Translate

zaterdag 21 februari 2015

'In Indonesische stad krijgen alleen maagden een diploma'

Schoolkinderen in Indonesië. © reuters.


Meisjes die op de middelbare school zitten in de Indonesische stad Jember moeten eerst laten zien dat ze nog maagd zijn voordat ze hun diploma krijgen. Dat blijkt uit een voorstel van de gemeente op Java die wil dat de meisjes een 'maagdelijkheidstest' ondergaan, aldus Human Rights Watch (HRW).

Doel van het voorstel is voorkomen dat meisjes seks voor het huwelijk hebben of in de prostitutie terechtkomen. Dat wordt in Indonesië beschouwd als een groot probleem. Jongens zijn niet verplicht om de test te doen voordat ze hun schooldiploma krijgen.

De maagdelijkheidstest is al verplicht voor vrouwen die agent willen worden of bij het leger willen werken. Bij de zogenoemde tweevingerstest wordt gekeken of het maagdenvlies nog intact in. HRW noemt de test discriminerend en wil dat de Indonesische president Joko Widodo de testen verbiedt.
Bron

Nieuwe software kan beulen uit video's IS opsporen

Spaanse onderzoekers hebben een systeem ontwikkeld waarmee nagetrokken kan worden waar ter wereld een video is opgenomen. Het programma kan van belang zijn in de strijd tegen IS. Op deze manier kunnen de beulen van de terreurbeweging opgespoord worden.

Het programma dat onderzoekers van de Ramón Llull University in Barcelona hebben gebouwd, maakt gebruik van een lokaliseringstechniek die audiovisuele gegevens herkent uit een wereldwijde databank voor beeld en geluid.

,,Audio is minstens even bruikbaar als visuele informatie, soms zelfs waardevoller. Vervolgens gebruiken we wiskundige methodes om een locatie te bepalen. Dit is al meerdere keren gelukt", vertelt Xavier Sevillano aan de Daily Mail.

Algoritme
Veel van de video's die op internet staan, hebben een begeleidende tekst over de locatie, tijd of andere gegevens. Maar dat geldt niet voor elk filmpje. Wanneer dat wel het geval is, worden alle data samengevoegd, waarna er een algoritme op losgelaten wordt. Op die manier kunnen de data vergeleken worden met een verzameling wereldwijde video's die al wel gelokaliseerd is.

Ondanks dat het systeem innovatief is en bruikbaar kan zijn in de strijd tegen IS, moet er niet te vroeg gejuicht worden. Slechts drie procent van de video's kan herleid worden naar een locatie die drie kilometer afwijkt van de daadwerkelijke locatie. Eén procent van de video's kan op de kilometer precies bepaald worden.

Effectiever door groei
Om het systeem effectiever te maken moet de database groter worden. Mits dat lukt, kan het in de toekomst zeer bruikbaar zijn voor vermissingszaken, verdwijningen of bij andere calamiteiten. Voorwaarde is wel dat er recent videomateriaal op internet moet staan. Dat kan ook een filmpje zijn dat op social media wordt gedeeld.Bron

Amerika blijft overwegen Oekraïne te bewapenen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry © getty.


De Amerikaanse regering overweegt nog steeds om het leger van Oekraïne aan wapens te helpen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gisteren gezegd.

De optie leek van de baan toen er vorige week een staakt-het-vuren werd getekend tussen Oekraïne en door Rusland gesteunde rebellen. Maar nu er weer gevochten wordt, gaan de Verenigde Staten de mogelijkheden heroverwegen, aldus Kerry.

Hij verwacht dat de Amerikaanse president Obama in de aankomende dagen beslist of dat sancties worden of iets anders, afhankelijk van de ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne. 'Ik ben ervan overtuigd dat mensen in de komende dagen vastbesloten zijn om te laten zien dat we dit spelletje niet meespelen.'

Zwaardere sancties
Kerry deed de uitspraken na een ontmoeting met de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, in Londen. Europese leiders en de Verenigde Staten zijn in gesprek over zwaardere sancties tegen Rusland. 'Er zijn serieuze gesprekken bezig tussen ons en onze Europese bondgenoten over welke sancties er kunnen zijn en wanneer ze worden opgelegd', aldus Kerry.

Kiev beschuldigde Rusland vrijdag van het sturen van militairen en tanks naar Navoazovsk, waar een nieuwe gevechtslinie zou kunnen komen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de rebellen zich op maar een aantal plaatsen aan het staakt-het-vuren houden. Rusland heeft niet gereageerd, maar heeft altijd gezegd dat het Russisch leger niet actief is in Oekraïne.

Volgens Kerry was de grofste schending van de wapenstilstand de aanval op de stad Debaltseve. Het Oekraïens leger zou 179 militairen hebben verloren bij de slag om Deblatseve, zo maakte het gisteren bekend.
Bron

Honderden doden door varkensgriep in India

Mensen dragen op straat maskers om zich te beschermen tegen de varkensgriep © epa.


Een uitbraak van de varkensgriep heeft in India de afgelopen twee maanden aan bijna achthonderd mensen het leven gekost. 13.000 mensen zijn ziek geworden en de kritiek op de overheid neemt toe, meldden Indiase media.

In twee dagen tijd stierven 31 mensen aan de ziekte, aldus The Hindu zaterdag. Daardoor staat het totaal nu op 774 doden. De deelstaat Rajastan in het noordwesten is het zwaarst getroffen, maar door het hele land worden mensen ziek.

De overheden zuchten inmiddels onder een storm van kritiek. Steeds luider klinkt het verwijt dat medicijnen niet altijd beschikbaar zijn. Het ministerie van Volksgezondheid heeft toegezegd meer vaccins te maken, die beschikbaar komen voor medisch personeel. Die lopen veel gevaar tijdens de behandeling van de zieken. Bovendien verzekerde het ministerie dat ziekenhuizen genoeg medicijnen hebben, in een reactie op geruchten dat de medicijnen op zouden raken.

Desondanks slagen de autoriteiten er niet in om de uitbraak van de ziekte terug te dringen. Experts is nu gevraagd om de patronen in de verspreiding van de ziekte in kaart te brengen en noodlijnen zijn ingesteld waarop mensen dag en nacht terechtkunnen met vragen.

Een uitbraak van de varkensgriep in Mexico in 2009 ontwikkelde zich tot een pandemie. De 'Mexicaanse griep' doodde wereldwijd duizenden mensen. Symptomen van de varkensgriep zijn als die van een gewone griep: koorts, verminderde eetlust, hoesten, hoofdpijn, diarree en overgeven. Een goede hygiëne helpt te beschermen tegen de ziekte, maar in de drukke steden van India is het daarmee vaak juist pover gesteld.
Bron

vrijdag 20 februari 2015

Man scheldt baas voor sollicitatie uit in metro'

De sollicitant kon de baan op zijn buik schrijven. © epa.


Karma is a bitch, daar kan Matt Buckland over meepraten. De man werd de huid volgescholden omdat hij bij het uitstappen van de Londense metro in de weg stond. Enkele uren later kwam diezelfde persoon bij hem solliciteren...

Buckland was maandagochtend op weg naar zijn werk tijdens de spits. ,,Ik ging opzij om een vrouw te laten passeren, maar op die manier blokkeerde ik even de kerel die achter mij stond. Hij dacht waarschijnlijk dat ik dat met opzet deed en begon te duwen", vertelt hij aan de BBC.

,,Ik legde hem uit dat ik ook moest afstappen, maar daar nam hij geen vrede. Hij wurmde zich voor mij en gaf me nog fijntjes mee dat ik moest oprotten."

Amusant
Niet veel later ontmoetten de twee elkaar weer op het kantoor van Buckland. Tijdens de sollicitatie had de werkzoekende niet meteen door wie er tegenover hem zat, dus stuurde Buckland het gesprek zachtjes in de richting van het openbaar vervoer.

En jawel, uiteindelijk viel het kwartje. De sollicitant verontschuldigde zich met het schaamrood op de kaken.

De tweet die Matt over het amusante tafereel de wereld instuurde, werd inmiddels al 17.000 keer gedeeld.

Klik
De sollicitant kreeg de baan overigens niet. ,,Hij bleek niet geschikt, maar dat had niets te maken met onze eerdere ontmoeting", benadrukt Buckland. ,,Er moet een klik zijn en die was er niet. Naar het einde van het gesprek toe konden we er wel allebei om lachen. Hopelijk zal hij zich in de toekomst beter gedragen, je weet immers nooit wie je ooit nog eens van dienst kan zijn."

Buckland krijgt echter ook zelf kritiek omdat hij de kerel op sociale media zo te kijk zet. ,,Ach, dat valt nog mee. Ik geef zijn naam toch niet prijs? Hij heeft me zelfs toevertrouwd dat hij kan leven met de media-aandacht. Natuurlijk wil hij zelf geen interviews geven."
Bron

'Nederlandse pleegde aanslag hotel Somalië'


Een Nederlandse vrouw heeft vandaag de zelfmoordaanslag op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu gepleegd..

Dat meldde de Somalische zender Radio Dalsan vanavond. De terroriste zou als receptioniste in het hotel hebben gewerkt. Bij de aanslag kwamen meer dan 20 mensen om het leven.

Onder de doden zijn twee leden van het Somalische parlement. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de fundamentalistische groep al-Shabaab. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is ,,bekend met de berichten, maar kan niets bevestigen'', aldus een woordvoerster vanavond.

Aanslagen Nederlanders
Eerder deze maand zou een Amsterdammer een zelfmoordaanslag hebben gepleegd in het Iraakse Fallujah. In een radiouitzending van Islamitische Staat werd de Nederlander aangeduid als Abu Abdul Rahman al-Hollandi. Het zou gaan om Lotfi S. Hij werd vorig jaar opgepakt na een anti-Israëldemonstratie op de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk.

In november blies de 19-jarige Sultan Berzel uit Maastricht zichzelf op bij een politiehoofdkwartier in Bagdad. Daarbij vielen doden en gewonden. Berzel was bekend als Abu Abdullah al-Hollandi. In 2013 bliezen twee Nederlanders zichzelf op. Een deed dat in Irak, de ander in Syrië.
Bron
Lees ook: 'Nog een Nederlandse dader bij aanslag Somalië'

'Nederland moet Oekraïne wapens leveren'

© epa.


Nederland moet Oekraïne steunen met wapens gezien de opstelling van het land na de ramp met vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne. Dat zegt de Oekraïense oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-ambassadeur in Nederland Boris Tarasjoek vandaag in Het Financieele Dagblad.

,,Ik denk dat Oekraïne na de ramp met de MH17 alle hulp heeft verleend aan Nederland'', zegt hij in de krant. ,,Wij hebben ook het onderzoek overgedragen aan Nederland. Dat gebaar hebben wij gemaakt. Ik vind dat het nu tijd is voor een omgekeerd gebaar, dat Nederland Oekraïne helpt. Met harde woorden en wapens''.

Door de ramp op 17 juli vorig jaar kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven, onder wie 196 Nederlanders.
Bron

'IS kan zó vanuit Libië een cruiseschip enteren'
Europa is met de neus op de feiten gedrukt door de opkomst van IS in Libië. Aan de zuidgrens van het continent ligt een nieuwe mislukte staat. Een die levensgevaarlijk is voor Europa bovendien. 'IS zou zo een cruiseschip op de Middellandse Zee kunnen enteren.'.

Vergeet Irak en Syrië even, in Libië, dáár dreigt nu het echte gevaar, zo waarschuwt de internationaal erkende Libische minister van Buitenlandse Zaken Mohammed al Dairi de wereld. Niet ten onrechte, volgens analisten van de Soufan Group in New York. ,,Libië gaat Irak en Syrië achterna," voorspelt de denktank.

In Libië heerst een gewelddadige machtsstrijd tussen twee machtsblokken, elk met hun eigen regering, parlement en milities die op leven en dood met elkaar vechten om strategische plekken als olievelden en vliegvelden. De wetteloosheid heeft de perfecte uitvalsbasis voor terreurbende Islamitische Staat gecreëerd.

Broeinest
Libië is daarmee een broeinest voor terrorisme aan de poort van Europa geworden. ,,We zullen Rome veroveren, als Allah het wil," dreigden gemaskerde IS-strijders in het filmpje waarin is te zien hoe ze 21 Egyptische christenen onthoofden.

Turkse winter treft Syrische vluchtelingen


Een Syrische vluchteling in Istanbul © epa.


Syrische vluchtelingen in Istanbul worden hard getroffen door de zeldzaam zware sneeuwval in de Turkse stad. De ontheemde Syriërs proberen het winterweer onder erbarmelijke omstandigheden uit te zitten in metrostations en tenten. Dat melden Turkse media.

Vooral de vluchtelingen in geïmproviseerde tenten aan de kant van de weg zouden het zwaar hebben. Zij beschikken vaak niet over mogelijkheden hun onderkomen te verwarmen, terwijl de temperatuur tot onder het nulpunt is gezakt. De Syriërs zijn voor voedsel aangewezen op donaties van omwonenden.

Volgens het Turkse persbureau DHA is er in 28 jaar niet zoveel sneeuw gevallen in de metropool, tot wel 70 centimeter in het westelijke deel van de stad. Scholen bleven ook donderdag gesloten. Het verkeer veranderde in een chaos met honderden ongevallen door gladheid. Meteorologen voorspellen dooi in de komende dagen. De sneeuw zorgde ook voor het uitvallen van vluchten en dichte scholen.

De vluchtelingen lijden onder de gevolgen van de kou omdat ze nauwelijks gebruik maken van opvang. Volgens cijfers van de Turkse overheid hebben zeker 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen een veilig heenkomen gezocht in Turkije. Slechts 30 procent van die groep heeft onderdak gezocht in vluchtelingenkampen.


Bron

donderdag 19 februari 2015

'IS verdient grof geld aan illegale orgaanhandel'


Lichamen oorlogsslachtoffers zonder organen aangetroffen

Archiefbeeld ter illustratie © ap.


Terreurorganisatie IS zou zich schuldig maken aan illegale orgaanhandel en daaraan een enorm financieel gewin overhouden. De organen zouden verwijderd worden uit de lichamen van slachtoffers die vallen tijdens de oorlog. Inmiddels buigt de Verenigde Naties zich over de kwestie.

De zaak zou nog niet officieel besproken zijn binnen de VN, aangezien er nog geen bewijs is gevonden naar aanleiding van een oproep van de Irakese ambassadeur Mohammed Alkahim. Hij vroeg de VN Veiligheidsraad om de dood van twaalf doktoren in de Irakese stad Mosul nader te onderzoeken. De mannen zouden gedood zijn nadat zij weigerden om organen te verdwijderen uit lichamen van slachtoffers. De lichamen zouden verminkt zijn aangetroffen, waarmee gedoeld wordt op het ontbreken van sommige lichaamsdelen en organen. Volgens Alkahim zaten er gaten in de lichamen op de plek waar normaliter die nieren zitten.

Zorgwekkend
Tegenover CNN verklaarde een woordvoerder van de VN dat het nog niet mogelijk is om de beschuldigingen van Alkahim te bevestigen, maar dat het wel zorgwekkend is dat een extremistische groep op een illegale manier gefinancierd wordt. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kan het verhaal niet bevestigen, maar voegt wel toe dat het gezien de andere wreedheden van IS ook geen reden heeft om het verhaal in twijfel te trekken.

Volgens Alkahim zouden de organen verkocht kunnen worden in Europa. Via vliegvelden die in handen zijn van IS, kunnen de organen vervoerd worden en kunnen er overeenkomsten gesloten worden tussen orgaanhandelaren.

De lucratieve orgaanhandel is niet de enige discutabele manier waarop IS geld weet binnen te halen. Zo zouden ze ook olie verkopen op de zwarte markt en zich schuldig maken aan afpersing. Ook via sociale media, bankovervallen en berovingen wordt er een hoop geld binnengehaald. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën verdient de terreurorganisatie ongeveer een miljoen dollar per dag.
Bron

Nigeriaans leger doodt 300 Boko Haramleden

Archiefbeeld ter illustratie © reuters.


Het Nigeriaanse leger heeft met lucht- en grondaanvallen meer dan driehonderd strijders van Boko Haram gedood sinds het begin van de week. Het leger voerde een operatie uit om elf dorpen te heroveren, aldus een woordvoerder van de Nigeriaanse strijdkrachten.

De terreurgroep valt met enige regelmaat dorpen aan in met name het noordoosten van Nigeria. In de aanloop naar de verkiezingen, die deze lente in Nigeria worden gehouden, probeert het leger de terreurgroep te vernietigen. De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, zei vandaag echter de verkiezingen met geweld te zullen verstoren.
Bron

China laat zien dat toeristen in hun land ook geen lieverdjes zijn

Overnachten op de Chinese muur is verboden, toch spreiden toeristen daar hun slaapzak. © Privéfoto.


Tientallen Chinese staatsmedia hebben vandaag hun pijlen gericht op buitenlandse toeristen die zich misdragen.

De autoriteiten hebben Chinezen meermaals opgeroepen zich te gedragen als ze in het buitenland zijn. Met de campagne willen de media aantonen dat niet alleen de Chinese toerist soms een loopje neemt met lokale manieren en regels.

De krant People's Daily pakte uit met een fotoserie. Op een van de foto's is een toerist te zien die tegen de Chinese Muur plast. Een andere foto toont buitenlanders die hun afval op straat gooien. Op een derde foto zijn badende toeristen te zien, terwijl op een bord aan de oever staat dat zwemmen verboden is.

In China is een publiek debat ontstaan over het gedrag van Chinezen in het buitenland. Dat debat werd in 2013 aangezwengeld, toen een Chinese veertienjarige een tempel in Egypte beschadigde. Hij had de tekst 'Ding Jinhao was hier' gekerfd in een bouwsteen van de tempel.

Bron

'Grote aanval IS op Koerden bij Iraakse stad Erbil'

Nederlandse trainers leiden samen met coalitiepartners acht pelotons Koerdische Peshmerga-strijders op rond de Iraakse stad Erbil © anp.


Strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) zijn begonnen aan een omvangrijk offensief in de buurt van de Iraakse stad Erbil. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN vanochtend. De jihadisten voerden 'grote aanvallen' uit op de steden Gwer en Makhmour, ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten van Erbil, de plaats waar zich Nederlandse trainers bevinden.

Volgens de Koerden werden ze vanaf meerdere kanten aangevallen. Bronnen maakten melding van urenlange gevechten in Noord-Irak.

Gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie tegen de terreurgroep konden aanvankelijk niet het vuur openen, omdat de Koerdische strijders en IS-aanhangers te dicht op elkaar vochten. Rond 3 uur 's nachts (lokale tijd) lukte het de Koerdische strijders echter om jihadisten terug te dringen, waarna de vliegtuigen alsnog hun aanvallen konden uitvoeren.

Volgens Koerdische commandanten zijn er binnen hun gelederen meerdere slachtoffers gevallen. Dat geldt ook voor IS, vooral na de luchtaanvallen.

Nederlandse trainers
In Erbil zijn ongeveer 100 Nederlandse militairen aanwezig, zo meldt Defensie-woordvoerder Jos van der Leij. Het gaat om trainers, die deze week zijn begonnen met het opleiden van Koerdische Peshmerga-strijders, en militairen die daarbij ondersteunen. Zij hebben hun kamp nabij het vliegveld van Erbil. Vanuit de stad gaan de trainers naar diverse beschermde locaties, zoals kazernes, rond de stad. Hij stelt dat Erbil en de omliggende locaties niet in gevaar zijn geweest tijdens de aanval van IS.

Acht pelotons
Samen met coalitiepartners leiden de Nederlanders acht pelotons peshmerga's op. Zij behoren tot de strijdkrachten van Irak. De cursisten volgen de infanteriecursus en leren hoe ze terreurorganisatie IS op de grond kunnen bevechten.

De peshmerga's worden onder meer getraind in schietvaardigheid, gewondenverzorging onder gevechtsomstandigheden en het vechten in verstedelijkt gebied.

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp noemde de situatie in Erbil begin februari relatief veilig. Wel zei hij daarbij dat veiligheidsgaranties niet te geven zijn.
Bron
Lees ook: 'Nederlandse militairen veilig onder de rook van IS-aanval'

Koprollende soldaten en 'bosjesmannen' in nieuwe IS-video

De soldaten moeten onder meer een tegel kapotslaan op hun hoofd. © YouTube.


Islamitische Staat (IS) heeft mogelijk een nieuwe trainingsvideo online gezet waarin soldaten koprollen maken en verkleed als bosjes rondsluipen. Of de video echt afkomstig is van IS, is volgens Daily Mail nog onduidelijk.

De video is op dezelfde professionele manier gemonteerd zoals andere IS-video's. Ook de muziek onder de video lijkt zorgvuldig gekozen en creëert het bekende dramatische effect. Maar waar eerdere video's sinister zijn te noemen, oogt deze ietwat knullig.

De soldaten moeten via een touw van een gebouw naar beneden abseilen, verkleed als groen bosje 'sluipen', en iets wat lijkt op een tegel kapotslaan op hun hoofd. Ook moeten ze via een koprol een groot wapen van de grond rapen, maar het lijkt erop dat eropaf rennen en oppakken toch sneller is.

Andere trainingskampen
De terreurorganisatie verspreidt regelmatig video's van hun trainingen. In een van de eerdere video's wordt jonge jongens geleerd hoe ze een wapen moeten gebruiken. Sommige jongens zijn nog maar vijf jaar oud. In een andere video uit oktober worden meer dan 100 soldaten gedrild in een trainingskamp in Noord-Irak. In de trainingsvideo worden de soldaten in hun maag getrapt en beschoten terwijl ze over de grond kruipen.

De video volgt na 15 bombardementen op IS-troepen in Irak en Syrië. De Combined Joint Task Force meldt dat vijf van de bombardementen rond Kobani waren, dichtbij de Syrische grens met Turkije. Alle aanvallen waren gericht op belangrijke punten van IS, zoals auto's, een wapenopslag en andere gebouwen van belang voor de terreurorganisatie.
Bron

Indiaas echtpaar laat fortuin na aan aapje


archiefbeeld ter illustratie © getty.


Een Indiaas echtpaar heeft zijn aapje aangewezen als enige erfgenaam van het familiebezit. Het stel is verstoten door hun families toen ze trouwden en heeft zelf geen kinderen. Brajesh en Shabista Srivastava zeggen het aapje als een zoon te hebben opgevoed en vinden het niet meer dan logisch dat hij dus ook hun erfgenaam is.

Omdat de man hindu is en zijn vrouw moslim, waren hun families fel gekant tegen de verbintenis. Sinds het huwelijk leefden ze dan ook in afzondering en ,,waren vele jaren heel eenzaam'', zeiden ze tegen de BBC. Dat veranderde toen ze in 2005 het aapje Chunmun kochten.
Het beestje heeft een eigen kamer in hun huis, compleet met airconditioning voor de zomer en een kacheltje voor de winter. Bovendien heeft hij inmiddels een vrouw gekregen met wie hij in 2010 een groots huwelijksfeest vierde.

Aapjes worden zelden als huisdier gehouden in India, behalve door straatartiesten die ze africhten om kunstjes te doen.
Bron

woensdag 18 februari 2015

Amateurs stuiten op grootste Israëlische goudschat ooit


De goudschat © EPA.


Amateurduikers hebben voor de kust van Israël een grote partij gouden munten gevonden. Het gaat om de grootste goudschat die ooit in Israël is ontdekt.

Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De schat bestaat uit tweeduizend gouden munten uit het Kalifaat van de Fatimiden dat tussen 909 en 1171 in de regio de baas was.

Bij elkaar gaat het om negen kilo goud maar deskundigen noemen de vondst ,,onbetaalbaar''. De duikers vonden de munten in een oude Romeinse haven aan de Middellandse Zee bij Caesarea.Een duiker met de vondst © EPA.


Bron

Britse regering geeft foto's van Russische raketten vrij

Afbeelding weergeven op Twitter


De Britse regering heeft vandaag foto's vrijgegeven van de aanwezigheid van Russische zware wapens in het oosten van Oekraïne. Op de foto's staat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen het meest geavanceerde antiraketsysteem dat Rusland bezit.

Het ministerie kwam met een 'infografic' met details over het SA-22raketsysteem en foto's die zouden aantonen dat het de afgelopen weken in het oosten van Oekraïne is gebruikt.

Volgens de Britse ambassadeur bij de NAVO, Adam Thomson, is de aanwezigheid van het systeem een nieuw bewijs van de Russische betrokkenheid bij de strijd tegen het regeringsleger in het oosten van Oekraïne.
Bron

Russen verrast door zonsopkomst met drie zonnen

Inwoners van de Russische stad Chelyabinsk hadden gisterochtend met een bijzondere optische illusie te maken. In plaats van één zon, leek het net alsof er drie zonnen opkwamen.

De twee extra zonnen worden 'bijzonnen' genoemd. ,,Dit natuurverschijnsel ontstaat bij extreem koude lucht, op een bepaalde hoogte. Daardoor ontstaan ijskristallen, die het zonlicht breken. Zo zijn er twee bijzonnen te zien in de lucht'', vertelt weerman Marco Verhoef van Weerplaza aan het AD.

De ijskristallen zijn te vergelijken met regendruppels. ,,Regendruppels breken ook het licht, waardoor er een regenboog ontstaat. Door de ijskristallen ontstaat dit natuurverschijnsel.''

Derde en vierde bijzon
Volgens de weerman is het zelfs mogelijk om een derde bijzon te zien. ,,Als de foto iets scherper zou zijn, denk ik dat je een derde bijzon boven de echte zon kan zien. Wanneer je de horizon wegdenkt, zou je zelfs een vierde zon aan de onderkant kunnen zien.''

Ook in Nederland komt dit natuurverschijnsel voor. ,,Bij een zonsopgang is het mogelijk dat je voor even een kleine bijzon kan zien'', vertelt Verhoef.

Het is niet de eerste keer dat er in Chelyabinsk een natuurverschijnsel voorkomt. Twee jaar geleden vloog een meteoor over de stad. Het verschijnsel was niet alleen maar mooi om te zien. Door de inslag raakten 1500 mensen gewond.

dinsdag 17 februari 2015

Israël legt toespraak Netanyahu aan banden

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. © reuters.


De Israëlische premier Benjamin Netanyahu mag in maart wel het Amerikaanse Congres toespreken, maar hij mag die gelegenheid niet gebruiken voor zijn verkiezingscampagne. Dat oordeelde het hoofd van de Israëlische kiescommissie, Salim Joubran, maandag volgens nieuwszender al-Jazeera.

De toespraak is omstreden omdat die twee weken voor de verkiezingen in Israël wordt gehouden. Oppositiepartijen zien het als een oneerlijke manier van Netanyahu om zichzelf te promoten. Joubran heeft besloten dat de toespraak met vijf minuten vertraging moet worden uitgezonden in Israël, zodat nieuwsredacties stukken eruit kunnen knippen die kunnen worden gezien als promotie.

'Elke vorm van campagne wordt weggelaten uit de uitzending', zei Joubra. Netanyahu wil in het Congres vooral spreken over de atoomonderhandelingen tussen de zes wereldmachten en Iran.
Bron

Vrouw krijgt plotseling tien miljoen op haar rekening

Sue Lamb viert haar plotse rijkdom met een vriendin. © Facebook.


De Australische Sue Lamb kon haar ogen niet geloven toen ze haar bankrekening bekeek bij een pinautomaat. Haar tegoed was op mysterieuze wijze aangevuld met 10 miljoen dollar.

Nadat de Australische vrouw 100 dollar had afgehaald met haar pinpas, gaf haar bonnetje aan dat ze nog 9.990.420 dollar (6,8 miljoen euro) over had. Haar limiet was op wonderbaarlijke wijze gestegen en flink ook.

Lamb belde naar haar bank om de fout te melden. De medewerker die ze aan de lijn kreeg, beweerde volgens de vrouw echter dat hij er niets aan kon veranderen. Ze mocht wel terugbellen tijdens kantooruren.

Angst
In eerste instantie vierde de vrouw haar plotse rijkdom op Facebook. "Op naar Tahiti, ik ben een miljonair", klonk het. Sommige vrienden raadden haar aan om het geld over te schrijven naar haar een andere rekening, anderen vertelden haar voor voorzichtig te zijn met haar riante banksaldo.

Op maandag had Lamb nog altijd niets van haar bank vernomen. Toen ze haar tegoed weer controleerde, stelde ze niet alleen vast dat de 10 miljoen dollar was verdwenen maar dat ze nu een schuld had van 7.500 dollar. ,,Dat is belachelijk: ze zetten eerst 10 miljoen op mijn kaart en nu zou ik in de schulden zitten", verklaarde ze aan Daily Mail Australia. ,,Een nieuwe fout, het is iemands schuld maar niet de mijne."

Ondertussen heeft de bank zich verontschuldigd voor het ongemak en is de restschuld van Sue Lamb weer verdwenen. ,,We zoeken nog uit waarom het uittreksel niet het werkelijke tegoed weergaf", aldus een woordvoerster van de bank.


Het rekeninguitreksel dat Sue Lamb deed duizelen. © Facebook.Bron

Pro-Russische separatisten: we hebben Debaltseve in handen

Een lanceerwagen van de pro-Russische separatisten in Donetsk © reuters.


De pro-Russische separatisten zeggen dat zij vandaag de strategisch belangrijke stad Debaltseve in het oosten van Oekraïne zijn binnengetrokken. ,,De opmars verloopt zeer snel. We hebben een groot deel van de stad in handen'', zei een woordvoerder tegen het Russische persbureau Interfax.

Onder de militairen van het Oekraïense regeringsleger zouden ,,vele slachtoffers'' zijn gevallen, aldus de zegsman. Om de stad, een belangrijk spoorknooppunt, is dagen gevochten.

De separatisten hadden de militairen in de stad omsingeld. Ondanks het staakt-het-vuren, dat in de nacht van zaterdag op zondag inging, bleven de gevechten voortduren.

Hevige gevechten
De Oekraïense strijdkrachten meldden dat er hevig wordt gestreden om een station van de spoorwegen in Debaltseve. Dat zou nog steeds in handen van het leger zijn. ,,De separatisten hebben hier niets in handen. Zij proberen het station in te nemen, maar er wordt nog steeds gestreden. Ook in de buitenwijken van de stad zijn er nog gevechten'', zei de woordvoerder van het leger in Kiev.

De leider van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk, Igor Plotnitski, zei vandaag tegen het Russische persbureau TASS dat zijn strijdkrachten de zware wapens aan het terugtrekken zijn. Dat is in overeenstemming met het akkoord dat vorige week in Minsk werd gesloten.
Bron

Gynaecoloog levert nepfoto's aan zwangere vrouwen

Foto ter illustratie. © getty.


Een gynaecoloog in het zuidwesten van Australië beweert niet schuldig te zijn voor het leveren van nep echo's aan zwangere vrouwen. Meer dan honderd vrouwen zeggen de echo's te hebben ontvangen van gynaecoloog Rawinia Hayes, eigenaresse van de zaak Amazing 4D Imaging. Inmiddels zijn er meer dan 75 klachten binnengekomen over de wanpraktijken van Hayes.

Bij negen zaken wordt de eigenaresse beschuldigd van het niet leveren van echo's van hun ongeboren kind, waar de vrouwen in eerste instantie voor betaalde. De vrouw stuurde in plaats daarvan oude echo's van andere baby's op naar aanstaande moeders.

Volgens Hayes zijn de beschuldigingen vals. ,,Mijn werk is legaal en professioneel'', vertelt de eigenaresse aan Bunburry Mail.

Google Afbeeldingen
Eén van de gedupeerden is de zwangere Catherine Osment. Zij betaalde vorige maand voor foto's en een dvd van haar ongeboren kind. Toen ze de beelden ontving, was het voor haar meteen duidelijk dat het beeldmateriaal niet echt was. ,,Het maakt mij ziek'', vertelt Osment aan de Australische krant.

De vrouw speurde het internet af en vond uiteindelijk exact dezelfde foto's op Google Afbeeldingen. De aanstaande moeder bracht de foto's naar een fotowinkel, waar snel duidelijk werd dat de foto's niet afgelopen maand, maar vorige herfst waren geprint, drie maanden voordat zij daadwerkelijk een echo deed.

Catherines man was van plan de echo op zijn borst te tatoeëren. Die afspraak heeft hij inmiddels geannuleerd.

Tweeling
Ook aanstaande moeder Jacinta Langford kreeg sterk het vermoeden dat de echofoto's van haar tweeling van Google Afbeeldingen kwamen. ,,Ik ben boos en verdrietig omdat ik de foto's met al mijn vrienden en familie gedeeld heb. Nu weet ik niet of het daadwerkelijk mijn kinderen zijn, die op de echo te zien zijn'', zegt Jacinta Langford aan Bunburry Mail.
Bron

Europol onderschept tonnen nepvoedsel in 47 landen

Verse vis in Italië. © anp.


De Europese politieorganisatie Europol heeft in 47 landen duizenden tonnen nep- en illegaal eten en drinken in beslag genomen. Bij de grootschalige actie van de politieorganisatie in december en januari waren ook Nederlandse veiligheidsdiensten betrokken.

Het is de grootste vondst van illegale voeding tot nu toe. De politie kwam in Italië 31 ton aan zeevruchten op het spoor die als vers werden verkocht, aldus Europol. Ze waren echter ingevroren en daarna gedoopt in chemicaliën om ze vers te laten lijken. In Egypte werd 25 ton aan nepboter gevonden en een fabriek die nepthee produceerde ontdekt.

Vooral illegale stokerijen voor alcoholische dranken werden ontmanteld. In het Verenigd Koninkrijk werd een inval gedaan bij een fabriek die wodka produceerde en flessen met etiket van een merknaam gebruikte. In de drank werd onder meer antivriesmiddel aangetroffen en speciale goedjes die de chemische smaak en geur moesten verhullen.
Bron

Brit probeerde gif ricine te kopen

Een 31-jarige Brit is dinsdag aangeklaagd omdat hij heeft geprobeerd het chemische wapen ricine te kopen. Mohammed Ammer Ali uit Liverpool probeerde begin dit jaar 500 milligram in zijn bezit te krijgen. Om een volwassen mens te doden is nog geen 2 milligram van het dodelijke middel nodig.

De man werd opgepakt nadat de antiterreureenheid op vijf plaatsen huiszoekingen had gedaan in de regio rond Liverpool, meldt The Guardian.

Volgens de politie is het niet duidelijk wat de man van plan was met de ricine. ,,Op dit moment hebben agenten nog geen plan of dreiging van een aanslag gevonden'', aldus een verklaring.

Het bekendste incident met ricine was de moord op de Bulgaarse dissident Georgi Markov. Hij werd in 1978 bij een bushalte in Londen beschoten met het middel vanuit een omgebouwde paraplu, vermoedelijk door een agent van de Bulgaarse geheime dienst.
Bron

maandag 16 februari 2015

'Griepprik werkt niet dit jaar'

© epa.

De griepprik is dit jaar weinig effectief. Een groot deel van de bijna drie miljoen Nederlanders die het vaccin hebben gekregen, is voor hooguit 10 tot 20 procent beschermd tegen het circulerende griepvirus. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

Honderdduizenden Nederlanders met hart- en vaatziekten, diabetes, vormen van kanker of longziekten, vooral ouderen, lopen nu extra gezondheidsrisico's.

Virologen erkennen de dramatisch slechte effectiviteit van het griepvaccin van dit jaar. Volgens Ab Osterhaus van de Universiteit Utrecht had de bescherming zeker 70 tot 80 procent moeten zijn.

Het huidige vaccin, waarin drie virusstammen zitten (AH3, AH1 en B-influenza), sluit vrijwel niet aan bij de werkelijkheid. De huidige griepepidemie wordt gedomineerd door het H3N2-influenzavirus.
Bron

Actie G7 als akkoord Minsk wordt geschonden

President Poetin. © epa.


De groep van zeven belangrijke industrielanden, de G7, heeft vrijdag laten weten actie te ondernemen als betrokken partijen het Minsk-akkoord voor Oekraïne niet naleven.

De invloedrijke economische groep wil ook dat de strijdende partijen in Oost-Oekraïne afzien van acties die een wapenstilstand in de weg staan, zoals het verhevigen van de strijd om Debaltseve.

Wapenstilstand
Donderdag spraken de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk in de Wit-Russische hoofdstad Minsk af dat zondag (23.00 uur zaterdag in Nederland) een wapenstilstand ingaat. In de aanloop naar dat moment wordt hevig gevochten in Oost-Oekraïne, onder meer om de plaats Debaltseve, waar Oekraïense regeringsmilitairen worden belaagd door pro-Russische rebellen.

G7
De G7 is een informele westerse club rijke landen die in 1975 als G6 werd opgericht door Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS. In 1976 sloot Canada zich aan (G7). Sinds 1998 schoof Rusland ook wel eens aan, maar dat is sinds het begin van de crisis in Oekraïne circa een jaar geleden niet meer gebeurd.
Bron

Dief 'zoekt werk' in winkel waar hij inbrak

© thinkstock.


Gewapend met een koevoet werd een man afgelopen weekend door de politie op heterdaad betrapt in een winkel in het Waals-Brabantse Ottignies. Op de vraag wat hij daar aan het uitspoken was, klonk het: ,,Ik was op zoek naar werk."

De uitbaatster van een schoonheidssalon had vanuit haar appartement boven de winkel lawaai gehoord in haar zaak. Ze vermoedde meteen dat er een inbreker aan het werk was en belde de politie. Die was snel ter plaatse en kon de man inrekenen.

Het excuus van de man dat hij werk zocht, klonk de agenten niet geloofwaardig in de oren. De man moest het weekend in de cel doorbrengen.

De man, geen onbekende voor het gerecht, werd gisteren doorverwezen naar de rechtbank van Nijvel.Bron

Egypte in rouw om onthoofde koptische christenen

© reuters.


Duizenden mensen zijn in Egypte afgekomen op een rouwdienst voor de koptische christenen die in Libië zijn onthoofd door IS-beulen. Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van de universiteit al-Azhar, het meest vooraanstaande religieuze instituut van de soennieten..

De dienst vond plaats in een koptische kerk in al-Our, een dorp ten zuiden van Caïro. Daar waren foto's neergezet van de slachtoffers, omdat hun lichamen nog niet teruggestuurd zijn. Familieleden van de onthoofde kopten toonden zich wanhopig. ,,Het spijt me verschrikkelijk zoon, dat ik niet voldoende geld had om je ervan te weerhouden naar die plek te gaan'', kreunde een man. Andere familieleden vielen flauw.

Ruim de helft van de gedode Egyptenaren was afkomstig uit het dorp. Volgens een aanwezige hadden zij allemaal ongeveer dezelfde achtergrond: het waren mannen die moeite hadden de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom vertrokken ze naar het buurland om te werken. Zolang de werkloosheid in Egypte hoog blijft, zullen andere landgenoten vermoedelijk in hun voetsporen blijven treden.
Bron

Dijsselbloem: Het is nu aan hen te besluiten wat ze willen


Overleg tussen Griekenland en Europa biedt geen uitsluitsel

Minister van Financien en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (L) in gesprek met de Duitse minister van Financien Wolfgang Schauble © epa.
Het zoeken naar een oplossing voor de Griekse schuldenkwestie lijkt maandag ontaard in een patstelling. De eurolanden willen een verlenging van het huidige leningenprogramma, omdat er dan meer tijd is om te werken aan een langetermijnoplossing, en dwingen Athene nu tot een keuze. Griekenland wil niets met het huidige pakket te maken hebben en noemt de eisen van de eurolanden onacceptabel. Wie wijkt er het eerst, is nu de grootste vraag.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem herhaalde dat de andere achttien eurolanden unaniem zijn. Volgens hem kunnen er binnen het huidige programma aanpassingen plaatsvinden die de Grieken graag willen, als de budgettaire doelstellingen maar overeind blijven. ,,Wij zijn bereid verder te praten met de Grieken. Het is nu aan hen om te besluiten wat ze willen.''

De nieuwe Griekse regering won de jongste verkiezingen met de belofte een einde te maken aan het mede door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid in ruil voor miljardensteun. Het huidige programma loopt aan het einde van de maand af en dus is haast geboden. Dijsselbloem had het over 'ongeveer een week de tijd, niet meer'. Griekenland komt financieel in moeilijkheden zonder (aanvullende) steun, maar mogelijk niet direct.

Compromis
,,Wij zijn de komende dagen bereid om te werken aan een compromis'', zei de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. ,,Ik heb geen twijfel dat Europa de komende 48 uur de woorden kan vinden die nodig zijn, zodat Griekenland een verlenging van het programma kan aanvragen en dat we kunnen werken aan een nieuw contract dat goed is voor Griekenland en Europa'', zei Varoufakis.

Er lag volgens de Griekse minister al een tekst klaar waar hij wel mee wilde instemmen, een tekst van EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële zaken). ,,Dat was een tekst die ik prima kon ondertekenen.'' Maar het was Dijsselbloem die die tekst terugtrok en een nieuwe tekst op tafel legde, aldus Varoufakis. Een tekst die onacceptabel was. ,,Dit programma is onderdeel van het probleem, niet de oplossing.''

Het lidmaatschap van Griekenland van de eurolanden staat niet ter discussie, zei Dijsselbloem. Wil Griekenland eventueel alsnog steun, dan zullen daar voorwaarden aan zijn gekoppeld. ,,Voor iedereen geldt: afspraak is afspraak. Dit is geen dwingelandij uit Brussel. Financiële steun gaat altijd gepaard met voorwaarden.''
Bron
Lees ook: 'Kans op slechte afloop Grieks drama groeit'
Lees ook: Griekse premier zet aanval in op Eurogroep

zondag 15 februari 2015

Israël trekt 40 miljoen uit voor werving Joodse Europeanen

Netanyahu © ap.


De Israëlische regering heeft zondag 40 miljoen euro uitgetrokken om de emigratie van Joodse Europeanen naar Israël te bevorderen. Premier Benjamin Netanyahu gebruikt aanslagen in Europa zoals de gijzeling in een joodse supermarkt in januari in Parijs en de beschieting van een synagoge zondag in Kopenhagen als argument om naar Israël te verhuizen.

,,We zeggen tegen alle joden, al onze broeders en zusters, Israël is jullie thuis. Wij bereiden massale immigratie uit Europa voor en roepen daartoe op'', zei Netanyahu. Het immigratieplan doelt vooral op Joden uit Frankrijk, Oekraïne en België.
Bron

Opnieuw honderden bootvluchtelingen gered

© reuters.


Net als een dag eerder is de Italiaanse kustwacht zaterdag de zee opgegaan om honderden bootvluchtelingen te redden nadat die alarm hadden geslagen. Volgens de kustwacht gaat het om zes boten die zo'n tachtig kilometer uit de kust van Libië drijven. Er zijn meer dan zeshonderd mensen aan boord. De kustwacht wordt geholpen door twee vrachtschepen.

Vrijdag werden al ongeveer zevenhonderd bootvluchtelingen voor de kust van Libië gered. Aan het begin van de week kwamen zeker driehonderd mensen om die in gammele bootjes Europa probeerden te bereiken.
BronLees ook: Italianen redden 2100 bootvluchtelingen in één dag

Parlement rebellen Oekraïne steunt akkoord van Minsk

Kinderen in Kiev houden kaarten omhoog en vormen zo de tekst: Wij zijn voor de vrede. © epa.


Het parlement van de rebellen in Oost-Oekraïne heeft vandaag ingestemd met het akkoord van Minsk. Er is een werkgroep opgezet die moet toezien op de uitvoering van het akkoord dat de leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland in de Wit-Russische hoofdstad sloten.

Dat zei rebellenonderhandelaar Denis Poesjilin van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk tegen het Russische persbureau Interfax. In de nacht van vandaag op morgen begint het staakt-het-vuren dat is vastgelegd in het akkoord. Dan moeten ook alle zware wapens van de frontlinie worden teruggetrokken.

Aleksej Karjakin van de Volksrepubliek Loehansk heeft vandaag gezegd dat er is begonnen met de terugtrekking van die zware wapens. ,,We nemen alle stappen die moeten leiden tot vrede'', zei hij tegen persbureau TASS. Ook het parlement van Loehansk heeft ingestemd met het akkoord.

Passende maatregelen
Poesjilin zei dat de rebellen,,passende maatregelen'' zullen nemen als Oekraïne zich niet aan de afspraken houdt. Seperatistenleider Edoeard Basoerin waarschuwde daar eerder ook voor.

In het oosten van Oekraïne wordt nog gevochten. Oekraïense en Russische media maken melding van hevige gevechten in Debaltseve en gebieden vlakbij Marioepol, in het zuidoosten van Oekraïne. De rebellen zeggen het Oekraïnse leger in Debaltseve te hebben omsingeld. Het dorp Sjirokino Volnovachsk nabij Donetsk zou volledig zijn vernietigd door artillerievuur.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft opdracht gegeven de grenswachten in het Oosten van Oekraïne beter te bewapenen. Naar verwachting brengt hij vandaag een bezoek aan de grens met Rusland.
Bron
Lees ook: Bestand Oost-Oekraïne officieel van kracht
Lees ook: Explosie bij woning rebellenleider Donetsk
Lees ook: Gespannen situatie rondom Oekraïense stad Debaltseve
Lees ook: 'Het staakt-het-vuren? Dat is gewoon een grap'