Translate

dinsdag 20 oktober 2015

Opnieuw naheffing uit Brussel: 446 miljoen


Zestien landen moeten bijbetalen, twaalf krijgen geld terug

Minister Dijsselbloem © anp.


Een nieuwe naheffing van Brussel van 446 miljoen euro is voor de Tweede Kamer reden op te roepen de EU-begroting anders te doen. Het systeem moet op de schop, vindt een meerderheid van VVD, PvdA en D66.

Een andere manier van begroten moet voorkomen dat EU-landen geconfronteerd worden met enorme bijbetalingen of naheffingen. Vorig jaar kreeg Nederland al een naheffing van 643 miljoen euro voor de kiezen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën had de naheffing wel zien aankomen en het kabinet had er dan ook 612 miljoen euro voor opzij gezet. De vorige naheffing leidde tot verbazing bij het kabinet en tot grote commotie in de Tweede Kamer. Het nieuwe bedrag van 446 miljoen moet in december worden overgemaakt.

Circus
,,De begroting moet duidelijker en voorspelbaarder'', zegt PvdA-Kamerlid Mark Nijboer. ,,Het moet afgelopen zijn met het onnavolgbare Europese circus van bijbetalingen, naheffingen en teruggaven.'' VVD-Kamerlid Mark Harbers noemt het goed dat het kabinet de naheffing zag aankomen en er al geld voor gereserveerd had. Maar: ,,Nabetalingen blijven moeilijk uit te leggen''. Ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt dat het systeem niet meer valt uit te leggen aan de burger.

Ook de SP accepteert dat Nederland moet bijbetalen. ,,Dit is nou eenmaal de consequentie van de methode waarbij je de afdracht aan de EU koppelt aan de omvang van je economie. Als je economie harder groeit, betaal je meer. Als je minder groeit, betaal je minder'', zegt Kamerlid Arnold Merkies.

Hoofdprijs
Tegenstand is er bij de PVV en bij SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. ,,Opnieuw betalen we de hoofdprijs voor de Brusselse democratie. Dit moet stoppen.'' Het CDA is volgens Kamerlid Pieter Omtzigt ,,onaangenaam verrast'' door de naheffing.

De nieuwe naheffing is het gevolg van een nacalculatie van btw-afdrachten door de 28 EU-landen en nieuwe berekeningen over de omvang van hun economie. Daaruit blijkt dat Nederland flink moet bijbetalen, doordat ons bruto nationaal inkomen in de periode 2011-2014 groter was dan eerder berekend. Over wat het kabinet doet met het verschil van 166 miljoen euro tussen het gereserveerde bedrag en de nieuwe naheffing wordt eind november een besluit genomen.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees noemt de naheffing het gevolg van een systeem dat niet uit valt te leggen aan de burger. ,,Zoveel naheffingen, herberekeningen en teruggaves, dit is niet meer te volgen. Deze begrotingssystematiek moet echt op de schop. De naheffing klopt volgens de regels, maar we moeten echt naar een transparanter en voorspelbaarder systeem.'' Nederland moet wat Koolmees betreft tijdens het voorzitterschap van de EU begin volgend jaar een 'begrotingstop' organiseren om een beter systeem te ontwikkelen.

In totaal moeten zestien landen extra betalen, twaalf landen krijgen geld terug. In totaal draagt Nederland dit jaar 7,8 miljard euro af aan de EU.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: