Translate

dinsdag 17 november 2015

Verbrande brandweerman krijgt na 14 jaar nieuw gezicht

Permalink voor ingesloten afbeelding

,,Patricks gezicht rookte en zijn huid smolt weg''. Brandweerman Bricky Cole blikt terug op de rampdag in 2001, waarbij zijn collega en vriend Patrick Hardison zijn gezicht werd verwoest. Bij een hevige brand in Senatobia smolt het gezicht van de toen 27-jarige Amerikaan weg. Na vele jaren van pijn en ellende onderging de voormalig brandweerman een gezichtstransplantatie.

Op 5 september 2001 rukten de brandweerlieden van de Senatobia Fire Department, in Mississippi, uit voor een brand in een woning. ,,De grootste brand die ik ooit heb gezien'', vertelt Cole aan The New York Magazine. De mannelijke bewoner van het huis stond buiten op de stoep en schreeuwde dat zijn vrouw nog binnen stond. De brandweerlieden twijfelden geen moment en betraden het pand.

Het plafond stortte in en brokstukken vielen op Patrick, waardoor zijn gezichtsmasker wegsmolt en hij hem af moest doen. Hij viel op zijn knieën, hield zijn adem in en sloot zijn ogen. Hij bereikte op wonderbaarlijke wijze toch het raam, waar collega Bircky Cole hem met een verkoold gezicht vond. Saillant detail, de vrouw waarvan werd gedacht dat die nog binnen was stond bij een riviertje in de buurt te vissen.

Alles kwijt
Patrick overleefde weliswaar op wonderbaarlijke wijze de brand, maar de nasleep verwoestte zijn leven. Hij raakte verslaafd aan de pijnstillers, scheidde van zijn vrouw en raakte uiteindelijk bankroet. Hij werd hierdoor zijn huis uitgezet en ging in 2007 bij zijn moeder wonen. Zijn zicht werd daarnaast slechter, waardoor hij ook nog eens afhankelijk werd van anderen. ,,Ik was een 40-jarige man die thuis zat te wachten totdat mijn moeder me kon rondrijden in de auto. Ik had alles, nu heb ik helemaal niks meer.''

In 2012 ontmoette hij Eduardo Rodriguez, een specialist op het gebied van huidtransplantatie. Rodriguez wilde Hardison graag helpen, al moest de voormalig brandweerman wel de realiteit onder ogen komen: ,,De kans van slagen is slechts 50%. Het gezicht moet tot het bot verwijderd worden en vervangen worden door een donor gezicht. Het is alles of niets. Als het mis gaat, dan zal Hardison waarschijnlijk doodgaan.'' Hardison accepteerde zonder blikken of blozen de zeer risicovolle voorwaarden. Het was nu alleen wachten op een juiste match die als donor kon dienen.

Redding
Op 12 augustus van dit jaar diende zich de juiste match aan. De 26-jarige David Rodebauch uit New York was na een fietsongeluk in coma geraakt en uiteindelijk overleden. Twee dagen na het overlijden van Rodebauch, begon Rodriguez met de transplantatie. Na 26 uur zat de risicovolle operatie er op en kon de revalidatie van Hardison beginnen. Inmiddels zijn de meeste wonden genezen en beginnen langzaamaan diverse functies weer terug te komen. Hardison is vooral blij dat zijn uiterlijk verbeterd is: ,,Ik kan weer over straat zonder dat iedereen me aan blijft staren. Ik ben eindelijk weer een normale jongen. Ik kan mijn leven weer gaan oppakken.''
Bron: video

1 opmerking:

Laat een reactie achter: