Translate

donderdag 3 december 2015

EU dreigt Grieken uit Schengen te gooien

© epa.


Griekenland dreigt te worden geschorst als Schengen-lid. Het land moet binnen 2 weken de buitengrens met Turkije potdicht hebben, anders verliest het zijn open binnengrenzen met Europa.

Met dat paardenmiddel zet Brussel Athene maximaal onder druk om eindelijk zijn Europese buitengrens beter af te schermen. Het zou de eerste keer zijn dat een Schengenland wordt geschorst.

Van een formeel ultimatum is geen sprake, maar de Grieken is duidelijk te verstaan gegeven dat het geduld van veel Europese landen meer dan op is. Griekenland slaagt er al maanden niet in zijn buitengrenzen af te schermen en centra voor opvang en registratie van asielzoekers in te richten. Daardoor zit Europa met de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, klinkt het dramatisch. De Griekse migratieminister Mouzalas ontkent dat met schorsing is gedreigd. Wel is er 'druk van lidstaten, die ten onrechte denken dat het makkelijk is.'

Diepe zorg
Afgelopen zondag, op de vluchtelingentop met Turkije, pleitte de Slowaakse premier Robert Fico al voor 'uitzetting' van Griekenland uit Schengen, het 30 jaar oude Verdrag dat de open Europese binnengrenzen regelt. Europees president Donald Tusk nam dat niet over, maar herhaalde wel zijn diepe zorg over Schengen: ,,Zonder controle aan onze buitengrenzen wordt Schengen geschiedenis." De deadline voor de Grieken zou liggen op half december. Aan het eind van die week is de laatste Europese top van dit jaar, en menig leider heeft gezworen dat het vluchtelingenprobleem dan moet zijn opgelost.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: