Translate

zaterdag 31 januari 2015

Piloot AirAsia zat niet achter stuurknuppel ramptoestel


Een foto uit 2013 van de co-piloot, die het toestel alleen bestuurde ten tijde van de crash. © afp.


De piloot van het ramptoestel van AirAsia zat niet op zijn plek in de cockpit toen het in december neerstortte in de Javazee. Dat zeggen twee bronnen die bij het onderzoek naar de ramp betrokken zijn.

Al eerder werd bekend dat de copiloot het vliegtuig bestuurde ten tijde van de ramp, naar nu blijkt omdat de piloot niet op tijd achter zijn stuurknuppel zat om het toestel met zijn 162 passagiers te redden.

Computerstoring
Mogelijk had het toestel al meer dan een week last van een computerstoring in het vluchtbesturingssysteem. Een van de bronnen zegt dat de piloot zelfs al enkele dagen eerder met hetzelfde toestel had gevlogen, terwijl er storingen waren.

Het lijkt erop dat de piloten de systemen uitschakelden tijdens de rampvlucht, omdat er tal van waarschuwingen verschenen. En dat is vreemd, zeggen mensen die betrokken zijn bij het onderzoek, want er zit een resetknop in de cockpit.


Bron
Lees ook: 'Gezin overleefde vliegcrash TransAsia door stoelen te wisselen'

Tussenlanding om buitengesloten piloot

© Archieffoto ANP.


Een vliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft een tussenlanding moeten maken omdat een van de piloten zichzelf had buitengesloten en de cockpit niet meer in kon.

Het toestel was onderweg van Minneapolis toen de deur naar de cockpit niet meer openging. De piloot die nog wel in de cockpit zat, kon het vliegtuig veilig laten landen in Las Vegas. Aan boord zaten 168 passagiers. Het is niet duidelijk waarom de deur opeens niet meer openging.

Delta Air Lines is de Amerikaanse samenwerkingspartner van Air France-KLM
Bron

VS wil DNA van miljoen Amerikanen analyseren

Barack Obama © ap.


De Verenigde Staten willen voor een groot DNA-onderzoek de genetische gegevens van meer dan 1 miljoen Amerikanen verzamelen. Doel is om medische doorbraken te bereiken en medicijnen te ontwikkelen die speciaal zijn gemaakt voor één persoon.

Het is de bedoeling dat er een databank komt waarin allerlei mensen zitten, jong en oud, ziek en gezond. Een van de belangrijkste doelen is het verbeteren van behandelingen voor kanker.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft er 215 miljoen dollar (ongeveer 190 miljoen euro) voor over om de databank op te zetten. Dat is overigens nog lang niet genoeg. Het kost 1000 dollar om van een persoon de genetische gegevens uit te lezen. Een databank met minimaal 1 miljoen mensen erin kost dus 1 miljard dollar.

Onderzoekers willen de databank dan ook deels opbouwen met DNA-materiaal dat al is afgenomen van mensen voor medische doeleinden. De rest moet komen van vrijwilligers.
Bron

Canadees loopt 27 miljoen mis door trage computer

© Thinkstock.


Joel lfergan uit Quebec kocht in 2008 twee lottobiljetjes. Het tweede ticket met de winnende combinatie werd echter zeven seconden na de deadline afgeprint, waardoor de Canadees 27 miljoen dollar aan zijn neus voorbij zag gaan. Zo bericht CTV News.

,,Je hebt nog een minuut voor de deadline", waarschuwde de eigenaar van de sigarettenwinkel. Ifergan kocht nog snel twee biljetjes, maar de computer printte een van de ticketjes 7 seconden na de deadline van de loterij uit. En precies op dat lot viel de 27 miljoen dollar. De loterij weigerde het geld toen uit te betalen.

De pechvogel betaalde ondertussen ongeveer 100.000 dollar aan gerechtskosten om Loto-Québec aan te klagen. Hij eiste dat de loterij hem de helft van de jackpot zou uitbetalen omdat hij het ticket op de juiste tijd had gekocht. Zeven jaar later weigert de rechtbank zijn zaak te behandelen.
Bron

Waarom alle Finse baby's in kartonnen dozen slapen


De normaalste zaak van de wereld in Finland: een baby slaapt in een van overheidswege verstrekte kartonnen doos, die allerhande hulpmiddelen bevat voor de pasgeborene. © Milla Kontkanen/Alamy .Baby's die slapen in kartonnen dozen: in Finland is dat geen teken van armoede, maar juist een symbool van gezonde welvaart. In het land van de duizend meren brengen bijna alle kinderen hun eerste nachten door in een doos.

De traditie bestaat inmiddels al 77 jaar. Sinds 1938 krijgen alle aanstaande Finse moeders van de overheid een uitgebreide starterskit. Op de bodem van de doos ligt een matras, waardoor deze ook als ledikantje kan worden gebruikt. Zelfs als je totaal onvoorbereid een kind krijgt, kun je met de doos een aardig tijdje vooruit. Want het overheidspakket bevat verder nog een flinke verzameling luiers, speelgoed en vooral kleding.

De kleding is neutraal van kleur, waardoor die geschikt is voor zowel jongetjes als meisjes. Het gaat om rompertjes, sneeuwkleding, mutsen en sokken. Daarnaast zit er een handdoek in, een nagelschaartje, een haarborstel, een tandenborstel, een thermometer, luiercrème en een washandje. Voor het slapengaan bevat de doos naast een matrasje ook een matrasovertrek, een deken, een laken en een slaapzak.

Gratis starterskit
De Finse overheid stelde de doos in eerste instantie alleen beschikbaar voor moeders en families met lage inkomens. Vanaf 1949 konden alle aanstaande moeders een gratis starterskit afhalen, met het idee alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, een gelijke start te geven. Daarnaast moest de starterskit de hoge babysterfte in het arme Finland van de jaren '30 van de vorige eeuw terugdringen. In dat decennium stierven er jaarlijks maar liefst 65 op de 1000 baby's.

Om een doos mee te krijgen moest een Finse moeder in spe eerst verplicht langs haar huisarts of een prenatale kliniek, voorafgaand aan de vierde zwangerschapsmaand. De gift droeg er ook toe bij dat ouders hun baby's voortaan apart lieten slapen en niet meer bij hen in bed, zoals tot dan gewoon was. Sommigen zeggen dat de doos er voor heeft gezorgd dat Finland inmiddels een van de laagste kindersterftecijfers ter wereld heeft. Want sinds die jaren '30 nam de babysterfte elk decennium verder af.

Babykleertjes
De inhoud van de dozen veranderde in de loop van de jaren. Omdat vroeger babykleertjes zelf werden gemaakt, bevatte een doos in de jaren '30 en '40 alleen de stof. Daarna werden er kant-en-klare kleertjes in de pakketten gestopt. In 1968 kwam er een slaapzakje bij en het jaar daarop voor het eerst wegwerpluiers. Overigens zitten er sinds dit millennium weer stoffen luiers in, uit milieuoogpunt. En de babyflesjes zijn uit het assortiment verwijderd, om borstvoeding te stimuleren.

Sommige Finse moeders kunnen zelfs uit de kleding afleiden in welk jaar een baby is geboren, elk jaar verandert de kleding namelijk een beetje. Tegenwoordig is de doos op te halen bij postkantoren. Dat hoeft niet; aanstaande moeders kunnen ook kiezen voor een vergoeding van 140 euro. Al geeft 95 procent van de Finnen de voorkeur aan de starterskit, die overigens ook veel meer waard is. Vooral moeders die een tweede kind verwachten kiezen soms voor de vergoeding, omdat ze eerste starterskit opnieuw kunnen gebruiken.
© Milla Kontkanen/Alamy .


Bron

OM wil DNA van dode Nederlandse jihadisten


© afp.


Het Openbaar Ministerie probeert DNA-materiaal te verzamelen van Nederlandse jihadisten die in Irak en Syrië om het leven zijn gekomen. Dat heeft het OM bevestigd na berichtgeving in NRC Handelsblad.

Het OM wil met zekerheid kunnen vaststellen wie van de jihadisten zijn overleden. Dit in verband met de strafrechtelijke onderzoeken naar de jihadgangers. Ook kan met een DNA-match onzekerheid worden weggenomen bij achtergebleven familieleden.

Volgens een woordvoerder zal het niet altijd makkelijk zijn om het DNA-materiaal veilig te stellen. Maar bij één Nederlandse jihadist is het al gelukt. Dat was bij Sultan Berzel uit Maastricht. De jongen van 19 blies zichzelf vorig jaar op bij een politiebureau in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Kobani
Het OM wil nu ook proberen DNA te vergaren van Nederlanders die zijn omgekomen bij Kobani. Die stad bij de Turkse grens is net door Koerdische strijders heroverd op Islamitische Staat. Bijkomend kan met DNA worden uitgesloten dat een jihadstrijder zijn dood in scene heeft gezet. Al zijn er geen aanwijzingen dat dit in de praktijk al is voorgekomen.

Wat wel gebeurt, is dat jihadisten soms met valse paspoorten terugkeren.Het OM laat verder weten dat het aantal jihadonderzoeken stijgt. Het zijn er inmiddels tussen de 50 en 60 en dat zullen er alleen maar meer worden. 'We willen strafrechtelijk onderzoek doen naar jihadgangers', aldus de woordvoerder.

donderdag 29 januari 2015

Tankwagen ontploft bij kraamkliniek: zeker zeven doden

Door een explosie van een tankwagen vlak bij een kraamkliniek annex kinderziekenhuis in Mexico-Stad zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Dat maakten de Mexicaanse hulpdiensten bekend. Onder de doden zijn vier kinderen.

Zeker 54 mensen liepen verwondingen op, onder wie 22 kinderen. Veel van hen werden geraakt door rondvliegend glas.

Zeer waarschijnlijk liggen er nog mensen onder het puin van de ingestorte kraamkliniek annex kinderziekenhuis. Dat melden lokale media.

De gewonden worden naar andere ziekenhuizen in de buurt gebracht, maar er zijn niet genoeg ambulances om ze allemaal te vervoeren.
Bron : zie foto's

Ultimatum IS verstreken, lot gijzelaars onbekend

Sajida al-Rishawi (links) en de door IS gevangen Jordaanse piloot Muath al-Kasabeh (rechts: midden)© anp.


Het ultimatum dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) had gesteld aan de regering van Jordanië, is vandaag met zonsondergang verstreken. De onderhandelingen over de vrijlating van twee gijzelaars hebben echter nog altijd geen resultaat opgeleverd.

IS had de vrijlating geëist van de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi, die al jaren in een Jordaanse cel wacht op de voltrekking van haar doodvonnis. De Jordaanse regering is in principe bereid die eis in te willigen, maar heeft naar eigen zeggen geen enkel bewijs gekregen dat de gegijzelde luchtmachtpiloot Muath al-Kasasbeh nog leeft.

De gijzelnemers zijn er niet duidelijker op geworden: ze lieten vandaag weten dat ze de piloot in leven willen laten, maar ze zijn kennelijk niet van plan hem te laten gaan. In plaats daarvan wil IS de terroriste ruilen voor een andere gijzelaar, de Japanse journalist Kenji Goto. Dat heeft de groepering duidelijk gemaakt in een bericht aan diens echtgenote. Zij schrijft in een verklaring op internet dat ze vreest dat dit ,,de laatste kans'' is voor haar man en de Jordaanse piloot.

Lastig
De nieuwe eis van IS brengt Jordanië in een lastig parket. In eerste instantie gingen de Jordaniërs ervan uit dat ze terroriste al-Rishawi konden ruilen voor piloot al-Kasasbeh. Als hij toch niet vrijkomt, lijkt een akkoord onwaarschijnlijk.
Bron
Lees ook: IS claimt golf aan dodelijke aanslagen Sinaï
Lees ook: IS onthoofdt Japanse gijzelaar

Gewapende indringer NOS-journaal overmeesterd


NOS toont beelden van arrestatie ’hacker’  De gewapende indringer© ANP.Het pand van de NOS in Hilversum is vanavond kort voor 20.00 uur ontruimd. Een man met een vuurwapen voorzien van geluidsdemper eiste zendtijd tijdens het achtuurjournaal. Om die reden ging het journaal 'wegens omstandigheden' niet door. De volgens getuigen 'keurig geklede man' werd enkele minuten na zijn actie door de politie in de studio overmeesterd. De NOS toonde beelden van de man die eerst een gesprek voerde met iemand van het journaal. Kort daarna werd hij door vier agenten op de knieën gedwongen en in de boeien geslagen.

Er zijn geen gewonden gevallen. De reguliere programmering van Nederland 1 is opgeschort en de aflevering van 'Wie Is De Mol' is in ieder geval afgelast. Het Openbaar Ministerie en de burgemeester van Hilversum gaven rond 22.30 een persconferentie over de gebeurtenissen. Daarin werd gemeld dat de dader een 19-jarige jongen is, naar verluidt Tarik Z., geboren in Zoetermeer.

De man verspreidde een brief in het gebouw waarin hij het personeel opriep kalm te blijven. Hij zou naar eigen zeggen lid zijn van een groep hackers en zou 'radioactieve bommen in het gebouw hebben geplaatst'.

Portier
De man heeft zich toegang tot het gebouw verschaft door de portier van het gebouw met het vuurwapen te bedreigen, zo meldt de hoofdredactie van de NOS. De man zou zendtijd hebben geëist en werd door medewerkers van de NOS naar een lege studio gedirigeerd. De leiding van de NOS vaardigde en verbod op het gebruik van twitter aan de medewerkers die ter plaatse waren. Een anonieme NOS-medewerker meldde aan het AD dat 'er vanavond al zo'n twee uur geen e-mails meer waren binnengekomen.

,,Verschrikkelijk, bizar, en: dat verwacht je niet. Zeker niet bij het NOS-gebouw, dat heel goed beveiligd is''. Dat zei NOS-directeur Jan de Jong vanavond over de man die met een wapen de studio binnendrong.

Nederlandse baby heeft meer lol dan die in VS

© thinkstock.


Nederlandse baby's zijn veel meer relaxt dan Amerikaanse, concluderen wetenschappers van de Radboud Universiteit en de Washington State University in een gezamenlijk onderzoek. Zo glimlachen de kleintjes hier veel meer dan hun leeftijdgenootjes in de VS.

Het onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het European Journal of Developmental Psychology, richt zich op het temperament van baby's van 6 maanden en 12 maanden oud.

Duidelijke verschillen
,,Bijna 300 ouders in de twee landen vulden een vragenlijst in over het gedrag van hun kind,'' zegt onderzoekster Roseriet Beijers van de Nijmeegse universiteit. ,,We zagen duidelijke verschillen. De Amerikaanse kinderen blijken een stuk drukker, ze lachen minder vaak en vertonen minder knuffelgedrag dan de Nederlandse.''

Beijers vermoedt dat de opvoedstijl van Nederlandse ouders van invloed is op de levendigheid. ,,Zij creëren rust en regelmaat. Het kind eet, speelt en slaapt op vaste tijden.''

Bezoektijden
Zo verbaast de Amerikaanse hoofdonderzoekster Maria Garstein zich enorm over de bezoektijden die Nederlandse ouders op de geboortekaartjes zetten om het slaapschema van de baby's niet te verstoren.

Nederlanders waken er verder voor om de baby voortdurend te stimuleren, iets wat Amerikaanse ouders juist sterk doen, zegt Beijers. ,,De nadruk daar ligt op veel voorlezen en spelen met de kinderen om de cognitieve ontwikkeling te versterken.''
Bron

woensdag 28 januari 2015

Hond in actie omdat baasje doet alsof hij verdrinkt

Een man die wel eens wilde testen hoe zijn hond zou reageren als hij in gevaar was, werd niet teleurgesteld. Dat hij door dik en dun op zijn viervoeter kan rekenen, bleek al snel toen de Rus deed alsof hij verdronk en het dier meteen te hulp schoot.

De hond ligt aan het begin van het filmpje op de oever en wacht even af om te zien of het wel echt is. Maar wanneer zijn baasje enkele seconden later nog altijd niet beweegt of een teken van leven geeft, springt de pup zonder aarzelen in het water en probeert de man naar de kant te duwen.

Het is onbekend waar en wanneer het filmpje werd gemaakt, maar het werd al meer dan 1,4 miljoen keer bekeken sinds het vorige week op YouTube werd geplaatst.Bron

Begraven 'zombiekat' duikt vijf dagen na dood weer op


© Youtube.


Een Amerikaanse man die onlangs zijn dode kat begroef, zag hetzelfde dier een paar dagen later weer in zijn tuin rondlopen. De kat was vorige week overreden door een auto en 'doodverklaard' door dierenartsen.

Ellis Hutson had zijn zwartwitte kat Bart in een plas bloed gevonden, nadat het dier overreden was door een auto. Dierenartsen in Tampa Bay, in de Amerikaanse staat Florida, zouden naar verluidt gezegd hebben dat ze niets meer konden doen voor de kat.

Volgens Fox 13 had de man - die er zeker van was dat de kat dood was - het dier daarop begraven. Toen zijn buren Bart enkele dagen later opnieuw zagen rondlopen in de tuin, had hij daar natuurlijk geen verklaring voor. Het dier zag er met zijn verwondingen uit als een 'zombie'.

Bewusteloos
Dierenartsen vermoeden dat de kat enkel bewusteloos was, onder de grond weer bijkwam en zich een weg naar zijn vrijheid heeft geklauwd. Het dier heeft zich waarschijnlijk een paar dagen schuilgehouden voor het hongerig naar huis terugkeerde.

Volgens personeel van de Humane Society, waar Bart nu wordt verzorgd, had de kat ernstige verwondingen aan de kop, een gebroken kaak en was hij blind aan één oog. Men vermoedt echter dat hij de helse beproeving zal overleven.


Bron
Lees ook: Begraven 'zombiekat' Bart niet terug naar eigenaar

Alledaagse waanzin beheerst de door IS bezette gebieden


Koerdische commandant slachtoffer van gruweldaad IS

© Screenshot.


In eerste instantie lijkt het op een vreedzaam gebaar, een handoplegging. Maar de ogen verraden zijn uiterst benarde situatie. De Koerdische commandant kijkt de dood in de ogen. Hij speelt de hoofdrol in een video van Islamitische Staat. Een rol waarvan hij weet hoe die zal aflopen: met zijn onthoofding. AD-Buitenlandredacteur Hans van Zon over dit bloedstollend alledaagse tafereel in door IS bezet gebied.

Voor het slachtoffer is het de zwartste dag in zijn leven, voor de Islamitische Staat is het een alledaags voorval. In een alledaagse setting: midden op straat in een drukke stad, mogelijk Mosul, de tweede stad van Irak. Naast een stookplaats met verroeste vaten.

Het verkeer staat stil, net als de mensen. Zij verzamelen zich want doorlopen roept bij de extremisten argwaan op. De in het zwart geklede beul, omringd door zwaarbewapende begeleiders, houdt eerst een tirade tegen alle 'kuffar'(ongelovigen). Met opgeheven vinger leest hij hen de les. Verstopt achter een masker verklaart hij vooral het Westen de oorlog. Hij waarschuwt dat het niet bij deze onthoofding zal blijven. Het Westen, in het bijzonder de Verenigde Staten, Frankrijk en België, zullen ook ten prooi vallen aan executies, bomexplosies en aanslagen van Islamitische Staat. Ook het hoofd van president Barack Obama is niet veilig, zo beloven de terroristen.

Als het moment nadert dat de beul zijn zwaard trekt, wijkt de blik bij sommige omstanders. Een man neemt zijn kind in zijn bescherming. Hij slaat zijn hand voor de ogen van zijn zoon. Al die tijd kijkt de Koerdische commandant wezenloos voor zich uit. Elke seconde die voorbij tikt, brengt hem dichter bij de aangekondigde dood die de beul zal brengen. Even later is de peshmerga dood en is hij het laatste voorbeeld van de afschuwelijke waanzin waarop de Islamitische Staat wordt gegrondvest.
Bron
Lees ook: Koerdische strijders veroveren dorpen rond Kobani
Lees ook: 'IS verbrandde 45 mensen'

Bejaarde geleerde cel in voor verkopen atoomgeheimen

Pedro Leonardo Mascheron. © AP.


Een 79-jarige Amerikaanse wetenschapper is tot vijf jaar cel veroordeeld voor handel in kennis over nucleaire wapens. Dat heeft de FBI gisteren bekendgemaakt.

Pedro Leonardo Mascheroni, geboren Argentijn, probeerde samen met zijn vrouw in 2008 en 2009 geheime informatie te verkopen aan iemand van wie ze dachten dat het een Venezolaanse overheidsmedewerker was.

FBI-agent
In werkelijkheid hadden ze te maken met een undercoveragent van de FBI. De vrouw werd eerder al tot een jaar cel veroordeeld. Beiden hadden in de jaren zeventig en tachtig gewerkt in het Los Alamos Nationale Laboratorium in de staat New Mexico, waar onderzoek wordt gedaan naar atoomwapens.
Bron

Vuilniszak reclamebureau legt treinverkeer uren plat


NS: zeker in deze tijden zijn mensen extra alert

© Twitter.
 

Het pakketje dat vanmorgen voor ophef zorgde op station Leiden Centraal blijkt een actie van een reclamebureau. In de vuilniszak, die met tape aan een pilaar was vastgemaakt, zat een camera met wat randapparatuur. Het bedrijf had daarover afspraken gemaakt met de NS, maar dat was vanochtend niet bekend bij de juiste afdeling.


De NS wil niet kwijt om welk bureau het gaat. ,,De onderste steen moet eerst boven. We zijn op dit moment met ze in gesprek. We willen echt van ze weten hoe dit heeft kunnen gebeuren", zegt een woordvoerster van de NS. ,,Voor zover ik weet is deze actie niet met ons gecoördineerd."

Het is niet bekend of de NS eventuele geleden schade gaat verhalen op het bureau. ,,Daar is het nog veel te vroeg voor." De NS begrijpt de commotie die ontstond. ,,Zeker in deze tijden zijn mensen extra alert op verdachte zaken. En veiligheid gaat voor", zegt de woordvoerster.

Het treinverkeer werd om half 9 stilgelegd. Reizigers moesten het station verlaten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht met een robot de inhoud van de vuilniszak. Na het middaguur werd het sein veilig gegeven. Er werden geen explosieven aangetroffen, de treinen konden weer gaan rijden.

Signalement
De politie was uren op zoek naar de man die de vuilniszak met camera en randapparatuur had opgehangen. Zijn signalement werd verspreid, het merk van zijn auto bekendgemaakt. Hij is geen verdachte meer. Het hele gebeuren berust vermoedelijk op een misverstand, liet de politie na afloop weten.
Bron

maandag 26 januari 2015

'MH370 mogelijk neergehaald door het Amerikaanse leger'

Een toestel van Malaysia Airlines bereidt zijn landing voor op Kuala Lumpur International Airport. © afp.


Voor de tweede keer in enkele maanden tijd heeft een topman uit de luchtvaartsector zich uitgesproken over mogelijke samenzweringstheorieën in verband met de verdwijning van vlucht MH370. De voormalige CEO van Proteus Airlines acht het mogelijk dat het toestel is neergehaald door het Amerikaanse leger waarna een 'cover-up' volgde.


In oktober claimde Tim Clark, CEO van vliegmaatschappij Emirates, al dat het zomaar verdwijnen van het toestel van Malaysia Airlines ronduit verdacht is.,,Ik ben nog totaal niet tevreden over wat tot dusver uit het onderzoek gekomen is", zei de topman daarover in Der Spiegel. Hij verbaasde zich over het uitblijven van wrakstukken en het gebrek aan zogenoemde 'elektronische handshakes'.

9/11
Nu sluit een tweede topman uit de sector zich bij dat scepticisme aan. Marc Dugain, de gewezen baas van Proteus Airlines, gaat zelfs een stap verder in Paris Match. De Boeing 777 zou wel eens neergehaald kunnen zijn door het Amerikaanse leger dat een aanval in de stijl van 9/11 vreesde op de marinebasis van Diego Garcia, een eiland in de Indische Oceaan.

Dugain stelt in zijn theorie dat het toestel gecrasht is nabij het ringvorminge eiland in de Indische Oceaan. Hij speculeert dat het computersysteem aan boord mogelijk op afstand gehackt is met het oog op een terreurdaad of dat het toestel van zijn oorsprongelijke vluchtplan is moeten afwijken door een brand.

Mysterie
De totale oppervlakte van Diego Garcia beslaat zestig vierkante kilometer. Het is eigendom van de Britten maar het wordt gebruikt door de Verenigde Staten. De Amerikanen bezitten er een militaire basis maar rond het atol hangt een waas van mysterie.


In samenzweringstheorieën rond het vermiste toestel speelt Diego Garcia vaak een hoofdrol maar de Amerikaanse regering heeft altijd ontkend dat MH370 ook maar in de buurt kwam van het eiland.

Het neerhalen van het vliegtuig door het Amerikaanse leger kan diverse redenen hebben, meent Dugain. Onder meer de vrees voor een terroristische aanval op Diego Garcia wordt aangehaald.

Brandblusapparaat
De topman wijst daarvoor in de richting van ooggetuigen op de Malediven die op 8 maart een toestel van Malaysia Airlines laag zagen overvliegen, maar aan die waarnemingen werd door de onderzoekers weinig waarde gehecht. Bovendien heeft Dugain foto's gezien van een vreemd object dat was aangespoeld op het eiland Baraah. Volgens twee luchtvaartexperts en een officier van het leger ging het om een leeggespoten brandblusapparaat van een Boeing. Het voorwerp werd door militairen op de Malediven in beslag genomen.

Ondertussen zijn Australische teams in diepe wateren nog steeds op zoek naar het vermiste toestel, vooralsnog zonder resultaat.
Bron(  bron: The Independent, Paris Match)

NAVO-topman noemt Poetins uitspraak over troepen onzin


’Russen juist enige buitenlandse troepen in gebied’

Jens Stoltenberg. © afp.


Er is geen NAVO-legioen in het oosten van Oekraïne. De beschuldigingen van de Russische president Vladimir Poetin zijn nonsens. Dat stelde de topman van het NAVO-bondgenootschap, Jens Stoltenberg, vandaag in Brussel.

Hij reageerde op de uitlatingen van Poetin dat een NAVO-legioen meevecht met Oekraïense regeringstroepen in Oekraïne tegen rebellen die strijden voor onafhankelijkheid. De NAVO zou de invloed van Rusland in het gebied willen beperken.

Volgens Stoltenberg hebben juist de Russen de enige buitenlandse troepen in het gebied. Dat is het probleem, zei de NAVO-topman. Hij sprak na een extra zitting van hoge vertegenwoordigers van de lidstaten met NAVO-partner Oekraïne op het hoofdkwartier van het bondgenootschap in Brussel. De spoedbijeenkomst was op verzoek van de Oekraïners wegens de escalatie in Oost-Oekraïne.

Ophouden met destabiliseren
Stoltenberg riep de Russen op onmiddellijk te stoppen met het ondersteunen van de separatisten.Moskou moet ophouden Oekraïne te destabiliseren en zijn internationale verplichtingen nakomen, benadrukte de secretaris-generaal van de NAVO.

Ondanks herhaalde toezeggingen om te werken aan een vreedzame oplossing, blijft Rusland de opstandelingen voorzien van ondersteuning, training, materiaal en strijdkrachten, zo stelde hij. De afgelopen weken leverde Rusland een aanzienlijke hoeveelheid geavanceerde apparatuur aan de rebellen, zei Stoltenberg.

Hij sprak over ,,honderden'' stuks, waaronder raketsystemen, zware artillerie, tanks, pantservoertuigen en systemen voor elektronische oorlogvoering. De NAVO-topman noemde de jongste aanvallen van de rebellen op de havenstad Marioepol onaanvaardbaar.
Bron

Noodtoestand geldt in VS na naderende sneeuwstorm


’Het kan gaan om leven en dood, ik overdrijf niet’ © getty.In Amerikaanse staten waaronder New Jersey, Massachusetts en New York geldt vanaf vanmiddag de noodtoestand vanwege een naderende sneeuwstorm. Aan de oostkust komt het openbare leven vanaf vanavond daardoor goeddeels tot stilstand.

,,Aan het eind van de middag moet je thuis zijn, en wil je ook thuis zijn. In situaties zoals deze stranden mensen in hun auto. Het kan gaan om leven en dood, ik overdrijf niet'', zei gouverneur Andrew Cuomo van New York op een persconferentie. Hij liep daarmee vooruit op de naderende sneeuwstorm, die tot aan morgenmiddag plaatselijk voor bijna een meter sneeuw kan zorgen.

De eerste vlokken vielen vanochtend al. Vanaf vanavond gaat het zwaar sneeuwen en stormen. Het verkeer wordt op steeds meer plaatsen in de loop van maandagavond van de weg verbannen, zo lieten burgemeesters en gouverneurs weten. In hele staten zal het stil zijn op de wegen; alleen de nooddiensten mogen dan nog de weg op. Mensen die zijn gaan werken, moesten zich vanmiddag naar huis reppen, aldus de autoriteiten.

In New York worden de stadsparken vanaf vanavond gesloten. Duizenden vluchten vanaf de vliegvelden aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn geschrapt. Scholen en veel overheidsgebouwen blijven dinsdag dicht. Het openbaar vervoer - treinen, metro's, bussen en veerponten-, komt grotendeels plat te liggen.

Gevreesd wordt dat veel mensen last krijgen van stroomuitval. De sneeuw en wind kunnen elektriciteitskabels breken en ook vallende takken, zwaar van de sneeuw, kunnen afbreken en de kabels kapottrekken.

Ophef om open ramen Buckingham Palace

View image on Twitter


Het personeel van Buckingham Palace ligt onder vuur nadat afgelopen weekend 25 ramen van het historische gebouw openstonden. Er zou heel wat energie verspild worden op die manier.

De ramen stonden open op een van de koudste dagen van het jaar. De temperatuur lag rond de drie graden onder nul. En om het reusachtige paleis dan nog warm te houden kost heel wat geld. Je reinste verspilling van belastinggeld, aldus Jonathan Isaby van de TaxPayers' Alliance (verbond van belastingbetalers).

,,Het is gewoon gezond verstand om ramen dicht te doen op koude dagen. Belastingbetalers hebben geen bodemloze broekzakken'', zegt Isaby tegen de Britse krant The Sun. Hij vergelijkt het openlaten van ramen dan ook met het verbranden van 'vuisten vol bankbiljetten'.

Buckingham Palace liet in een reactie weten dat de ramen openstonden vanwege herinrichting en onderhoud.
Bron

Duitse politie treft in '1389' geboren man

© anp.


De Duitse politie heeft bij een controle op een passagiersbus op de snelweg A9 een man getroffen die beweerde dat hij in 1389 is geboren. Ook nadat de agenten het meermalen navroegen, bleef de man bij zijn geboortejaar.

Omdat hij er beslist niet uitzag als iemand van 626 jaar oud en ook veel moderner gekleed ging dan een middeleeuwer, vroegen de agenten door.

Uiteindelijk bleek dat de man zich baseerde op de Afghaanse jaartelling. Volgens Europese maatstaven is hij slechts zeventien jaar oud.
Bron

zondag 25 januari 2015

Boko Haram laat in Nigeria 192 gijzelaars vrij


Strijders van Boko Haram in Nigeria. © afp.


In het noordoosten van Nigeria heeft de terreurbeweging Boko Haram bijna 200 gijzelaars vrijgelaten. Het gaat voor het overgrote deel om vrouwen die eerder uit een dorp in Yobe waren ontvoerd. Dat hebben een plaatselijke functionaris en een militaire bron gisteren gemeld.

In totaal kwamen vrijdag 192 mensen vrij in twee verschillende islamitische enclaves, waar ze sinds de overval van Boko Haram op 6 januari op Katarko werden vastgehouden. Die dag werden in totaal 218 vrouwen en kinderen ontvoerd.

Tijdens de aanval werden 25 mannen van het dorp door de strijders gedood en gingen tal van woningen en winkels in vlammen op. Een officier van het leger heeft de vrijlating van de gijzelaars inmiddels bevestigd. De slachtoffers zouden in twee keer met vier vrachtwagens zijn overgebracht naar het dorp Girbuwa, waar ze door hun ontvoerders werden achtergelaten.
Bron
Lees ook: Aanval Boko Haram op hoofdstad van Nigeriaanse deelstaat
Lees ook: 'Boko Haram telt meer dan 4.000 strijders'

Joodse gemeenschap boos over SS-naam megaschip


Komst valt samen met Auschwitz-herdenking De Pieter Schelte © anp.Leiders van de Joodse gemeenschap in Nederland en Groot-Brittannië hebben met woede en ongeloof gereageerd op de aankomst van 's werelds grootste schip in Rotterdam, de Pieter Schelte. Het schip is vernoemd naar een Nederlandse officier bij de Waffen-SS.

De vicepresident van het College van Afgevaardigden van de Britse Joden, Jonathan Arkush, reageerde ontzet. 'Zo'n schip vernoemen naar een SS-officier die is veroordeeld wegens oorlogsmisdaden is een belediging voor de miljoenen mensen die zijn gestorven tijdens de bezetting door de nazi's, aldus Arkush in The Guardian. 'We dringen er bij de eigenaar dan ook sterk op aan de naam van het schip te heroverwegen.'

Het schip is vernoemd naar de in 1981 overleden vader van Allseas-topman Edward Heerema. Pieter Schelte Heerema was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Waffen SS. Na de oorlog vertrok hij naar Venezuela waar hij de basis legde voor het Heerema-concern. Edward Heerema liet eerder weten afstand te nemen van het oorlogsverleden van zijn vader, maar 'hem te eren als de offshore-pionier die hij was.'

Auschwitz 70 jaar geleden bevrijd
Esther Voet, directeur van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in Den Haag, noemde het tijdstip waarop het schip Rotterdam binnenvoer op zijn minst ongelukkig. 'Het zal vast toeval zijn, maar we vieren hier over een paar dagen dat Auschwitz 70 jaar geleden werd bevrijd.'

'We zijn tien jaar bezig geweest om de betrokkenen ervan te overtuigen dat dit voor heel veel mensen zeer beledigend is, maar blijkbaar zijn er nog steeds genoeg mensen die er niks op tegen hebben dat het grootste schip ter wereld gewoon naar een SS'ers wordt genoemd', aldus Voet in The Guardian.

Ook een overlevende van de Holocaust, de Britse Ruth Barnett, heeft zich aangesloten bij de kritiek. 'Ik ben woedend op de onverschilligheid waarmee met onze bezwaren is omgegaan. Ze denken dat ze hier zomaar mee weg kunnen komen.'

Het schip voer twee weken geleden de haven van Rotterdam binnen, waar het de komende maanden verder wordt afgebouwd.

Bron
Lees ook: 'Naam van SS'er Schelte moet van megaschip af'
Lees ook: Naam van nazi Pieter Schelte van schip na kritiek

Foutje Burger King: vrouw krijgt geld in plaats van eten

Een Amerikaanse vrouw uit New Hampshire zal haar bezoek aan de Burger King in Rochester niet snel vergeten. In plaats van de bestelde kipsandwich en thee, kreeg de vrouw een zak vol geld van de medewerker mee.

Pas toen ze alweer onderweg naar huis was, bemerkte Janelle Jones de vergissing van het personeel bij het fast-food restaurant. Na kort telefonisch overleg met haar echtgenoot, besloot ze de 2631 dollar toch maar eerlijk terug te brengen, schrijft Fosters Daily Democrat.

Volgens echtgenoot Matthew Jones had het stel het geld best goed kunnen gebruiken. ,,Maar we zijn Jehova's getuigen. En Jehova ziet alles.''

Volgens Janelle Jones gaf het uiteindelijk een goed gevoel om het geld terug te brengen. ,,Iemand zei dat hij anders zijn baan was kwijtgeraakt.'' Als dank voor hun eerlijkheid mag het stel vijf keer een gratis maaltijd ophalen.
Bron