Translate

dinsdag 6 oktober 2015

Senaat stemt in met voorstel tegen kindbruid

Archiefbeeld ter illustratie © anp.


De Eerste Kamer heeft dinsdag met voorrang het wetsvoorstel aangenomen dat regelt dat Nederland buitenlandse huwelijken met jonge meisjes niet meer erkent. De senatoren besloten eerder op de dag de wetswijziging tegen huwelijksdwang als ,,hamerstuk'' af te handelen.

Dat betekent dat er niet eerst over gedebatteerd werd, maar dat er meteen een stemming volgde. Aanvankelijk stond er wel een behandeling gepland - op 24 november - maar zowel het kabinet als de Tweede Kamer had opgeroepen tot grote spoed. De wetswijziging kan nu veel sneller van kracht worden.

Aanleiding voor de haast is de grote instroom van mensen uit Syrië. Onder hen zouden zich ook veel jonge meisjes bevinden die zijn getrouwd met oudere mannen. In Nederland is het meerderjarigen niet toegestaan met een minderjarige te trouwen. Bovendien is ook seksuele omgang tussen hen strafbaar.

Maar Nederland accepteert nu wel buitenlandse huwelijken van minderjarigen vanaf vijftien jaar als ze legaal zijn gesloten in het herkomstland. De nieuwe wet trekt die leeftijd op naar achttien jaar.
In de oude planning zou de wijziging pas begin 2016 ingaan.
BronLees ook: Kamer wil snel af van erkenning kindhuwelijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: