Translate

maandag 9 november 2015

Gasmaskers in China tegen recordhoeveelheid smog

© epa.


De Chinese stad Shenyang heeft te kampen met een extreme hoeveelheid smog, nu begonnen is met het verbranden van kolen om alle huishoudens te voorzien van voldoende warmte tijdens de winter. Mogelijk is het het hoogst gemeten smogniveau sinds China begonnen is met het meten van de luchtkwaliteit in 2013.

Op sommige plekken is meer dan 1400 micogram giftige deeltjes per kubieke meter gemeten, 56 keer hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganiatie WHO als acceptabel acht.

Inwoners van de stad wordt geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven. Degenen die toch naar buiten gaan, dragen veelal gasmaskers. Op foto's is te zien hoe de stad is ondergedompeld in een dikke witte smogwolk. Op sociale media klagen mensen over een pijnlijke keel.

Dodelijk
De smog is extreem ongezond, waarschuwt de WHO. In 2012 zijn er zo'n 670.000 Chinezen doodgegaanaan ziektes en aandoeningen veroorzaakt door luchtvervuiling en smog.

Jaarlijks worden meer dan 70 procent van de Chinese bevolking blootgesteld aan ongezond veel luchtvervuiling. Ongeveer 157 miljoen Chinezen worden zelfs blootgesteld aan waarden die 10 keer hoger zijn dan de Wereldgezondheidsorganisatie acceptabel acht.

China staat bekend om de luchtvervuiling, die soms als een deken boven vooral steden hangt. De kleine deeltjes in de smog kunnen bepaalde vormen van kanker, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen veroorzaken.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: