Translate

donderdag 17 december 2015

Assad waarschuwt Nederland: bommen op Syrië illegaal

zegt de Syrische president Bashar al-Assad. © epa.


Mocht Nederland ertoe besluiten mee te doen aan het bombarderen van IS-doelen in Syrië, dan zou dat illegaal zijn. Dat zegt de Syrische president Bashar al-Assad donderdagavond in Nieuwsuur. ,,Het is illegaal en tegen het internationaal recht. Wij zijn een soeverein land."

De president van het door een burgeroorlog en toedoen van Islamitische Staat verscheurde land vervolgt: ,,Als Nederland serieus terrorisme wil bestrijden, waarom nemen ze dan geen contact op met de Syrische regering om samen te werken?"

Dat heeft Nederland nog nooit gedaan, aldus Assad in het actualiteitenprogramma. ,,Ze hebben het recht niet. In geen enkele zin van het woord."

Nederlandse inzet
Het interview vond woensdag plaats in de Syrische hoofdstad Damascus. Het vraagstuk van Nederlandse bombardementen op Syrië is actueel. Nederlandse F16's nemen al langer deel aan het bestoken van IS-doelen in Irak, maar aan het bombareren van Syrisch grondgebied wil Nederland de vingers vooralsnog niet branden.

Begin december maakte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bekend, dat het kabinet opnieuw gaat kijken naar een mogelijke militaire inzet tegen IS in Syrië. Hij sprak van een ,,nieuw weegmoment''.

De Amerikanen deden een schriftelijk verzoek aan Nederland en andere bondgenoten om de strijd tegen IS ,,te intensiveren'', liet Koenders weten. Eerder vroegen de Fransen na de aanslagen in Parijs de Europese lidstaten ook al om militaire steun. Deze verzoeken worden ,,zeer serieus'' genomen.

Vertrek
Assad gaat in het interview ook in op het standpunt dat hij zijn positie zou moeten opgeven om zo zijn land de kans te geven naar vrede toe te werken. Verschillende landen in de coalitie tegen IS, waaronder Nederland, nemen dat standpunt in. De Syrische president veegt het van tafel. ,,Een Nederlandse burger zou het ook niet accepteren als een Syriër zou bepalen wie er in Nederland premier moet worden of niet. U zou dat niet accepteren, wij ook niet." En: ,,Als ze willen dat ik ga, dan is er de stembus."

Andere landen als de Verenigde Staten en Frankrijk hanteerden aanvankelijk ook dat standpunt, maar gooien de strijd tegen IS in Syrië en Irak nu over een andere boeg. Assad zou niet direct hoeven te vertrekken maar ook kunnen meehelpen in het vredesproces en al dan niet daarna opstappen.

Over die veranderende houding zegt de president sarcastisch: ,,Bedank ze maar. Ik was mijn tas al aan het pakken, klaar om te gaan. Nu mag ik blijven." En dan: ,,Het heeft ons nooit geïnteresseerd wat zij zeggen. Of het nou Obama is of Europa, het kan ons niet schelen. Zolang het Syrische volk deze president of een andere president wil, zal die er zijn. Het gaat anderen niks aan, heel simpel."
Bron
Lees ook : Vertrek Assad uit Syrië niet langer noodzaak voor VS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: