Translate

zaterdag 24 januari 2015

Fretten knagen deel gezicht baby weg


Meisje naar het ziekenhuis gebracht en direct geopereerd

Archiefbeeld van twee fretten. © ANP.


Een Amerikaanse baby van een maand oud is een deel van haar gezicht kwijtgeraakt nadat ze was aangevreten door drie fretten. De moeder had het meisje alleen in de huiskamer achtergelaten en was zelf naar boven gegaan, toen de dieren uit hun kooi ontsnapten en aan het meisje begonnen te knagen.

Dat hebben Amerikaanse media zaterdag gemeld. De fretten hebben de neus, de bovenlip en een deel van een wang van het kindje opgevreten. Ze is naar het ziekenhuis gebracht en direct geopereerd. Haar toestand wordt omschreven als stabiel. De vader was tijdens het incident ook thuis, maar lag boven te slapen.

De ouders zouden problemen hebben en waren bekend bij de hulpinstanties in hun woonplaats Darby, vlakbij Philadelphia. De vier andere kinderen van het gezin zijn ondergebracht bij familie.
Bron

Zeventig mensen krijgen mazelen in Disneyland Californië


© ap.


Een uitbraak van mazelen in de Verenigde Staten en Mexico blijkt terug te leiden naar Disneyland in de Amerikaanse staat Californië. Minstens zeventig mensen zijn sinds half december ziek geworden na besmetting met het virus. Een groot deel van hen was niet ingeënt tegen de kinderziekte.

Een kwart van de slachtoffers moest opgenomen worden in een ziekenhuis. Vijf werknemers van Disneyland werden ook besmet. Sommige volwassen die wel zijn ingeënt kunnen toch niet volledig immuun zijn voor het virus. De slachtoffers komen voornamelijk uit de staat Californië, maar ook uit vijf andere staten en Mexico.

Na de uitbraak wordt Disneyland weinig verweten, maar is er vooral veel kritiek op de ouders die ervoor kiezen hun kinderen niet te laten vaccineren. Een inenting tegen mazelen valt onder het vaccinatieprogramma dat vergelijkbaar is met Nederland. De groep die hun kinderen niet wil inenten bestaat in de Verenigde Staten vooral uit ouders die zich zorgen maken over bijwerkingen van de prikken.

Broedplaats
'Sommige mensen zijn gewoon ongelooflijk egoïstisch door inentingen over te slaan', zegt James Cherry, een expert in kinderziekten uit Los Angeles tegen persbureau AP. Experts zeggen dat Disneyland een perfecte broedplaats is voor de ziekte omdat er bezoekers vanuit de hele wereld komen, ook uit Azië waar het virus nog niet onder controle is.

Disneyland zegt dat het veilig is voor ingeënte bezoekers om naar het pretpark te komen. Baby's die nog te jong zijn voor een vaccinatie kunnen beter thuis blijven. Er zijn maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Medewerkers die niet kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt moeten verplicht op verlof. Kinderen die mogelijk besmet werden, zijn in quarantaine geplaatst.

De lokale krant The Los Angeles Times is kritisch op de anti-vaccinatie-ouders. 'Mazelen is een ziekte die is verslagen door moderne geneeskunde. Het frustrerende is dan ook dat een niet-wetenschappelijke eigenwijsheid weer eens laat zien dat het als het om een besmettelijke ziekte gaat, het uiteindelijk toch een kleine wereld is', verwijzend naar de Disney-tune 'It's a small world after all'.
Bron

Radeloze moeder staakt wegens wangedrag dochters


Een vrouw uit North Carolina protesteert al drie dagen tegen het uit de hand gelopen gedrag van haar dochters. Gewone straffen en hen de les lezen, bleken geen effect te hebben. ,,Ik heb zelfs gebeden, maar het is genoeg geweest. Ik ben een stakende moeder en het kan me niet schelen hoe lang dit duurt."

De vrouw wil haar dochters zo een lesje in respect leren, zo berichten verschillende Amerikaanse media. Of het ook zal helpen, is nog maar de vraag.

Naasira Muhammed heeft naar eigen zeggen alles geprobeerd met het probleemgedrag van haar kinderen, maar toen de twee meisjes onlangs haar gloednieuwe auto bekrasten was de maat vol. ,,Mijn kinderen hebben alles wat ze willen en nodig hebben, maar ze zijn nog steeds oneerbiedig en onbeleefd", aldus Muhammad. ,,Ze denken dat ik de meest gemene moeder ter wereld ben en ze denken dat ze het zonder mij kunnen redden."

Overleven
De radeloze moeder besloot de handdoek in de ring te gooien en de twee hun zin te geven: hen zonder haar hulp te laten overleven en zien hoe ze het doen. ,,Ik ben op een punt gekomen waar ik gewoon zo gefrustreerd ben, dus besloot ik in staking te gaan voor ik mijn geduld verlies", vertelde Muhammed volgensABC News. ,,Nu wandel ik de straat op en af tot mijn knieën pijn doen en dan ga ik zitten."

De actie heeft tot nu toe echter weinig effect op de kinderen. Een tante dwong de meisjes om borden te maken waarop ze hun moeder bedanken voor haar liefde en steun, maar de twee zouden hun excuses nog niet aangeboden hebben.

Intussen wordt op sociale media verdeeld gereageerd: sommigen geven de vrouw gelijk, terwijl anderen haar de schuld geven van het gedrag van haar kinderen.
Bron

Lot Japanse gijzelaars IS blijft onduidelijk


De twee ontvoerde Japanners op tv: links, Kenji Goto, rechts is Haruna Yukawa © ap.


Het lot van de twee Japanners die worden gegijzeld in het Midden-Oosten door terreurgroep Islamitische Staat blijft ongewis. Na de gisteren verstreken deadline blijft de situatie gespannen. Dat heeft een hoge Japanse diplomaat vannacht gezegd, zo meldt de Japan Times.

Gisterochtend moest 200 miljoen dollar losgeld zijn betaald. 'We blijven gefocust op het verkrijgen van informatie. Prioriteit is het redden van mensenlevens', aldus diplomaat Yasuhide Nakayama. Japan wil nog altijd niet zeggen of het bereid is om aan de eis van de gijzelaars te voldoen.

Dinsdag werd een video verspreid waarop mensen die claimen van IS te zijn dreigen om de Japanners Kenji Goto, een freelance journalist, en Haruna Yukawa te vermoorden. Dit zou gebeuren als niet binnen 72 uur 200 miljoen dollar (172 miljoen euro) zou zijn betaald.
Bron

Lees ook: IS claimt onthoofding Japanse gevangene

Lees ook: Premier Japan: beelden onthoofding zijn authentiek

Drone met marihuana stort neer op gevangenis

© afp.


Een poging om drugs bij een gevangenis in Hamburg naar binnen te smokkelen is medio december jammerlijk mislukt.

De Duitse justitie maakte vandaag bekend dat onbekenden hebben geprobeerd om met een drone 2 gram marihuana en een mobiele telefoon op de binnenplaats van de gevangenis te krijgen. Het op afstand bestuurbare helikoptertje stortte echter neer op het dak.

Het voorval vond plaats op 16 december. Eerder die maand was er een soortgelijke actie in een gevangenis in Bremen. Daar probeerden smokkelaars 10 gram marihuana in de gevangenis te krijgen.

'Goed opletten'
'We hebben onze medewerkers geïnstrueerd goed op te letten. Daarnaast kijken we hoe we het binnensmokkelen nog beter kunnen verhinderen', aldus een woordvoerder van justitie in Hamburg.

Er wordt gekeken naar een landelijk verbod op het vliegen met drones boven gevangenissen.
Bron

vrijdag 23 januari 2015

Dochter treft vader (68) verkoold aan in sauna

Dennis Antiporek © Facebook.


De familie van een 68-jarige Dennis Antiporek uit Florida is in shock. De man werd verkoold teruggevonden in een sauna van een saunacomplex waar hij zondagavond verbleef. De familie deed zijn verhaal tegen nieuwszender CBS Miami.

Antiporek liet een briefje achter dat hij naar de sauna ging, maar toen hij uren later nog niet terug was vond zijn dochter Lara het verdacht. Ze ging naar hem opzoek. Aangekomen bij het saunacomplex opende ze de deur en zag 'een zwarte man' zitten.

In veronderstelling dat het haar vader niet was, wilde ze de deur weer dichtdoen, totdat ze haar vaders kleren zag hangen. Toen ze dichterbij kwam en zag wie er op het bankje zat, verstarde ze. Haar vader was compleet verbrand.

Jeugdliefde
,,Dennis was mijn jeugdliefde en volgende week zou hij 69 jaar zijn geworden,'' vertelt zijn echtgenote Ronnie Antiporek. ,,Ik krijg het beeld van zijn verkoolde gezicht maar niet uit mijn hoofd. Lappen huid hingen aan het bankje en lagen op de vloer. Ik had het allemaal gewoon niet moeten zien.''

De doodsoorzaak van Antiporek is vooralsnog onduidelijk. Volgens de advocaat van de familie was het de tijdschakelaar in de sauna, die ervoor zorgde dat de man niet aan de hitte kon ontsnappen. ,,We denken dat hij overleden is door verstikking en oververhitting." Het management van de sauna wil hier niet op reageren.

De familie wil rechtszaken starten tegen de eigenaar, de beheerder en de fabrikant van de sauna. Het lichaam van Antiporek wordt overgebracht naar een centrum voor autopsie om precies te achterhalen wat er is gebeurd.Bron

Vrouw vindt rottende muis in zak popcornmaïs

Afbeelding weergeven op TwitterHet moest een leuke filmavond worden met versgepofte popcorn. Maar toen een Britse vrouw na haar eerste portie popcorn nog eens in de zak maïs keek, schrok ze zich rot. Er zat een dode, rottende muis tussen het goudgele graan.

,,Ik geef al dagen over'', zegt de vrouw tegen Express. Ook krijgt ze geen hap meer door haar keel en zegt ze nooit meer popcorn te willen eten. ,,Ik voel me zo ziek. De gedachte dat ik een schaal popcorn heb gemaakt met deze zak.''

De vrouw was een film aan het kijken met haar 24-jarige zoon op het moment dat ze het rottende beestje aantrof. Beiden zijn getraumatiseerd door de ontdekking, zegt de vrouw.

De maïs komt uit een Tesco-supermarkt in Burnt Oak, zo'n 16 kilometer van de Britse hoofdstad Londen. Een woordvoerder van supermarktketen Tesco zegt dat alle verpakkingen uit de winkel worden teruggeroepen en dat wordt onderzocht hoe de muis in de zak terecht is gekomen. De geshockeerde vrouw werd verzocht de zak terug te brengen naar de winkel.
Bron

Chinezen smokkelen miljoenen aaltjes in bagage

Glasaal dankt zijn naam aan zijn doorschijnendheid als waren zij gemaakt van glas. Het hart, de bloedbaan naar de staart en de oogjes zijn duidelijk zichtbaar. © ANP.


De Bulgaarse douane heeft op de luchthaven van de hoofdstad Sofia twee Chinezen betrapt die twee miljoen glasaaltjes, jonge paling, in hun bagage hadden verstopt. De twee zijn voor 72 uur in voorlopig hechtenis genomen, melden Bulgaarse media.

Paling is een bedreigde diersoort en de handel erin is aan zeer strenge voorwaarden onderworpen. De smokkel van glasaaltjes is lucratief omdat een kilo van de zeer jonge dieren in Azië 1300 euro kan opbrengen.

De glasaaltjes zijn overgebracht naar het opvangcentrum bij een zeemuseum in Varna aan de Zwarte Zee.
Bron

Rosetta vindt organische componenten op komeet

Ruimtesonde Rosetta. © afp.


Wetenschappers hebben op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko nieuwe bewijzen gevonden voor de these dat kometen de bouwstenen van het leven met zich meedragen. De resultaten van maandenlange observatie van de komeet met de apparatuur van de ruimtesonde Rosetta zijn uitvoerig beschreven in zeven wetenschappelijke artikelen die donderdag zijn gepubliceerd in Science.

Het oppervlak van de komeet blijkt bezaaid met een mengsel van organisch materiaal, waaronder mogelijk carbonzuren, elementen die voorkomen in aminozuren - de essentiële onderdelen voor de vorming van leven. Eerder zijn al op andere kometen carbonzuren aangetroffen, maar nooit op het oppervlak, zegt Fabrizio Capaccioni van het Nationale Instituut voor Astrofysica in Rome. Volgens zijn onderzoeksteam waren dit soort organische componenten aanwezig toen de komeet meer dan vier miljard jaar geleden werd gevormd uit oermaterie.

Een andere ontdekking is dat de komeet over duinachtige structuren beschikt, ontstaan door ophopende stofdeeltjes afkomstig van het komeetoppervlak. Ook blijkt de komeet een veel poreuzere kern te hebben dan werd gedacht. Op het oppervlak ligt bovendien veel minder ijs dan verwacht en het lijkt erop dat het ruimterotsblok in het nauwe deel dat de twee bolvormige uiteinden verbindt, de 'nek' van de komeet, water verliest.

Hoewel het publieke oog vooral gericht was op de kleine lander Philae en zijn ijzige lot in de schaduw van een klif op de komeet is het leeuwendeel van de data verzameld met behulp van Rosetta. De sonde cirkelt om 67P en koerst samen met de komeet met een duizelingwekkende snelheid op de zon af. De komende zeven maanden zal Rosetta, opgewarmd door de toenemende zonnestraling, steeds actiever worden.
Bron

Duikers komen terecht in poeptornado van potvis

Afbeelding weergeven op TwitterVier duikers kregen in de wateren rond het Caribische eiland Dominica de schrik van hun leven toen zij rustig een potvis wilden filmen. Het zoogdier spoot plots een 30 meter grote wolk van ontlasting in hun gezicht, zo meldden diverse buitenlandse media.

De Canadese fotograaf Keri Wilk legde vast ,,hoe het helderblauwe water plots de kleur kreeg van een kop warme chocolademelk.''
Het dier flipte op zijn kant en begon poep in hun gezicht te spuiten.
,,Alles zat onder. Het zat in mijn ogen, in mijn duikpak, mijn mond, mijn haar, alles,'' aldus Wilk. ,,Ik was doorweekt.''

Afweermechanisme
Dit gedrag van de potvis is eigenlijk heel zeldzaam. Biologen noemen het fenomeen een afweermechanisme. Dat kan een potvis doen om de vijand af te schrikken. De andere drie duikers hadden er nog zo voor gekozen niet het water in te gaan met duikpakken opdat het dier niet verstoord zou worden. Dat mocht kennelijk niet baten, want de crew kwam van top tot teen onder te zitten.

,,Toen het begon keken we elkaar aan met een blik van, wanneer houdt dit op? Maar toen draaide hij op zijn kant en flipperde vervolgens de uitwerpselen minutenlang onze kant op.'' De heren besloten toen het maar gewoon over zich heen te laten komen. ,,In de dikke, bruine mist zag ik geen hand voor ogen.''

Even goed douchen
Na afloop van hun avontuur concludeerden de duikers dat ze beter even goed konden douchen bij thuiskomst. ,,Niet dat het zo enorm stonk, eigenlijk helemaal niet, maar gewoon voor de zekerheid omdat je je wel een beetje vies voelt.'' Wilk heeft zelf nog nooit zoiets meegemaakt en denkt dat dit misschien wel de eerste keer is dat het fenomeen is vastgelegd op camera.
Bron

Nederlanders geadviseerd om Jemen te verlaten

Separatistische betogers gaan de straat op in Aden. De situatie in Jemen is explosief. In heel het land heerst politieke onrust. © reuters.


Nederlanders die in Jemen wonen of werken is dringend geadviseerd het land te verlaten. Wie van plan is naar dit land te reizen, kan daar beter van afzien. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website in een aangepast reisadvies. In het Arabische land verblijven naar schatting dertig tot veertig landgenoten.

De situatie in Jemen is explosief.Gisteren trad president Abd-Rabbu Mansour Hadi van het toch al stuurloze Jemen af. Ook de regering nam ontslag. In heel het land heerst politieke onrust.

,,Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen", aldus Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie is heel Jemen onveilig. Zo zijn er gebieden waar mijnen liggen. Het risico om met gewelddadigheden te worden geconfronteerd is groot.
Bron

Non klaagt over buikpijn en krijgt baby

Archiefbeeld van een non. © Flickr - Trey R.


Een Zuid-Amerikaanse non die sinds juni in Italië verblijft, werd met hevige buikpijn naar het ziekenhuis gebracht. Daar aangekomen, stonden zij en de andere nonnen perplex: De kloosterzuster was zwanger en haar vliezen waren zojuist gebroken.

Een paar uur later zette de non een gezond jongetje op de wereld. Volgens The Local zegt de vrouw, die mogelijk uit Colombia komt, niet te hebben geweten dat ze zwanger was. Het klooster bezint zich op een verklaring, maar de nonnen hebben al gezegd dat ze het jongetje wel onder hun hoede willen nemen.

Vorig jaar gebeurde in El Salvador iets soortgelijks. Een 31-jarige non zat al in de ambulance met heftige weeën, terwijl ze bleef ontkennen zwanger te zijn. Ook zij baarde een zoontje, dat ze vernoemde naar paus Franciscus.

Naar de vader van beide jongetjes kan alleen gegist worden. Tenzij je gelooft in het katholieke dogma van de Onbevlekte Ontvangenis.
Bron

Opnieuw verlenging Grieks programma mogelijk

© afp.


Het huidige Europese steunprogramma voor Griekenland moet mogelijk opnieuw worden verlengd. Zo is in Brussel vernomen.

Het huidige leningenprogramma loopt na een eerste verlenging met twee maanden eind februari af, maar of dan duidelijk is welke steun Athene nog wil van Europa is nog maar de vraag. Zondag gaat Griekenland namelijk naar de stembus en de gedoodverfde winnaar, de Syriza-partij, staat bijzonder kritisch tegenover het bezuinigingsbeleid van Europa.

Een verlenging van het programma, dat officieel door Griekenland aangevraagd moet worden, geeft zowel de nieuwe regering als de geldschieters meer tijd om te onderhandelen over vervolgsteun. Het is al wel duidelijk dat Griekenland ook na de miljardensteun van zeker 240 miljard euro nog niet financieel op eigen benen kan staan. Verlenging geeft de Grieken ook meer tijd om aan de voorwaarden voor het restant van die noodkredieten (1,8 miljard euro) te voldoen.
Kwijtgescholden

KNMI geeft code oranje voor kans op ijzel

Het KNMI geeft code oranje af voor kans op ijzel na middernacht in het hele land. De ijzel begint in het westen van het land en breidt zich in de tweede helft van de nacht uit naar het oosten. In het oosten is ook nog kans op sneeuw.

In de loop van morgenochtend gaat de temperatuur omhoog en verdwijnt de ijzel. Het KNMI denkt dat de kans op ijzel in het westen tot ongeveer 06.00 uur aanhoudt. In het oosten kan de gladheid nog aanhouden tot aan het einde van de ochtend.

Voordat het begint te ijzelen begint Rijkswaterstaat vanavond al met het strooien van zout. Als het geijzeld heeft, komt er nog een strooironde.

Een woordvoerster zegt dat alles in paraatheid is gebracht om de gladheid op de snelwegen te bestrijden.
Bron

dinsdag 20 januari 2015

'Analisten kraakten code terreurverdachten Verviers'

De verdachten in Verviers planden volgens The Mirror de onthoofding van een hooggeplaatste persoon. © Getty Images.


De inval in Verviers kwam er nadat analisten de geheime code wisten te kraken, die de verdachten gebruikten in hun communicatie. Dat meldt The Mirror. Volgens de Britse krant planden de verdachten de onthoofding van een hooggeplaatst persoon.

Bij de anti-terreuractie in Verviers werden twee mannen gedood, een derde werd gearresteerd. Ze planden terreuraanslagen op politiedoelwitten in België. De Belgische veiligheidsdiensten hadden de appartementen in Verviers die de terreurverdachten gebruikten met afluisterapparatuur uitgerust, zo meldt de krant.

,,Het was een moeilijke klus omdat veel van hun conversaties in codetaal gebeurden", aldus een politiebron in de krant. ,,Ze waren slim, maar nadat we de code hadden gekraakt, konden we snel hun plannen ontcijferen.''
Bron

IS laat 350 yezidi's vrij in noorden van Irak


Een oudere man in een rolstoel wordt door Koerdische troepen geholpen na zijn aankomst in Kirkoek.© reuters.

Islamitische Staat (IS) heeft in het noorden van Irak zo'n 350 yezidi's vrijgelaten. De groep, bestaande uit voornamelijk ouderen, werden vlak bij de stad Kirkoek ontvangen in een gebied waar de Koerden aan de macht zijn. Het is niet duidelijk waarom IS de groep heeft laten gaan, aldus de BBC.

Reuters meldt dat alle yezidi's die zondag werden vrijgelaten bejaard of ziek zijn. Een aantal zieke kinderen is door de Koerdische strijdkrachten naar het ziekenhuis gebracht.

'Sommigen zijn gewond, anderen gehandicapt en veel van hen hebben mentale of psychologische problemen', aldus Khodr Domli, een activist die vecht voor de rechten van de yezidi's in Irak. Volgens Domli zaten de vrijgelaten mannen en vrouwen vast in Mosul. Ze werden in bussen naar Koerdisch gebracht gebied gebracht nadat ze maandenlang waren vastgehouden.

IS voerde vorig jaar een grootschalige aanval uit op de yezidi's, een religieuze minderheidsgroep in Irak. Duizenden mensen werden hierbij ontvoerd en vermoord.

Zo'n 3.000 yezidi's zouden nog steeds door IS worden vastgehouden.
Bron

'Vrouw (80) met zesjarige zoon blijkt oudste moeder ooit'

Afbeelding weergeven op Twitter


Een 80-jarige vrouw uit India zegt dat zij de moeder is van een zesjarig jongetje. Omkari Singh zou daarmee de oudste moeder ooit zijn.

De vrouw woont in de plaats Uttar Pradesh, met haar man Charan (89) en de zesjarige Amritwani. De jongen had een tweelingzusje, Barsaat, maar die overleed op vierjarige leeftijd. Desondanks is Singh blij: ,,Ik ben erg blij dat ik de moeder ben van een zesjarige zoon. Het is een niet uit te leggen gevoel,'' vertelt ze. ,,Vaak vragen mensen aan me of hij mijn kleinzoon is. Ik zeg dan 'Nee, hij is mijn zoon'.''

In de opvoeding ondervindt Singh geen problemen met het leeftijdsverschil tussen haar en Antiwari. Alleen fysiek is het soms lastig. ,,Het is zwaar om achter hem aan te rennen en hem te voeden. En ik kan hem ook niet goed in bad doen en aankleden,'' zegt ze tegen Barcroft Media. ,,Dit is oud zijn.''

Singh ziet een mooi leven in het vooruitzicht voor haar zoon. ,,Ik hoop dat hij snel gaat trouwen, en dat mijn man en ik allebei op de bruiloft aanwezig zijn.'' Mocht dat niet lukken, hoeft de jongen niet in de problemen te komen. ,,Na mijn dood zal mijn dochter voor hem zorgen. Ik ben niet bang.''

Records
Het officiële wereldrecord voor de oudste moeder staat op naam van de Spaanse Maria del Carmen Bousada Lara. Zij kreeg op 29 december 2006 en tweeling. Ze was toen 66 jaar, 11 maanden en 24 dagen oud. Op zaterdag 11 juli 2009 overleed de vrouw, op 69-jarige leeftijd.

De oudste Nederlandse vrouw die een kind was toen 63 jaar. Ze kreeg in maart 2011 een dochter.
Bron

Nederland 16de op lijst van duurste landen ter wereld

Kaart van de 119 landen waarvan de kosten van levensonderhoud gemeten zijn. © Numbeo.com.


Nederland staat op de wereldranglijst van dure landen op de zestiende plaats als gekeken wordt naar de kosten van levensonderhoud. Wie eraan denkt om veel goedkoper te gaan wonen, dient zuid- of oostwaarts te trekken en Europa vaarwel te zeggen.

Van de 119 landen op de lijst is India het goedkoopste en in Zwitserland het land waarin inwoners het diepst in de buidel dienen te tasten.

De top vijf van de goedkoopste landen bestaat uit Aziatische en Afrikaanse landen: India kaapt de eerste plaats weg, gevolgd door Nepal, Pakistan, Tunesië en Algerije. De top-5 van landen die je bankrekening het snelst zullen doen leeglopen zijn Zwitserland, Noorwegen, Venezuela, IJsland en Denemarken.

CPI
De lijst werd opgesteld aan de hand van de Consumer Price Index (CPI), waarbij de kosten van essentiële producten en diensten werden vergeleken met de prijzen in New York. Wanneer een land een CPI van 70 heeft, betekent het dat het voor wat betreft die producten en diensten 30% goedkoper is in vergelijking met New York.Nederland staat met een score van 85,98 op de zestiende plaats. De data werd verzameld door Numbeo.

Onder essentiële producten en diensten verstaat men voedsel in supermarkten (vlees, brood, eieren, rijst, fruit, groenten en alcohol), transport (openbaar vervoer, taxiprijzen, de prijs van een Volkswagen Golf) en restaurants.

Wonen, kleding en onderwijs werden niet in de berekeningen opgenomen. De goedkoopste Europese landen zijn Moldavië, Macedonië, Georgië, Polen, Tsjechië en Bulgarije.
Bron