Translate

dinsdag 10 november 2015

Mysterieus warmteverschil op scan van piramides

De Piramide van Cheops © reuters.


Een internationaal team van architecten en wetenschappers heeft afwijkingen in temperatuur gevonden in vier piramides in het Egyptische Giza. Waar die precies door veroorzaakt worden, is nog onduidelijk.

Onder de noemer Scan Pyramids begon het team met leden uit Egypte, Frankrijk, Canada en Japan op 25 oktober met het scannen van diverse piramides in Giza. Met behulp van warmtecamera's hoopten ze verborgen kamers in de eeuwenoude bouwsels op te sporen. Na amper drie weken hebben ze nu een bijzondere ontdekking gedaan. Maar liefst vier van de onderzochte piramides bleken plekken te hebben met een afwijkende temperatuur.

Hypotheses
De grootste afwijking werd gevonden in de Piramide van Cheops. Een paar stenen op grondniveau verschillen tot wel zes graden in temperatuur met de rest van de stenen. Ook in de bovenste helft van de piramide zijn plekken met een andere temperatuur gevonden. Experts noemen de aanwezigheid van lege ruimtes, interne luchtstromingen of het gebruik van verschillende materialen als mogelijke oorzaken. De onderzoekers buigen zich nu over de vraag welke van deze hypotheses de juiste is.

De vondst werpt een heel ander licht op de piramides. De Nederlandse ingenieur Robert Voûte, die momenteel een scanproject opzet in Luxor, vertelt: ,,We bekijken ze al duizenden jaren zeggend dat we ze kennen, maar uiteindelijk, vierduizend jaar later, realiseren we ons dat het tegenovergestelde waar is."

Naast het verder onderzoeken van de warmteverschillen in de gescande piramides gaat Scan Pyramids de komende maanden ook nog door met het scannen van andere piramides. Het project loopt nog tot
het einde van 2016

.
De Egyptische minister van oudheden Mamdouh el-Damati met Jean Claude Barre van het Heritage Innovation Preservation Institute bij de Piramide van Cheops © reuters.


Bron

1 opmerking:

Laat een reactie achter: