Translate

zaterdag 10 januari 2015

Duitse horrorverpleger bekent 30 moorden


© anp.


Duitse horrorverpleger bekent 30 moorden De Duitse verpleger des doods, Niels H., heeft vandaag een volledige bekentenis afgelegd. Hij heeft toegegeven in het ziekenhuis van Delmenhorst negentig mensen te hebben ingespoten met het hartmedicijn Gilurytmal, van wie dertig het niet overleefden. De verpleger staat terecht voor drie moorden en twee pogingen tot moord op patiënten.

De 38-jarige Niels H. ontkent patiënten in het ziekenhuis van Oldenburg en in Wilhelmshaven te hebben gedood. Justitie verdenkt hem ervan ook in Oldenburg twaalf mensen te hebben omgebracht.

Bron
Lees ook: Levenslang voor Duitse horrorverpleger

Kind (2) wandelt 's nachts alleen door Rotterdam

Archiefbeeld ter illustratie © Image Select.

Bezoekers van een café in de Bloemkwekersstraat in het Rotterdamse centrum keken gisteravond rond half twaalf vreemd op toen zij opeens een kindje van twee jaar in z'n uppie langs zagen lopen. De kleine avonturier was wakker geworden en met een volle luier de deur uitgegaan zonder dat zijn opa, die aan het oppassen was, het in de gaten had.

De bezorgde cafébezoekers haalden het jongetje naar binnen en waarschuwden de politie. Agenten liepen met het verdwaalde kind rond, in de hoop dat hij zijn eigen huis kon aanwijzen. Pas na een lange zoektocht herkende een buurtbewoner zijn neefje, waarna de hereniging rond half een volgde. Opa, die tijdens het oppassen in slaap was gevallen, had pas net ontdekt dat de kleine weg was en de moeder van het jochie gewaarschuwd.

De agenten hebben een zogenoemd 'zorgformulier' opgemaakt en instellingen die over de zorg voor kinderen gaan in kennis gesteld. Een gesprek met het gezin volgt snel.
Bron

Getuigen: Raket MH17 werd hier gelanceerd

RECONSTRUCTIE MH17 Voor het eerst sinds de ramp met MH17 treden getuigen naar buiten die vertellen hoe zij hebben meegemaakt dat een raket werd gelanceerd die MH17 neerhaalde. De vijf getuigen wijzen een akker in het noorden van de stad Snizjne aan als lanceerplek van de raket.

Download hier de AD Bijlage - MH17 De Reconstructie Open pdf (15,7 MB)

De getuigen doen hun verhaal in een uitvoerige reconstructie van de ramp. Het Duitse onderzoeksbureau Correctiv, het Duitse tijdschrift Der Spiegel en het Algemeen Dagblad hebben de afgelopen maanden hiervoor samengewerkt.

De dorpbewoners verklaren hoe met donderend geraas een raket werd gelanceerd en hoe even later met een luide explosie een vliegtuig uit de hemel stortte. ,,Ze hebben dat vliegtuig met een raket neergeschoten. De raket is vanaf daar afgeschoten'', zegt een van de getuigen. Hij wijst naar een veld dat ligt achter een spoortalud in Snizjne.

Getuigen doodsbang
De getuigen zijn doodsbang dat hen iets overkomt. ,,Ik kan nu niet alles vertellen. Ik vrees dat het dan slecht met mij zal aflopen.'' De getuigen hoorden de lancering en erna een luide explosie. ,,Ik rende de tuin uit, de straat op. Op dat moment zag ik hoe een vliegtuig op aarde stortte'', zegt één van hen. De getuigenissen zijn opgenomen op band.

Een van hen zegt dat 'specialisten' de raketten hebben gelanceerd. ,,Welke mijnwerker gaat er nu met een raket schieten? Het waren professionals.''

Amnesty: mogelijk 2.000 doden bij bloedbad Boko Haram


Archieffoto van militairen die de strijd met Boko Haram aangaan © afp.


Het bloedbad dat Boko Haram heeft aangericht in het Nigeriaanse Baga is het ernstigste in de geschiedenis van de terreurbeweging. Dat zegt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie sluit niet uit dat er tweeduizend doden zijn gevallen. Het merendeel van de slachtoffers zou bestaan uit vrouwen, kinderen en bejaarden.

Een burgermilitie die het in het getroffen gebied tegen Boko Haram opneemt zegt bij het tellen van de doden de tel kwijt te zijn geraakt. 'Niemand kon zich om de lijken en de zwaargewonden bekommeren, en die laatste zullen nu ook wel zijn overleden', aldus woordvoerder Muhammad Abba Gava van de burgerwacht.

Om de stad in het noordoosten van Nigeria, aan de grens met Tsjaad, wordt volgens de Nigeriaanse regering nog altijd gevochten. Vorige week namen strijders van Boko Haram er een legerbasis in. Woensdag zetten de moslimextremisten opnieuw de aanval in op de stad. Wie niet in staat was de aanvallers voor te blijven werd gedood.

Gevlucht
Gevechtsvliegtuigen ondersteunen de militairen om de stad weer in te nemen. Militanten van de islamitische terreurgroep Boko Haram namen de stad in het noordoosten van het land vorig weekend in. Zij richtten zeker twee slachtpartijen aan en brandden de huizen van inwoners plat.

Militairen van het regeringsleger ontvluchtten het gebied rond Baga, nadat Boko Haram de militaire basis had ingenomen. Daar was een multinationale strijdmacht van Tsjadiërs, Nigerezen en Kameroeners gevestigd. Volgens de regeringswoordvoerder biedt het Rode Kruis hulp aan 2000 mensen die Baga zijn ontvlucht en nu elders in Nigeria verblijven. Nog eens 2000 mensen zijn de grens met Tsjaad overgestoken. De regering van dat land heeft de wereldgemeenschap om hulp voor hen gevraagd.
Bron
Lees ook: Nog steeds lichamen in bos na aanval Boko Haram
Lees ook: Kameroen verjaagt Boko Haramstrijders

donderdag 8 januari 2015

Moordenaar van zes cafégangers wil vrijheid terug


Cevdet Y. in 1985. © archieffoto ANP


De tot levenslang veroordeelde Cevdet Y., een van de grootste moordenaars uit de Nederlandse geschiedenis, hoopt na ruim 30 jaar cel nog steeds op gratie. Daarom sleepte hij gisteren opnieuw het ministerie van justitie voor de rechter. Y. schoot in 1983 zes mensen dood in het Delftse café 't Koetsiertje..

Het is niet de eerste keer dat Cevdet Y. via de rechter medewerking van het ministerie van Veiligheid en Justitie probeert af te dwingen. De nu 58-jarige Y. laat zich daarbij zelf nooit zien in de rechtbank. Ook gisteren niet. Interviews weigert hij en ook zijn advocaat Romke Wybenga gaat nooit in op vragen over het leven van de man die op 5 april 1983 in het Delftse café 't Koetsiertje zes mensen doodschoot, onder wie een meisje van 12.

Respect
Cevdet Y. blijft het liefst zo veel mogelijk uit de media. ,,Uit respect voor de nabestaanden,'' is altijd het argument. De enige kans dat hij ooit op vrije voeten komt, is rechters en behandelaars overtuigen dat hij een totaal ander mens is dan de driftkop die zes mensen doodschoot, omdat een van hen hem voor 'kankerturk' uitschold. Een optreden in de media zou nabestaanden schofferen en dat reduceert zijn kans op gratie tot nul.

En de kans dat Y. ooit vrijkomt is al klein. In 2001 was dat anders. Y. zou een psychische stoornis hebben en werd in een tbs-kliniek opgenomen. Levenslang veroordeelden belanden daar bijna nooit. De kliniek die hem opnam stelde als voorwaarde om Y. te behandelen dat hij ooit weer op vrije voeten zou kúnnen komen. Die afspraak werd gemaakt. ,,Maar sinds 2005 komt justitie de afspraken niet na,'' zegt Y's advocaat Wybenga.

Want sinds 2005 gaat Nederland strenger met gratieverzoeken om en betekent levenslang ook echt tot je dood achter de tralies zitten. Wybenga vindt dat dat niet voor Y. moet gelden, omdat hij al ver voor 2005 is veroordeeld. ,,Bovendien: er zijn gewoon keiharde afspraken met hem gemaakt.'' Dat Y. nog steeds stapje voor stapje naar zijn vrijheid toewerkt, dwingt hij vooral via de rechter af.

Verlof
Zo mag hij sinds vorig jaar zonder begeleiding met verlof. Mokkend werkt justitie daaraan mee, maar tot een normaal gesprek tussen het ministerie en de kliniek waar Y. wordt behandeld, komt het nooit. Dat laatste probeerde Y. gisteren via de rechter af te dwingen: een gesprek, waar justitie aan meewerkt. ,,Gewoon volgens de afspraken van 2001,'' zegt Wybenga. ,,Samen een traject ingaan met een doel.'' Want Y's ultieme doel blijft: gratie krijgen.

De uitspraak is 20 januari.
Bron

Veiligheidheidsdienst hield verdachten in de gaten

Said en Cherif Kouachi worden verdacht van het plegen van de aanslag op de redactie van het 
De politie in Frankrijk gaat verder met de klopjacht op twee zwaarbewapende hoofdverdachten die gisteren een bloedige aanslag pleegden op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. De foto's van de twee verdachte broers Said en Cherif Kouachi zijn vanochtend vrijgegeven, omdat de politie alles op alles zet om 'nog een aanslag te voorkomen.' Later vanochtend meldde de minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, dat het tweetal al langer in de gaten werd gehouden door de Franse veiligheidsdiensten.

De jongste van de drie verdachten van de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, de 18-jarige Hamyd Mourad, heeft zich overgegeven aan de Franse politie.

Bekende van de politie
Volgens de Parijse loco-burgemeester zijn de broers Kouachi deze zomer uit Syrië naar Frankrijk teruggekeerd. Ze komen uit Pantin, een dichtbevolkte achterstandswijk in het noordoosten van Parijs.

Een van de broers, Cherif Kouachi, is een bekende bij de Franse inlichtingendiensten. In 2008 werd hij veroordeeld tot achttien maanden cel wegens het rekruteren van strijders voor de opstand in Irak. Hij zei destijds woedend te zijn over de marteling van Iraakse gevangenen in de Amerikaanse gevangenis Abu Ghraib bij Bagdad.

Een bron bij de politie zei dat de verdachten in verband worden gebracht met een Jemenitisch terreurnetwerk. Cedric Le Bechec, een getuige die de schutters na het bloedbad de benen zag nemen, zei dat ze riepen dat het 'Al-Qaida in Jemen' is dat achter de aanslag zit.

Hij en zijn broer Said moeten beschouwd worden als 'gewapend en gevaarlijk', waarschuwde de politie na een vruchteloze zoektocht in de stad Reims. Er zijn vannacht wel meerdere arrestaties verricht, maar de hoofdverdachten zijn nog op vrije voeten, zo verklaarde de Franse premier Manuel Valls op de Franse radiozender RTL.

Veiligheidsdiensten
De twee broers werden in de gaten gehouden door de Franse veiligheidsdiensten. Dit heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, vanochtend bevestigd.

Hij zei dat er echter geen aanwijzingen waren dat er een terroristische aanslag werd voorbereid. Er liepen ook geen onderzoeken of strafzaken tegen Cherif en Saïd Kouachi, aldus Cazeneuve.

Verdachte geeft zich over
Een derde man, de 18-jarige Mourad Hamyd, gaf zich uit vrije wil over in het politiebureau van Charleville-Mézières, een stadje in de oostelijke regio Champagne, nadat hij in het nieuws en via sociale media had vernomen dat zijn naam in verband werd gebracht met de aanslag, zei het openbaar ministerie in Parijs.

Hij is de zwager van Chérif. Een klasgenoot van de jonge verdachte liet tegenover de Franse zender BFM TV weten dat de jongen 's ochtends op zijn middelbare school was in Charleville, op het moment dat de aanslag in Parijs werd gepleegd.

De jongen zou ,,overweldigd'' zijn van het nieuws dat hij als verdachte werd genoemd. De verdachte heeft volgens de politie de twee daders van de schietpartij mogelijk geholpen.

ID-kaarten achtergelaten
Volgens weekblad Le Point kwam de politie de vermoedelijke daders op het spoor doordat zij hun identiteitskaart hadden laten liggen in hun vluchtauto. Ze reden na de aanslag weg in een zwarte Citroën C3, maar lieten die al snel achter. Ze vervolgden hun weg in een andere auto, maar lieten hun ID-kaarten achter.

Twaalf doden
De aanslag in Parijs kostte woensdag aan twaalf mensen het leven, onder wie acht journalisten, twee agenten, een schoonmaker en een bezoeker van Charlie Hebdo. Na de aanslag verhoogde Frankrijk het terreuralarm tot het hoogste niveau. Bij redactiekantoren, gebedshuizen, in het openbaar vervoer en op andere kwetsbare plekken zijn militairen ingezet.
Bron
Lees ook: Teruglezen: De hele schietpartij duurde hooguit vijf minuten
Lees ook: Agente overleden na nieuwe schietpartij Parijs
Lees ook: Politie kamt omgeving schuilplek verdachten uit

KNMI: Waarschuwing voor gevaarlijk weer in hele land

© ANP.


Morgen moet in heel Nederland rekening worden gehouden met gevaarlijk weer. Het KNMI kondigde vanavond de zogenoemde code geel af voor alle provincies. Dat betekent dat mensen moeten oppassen voor 'gevaarlijk weer'.

Vanavond zijn er geen waarschuwingen van kracht, maar vanaf vrijdagochtend krijgen de kustprovincies te maken met zware windstoten van 80 à 100 kilometer per uur. In de loop van de ochtend kunnen ook verder landinwaarts, met uitzondering van het oosten en zuidoosten, windstoten voorkomen van 80 à 90 kilometer per uur. In de loop van de middag neemt de wind tijdelijk af.

Zaterdag moet er opnieuw in grote delen van het land rekening worden gehouden met zware windstoten van 75 à 100 kilometer per uur, mogelijk zelfs een zuidwesterstorm, windkracht 9, aldus het KNMI.

Verhoogde waterstanden door harde wind
In het noorden van Nederland is de komende dagen kans op hoge waterstanden. Dat komt door de harde wind. Ook kunnen weggebruikers en schippers in Nederland hinder ondervinden van het stormachtige weer, zo verwacht Rijkswaterstaat.

Vooral langs de noordelijke kust (Den Helder, Harlingen en Delfzijl) en op het IJsselmeer worden de komende dagen verhoogde waterstanden verwacht.

Rijkswaterstaat informeert met behulp van waarschuwingsberichten belanghebbenden, zoals waterschappen en veiligheidsregio's over de waterstandsverwachtingen.

De verwachte waterstanden zijn niet ongebruikelijk en komen enkele keren per jaar voor. Met name tijdens de vrijdagochtendspits kunnen weggebruikers hinder ondervinden van de zware windstoten, zo verwacht Rijkswaterstaat.
Bron

woensdag 7 januari 2015

Morgen dag van nationale rouw in Frankrijk

© ap.

François Hollande laat weten dat morgen een dag van nationale rouw zal zijn in Frankrijk. Vlaggen zullen drie dagen halfstok hangen. Dat laat de president weten in een toespraak vanuit Parijs.

,,Niets kan ons verdelen, niet kan ons scheiden. Wij zullen winnen. Niets kan ervoor zorgen dat wij onze vastberadenheid verliezen. Lang leve de republiek, lange leve Frankrijk'', zei de president.

Iets voor het middaguur stormden drie zwaarbewapende mannen het kantoor van het blad Charlie Hebdo in Parijs binnen. Daar was net een redactievergadering bezig. Ze schreeuwden 'Allahu Akbar' (God is groot) en noemden de aanwezigen bij hun voornaam, voordat ze acht journalisten, een receptionist, een genodigde en twee agenten doodschoten. De daders zijn nog op de vlucht voor de Franse politie.

Ook raakten zeker elf mensen gewond, van wie vier ernstig.

Bron

'Franse politie is daders aanslag Parijs op het spoor'

 
@YouTube.


AANSLAG PARIJS De Franse politie weet wie de daders van de aanslag in Parijs zijn. Dat melden verschillende Franse media. Op sociale media gaan er foto's rond van identiteitsbewijzen van de vermoedelijke verdachten. Het zou gaan om drie mannen van 18, 32 en 34 jaar. De twee dertigers zijn broers en hebben de Franse identiteit. De identiteit van de jongste is nog niet bekend.

Volgens weekblad Le Point kwam de politie ze op het spoor doordat zij hun identiteitskaart hadden laten liggen in hun vluchtauto. Ze reden na de aanslag weg in een zwarte Citroën C3, maar lieten die al snel achter. Ze vervolgden hun weg in een andere auto, maar lieten hun id-kaarten achter.

Een van de twee werd in het vorig decennium berecht, omdat hij ongeveer tien jonge Fransen zou hebben geronseld voor de strijd in Irak. Hij stond op het punt zelf naar Irak te reizen toen hij werd aangehouden.

De politie zou nog een derde achttienjarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats op het spoor zijn. Hij stond vorig jaar nog ingeschreven bij een school in de stad Reims.

De politie heeft woensdagmiddag een appartement in Pantin doorzocht zonder iemand aan te houden. Dat is vlakbij de vindplaats van de zwarte Citroën.
Bron

dinsdag 6 januari 2015

Tandartsstudenten geschorst om Facebookposts

Dalhousie University. © Wikipedia.


Dertien studenten tandheelkunde uit Canada zijn geschorst, omdat ze agressieve seksuele opmerkingen hadden gemaakt op Facebook over studentes in hun klas. De president van de universiteit en de decaan maakten dat volgens Canadese media maandag bekend.

De studenten werden al op 22 december geschorst van alle klinische activiteiten, om hun klasgenoten te beschermen en vanwege het gebrek aan professionaliteit. 'De opmerkingen waren beledigend en totaal onacceptabel voor iedereen bij Dalhousie (University, red.)', aldus president Florizone.

Als de mannen geen klinische activiteiten mogen uitvoeren, kunnen ze hun diploma niet halen. Er wordt nog bekeken of ze wel aan gewone colleges mogen deelnemen.
Bron

'Onthoofder van IS nu zelf onthoofd teruggevonden'

© epa.


Een aanvoerder van een plaatselijke militie van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in het oosten van Syrië is onthoofd aangetroffen in de plaats al-Mayadeen.

De gedode Egyptenaar was commandant van een soort politiemacht van IS, al-Hesbah, die zijn slachtoffers onthoofdt als sanctie, meldden vandaag de waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

Het is niet duidelijk wie de IS-strijder heeft gedood of waarom. Het lichaam vertoonde tekenen van foltering en de man had een sigaret in zijn mond. Op zijn lichaam was 'Dit het kwaad, sjeik', geschreven.

Volgens SOHR zijn er in al-Mayadeen, ruim 400 kilometer ten noordoosten van Damascus, pogingen gedaan IS-strijders op straat te vermoorden.

Bron

Ridge kreeg kogel in z'n hoofd en feestte door
Het gat in het hoofd van Ridge, waar de kogel zat.© Eigen foto.
Het jaar was pas drie kwartier oud toen Ridge Geervliet uit Haarlem een enorme knal op zijn kop kreeg. Hij maakte z'n oud en nieuw-feestje af, maar kreeg zó'n koppijn dat hij naar het ziekenhuis ging. 'Holy shit', zei de arts en haalde een kogel uit het hoofd van Ridge.


Het klinkt raar als een willekeurig in de lucht geschoten kogel zich precies in jouw hoofd boort, maar toch heeft de 20-jarige Ridge Geervliet geluk gehad. ,,Hij had ook in mijn slaap of zo terecht kunnen komen, dan was ik dood.''

Ridge is die jongen die een kogel in zijn kop kreeg kort na de jaarwisseling, maar daar niks van merkte en dus gewoon doorfeestte. Totdat hij barstende koppijn kreeg waarna in het ziekenhuis bleek dat er een kogel in zijn hoofd zat. Een echte kogel, niet van een luchtbuks of zo.

De foto die Ridge van het projectiel maakte net nadat het uit zijn schedel was gehaald, laat ook weinig aan duidelijkheid te wensen over. Dit is een pistoolkogel.

maandag 5 januari 2015

Slimme riem trekt zichzelf strak

© afp.


Het Franse bedrijf Emiota heeft een slimme riem ontwikkeld die zichzelf aantrekt en losser doet: Belty. Het product werd deze week onthuld tijdens de International Consumer Electronics Show (CES) 2015 in Las Vegas.

Weblog Mashable was erbij toen Belty op de technologiebeurs werd gepresenteerd. De riem past zich automatisch aan aan de taille van de drager, bijvoorbeeld als hij of zij net gegeten heeft of onderuit gaat zitten. Belty houdt ook je gezondheid in de gaten en geeft je een seintje als je te lang stil hebt gezeten.

De slimme riem communiceert met een speciale app. Deze brengt alle gegevens in kaart die de sensoren in de riem hebben verzameld. Op basis van deze informatie krijg je suggesties voor een gezonder leven. Het is niet bekend wanneer Belty precies verkrijgbaar is en hoeveel de riem gaat kosten.
Bron

Presentator Jeugdjournaal opent kinderpersbureauEmilio van Soest, Julia Niehaus, Robbie Kammeijer, Mees van der Heijden en Isa Vermeule (vlnr.) proosten op de start van het kinderpersbureau. © Angeliek de Jonge.

Hollandsche Rading heeft sinds gisteren haar eigen persbureau, gerund door leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 van de Bosbergschool.

Robbie Kammeijer van het Jeugdjournaal opende het redactielokaal en stelde de eerste redacteuren officieel aan. Daarmee was hij gelijk het onderwerp van het eerste artikel dat de jonge redacteuren moeten schrijven en werd hij onderworpen aan een vragenvuur.

Elke twee weken worden er vier leerlingen geselecteerd die over onderwerpen binnen de school of uit het dorp gaan schrijven. Na de redactievergadering hebben de leerlingen een week de tijd om het artikel aan te leveren. De artikelen worden geplaatst op de website van de school.
Bron

'Terreurscreening mag onder voorwaarden'

Voorzitter van Daimler, Dieter Zetsche. © anp.


Nederlandse bedrijven en organisaties mogen onder strikte voorwaarden controleren of hun werknemers voorkomen op Europese en Amerikaanse lijsten van terreurverdachten. Zij moeten dan wel kunnen aantonen dat hun actie een wettelijke basis heeft en proportioneel is. Dat zei een woordvoerder van het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

Proportioneel betekent in dit geval dat de werkgever moet aantonen dat het doel een dergelijke zware inbreuk op de privacy van zijn werknemers rechtvaardigt. ,,Omdat het middel vrij zwaar is, is de toets ook vrij streng'', aldus de woordvoerder. ,,Het is in de eerste plaats de werkgever die de toets moet uitvoeren. Uiteindelijk kan de rechter eraan te pas komen.''

Het CBP reageerde daarmee desgevraagd op het via Der Spiegel uitgelekte nieuws dat de Duitse autofabrikant Daimler zijn 280.000 werknemers elke drie maanden wil screenen op mogelijke deelname aan terroristische organisaties. Dat gebeurt aan de hand van lijsten van terreurverdachten van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Eventueel worden de autoriteiten ingelicht. Ook sollicitanten worden gescreend.

De centrale ondernemingsraad van Daimler heeft volgens het Duitse weekblad ingestemd met de maatregel die op 1 december is ingevoerd. Bij de privacywaakhond is niet bekend of Nederlandse bedrijven soortgelijke checks uitvoeren. Of het CBP daar onderzoek naar doet of gaat doen, wilde de woordvoerder niet zeggen. ,,Daar doen wij nooit mededelingen over.''
Bron

zondag 4 januari 2015

Nederlandse moskeeën schroeven beveiliging op


De El Ouma Moskee in Den Haag © ANP.


In heel Nederland schroeven moskeeën de beveiliging op, uit vrees voor een aanslag. De afgelopen dagen verschenen op internet oproepen om in Nederland gebedshuizen in brand te steken, net zoals in Zweden is gebeurd. Moslimorganisaties deden afgelopen weekend aangifte, vanwege de bedreigingen.

'Te beginnen vanaf morgen, een landelijke brandbommendag tegen moskeeën.' En: 'Maar dan wel tijdens het gebed, opruimen die hap.' Het is een greep uit de reacties die afgelopen weekend op sociale media verschenen. Zonder gene, met naam en toenaam, reageren mensen juichend op berichten over drie aanslagen op moskeeën in Zweden.

Imam Yassin Elforkani noemt het 'misselijkmakend'. De vertegenwoordiger van het CMO, de koepelorganisatie van 380 moskeeën in Nederland stuurde dit weekeinde een brandbrief aan minister Ivo Opstelten. Elforkani wil zo snel mogelijk met de minister om tafel gaan zitten. ,,Dan kunnen we kijken hoe serieus we deze signalen moeten nemen.''

Onderzoek
Dat er mensen in Nederland zijn die niet terugdeinzen voor acties tegen moskeeën, bewijst onderzoek van Ineke de Valk van de Universiteit van Amsterdam. Zij publiceert binnenkort haar bevindingen, waaruit blijkt dat van de naar schatting 475 moskeeën in ons land er tenminste 174 de afgelopen 10 jaar te maken hebben gehad met 'incidenten'. De gebedshuizen ontvingen dreigbrieven, er werden varkenskoppen achtergelaten, vernielingen aangericht en brand gesticht. Een derde van de getroffen moskeeën maakte zoiets jaarlijks of vaker mee.

Graftombe van onbekende Egyptische koningin ontdekt

In april vorig jaar werd deze graftombe ontdekt in de beroemde Vallei van de koningen. © epa.


Tsjechische archeologen hebben in Egypte de graftombe ontdekt van een tot nu toe onbekende koningin: Chentkaus III. Ze was wellicht de vrouw van een farao die behoorde tot de vijfde dynastie, ongeveer 4.500 jaar geleden. Dat heeft het Egyptische ministerie van Antiquiteiten meegedeeld.

,,Het is de eerste keer dat we de naam van deze koningin ontdekken, die ons onbekend was voor we haar graftombe ontdekten", zo staat in een mededeling van minister Mamdouh al-Damaty.

De tombe werd ten zuidwesten van Caïro opgegraven, op de site Aboesir, waar zich wel meer graftombes van farao's uit de vijfde dynastie bevinden. Volgens een expert van het ministerie dateert het graf uit het midden van de vijfde dynastie (2494-2345 voor Christus).

Deze ontdekking ,,gaat ons meer duidelijkheid geven over sommige onbekende aspecten van de vijfde dynastie, die samen met de vierde dynastie getuige was van de bouw van de eerste piramides", zo stelt de minister.

De tombe werd ontdekt op het grafcomplex van farao Neferefre, zo zegt Miroslav Barta, die aan het hoofd stond van de Tsjechische archeologische missie. "Dat laat vermoeden dat de koningin de vrouw van Neferefre was."
Bron

Dieven met 18.000 bedorven taarten aan de haal

© Thinkstock.


Dieven zijn er in de Servische stad Kragujevac vandoor gegaan met ruim 18.000 bedorven taarten. Die zijn vervolgens illegaal in de verkoop gebracht. Dat heeft burgemeester Radomir Nikolic bericht.

De baksels werden weggehaald bij een stortplaats. Dat gebeurde vlak nadat ze waren gelost door vuilniswagens. Volgens Nikolic zit er een 'georganiseerde bende" achter de niet alledaagse diefstal. De taarten zouden nu voor bedragen tussen 40 cent en 1,60 euro te koop zijn aangeboden. Taarten zijn dezer dagen extra gewild vanwege het Servisch-orthodoxe kerstfeest, dat op 7 januari plaatsvindt.

De taarten kwamen van een plaatselijke bakkerij, die producten naar het buitenland exporteert. De zoetigheden waren bedorven doordat de koelruimtes waren uitgevallen.
Bron