Translate

zaterdag 14 november 2015

Dit weten we tot nu toe over de aanslagen

© anp
Europa is volledig in de ban van de terreurdaden vrijdagavond in Parijs door meerdere terroristen op verschillende plekken. Zeker 129 mensen zijn omgekomen. Bij aanslagen op straat en bij het Stade de France zijn tientallen mensen gedood. In concertzaal Bataclan vielen ruim honderd doden tijdens een gijzeling. Zaterdag heeft de Franse president Hollande Islamitische Staat als dader aangewezen. De terreurorganisatie waarschuwde via een video dat Frankrijk niet in vrede zal leven zolang het land bombardementen uitvoert in Syrië. AD houdt een liveblog bij.


Acht terroristen dood, zeker 129 slachtoffers
Zeker 129 mensen zijn door de aanslagen in Parijs om het leven gekomen. Er zijn minstens 352 gewonden, van wie er 99 zeer slecht aan toe zijn. Dat heeft de Parijse politie bekendgemaakt.

Drie Nederlanders raakten gewond. Twee van hen liggen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. Een Nederlandse ooggetuige uit Rotterdam heeft verslag gedaan van wat hij heeft meegemaakt. Er zouden meerdere Belgische slachtoffers zijn. Onder de doden door de aanslagen in Parijs zijn in totaal dertien buitenlanders. Dat blijkt uit een telling van de Franse krant Le Figaro zaterdag. De aanslagen vrijdagnacht hebben het leven geëist van twee Belgen, twee Roemenen, twee Algerijnen, twee Tunesiërs, een Spanjaard, een Portugees, een Brit, een Chileen en een Amerikaan.

Acht daders zijn gedood, zo meldt het Franse Openbaar Ministerie (OM). Zeven terroristen bliezen zichzelf op met bomgordels, één werd gedood door politieagenten toen ze de gijzeling in de concertzaal beëindigden.

Wat weten we over de daders?
Het lijkt erop dat de plegers van de aanslagen in drie teams hebben geopereerd. Bij het dode lichaam van een van de daders is een Syrisch paspoort gevonden. Het document zou in oktober zijn gebruikt om via Griekenland Europa binnen te komen. Het paspoort is echter mogelijk nep. Een Amerikaanse inlichtingenfunctionaris zei tegen CBS News dat op het document niet hetzelfde aantal cijfers staat als op een officieel Syrisch paspoort.

Het zou gaan om jonge daders. Volgens ooggetuigen waren de terroristen tussen de 20 en 30 jaar oud. De openbaar aanklager in Frankrijk stelt dat een van de terroristen, een 29-jarige man, een bekende van de politie is. Hij is al acht keer veroordeeld.

Een van de daders is geïdentificeerd. Het gaat om een van de zelfmoordenaars bij het voetbalstadion. De vingerafdruk, van een vinger die bij het stadion is gevonden, correspondeert met een geradicaliseerde Franse moslim.

Zijn er nog daders voortvluchtig?
Er wordt jacht gemaakt op daders en medeplichtigen. In Brussel zijn zaterdag de eerste aanhoudingen verricht: drie personen zijn bij huiszoekingen aangehouden in verband met de aanslagen. Een van hen was op de dag van de aanslagen in Parijs. De link naar België werd eerder al gelegd toen getuigen van de aanslagen melding maakten van een auto met Belgische kentekenplaten waar de daders in reden.
Lees verder op de site
BronLees ook: Drie Nederlanders onder 352 gewonden na aanslagen Parijs
Lees ook: 'Drie van de daders aanslagen Parijs geïdentificeerd
Lees ook: 'Ik ben tussen de doden naar de nooduitgang gekropen'
Lees ook: Arubaan drie keer onterecht aangezien voor misdadiger
Lees ook: 'Ik verschool me onder de lijken in de concertzaal'
Lees ook: Mooiste beelden Bataclan als hommage aan de slachtoffers

3 opmerkingen:

 1. We kunnen het niet terugdraaien. maar het onder ogen zien en waakzaam zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is dat voor een slap gelul,onder ogen zien en waakzaam zijn,er is hier al jaren voor gewaarschuwd door Janmaat, Pim Fortuin,Han Janssen enz en wat doet het idiote Brussel en andere overheden binnen Europa,ze zetten de grenzen wagenwijd open om lieden van een cultuur die ons naar de hel wenst ongescreend binnen te laten.
  En daarna ach en wee roepen,hoe is het mogelijk.
  En wij moeten dit indirect,middels belastingen allemaal betalen,de daders leefden hoogstwaarschijnlijk van een uitkering die wij betalen en daar zijn ook die wapens van gekocht.
  Door dit soort idioterie moeten wij nu tot 67 werken,en wij krijgen er steuntrekkers en terroristen voor terug.
  Maar Eva,ondanks het waakzaam zijn,zullen we nog veel meeer onder ogen moeten gaan zien als onze overheden op dezelfde stupide manier doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik begrijp je frustratie en velen zullen het met je eens zijn, maar besef ook dat het radicalen zijn die dood en verderf proberen te zaaien

  BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: