Translate

vrijdag 16 oktober 2015

Turkije schiet onbekende drone neer bij Syrische grens


Drone was al 3 kilometer het Turkse luchtruim binnengevlogen

Foto ter illustratie © epa.


Turkse straaljagers hebben vrijdag in de buurt van de Syrische grens een onbemand vliegtuigje neergehaald. Het leger schoot de drone neer toen die 3 kilometer het Turkse luchtruim was binnengevlogen, meldde de Turkse zender NTV.

Rusland liet na het incident snel weten dat alle Russische vliegtuigen in Syrië veilig zijn teruggekeerd naar hun bases en dat alle Russische drones het nog doen. Moskou impliceerde daarmee dat er vrijdag geen Russische drone is neergeschoten door de Turkse luchtmacht.

De nationaliteit van het onbemande toestel is nog niet bekend. Volgens een Amerikaanse functionaris zou de neergeschoten drone vermoedelijk Russisch zijn. Er zijn momenteel forse spanningen tussen Turkije en Rusland over twee incidenten waarbij Russische gevechtsvliegtuigen begin deze maand het Turkse luchtruim schonden.

Reactie Koenders
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemde het incident ,,zeer kwalijk''. ,,We weten nog niet alle feiten, maar dit klinkt uiteraard niet goed'', zei Koenders. De Nederlandse bewindsman wil niet vooruitlopen op de zaken, daarom kan hij nog geen inschatting maken wat hier de mogelijke effecten van zijn op het conflict in Syrië. ,,Maar het Turkse grondgebied hoort uiteraard goed beschermd te worden.''

Offensief
Het incident kwam op een moment dat Syrische regeringstroepen en hun bondgenoten een offensief zijn begonnen tegen de rebellen in de buurt van Aleppo, gesteund door Russische gevechtsvliegtuigen. Het grondoffensief ten zuiden van de stad, gesteund door Hezbollah- en Iraanse strijders, betekent een uitbreiding van de tien dagen geleden begonnen tegenaanval in het westen van Syrië tegen opstandelingen die vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad.
Luchtruim

Russische vliegtuigen schonden deze maand twee keer eerder het Turkse luchtruim. Turkije waarschuwde eerder dat er maatregelen genomen zouden worden als het nog eens zou voorkomen.

Sinds de aanvallen van Rusland vliegen er boven Syrie NAVO-toestellen én Russische vliegtuigen. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat gevechtsvliegtuigen van zowel Rusland als de NAVO in één luchtruim vliegen.

Schendingen luchtruim
Rusland informeerde het Turkse leger donderdag over de schendingen van het luchtruim boven het land deze maand. Het Russische leger zei maatregelen te nemen om dit in de toekomst te voorkomen. Turkije heeft afgelopen maand ook geklaagd over onbemande vliegtuigen en luchtafweergeschut in Syrië dat Turkse gevechtsvliegtuigen lastigviel, schrijft The Guardian.
Bron
Lees ook: Turkije: neergehaalde drone van Russische makelij

2 opmerkingen:

  1. Het zal toch niet moeilijk zijn om te achterhalen van wie de drone is,We horen het wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. pas op voor manipulaties vanuit Turkije..
    Erdogan ziet ze wel meer vliegen..

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: