Translate

zaterdag 17 januari 2015

'Griekse politie pakt 'Belgische' terreurverdachten'


Archiefbeeld ter illustratie © anp.De Griekse politie heeft zaterdag vier mensen aangehouden die contact onderhielden met de opgerolde Belgische terreurcel. Onder hen is volgens Griekse media een 27-jarige man die regelmatig contact had met de groep in Verviers. De politie kwam volgens bronnen van de krant Ekathimerini in actie na een verzoek van Interpol.

Griekenland kreeg de identiteit van de 27-jarige doorgegeven. Het gaat vermoedelijk om de Belg van Marokkaanse komaf Abdelhamid Abaaoud, die het moordplan op agenten van de terroristische cel in Verviers zou hebben ontwikkeld. Hij is voor justitie in België geen onbekende. Hij vertrok naar Syrië om er te vechten aan de zijde van de Islamitische Staat. De Syriëstrijder zette zijn eigen dood vervolgens vermoedelijk in scène en vluchtte naar Griekenland, schreef de Belgische krant La Dernière Heure zaterdag.

Het Belgische federaal parket sprak zaterdagavond van twee personen die zijn opgepakt. Later bleek dat ze niets te maken hebben met de terreurcel in Verviers. ,,We hebben met de Grieken een aantal dingen geverifieerd en die personen bleken uiteindelijk niets met de zaak te maken te hebben", aldus een woordvoerder van het federaal parket.
Hoe het zit met Abdelhamid Abaaoud kon het parket niet zeggen.

Volgens de Griekse politie vertoont een van de vier mannen die ze heeft opgepakt een sterke gelijkenis met Abaaoud. DNA en vingerafdrukken zijn naar Brussel gestuurd om te kijken of het inderdaad draait om de gezochte verdachte.
Bron
Lees ook: 'Terreurcel België geleid vanuit Griekenland'

Duizenden militairen Tsjaad naar Kameroen


Internationale hulp in strijd tegen Boko Haram

Strijders van Boko Haram op archiefbeeld © belga.


Duizenden militairen uit Tsjaad zijn de grens met Kameroen overgestoken om de strijd aan te binden met terreurbeweging Boko Haram. De militairen hebben tientallen tanks en andere zware wapens meegenomen. De troepenmacht is op weg naar de provinciehoofdstad Maroua, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Tsjaad zaterdag.

Boko Haram wil in het Nigeriaans-Kameroense grensgebied een streng islamitische staat vestigen. Bij aanvallen op burgers hebben de radicaal islamitische strijders vele duizenden mensen gedood. In het noorden van Nigeria en Kameroen komen zeer geregeld grote slachtpartijen voor.

President Paul Biya heeft om internationale hulp gevraagd om de strijd aan te kunnen binden met Boko Haram
Bron

Nederland potentieel doelwit: 'Jihadgevaar van alle kanten'

© AD/Flos Vingerhoets.Nederland is een potentieel doelwit van jihadisten en wordt van alle kanten bedreigd. Inlichtingendiensten weten niet waar ze moeten beginnen, zeggen experts. Er ligt een oorlogsverklaring van de jihadisten: eerst Charlie Hebdo, daarna de verijdelde aanslagen in België, en dan..

Wraak. Volgens een Belgische jihadist in Syrië is het dé reden voor ex-Syriëgangers om het Westen te treffen, met aanslagen in het hart van Europa. Ze willen terugslaan, vanwege de bommen die het Westen laat vallen in het gebied waar ook jongens uit België en Nederland vechten.

,,De meeste Beneluxers zijn vertrokken zonder intentie om terug te keren en aanslagen te plannen. Maar ze hebben hun vrienden verloren, door drones en bommen,'' vertelt de Belg. Wie zich aansluit bij de coalitie tegen IS, vraagt om oorlog, zegt hij.

Onoverzichtelijke oorlog
Maar als het oorlog is, is het wel een onoverzichtelijke. Waren er vroeger twee kampen die elkaar bestreden, nu wordt ook Nederland van alle kanten bedreigd. Aan de ene kant zijn er de eenlingen, die bestaat uit moslimradicalen van divers allooi. Zoals de ex-Syriëgangers, die op eigen houtje wraak willen nemen. De sympathisanten, die de jihad in eigen land vorm willen geven.

En dan zijn er de jihadi-wannabees, die dolgraag naar Syrië willen, maar worden tegengehouden door de overheid en zich daarom op westerse doelen richten. Sommigen van hen verenigen zich in groepen, de terreurcellen. In Europa zouden er zo'n twintig zijn. Vroeger werden de cellen geleid op hiërarchische wijze. Wist Amerika een kopstuk uit te schakelen, zoals bij al-Qaeda gebeurde, dan wist de rest van de groep niet meer wat ze moesten doen.

Groepen van gelijken
Maar dat is nu anders, zegt Ronald Sandee, voorheen analist contraterrorisme bij de militaire geheime dienst MIVD, nu jihadanalist bij de Amerikaanse denktank Kronos Advisory. ,,Het zijn nu veel meer groepen van gelijken, die worden gedreven door één gedachte, één ideologie.''

Het is een ideologie die ze bloedgevaarlijk kan maken. Een die ook nog eens toebehoort aan meerdere groeperingen. Leek het even eerder nog om IS te draaien, al-Qaeda is na het opeisen van de aanslagen in Parijs weer helemaal terug.

Daarnaast zijn er nog Al-Shabaab en Jabhat al-Nusra die dreiging veroorzaken. Sandee: ,,Er is paniek uitgebroken bij veiligheidsdiensten in heel Europa. De dreiging komt van zoveel verschillende kanten.'' Ook al omdat honderden Syriëgangers inmiddels de weg naar huis hebben gevonden.

vrijdag 16 januari 2015

Plafond dief bezwijkt onder gewicht gestolen ondergoed


Daily Mail Online ✔ @MailOnline


Een Chinese man die meer dan 2.000 setjes lingerie van zijn buren had gestolen, is opgepakt nadat zijn plafond instortte door het gewicht van het geroofde ondergoed. De man, die bekend staat als 'Tan' had de beha's en onderbroeken verstopt in zijn appartement in de Chinese stad Yulin.

De man had de kleurrijke lingerie in de laatste tien jaar uit meer dan 750 huizen uit zijn omgeving gestolen. De dertiger kon de woningen betreden doordat hij in het bezit was van een moedersleutel, die toegang geeft tot alle deuren in een gebouw. Het is niet duidelijk hoe hij aan deze sleutel is gekomen.

Naarmate de verzameling ondergoed groeide, werd het gewicht te zwaar. Hierdoor begaven de dakpanelen het en stortte het plafond in, meldt de Shanghaiist. Onderhoudmedewerkers van de flat waar de man in woonde, ontdekten het gestolen waar en maakten een melding bij de politie.

Tan heeft zijn misdaden bekend en claimt dat hij een mentale ziekte heeft. Hij weet niet wanneer zijn obsessie voor vrouwenondergoed begon.
Bron

Belangrijke leider al-Shabaab geeft zich over


Somalische soldaten met opgepakte leden van al-Shabaab © reuters.


Leider Zakariye Ahmad Ismail Hersi van terreurgroep al-Shabaab heeft zichzelf overgegeven aan Somalië. Dat hebben Somalische functionarissen gemeld, aldus de BBC zaterdag.

Volgens de Somalische nieuwsdienst Garsoon is Hersi de inlichtingenchef van de beweging. De Verenigde Staten hebben in 2012 een beloning van 3 miljoen dollar uitgeloofd voor degene die hem inrekent of de gouden tip geeft die leidt tot zijn arrestatie. Hersi heeft zich volgens lokale media opgegeven in de regio Gedo, die grenst aan Kenia en Ethiopië.

Al-Shabaab ('de Jongeren') is een radicaalislamitische organisatie die in het wetteloze Somalië tot bloei kwam. De beweging streeft naar het oprichten van een islamitische staat. Behalve in Somalië heeft al-Shabaab ook in Kenia aanslagen gepleegd. Vorig jaar pleegde de beweging een van hun bloedigste aanslagen in een winkelcentrum in Nairobi. Daarbij kwamen ongeveer zeventig mensen om het leven. De hoogste leider van de beweging, Ahmed Abdi Godane, kwam begin september om het leven bij een Amerikaanse luchtaanval.
Bron
Lees ook: Terreurgroep al-Shabaab valt legerbasis aan

Koningin om tafel met kinderen gescheiden ouders

De koningin met een aantal jongeren die zich inzetten voor Villa Pinedo. Tweede van links is Marsha Pinedo, de initiatiefnemer. © anp.


,,Een kind moet niet opgroeien met het idee dat veel ruzies en spanningen normaal zijn in een relatie. Daarom hoop ik dat ouders die gaan scheiden, of de mediator die ze hebben ingeschakeld, aansturen op een rustig omgeving voor de kinderen.'' Zie hier het advies van Robin (16) uit de Zaanstreek aan ouders wiens relatie stuk is gelopen. Hij sprak de wijze woorden vandaag na een vraag van koningin Máxima.

Zij bracht als beschermvrouw van het Oranje Fonds een bezoek aan Villa Pinedo in Den Haag. Dat is een grotendeels online opererende podium waar kinderen met gescheiden ouders hun ervaringen delen en volwassenen bewust maken van wat er in de jonge hoofden en harten omgaat.

Maar het handjevol mensen achter Villa Pinedo plus nog een aantal jongeren/ervaringsdeskundigen geven ook trainingen en lezingen aan scheidingsbemiddelaars, advocaten, jeugdzorg-medewerkers en rechters. Dat gebeurt door heel het land. In Den Haag meestal in het pand van Bloom aan de Koninginnegracht, vandaar dat daar de ontmoeting met koningin Máxima plaats had.

Zo hopen ze het bij Villa Pinedo voor elkaar te krijgen dat kinderen veel vaker écht gehoord worden tijdens de scheidingsperikelen van volwassenen. ,,Ouders geven soms ook toe dat ze hun kinderen helemaal vergeten waren,'' vertelt initiatiefnemer Marsha Pinedo aan de vorstin. ,,Bijna een vijfde van de kinderen ziet na een scheiding een van de ouders niet meer.''

Schrijnend noemt de compagnon van kindertherapeut Pinedo het verhaal op villapinedo.nl van een meisje die de naam van haar ene ouder niet meer mag noemen in het huis van de ander en andersom. ,,Een kind moet openlijk van beide ouders mogen blijven houden.''

De 19-jarige Martijn uit Amsterdam - zijn ouders gingen uit elkaar toen hij 14 was - weet haarfijn uit te leggen hoe de ellende zover heeft kunnen komen. ,,De volwassenen zitten zó in hun eigen pijn en boosheid. Terwijl hun zoon of dochter iemand is die hen weer kan verbinden. Het moet hun gemeenschappelijke doel zijn om een kind zo goed en veilig mogelijk te laten opgroeien.'' Martijn is een van de jongeren die namens Villa Pinedo zijn verhaal doet aan mensen die zich beroepsmatig met scheidingen bezig houden.

Volgens het Nederlands Jeugdinstituut maken jaarlijks naar schatting zo'n 70.000 thuiswonende kinderen een scheiding van hun ouders mee. Liefst driekwart van de bij jeugdzorg-instanties aangemelde kinderen komen uit gebroken gezinnen.
Bron

donderdag 15 januari 2015

'Schoenenkoning' opgepakt in Kroatië om zware wapens


Busje zat vol met mitrailleurs, granaten en raketwerpers

De wapens die in het busje van Van der L. (inzet) gevonden werden © pixsell/vjeran zganec rogulja.


Een partij machinegeweren, granaten en raketwerpers die onlangs werd onderschept in Kroatië, was vermoedelijk op weg naar een Nederlandse motorbende. Maar achter het stuur van de bus vol oorlogstuig zat een voormalige schoenenkoning: Jan van der L. runde ooit 40 Tango-winkels.

Op het oog is hij een onschuldige schoenhandelaar, maar toen Kroatische politieagenten vorige week in het stadje Kastela, in de buurt van Split, de deuren van de bestelwagen van de 64-jarige Jan van der L. opensloegen, zagen ze heel wat anders dan schoenendozen: kalasjnikovs, zes raketwerpers, pistolen met geluiddempers, een zware mitrailleur, handgranaten en dozen vol munitie en drugs.

De Kroatische speurders waren op het spoor van Van der L. gezet door de politie in Brabant. Die had al voor de jaarwisseling een tip gekregen over de smokkel van het zware wapentuig, met als eindbestemming Nederland.

Invallen
Op het moment dat Van der L. in Kroatië uit zijn wagen werd getrokken, viel de Nederlandse politie binnen op vier adressen in Brabant: drie in Den Bosch en één in Hedel. Een 42-jarige man uit Den Bosch wordt beschouwd als hoofdverdachte van het wapentransport. Daarnaast werd nog een 38-jarige plaatsgenoot van de Bosschenaar gearresteerd.

In Kroatië zijn ook tien mensen opgepakt, onder wie topcrimineel Miro P. Het zware wapentuig zou zijn bedoeld voor een motorbende in Nederland, melden media in België, maar de politie in Brabant wil dat 'in het belang van het onderzoek' niet bevestigen.

Tango Shoes
De Bosschenaren zouden bekenden zijn uit het Nederlandse criminele milieu. Dat geldt zeker niet voor de aangehouden chauffeur van het bestelbusje vol oorlogstuig, Jan van der L. De geboren Waalwijker maakte furore én vele miljoenen in de schoenenhandel. Zijn bekendste 'wapenfeit' uit die carrière: de schoenwinkelketen Tango Shoes. Op het hoogtepunt had van der L. zo'n 40 vestigingen in Nederland, Duitsland en zelfs Oostenrijk en Tsjechië.

De grote schoenenketen gaat in 2002 echter op de fles. Alleen al in Nederland belanden 150 medewerkers noodgedwongen thuis. ,,Waardoor het misging, weet ik niet exact. Maar hij is dat nooit te boven gekomen," zegt voormalig zakenpartner Hans Vrinten, die Van der L. al sinds de schoolbanken kent. Vrinten zat destijds ook in de schoenhandel en verdient nu zijn geld in het vastgoed. ,,Daarna heeft Jan het nog een paar keer opnieuw geprobeerd, ook weer in de schoenhandel, maar dat kwam niet van de grond.''

Vrinten had tot vorige week nog geregeld contact met Van der L. en zegt 'totaal verrast' te zijn door het nieuws dat de voormalige schoenenreus volgens justitie in de wapensmokkel is gegaan. ,,Hij had handeltjes,'' zegt Vrinten. ,,Maar dit had ik nooit gedacht. Bij mijn weten waren die faillissementen lang geleden afgehandeld en had hij geen grote schulden.''

Opvallend is wel dat de luxe nieuwbouwvilla met zwembad van Van der L. en zijn vrouw in Poppel te koop staat voor 700.000 euro. Het stel had willen vertrekken naar Ibiza, wordt daar gezegd.

Redder joodse supermarkt Parijs krijgt Franse nationaliteit

De winkelmedewerker verstopte een aantal klanten in een koelcel. © anp.


AANSLAG PARIJS De Malinese winkelmedewerker van de joodse supermarkt die vorige week zes klanten in een koelruimte verborg, krijgt dinsdag de Franse nationaliteit. Dat meldt de zender France Info vandaag.

Toen gijzelnemer Coulibaly schietend de zaak binnenkwam, opende Lassana Bathily de koelcel voor een aantal klanten, onder wie een baby van een maand, om hen in veiligheid te brengen. Hij doofde het licht en deed de koelinstallatie uit. Daarna raadde hij de bezoekers in de ruimte aan om kalm te blijven en zich geen zorgen over hem te maken. ,,Ik ga weg'', zei hij toen hij de deur dicht deed.

Zelf ontsnapte hij via een goederenlift uit de winkel en waarschuwde de politie. Die geloofde hem in eerste instantie niet en hield hem aan. Uiteindelijk bleek de informatie die Bathily over de indeling van de winkel gaf, juist van doorslaggevend belang bij de inval in de winkel.

'Bescheiden verhaal'
Na de bevrijding van de gegijzelden en de dood van de gijzelnemer deed Bathily bescheiden zijn verhaal tegen een tv-zender. Daarop ontstond een handtekeningenactie in Frankrijk om hem te naturaliseren, die werd gesteund door zeker 300.000 mensen.
Bron

Beauty queen wint liposuctie en sterft tijdens operatie

Het model won de liposuctie na het winnen van een schoonheidsverkiezing © YouTube | InformaTV.


Een model uit Ecuador heeft de prijs die ze won met een missverkiezing met de dood moeten bekopen. De 19-jarige Catherine Cornejo werd in oktober gekroond tot Miss van de stad Duran, in het westen van Ecuador. De hoofdprijs was een cosmetische ingreep naar keuze. Ze koos voor een liposuctie van de buik, maar stierf zaterdag op de operatietafel.

De arts die het jonge model opereerde, zat zelf in de jury van de schoonheidsverkiezing. De officiële prijzen bestonden uit een auto en een tablet, maar als extraatje kreeg het model ook nog een voucher van 1000 dollar voor een cosmetische operatie naar keuze.

De arts beweert dat hij niet verantwoordelijk is voor de dood van Catherine. Volgens hem zou ze zijn overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. De advocaat van de familie is het daar niet mee eens, zo meldt de New York Post die gisteren in het bezit kwam van het autopsierapport. Uit een kopie van dit rapport zou blijken dat de vrouw is overleden aan hersenoedeem, dat het gevolg zou zijn geweest van problemen met de verdoving.

Overgehaald
Volgens de broer van Catherine had het model helemaal geen zin in de operatie, maar is ze overgehaald door de arts. De broer vindt dat de specialist expres misbruik heeft gemaakt van haar onzekerheid. Waarom de man het model zo graag wilde opereren, is niet bekend.

Er is nog niemand gearresteerd. Het onderzoek naar de doodsoorzaak loopt nog. Mocht de arts schuldig blijken te zijn aan de dood van Catherine, dan kan hij tot drie jaar celstraf krijgen.
Bron

Kat Masha redt een in de vrieskou gedumpte baby

Deze baby van drie maanden heeft zijn leven te danken aan de kat Masha. © Twitter/Tony D'Elia.


Masha de langharige tijgerkat is een held. Met haar lichaamswarmte en dikke vacht redde ze een drie maanden oude gedumpte baby van de dood door ijzige kou. Masha kroop in de kartonnen doos waarin het kind was achtergelaten en zette het op een luidkeels en onophoudelijk miauwen. Tot een buurtbewoonster de kat hoorde en de baby ontdekte.

De 68-jarige Irina Lavrova woont in de buurt in de Russische stad Obinsk waar de kleine jongen bij het vuilnis was gezet. Toen de vrouw haar vuilzak buiten zette, hoorde ze de kat onbedaarlijk miauwen. Ze ging kijken wat er loos was en kon haar ogen niet geloven: naast de kat lag ook een baby in de doos.

Moederinstinct
,,Masha is een buurtkat. Iedereen zorgt om de beurt voor haar'', verklaart de vrouw. ,,Ze is heel lief en rustig, dus toen ik haar hoorde miauwen dacht ik dat er iets scheelde met haar. Normaal zou ze direct naar me toe zijn gelopen. Ik was geschokt toen ik haar in die doos naast een baby zag liggen. Haar moederinstinct moet ervoor gezorgd hebben dat ze de baby wilde beschermen'. De baby was goed gekleed en had een mutsje op. In de doos lagen enkele luiers en wat babyvoeding".

De baby werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar bleek dat het kind gezond en wel was. Een woordvoerder van het ziekenhuis: "De baby was wellicht pas enkele uren buiten. Dankzij Masha en de kleren die het droeg, maakt het kind het nar omstandigheden goed".

Rotverwend
Voor de buurtbewoners is Masha nu een held. Irina: ,,Iedereen uit de buurt is trots op haar. We verwennen haar rot door haar haar lievelingseten te geven''. De politie is een zoektocht naar de moeder van de baby gestart.
Bron

woensdag 14 januari 2015

Namen en dekmantels van 3500 Duitse spionnen gelekt

© getty.


De afgelopen zomer ontmaskerde spion binnen de Duitse inlichtingendienst BND heeft de namen en schuilnamen van maar liefst 3500 BND-agenten in het buitenland gestolen. De mol legde de hand op een lijst met namen van agenten van de afdeling buitenlandse betrekkingen van de Bundesnachrichtendienst die eind 2011 actief waren, aldus de Duitse krant Bild. Eerder was er nog sprake van honderden namen die op straat kwamen te liggen.

Markus R. heeft de lijst doorgespeeld aan de Amerikanen. Hij stal in totaal 218 documenten en sluisde die door naar de VS, onder meer over de spionageactiviteiten van de BND; niet alleen in welke landen maar ook precies op welke vlakken. Onduidelijk is of de mol de ,,streng geheime lijst'' met agenten ook verkocht heeft aan andere buitenlandse diensten.

Uit de gestolen documenten blijkt onder meer dat de dienst in Turkije en Albanië een netwerk had. Ook blijkt de BND ,,per ongeluk'' gesprekken tussen de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en haar opvolger John Kerry te hebben opgetekend.
Bron

Astronauten ISS keren veilig terug na vals alarm

Astronauten Terry Virts en Samantha Cristoforetti krijgen training in veiligheidsprocedures. © ap.


De astronauten zijn na het alarm op het Internationaal Ruimtestation ISS veilig teruggekeerd naar het Amerikaanse deel van het ruimtestation. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gemeld. Er werd geen ammoniaklek gevonden, maar er zou sprake zijn geweest van een computerstoring.

De bemanning was geëvacueerd van het Amerikaanse naar het Russische deel nadat het vermoeden was ontstaan dat een gevaarlijke scheikundige stof was gelekt. Het alarm bleek echter vals.
Bron
Lees ook: NASA: Geen lek maar computerstoring in ISS

maandag 12 januari 2015

Zwarte doos AirAsia gevonden


© anp.


Een van de zwarte dozen van het verongelukte vliegtuig van AirAsia is gevonden. Dat meldden Indonesische autoriteiten vandaag volgens internationale media.

De doos is nog niet geborgen en ligt op een diepte van ruim 30 meter. Duikers hebben gezien dat het vastzit tussen wrakstukken op de bodem. Ze gaan proberen het tussen de stukken uit te krijgen. Daarmee wordt maandag (lokale tijd) begonnen. Als het loswrikken niet lukt, zullen ballonnen worden gebruikt om de datarecorder naar boven te krijgen.

Het vliegtuig verdween twee weken geleden van de radar, toen het met 162 mensen aan boord van Surabaya (Indonesië) naar Singapore vloog. De piloot had kort daarvoor gevraagd of hij hoger mocht vliegen om slecht weer te ontwijken. Het toestel is in de Javazee gestort.

Tot nu toe hinderde slecht weer de zoektocht naar lichamen, brokstukken en de zwarte dozen. De zwarte dozen zijn een cruciaal onderdeel van het onderzoek naar de crash van het toestel.
Bron
Lees ook: Berging romp wrak AirAsia gaat mis
Lees ook: Brokstukken AirAsia mijlenver van rampplek gevonden