Translate

zaterdag 7 februari 2015

Familie ontvoert zoon omdat hij te aardig is voor vreemden

Tante Denise Kroutil, moeder Elizabeth Hupp, collega Nathan Firoved en oma Rose Brewer. © Politie Lincoln County, Missouri.


Een zesjarig jongetje uit het plaatsje Troy in de Amerikaanse staat Missouri heeft deze week de schrik van zijn leven gehad, toen hij werd ontvoerd door zijn bloedeigen familie. CNN meldt vandaag dat de moeder, oma, tante en een collega van die tante zijn opgepakt voor de ontvoering.

De jongen werd door de collega van zijn tante in een busje gelokt. Daar werd hij vastgebonden en bedreigd met een vuurwapen. Vervolgens werd hij naar een kelder gebracht, waar hij zijn broek moest uittrekken.

Volgens ABC News zei de ontvoerder dat hij de jongen ,,aan de muur van een schuurtje zou spijkeren.'' Ook blinddoekte hij het kind met een jas.

Verkocht als seksslaaf
Het ventje kreeg te horen dat hij verkocht werd als seksslaaf en zijn moeder nooit meer zou zien. Pas na vier uur werd hij vrijgelaten, waarna zijn familie hem een preek gaf.

De familieleden vinden dat ze niets fout hebben gedaan. Ze wilden de jongen leren dat het onverstandig is om onbekende mensen te vertrouwen. Hij zou namelijk veel te aardig zijn voor onbekenden.

Voorzichtiger in de toekomst
Door een ontvoering in scène te zetten hoopten ze dat het jochie in de toekomst voorzichtiger wordt. De jongen is inmiddels in een beschermende omgeving geplaatst.

De moeder van de jongen is aangeklaagd wegens kidnapping en misbruik. De andere betrokkenen wordt kidnapping, onrechtmatige vrijheidsberoving en misbruik verweten. Ze zitten momenteel vast. De borg voor ieder van hen is vastgesteld op 250.000 dollar.
Bron

Merkel en Hollande bereiken geen akkoord met Poetin


’Visie Russen over situatie Oekraïne verschilt aanzienlijk’

© reuters.


Het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en president François Hollande van Frankrijk aan de Russische president Vladimir Poetin is vanavond beëindigd zonder akkoord.

De leiders hebben in het Kremlin in Moskou meer dan vijf uur lang gepraat over de situatie in Oekraïne. Een woordvoerder van het Kremlin noemde de gesprekken inhoudelijk en constructief. Zondag wordt er telefonisch verder gesproken. Ook de Oekraïense president Petro Porosjenko zal dan meepraten.

Doel van het gesprek is dat er een gezamenlijk document met afspraken komt, waarmee een staakt-het-vuren verwezenlijkt kan worden, zoals is afgesproken in het nooit uitgevoerde Minsk-akkoord.

Visie verschilt aanzienlijk
Volgens een zegsman van de Duitse regering is dat document gebaseerd op de plannen van Merkel en Hollande, aangevuld met ideeën van Poetin en Porosjenko. Volgens de woordvoerder verschilt Poetins visie nog aanzienlijk van die van Merkel en Hollande.

Bij het overleg waren volgens de woordvoerder van Poetin geen anderen aanwezig. De Franse minister van Buitenlandse zaken, Laurent Fabius, die met Hollande naar Moskou reisde, nam niet deel aan de besprekingen.

In de afgelopen weken is het geweld in Oost-Oekraïne toegenomen. Tientallen burgers zijn het slachtoffer geworden van de gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.
Bron
Lees ook: Merkel: resultaat vredesinitiatief nog open
Lees ook: Vredesplan voor Oekräine hangt aan zijden draad

Nog één keer smullen van afgekeurde producten


Kok Sonja Zonneveld steekt ook op 15 februari de handen weer uit de mouwen. © archieffoto AD/Frank Jansen.


Voor de allerlaatste keer een driegangenmenu van producten die anders zouden worden weggegooid. Het Taste the Waste-diner van Milieudefensie Delft werd in 2012 opgezet, maar krijgt straks een ander jasje.

Een appel met een rot plekje, yoghurt die een dag over de datum is of koffie en koekjes die normaal niet meer verkocht zouden worden. Het is maar een kleine greep uit de ingrediënten van het Taste the Waste-diner van Milieudefdensie Delft, dat zondag wordt 15 februari wordt opgediend.

Sinds 2012 is deze maaltijd een groot succes, maar nu is toch besloten ermee te stoppen. Volgens Ria van Oostveen, coördinator van Milieudefensie Delft, is het evenement té arbeidsintensief en moet voedselverspilling nu op een nieuwe manier onder de aandacht worden gebracht.

Probleem
,,Er wordt nog steeds te veel eten weggegooid. Het gaat om 40 procent van al het voedsel. We gaan dit probleem nu echter op een andere manier onder de aandacht brengen. maar we gaan dit hierna anders aan het publiek brengen,'' zegt ze.

Dat gebeurt in april in een pop up-restaurant van Taste the Waste bij Lijm en Cultuur. Er is een plan voor een soepenbar. ,,Bij Lijm en Cultuur trekken we waarschijnlijk veel studenten aan. De soepenbar kan ons ook aan allerlei nieuwe doelgroepen helpen.''

Maar eerst is er nog het allerlaatste diner. Het voedsel hiervoor wordt geschonken door supermarkten. Denk hierbij aan een pak eieren waarin één kapot is, aan blikken met een deuk erin of aan een gescheurd pak rijst. ,,Met vlees moet je natuurlijk wel oppassen, dat serveren wij niet. Alles wordt vegetarisch, maar wát precies is nog een verrassing. Alles wordt een paar dagen van tevoren geleverd.''

Supermarkten
Hoewel de ingrediënten nu van supermarkten afkomstig zijn, vindt Van Oostveen dat huishoudens ook minder voedsel moeten verspillen. ,,Mensen doen één keer per week boodschappen en vergeten wat ze thuis al hebben staan. Dan wordt er een nieuwe pot appelmoes gekocht, terwijl er nog een halve stond. En yoghurt die twee dagen over de houdbaarheidsdatum is, kan nog gewoon worden gegeten.''

Het diner wordt op 15 februari van 18.00 tot 20.30 uur geserveerd bij hotel De Plataan aan het Doelenplein 10. Deelname kost 9,50 euro. Aanmelden kan tot donderdag 12 februari via delft@milieudefensie.nl.
Bron

Stank in Mexico: tientallen lijken in verlaten crematorium

Een federaal agent houdt de wacht bij het crematorium. © afp.


Militairen en agenten hebben in een verlaten crematorium in het westen van Mexico 61 lijken ontdekt. Het is nog niet duidelijk wat er in het gebouw is gebeurd, zei officier van justitie Miguel Ángel Godínez vandaag tegen een plaatselijk radiostation.

Mensen die in de buurt van het verlaten crematorium wonen, hadden geklaagd over de vieze geur in de buurt van het gebouw in een plaats bij de stad Acapulco. Onder de doden zijn vier vrouwen.

Alle lijken waren met kalk bedekt. Ook werden losse lichaamsdelen aangetroffen. Het crematorium zou al ongeveer een jaar buiten bedrijf zijn.

Misdaadbendes
In de deelstaat Guerrero, waarin Acapulco ligt, zijn verscheidene misdaadbendes actief. De stad is met 104 moorden per 100.000 inwoners per jaar de op twee na gevaarlijkste stad ter wereld.

De deelstaat kwam in september in het nieuws, toen er 43 studenten verdwenen. Zij werden door de politie aangehouden en overgedragen aan een drugsbende, die hen heeft vermoord.
Bron

Inwoners 'Sleepy Hollow' slapen dagenlang door gas

View image on Twitter


Een giftig gas zorgt ervoor dat inwoners van Kalachi, ook wel Sleepy Hollow genoemd, uit het niets dagenlang in slaap vallen. Het bestuur van de plaats in het noorden van Kazachstan overweegt daarom het dorp te verplaatsen. Recentelijk werd bekend dat het giftige gas radon vrijkomt uit een mijn die pal onder het dorp ligt.

Lange tijd was onduidelijk waarom de inwoners van Sleepy Hollow zomaar in slaap vielen. Een inwoner, Lyubov Belkova, beweerde dat zij de eerste inwoner was die slachtoffer werd van het gas in 2010. Sindsdien is zij naar eigen zeggen zeven keer lange tijd in slaap gevallen.

Hersenziekte
Medische experts concludeerden dat er sprake was van een hersenziekte, maar zij konden de oorzaak hiervan niet benoemen. Zij voerden het onderzoek op nadat het aantal incidenten toenam. Alleen al in de zomer werden zestig mensen slachtoffer van het giftige gas. Eén op de vijf inwoners van het dorpje viel zomaar in slaap.

Na vier jaar onderzoek en vele testen bleek uiteindelijk de oorzaak te liggen bij het gas radon, dat vrijkwam uit de onderliggende mijn. Die conclusie trokken wetenschappers aan de Universiteit van Tomsk, een stad in het westen van Rusland.

Open ruimtes
Eén van de wetenschappers, Leonid Rikhvanov, legt aan The Independent uit waar het probleem vandaan kwam. ,,In de mijnen lagen open ruimtes. Deze vulden zich langzaam met water waardoor het gas naar de oppervlakte werd gedreven en in de lucht kwam.''

Eerdere onderzoeken mislukten omdat de onderzoekers niet de juiste middelen gebruikten. ,,De gebruikelijke methodes om straling te meten, registreren geen rodan. Daardoor was er geen resultaat in de vorige testen'', legt Rikhvanov uit
Bron

vrijdag 6 februari 2015

OM eist vijf jaar cel voor leider marktplaatsbende

© anp.


Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijf jaar cel voor de vermeende internetoplichter Remy D. (29). Tussen februari 2012 en juni 2013 maakte de bende waar hij leiding aan gaf meer dan een kwart miljoen euro buit.

Er gaan miljarden om in de handel op internet. Dat kan alleen omdat mensen elkaar vertrouwen.Officier van justitie

Voor de rechtbank in Haarlem zei de aanklager vanmorgen dat D. zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting, witwassen en het leiding geven aan een criminele organisatie.

De bende rond de verdachte plaatste advertenties op Marktplaats, maar leverde de betaalde goederen nooit. In totaal werden ruim 2200 mensen gedupeerd. Meer dan 900 slachtoffers deden aangifte.

'Remy is the man'
In de ogen van het OM was Remy D. de onbetwiste leider van de bende. ,,Remy is the man'", citeerde de officier van justitie uit een verklaring die een medeverdachte aflegde.

In de zaak staan 34 personen terecht. Komende week zijn de zaken tegen vier verdachten die net onder D. zouden hebben gediend.

Daarna is het de beurt aan de grootste groep: de katvangers. Mensen die tegen beloning hun bankrekening ter beschikking stelden om betalingen op te laten storten.

Daklozenopvang
Volgens het OM werden veel katvangers geronseld in de daklozenopvang in Alkmaar. ,,Mensen in een uiterst kwetsbare positie, dakloos, vaak blut, die voor een habbekrats hun bankpas afgaven", aldus de officier van justitie.

Het misbruiken van vertrouwen is volgens de officier van justitie de rode draad in het verhaal. ,,Er gaan miljarden om in de handel op internet. Dat kan alleen omdat mensen elkaar vertrouwen. Bovendien handelen op internet veel mensen die het niet breed hebben, maar toch willen meedoen in de samenleving en dat op deze manier kunnen. Ik weeg dat zwaar mee."

Schadevergoeding
Remy D. moet in de ogen van het OM ook financieel boeten. Hij moet 35.000 euro schadevergoeding betalen aan ruim 250 gedupeerden die een claim indienden. Daarnaast wil het OM hem bijna 230.000 euro criminele winst ontnemen.

Bij de start van zijn proces afgelopen maandag ontkende D. dat hij een leidende rol vervulde. Volgens zijn advocaat was er geen professionele organisatie, laat staan een 'roverhoofdman'. Hij noemde de eis vrijdag buiten proportie.
Bron

IS-rekruut krijgt keuze: vechten of een aanslag

Jihadist Lofti S. (L) alias Abu Hanief tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk. © ANP.


Als Amsterdammer Lotfi S. zichzelf écht heeft opgeblazen in Fallujah, dan heeft hij daar zelf voor gekozen. Wie zich aansluit bij IS mag naar verluidt kiezen: vechten tot de dood of een zelfmoordaanslag plegen.

Hij zou echt bestaan. Een Istishhadi-lijst met daarop de namen van IS-strijders die een wisse dood tegemoet gaan. Door zichzelf op te blazen, welteverstaan. ,,Wie er op de lijst staan, weet ik niet,'' zegt expert Pieter van Ostayen uit België, ,,maar ik heb van aanhangers en strijders wel vernomen dat er zulke lijsten zijn.'' Ook bronnen van het AD reppen erover.

Wie aankomt in het door IS uitgeroepen kalifaat zou mogen kiezen of hij aan zijn einde wil komen door zich op te blazen. De andere optie is om te vechten aan het front als moedjahedien. Het zou kunnen dat Lotfi voor het laatste heeft gekozen. De zelfmoordaanslag die hij zou hebben gepleegd is met raadsels omgeven. De organisatie SITE, die onderzoek doet naar terrorisme, meldde woensdag dat een Nederlander in de Iraakse stad Fallujah een aanslag heeft gepleegd. Nu gaat de naam van Lotfi rond, althans, de naam waarachter hij zich verschool: Abu Hanief. Maar zelfs als er een afscheids-video verschijnt, is het nog niet zeker of hij echt dood is.

Strategie
In Groot-Brittannië en België zijn er gevallen bekend van strijders die overleden zouden zijn, maar toch ineens levend opdoken. Het zou een strategie kunnen zijn om onder de radar van veiligheidsdiensten te verdwijnen. Hoewel hij uit Amsterdam kwam, was Lotfi S. regelmatig in Den Haag te vinden. Hij maakte deel uit van activistische groepen zoals Behind Bars en Straatdawah. Behind Bars kwam vooral op voor moslimgevangenen, terwijl Straatdawah zich richtte op verspreiding van de islam. Er bestond een grote overlap tussen de 'leden' van beide groepen. Lotfi S. behoorde tot de harde kern. Hij viel op door de donkere zonnebril die hij permanent leek te dragen en zou afgelopen najaar naar het kalifaat zijn vertrokken.

In juli vorig jaar haalde de Amsterdammer het landelijke nieuws nog toen hij tijdens een demonstratie in Den Haag, waarmee steun werd betuigd aan IS, met een toespraak zou hebben aangezet tot geweld tegen joden. De politie greep niet direct in, wat met name de burgemeester Van Aartsen op felle kritiek kwam te staan. Maar een paar dagen later hield de politie Lotfi alsnog aan. Als hij werkelijk blijkt te zijn overleden, zal vervolging uitblijven, zegt het OM.
Bron

Python wurgt twee jongetjes in hun slaap

De broertjes die waarschijnlijk gedood zijn door een python © Facebook.


Twee jongetjes zijn in hun slaap gedood door een python. De grote slang wurgde de kinderen in de plaats Campbellton in Canada. Achttien maanden na de dood van de jongens verrichte de politie een arrestatie. De eigenaar van de python is gearresteerd, maar tegen de persoon is nog geen aanklacht geformuleerd.

,,De politie heeft een individu opgepakt in verband met het overlijden van Noah Barthe (4) en Connor (6) op 5 augustus 2013 in Campbellton in New Brunswick", zo is te lezen in een mededeling van de politie. Volgens het autopsieverslag werden de twee jongens in hun slaap verstikt door de 4,3 meter lange en 45 kilogram zware slang op.

De slang was het troeteldier van de eigenaar van de exotische dierenwinkel op de benedenverdieping van het appartementsgebouw waar het drama plaatsvond. Kort na het drama maakten de autoriteiten van de provincie duidelijk dat het houden van een python verboden is in de provincie.
Bron

12 jaar cel voor Britse jihadist die dood in scène zette

IS maakte de dood van de jihadist bekend in een tweet © Videostill.


Een Britse jihadist die zijn eigen dood fakete om daarna stiekem naar huis te kunnen gaan, is veroordeeld tot 12 jaar cel.De 27-jarige Imran Khawaja vertrok vorig jaar naar Syrië om in een kamp te trainen tot terrorist. Een half jaar later organiseerde hij zijn terugkeer naar Engeland, vermoedelijk om daar mensen te ronselen voor de strijd in Syrië en Irak, en om geld in te zamelen. IS probeerde zijn terugkeer makkelijker te maken door op Twitter te vermelden dat hij was overleden.

Ferry
De Britse politie wist hem uiteindelijk in Dover te arresteren. Hij bevond zich met een neef in een auto op de ferry. De politie was er eerder al achter gekomen dat Khawaja zich Abu Daigham noemde. Zijn paspoortnaam deed de alarmbellen afgaan.

Rayat al-Tawheed
Tijden de rechtszaak bekende Khawaja schuld aan vier terreuraanklachten die hij in Syrië heeft begaan. Hij werd onder andere veroordeeld omdat hij had zich aangesloten bij de militante groepering Rayat al-Tawheed.

Daarnaast is hij veroordeeld voor onder meer wapentraining en bezit van goederen die zijn bedoeld voor aanslagen. De straffen die hij daarvoor kreeg opgelegd, mag hij gelijktijdig uitzitten.
Bron

Vrouw vindt tongetende parasiet in blik tonijn

Zoe Butler uit het Britse Nottingham kreeg de schrik van haar leven toen ze een blik tonijn opentrok. De 28-jarige Butler trof naar eigen zeggen een 'bijna buitenaards wezen' aan. Het bleek een zeepissebed te zijn.

Toen Butler het blikje van het merk Princes opende, zag ze het diertje tussen de tonijnstukken zitten. ,,Ik zag een soort paarsachtig druppeltje. Met mijn vork duwde ik het omhoog en draaide het om. Toen keken twee diepzwarte oogjes naar mij,'' vertelt de geschrokken Butler tegen het Britse dagblad The Mirror. ,,Ik maakte direct een foto en stuurde deze naar de producent.''

Parasiet
Princes bood meteen excuses aan en beloofde het incident te onderzoeken. Butler hoeft geen nieuw blikje tonijn of iets anders voor het voorval. ,,Ik wil dat er een onderzoek naar de oorzaak komt om te voorkomen dat dit ook bij andere mensen gebeurt.''

Na onderzoek blijkt het om een Cymothoa exigua te gaan. Het dier grijpt zich vast aan de tong van baarsachtigen en neemt bloed op.

Vissentongen
Het is moeilijk vast te stellen hoe de pissebed in het tonijnblikje terecht kon komen. ,,Het lijkt mij dat de tonijn, voor hij gevangen werd, een vis at die zo'n parasiet op zijn tong had,'' speculeert Joris van Kessel, deskundige op het gebied van zeedieren bij Sea Life. ,,De pissebed voedt zich alleen op kleinere baarsachtigen.''
Daily MirrorGeverifieerd account‏@DailyMirror

donderdag 5 februari 2015

Miljoen voor braaf meisje dat nymfomane werd na ongeval

Afbeelding weergeven op Twitter


Een Canadees meisje heeft van de rechter een schadevergoeding van omgerekend 1,3 miljoen euro gekregen. Alissa Afonia was ooit het toonbeeld van een braaf meisje. Na een ongeval veranderde haar persoonlijkheid en werd ze een seksverslaafde vamp.

Afonia was een uitstekende en brave leerling op school, totdat in augustus 2008 het noodlot toesloeg. Ze raakte betrokken bij een verkeersongeval en liep hersenschade op. Daardoor veranderde haar persoonlijkheid en werd het brave meisje, nymfomaan. Volgens getuigen reed de stiefvader van Afonina te snel met zijn wagen op een natte weg. Ook haar moeder raakte zwaargewond.

Woedeuitbarstingen
Na een lange revalidatie kon Alissa opnieuw naar school maar al gauw bleek dat ze niet langer meer de voorbeeldige leerlinge was. Ze had last van woedeuitbarstingen en ze kon haar impulsen niet meer onder controle houden. Ze maakte ook vaak seksueel getinte opmerkingen. Afonina werd gemeden door haar medeleerlingen. Uiteindelijk werd ze van school verwijderd.

Ze veranderde haar naam daarna in Domina Sasha Mizaree. Omdat het ongeval haar persoonlijk helemaal veranderde en ze geen normaal leven meer leiden kan, kende de rechter haar nu een schadevergoeding toe. Haar moeder die in het ongeval zwaargewond raakte, kreeg een som van 830.000 euro toegekend.
Bron

Treinen Canada rijden gewoon bij meter sneeuw

In Canada is men wel wat gewend als het om winterse omstandigheden gaat. Dat bewijst de locomotief in deze video die met ogenschijnlijk gemak door de sneeuw rijdt. Als een mes door boter scheurt hij over de ondergesneeuwde sporen en zelfs een muur van opgehoopte sneeuw aan een spooroverweg houdt hem niet tegen.

Een automobilist liet zich eerder deze week maar wat graag ondersneeuwen door het voorbijrazende gevaarte. Hij legde het tafereel vast in de oostelijke provincie New Brunswick. In die regio kreeg men binnen een week tijd niet minder dan drie zware sneeuwstormen over zich heen.Bron

Koning Jordanië verklaart oorlog aan Islamitische Staat

Jordaniërs uiten hun steun voor het lands strijd tegen het terrorisme. © ap.


De Jordaanse koning Abdullah heeft vandaag ,,een meedogenloze oorlog'' tegen Islamitische Staat (IS) afgekondigd. ,,We voeren deze oorlog om ons geloof, onze waarden en menselijke beginselen te verdedigen. De oorlog zal meedogenloos zijn en we zullen hen treffen op hun eigen terrein'', zei de vorst volgens de staatsomroep.

Gisteren verspreidden de soennitische extremisten van IS een video waarop te zien is dat een gevangen Jordaanse luchtmachtpiloot levend wordt verbrand.

In Jordanië zijn vandaag twee ter dood veroordeelde jihadisten geëxecuteerd in een reactie op de moord op de Jordaanse vlieger Moaz al-Kasasbeh die in december neerstortte in Syrië. Jordanië grenst aan Syrië, waar IS grote delen van het noorden en oosten beheerst.

Het meest vooraanstaande religieuze instituut van de soennieten, de universiteit al-Azhar in Caïro, heeft vandaag in woedende bewoordingen gereageerd op de moord op al-Kasasbeh. Het instituut riep op de daders om te brengen zoals zij hun slachtoffers vermoorden.
Bron

woensdag 4 februari 2015

Dreigbrief IS bij Belgische krant Het Laatste Nieuws

© AD.


De Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN) heeft een dreigbrief ontvangen die van Islamitische Staat afkomstig zou zijn. Daarin wordt gedreigd met aanslagen in België op westerse feestdagen. ,,Wat in Frankrijk is gebeurd, zich zal herhalen in België."

Volgens de krant neemt justitie in België de dreiging serieus. De brief is door justitie in beslag genomen en wordt door de politie onderzocht.

De getypte brief bereikte de redactie van Het Laatste Nieuws via de post. Hij is in het Frans opgesteld en volgens specialisten getuigt hij van 'een zekere IS-logica'.

Bomauto's
De schrijver richt zich tot burgemeester van Antwerpen Bart De Wever en koning Filip. Er wordt ook verwezen naar een video die vorige week dinsdag via sites door IS werd verspreid en waarin de VS, Frankrijk en België worden bedreigd.

De briefschrijver kondigt aan dat wat in Frankrijk is gebeurd, zich zal herhalen in België. Er zouden bomauto's worden gebruikt in grote steden in het land, maar ook op het platteland. ,,Vanuit België zal IS Europa veroveren", zo staat in de brief. ,,Want jullie voeren een proces tegen Sharia4Belgium en houden meerdere van onze broeders gevangen."
Bron

Pro-Russische separatisten bereiden 'mobilisatie' voor

Een pro-Russische separatist in Oekraïne © afp.


De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne bereiden een 'algemene mobilisatie' voor. Duizenden mannen zullen een oproep krijgen om te strijden tegen het Oekraïense regeringsleger, heeft leider Aleksandr Zachartsjenko van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk volgens het Russische persbureau RIA gezegd.

Zachartsjenko zei dat de mobilisatie binnen tien dagen wordt afgekondigd en dat 10.000 mannen zich voor de strijdkrachten van de separatisten moeten melden. Hij zei er niet bij hoe hij dat wil afdwingen.

De afgelopen weken is het geweld in het oosten van Oekraïne verhevigd. In het weekeinde kwamen daar volgens een defensiewoordvoerder in de Oekraïense hoofdstad Kiev meer dan veertig militairen van het regeringsleger om het leven.
Bron

Vliegroutes Oekraïne niet anders na briefing

Onderdelen van de gecrashte vlucht MH17 van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraïne, 100 dagen na het ongeluk. © anp.


De briefing over de veiligheidssituatie in het oosten van Oekraïne door de autoriteiten in Kiev op 14 juli vorig jaar, heeft er niet toe geleid dat vliegmaatschappijen hun vliegroutes veranderden. Dat meldt het kabinet dinsdag in antwoord op schriftelijke vragen van de Tweede Kamer. Drie dagen na de bewuste briefing werd een toestel van Malaysia Airlines vol Nederlanders neergeschoten boven Oost-Oekraïne.

Bij de bijeenkomst in Kiev was ook een diplomaat van de Nederlandse ambassade aanwezig. Er is niets gezegd over het ,,dreigingsbeeld'' in het luchtruim in het oosten. Wel is melding gemaakt van het neerschieten die dag ,,mogelijk door luchtafweer'' van een Oekraïens militair toestel dat op 6200 meter vloog. Daarna sloot Oekraïne het luchtruim in het oosten beneden de 9,7 kilometer.

Sommige luchtvaartmaatschappijen vlogen wel (waaronder Air France, Virgin Atlantic en Lufthansa) en andere niet (British Airways, Korean Air) over Oost-Oekraïne. ,,De briefing van 14 juli, waarin melding werd gemaakt van een neergeschoten Antonov, heeft daarin geen verandering gebracht. Luchtvaartmaatschappijen die over Oost-Oekraïne vlogen zijn dat na 14 juli blijven doen.''

Geen waarschuwing gehad
Tussen maart en juli vorig jaar is er verder geen overleg geweest tussen Nederlandse vliegmaatschappijen en de Nederlandse overheid over de veiligheid van het luchtruim boven Oost-Oekraïne. Andere landen hebben ook niet gewaarschuwd voor de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne, stelt het kabinet. De uitzondering was de Krim, een door Rusland geannexeerd schiereiland in Oekraïne. Het luchtruim hierboven meden Nederlandse luchtvaartmaatschappijen sinds april vorig jaar.

De Oekraïense regering stelde vóór 17 juli de veiligheid in het luchtruim in het oosten ook niet aan de orde. ,,Er is door de Oekraïne geen informatie verschaft waarin de relatie werd gelegd met de veiligheid van het luchtruim van Oost-Oekraïne''. Er is daarover ook geen ,,specifiek overleg'' geweest. Nederlandse autoriteiten hebben de risico's van het luchtruim ook niet aan de orde gesteld omdat daarvoor ,,geen aanleiding'' was.

Oppositie niet tevreden
Oppositiepartijen CDA en D66 blijven met vragen zitten over de vlucht van MH17 en de veiligheid van het luchtruim. Volgens Sjoerd Sjoerdsma (D66) is het nog steeds onduidelijk of het vliegen boven conflictgebieden zoals Irak en Syrië momenteel ,,structureel goed geregeld'' is. CDA'er Pieter Omtzigt wil onder meer weten wie toestemming gaf voor de vluchtroute van MH17.
Bron

Utrechters gepakt met kluis op achterbank auto

De Utrechtse mannen hadden een gestolen kluis op de achterbank van hun auto liggen. © AD.


De politie haalde vannacht bij Leusden in het holst van de nacht drie Utrechters van de snelweg die met een kluis rondreden.

De mannen reden rond met inbrekersgereedschap en op de achterbank lag een gestolen kluis.

Waar ze de safe buitmaakten, was gisteren nog niet bekend. De verdachten zijn tussen 23 en 27 jaar oud.
Bron

Experts: Mummie niet dood maar in diepe meditatie


Dat de man in de lotushouding werd aangetroffen is voor professor Ganhugiyn Purevbata het bewijs dat de monnik nog aan het mediteren is. © Videostill.


Een gemummuficeerde Mongoolse monnik van naar schatting 200 jaar oud is volgens academici niet dood maar 'in een zeer diepe staat van meditatie'. De experts menen dat de monnik in een zeldzame spirituele staat verkeert die 'tukdam' wordt genoemd..

Dat de man in de lotushouding werd aangetroffen is voor professor Ganhugiyn Purevbata het bewijs dat de monnik nog aan het mediteren is. Momenteel wordt een forensisch onderzoek uitgevoerd op het lichaam dat naar schatting 200 jaar oud is en in dierenhuiden is bewaard.

Op zucht van Boeddha
Maar experts houden vol: ,,Het lichaam bevindt zich in een zelden voorkomende spirituele staat, 'tukdam', en is slechts één fase verwijderd van de staat van een levende Boeddha.''

Professor Purevbata, tevens stichter van het Mongoolse Instituut van Boeddhistische Kunst aan de Boeddhistische universiteit van Oelan Bator, de hoofdstad van Mongolië: ,,De lama zit in de lotuspositie vajra, zijn linkerhand is open en zijn rechterhand symboliseert de prekende Sutra. Dat is een teken dat de lama niet dood is maar in een zeer diepe meditatie zit volgens de oude traditie van Boeddhistische lamas".

De afgelopen vijftig jaar zijn er naar verluidt 40 dergelijke gevallen gesignaleerd in India met mediterende Tibetaanse monniken.

dinsdag 3 februari 2015

IS verbrandt Jordaanse piloot levend


Jordaanse strijdkrachten kondigen gepaste wraak aan

Beeld uit de video van de gruwelijke executie © Printscreen.


Ondanks onderhandelingen over de mogelijke vrijlating van straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh, heeft terreurorganisatie Islamitische Staat de Jordaniër al op 3 januari van dit jaar vermoord. Beelden van de gruwelijke executie - hij werd levend in brand gestoken - bracht IS dinsdag naar buiten. De Jordaanse overheid bevestigde vandaag de dood van de gevechtsvlieger.


Op internet circuleren foto's die afkomstig zouden zijn uit de video. Daarop is te zien hoe de F16-piloot in een kooi wordt gezet, in brand wordt gestoken en uiteindelijk volledig in brand staat. Al-Kasasbeh werd in december gevangen genomen door IS, toen zijn straaljager neerstortte bij de Syrische stad Raqqa. Hij vloog boven de hoofdstad van het IS-kalifaat om daar bommen te werpen.

Jordanië maakt net als onder meer Nederland deel uit van een internationale coalitie die IS bombardeert. Amman onderhandelde de afgelopen tijd met de terreurorganisatie over een mogelijke gevangenenruil. De piloot zou vrij moeten komen in ruil voor vrijlating van de terroriste Sajida al-Rishawi uit de dodencel. In eerste instantie was Japan ook betrokken bij de onderhandelingen, aangezien IS ook twee Japanners gijzelde. IS onthoofdde de beide gevangenen echter.

Wraak
Jordanië zal in reactie op de moord zes wegens terreur veroordeelde personen executeren, onder wie ook al-Rishawi, meldden bronnen binnen de Jordaanse overheid. De Jordaanse strijdkrachten hebben gepaste wraak aangekondigd. ,,Het bloed van de martelaar zal niet vergeefs gevloeid hebben en onze wraak zal de omvang van de pijn hebben die alle Jordaniërs is toegebracht'', aldus het leger. Dat meldde ook alles te hebben geprobeerd om de piloot te bevrijden.

Internationaal is er met afschuw gereageerd op de ,,barbaarse'' moord. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie noemt het een nieuwe ,,afgrijselijke bevestiging van de extreme gruwelpraktijken waartoe ISIS in staat is. De internationale gemeenschap is opgestaan om deze barbaren een halt toe te roepen. En zal dit blijven doen. Het is zaak om koers te houden. De barbarij mag niet overwinnen.''


Bron
Lees ook: 'Jordaanse piloot zwaar gedrogeerd tijdens executie'

Jongen (19) beloont man die elke dag 33 km naar zijn werk loopt


© ap.


Sinds de auto van James Robertson uit Detroit het tien jaar geleden begaf, wandelt hij vijf dagen per week 33 kilometer naar de fabriek en terug. Weer of geen weer, de Amerikaan mist geen enkele werkdag. Het doorzettingsvermogen van de man heeft nobele onbekenden ertoe aangezet om hem te verrassen met een groot cadeau.

In de stad van de auto-industrie gaat Robertson door het leven zonder auto. Zijn Honda Accord gaf tien jaar geleden de geest en op het openbaar vervoer kan de man ook al niet rekenen. De verschillende diensten sluiten niet goed op elkaar aan en dus lukt het hem niet om het hele traject naar de fabriek in Rochester Hills (Michigan) af te leggen voor zijn shift die om 14 uur begint en duurt tot 22 uur.

Daarnaast is zijn uurloon van omgerekend zo'n 9,30 euro zodanig dat hij zich geen nieuwe wagen kan veroorloven, laat staan een verzekering kan afsluiten of de brandstof kan betalen.

Arbeidsethos
Dus elke werkdag gaat Robertson een stukje met de bus en loopt hij de rest. ,,Op vrijdag ben ik bekaf en in het weekend slaap ik erg veel", bekent Robertson volgens verschillende Amerikaanse media. ,,Maar ik kan me onmogelijk inbeelden dat ik niet zou werken."

Het arbeidsethos van James is ontroerend en zelfs uitgegroeid tot een voorbeeld. ,,Als deze man hier kan komen, terwijl hij kilometers af moet leggen in de sneeuw en regen, dan kan iedereen hier zijn", stelt fabrieksmanager Todd Wilson. "Ik heb mensen in Pontiac wonen, tien minuten verderop, en die beweren soms dat ze er niet kunnen zijn. Onzin!"

Duizenden inwoners stad Oekraïne geëvacueerd

Vanwege het geweld rondom het Oekraïense stadje Debaltseve worden de inwoners geëvacueerd. Ruim 3000 inwoners zijn het strategisch gelegen stadje al ontvlucht en de overheid wil van de evacuatie ,,een prioriteit maken'', aldus een woordvoerder dinsdag.

Debaltseve telt 25.000 inwoners en is een spoorknooppunt. Vanwege de spoorlijnen en de belangrijke wegen is het stadje van belang voor de pro-Russische separatisten. Die belegeren het sinds eind vorige week. Het Oekraïense leger probeert Debaltseve juist in handen te houden.

De afgelopen 24 uur zijn er bij de gevechten zeker vijf Oekraïense soldaten gedood en 27 verwond, liet een legerwoordvoerder dinsdag weten. Hoeveel rebellen er zijn gesneuveld, is niet bekend.

De Amerikanen twijfelen ondertussen of het steunen van het Oekraïense leger met wapentuig een goed idee is, zo liet een bron binnen het Witte Huis weten. De roep om dergelijke steun groeit in de Verenigde Staten, maar daarmee zou een diplomatieke oplossing in gevaar komen. Bovendien zouden de Russen op hun beurt kunnen reageren met verdere steun aan de rebellen.

De Russen kondigden dinsdag volgens persbureau Interfax een nieuwe militaire oefening aan in onder meer de Zwarte Zee, ten zuiden van Oekraïne. Wanneer die plaatsvindt, is niet duidelijk.
Bron

'Google wordt zelfrijdende concurrent van Uber'

Het zelfrijdende autootje van Google. © AFP.


De omstreden taxidienst Uber krijgt volgens een mediabericht concurrentie van Google. Het internetbedrijf, dat overigens een deel van het kapitaal van Uber bezit, ontwikkelt zijn eigen taxidienst, meldde het nieuwsagentschap Bloomberg gisteravond.

Mogelijk is er een verband met het project van zelfrijdende auto's van Google. Google lichtte de raad van bestuur van Uber in over zijn plannen, klinkt het op basis van 'welingelichte bronnen'.

Google reageerde met een cryptische tweet (zie hiernaast). Uber en rivaal Lyft functioneren zeer goed, klonk het. De risicokapitaalpoot van multinational Google heeft 260 miljoen dollar in Uber geïnvesteerd.

Uber maakte intussen bekend dat het op technologisch vlak zal samenwerken met de Carnegie Mellon Universiteit. Op een blog schreef Uber gisteren dat ze ook onderzoek zullen voeren naar zelfrijdende auto's.
Bron

Monopoly viert verjaardag en stopt echt geld in de doos

Medewerkers van Hasbro vulden de tachtig dozen half januari met echt geld © afp.


Het bedrijf achter het wereldberoemde Monopoly komt voor de 80ste verjaardag van het spel met een speciale actie. De Franse afdeling van spellengigant Hasbro heeft een unieke campagne bedacht waarin het speelgoedgeld wordt vervangen door echte biljetten. Dit bevestigen diverse media en het bedrijf zelf..

De jubileumactie van het vaak tijdrovende spel wordt uitgegeven in 30.000 dozen verdeeld over verschillende edities, zoals de klassieke, de junior, de elektrische, de empire en de originele vintage-editie uit 1935. Tachtig dozen hiervan (verwijzend naar de 80ste verjaardag van Monopoly) zijn in plaats van speelgoedgeld voorzien van echt geld. Het is voor gelukzoekers dus speuren naar een 'gouden' speld in een hooiberg.

Uniek
Florence Gaillard, manager van de Franse afdeling van Hasbro, vertelt tegen de Britse krant The Guardiandat het idee eigenlijk werd opgeworpen door fervente spelers. ,,We wilden iets unieks doen met het 80-jarig jubileum van het spel. We vroegen de liefhebbers wat nou een leuke actie zou zijn, waarop zij ons vertelden dat ze echt geld in de dozen wilden vinden.''

Hasbro willigt de wens van zijn klanten in; op de Franse Facebookpagina zegt de firma een verrassing in petto te hebben voor zijn fans. In 69 dozen zal 250 euro, verdeeld over vijf biljetten van 10 euro en tien van 20 euro, te vinden zijn. In tien dozen zitten vijf biljetten van 20 euro, twee van 50 euro en één van 100 euro wat een totale inhoud geeft van 300 euro.

Twee bommen gevonden bij luchthaven Caïro

Afbeelding weergeven op Twitter


Op de internationale luchthaven van Caïro zijn vanochtend twee bommen gevonden. De explosieven lagen in de buurt van de aankomsthal en werden ontdekt voordat ze af konden gaan, meldden bronnen binnen het veiligheidsapparaat.

Vanwege de vondst zijn de veiligheidsdiensten op het vliegveld in opperste staat van paraatheid gebracht. De bommen werden gevonden met behulp van elektronische apparatuur en opgeruimd, aldus de bronnen. Er is nog niemand voor gearresteerd.

In het centrum van de Egyptische hoofdstad was dinsdagmorgen een explosie te horen. De oorzaak daarvan is nog onduidelijk. Twee mensen raakten lichtgewond.

Islamitische Staat
Egypte wordt vaker geconfronteerd met aanslagen sinds de islamistische president Mohamed Mursi in de zomer van 2013 door het leger werd afgezet. Recenter hebben militanten op het schiereiland Sinaï zich aangesloten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De groepering zaaide daar vorige week nog dood en verderf. Bij aanvallen op onder meer politieposten en een hotel kwamen dertig mensen om het leven.
Bron

Man steelt kerstcadeaus van zoon en krijgt 8 maanden cel

Een 28-jarige man uit het Britse Newport heeft acht maanden cel opgelegd gekregen voor het stelen van kerstcadeau's van zijn zoons. Dat meldt de nieuwszender BBC. De man had de cadeau's zelf ooit gegeven.

Joshua Seivwright brak zes dagen voor kerst in bij het huis van zijn ex en nam een Playstation mee en zes games die je erop kunt spelen. Later heeft hij de spullen verkocht aan een gamehandelaar in zijn woonplaats.

Bij zijn arrestatie zei Seivwright dat het zijn eigen spullen waren en dat hij zelf mag bepalen of hij die verkoopt of niet. Bij de rechtbank gaf hij het vergrijp onmiddelijk toe. Hij vertelde het inbreken geleerd te hebben door een programma op televisie. ,,Jij hebt mijn kerst verziekt, nu verziek ik die van jou'' had de inbreker volgens zijn ex gezegd. Seivwright is vaker in aanraking gekomen met de politie en ook voor gelijke vergrijpen.
Bron

maandag 2 februari 2015

Steeds vaker straf voor molesteren van hulpverlener

Mensen die hulpverleners meppen, worden de laatste jaren steeds vaker veroordeeld, maar de celstraffen blijven gelijk. Geënsceneerde foto. © archieffoto ANP.


Honderden hulpverleners in Den Haag zijn de afgelopen jaren slachtoffer geworden van geweld. De daders worden steeds vaker veroordeeld, maar de celstraffen blijven gelijk.

Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM). In Den Haag zijn sinds 2012 560 verdachten voor de rechter gebracht. Ruim 95 procent van hen is vorig jaar veroordeeld, een stijging van drie procentpunt ten opzichte van 2012. Daders die de cel in moesten, zaten vorig jaar gemiddeld bijna zes weken vast. Dat is ongeveer dezelfde strafmaat als drie jaar geleden.

De geldboetes werden in de loop van de tijd iets hoger. Was in 2012 het gemiddelde boetebedrag nog 364 euro, vorig jaar was dit gestegen met twee tientjes.

In de omliggende gemeenten werden heel wat minder verdachten voor de rechter gebracht. In Leidschendam-Voorburg waren het er de afgelopen jaren 21 en in Rijswijk 30. Dit staat in schril contrast met Wassenaar waar sinds 2012 slechts drie personen zich voor de rechter hoefden te verantwoorden. Ruim twintig hulpverleners in de gemeente Westland zijn de afgelopen jaren slachtoffer geworden van geweld.

Boete
In de hele Haagse regio zijn vorig jaar 248 verdachten berecht. Dat is flink minder dan in 2012 toen nog 302 verdachten voor de rechter stonden. "Er waren minder incidenten en het ging vaker om minder zware feiten,'' zegt een woordvoerster van het OM. "Ook kan het zijn dat een feit niet zo zwaar is dat een verdachte voor de rechter moet verschijnen. De zaak kan in die gevallen direct worden afgehandeld, bijvoorbeeld met een boete.''

Verdachten die voor de rechter werden gebracht, worden wel steeds vaker veroordeeld. De OM-woordvoerster suggereert dat de zaken steeds beter bewijsbaar worden.
Bron

Bobbi Kristina verkeert nog steeds in levensgevaar

Bobbi en haar man Nick Gordon. © AFP.


Bobbi Kristina, de 21-jarige dochter van wijlen Whitney Houston, heeft volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ een minimale reactie gegeven tijdens een van de medische testen die ze vandaag onderging in het ziekenhuis. Artsen zien hierin een sprankje hoop en een hele kleine vooruitgang.

Het medisch team dat Bobbi Kristina Brown momenteel behandelt in het ziekenhuis van de Amerikaanse stad Roswell (Georgia) maakt zich grote zorgen over haar gezondheidstoestand en herstel. De dochter van de in 2012 overleden zangeres Whitney Houston (48) werd zaterdag door haar man Nick Gordon bewusteloos aangetroffen in de badkuip van hun appartement. Ze moest in eerste instantie door hem, en later ambulanceverpleegkundigen, worden gereanimeerd en wordt sindsdien kunstmatig in coma gehouden. Ze zou een levensgevaarlijke zwelling in haar hersenen hebben. Volgens een zegsman van het North Furton Hospital heeft onderzoek uitgewezen dat bij Bobbi weinig hersenactiviteit kon worden geregistreerd. Dat zou het gevolg zijn van het zuurstofgebrek dat ze opliep toen ze onder water lag.

Grote zorgen
Of Whitney's dochter ooit nog de oude wordt, kan niemand nog met zekerheid zeggen. Haar vader Bobby Brown, oma Cissy Houston en vrienden lopen sinds zaterdag de deur plat van het ziekenhuis. Ze maken zich grote zorgen om haar, en begrijpen niet wat er met Bobbi is gebeurd. Whitney Houston werd op 11 februari 2012 levenloos gevonden in de badkamer van een hotel in Beverly Hills. Zijn stierf in bad aan een hartstilstand, maar bij de autoptie op haar lichaam werden ook sporen van drugs in haar bloed aangetroffen. Volgens de familie van Bobbi Kristina gebruikt Whitney's dochter absoluut geen drugs. Desondanks werd de jonge vrouw, die 20 miljoen dollar van haar moeder erfde, de afgelopen jaren regelmatig in verband gebracht en gezien met verdovende middelen.

IJsland bouwt weer tempel voor Vikinggoden

Een zandsculptuur van Thor © thinkstock.


De aanbidding van de Vikinggoden Thor, Odin of Freya is echt niet voorbehouden aan mannen met woeste baarden in vellen van elandenhuid. Ook de hedendaagse IJslander wil zich tot de god van de donder, de oppergod of de godin van de liefde en vruchtbaarheid kunnen richten. IJsland gaat daarom voor het eerst sinds de Vikingtijd weer een tempel voor de goden bouwen.

Het Noordse geloof maakte zo'n duizend jaar geleden plaats voor het christendom, maar tegenwoordig is een moderne versie van het heidendom steeds populairder op IJsland. ,,Ik denk dat niemand echt gelooft in een een-ogige man die een paard met acht voeten berijdt'', zegt hogepriester Hilmar Orn Hilmarsson van Asatruarfelagid, de vereniging die het geloof in IJsland vertegenwoordigt. ,,We zien de verhalen als poëtische metaforen en een uiting van de natuurkrachten en menselijke psychologie.''

IJsland telt inmiddels 2400 aanbidders van de Noordse goden, op een bevolking van 330.000.
Bron

Vrouw vraagt na twee dagen scheiding aan vanwege pruik

De Egyptische vrouw kwam er pas na elf maanden en twee dagen huwelijk achter dat haar echtgenoot al die tijd een pruik droeg. © thinkstock.


Een Egyptische vrouw is twee dagen na haar huwelijk naar een rechtbank in de hoofdstad Cairo gesneld om de scheiding aan te vragen. Reden van de snelle breuk: de vrouw had niet gemerkt dat haar 28-jarige bruidegom een pruik droeg tijdens hun elf maanden durende verloving.

Haar kersverse echtgenoot is kalend door een haarprobleem, maar daar wist de gekwetste bruid niks van. Hij had niks gezegd tijdens hun relatie.

De vrouw deed de voor haar schrikbarende ontdekking tijdens de huwelijksreis. Voor de bruid reden genoeg om de echtscheiding aan te vragen. ,,Hij heeft tegen me gelogen en dat is geen goede basis om een degelijk huwelijk op te bouwen."
Bron

zondag 1 februari 2015

Telefoontje callcenter redt leven van aangevallen vrouw

Verdachte Walter Ruck © Fox News.


Op een telefoontje van een callcenter zitten we meestal niet te wachten maar voor een vrouw uit de Amerikaanse staat Oregon bleek het haar redding. Toen een telemarketeer haar opbelde vanuit Texas werd de dame zo'n 1.450 km verderop aangevallen door een man en moest vechten voor haar leven.

Tijdens de brutale aanval wist de vrouw toch op het juiste knopje te duwen om de oproep op te nemen. Hierdoor hoorde Tina Garcia, de medewerkster van het callcenter, haar schreeuwen om hulp.

,,Het was enorm beangstigend", vertelde Garcia daarover. ,,Die jonge vrouw was hulpeloos en doodsbenauwd." De telemarketeer stelde haar chef en de politiediensten in Oregon snel op de hoogte. Via het telefoonnummer konden ze de vrouw in nood opsporen.

Toen de agenten bij het huis van het slachtoffer aankwamen, troffen ze dader aan met zijn handen rond de nek van de vrouw. De verdachte werd ter plaatse gearresteerd.
Bron: video

Video bewijst: agent schoot betoogster zomaar dood


© YouTube.


De agent die vorig weekeinde een politieke activiste in Caïro doodschoot, deed dat zonder aanwijsbare reden. Diverse foto's, video's en getuigenverklaringen wijzen althans in die richting, zo stelt Human Rights Watch. De organisatie houdt zich bezig met onderzoek naar schendingen van de mensenrechten.

Op de beelden is te zien hoe een agent in uniform in de richting van een groepje betogers wijst. Meteen daarna zou zijn gemaskerde collega het fatale schot gelost hebben. Shaimaa al-Sabbagh (32) werd in de rug geraakt en stierf uiteindelijk aan haar verwondingen.

'We hebben heel wat bewijsmateriaal verzameld van die dag', aldus Philippe Bolopion die bij HRW de belangen van de VN behartigt. 'In het begin hoor je twee schoten om de betogers uit elkaar te drijven. Enkele seconden later volgt het -volgens ons althans- dodelijke schot. We hebben op die gebeurtenis ingezoomd en de beelden frame voor frame bekeken. Je ziet duidelijk hoe een agent zijn geweer op de betogers richt. Na de knal lopen ze weg, Shaimaa valt op de grond.'

Politie: 'Beelden in scène gezet'
'In de afgelopen jaren zijn honderden mensen tijdens betogingen door de Egyptische politie omgebracht', gaat Bolopion verder. 'Dit soort bewijsmateriaal is zeldzaam, meestal moeten we ons baseren op ooggetuigen. De politie blijft echter ook nu nog beweren dat er niets gebeurd is. De top beweert zelfs dat deze beelden in scène gezet zijn. Wij geloven hen niet, de regering zou deze zaak grondig moeten onderzoeken.'

'De daders moeten op het matje geroepen worden', vult Sarah Leah Whitson, de directrice voor het Midden-Oosten, aan. 'De wereld volgt met argusogen of deze zaak een einde kan maken aan de staffeloosheid die momenteel in Egypte heerst.'

Bron

Nieuwe sneeuwstorm in de VS

© anp.


Een nieuwe sneeuwstorm zorgt voor problemen in de Verenigde Staten. In Chicago viel tot vanmiddag (lokale tijd) zo'n 18 centimeter sneeuw. Lokaal kan er bijna een halve meter verse sneeuw vallen terwijl de storm vandaag en maandag richting het oosten trekt, aldus Amerikaanse media.

De sneeuwstorm die afgelopen maandag en dinsdag het noordoosten van de VS teisterde, liet al flink wat sneeuw achter en daar valt dus nog een pak bij.

In het gebied vanaf Chicago naar steden als New York en Boston zijn al meer dan duizend vluchten vandaag geannuleerd en ook morgen zullen veel vliegtuigen niet vertrekken.

De maatregelen die de autoriteiten nemen zijn echter niet zo extreem als op maandag. Toen kwam het openbare leven langs de oostkust van de VS tot stilstand.
Bron

Is IS-beul 'Jihadi John' dood?


Islamitische Staat heeft folteraar mogelijk vervangen

'Jihadi John' met de twee Japanse gijzelaars Kenji Goto en Haruna Yukawa. © AP.


De bekende gemaskerde IS-beul, ook bekend als 'Jihadi John', dook op in verschillende filmpjes waarin gijzelaars onthoofd werden. Zo schokte de man gisteren nog de wereld met de moord op de Japanse journalist Kenji Goto. Nu suggereert de Duitse krant Bild dat niet 'Jihadi John' zelf, maar een dubbelganger te zien was in de laatste twee onthoofdingsvideo's van IS.


Eind september 2014 had de FBI al verkondigd te weten wie Jihadi John was. Verdachte nummer 1 was de voormalige rapper Abdel-Majed Abdel Bary door zijn Britse accent. Door zijn gruwelijke daden en verschijningen in onthoofdingsfilmpjes werd er een prijs van 10.000.000 dollar op zijn hoofd gezet, dat is evenveel als bij de IS-baas Abu Bakr al Baghdadi.

Nu nemen de geruchten toe dat 'Jihadi John' intussen gestorven is en vervangen werd door een dubbelganger. Deze speculaties groeien door de twee video's van de Japanse gijzelaars Kenji Goto en Haruna Yakawa. De verschijning van IS-moordenaar was plots heel anders dan bij de oudere video's. Zo komt de man minder agressief over en knijpt hij zijn ogen toe. Ook is zijn houding gedrongen als je die vergelijkt met oudere video's. Dat verklaart terrorismedeskundige Charlie Winter aan Bild.

Terrorisme-expert Peter Neumann vindt het opvallend dat 'Jihadi John' niet meer duidelijk in beeld komt in video's van IS. ,,Hij is minder aanwezig dan in voorgaande video's''. Neumann verwijst naar de dood als mogelijke verklaring. Winter benadrukt dat het onmogelijk is om te zeggen of 'Jihadi John' daadwerkelijk dood is.
'Jihadi John' en de gevangene James Foley. © Reuters.


Bron