Translate

maandag 7 december 2015

Britten geteisterd door zware overstromingen.


Voorlopig blijft het regenen, zo is de verwachting

© getty.


Honderden Britse huizen staan onder water doordat rivieren buiten hun oevers zijn getreden na noodweer. In Noord-Engeland en Schotland zijn zo'n duizend mensen geëvacueerd. Treinen rijden niet, bij ongeveer 60.000 huishoudens in de graafschappen Lancashire en Cumbria viel de stroom uit en veel wegen staan blank. Voorlopig blijft het regenen, zo is de verwachting.

Op zo'n tweehonderd plaatsen in Engeland en Schotland gold zondagmorgen nog een waarschuwing voor overstromingsrisico's. De storm die alle ellende veroorzaakt heeft de naam Desmond gekregen.

Vooralsnog heeft het ontstuimige weer één leven geëist. In Londen kwam een 90-jarige man onder een bus terecht. Volgens de hulpdiensten werd hij vermoedelijk door een windstoot omvergeblazen.

In de stad Carlisle, één van de zwaarst getroffen plekken, kwam een trein richting Glasgow door het noodweer stil te staan. De passagiers moesten in de trein slapen, meldde de BBC. In dezelfde plaats werden her en der bewoners door reddingswerkers met rubberboten uit hun huizen gehaald. Het water reikt op veel plekken tot aan de taille. Voor hen zijn scholen en buurtcentra ingericht als noodopvang.

Crisisvergadering
Groot-Brittannië heeft een crisisvergadering belegd na de langdurige regenval. Milieusecretaris Elizabeth Truss riep de regering op om "dringend de omvang van de overstromingen te beoordelen en te zorgen voor effectieve, gecoördineerde en snelle hulp."

Premier David Cameron zei op Twitter dat het leger is ingezet om de getroffenen te helpen. ,,Het is echt een puinhoop."

Groot-Brittannië heeft afgelopen jaren al een aantal zware overstromingen te verduren gekregen. In 2014 werden duizenden hectaren landbouwgrond in het zuiden van de land wekenlang ondergedompeld. De noordwestelijke regio overstroomde in zowel 2009, als 2005.

© getty.
© getty.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: