Translate

zaterdag 14 februari 2015

Oma zet IS-strijders op hun plek: 'Jullie zijn duivels'

Een oude vrouw heeft twee extremisten van vermoedelijk IS er flink van langs gegeven. Verbaal, welteverstaan. In een video die naar verluidt in Syrië is opgenomen, brandt de oude vrouw de mannen helemaal af. ,,Oh jullie duivels, keer je tot God!''

De mannen reden door een straat toen de vrouw ze benaderde. ,,Niets wat jullie doen is door God zo bedoeld'', zegt de vrouw. ,,Doodt niemand en niemand zal jullie doden. Hoe zit het met iedereen die jullie gedood hebben? En de Koerden die jullie hebben geslacht? Dat is allemaal verboden.''

De strijders, volgens de Daily Mail zijn het IS-soldaten, proberen met de vrouw in discussie te gaan, maar ze blijft stug doorpraten. ,,Geen van jullie zal winnen, jullie niet en Bashar niet.'' Met Bashar bedoelt de vrouw Bashar al-Assad, de president van Syrië, het land dat nu al bijna vier jaar in een bloedige burgeroorlog is verwikkeld.

Amerika
De mannen lachen de vrouw in eerste instantie uit, maar raken ook gefrustreerd als ze koranverzen begint op te dreunen. Toch zijn ze het soms ook met haar eens. Bijvoorbeeld als ze zegt: ,,Nu jullie geld en wapens van Amerika hebben, willen jullie elkaar afmaken.'' De vrouw roept de mannen meermalen op zich weer te ,,keren tot God''. Een van de mannen antwoordt daarop: ,,We gaan nu.''

De video eindigt voordat we kunnen zien hoe het afloopt. Het is niet bekend of haar iets is overkomen. De herkomst van de video is ook niet te herleiden.

Eén dode bij aanslag op bijeenkomst cartoonist Kopenhagen


© epa.


In de Deense hoofdstad Kopenhagen is een 40-jarige man omgekomen toen gemaskerde mannen het vuur openden tijdens een bijeenkomst van de Zweedse cartoonist Lars Vilks. Drie agenten raakten gewond. De politie houdt een massale klopjacht in Kopenhagen op de weggevluchte verdachten.

De politie gaat er volgens Deense media van uit dat de daders het op de controversiële Mohammed-cartoonist Lars Vilks hadden gemunt.

De 68-jarige Vilks is vaker het doelwit van een aanslag geweest sinds hij in 2007 de profeet Mohammed als hond afbeeldde. Figuren uit de kringen van al-Qaeda hebben een beloning uitgeloofd voor degene die hem ombrengt. Hij bleef ongedeerd tijdens de schietpartij.

De Franse ambassadeur François Zimeray, die sprak tijdens het debat, bleef eveneens ongedeerd.

De schietpartij vond plaats voor het pand van cultuurcentrum Krudttøndens. De schutters vuurden kogels door het glazen raam. Tijdens de lezing waren omwille van veiligheidsredenen diverse politieagenten aanwezig. Die konden volgens Deense media voorkomen dat de schutters verder het gebouw konden binnendringen. In het raam van het cultuurcafé zitten zo'n dertig à veertig kogelgaten.

De daders konden na een vuurgevecht met de politie wegvluchten in een zwarte Volkswagen Polo, die inmiddels teruggevonden zou zijn. De politie houdt nog steeds een zware klopjacht in Kopenhagen.

Cartoonist
Mede-organisator Helle Merete Brix laat tegenover AP weten dat ze overtuigd is dat Vilks het doelwit van de aanslag was. ,,Er bestaat voor mij geen twijfel over dat dit een aanval was op Lars Vilks", klonk het ze. De politie zou daarvan volgens Deense media ook uit gaan.

Toen de schietpartij begon, vluchtte Brix samen met Vilks naar de koelcel van de keuken van het cultuurcentrum. ,,Ik hield Lars' hand vast. Hij was zeer koel, terwijl we elkaar elkaar slechte grappen vertelden. Zijn lijfwachten deden fantastisch werk", getuigt ze. Vilks krijgt vanwege de bedreigingen altijd politiebescherming als hij in Denemarken is.

Het thema van de bijeenkomst in het cultureelcentrum was de vrijheid van meningsuiting, godslastering en islamisme.

De Franse president François Hollande heeft de Deense premier Thorning-Schmidt gebeld en zijn minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve naar Kopenhagen gestuurd. Premier Manuel Valls twitterde dat de vrijheid is aangevallen en Frankrijk solidair is met Denemarken.

'Iraanse leider stuurt geheime brief naar Obama'

Ayatollah Ali Khamenei © ap.


De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei heeft onlangs in het geheim een brief gestuurd naar de Amerikaanse president Barack Obama. Dat meldt The Wall Street Journal. De krant baseert zich op een Iraanse diplomaat. De brief van de geestelijk leider was een reactie op een brief die Obama in oktober naar Khamenei zou hebben gestuurd.

Obama zei daarin dat een gezamelijke strijd van de VS en Iran tegen Islamitische Staat mogelijk was, maar dan moesten er wel afspraken gemaakt worden over het nucleaire programma van Iran, stelt de diplomaat. Die noemt de brief van de ayatollah verder 'respectvol'. Concerete afspraken zouden er niet zijn gemaakt. Het Witte Huis wilde niet ingaan op het bericht.

Nucleaire deal
De gesprekken over het nucleaire programma van Iran zijn nog gaande. Er moet voor juli een akkoord zijn. Zondag liet Khamenei zich nog uit over een mogelijk akkoord over het nucleaire programma. Hij zei toen dat hij een overeenkomst zal steunen, mits het een goede deal is. De geestelijk leider is 'niet voor een slechte deal'. 'Geen akkoord is dan beter dan een slecht akkoord dat onze belangen niet behartigt.'

Iran onderhandelt al lange tijd met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China over de productie van atoomwapens. De zes wereldmachten willen dat Iran zijn nucleaire programma stopt in ruil voor het versoepelen van sancties die zijn opgelegd aan Teheran. Er moet voor juli een akkoord zijn.
Bron

'Plan voor massa-schietpartij in Canadees winkelcentrum'

Archieffoto: Canadese politieagenten © reuters.

De Canadese politie zegt dat verschillende mensen zijn opgepakt die het vuur wilden openen op winkelend publiek in een winkelcentrum in Halifax. De plannen zouden niets met terrorisme te maken hebben gehad.

De politie heeft een 19-jarige Canadese man en een 23-jarige Amerikaanse vrouw gearresteerd. Ze zouden van plan zijn geweest om vandaag naar een winkelcentrum te gaan, daar op mensen te schieten en daarna zelfmoord te plegen. Er is nog een derde verdachte opgepakt. Een vierde verdachte, een 19-jarige man, werd in zijn huis gevonden. Hij zou zichzelf doodgeschoten hebben toen hij doorhad dat de politie zijn woning omsingelde.

Een politieagent zei tegen persbureau AP dat de verdachten elkaar spraken in chatgesprekken en dat ze blijkbaar geobsedeerd waren door dood en moorden. Ze bezaten veel foto's van schietpartijen.

De 23-jarige Amerikaanse werd aangehouden toen ze op het vliegveld Canada binnen kwam. Ze zou vooraf op Twitter aankondigingen hebben gezet van de geplande massamoord.
Bron

vrijdag 13 februari 2015

Duitsland slaat alarm over vluchtelingen uit Kosovo

Hongaarse politieagenten checken de papieren van Kosovaarse vluchtelingen © reuters.


Beieren en andere Duitse deelstaten slaan alarm over de sterk groeiende toestroom van vluchtelingen uit Kosovo. In januari van dit jaar vroegen 3.630 Kosovaren asiel aan in Duitsland, ruim 85 procent meer dan in december. Maar de meeste vluchtelingen mogen waarschijnlijk niet blijven.

Het aantal Kosovaren dat wel naar Duitsland vluchtte, maar nog geen aanvraag heeft gedaan, ligt nog veel hoger. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het in totaal om 18.000 mensen, meldt ARD.

De Duitse overheid erkent de meeste Kosovaren waarschijnlijk niet als vluchteling, schrijft de Frankfürther Allgemeine. In de ogen van de Duitse regering is Kosovo namelijk een functionerende democratie.

Aanvragen sneller behandelen
De regering wil de toestroom tegengaan door asielaanvragen vanaf deze maand binnen twee weken te behandelen, in plaats van binnen drie maanden. Ook moeten de aanvragers de uitslag van hun aanvraag afwachten in een opvangcentrum en mogen ze nog niet in Duitsland gaan wonen.

Aantrekkingskracht Duitsland
Het gunstige economische klimaat en de sociale verzekeringen in Duitsland zijn volgens de regering een sterke aantrekkingskracht voor mensen uit Kosovo. Met de economie van dat land gaat het al jaren slecht.

Op 17 februari is het zeven jaar geleden dat het land zich afscheidde van Servië. Het officiële werkloosheidscijfer is 27 procent, maar in werkelijkheid ligt het percentage veel hoger. Volgens de Wereldbank leeft een derde van de bevolking onder de armoedegrens.

'Ik zag Joran Natalee in de kruipruimte begraven'


Ooggetuige zweeg jaren om zijn familie niet te belasten

Jurriën de Jong weet zeker dat Natalee Holloway in een kruipruimte onder het Marriot Hotel op Aruba ligt. © Jean-Pierre Jans.


Natalee Holloway ligt begraven onder een kruipruimte van het Marriott Hotel op Aruba. Dat is de stellige bewering van Jurriën de Jong, die ooggetuige zegt te zijn van haar verdwijning. Toch laten de autoriteiten zijn verklaring links liggen. 'Er zijn veel vagere tips uitgezocht, maar met mijn duidelijke aanwijzing wordt al jaren niets gedaan.'

Duizenden euro's heeft hij al aan onderzoek gespendeerd. Jurriën Auke de Jong (59) is drie keer naar Aruba gevlogen, liet zijn getuigenverklaring over Natalee Holloway onder ede optekenen en gaf zijn informatie meerdere keren door aan het Openbaar Ministerie. Toch krijgt hij justitie op Aruba niet zo ver om te zoeken op de plek waar volgens hem het lichaam van de Amerikaanse tiener al bijna 10 jaar verborgen ligt: onder de betonnen vloer van het Marriott's Aruba Surf Club hotel. Hij doet nu een ultieme poging alsnog onderzoek af te dwingen.

Zijn verhaal begint op een nachtelijk bouwterrein, waar in 2005 het complex van het Marriott-hotel in aanbouw is. Het terrein aan de westkust van Aruba ligt op een steenworp afstand van de Holiday Inn, waar Natalee Holloway tijdens haar vakantie verblijft. De Jong is naar eigen zeggen in die periode regelmatig 's nachts op het bouwterrein voor illegale praktijken. Drugsgerelateerd, meer wil hij er niet over kwijt. ,,Het is de reden waarom ik lang niet heb willen vertellen wat ik daar heb gezien. Ik zou mezelf en daarmee mijn familie belasten."

Stemmen
Jurriën de Jong vertelt dat hij in de nacht van 30 mei 2005, waarin Natalee Holloway voor het laatst wordt gezien, plotseling stemmen hoort bij het hek van het bouwterrein. De twee zal hij later herkennen als Joran van der Sloot en Natalee Holloway. Dan hoort hij hoe het hek wordt geopend. Snel verstopt hij zich.

,,Ik zie hoe Joran achter Natalee aan rent. Ze gaan naar een klein gebouwtje in aanbouw. De onderste trap ontbreekt, dus ze moeten naar de overloop klimmen. Wat zich daarna afspeelt, is onduidelijk. Maar iets moet verkeerd zijn gegaan, want enige tijd later komt Joran met Natalee in zijn armen naar buiten. Hij legt haar neer, springt naar beneden en trekt haar op zijn schouder. Vervolgens werpt hij haar lichaam op de grond."

Dan ziet hij hoe Joran het lichaam verstopt onder het gebouwtje in aanbouw. ,,Hij graaft zich een toegang tot de kruipruimte en trekt Natalee naar binnen. Na ongeveer een minuut komt hij weer tevoorschijn, maakt de opening met zand dicht en loopt naar de toegangspoort terug."

Enkele dagen na de verdwijning van Natalee Holloway vliegt De Jong terug naar Nederland. ,,Ik durfde lang niet te praten over wat ik heb gezien, omdat ik dan mijn eigen bezigheden op dat terrein moest onthullen." Maar als hij in 2008 de uitzending van Peter R. de Vries ziet, waarin Joran beweert dat Natalee op het strand is overleden en in zee is gedumpt, treedt hij toch naar buiten. ,,Ik wist dat Joran daar één grote leugen had verteld en besloot tips door te spelen aan justitie."

IS verovert dorp naast Amerikaanse militairen

Archieffoto van IS-strijders in de provincie Anbar © ap.


Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben gisteren in Irak een groot deel van al-Baghdadi veroverd. De plaats is niet ver van een vliegbasis waar ruim driehonderd Amerikaanse militairen hun Iraakse collega's trainen. Dat hebben de autoriteiten laten weten.

De basis zou ook zijn aangevallen, maar een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Defensie ontkende dat. Ze zegt wel dat er in de buurt van de vliegbasis werd gevochten.

Al-Baghdadi ligt in de provincie Anbar. Islamitische Staat heeft de controle over een groot deel van dat gebied.
Bron

Waar Obama zich mee bezighoudt als niemand kijkt

In een poging Amerikaanse jongeren warm te laten lopen voor een zorgverzekering, blijkt president Obama bereid ver te gaan. Hij werkte mee aan een filmpje van BuzzFeed waarin hij niet alleen YOLO roept maar ook een selfiestick gebruikt. De populaire website plaatste de video gisteren op Facebook en bereikte er binnen 24 uur meer dan 12 miljoen kijkers mee.

Eerder deze week zat BuzzFeed al samen met Obama voor een interview. Toen werd aangekondigd dat er een exclusief Facebookfilmpje zou volgen. In de video laat Obama zich van zijn losse kant zien. Met een doel: jongeren aansporen zich voor 15 februari in te schrijven voor een zorgverzekering.


Het filmpje draagt de titel 'Things Everybody Does But Doesn't Talk About', 'Wat iedereen doet, maar waar niemand over praat'. Obama bewondert zichzelf voor de spiegel (met de zonnebril van Joe Biden) en maakt een tekening van zijn vrouw Michelle.

Screenshot. © Facebook/BuzzFeed.

In de catchy video figureren ook een selfystick, een enthousiaste 'YOLO' en de interviewer van Buzzfeed.
Vorige maand sprak Obama nog met enkele populaire Youtube-sterren. Deze samenwerking met BuzzFeed maakt deel uit van dezelfde poging van het Witte Huis om jongeren te bereiken. Zij zijn een essentiële doelgroep voor het nieuwe zorgstelsel van Obama - Obamacare - omdat ze relatief gezond zijn. De Amerikaanse regering beseft dat de twintigers niet te bereiken zijn met advertenties in kranten en op televisie.
Bron

donderdag 12 februari 2015

Meer transplantaties door nieuwe methode

© anp.


10 tot 20 procent meer mensen kunnen een donororgaan krijgen door een nieuwe methode die morgen in gebruik wordt genomen door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Organen bedoeld voor transplantatie worden in het ziekenhuis op een speciale afdeling niet alleen beter bewaard, maar kunnen ook worden 'gerepareerd'.

Per saldo komen daardoor meer en ook betere organen ter beschikking, meldde het UMCG donderdag. Transplantatiechirurg Robert Porte spreekt van een ,,revolutie in de transplantatiegeneeskunde''.

Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat een zogeheten orgaanperfusiekamer heeft. Wereldwijd zijn er slechts enkele, maar geen ander ziekenhuis kan tegelijk vier soorten organen aan (hart, longen, lever en nieren), aldus het UMCG.

Op de speciale afdeling worden organen behandeld met zuurstofrijke vloeistof en voedingsstoffen. ,,Alsof een nier nog in een levend lichaam zit.'' De uitkomsten tijdens de afgelopen proeffase zijn veelbelovend, aldus Porte. De organen kunnen beter worden geconserveerd en de kwaliteit verbetert.

Kortere wachtlijsten
In 2014 waren er in Nederland 271 mensen die na hun dood één of meer organen afstonden voor transplantatie, terwijl er 1300 patiënten op de wachtlijsten stonden. Die wachtlijsten worden door de nieuwe methode niet weggewerkt, aldus Porte, maar kunnen wel korter worden. ,,Meer geschikte organen betekent meer geslaagde transplantaties.'' Ook de overlevingskansen nemen toe en patiënten zijn sneller weer op de been.
Bron

Hond loopt weg en bezoekt doodziek baasje in ziekenhuis

View image on Twitter

Een kleine hond uit Cedar Rapids in de Amerikaanse staat Iowa verbaasde iedereen toen het vorig weekend plots opdook in het ziekenhuis waar haar baasje behandeld wordt voor kanker. Het dier moest hiervoor wel zijn thuis te verlaten dat zich zo'n 20 straten verderop bevond.

Een bewakingscamera in de lobby van het ziekenhuis kon vastleggen hoe de hond binnenkwam en rond begon te lopen. Het baasje van Sissy, de 64-jarige Nancy Franck ligt al ongeveer twee weken in datzelfde ziekenhuis.

Haar man, Dale Franck (66) zorgt intussen voor Sissy en de andere hond van het stel. ,,Ze had die nacht de missie om haar vrouwtje te zien, maar wist niet welke lift ze moest nemen," vertelde Dale Franck vandaag aan ABC News.

De man merkte naar eigen zeggen afgelopen zaterdag rond half 2 's nachts op dat de hond verdwenen was en was heel bezorgd; ,,Ik heb overal gezocht en bleef haar naam roepen. Ik zat met de handen in het haar.''

Bezoekje brengen
Rond half 6 's ochtends kreeg hij een verlossend telefoontje van bewakingsagente Samantha Conrad van het ziekenhuis: Sissy was terecht. ,,Ze had mijn telefoonnummer en adres op aan haar halsbandje gevonden'', zegt Franck. De dochter van het stel kreeg vervolgens de toestemming om met Sissy even een bezoekje te brengen aan Nancy.

Hoe de hond precies in het ziekenhuis verzeild is geraakt, blijft een raadsel. ,,Het enige dat ik kan bedenken is dat Sissy vaak meereed in de auto toen ik mij vrouw van haar werk ging oppikken naast het ziekenhuis. Maar we hebben die weg nog nooit te voet afgelegd,'' vertelt de man.

Hechte band
Nancy Franck vecht tegen baarmoederkanker en ondergaat momenteel een chemokuur. ,,Ze heeft een hechte band met Sissy. De hond is nu 11 jaar oud en we kochten haar toen ze slechts acht weken oud was. Ze kwam naar me toe, krabde mijn been en viel in slaap op mijn schouder. Ik moet zeggen dat zij ons gekozen heeft, in plaats van omgekeerd'', aldus de ontroerde echtgenoot.

Man 1,5 jaar lang ernstig mishandeld door vriendin

Maxime keerde telkens terug naar zijn beul. Omdat ze hem van de wereld had afgesneden, maar ook omdat hij bang was zijn verhaal te vertellen. © Kos.


De Fransman Maxime Gaget werd bijna anderhalf jaar lang stelselmatig afgeranseld door zijn vriendin. Hij moest daarom acht keer geopereerd worden, onder meer aan zijn geslachtsdelen. In het boek 'Ma compagne, mon bourreau' ('Mijn partner, mijn beul') doet de man zijn verhaal.

Bijna zes jaar geleden leerde Maxime op het internet Nadia kennen. Hij is 31, zij is 38. Al bij hun eerste ontmoeting merkt hij haar forse schouders op en ,,haar stap die meer weg heeft van een trucker dan van een vrouw". Toch voelt hij zich meteen aangetrokken. ,,Er was iets vreemds, iets magnetisch, redeloos in die aantrekking", schrijft hij.

Verleiding wordt gijzeling
Al snel gaat het koppel samenwonen. Twee maanden later slaat Nadia hem voor de eerste keer. ,,De klappen volgden elkaar snel op. Ik had meteen moeten reageren.''

De situatie loopt snel verder uit de hand. Nadia neemt hem zijn identiteitskaart af, zijn bankkaarten, zijn computer en zijn mobiele telefoon. ,,De fase van de verleiding is omgeslagen in een gijzeling", stelt hij in een Franse krant. Nadia dwingt hem tot koude douches, brengt haar vriend steekwonden toe, en hij mag niet meer eten.

Meerdere keren wordt hij in het ziekenhuis opgenomen en hij ondergaat acht operaties: vier aan zijn linkeroor, twee aan zijn neus, één aan zijn rechteroog en een laatste aan zijn geslachtsdelen.

Schaamte
Nadia geeft Maxime de schuld: ,,Had je mij niet opgezocht, dan had ik je niet het ziekenhuis in geslagen. Het is je eigen schuld". Maxime keert elke keer bij haar terug. Niet alleen omdat ze hem van de buitenwereld heeft afgesloten, maar ook uit schaamte.

,,Het is beschamend om toe te geven dat je afgeranseld bent door je partner", zegt hij. Hij was te bang om iets tegen de mishandelingen te doen. ,,Ze dreigde een klacht tegen me in te dienen wegens pedofilie met haar kinderen als ik zou praten over haar geweldplegingen", zegt hij tegen 20Minutes. ,,Ik kon geen kant op".

Onherkenbaar
In maart 2009 komt er dan toch een eind aan zijn martelgang. Hij kreeg de steun van de broer en de kinderen van Nadia. Maxime was in zestien maanden tijd 30 kilo vermagerd, het misbruik heeft hem onherkenbaar gemaakt. ,,Mijn ouders herkenden me enkel aan mijn stem.''

Vandaag gaat het beter met hem. Hij hoopt begin april gerechtigheid te krijgen, wanneer de zaak voor de rechter komt. Maar vooral hoopt hij eindelijk te begrijpen waarom Nadia hem zo mishandelde. "Alleen zij kan op die vraag antwoorden", besluit hij.

Meldpunt
Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen in Nederland terecht bij Veilig Thuis, een speciaal meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.
Bron

Breivik klaagt Noorse staat aan omdat hij eenzaam is


’Mensenrechten gelden ook voor hem’

© reuters.


De Noorse massamoordenaar Anders Breivik is het zat in zijn eentje in een cel te zitten. Hij noemt de isoleercel 'een vorm van marteling'. Daarom wil hij de Noorse staat aanklagen. Dat zegt zijn advocaat Geir Lippestad in de Noorse krant Dagbladet. Het is niet de eerste keer dat de Noor klaagt over het leven in de gevangenis.

Breivik en zijn advocaat drongen er de afgelopen twee jaar meermaals bij het gevangenisbestuur op aan Breivik uit de isoleercel te halen. Dat gebeurde tot nu toe niet. ,,Mensenrechten gelden ook voor hem'', zegt de advocaat.

Die wil zich beroepen op artikel drie van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin staat dat niemand te maken mag krijgen met 'marteling of onmenselijke of vernederende behandeling'. Opvallend genoeg beschreef een woordvoerster van de gevangenis een verblijf in isolatie in 2012 nog als 'marteling' tijdens een gesprek met persbureau AP.

,,We doen dit niet om hem een makkelijke straf te geven'', zegt Breiviks advocaat in Dagbladet. ,,Hij blijft waarschijnlijk altijd een speciale gevangene met speciale beperkingen, maar hij kan niet altijd in de isoleercel zitten. Hij wil contact met andere gevangenen. Hoe langer hij alleen zit, hoe groter de kans dat het hem schaadt.'' Volgens Dagbladet wachten de Noor bedreigingen en geweld als hij bij de andere gevangenen mag.

Koude koffie
De Noor is al langer ontevreden over het leven in de gevangenis. In 2012schreef hij een brief aan verschillende media waarin hij klaagde over een gebrek aan privacy, snoep, boter en een goed leeslampje in de gevangenis.

Daarnaast vond hij de koffie te koud en de beschikbare videospellen te ouderwets. Hij vond het jammer dat zijn cel geen mooi uitzicht had en van binnen te koud en sober ingericht was.

woensdag 11 februari 2015

Passagier filmt brand in vliegtuigmotor

Een vliegtuig in Colombia moest vlak na het opstijgen terugkeren voor een noodlanding. Een passagier filmde de vlammen die uit de vliegtuigmotoren kwamen.

Vlucht 8023 was net vertrokken van het Colombiaanse vliegveld El Dorado International Airport in Bogota en onderweg naar Medellin. Maar al na een kwartier moest het vliegtuig terug vanwege een brandende motor. Een passagier die bij het raampje zat, filmde de vlammen die uit de rechtermotor kwamen.

Een van de inzittenden vertelt aan het lokale medium El Comercio dat hij en zijn medepassagiers doodsangsten uitstonden. ,,We vroegen de steward wat er gebeurde, maar die was nog banger dan wij', zegt Sebastian Jimenez Botero.

Uiteindelijk doofden de vlammen, en werden de passagiers rustiger. Het vliegtuig heeft een noodlanding gemaakt en er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

Onbemande ruimtecapsule in Stille Oceaan geland

© Twitter.


De onbemande Dragon-capsule van raketbouwer SpaceX is deze nacht zoals voorzien in de Stille Oceaan geploft. De ruimtecargo was eerder met succes losgemaakt van het Internationaal Ruimtestation ISS.

De capsule kwam 418 kilometer voor de kust van de Amerikaanse staat Californie in zee. Bij de terugkeer naar de aarde had de cargo zo'n 1,8 ton vracht bij zich, waaronder apparatuur voor experimenten. De Dragon was op 12 januari bij het ISS aangekomen en koppelde voor de zesde keer.

Tegelijkertijd verliepen de plannen van commerciële ruimteondernemer SpaceX aan de andere kant van de Verenigde Staten niet zo soepel als gepland. Harde wind maakte het onmogelijk om de Falcon-raket te lanceren in Florida. Later vandaag wordt een nieuwe poging ondernomen.

Deze raket moet een satelliet in een baan om de aarde brengen. Deze DSCOVR-satelliet zal weerpatronen en geologische veranderingen in kaart brengen.
Bron

Watermanager plast in reservoir voor drinkwater

Foto ter illustratie © thinkstock.


Een manager van een Amerikaans waterbedrijf is in de problemen gekomen nadat hij betrapt was bij het plassen. Hij koos dan ook een slechte plasplek: een leeg reservoir voor drinkwater bij San Francisco.

De opslag kan 2,5 miljard liter water bevatten, maar was nu leeggepompt voor onderhoud. Volgens een woordvoerder van het waterbedrijf is de volksgezondheid niet in gevaar gekomen na de verkeerd geplaatste plas van de man, vorige maand.

De manager was verantwoordelijk voor het onderhoud van het reservoir en kreeg daarvoor een goed salaris. Net voor zijn urinoir-incident leek hij nog in aanmerking te komen voor promotie. Nu wordt hij een week op onbetaald non-actief gesteld.

Het is niet de eerste keer dat Amerikanen drinkwaterreservoirs aanzien voor urinoirs. Vorig jaar werd een 19-jarige jongen in Oregon betrapt die in een volle tank plaste. Toen moest 132 miljoen liter drinkwater in het riool gepompt worden.
Bron

Politie: terroristische aanslag in Australië voorkomen

Archieffoto: politieagenten bij de plek waar in Sydney een gijzeling plaats vond © epa.


De politie in Australië zegt dat ze een terroristische aanslag heeft verijdeld. In Sydney zijn twee mensen gearresteerd die een aanslag met messen van plan zouden zijn. De twee mannen zouden een link met Islamitische Staat (IS) hebben.

De mannen van 24 en 26 jaar werden opgepakt nadat een speciale anti-terreureenheid van de politie een inval had gedaan in Fairfield, een buitenwijk in het westen van Sydney. Ze heeft daarmee naar eigen zeggen een aanslag verijdeld.

In het pand waar de inval werd gedaan, werd een jachtmes, een machete en een zelfgemaakte IS-vlag gevonden. Ook troffen agenten een video aan waarin een man vertelt over de aanslag die hij wil plegen. Media schrijven dat de vondst erop duidt dat de mannen dinsdag een onthoofding wilden uitvoeren. De politie wil dat nog niet bevestigen.

Gijzeling
De verdachten zijn aangeklaagd voor het voorbereiden van een terreurdaad en moeten vandaag voor de rechter verschijnen. De mannen zijn geen bekenden van justitie en waren niet in beeld als jihadisten. De autoriteiten kwamen de mannen dinsdag op het spoor na tips.

Australië is de laatste maanden scherp op terreurdreigingen nadat in december achttien mensen werden gegijzeld in een café in Sydney. Na bijna zeventien uur bestormde de politie het pand. Drie mensen kwamen bij de gijzeling om het leven, inclusief de gijzelnemer. Sindsdien is het dreigingsniveau in Australië opgeschaald naar 'hoog'.
Bron

dinsdag 10 februari 2015

Parachutespringers bijna door vliegtuig geraakt

Twee parachutespringers ontsnapten op het nippertje aan de dood toen het vliegtuig waar ze uitsprongen recht op hen af vloog. De video dateert al van 19 oktober afgelopen jaar, maar is pas nu online gezet. Op de beelden is te zien hoe instructeur Forest Pullman samen met een vrouwelijke passagier uit een vliegtuigje springt voor een parachutesprong boven Pattaya in Thailand.

Wat begon als een normale sprong draaide echter al snel uit op een hachelijk avontuur. In plaats van gewoon rechtdoor te vliegen, maakte het vliegtuig een scherpe duik van 180 graden en scheert vervolgens recht op de twee springers af.

,,Het vliegtuigje passeerde ons rakelings, op slechts enkele meters. Onze parachute werd zelfs geraakt. Gelukkig konden we de sprong gewoon afmaken. Ik heb dit nog nooit meegemaakt.


  We hebben enorm veel geluk gehad'', aldus Pullman.
Bron

Vader doodt man die dochtertje filmde

Ter illustratie: een busje van de paramilitaire politie Guardia Civil die de vader oppakte © anp.Een Duitser die in een restaurant in Spanje een voor hem vreemd meisje filmde, is door haar vader aangevallen en aan zijn verwondingen gestorven. De Duitser, die al enkele jaren in Spanje woonde, was kort daarvoor wegens het bezit van kinderporno aangehouden, maar was weer op vrije voeten.

De paramilitaire politie Guardia Civil bevestigde tegen het persbureau EFE dat de vader van het meisje, een 40-jarige Brit, niet ver van het restaurant in de Zuid-Spaanse plaats San Roque is aangehouden. Hij wordt van moord verdacht. De 43-jarige Duitser filmde het meisje zaterdag. Toen hij daarmee doorging ondanks protesten van haar ouders, viel de vader hem aan. De Duitser stierf in het ziekenhuis.
Bron

Obama maant Poetin kort voor top Oekraïne

Barack Obama © reuters.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gebeld. Obama drong er bij Poetin op aan morgen in te stemmen met een vredesakkoord voor Oekraïne, aldus het Witte Huis.

Obama zei dat Poetin de vredestop woensdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk moet aangrijpen om op een vreedzame wijze een eind te maken aan de strijd in Oekraïne tussen de Oekraiënse regering en pro-Russische rebellen. Volgens Obama zullen de kosten voor Moskou verder oplopen als het met onder meer wapens en geld de opstandelingen blijft steunen. Woensdag praten Poetin, de Oekraïense president Petro Porosjenko, het Franse staatshoofd François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Minsk over het bloedvergieten in Oekraïne.

Bestand
Kort voor het begin van vredesbesprekingen hebben vertegenwoordigers van de Oekraïense regering, Rusland, pro-Russische rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) een principeakkoord over een bestand in Oost-Oekraïne bereikt. Dat heeft een bron bij de onderhandelingen aan het Russische persbureau Itar-Tass gemeld.

In de aanloop naar die top zijn vandaag de leden van de zogenoemde contactgroep voor Oekraïne in Minsk bijeengekomen. De contactgroep bestaat uit afgezanten van Rusland, Oekraïne en de OVSE. Ook de pro-Russische rebellen schoven aan bij het overleg.

Volgens Itar-TASS is de contactgroep het inmiddels eens over een bestand en de wijze waarop naleving daarvan moet worden gecontroleerd. Verder zouden de partijen het eens zijn over het weghalen van zware wapens uit de gebieden waar wordt gevochten. Over de status van de door rebellen gecontroleerde regio's en lokale verkiezingen zou nog overleg worden gevoerd.
Bron

'Duizenden soldaten Jordanië bij grens Irak'


Amerikaanse gezant: binnenkort grondoffensief tegen IS

De Jordaanse generaal Mansour al-Jbour zei vorige week dat Jordanië vastbesloten is om IS van de aardbodem te vegen © reuters.


Jordanië heeft duizenden militairen naar de grens met Irak overgebracht. Dat heeft een Jordaanse regeringsbron dinsdag aan de Amerikaanse nieuwszender ABC laten weten.


Volgens de bron zijn de grondtroepen uit defensieve overwegingen naar de grens met Irak verplaatst. Hij zei dat de militairen voorlopig aan de Jordaanse kant van de grens blijven. Zonder toestemming van de Iraakse regering steken ze de grens niet over, aldus de bron. Maar volgens de speciale Amerikaanse gezant voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS), generaal buiten dienst John Allen, begint er binnen enkele dagen een grondoffensief tegen IS in Irak. Allen zei dat het Iraakse leger het grondoffensief zal leiden. De door de Amerikanen geleide internationale coalitie, waarvan ook Nederland deel uitmaakt, zal volgens Allen assistentie verlenen.

Begin deze week liet de Jordaanse luchtmacht weten dat ze bijna zestig bombardementen had uitgevoerd op doelen van IS in het noordoosten van Syrië. Jordanië voerde de bombardementen op IS fors op als reactie op de gruwelijke moord op een Jordaanse piloot. Generaal Mansour al-Jbour heeft gezegd dat Jordanië vastbesloten is IS ,,van de aardbodem te vegen''.
Bron

Enorme muntenschat gevonden in Engels dorp


© getty.


In het Engelse dorp Lenborough zijn meer dan 5000 munten gevonden uit de tijd dat de Angelsaksen het huidige Engeland overheersten. De waarde van de totale schat moet nog worden vastgesteld, maar een voorlopige schatting komt uit op 1,3 miljoen pond (1,5 miljoen euro), meldt het British Museum.


Het is de grootste muntenvondst in het Verenigd Koninkrijk in bijna twintig jaar. Op de munten, die waren begraven in een loden blik, staan de beeltenissen van koning Ethelred II de Onberadene (circa 968 - 1016) en koning Knoet II de Grote (990-1035). Veertig verschillende muntmeesters hebben ze geslagen.

Paul Coleman vond de munten in december 2014 met een metaaldetector tijdens een wedstrijd waarbij mensen de grond afspeuren met detectoren. De vondst is nu pas openbaar gemaakt door het British Museum. ,,Toen ik de munten zag was ik enorm enthousiast want ik wist dat ik een opgepotte verzameling vond. Mijn enthousiasme werd nog groter toen ik mij realiseerde wat de impact van deze vondst was. De man die over de lokale vondsten gaat, zei tegen me: 'Nu weet ik een beetje hoe Howard Carter zich voelde toen hij voor het eerst in de tombe van Toetanchamon keek'."

De munten zijn te zien in British Museum. Coleman zag af van een beloning voor zijn vondst.
Bron

maandag 9 februari 2015

Nepagenten zitten de echte politie dwars

Enkele incidenten met oplichters hinderen de politie in Zoetermeer behoorlijk in het werk. © archieffoto ANP.


De Zoetermeerse politie moet tegenwoordig soms hemel en aarde bewegen om bij burgers in huis te komen. Directe oorzaak hiervan is een groep oplichters die zich voordoet als agenten. 'Het zijn maar enkele incidenten, maar het gevolg voor ons is merkbaar.'

Gezonde achterdocht is prima, maar we moeten ook reëel blijven. Dit soort trucs komt maar sporadisch voor.Politiewoordvoerder Hoonhout

Tot twee keer toe deden oplichters zich de afgelopen anderhalve week in Zoetermeer voor als agent. Bij een 79-jarige bewoner van een huis aan de Meervalsloot nam een man geld en bankpassen mee nadat hij zich ten onrechte had voorgedaan als rechercheur. Vanuit dezelfde straat kwamen meerdere meldingen binnen van bewoners die de mannen bij hen voor de deur niet vertrouwden.

Vorige week maandag was het raak aan het Fivelingo waar een duo dezelfde smoes gebruikte om naar binnen te glippen. Ook bij deze 86-jarige bewoner bleek na afloop van het bezoek een betaalpas verdwenen. De twee criminelen drongen het huis binnen met de smoes dat zij de sloten kwamen controleren vanwege een ontsnapte voortvluchtige in de buurt.

Babbeltruc
De politie zelf baalt stevig van de babbeltruc waarbij oplichters zich voordoen als agenten. ,,Wij hebben daar last van,'' stelt politiewoordvoerder Wim Hoonhout. ,,Het aantal trucs dat wordt uitgevoerd met nepagenten is op zich te verwaarlozen, maar wij merken wel degelijk de gevolgen. We zien dat wij bij buurtonderzoeken vaak meer moeite moeten doen om bij de bewoners binnen te komen. Gezonde achterdocht is prima, maar we moeten ook reëel blijven. Dit soort trucs komt maar sporadisch voor.''

Volgens Hoonhout zijn er verschillende manieren om geen slachtoffer van deze babbeltruc te worden. ,,Bel bij twijfel altijd met de politie. Wij kunnen direct controleren of het daadwerkelijk om een agent gaat. Bovendien schrikt het een eventuele oplichter af als er contact wordt gezocht met de politie. Grote kans dat deze dan de benen neemt. Het vragen om een legitimatie is ook een mogelijkheid, maar het is voor veel mensen vaak lastig om te zien of het om een echt legitimatiebewijs van de politie gaat. Er zijn weinig mensen die weten hoe deze er uit ziet.''

Belletje
Een andere tip van Hoonhout is jezelf afvragen of er wel een reden is voor het bezoekje van een rechercheur of een agent. ,,Vaak is er voor ons een duidelijke aanleiding om langs te komen. Als deze er op het eerste oog niet lijkt te zijn, kan het geen kwaad om voor de zekerheid een belletje met de politie te plegen.''
Bron

Vrouw bevalt onverwachts van reuzebaby

© ap


De Amerikaanse Maxxzandra Ford (26) beviel van een megababy en dat terwijl ze niet door had dat ze zwanger was. ,,Ik voelde me niet misselijk en moest niet overgeven", verklaarde ze. ,,Ik werd ook niet dikker, ik was gewoon aan het werk."

Ford is verpleegster én moeder van drie kinderen. Zwangerschappen zouden voor haar dus geen geheim moeten hebben. Tenminste, dat zou je zeggen. Toch had ze haar laatste zwangerschap niet zien aankomen.

Toen er uiteindelijk toch wat kilootjes bijkwamen, ging Maxxzandra naar de dokter. Die vertelde haar dat ze al 35 weken zwanger was.

Dik
Op 29 januari kwam Avery op natuurlijke wijze ter wereld. Hij woog maar liefst 6,4 kilogram. ,,Toen zijn hoofdje eruit kwam, wist ik dat hij meer zou wegen dan gemiddeld. Maar zo dik? Dat had ik niet verwacht", zei de moeder dit weekeinde tegen Amerikaanse media.

Avery is de zwaarste baby die ooit werd geboren in het St. Joseph's Women's Hospital in Tampa, Florida. Zijn toestand wordt op de voet gevolgd, maar voorlopig maakt hij het goed. ,,In dit soort gevallen kunnen complicaties optreden, denk maar aan ademhalings- en voedingsproblemen of een te lage bloedsuikerspiegel", aldus een arts. Avery zal echter snel naar huis mogen.

Voor het Guinness Book of Records komt Avery toch nog zo'n 3,5 kilogram tekort.
Bron

Agent in VS leert Nederlands voor hond

Politieagent Thomas Clark hond Dash © Twitter.


,,Zieten, zzzoek, loos, rekts." De Amerikaanse agent Thomas Clark doet zijn uiterste best om de Nederlandse commando's uit te spreken, waarmee hij de Nederlandse politiehond Dash aan het werk zet. Maar of het helpt?

Het lijkt effect te hebben, zo blijkt als hij tijdens het telefoongesprek het woord 'blaffen' uitspreekt. Naast hem klinkt meteen het geblaf van de Duitse herder.

Dash is een in Nederland opgeleide politiehond, die aan de slag gaat in Amherst, in de Amerikaanse staat Massachusetts. Voor de eerste speurhond op dit bureau werd deze week een heuse persconferentie gegeven. Zijn trotse baasje Clark heeft een lijst met Nederlandse woorden uit zijn hoofd moeten leren.

Mooi leven
Over een week mag Dash op boevenjacht. Dash krijgt een mooi leven, zegt Guus Streng van de Nederlandse Bond voor de Diensthond. ,,Politiehonden hebben daar bijna dezelfde status als politiemannen.''
Bron

Bijna 20.000 gedroogde zeepaardjes onderschept

De douane op de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs heeft vorige week 18.688 gedroogde zeepaardjes in beslag genomen. De dieren kwamen van het eiland Madagaskar en zouden naar Hongkong worden vervoerd, zo meldde de krant Le Figaro vandaag. De waarde van de dieren wordt op ongeveer 200.000 euro geschat.

Zeepaardjes staan op de lijst van bedreigde diersoorten. Het is de tweede vangst van gedroogde zeepaardjes dit jaar. In januari werden er 112 aangetroffen in de bagage van een stel dat van de Chinese stad Shanghai onderweg was naar Spanje. Het paar zei dat de dieren zouden worden gebruikt om er bouillon voor baby's van te trekken. De dieren werden in beslag genomen en de twee Chinezen kregen een forse boete.

In 2005 werden op de luchthaven bij Parijs 35.000 gedroogde zeepaardjes in beslag genomen. Die zaten in negen plastic zakken en waren afkomstig uit de Guinese hoofdstad Conakry. De bestemming was de Chinese provincie Fujian.

Menstruerende man laat dokters versteld staan

De man bleek een baarmoeder te hebben. © Thinkstock.


Een Britse zakenman ontdekte bloed in zijn urine en vreesde voor de diagnose kanker. De man kreeg de schrik van zijn leven toen een MRI-scan aan het licht bracht dat hij over een baarmoeder beschikte en bleek te menstrueren.

De 37-jarige Rob, die voor de rest anoniem wil te blijven, had al sinds zijn achttiende last van rare symptomen maar zijn klachten werden altijd van tafel geveegd. Zo had de man vaak pijn na seks en trof hij regelmatig bloed aan in zijn urine. Dat schrijven Amerikaanse media.

Volgens artsen was Rob sinds zijn puberteit om de vier weken netjes ongesteld omdat hij over volwaardige vrouwelijke voortplantingsorganen bleek te beschikken. Zo zou de man in theorie zelfs zwanger kunnen worden.

Foetus
Specialisten menen dat Rob lijdt aan het zeer zeldzame persisterende-gang-van-Müller-syndroom (PMDS), waarbij de foetus in de baarmoeder niet goed reageert op bepaalde hormonen. Meestal wordt de aandoening tijdens de kindertijd of de pubertijd al ontdekt. Het is uitzonderlijk dat iemand er zo laat achterkomt.

Binnen enkele weken zal zijn baarmoeder verwijderd worden. Als dat is gebeurd hoopt Rob verder te leven als man en vader te worden. Hoewel er een risico bestaat dat de hysterectomie zijn sperma aantast.
Bron

zondag 8 februari 2015

'Tienduizenden Europeanen aangesloten bij IS'

IS-strijders in Irak © afp.


Tienduizenden Europeanen hebben zich aangesloten bij Islamitische Staat in Irak en Syrië. Dat staat in een rapport van de Spaanse politie, die het aantal schat ,,tussen de 30.000 en 100.000'' jihadisten.

Volgens het rapport van de politie-eenheid die illegale immigratie en vervalste documenten opspoort, is Spanje een belangrijke doorgangsplek voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten.

Jihadisten zouden zich bij terugkeer onder die vluchtelingen schuilhouden.

Aanslagen Parijs
Het rapport is eind vorig jaar opgesteld, voor de aanslagen in Parijs, meldt de Spaanse krant El País. Een van de daders van de bloedige aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo liet voorafgaand zijn vrouw en familie via Spanje en Turkije naar Syrië reizen.

'IS evacueert Mosul om bombardementen'
Overigens heeft IS hevig te lijden onder de bombardementen van de internationale coalitie. Volgens de Koerden is de coalitie begonnen met massale bombardementen op de Iraakse stad Mosul. IS zou inmiddels zijn overgegaan tot ontruiming van de stad, meldden Koerdische media op gezag van het Koerdische peshmerga-leger.

Bronnen binnen de veiligheidsdiensten zeiden tegen de Iraakse nieuwssite al-Sumaria dat IS verdreven is uit zeven plaatsen ten noordwesten van Mosul, de tweede stad van Irak die sinds de zomer in handen is van de fundamentalisten.

VAE hervatten bombardementen op IS
Ook de Verenigde Arabische Emiraten doen weer mee aan de bombardementen. Het land stuurt een squadron van F-16's naar Jordanië, om van daaruit bombardementen uit te voeren op Islamitische Staat in Irak en Syrië. Dat heeft een bron binnen het Jordaanse leger vandaag gezegd.

Het land hield eerder op met de bombardementen, omdat de meeste helikopters en reddingsteams in Koeweit waren gelegerd, te ver van het front naar de zin van Abu Dhabi. Het Amerikaanse leger heeft de helikopters echter verplaatst naar de Noord-Iraakse stad Erbil, zodat zoekacties naar vermiste piloten voortaan sneller kunnen worden opgestart.
Bron

VN zeer ontstemd over staatsgreep Jemen

Rebellen in Jemen © reuters.


De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dringt aan op hervatting van onderhandelingen van de politieke groeperingen in Jemen, anders worden er vervolgstappen gezet. Dat heeft president Liu Jieyi van de raad gisteren gezegd.

Het hoogste orgaan van de VN is niet te spreken over het naar huis sturen van het parlement door de Houthi-beweging. Mogelijk volgen er sancties als de rebellen niet willen onderhandelen met de weggestuurde regering. Onderhandelingen tussen de politieke partijen onder leiding van de VN leverden eerder niets op. Toch moeten de gesprekken worden hervat, stelt de Veiligheidsraad. Ook wil de raad dat het huisarrest van de Jemenitische president, de premier en het kabinet wordt opgezegd.

Enkele golfstaten riepen de internationale gemeenschap gisteren op een prominentere rol te nemen in het conflict in Jemen. De Arabische landen zijn bezorgd over de invloed van Iran op het instabiele Jemen, meldt persbureau Reuters. Amerika heeft gisteren overleg gevoerd met Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koewiet, Qatar, Oman en Bahrein.

De Jemenitische Houthi-beweging liet gisteren weten dat er een voorlopige volksvertegenwoordiging komt die een raad van vijf leiders moet kiezen. Die vijf moeten het land de komende twee jaar regeren en weer op de rails krijgen.
BronLees ook: Rebellen Jemen bezetten staatsomroep 'op weg naar coup'

'Dodental in Syrië al meer dan 210.000'

Kinderen begin februari in een Turks opvangkamp voor Syrische vluchtelingen © afp.


Het dodental door de burgeroorlog in Syrië is na nog geen vier jaar gestegen boven de 210.000, van wie bijna de helft burgers. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vandaag gemeld. Het werkelijke aantal doden ligt vermoedelijk veel hoger, stelt de in Groot-Brittannië gevestigde organisatie.

Op basis van informatie van een netwerk van activisten in Syrië, stelt het Observatorium dat onder de doden bijna 11.000 kinderen en bijna 7000 vrouwen zijn. Circa 36.000 Syrische rebellen en 45.000 militairen zouden zijn omgekomen.

Hoger
Het Observatorium telt alleen de doden van wie de identiteit te controleren is, of van wie beeldmateriaal beschikbaar is. De organisatie denkt dat het dodental hoger is, omdat beide partijen de doden proberen te verbergen.

Syrië telde voor de Arabische Lente en de daarop volgende burgeroorlog 23 miljoen inwoners. Volgens de Verenigde Naties zijn circa 3,7 miljoen Syriërs het land ontvlucht.
Bron

Britten gewaarschuwd om geen narcissen te eten

Britten worden gewaarschuwd voor de giftigheid van narcissen. © Flickr - Tambako.


Britse supermarkten hebben een oproep gekregen om narcisbollen en narcissen vooral niet in de buurt van de groenten te leggen, om te voorkomen dat mensen zichzelf per ongeluk vergiftigen.

In het verleden zijn de bollen wel eens aangezien voor uien en het blad voor een Chinese groente. De Britse voedsel- en warenautoriteit heeft winkelketens aangeschreven om dat komend voorjaar te voorkomen, meldt The Guardian.

Het eten van narcissen kan leiden tot overgeven, diarree en mond- en keelirritatie. Dergelijke symptomen kunnen een etmaal aanhouden.

De Britse supermarktketen Sainsbury's plaatste eerder al een niet-eten-waarschuwing op de narcissen die het bedrijf verkoopt.
Bron

Tijdelijk en plaatselijk bestand Oekraïne verlengd voor evacuaties

Inwoners van de zwaarbevochten Oost-Oekraiense stad Debaltseve verlaten met de bus hun woongebied. © anp.


Ook vandaag is er een staakt-het-vuren van kracht in de Oost-Oekraïense regio Debaltseve. Het Oekraïense leger en de rebellen leggen de wapens neer zodat inwoners van het gebied kunnen worden geëvacueerd. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie.

Het bestand geldt voor korte tijd en voor een deel van Oost-Oekraïne en staat los van de onderhandelingen in Moskou.

Gisteren werden er al bussen ingezet om de burgers weg te krijgen uit het gebied waar hevig wordt gevochten. Volgens Oekraïense media zijn er toen zeshonderd inwoners geëvacueerd.

Vluchten
De bewoners van Debaltseve kregen de keuze te vluchten naar de plaats Gorlovka, waar het leger de controle heeft, of de plaats Artemivsk, waar de rebellen het voor het zeggen hebben. Volgens een adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken kozen slechts dertig mensen voor Artemivsk. Er zouden nog zo'n tweeduizend mensen in de stad zijn.

Kort na het aflopen van de tijdelijke wapenstilstand werden plaatsen in de regio weer bestookt met raketten en granaten. Het bestand van zaterdag is van 10.00 tot 14.00 uur. De corridor naar Oekraïens en rebellengebied blijft langer 'wapenvrij'.
Bron
Lees ook: Hammond: Poetin gedraagt zich als tiran

Greenspan: Griekenland uiteindelijk uit euro

Alan Greenspan © afp.


Voormalig voorzitter Alan Greenspan van de Amerikaanse Federal Reserve denkt dat Griekenland uiteindelijk uit de eurozone zal stappen. Dat zei hij vandaag in een interview met de Britse publieke omroep BBC.

Greenspan, die van 1987 tot 2006 de hoogste baas was van de Amerikaanse koepel van centrale banken, ziet geen andere oplossing die voordelig is voor Griekenland of voor de overige eurolanden. ,,Het is een kwestie van tijd voordat iedereen inziet dat uit elkaar gaan de beste strategie is'', zei hij.

De Grieken kozen bij de parlementsverkiezingen eind januari een andere politieke koers. De nieuwe regering wil opnieuw onderhandelen over de voorwaarden voor het Europese steunprogramma waarmee het land de afgelopen jaren financieel op de been heeft gehouden. Dat heeft tot spanningen geleid met de overige eurolanden.

Greenspan zei dat de onderlinge spanningen tussen de negentien eurolanden alleen maar hoger zullen oplopen als koste wat kost geprobeerd wordt de muntunie bijeen te houden. Hij waarschuwde dat het risico nog altijd bestaat dat na Griekenland nog meer Zuid-Europese landen de euro noodgedwongen zullen moeten opgeven.
Bron