Translate

maandag 16 november 2015

IS publiceert video en dreigt met nieuwe aanslagenIn een maandag verschenen video heeft Islamitische Staat opnieuw gedreigd met aanslagen op landen die luchtaanvallen uitvoeren op Syrië. ,,Jullie zullen hetzelfde lot ondergaan als Frankrijk", luidt de boodschap. Ook wordt er uitdrukkelijk over aanslagen in Washington gesproken.

,,We hernieuwen onze oproep aan de moslims in Europa, in het ongelovige Westen en overal, de kruisvaarders in hun thuisland of waar ze ook zijn, aan te vallen", zegt een woordvoerder in de ongeveer elf minuten durende video die maandag via sociale media op internet werd verspreid.

Het is niet de eerste keer dat dergelijke video's verschijnen. Volgens Pieter Nanninga, een jihaddeskundige van de Rijksuniversiteit Groningen, is het filmpje hoogstwaarschijnlijk onderdeel van een nieuwe mediacampagne van de terreurgroep vertelt hij tegen de NOS.

De video legt de nadruk op Washington. ,,We zeggen tegen de staten die deelnemen aan de kruistochtencampagnes dat er, werkelijk waar, een dag komt dat we zullen toeslaan in het centrum van Washington, net als in het centrum van Parijs. Zo Allah het wil", klinkt het.

Authenticiteit
De echtheid van de video is nog niet bevestigd. Hij lijkt wel op eerdere publicaties van IS. Op het eind zijn enkele fragmenten van de verklaring ingevoegd, waarmee de extremisten zaterdag de reeks aanslagen in Parijs hadden opgeëist.

Nanninga vertelt tegen de NOS dat hij denkt dat er de komende dagen meer van dit soort filmpjes zullen verschijnen. ,,De terreurgroep heeft al eerder van dit soort mediacampagnes gehad", zegt hij. ,,Het ging toen onder meer over de Palestijnen. Er werden in korte tijd ongeveer tien video's gepubliceerd."

De boodschap spreekt niet over Irak, waar IS vandaan komt. Een aantal landen uit de internationale coalitie tegen IS zoals Nederland en Groot-Brittannië, bombarderen Syrië niet, maar Irak wel. Frankrijk is recentelijk begonnen met luchtaanvallen op Syrië.
BronLees ook: Bekeren, betalen of sterven: 5 vragen over IS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: