakker werd, vertelde een verpleegster me dat mijn kind verdwenen was. Je kan je niet voorstellen hoe dat voelt/"

De ouders van het meisje kregen nog drie andere kinderen, maar gaven de zoektocht naar hun oudste dochter nooit op en bleven hopen. Ze vierden zelfs elk jaar haar verjaardag met een klein feestje en taart.

Zephany blijft tot haar achttiende verjaardag in april bij Jeugdzorg, maar zodra ze bij haar echte ouders komt wonen, wil het gezin Nurse voor het eerst samen haar verjaardag vieren.Bron

vrijdag 27 februari 2015

Sneeuwmachine doodt jonge vrouw

De sneeuwmachines spuiten de sneeuw met flinke kracht weg. © Videostill.


In de Franse Pyreneeën is een vrouw op een gruwelijke manier overleden doordat ze werd opgezogen door een soort van sneeuwkanon, meldt de krant L'Express. De machines lijken op oogstmachines en zuigen sneeuw weg van de pistes, om dat met grote kracht een eind verderop te gooien.

Het lichaam van de jonge vrouw werd vanmorgen bij het skistation Les Angles gevonden door de bestuurder van een sneeuwschuiver, die meteen de hulpdiensten inschakelde.

Het is niet duidelijk of zijn machine de vrouw heeft gedood. Ook is de identiteit van de vrouw nog niet achterhaald.
Bron

Russische oppositieleider op straat vermoord


Poetin: moord op Nemtsov mogelijk provocatie

© epa.


De liberale Russische politicus Boris Nemtsov is gisteravond op straat in Moskou vermoord. Nemtsov was vicepremier in 1997 en 1998 onder president Boris Jeltsin. Hij was een van de leidende figuren binnen de liberale oppositiepartij Unie van Rechtse Krachten.

President Vladimir Poetin van Rusland veroordeelt de moord op oppositiepoliticus Nemtsov. Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin volgens het persbureau Tass gezegd. Het lijkt volgens de president alsof de oud-vicepremier in opdracht is vermoord. De moord zou daarom ,,een provocatie'' kunnen zijn.

Golden boy
De vloeiend Engels sprekende Nemtsov, afkomstig uit de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee, behoorde tot de oppositie tegen president Vladimir Poetin. Hij gold in de jaren negentig als 'de golden boy' uit de provincie.

Voor hij vicepremier werd, hervormde hij als gouverneur de economie van de regio Nizjni Novgorod, 600 kilometer ten oosten van Moskou.

Populair onder bevolking
In maart 1997 werd Nemtsov vicepremier. Bij zijn aantreden beloofde hij dat hij niet zou liegen, niet zou stelen en zich niet zou laten omkopen. Hij was toen zeer populair bij de bevolking en leek een goede kans te hebben om Jeltsin als president op te volgen. Toen Rusland in 1998 in de roebelcrisis verzeild raakte, kondigde Nemtsov zijn aftreden aan. Jeltsin aanvaardde dat in augustus dat jaar.
Bron
Lees ook: Tegenstander Poetin vermoord, wereld geschokt

Lees ook: Vriendin van Nemtsov heeft geen idee wie moordenaar is

Lees ook: 'Verdachten van moord op Boris Nemtsov in beeld'
Lees ook: Verdachte moord Nemtsov zegt te zijn ontvoerd

'Grieken dreigen Europa met stroom van 300.000 vluchtelingen'


© epa.


De Griekse vice-minister van Binnenlandse Zaken, Yiannis Panousis, heeft gedreigd om 300.000 tot 500.000 vluchtelingen reispapieren te geven, zodat Europa zal worden ,,overspoeld'' met asielzoekers. Zijn eis: meer financiële vergoeding voor Griekenland voor de opvang van illegalen. Dat meldt het Duitse blad Focus.

De Grieken zouden volgens Panousis meer dan andere EU-landen moeten worden gecompenseerd voor de opvang van vluchtelingen. Daarnaast vindt hij dat de asielzoekers gelijkmatiger over verschillende landen in Europa verdeeld moeten worden. De economische situatie van landen moet bij deze verdeling een grote rol gaan spelen.

,,Als dit niet gebeurt dan zullen we aan 300.000 immigranten reisdocumenten uitgeven en zal Europa overspoeld raken,'' dreigt de minister.

Op de Griekse radio had Panousis het eerder over 500.000 vluchtelingen. Volgens een ruime schatting zou dat ongeveer het aantal in Griekenland verblijvende illegalen zijn.
Bron
Lees ook: Griekse plannen 'bewust vaag' opgeschreven
Lees ook: Noodsteun voor Grieken officieel verlengd
Lees ook: Rutte: Griekse bedreigingen idioot en onacceptabel

Getinte emoji's van Apple: is 'de gele Aziaat' racistisch?

Apple pakt over enkele maanden uit met een update van het emoji-aanbod (smileys) op zijn producten. Een blik op de nieuwe versie van het besturingssysteem iOS leert dat je voortaan multiculturele emoticons en meerkleurige duimpjes in je berichtjes kunt zetten. Een groep gebruikers vindt het huidige aanbod, met vele blanke emoticons, racistisch. Apple komt met zes verschillende tinten, al stromen de eerste klachten al binnen over de gele huidskleur van de Aziaat.


Tegenover ABC News zei een woordvoerder gisteren dat Apple 'veel geeft om diversiteit en werkt aan een update die representatief is voor ons allen'.

Aanbod
Twee verschillende muizen en een lachende drol. Het huidige aanbod van ruim 800 emoji's is behoorlijk divers, maar qua etniciteiten laat het te wensen over. Slechts twee emoticons 'vertegenwoordigen' getinte mensen: een donkere man met een tulband en een Aziaat. Niet bepaald representatief, en dat schoot een aantal gebruikers in het verkeerde keelgat.

In 2012 deed zangeres Miley Cyrusop Twitter een oproep tot een update van de etniciteit van het emoji-aanbod.MTV pakte de klaagzang op en kreeg al snel reactie van Katie Cotton, toenmalig communicatiehoofd bij Apple. ,,Onze emoji-karakters zijn gebaseerd op de Unicode-standaard, die nodig is om de emoticons op meerdere platforms goed te weergeven. Er is meer behoefte aan diversiteit en we werken nauw samen met het Unicode Consortium voor een update.''

Familiesamenstellingen
Gisteren presenteerde Apple de plannen voor een update van het besturingssysteem. De uitbreiding van het emoji-aanbod met ruim 300 emoticons is één van de speerpunten. Behalve meerdere huidskleuren is ook het aantal familiesamenstellingen uitgebreid, zoals twee mannen met een kind.

Op sociale media tonen met name Aziaten zich ontevreden over de update. ,,Wie heeft er nou een felgele huidskleur? Wat houdt dat eigenlijk in? Geelzucht? Felgele emoji's voor Aziaten is racistisch genoeg, Apple'', schrijft ene Nitish Murthy.

Racisme
Het vermeende racisme wordt door Unicode -een non-profitorganisatie die beslist over het toevoegen van de emoji's- weerlegd. Het gele gezicht zou niets met Aziaten, of überhaupt met etniciteiten te maken hebben. Voordat grootmachten als Apple, Microsoft en Google aan de haal gingen met de emoji, waren gele emoticons al in gebruik in Japan, waar de emoji is ontstaan.

De kleur geel wordt door Unicode als 'etnisch neutraal' beschouwd en een gele emoji zou iedereen moeten kunnen gebruiken om hun gevoelens te uiten. Die boodschap is nog alles behalve helder, want op sociale media vraagt menigeen zich af waarom de Aziaat zo geel is.© Apple.


Brondonderdag 26 februari 2015

Ontvoerde christenen verplaatst en onvindbaar

Koerdische strijders staan bij een kerk in Tel Jumaa, niet ver van het gebied waar IS deze week een groep christenen ontvoerde © reuters.


Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben de groep christenen die ze deze week ontvoerden overgebracht naar één van hun bolwerken. Dat melden verschillende bronnen aan persbureau AP.

Ondanks intense zoektochten is er geen spoor gevonden van de meer dan tweehonderd Syrische christenen. Over hun lot is nog niets bekend. De groep werd door strijders van terreurgroep IS opgepakt in het noordoosten van Syrië. Strijders ontvoerden voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen en staken huizen en kerken in brand.

De Verenigde Staten hebben de ontvoering gisteren veroordeeld. 'Dit is een van de laatste wreedheden die IS heeft gepleegd tegen onschuldige mensen in deze regio', zei het Witte Huis in reactie op de ontvoering. Ook de VN-Veiligheidsraad sprak een scherpe veroordeling uit.
Bron
Lees ook: 'Actie tegen ontvoering Syrische christenen'


'IS-beul Jihadi John blijkt twintiger uit Londen'


Mohammed Emwazi vertrok in 2012 naar Syrië

Jihadi John © Twitter.


De beul van terrreurbeweging Islamitische Staat (IS) die bekendstaat als 'Jihadi John' is een man uit Londen. Zijn echte naam is Mohammed Emwazi. Dat schrijven onder andere the BBC en the Washington Post.

De media baseren zich onder meer op informatie van vroegere vrienden van Emwazi en veiligheidsdiensten. De man komt volgens de Washington Post uit een middenklassegezin uit de westkant van de Britse hoofdstad.

Hij zou een opleiding tot computerprogrammeur hebben gevolgd. In 2012 reisde hij naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij de opstand tegen president Bashar al-Assad.

Vast op Schiphol
In 2009 zou hij mogelijk een dag hebben vastgezeten op Schiphol. Dat gebeurde nadat hij Tanzania was uitgezet. Een dag later ging reisde hij verder per vliegtuig door naar Londen. Volgens de Washington Post moest hij overstappen op Schiphol, en is hij daar verhoord. Tijdens het verhoor zou hij hebben gezegd dat de Britse geheime dienst MI5 hem ervan verdacht Somalië te hebben willen bereiken.

In Somalië strijdt de fundamentalistische groep al-Shabaab. De Washington Post verwijst naar een artikel in de Britse krant The Independent uit 2010. Daarin staat het verhaal van een paar Britse jihadisten. Zij zouden in 2009 op Schiphol zijn verhoord na een bezoek aan Tanzania.

Vorig jaar december werd een Nederlandse jihadist door verschillende internationale media per abuis aangezien voor de beruchte Britse IS-beul.

Onthoofdingen
IS heeft meerdere video's verspreid waarop te zien is hoe de gemaskerde beul gijzelaars onthoofdt. Onder zijn slachtoffers waren de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff.

'Jihadi John' is steevast gehuld in zwarte kleding. Een doek bedekt vrijwel heel zijn gezicht, met uitzondering van zijn ogen en neus. Met een Brits accent dreigt hij in de filmpjes met meer moorden.

De precieze leeftijd van de beul is onbekend, maar volgens The Washington Post is hij een twintiger.

Bekend bij de veiligheidsdiensten
De BBC meldt dat de in Koeweit geboren Emwazi al langer bekend is bij de Britse veiligheidsdiensten. Die hebben zijn identiteit echter om ,,operationele redenen'' niet bekendgemaakt.

Vrienden omschrijven de man als een vroom moslim. Hij ging regelmatig naar een moskee in de wijk Greenwich, droeg een baard en lette erop geen oogcontact met vrouwen te leggen.

Na zijn afstuderen aan de Universiteit van Westminster zou hij zijn geradicaliseerd.

Rapper Abdel-Majed Abdel Bary
Eind september 2014 had de FBI al verkondigd te weten wie Jihadi John was. Verdachte nummer 1 was de voormalige rapper Abdel-Majed Abdel Bary door zijn Britse accent. Door zijn gruwelijke daden en verschijningen in onthoofdingsfilmpjes werd er een prijs van 10.000.000 dollar op zijn hoofd gezet, dat is evenveel als bij de IS-baas Abu Bakr al Baghdadi.
Bron
Lees ook: Amerikanen willen 'Jihadi John' pakken
Lees ook: Foto van 'Jihadi John' gepubliceerd
Lees ook: Moeder Jihadi John wist direct dat het haar zoon was
Lees ook: 'Vader IS-beul noemt zoon een hond en een terrorist'
Lees ook: Vader 'Jihadi John': Geen bewijs dat mijn zoon de beul is


'Bombardement op IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi'


Abu Bakr al Baghdadi (inzet) © AFP | Beeldbewerking AD.

Zeker zeventien IS-strijders en negen burgers zijn vannacht gedood bij een bombardement op het Iraakse grensstadje al-Qaim. Arabische media meldden dat de zelfbenoemd kalief en leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, ook bekend als 'de onzichtbare sjeik', ook aanwezig was in de gebombardeerde doelen.

De berichten zijn onbevestigd en laten bovendien in het midden of de IS-leider gewond of gedood zou zijn. Uit andere onbevestigde berichten blijkt bovendien dat hij uren eerder al uit het gebied zou zijn vertrokken.

Door het bombardement zijn ook nog eens 29 militanten van IS gewond geraakt, meldde een bron in het ziekenhuis van het stadje nabij de grens met Syrië.

De bommen werden gegooid door de internationale coalitie, onder leiding van de Verenigde Staten. Ook Nederland neemt deel aan die missies, zij het alleen boven Iraaks grondgebied.

De onzichtbare sjeik
Abu Bakr al-Baghdadi wordt gezien als de leider van IS, en is ook bekend onder de bijnamen 'de onzichtbare sjeik' en de 'nieuwe Osama Bin Laden'.

Vorig jaar juni riep de soennitische terreurbeweging IS een kalifaat uit. Dat lieten ze weten in een audioboodschap. Een kalifaat is een grensoverschrijdende islamitische staat. Abu Bakr al-Baghdadi werd uitgeroepen tot kalief, de leider van het kalifaat.

De beweging roept alle jihadisten ter wereld op om zich bij hen aan te sluiten.
Bron

Drie patiënten laten hand amputeren voor prothese

Milorad Marinkovic toont wat hij met zijn robohand ermee kan. © AP.


Een doorbraak in de wetenschap: drie Oostenrijkers kregen een kunsthand die door signalen vanuit hun brein wordt aangestuurd. De drie lieten er hun verlamde, onbruikbare hand voor amputeren en kunnen nu beter zelfstandig functioneren.

Wetenschappers aan de universiteit van Wenen hebben onlangs drie patiënten voorzien van kunsthanden die met het brein kunnen worden bestuurd.

Door gebruik te maken van een nieuwe techniek - bionische reconstructie genaamd - reageren de protheses op prikkels van de hersenen, aldus een publicatie in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Hoge verwachtingen
Deze procedure kan in de toekomst uitkomst bieden aan een grote groep patiënten met verlamde of afgehakte ledematen, zoals slachtoffers van een ongeluk met aardappelrooimachine of broodsnijder. Niet alleen handen, maar ook voeten en benen zouden op termijn zo weer kunnen functioneren, is de verwachting.

Twee van de geopereerde Oostenrijkers raakten gewond bij het bergbeklimmen in hun land, een kwam ten val bij een motorongeluk. Maar alle drie hielden ze ernstig, blijvend letsel aan hun ongeluk over: de zenuwen vanuit de nek naar de hand scheurden af. Een zware blessure die ook veel voorkomt bij contactsporten als rugby en American Football. Het gevolg: een - deels - verlamde hand.

Het lukte artsen de gescheurde zenuwbundel deels te herstellen, schouder en elleboog reageerden weer. Maar met het repareren van de fijne motoriek van de hand hadden zij meer moeite, dat mislukte. Daarom overtuigden neurochirurgen de drie mannen na een uitgebreide studie ervan dat ze beter af zouden zijn als ze hun onbruikbare hand zouden laten amputeren.

Transplantatie
Vervolgens kregen ze een transplantatie van een stuk dijbeenspier naar de onderarmstomp. Deze spier werd gekoppeld aan de beschadigde zenuwen om de signaaloverdracht tussen hersens en prothese tot stand te kunnen brengen. De zogenoemde robohand wordt over de stomp geschoven.

Die connectie staat nog in de kinderschoenen. Momenteel wordt er geëxperimenteerd met geïmplanteerde elektroden die de prothese signalen doet oppikken. De drie patiënten kregen allemaal intensieve cognitieve training en oefenden gemiddeld 9 maanden met de robohand voordat zij hun operaties ondergingen. Dit voor het activeren van de spieren en het gebruik van elektrische signalen voor het besturen van een virtuele hand.

Profijt
De mannen die door hun blessures werden belemmerd in hun dagelijks functioneren, hadden direct profijt van de robohand. Nu kunnen ze al enkele simpele taken uitvoeren, zoals het optillen van munten of een glas, het opendraaien van een blik of pot, het roeren in pannen en het strikken van de veters van hun schoenen.

In hun recente publicatie in The Lancet laten de wetenschappers van de Oostenrijkse universiteit in Wenen weten dat de techniek op termijn wereldwijd zal worden ingezet.


Bron

woensdag 25 februari 2015

Nieuwe hoofdhuid voor vrouw na dramatisch boorongeluk

Afbeelding weergeven op Twitter

Een 27-jarige vrouw uit Tsjechië die onlangs door een ongeluk met een boor het vel van haar oogleden, voorhoofd en schedel verloor, heeft dankzij plastisch chirurgen een nieuwe hoofdhuid gekregen. De artsen gebruikten huid van haar armen en benen. Petra Novotna, moeder van vier kinderen, kan inmiddels weer lachen.

Het haar van Novotna zat in een paardenstaart, toen het verstrikt raakte in de elektrische boor die ze gebruikte. Haar hoofd sloeg voorover en haar hoofdhuid werd losgetrokken vanaf de bovenkant van haar neus tot aan haar achterhoofd. Novotna, een vrijwillige brandweervrouw, herinnert zich het ongeluk nog precies. ,,Ik rende weg en toen zag ik dat mijn hoofdhuid niet meer vast zat, maar naast me lag'', zegt ze tegen Central European News.

Artsen konden het hoopje vel niet meer vastmaken en besloten huid van Novotna's armen en benen te gebruiken. Ze lag negen uur op de operatietafel. Chirurg Andrej Sukop is tevreden over het resultaat. ,,De operatie ging zo goed dat verschillende andere ziekenhuizen al hebben gevraagd naar details over onze werkwijze'', zegt hij. Novotna kan niet wachten om naar huis te gaan.

Bron.

dinsdag 24 februari 2015

Toronto vraagt hulp bij onderzoek geheime tunnel


© reuters.


De politie van de grootste stad van Canada, Toronto, heeft vandaag het publiek gevraagd te helpen bij het onderzoek naar een geheimzinnige tunnel die in de stad is aangetroffen. Nieuwszender CBS News Toronto meldde recent voor het eerst over het ondergrondse bouwwerk onder een dicht bebost stuk land in stadsdeel North York.

De plaatsvervangend politiechef van de Eenheid Speciale Operaties, Mark Saunders, erkende dinsdag dat het een raadsel is en dat dit geen alledaagse vondst was.

Gevreesd wordt dat de bouwers niet veel goeds in de zin hadden. Mogelijk beraamden 'tunnelterroristen' een aanslag op bij voorbeeld het nabijgelegen Rexall Centre, waar deze zomer internationale tenniswedstrijden gehouden worden.

De politie had nog maar weinig losgelaten over de vondst. Die werd vorige maand gedaan door een medewerker van de dienst die natuur beschermt en onderhoudt in Toronto en omgeving.

Tien meter
De tunnel in aanbouw die hij ontdekte was tien meter lang en twee-en-een-halve meter hoog. De boven- en zijkanten waren gestut en er was verlichting aangelegd. Voor de energievoorziening stond er een generator en er lagen graafwerktuigen.

Het was volgens de autoriteiten niet bedoeld als ondergrondse bergplaats en er moet weken aan zijn gewerkt. Er is eten en drinken aangetroffen. Aan een spijker hing een rozenkrans met daaraan bevestigd het symbool ter herdenking van gevallenen, een rode papaverbloem. Er is ook zorgvuldig te werk gegaan bij het verhullen van de werkzaamheden.


© ap.© ap.

Moeder overleden zoon krijgt grote verrassing via radio

De Australische Michelle verloor tot haar grote verdriet haar zoon Blaine (19) door een arbeidsongeval. Middenin het rouwproces moet ze noodgedwongen weer aan het werk. Dochter Crystal kon het niet aanzien en regelde een grote verrassing via de radio.

Moeder Michelle rijdt nietsvermoedend met haar dochters en zoon naar een kuuroord. De radio staat aan, maar ze had niet gedacht dat de uitzending aan haar zou worden gewijd.

Haar 19-jarige zoon Blaine kwam in december om het leven bij een ongeluk op zijn werk. Een enorme klap voor de familie van de jongeman. Blaine was een echte familieman, die niet schroomde zijn liefde uit te spreken. Hij was gek op zijn vriendin Victoria en hield zielsveel van zijn moeder.

Stapel rekeningen
Sinds het fatale ongeluk worstelt Michelle om haar leven weer op de rit te krijgen. Door haar verlies heeft ze het erg moeilijk om zich op haar werk te concentreren, maar omdat de stapel rekeningen niet zo maar verdwijnt, heeft ze geen keuze.

Dochter Crystal deed haar verhaal aan radio-dj's Kyle en Jackie O., die zo ontroerd waren door het trieste verhaal van Michelle dat het radiostation de rekeningen van de rouwende vrouw voor zes maanden betaalt, zodat ze haar verlies in alle rust kan verwerken.

Zowel de radio-dj's als de moeder en haar dochters houden het niet droog. De beelden van de actie zijn inmiddels meer dan 1,5 miljoen keer bekeken op YouTube.Bron

Man fietst elke dag zestig kilometer, ook als het -10 isNiets weerhoudt de 56-jarige Fraser Cunningham ervan om op zijn fiets te stappen. Zelfs niet als het ijskoud is (-10 graden) en dat al tien jaar lang. De Amerikaan was de ellenlange files elke dag met de auto zat. ,,Die één à twee uur op de fiets heb ik echt tijd voor mezelf. Ook om na te denken."

Elke morgen stapt de Amerikaan om 5.30 uur op zijn fiets richting zijn werk, bijna 30 kilometer heen en aan het einde van de dag weer terug. Zijn baard bevriest en zelfs zijn ogen zijn al eens letterlijk bevroren tijdens de tocht. ,,Mijn ogen waren open, dat is beter dan dat ze dicht vriezen", vertelt de man nuchter aan het Amerikaanse medium USA Today.

Cunningham kwam vaak gefrustreerd op zijn werk aan, als hij net uren in de file had gestaan ,,Ik ontwikkel spullen voor mijn werk, tijdens het rijden krijg ik inspiratie."

De inwoner van het plaatsje Cincinnati, in Ohio, slaat geen dag over. ,,Ik wil mijn record verbreken", verklaart hij. De man fietste al eens aansluitend 1 jaar en 8,5 maand achtereen. ,,Nu zit ik op 1 jaar en 6,5 maanden. Nog even te gaan dus."

Wiebelen
'Even' die 60 kilometer op een dag afleggen is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker met de dalende temperaturen. ,,Het is heel zwaar. Na een uur slaat de kou echt toe. Ik ga dan met mijn tenen wiebelen om te voorkomen dat ze bevriezen, maar dat is bijna niet te doen."

Ook liet Cunningham expres zijn baard staan, waar de ijspegels in hangen na zijn fietstocht. ,,Dat houdt mijn kin warm, zegt mijn vrouw altijd." Maar zelfs de baard, lagen kleding en speciale wanten kunnen hem niet warm houden. ,,Na een tijdje is de kou niet meer tegen te houden, dan begin ik te denken aan mijn espresso die klaar staat als ik thuis kom."

De Amerikaan wil zo lang mogelijk blijven fietsen. ,,Zeker tot mijn pensioen, daarna zoek ik een ander doel om naartoe te fietsen."


Bron

Britten gaan Oekraïeners trainen

David Cameron © getty.


Groot-Brittannië stuurt in maart militairen naar Oekraïne om te helpen bij de training van Oekraïense militairen. Dit heeft de Britse premier David Cameron vandaag aangekondigd. Hij waarschuwde daarbij dat Rusland ook andere landen zal lastigvallen als het in Oekraïne niet wordt tegengewerkt.

De Britten zijn niet de enigen die zich opmaken om de in slechte staat verkerende Oekraïense strijdkrachten op te vijzelen. De bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Europa, generaal Ben Hodges, zei dat Amerikaanse militairen in het West-Oekraïense Lvov Oekraïense militairen gaan opleiden.

Het leger van Oekraïne lijdt aan veel gebreken. Het defensiebudget van Oekraïne is met 4,3 miljard euro minder dan de helft van het Nederlandse defensiebudget volgens www.globalfirepower.com.
Bron

Politie Parijs opgeschrikt door mysterieuze drones

Militairen bij de Eiffeltoren na de aanslag op Charlie Hebdo © anp.


Zeker vijf onbekende drones hebben in de afgelopen nacht boven Parijs gevlogen. Ze zijn onder meer gesignaleerd in de buurt van de Amerikaanse ambassade, het Louvre en de Eiffeltoren. Mogelijk gaat het om een gecoördineerde actie. De Franse politie staat voorlopig voor een raadsel.

Het eerste vliegende apparaat werd rond middernacht gespot boven de ambassade van de Amerikanen. In de uren daarna werden nog vier andere gezien. De opgetrommelde politie trachtte de drones te volgen en hun bestuurders te vinden, maar dat lukte niet.

Een politiebron meldde aan persbureau AFP dat er wel vaker drones boven de Franse hoofdstad vliegen, maar dat er nog nooit zoveel in één nacht zijn gezien. Mogelijk gaat het om een gecoördineerde actie. Het onderzoek loopt nog.

Parijs en Frankrijk staan sinds de aanslag op Charlie Hebdo en andere incidenten onder hoogspanning. Veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt.

Niet de eerste keer
In de laatste maanden zijn er in Frankrijk ook raadselachtige drones gespot boven onder meer kerncentrales, militaire installaties en het presidentiële paleis. Bijvoorbeeld in de nacht van 28-29 januari. Volgens AFP vlogen er toen drones in de buurt van de haven van Brest, waar vier nucleaire onderzeeërs lagen.

Soms vlogen er ongeveer gelijktijdig drones boven dit soort locaties, op enkele honderden kilometers van elkaar. Ook dit gegeven zou kunnen duiden op gecoördineerde acties.

Volgens de autoriteiten vormen de drones tot dusver geen bedreigingen, maar de regering heeft wetenschappers wel opdracht gegeven een manier te vinden om de 'vliegtuigjes' tegen te werken.
maandag 23 februari 2015

Vrouw doodt zichzelf bij omdoen pistool-bh

Christina Bond (55) schoot zichzelf in haar oog toen ze haar pistool in haar bh-holster deed. © Facebook Christina Bond.


Bodybuildster Christina Bond (55) uit de Amerikaanse stad St. Joseph heeft zichzelf onlangs per ongeluk in haar oog geschoten toen ze een revolver in de holster van haar pistool-bh wilde doen. Ze werd per helikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar ze overleed, meldt deKalamazoo Gazette. Wapen-bh's zijn steeds populairder bij Amerikaanse vrouwen.

,,Ze had moeite met het aandoen van haar bh-holster, hij zat niet zoals ze wilde'', zegt Mark Clapp van de politie in St. Joseph. ,,Ze keek naar beneden en liet het wapen per ongeluk afgaan.''

Bond had twee zoons en zes kleinkinderen, blijkt uit haar overlijdensbericht. Ze laat ook een verloofde achter. Na haar schooltijd zat ze twee jaar bij de militaire politie van de marine. Daarna werkte ze als boekhoudster en was ze actief in de lokale politiek. Ze was gelovig, actief bij een motorclub en was bodybuildster; in 2013 won ze de Miss Michigan Figure Overall Championship.
'Vrouwen willen opties'
In alle Amerikaanse staten mogen mensen onzichtbaar een vuurwapen dragen als ze een vergunning hebben, schrijft USA Today. Behalve in Columbia.

Hoewel er voor vrouwen ook enkel-, dijbeen- en sokkenholsters zijn, is de populariteit van bh-pistoolhouders de afgelopen jaren gestegen.

,,Het is een natuurlijke plaats om een revolver te bewaren, afhankelijk van het formaat van het wapen en van de 'wapens' van de vrouw'', grapt Carrie Lightfoot, doelend op de cupmaat van vrouwen. Ze is eigenares van The Well Armed Woman, een voorlichtingsbedrijf over wapens voor dames.

Het merendeel van de vrouwen draagt haar wapen in een band om haar middel of in de handtas, zegt ze. Dat laatste is gevaarlijk, want kinderen kunnen dan bij het pistool. Dat gebeurde vorig jaar, toen een kleuter zijn moeder doodschoot met haar eigen wapen.

,,Vrouwen hebben opties nodig. De ene dag dragen ze een jurk, de volgende een pak en de dag erna sportkleding'', zegt ze. Vrouwen moeten zich wel laten trainen, denkt Lightfoot. Bij iedere verstopplek hoort een andere manier van trekken van het wapen.


Schieten populair bij vrouwen
In de staten waarvan cijfers bekend zijn, hebben meer mannen dan vrouwen een wapenvergunning. Desalniettemin nam het aantal Amerikaanse vrouwen dat aan schietsport doet tussen 2001 en 2011 toe met ruim 51 procent.

Steeds meer vrouwen geloven ook dat wapens hen kunnen beschermen tegen criminelen. Maar anders dan mannen willen ze ook leren schieten om zich onafhankelijk te voelen.

Met het aantal holsters speciaal voor vrouwen is ook het aantal schietaccessoires voor vrouwen toegenomen. Denk aan roze pistolen en schiethandschoenen met luipaardprint. De meeste vrouwen vinden zulke stereotypisch vrouwelijke spullen overigens helemaal niet leuk.
Bron

Correspondent vindt spullen MH17 in Oekraïne

Afbeelding weergeven op TwitterAfbeelding weergeven op TwitterAfbeelding weergeven op TwitterAfbeelding weergeven op Twitter

Nog steeds zijn niet alle persoonlijke bezittingen geborgen van de slachtoffers van de crash van vlucht MH17 boven Oekraïne. Correspondent Jeroen Akkermans van RTL Nieuws heeft nog veel spullen gevonden in de regio die door de aanhoudende gevechten lange tijd niet toegankelijk was.


Nu de strijd zich heeft verplaatst, is het gebied weer begaanbaar. Akkermans ging er, als eerste journalist, heen. Hij zag er veel persoonlijke bezittingen liggen.

De voorwerpen en wrakstukken liggen op de grond en hangen soms zelfs nog in bomen en struiken. De zoektocht naar overblijfselen wordt volgens RTL bemoeilijkt doordat er mijnen liggen in het gebied.

Menselijke resten
Het is niet uit te sluiten dat er menselijke resten liggen in het gebied, dat tot voor kort door de oorlog niet begaanbaar was. De plaatselijke bevolking trof er eerder al botten en haar van mensen aan. Ook zijn enkele volledig doorboorde platen van de cockpit ontdekt.

Door de ramp op 17 juli vorig jaar kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Nabestaanden kunnen begin volgende maand wrakstukken bekijken op de luchtmachtbasis Gilze Rijen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid, die een besloten bezoek van familieleden aan de vliegbasis voorbereidt, liet eerder al weten op de hoogte te zijn dat er nog wrakstukken en persoonlijke bezittingen in Oekraïne liggen.
Bron
Lees ook: Mobieltjes MH17-slachtoffers terug naar nabestaanden

Britse zakenman verruilt luxeleven voor strijd tegen IS

© Facebook/Tom Locks.


Een Britse zakenman heeft zijn luxeleven in het Verenigd Koninkrijk opgegeven om in Irak te strijden tegen terreurgroep IS en mensen te helpen. Tim Locks (38) verkocht zijn huis, tikte een enkel vliegticket naar de Iraakse stad Sulaymaniyah op de kop en is nu lid van de christelijke militie Dwekh Nawsha.

,,In mijn huis in Engeland had ik een tv in elke kamer, een zwembad... Ik ging acht keer per jaar op reis. Ik deed wat ik wilde, wanneer ik wilde. In Irak heb ik niks, maar ik kan mensen helpen. En dat samen met een groep mannen die ik nog maar een paar weken ken, maar nu al als familie zijn voor mij", zo vertelt hij aan de Britse kranten Daily Mail en Mirror.

De voormalige portier en eigenaar van een bouwbedrijf besliste vorig jaar in augustus om zijn leven om te gooien, nadat hij in het nieuws gruwelijke beelden had gezien van het bloedbad in de Sinjar-regio, in het noordwesten van Irak. IS-strijders doodden er vorige zomer meer dan 500 yezidi's, een etnische en religieuze Koerdische bevolkingsgroep. Slachtoffers waren kinderen, vrouwen en mannen.

,,Toen ik de beelden zag, dacht ik: 'Ik heb een geweldig leven en huis. Een job. Nu is het tijd om anderen te helpen'."
Uitroeien


Locks bracht zijn huis op de markt en zocht online contact met mensen in Irak. Begin deze maand zette hij voet aan grond in Koerdistan. Momenteel werkt Locks aan bouwprojecten in de provincie Ninive, later wil hij de wapens opnemen en strijden tegen IS. ,,Iedere samenleving die mensen doodt en onthoofdt, moet aangevochten worden", is Locks overtuiging.

Het is nog onzeker of de dertiger ooit zal terugkeren naar Groot-Brittannië. Hij beseft dat hij het dan zwaar krijgt met de Britse veiligheidsdiensten. ,,Pas wanneer Islamitische Staat is uitgeroeid, zal ik terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk", besluit hij.

Bron

zondag 22 februari 2015

'Geen concrete plannen voor aanslag op westerse winkelcentra'

Jeh Johnson. © ap.


Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft geen aanwijzingen dat er concrete plannen zijn voor aanslagen op westerse winkelcentra. Dat liet een woordvoerder weten in reactie op uitspraken van de minister eerder op die dag. De minister reageerde toen op een video van terreurgroep al-Shabaab.

Jeh Johnson, minister van Binnenlandse Veiligheid, had zondagochtend gewaarschuwd voor een aanslag in één van de meest bezochte winkelcentra ter wereld. Wie de Mall of America in Minnesota, Minneapolis, bezoekt, moet bijzonder voorzichtig zijn, zei Johnson in meerdere talkshows op de Amerikaasen televisie.

Dreigende video
De Somalische terreurgroep al-Shabaab had zaterdag een video vrijgegeven waarin wordt opgeroepen tot aanslagen in de Mall of America en andere westerse winkelcentra. De echtheid van de video is nog niet bevestigd, maar Johnson zei de dreigementen serieus te nemen. Hij benadrukte echter ook dat concrete dreigingen ontbreken en er geen reden is om de shoppingmall niet te bezoeken.

In Minnesota woont een aanzienlijke groep Somalische Amerikanen. Er bestaat nog altijd angst dat er binnen die gemeenschap mensen radicaliseren.

Volgens openbaar aanklagers hebben sinds 2007 tientallen inwoners van de agglomeratie Minneapolis/Saint Paul zich aangesloten (of een poging daartoe gedaan) bij de terreurorganisaties Islamitische Staat of al-Shabaab.
Bron

Ondanks staakt-het-vuren woedt strijd Oekraïne door

© Reuters.


Een vredesmars in de Oekraïense stad Charkov is vandaag uitgelopen op een drama. Zeker drie mensen kwamen om door een ontploffing. Volgens verscheidene media in Oekraïne en Rusland raakten tien anderen gewond door een explosief dat aan het begin van de mars uit een auto in de menigte van ongeveer vijfhonderd mensen werd gegooid.

Vier verdachten zijn opgepakt. Het zouden Oekraïners zijn die wapens zouden hebben gekregen van Russen en door hen zouden zijn geïnstrueerd. Met de mars wilden de deelnemers de soldaten herdenken die zijn omgekomen in de strijd met de pro-Russische separatisten.

Die strijd woedt ondertussen ondanks het staakt-het-vuren van vorige week nog altijd. Volgens Kiev zijn de pro-Russische separatisten bezig een troepenmacht op te bouwen in de buurt van de Marioepol. De regering vreest een offensief.

Ook Rusland zou zich blijven bemoeien met het conflict in Oost-Oekraïne. Een woordvoerder van het Oekraïense leger verklaarde vrijdag dat meer dan twintig Russische tanks en tien raketsystemen de afgelopen dagen het land zijn binnengetrokken.

Prullenbak
Toch is het akkoord van Minsk, dat afgelopen week werd gesloten nog niet naar de prullenbak verwezen. Dit weekend werd een eerste stap succesvol afgerond toen Oekraïne en de rebellen gisteren bijna tweehonderd gevangenen uitwisselden. Oekraïne liet 52 rebellen vrij en de separatisten droegen 139 militairen over aan de autoriteiten in Kiev.

Vandaag zou er ook een begin worden gemaakt met het terugtrekken van zware wapens van de frontlinie in het oosten van Oekraïne.

Bij het akkoord dat vorige week in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten, was afgesproken dat de strijdende partijen wapens zoals artillerie en raketten zouden terugtrekken. Toen de strijd rond met name het stadje en spoorknooppunt Debaltseve doorging, besloten beide kampen geen gehoor te geven aan dat besluit.

Debaltseve viel deze week echter in handen van de rebellen. Daarop luwde de strijd. De aangekondigde terugtrekking van het grove geschut lijkt daar een gevolg van.
Bron

Lot Koerdische strijders na nieuwe video IS onduidelijk

Archiefbeeld van Koerdische strijders. © ap.


In een nieuwe video van terreurgroep IS (Islamitische Staat) is te zien hoe Koerdische strijders in kooien door Kirkuk worden geparadeerd. CNN meldde eerder op vandaag dat de strijders ook zouden zijn onthoofd, maar later trok de zender die bewering in. Het lot van de Koerden is nu onduidelijk.

IS maakte eerder gebruik van grote metalen kooien. De Jordaanse straaljagerpiloot Muath al-Kasasbeh werd opgesloten in een kooi en levend in brand gestoken. Terwijl de Koerdische strijders in kooien zitten, worden ze geïnterviewd door een man die een microfoon met een IS-logo gebruikt. De Koerden strijden tegen de terreurgroep, met name in het noorden van Syrië.

Daar wisten Koerdische strijders de stad Kobani na een maandenlange strijd uit handen van IS te houden. IS heeft in de Koerden volgens de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung ook een nieuwe bron van inkomsten gevonden. De terreurgroep bewaart de lijken van omgekomen Koerdische strijders en vraagt 10.000 tot 20.000 dollar (ongeveer 9000 tot 17.500 euro) als de Koerdische milities ze terug willen hebben.

De terreurgroep lijkt daarmee een inventieve nieuwe manier te hebben gevonden om de dalende inkomsten uit olie- en kunstsmokkel te compenseren. Desondanks moet IS flink bezuinigen: strijders krijgen tegenwoordig soms nog maar een derde van hun oude salaris.
Bron
Lees ook: 'IS ontvoert tientallen christenen in Syrië'

Turkije evacueert graftombe stamvader uit Syrië

Turkse soldaten plaatsen een Turkse vlag terwijl ze op weg zijn naar de tombe van Suleyman Shah. © epa.


Het Turkse leger heeft vannacht een militaire operatie uitgevoerd in Syrië. Doel was om Turkse soldaten te evacueren die de graftombe van Suleiman Shah bewaken en die werden omsingeld door militanten van Islamitische Staat (IS).

Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu zijn in totaal 38 soldaten naar Turkije teruggehaald. Bij de operatie zijn 100 militaire voertuigen ingezet, waaronder 39 tanks. Er is geen toestemming of assistentie van derde partijen gevraagd. De coalitietroepen zijn geïnformeerd toen de operatie in gang was gezet, aldus Davutoglu.

Bij de actie zou één Turkse militair om het leven zijn gekomen.
De militair is omgekomen door een ongeluk tijdens de evacuatie. Er zouden geen gevechten zijn geweest met IS-strijders. De andere soldaten zouden succesvol geëvacueerd zijn en de operatie daarmee afgerond.

Volgens de BBC zijn de Turken door Kobani gereden met hulp van de Koerden. Die wisten onlangs IS te verdrijven uit de door strijd verwoeste stad.

Stamvader
In de kleine enclave op Syrisch grondgebied, die bij Turkije hoort, ligt de de stamvader van het Ottomaanse rijk begraven. De enclave ligt vanuit Turkije gezien 37 kilometer over de grens in Syrië. Sinds 1921 behoort die tot het Turkse grondgebied. De Turkse militairen bewaakten er het mausoleum van Shah. De Turkse regering zei vorig jaar al dat de enclave wordt bedreigd door Islamitische Staat.

De overblijfselen van Suleyman Shah worden volgens Davutoglu overgebracht naar een deel van Syrië dat onder controle is van het Syrische leger. Het zou gaan om een tijdelijke overplaatsing. De oorspronkelijke locatie van de graftombe blijft Turks grondgebied. De artefacten uit de tombe worden tijdelijk in Turkije ondergebracht.
Turkse soldaten op wacht bij de tombe van Suleyman Shah (archiefbeeld 2011). © ap.Bron

Wintersporters in urenlange files: 10 uur over 100 kilometer

© afp.


Het lijkt erop dat veel Nederlanders die in de auto op weg zijn naar de wintersport, vandaag toch hun bestemming bereiken. Maar wel met een urenlange vertraging, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Het verkeer richting de Alpen ondervond de hele dag veel hinder van hevige sneeuwval.

Door de sneeuw en verkeersdrukte stond er vanavond nog altijd 40 kilometer file op de A43 (Lyon-Chambéry) en op de A40 (Mâcon-Genève) stond het stil over een lengte van 30 kilometer. De A48 (Lyon-Grenoble) was al een tijd lang afgesloten vanwege de sneeuw. Door de ontstane files konden sneeuwruimploegen weinig uitrichten.

'Hotels vol'
,,Veel Nederlandse wintersporters die onderweg waren naar Frankrijk hebben hun eindbestemming niet gehaald. Anderen wel, maar vaak wel met meer dan tien uur vertraging'', meldde de VID. In Frankrijk viel vandaag op sommige plaatsen meer dan 30 centimeter sneeuw. ,,Ook wegen over bergtoppen sneeuwden onder, waardoor ongelukken gebeurden en mensen de berg niet meer over konden komen. Helaas zitten veel hotels al vol.''

Rode Kruis
Medewerkers van het Rode Kruis delen warme dranken uit aan mensen die soms al uren in hun auto vastzitten. Ze krijgen daarbij hulp van vrijwilligers van de Franse Civiele Bescherming. ,,Er zijn voorbereidingen getroffen om mensen in plaatsen langs de snelweg op te kunnen vangen als de situatie niet verbetert'', aldus de VID. ,,De verwachting is dat het straks stopt met sneeuwen en dat de wegen sneeuwvrij gemaakt kunnen worden.''

© afp.
© afp.
© afp.
© afp.